De 5 beste ringlampen van 2024

Ondanks dat de foto’s en video’s die je tegenwoordig met je smartphone kan maken steeds beter worden, is de belichting niet altijd naar wens. Een filter is niet altijd de oplossing, waardoor een ringlamp kopen of een selfie ring light de oplossing kan zijn.

Door middel van een cirkelvormige lamp, ook wel ringlamp genoemd, kun je zorgen dat het licht op je video of foto gelijkmatiger wordt verdeeld. De lampen worden daarom veel in studio’s gebruikt maar tegenwoordig ook door influencers. Er zijn mogelijkheden om je lamp aan je smartphone te koppelen voor stroom en plaatsing, maar er zijn ook mogelijkheden met een oplader die je op een statief kan bevestigen.

Bij een goed gebruik van de ringlamp creëer je een zacht onafgebroken licht, waardoor er weinig tot geen schaduwen ontstaan. Zorg en dus voor dat het object goed verlicht is en de lens goed geplaatst is. De meeste selfie ring lights van tegenwoordig bevatten LED-lampen die dimbaar zijn en in sommige modellen er ook een mogelijkheid is om de kleurwarmte aan te passen van koud-wit naar warm-wit en andersom.

Je kunt de ringlamp gebruiken bij macrofotografie waarbij je een close up maakt van kleine voorwerpen. Make-up artiesten kunnen door het gebruik van de lamp beter oneffenheden zien. Bij videoproducties kunnen ze het bewegende onderwerp beter verlichten en bij selfies wordt het gezicht beter belicht en geeft het een zachter beeld. De mogelijkheden als je een ringlamp kopen gaat zijn dus eindeloos.

Merk
Model
1
Bresser Ringlamp - BR-RL10B Wit
Bresser
BR-RL10B
2
R2B® Ringlamp met Statief
R2B
Groningen
3
Falcon Eyes LED Ring Lamp Dimbaar
Falcon Eyes
DVR-384DVC LED Ring Lamp Dimbaar
4
Studio ME - Multi Kleuren Ringlamp
Studio ME
Multi Kleuren Ringlamp
5
Magnify 10 Ringlamp met Statief
Magnify®
10" Ringlamp met Statief

Dit zijn ze, de 5 beste ringlampen van 2024

1. Bresser BR-RL10B – Beste dimbare ringlamp

Bresser Ringlamp - BR-RL10B Wit
Bekijk ringlamp

De beste dimbare ringlamp op dit moment is de Bresser BR-RL-10B. Dit compacte model is dimbaar, je kunt de kleurtemperatuur instellen en het statief is instelbaar tot 70 centimeter hoogte waardoor hij ideaal is voor vloggers en bij meetings. Deze ringlamp met telefoonhouder zorgt ervoor dat je jouw smartphone op het statief kan plaatsen voor de optimale hoek en deze ook mee kan buigen voor de ideale opnamestand. Je kunt deze ringlamp aansluiten door middel van een USB-kabel op een powerbank of laptop.

De voet van het statief is stevig en van metaal zodat hij stabiel staat. Er zitten 96 LED’s in de ringlamp en hij heeft een breedte van 25 centimeter op een vermogen van 10W.

Pluspunten
 • Het metalen frame geeft veel stabiliteit
 • Je kunt de kleurtemperatuur instellen
 • Eenvoudig te gebruiken op USB-aansluitingen
Minpunten
 • De standen zijn niet traploos instelbaar
 • De ringlamp is 25 centimeter, waardoor hij niet heel groot is en alleen als selfie ring light gebruikt kan worden

De Bresser BR-RL10B is verkrijgbaar bij:

2. R2B Groningen – Beste ringlamp met statief

R2B® Ringlamp met Statief
Bekijk ringlamp

De R2B ringlamp Groningen met statief t/m 186 cm is op dit moment de beste ringlamp met statief. Door je smartphone te monteren op het statief krijg je de perfecte hoek voor de combinatie van de lens en het licht. De rubber inserts beschermt je smartphone van krassen, het balhoofd zorgt dat je de hoek nauwkeuriger kunt perfectioneren en door de 10 lichtsterktes kun je ruim variëren in jouw licht type.

Doordat de kleursterktes instelbaar zijn en de hoogte van het statief heb je bijzonder veel mogelijkheden om jouw product, gezicht of scene op te nemen en het juiste licht te creëren. Het is ook super handig dat het product word geleverd met een Bluetooth afstandsbediening. Hierdoor kun je eenvoudig de ringlamp bedienen vanaf een afstandje en zo de perfecte foto’s maken. De ringlamp beschikt over een extra grote ring lamp met een diameter van 26 centimeter.

Een klein nadeel is dat de ringlamp er bij de ringlamp geen adapterblokje wordt geleverd. Die is natuurlijk wel makkelijk los te bestellen.

 

Pluspunten
 • Flinke hoogte instelbaar
 • Bijgeleverde bluetooth afstandsbediening
 • Verschillende standen en warmtes van het licht
Minpunten
 • Geen kleuren in te stellen
 • Geen adapterblokje bijgeleverd

De R2B Groningen is verkrijgbaar bij:

3. Falcon Eyes DVR-384DVC LED Ring Lamp Dimbaar – Beste grote ringlamp

Falcon Eyes LED Ring Lamp Dimbaar
Bekijk ringlamp

De DVR-384DVC LED dimbare ringlamp van Falcon Eyes is de beste grote ringlamp die je op dit moment kunt aanschaffen. Zowel de intensiteit als de kleurtemperatuur is traploos instelbaar en samen met de 384 LED-lampjes wordt het licht ideaal verdeeld terwijl ze meer dan 50.000 uur meegaan. Je kunt daarnaast los ook nog de verschillende LED-secties zowel in- als uitschakelen en als je los wilt komen van de stroomkabel kun je losse accu’s aansluiten als voedingsbron.

Dit type ringlamp is meer dan een selfie ring light, maar gaat richting de professionele kant en geeft je eindeloze opties om het licht te creëren zoals jij dat wilt hebben op de foto, video, vlog of vergadering. Deze ringlamp met 230 volt heeft een ring van 40 centimeter waardoor je een wijde spreiding hebt van het licht en niet beperkt bent tot alleen je gezicht.

Pluspunten
 • Professionele mogelijkheden, zoals traploze instelbaarheid
 • Losse accu’s zijn bij te bestellen om zonder stroomkabel te kunnen werken
 • De brede ring zorgt voor veel lichtmogelijkheden
Minpunten
 • Door zijn grootte is hij minder eenvoudig mee te nemen

De Falcon Eyes DVR-384DVC LED Ring Lamp Dimbaar is verkrijgbaar bij:

4. Studio ME Multi Kleuren Ringlamp – Beste goedkope ringlamp

Studio ME - Multi Kleuren Ringlamp
Bekijk ringlamp

De beste goedkope ringlamp is de Studio ME ringlamp. Het tafelstatief, de telefoonhouder, de ring lamp in combinatie met de bluetooth-afstandsbediening maken dit de beste goedkoopste ringlamp. Daarnaast kun je de kleuren op tien verschillende dimstanden instellen en kan de lamp wel 100 verschillende kleuren maken.

Studio ME is een merk dat zowel ringlampen als statieven, tripods en selfiesticks produceert. De producten beschikken over een hoge kwaliteit voor een lage prijs.

Pluspunten
 • Handzaam en compact om mee te nemen
 • De bluetooth-afstandsbediening is ideaal in gebruik
 • RGB ringlamp met wel 100 erschillende kleuren
Minpunten
 • Vrij korte kabel

De Studio ME Multi Kleuren Ringlamp is verkrijgbaar bij:

5. Magnify® 10" Ringlamp met Statief – Beste RGB ringlamp

Magnify 10 Ringlamp met Statief
Bekijk ringlamp

De 10”Ringlamp met statief van Magnify is de beste RGB ringlamp die je kan aanschaffen. Het statief kan tot wel 186 centimeter hoog worden ingesteld, waardoor je een tal van mogelijkheden hebt in de opstelling van het licht. Je kunt zowel de kleurwarmte als de RGB-kleuren traploos instellen op deze ringlight en bedienen met de afstandsbediening. Door de dubbele telefoonhouder kun je vanaf twee hoeken schieten en heb je dus meer mogelijkheden als je die vlog of foto maakt.

De USB-koppeling zorgt voor makkelijk gebruik want zo kun je hem eenvoudig aansluiten op zowel een powerbank als op een laptop. Met alle instelbare kleuren van deze RGB ringlamp kan je alles uit je creativiteit halen. Ga je met twee RGB ringlampen werken dan kan je nog een stapje verder gaan door bijvoorbeeld je gezicht aan twee kanten met een andere kleur te belichten.

Pluspunten
 • Dubbele telefoonhouder zorgt voor meer mogelijkheden
 • De RGB-kleuren maken meer mogelijk op het gebied van lichtshow
 • De afstandsbediening is eenvoudig in gebruik
Minpunten
 • De ringlamp is niet heel groot, waardoor hij op een beperkte afstand kan worden gebruikt

De Magnify® 10" Ringlamp met Statief is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een ringlamp?

Als je een ringlamp kopen gaat of een selfie ring light dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Een ringlamp kan namelijk ideaal zijn, maar de toepassingen van een ringlamp verschillen op basis van de grote, het aantal LED-lampen etc.

Formaat van de ringlight

Als je de ringlamp voor in een studio wil gebruiken dan heb je meer lichtopbrengst nodig dan wanneer je alleen een eenvoudige selfie maakt. Een gemiddelde ringlight van 20 centimeter werkt op zo’n 1 a 2 meter afstand het beste. Voor grotere afstanden heb je dus een grotere diameter lamp nodig of meer Lux.

De term ‘Lux’ zegt iets over de lichtopbrengst, waarbij 1 lux gelijk is aan 1 lumen per m2. Je kunt dit vergelijken met 100.000 lux waarbij je in fel zonlicht staat, maar waarbij een bewolkte dag 1.000 lux oplevert. Voor wat subtiele bijverlichting heb je dan zo’n 400 lux nodig en als je daadwerkelijk iets wilt uitlichten kun je beter met 1.000 lux beginnen.

Helaas staat de termijn lux vaak niet uitgedrukt bij de specificaties, maar lumen wel. De ouderwetse gloeilamp is gemiddeld 125 lumen, 750 lumen staat gelijk aan 60 Watt en een gloeilamp van 100 Watt zou je kunnen vergelijken met 1300 lumen. Zo kun je een inschatting maken voor het licht wat je nodig hebt en het licht dat de toepassing van de ringlamp heeft.

Kleurtemperatuur

Lichtkleur of de kleur van de temperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin, afgekort met de letter ‘K’. Daglicht heeft een temperatuur van 6000 Kelvin, terwijl een TL-lamp bijvoorbeeld op 4500 Kelvin zit. Afhankelijk van jouw doel heb je warm licht nodig, zoals bij een selfie, maar bij macrofotografie heb je meer witlicht nodig. Er zijn ringlampen die je kunt instellen op basis van kleurtemperatuur, waardoor je ze voor meerdere toepassingen kunt gebruiken.

Kiezen uit een statief en/of telefoonhouder

Vaak krijg je bij het aanschaffen van een ringlight ook een statief. Sommigen hebben een klein statief tot bijvoorbeeld 80 centimeter, terwijl anderen een lang statief hebben tot wel 2 meter. Daarnaast zijn ze vaak uitgerust met telefoonhouders die het makkelijker kunnen maken, maar let wel goed op dat jouw telefoon ook in de telefoonhouder past. De oudere type ringlampen hebben namelijk vaak een oud model telefoonhouder waarbij de moderne grote smartphones er niet in passen.

Veelgestelde vragen over ringlampen

 • Wat is een ringlamp?

  Onder een ringlamp wordt een cirkelvormig licht verstaan dat het onderwerp van een foto of video gelijkmatig kan verlichten. De ringlampen worden veel gebruikt bij portretfotografie, vloggers en visagisten. De ringlampen zijn in verschillende mate te verkrijgen waardoor ze zowel professioneel als hobbymatig kunnen worden gebruikt.

 • Waarom moet je een ringlamp gebruiken?

  Als je bezig bent met fotografie of videografie dan wil je dat het onderwerp van het shot goed belicht is. Door het gebruik van een ringlamp zorg je ervoor dat het onderwerp goed belicht wordt met desgewenst aangenaam zacht of hard licht. Op die manier creëer je video’s en foto’s van een hoogwaardigere kwaliteit.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie