De 5 beste afkortzagen van 2024

Wil je een goede afkortzaag kopen? Dan sta je voor een pittige en leuke klus, want afkortzagen heb je in verschillende soorten, maten en prijsklassen. En natuurlijk wil je wel de beste afkortzaag aan je gereedschap kunnen toevoegen. Met een goede afkortzaag kun je vrijwel ieder materiaal zagen. Of je nu kunststof, metalen buizen of houten profielen moet doorzagen. Je kunt zelfs verstekzagen als je dat wilt!

Welke mogelijkheden je hebt en welke klussen je met de afkortzaag kunt uitvoeren is logischerwijs afhankelijk van het model dat je kiest. Ga je voor een radiaal zaag of juist een machine die gebruiksvriendelijker is? Of wil je een goedkoop model, omdat je de zaag incidenteel gaat gebruiken? Er is genoeg om over na te denken, maar om je op weg te helpen hebben wij alvast de beste afkortzagen voor je vergeleken.

Merk
Model
1
METABO Afkortzaag KGS254M - 1800 W - Ø 254 mm
METABO
KGS254M
2
Makita LS0815FLNX Accu Radiaal afkortzaag 230V 1400W met Onderstel
Makita
LS0815FLNX
3
Einhell Dual Radiaal, Afkort- en Verstekzaag - TE-SM 254 - 2100W
Einhell
TE-SM 254
4
Festool KS 60 E-SET KAPEX Afkortzaag - 1200W
Festool
KS 60 E-SET KAPEX
5
Dewalt DWS774-QS Afkortzaag Ø 216mm
Dewalt
DWS774-QS

Dit zijn ze, de 5 beste afkortzagen van 2024

1. METABO KGS254M – Beste afkortzaag met trekfunctie

METABO Afkortzaag KGS254M - 1800 W - Ø 254 mm
Bekijk afkortzaag

De METABO KGS254M is de beste afkortzaag met trekfunctie die je kunt kopen en waarom is de trekfunctie dan zo belangrijk? Omdat het bereik met een afkortzaag met trekfunctie simpelweg groter is. Zo kun je heel secuur te werk gaan en met een soepele beweging meerdere buizen of profielen doorzagen. Daarnaast bevat de zaag ook over een laserfunctie waarmee je in een perfecte rechte lijn kunt zagen!

De machine heeft een maximaal vermogen van 1800 Watt en is vooral geschikt voor het zagen van houtsoorten, zoals spaanplaat en MDF. Er wordt standaard een 48-tands zaagblad meegeleverd. Inclusief handige gereedschappen waarmee je het zaagblad eenvoudig kunt vervangen. Voor optimaal comfort is de machine ook uitgerust met een ergonomische handgreep.

Pluspunten
 • Ergonomische handgreep
 • Trekfunctie
 • 48-tands zaagblad meegeleverd
 • Handige accessoires, zoals een spaanopvangbank meegeleverd
 • Lasergeleider
Minpunten
 • Alleen geschikt voor het zagen van hout

De METABO KGS254M is verkrijgbaar bij:

2. Makita LS0815FLNX – Beste afkortzaag op accu

Makita LS0815FLNX Accu Radiaal afkortzaag 230V 1400W met Onderstel
Bekijk afkortzaag

De Makita LS0815FLNX is de beste afkortzaag met onderstel die op een accu werkt.  Zo kun je op iedere plek in en rondom het huis je klus klaren. De zaag is ook geschikt voor het zagen van verschillende materialen, zoals hout, aluminium en metaal. De zaag beschikt ook over een trekfunctie en een lasergeleider terwijl dubbel verstekzagen ook geen probleem is!

De zaag is naar beide kanten kantelbaar, dat ook als een groot voordeel van de Makita LS0815FLNX gezien mag worden. En als slagroom op de taart is er een voorbereiding op stofafzuiging aanwezig. De machine beschikt over een maximaal vermogen van 1400 Watt.

Pluspunten
 • Maximaal vermogen 1400 Watt
 • Dubbel verstekzagen
 • Beide kanten kantelbaar
 • Inclusief onderstel
 • Werkt op een accu
Minpunten
 • Kabellengte van 2,5 meter

De Makita LS0815FLNX is verkrijgbaar bij:

3. Einhell TE-SM 254 – Beste radiaal afkortzaag

Einhell Dual Radiaal, Afkort- en Verstekzaag - TE-SM 254 - 2100W
Bekijk afkortzaag

De Einhell TE-SM 254 maakt iedere klus in huis, werkplaats of garage eenvoudig, omdat die ook de beste radiaal afkortzaag is die je kunt kopen. Met deze machine ben je goed voorbereid op alle zaagwerkzaamheden die je wilt uitvoeren. Of je nu in een strakke lijn moet zagen of brede planken moet zagen. Het kan allemaal! Schuine zaagsneden maken? Ook dat is geen probleem. Mede te danken aan de snelhendel op de draaitafel en de precieze hoekinstellingen die je kunt toepassen.

De machine heeft een speciale lagering voor een perfecte glij- en sleepfunctie en de zaagkop is zowel naar links als rechts te bewegen. Daarnaast wordt de machine geleverd met klemmen zodat je werkstukken stevig kunt vergrendelen.

Pluspunten
 • 60-tands zaagblad meegeleverd
 • Verstekzagen
 • Klemmen voor vastzetten van werkstukken
 • Lasergeleider
Minpunten
 • Alleen geschikt voor hout

De Einhell TE-SM 254 is verkrijgbaar bij:

4. Festool KS 60 E-SET KAPEX – Beste professionele afkortzaag

Festool KS 60 E-SET KAPEX Afkortzaag - 1200W
Bekijk afkortzaag

Wil je een zaagtandje bijzetten? Dan kies je natuurlijk voor een professionele afkortzaag, zoals de Festool KS 60 E-SET KAPEX. Het is de beste professionele afkortzaag die je momenteel kunt kopen. Je kunt er hout, aluminium en metalen mee zagen en de zaagkop is naar beide kanten te bewegen. Het maximaal vermogen van de machine is 1200 Watt terwijl het apparaat ook over een trekfunctie beschikt.

De professionele afkortzaag is handzaam en eenvoudig te verplaatsen. Ondanks dat een stevige ondergrond vereist is kun je vrijwel op iedere plek in en rondom het huis je klussen klaren. Er wordt standaard 1 zaagblad meegeleverd terwijl je met de meegeleverde gereedschappen en sleutels het zaagblad eenvoudig kunt vervangen.

Pluspunten
 • Trekfunctie
 • Geschikt voor hout, aluminium en metaal
 • Vermogen van 1200 Watt
 • Zaagblad meegeleverd
 • Zaagblad eenvoudig te vervangen
Minpunten
 • Snoerlengte 1 meter
 • Geen lasergeleider

De Festool KS 60 E-SET KAPEX is verkrijgbaar bij:

5. Dewalt DWS774-QS – Beste telescopische afkortzaag

Dewalt DWS774-QS Afkortzaag Ø 216mm
Bekijk afkortzaag

De DeWALT DWS774-QS is de beste telescopische afkortzaag die in de markt verkrijgbaar is. Het model is perfect voor verstekzagen of het zagen van houtsoorten en aluminium. De machine beschikt over een trekfunctie en heeft een ergonomische grip waarmee je het zaagblad eenvoudig naar beneden kunt bewegen.

De machine heeft ook een innovatieve afzuigfunctie waarmee stof snel en simpel wordt verwijderd. Hierdoor werk je in een veilige en schone omgeving zonder kans op het inademen van schadelijke stofdeeltjes. De machine heeft een maximaal vermogen van 1400 Watt.

Pluspunten
 • Vermogen van 1400 Watt
 • Zaagblad meegeleverd
 • Innovatief afzuigsysteem
 • Verstekzagen
Minpunten
 • Geen lasergeleider
 • Snoerlengte 1 meter

De Dewalt DWS774-QS is verkrijgbaar bij:

Waar op letten bij het kopen van een afkortzaag?

Afkortzagen zijn dus in verschillende soorten, maten en prijsklassen verkrijgbaar en hoe duurder het apparaat des te beter de kwaliteit is. Ook hebben duurdere varianten vaak meer functies, zoals lasergeleiders en extra toebehoren waarmee je bijvoorbeeld werkstukken goed kunt vastzetten. Ben je een intensieve klusser? Dan is het slim om in een goede machine te investeren, want je hebt hier een lange tijd profijt van.

Kijk naar de veiligheid

Wat betreft de veiligheid is het goed om te kijken naar machines die jouw als gebruiker beschermen. Denk bijvoorbeeld aan gereedschappen met goede afzuigsystemen, zodat schadelijke stofdeeltjes niet door de lucht gaan dwarrelen. Zeker in afgesloten ruimtes is het advies om met dergelijke machines te werken.

Comfort en het juiste zaagblad voor je afkortzaag

Comfort is natuurlijk ontzettend belangrijk wanneer je klust en een machine met een ergonomische handgreep is dan zeker geen overbodige luxueuze. Maar je kunt er ook opletten dat het gereedschap bijvoorbeeld handzaam genoeg is om deze eenvoudig te kunnen verplaatsen. En kijk ook goed naar het zaagblad dat wordt meegeleverd. Wellicht moet je een extra investering doen om extra zaagbladen erbij te kopen.

Veelgestelde vragen over afkortzagen

 • Wat doe je met een afkortzaag?

  Met een afkortzaag kun je meerdere materialen zagen. In een rechte lijn of met een aantal modellen is verstekzagen zelfs mogelijk. Met een afkortzaag kun je iedere zaagklus binnen een handomdraai klaren.

 • Wat is trekfunctie bij een afkortzaag?

  Een afkortzaag met trekfunctie houdt in dat je het zaagblad niet alleen naar beneden en boven, maar ook van voren naar achter kunt bewegen. Zo is je zaagbereik een stuk groter. Ideaal als je een plank van MDF doormidden wilt zagen.

 • Wat is het verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag?

  Een cirkelzaag hou je normaliter vast in de hand en is niet op een tafel en een scharnier gemonteerd. Hierdoor heb je meer bereik, maar is de kans op een scheve zaagsnede groter. Met een afkortzaag heb je een vaste cirkelzaag en kun je strakke zaagsneden maken. Cirkelzagen worden eerder gebruikt voor het zagen van grote en lange planken terwijl de afkortzaag juist voor het zagen van korte balken of planken wordt gebruikt.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie