De 5 beste elektrische kachels van 2023

Door de stijgende gasprijzen is het niet verwonderlijk dat veel mensen ervoor kiezen om een elektrische kachel aan te schaffen. Door nieuwe klimaatakkoorden en geopolitieke ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne is de kans groot dat de gasprijs in de toekomst alleen nog maar hoger zal worden. Een elektrische kachel is een uitstekend alternatief om op een duurzame manier je huis warm te houden. Er zijn elektrische kachels in allerlei soorten en maten. Zo zijn er de superzuinige kachels die gebruik maken van infraroodtechnologie, of elektrische kachels die speciaal zijn bedoeld voor in de badkamer. De nieuwste elektrisch kachels beschikken over ‘smart’ functies waardoor je ze kunt koppelen aan je telefoon en zodoende op afstand in kunt stellen wanneer een bepaalde ruimte in je huis verwarmd moet worden. De keuze is dus reuze als het gaat om elektrische kachels. Maar welke apparaten zijn anno 2023 de beste keus? In dit artikel noemen we enkele exemplaren en geven we antwoord op een paar veel gestelde vragen over elektrische kachels.

Merk
Model
1
Princess 343700
Princess
343700
2
inoverhome - Infrarood Verwarmingspaneel 600W met Smart Thermostaat
Inoverhome
Infrarood Verwarmingspaneel 600W
3
Duux Edge 2000W Smart Convectorkachel - Elektrische Kachel - Elektrische Verwarming
Duux
Edge 2000W Smart
4
Rowenta SO6510 Balnea Silence - Badkamerkachel
Rowenta
SO6510 Balnea Silence
5
Welltherm Handdoek Droger Glas infraroodpaneel met 2 x doorlopend Handdoekhouder chroom
Welltherm
Handdoek Droger Glas

Dit zijn ze, de 5 beste elektrische kachels van 2023

1. Princess 343700 – Beste slimme infrarood paneelverwarmer

Princess 343700
Bekijk elektrische kachel

Dit is een zogenaamde ‘slimme’ paneelverwarmer van Princess die gebruik maakt van infrarood technologie. Het is een van de beste elektrische kachels van dit moment. Met een vermogen van 700 Watt is de paneelverwarmer geschikt voor het verwarmen van ruimtes tot 14 vierkante meter. Het bijzondere van deze paneelverwarmer is dat je hem kunt verbinden met je smartphone.

Via de HomeWizard Climate App kun je onder andere tijdsschema’s instellen en zo ervoor zorgen dat een ruimte al lekker warm wordt terwijl je bijvoorbeeld nog in de trein naar huis zit. Je kunt dit ook doen wanneer je al thuis bent via spraakbesturing. Deze paneelverwarmer kan zowel vrij staan als aan de muur worden gemonteerd. Wanneer je je hele huis voorziet van de Princess 343700 heb je nog een extra voordeel van de HomeWizard ClimateApp. Je kunt namelijk ook instellen dat een ruimte wel en een andere niet verwarmd wordt. Zo kun je flink wat energie besparen terwijl het toch altijd warm is wanneer je een ruimte betreedt.

Dankzij de infrarood technologie kun je nog meer energie besparen. Een kachel met infrarood verwarmt namelijk alleen maar de atmosfeer die binnen het directe bereik van de kachel is. Ze gaan dus niet net zolang door tot de gehele ruimte verwarmt is waardoor je veel energie verspilt. Dit kan ook een nadeel zijn wanneer de te verwarmen kamers behoorlijk ruim zijn.

Pluspunten
 • Met de ‘smart’ functies kun je al op afstand de verwarming aanzetten en energie besparen
 • De infrarood technologie is een stuk zuiniger dan bij traditionele kachels
Minpunten
 • Deze paneelverwarmer is erg gewild en is geregeld uitverkocht
 • De paneelverwarmer is minder geschikt voor het verwarmen van zeer grote kamers

De Princess 343700 is verkrijgbaar bij:

2. Inoverhome Infrarood Verwarmingspaneel 600W – Beste zuinige elektrische kachel

inoverhome - Infrarood Verwarmingspaneel 600W met Smart Thermostaat
Bekijk elektrische kachel

Ook dit verwarmingspaneel van Inoverhome is buitengewoon zuinig in het energieverbruik en wederom dankzij infrarood technologie. Niet alleen heeft deze verwarming een economische manier van verwarmen, hij is ook nog eens bijzonder strak ontworpen. Deze panelen zijn vooral bedoeld voor het verwarmen van interieurs zonder dat ze al te veel in het oog springen. Het strakke, witte design zorgt ervoor dat ze naadloos op kunnen gaan in een (witte) muur.

Deze panelen zijn uitgerust met een aluminium behuizing waar zeer weinig isolatie in verwerkt is. Het voordeel daarvan is dat de ruimte binnen luttele seconden verwarmd wordt. Een ander voordeel is dat de panelen hierdoor bijzonder dun zijn en dus weinig ruimte in beslag hoeven te nemen (minder dan 1 centimeter breed!). Deze panelen zijn beschikbaar in meerdere maten, van 40 X 50 tot 60 X 100. Ook deze panelen hebben remote toepassingen en zijn dus op afstand in te stellen. Je kunt de panelen ook los van de muur halen en op de grond neerzetten op een speciale voet.

Pluspunten
 • Het bedrijf heeft al meer dan 60 jaar ervaring in verwarmingen
 • De panelen zijn bijzonder dun (1 cm!)
 • De panelen zijn niet alleen zeer functioneel maar er is ook nagedacht over het design
 • In meerdere maten verkrijgbaar
Minpunten
 • Er is geen aan- en uitknop

De Inoverhome Infrarood Verwarmingspaneel 600W is verkrijgbaar bij:

3. Duux Edge 2000W Smart – Beste elektrische convectorkachel

Duux Edge 2000W Smart Convectorkachel - Elektrische Kachel - Elektrische Verwarming
Bekijk elektrische kachel

Wanneer je op zoek bent naar de beste convectorkachel van 2023 dan zit je er met de Edge 2000W Smart van Duux warmpjes bij! Deze efficiënte kachel met een slank design zuigt de koude lucht op uit de ruimte waarin hij staat en verwarmt deze in een mum van tijd. Dit principe van lucht zuigen, verwarmen en weer uitblazen staat bekend als convectie technologie. Er zijn drie verschillende wattages waarin je deze kachel kunt kopen: 1000W, 1500W en 2000W.

De hogere wattage is met name geschikt voor de wat grotere ruimtes en de lagere wattage voor kleine ruimtes. De kachel is geschikt voor iedere locatie of het nou thuis is of op het werk. Het voordeel van convectiekachels is dat ze een stuk sneller in staat zijn om een ruimte op te warmen. De variant van 2000 Watt kan binnen enkele seconden zo een ruimte van 30 vierkante meter warm krijgen. Daarbij zijn de kachels spatwaterbestendig zodat ze ook prima op te hangen zijn in de badkamer. Wanneer je dus ’s ochtends vroeg gaat douchen heb je de badkamer binnen enkele seconden warm en aangenaam. Het voordeel van dit nieuwe Edge model is dat je hem op verschillende manieren in kunt stellen. Je kunt niet alleen de temperatuur bepalen, maar ook wanneer de kachel aan moet gaan of juist weer uit moet gaan. Ideaal wanneer je ’s ochtends vroeg alvast de woonkamer behaaglijk warm wilt hebben.

Dankzij de speciale Duux app kun je bovendien je smartphone aansluiten op je Edge verwarmingssysteem. Zodoende kun je dit op afstand besturen. Last but not least ziet de kachel er strak en minimalistisch uit. De kachel heeft natuurlijk ogende randen en een matte afwerking waardoor je geen hoekige en glimmende radiator in de ruimte hoeft hebben staan. De kachel is verkrijgbaar in de kleuren wit of donkergrijs.

Pluspunten
 • Een slank en minimalistisch design
 • Het is een ‘smart’ kachel die je op afstand kunt besturen
 • Omdat het een convectiekachel is, werkt deze sneller dan andere elektrische kachels
Minpunten
 • Sommige klanten klagen over de thermostaat die soms storingen kan hebben

De Duux Edge 2000W Smart is verkrijgbaar bij:

4. Rowenta SO6510 Balnea Silence – Beste elektrische badkamerkachel

Rowenta SO6510 Balnea Silence - Badkamerkachel
Bekijk elektrische kachel

Wanneer je op zoek bent naar een elektrische kachel die speciaal geschikt is voor gebruik in de badkamer hoef je niet verder te zoeken. De Rowenta Instant Comfort Aqua is namelijk speciaal voor dat doel ontworpen. Deze kachel zorgt er op een veilige manier voor dat de badkamer binnen no time behaaglijk warmt wordt. De twee geluidsarme instellingen op de kachel maken het een overzichtelijk en makkelijk te hanteren apparaat.

De kachel is prima langere tijd te gebruiken. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld in bad aan het lezen bent. Een van de twee settings is de ‘max setting’. Hiermee kun je de badkamer extra snel verwarmen wanneer het bijvoorbeeld winter is en je snel even onder de douche wilt springen. Je kunt de kachel (die in feite een ventilator is) niet alleen gebruiken om de badkamer warm te maken. Er zit namelijk ook een koelfunctie in! In de zomer kun je de badkamer dan juist verkoelen. De kachel is verder spatwaterdicht en heeft een ergonomisch handvat waardoor je het apparaat makkelijk kunt verplaatsen. Het is een redelijk kleine ventilator van 24cm X 18,5cm X 32,5cm die dus zonder al te veel moeite overal neer te zetten is.

Pluspunten
 • Twee overzichtelijke settings waarmee je de ruimte gelijkmatig of juist in een keer warm kunt krijgen
 • De kachel maakt weinig geluid
 • De kachel kan niet alleen gebruikt worden om te verwarmen, maar ook om te verkoelen in de zomermaanden
 • De kachel is relatief klein en makkelijk te verplaatsen
Minpunten
 • Bij het eerste gebruik kan er een brandgeur ontstaan. Dit gaat echter vanzelf weer over

De Rowenta SO6510 Balnea Silence is verkrijgbaar bij:

5. Welltherm Handdoek Droger Glas – Beste elektrische handdoekradiator

Welltherm Handdoek Droger Glas infraroodpaneel met 2 x doorlopend Handdoekhouder chroom
Bekijk elektrische kachel

Deze Welltherm Dual Zone handdoekdroger haal je een sterk staaltje Duits vakmanschap in huis dat ervoor zorgt dat jouw handdoeken zo snel mogelijk weer droog zijn. Het unieke aan dit apparaat is dat het in feit een handdoekdroger en een infraroodverwarming in een is. Het bovenste gedeelte van het apparaat is alleen bedoeld als infraroodverwarming en kan tot 120 graden Celsius verwarmd worden. Het is dus niet verstandig om op dit gedeelte handdoeken te leggen.

Het onderste gedeelte is juist bedoeld om handdoeken droog te maken en kan een temperatuur bereiken van maximaal 70 graden Celsius. Je hangt de handdoeken aan speciale beugels die aan het apparaat bevestigd worden. Deze moeten echter wel bij besteld worden en zijn niet automatisch inbegrepen. Voor een apparaat van 660 Watt is er plaats voor twee beugels. Dankzij deze handige combinatie van verwarming en handdoekdroger kun je op een efficiënte manier de vaak krappe ruimte van de badkamer warm krijgen terwijl ondertussen je handdoeken worden gedroogd. Niet alleen dit aspect maakt deze verwarming een van de zuinigste die er op dit moment te vinden zijn. Ook de infraroodtechnologie zorgt ervoor dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Verder worden deze kachels uitgevoerd in een strak wit design. Welltherm biedt echter ook de mogelijkheid om de kachel aan je eigen wensen aan te passen. Zo kun je de kachel van jouw keuze een kleurtje geven of er zelfs een foto op af laten drukken. Zo kun je de kachel volledig naar eigen smaak personaliseren.

Pluspunten
 • Maakt gebruik van infraroodtechnologie en is dus behoorlijk zuinig
 • Het apparaat is in feite een handdoekdroger en een verwarming in een
 • Er geldt een garantie van 5 jaar
 • Je kunt de kachel personaliseren
Minpunten
 • De kachel is behoorlijk prijzig

De Welltherm Handdoek Droger Glas is verkrijgbaar bij:

Een elektrische kachel is met name interessant wanneer je een kleine ruimte in een korte tijd warm wilt krijgen. Het is dus een ideaal apparaat wanneer je in de winter van de badkamer gebruik wilt maken. Elektrische kachels zijn over het algemeen wat duurder in het gebruik dan kachels die op aardgas werken. Een manier om dit enigszins gelijk te trekken is door te kiezen voor een infrarood kachel. Deze zijn een stuk zuiniger omdat ze maar een beperkte actieradius hebben die verwarmd wordt. Een hete lucht elektrische kachel gaat net zolang door totdat de gehele ruimte dezelfde temperatuur heeft. Dit kan je op de lange duur dus heel wat geld kosten, maar met de huidige gasprijzen zou het zomaar kunnen dat je alsnog een stuk goedkoper uit bent.

Veelgestelde vragen over elektrische kachels

 • Wat verbruikt een elektrische kachel?

  Dat ligt er een beetje aan welke elektrische kachel je precies in huis hebt gehaald. Het zijn met name de elektrische kachels zonder thermostaat die veel energie verbruiken. Die blijven namelijk ongecontroleerd de hele tijd aan staan. Een gemiddelde elektrische kachel met een vermogen van 1000 Watt zal bij een gebruik van 500 uur per jaar ongeveer 110 euro kosten. Een van de meest zuinige elektrische kachels is een infraroodkachel.

 • Wat is goedkoper? CV of elektrische kachel?

  Op dit moment is het nog altijd veel goedkoper om te stoken op aardgas met een CV-ketel. Het is echter moeilijk te zeggen wat de toekomst gaat brengen. Dat vooral af van hoe de klimaat regelgeving zal gaan verlopen en ook van geopolitieke gebeurtenissen. De oorlog in Oekraïne en Europa’s afhankelijkheid van Russisch gas zijn hier een voorbeeld van. Het zou dus zomaar kunnen dat het in de nabije toekomst goedkoper wordt om elektrisch het huis te verwarmen. Ook is dit afhankelijk waar je stroom vandaan komt natuurlijk. Heb je zonnepanelen en wekken die voldoende op, dan kan deze som heel anders uitkomen. Het is dus goed om zelf te gaan rekenen met jouw situatie en verbruik om te kijken of elektronisch verwarmen interessanter is. Heb je nog een oude thermostaat? Dan kan een slimme thermostaat ook helpen om je gasverbruik omlaag te brengen.

 • Plaats een reactie