De 5 beste polaroid camera’s van 2023

De polaroid camera is eigenlijk al een oud fenomeen, maar is weer helemaal terug van weg geweest.

Wat is een polaroid camera en welke moet je kiezen?

Er zijn verschillende type camera’s, zowel voor de hobbyist als voor de professionele fotograaf. Als je kijkt naar de polaroid camera, ook wel de instant camera genoemd, dan druk je foto af op je camera en daarmee wordt ook direct een afdruk geleverd op papier. Eigenlijk is Polaroid een merknaam van instant camera’s en geen camera op zichzelf. Maar omdat Polaroid ooit dominant was op deze markt wordt de polaroid camera eigenlijk gezien als de instant camera. In dit artikel zullen we het dus wisselen over polaroid camera’s en instant camera’s hebben, maar hiermee bedoelen we dezelfde apparaten.

De basis van de polaroid camera ligt in een scheikundig proces, waardoor je foto direct kan worden afgedrukt. Het fotopapier waarop de afdruk wordt geprint bestaat uit meerdere lagen waar het ‘licht’ oftewel de foto op wordt gedrukt. Elk laagje bevat een andere stof en door de verschillende lagen die op elkaar liggen en dus een andere scheikundige reactie geven krijg je de directe afdruk. Het is dus belangrijk om het juiste papier in je instant camera te stoppen om dit proces te kunnen uitvoeren.

Het zal misschien niet direct vanaf het begin lukken om mooie instant foto’s te maken. Denk hierbij aan slechte compositie, beweging in de foto en verkeerde lichtinval. Maar met een beetje oefenen zal je zien dat het bijzonder mooie foto’s op kan leveren. De polaroid camera’s hebben vaak ook verschillende instellingen waar je mee kunt spelen, zoals bijvoorbeeld de sluitertijd.

Merk
Model
1
Fujifilm Instax Mini 11 - Blush Pink
Fujifilm
Instax Mini 11
2
Polaroid POP - instant digitale camera
Polaroid
POP
3
Canon Zoemini S2 - Instant camera
Canon
Zoemini S2
4
Polaroid Now i-Type Instant Camera
Polaroid
Now I-Type
5
Fujifilm Instax Mini Evo - Instant Camera
Fujifilm
Instax Mini Evo

Dit zijn ze, de 5 beste polaroid camera’s van 2023

1. Fujifilm Instax Mini 11 – Beste goedkope polaroid camera

Fujifilm Instax Mini 11 - Blush Pink
Bekijk polaroid camera

De beste goedkope polaroid camera is de Instax Mini 11 van Fujifilm. Deze bijzondere camera van Fujifilm kun je in vijf verschillende kleuren aanschaffen: blush pink, charcoal grey, ice white, lilac purple en sky blue. Het is de opvolger van de bekende Instax Mini 9 en deze Polaroid camera heeft een compacter design dan zijn voorganger. Met zijn automatische scene herkenning zal je eenvoudiger scherpe foto’s maken en minder beweging ervaren in je instant foto’s. De selfiespiegel maakt het ook mogelijk om prachtige selfies te maken. Met deze polaroid camera kan je ook goed uit de voeten op feestjes en partijen waarbij het licht misschien niet perfect is.

De foto’s die ontwikkeld worden zijn zo groot als een pinpas en de scherpstelafstand voor een close-up ligt tussen de 30 en 50 centimeter. Door gebruik te maken van het polsbandje zal hij ook niet uit je handen vallen, waardoor je lang plezier van deze polaroid camera kan hebben.

Pluspunten
 • Werkt met Instax Mini Film van Fujifilm
 • De scene herkenning zorgt voor scherpe foto’s
Minpunten
 • Geen andere formaten film kunnen gebruikt worden

De Fujifilm Instax Mini 11 is verkrijgbaar bij:

2. Polaroid POP – Beste digitale instant camera

Polaroid POP - instant digitale camera
Bekijk polaroid camera

De Polaroid POP is de beste digitale instant camera van dit moment. Dit is eigenlijk dé polaroid camera voor een alles-in-een oplossing als je direct je foto’s afgedrukt wil hebben en ze online wil kunnen delen. De foto’s die afgedrukt worden hebben de bekende ‘witte fotoframe’ waardoor ze direct een extra charme mee krijgen.

Door de 20 megapixel camera kun je scherpe foto’s van topkwaliteit ontwikkelen. De ingebouwde LED flitser en de beeldstabilisatie ondersteunen je bij het maken van de topkwaliteit. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de foto’s op te slaan op de microSD kaart. Tot slot kun je ook prachtige video’s maken en opslaan in 1080P Full-HD.

Met de ingebouwde filters heb je zelfs de mogelijkheid om je foto’s voor het afdrukken te bewerken. Zo kun je stickers, tekeningen en teksten aan je foto toevoegen. Via een Wi-Fi verbinding kun je ook bladeren in je laptop en iPad en foto’s bekijken, bewerken en afdrukken vanaf het andere apparaat.

Door middel van het speciale ZINK-papier waarmee de Polaroid POP werkt worden de kleurstofkristallen op het papier geactiveerd als je een foto gaat afdrukken. Zo krijg je een duurzame, vlekvrije, full-color foto op papier met een vuilafstotende werking. Dit speciale papier heeft ook een sticker achterkant waardoor je de polaroid foto eigenlijk overal kunt plakken.

Pluspunten
 • Foto’s, video’s en afdrukken vanaf een ander apparaat mogelijk op één camera
 • De ingebouwde filters maken foto’s bewerken voor het afdrukken eenvoudig
 • Het ZINK-papier geeft veel mogelijkheden
Minpunten
 • Er kan alleen ZINK-papier gebruikt worden in de camera
 • Er zit geen statief aansluiting op de camera

De Polaroid POP is verkrijgbaar bij:

3. Canon Zoemini S2 – Beste polaroid camera met digitale opslag

Canon Zoemini S2 - Instant camera
Bekijk polaroid camera

De Zoemini 2 van Canon is de beste polaroid camera met digitale opslag. Deze Canon zorgt voor ultiem camera plezier doordat hij een SDcard heeft voor als je printpapier op is, een ringlight voor perfecte selfies, een live weergave om je foto te controleren en de afdrukken op ZINK-papier maakt. Je kunt via bluetooth hem connecten met je tablet of smartphone waardoor je ook je social media foto’s eenvoudig kunt afdrukken. De app op je camera zorgt ervoor dat je de foto voor de afdruk nog even kan finetunen met frames, teksten, AR en filters. Ook een collage kun je maken met de app op deze camera.

Het fotoformaat dat eruit rolt is 50 x 76 mm en door gebruik te maken van het polsbandje voorkom je dat de camera uit je handen valt. Je maakt met deze polaroid camera geweldige foto’s en het is niet voor niets de beste polaroid camera met digitale opslagmogelijkheden.

Pluspunten
 • Je kunt foto’s opslaan door de SDcard
 • Door middel van bluetooth kun je de camera connecten met je telefoon of tablet
 • Foto’s op je camera finetunen door middel van de app
Minpunten
 • Er is geen statiefaansluiting op deze polaroid camera aanwezig

De Canon Zoemini S2 is verkrijgbaar bij:

4. Polaroid Now I-Type – Beste vintage polaroid camera

Polaroid Now i-Type Instant Camera
Bekijk polaroid camera

Als je gaat voor de beste vintage polaroid camera dan moet je de Polaroid Now I-type aanschaffen. Het is de moderne versie van de klassieke polaroidcamera uit de jaren ’70. De modernisering zit hem in de mogelijkheden zoals autofocus, een strak design met vloeiende lijnen en ronde vorm, dubbele belichting opties, een flitser en zelfontspanner. Zo kun je jouw moment aan de hand van een prachtig afdrukte polaroid foto eenvoudig herbeleven.

De nauwkeurige flitser op deze polaroid camera houdt rekening met de lichtomstandigheden in de setting en zorgt daardoor voor veel betere resultaten als er weinig licht is. Denk bijvoorbeeld aan leuke foto’s tijdens een feestje waarbij er geen studiolicht aan staat. Je kunt daarbij ook kiezen hoe je de foto laat afdrukken: in kleur, sepia of zwart-wit. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om frames toe te voegen aan je foto. Zo kies je voor elk moment je eigen touch en authenticiteit met deze vintage uitziende polaroid camera.

Pluspunten
 • Super eenvoudig in gebruik en moderne features om kwalitatief goede foto’s te maken
 • De nauwkeurige flitser zorgt voor goede belichting
Minpunten
 • Geen mogelijkheden om foto’s op te slaan of op de camera te laden vanaf een ander apparaat

De Polaroid Now I-Type is verkrijgbaar bij:

5. Fujifilm Instax Mini Evo – Beste polaroid camera met smartphoneprinter

Fujifilm Instax Mini Evo - Instant Camera
Bekijk polaroid camera

De beste polaroid camera met smartphoneprinter is de Fujifilm Instax Mini pro. Het is echt een revolutionair model onder de polaroidcamera’s met 10 geïntegreerde lenzen en 10 filmeffecten waarmee je 100 combinaties kunt maken. Je kunt ervoor kiezen om je opname direct uit te printen of op te slaan op je MicroSD card. Het retro design geeft een extra feeling als je met deze camera op pad gaat. Het is namelijk een compacte polaroid camera die je eenvoudig mee kan nemen naar feestjes, maar die ook hoogwaardige kwaliteit levert aan fotoafdrukken. Je hebt daarbij de optie om printmodi aan te passen voor een natural look of juist felle kleuren.

Je kunt een losse flitser erbij bestellen en monteren als je ook op minder belichte locaties mooie afdrukken wilt maken. Daarbij kun je ruimschoots uit de voeten met de twee shutter buttons en kun je zowel portrait als landscape polaroid foto’s maken.

Pluspunten
 • Twee shutter buttons
 • Printmodi aan te passen
 • Veel soorten combinaties met lenzen en filmeffecten mogelijk
Minpunten
 • Flitser moet je los mee bestellen
 • Geen zelfontspanner

De Fujifilm Instax Mini Evo is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij aanschaf van een polaroid camera?

Het kan best lastig zijn om de beste polaroid camera aan te schaffen, maar met onderstaande tips hopen we je een heel eind op weg te kunnen helpen. De rest valt onder je persoonlijke voorkeuren en smaak namelijk. Het aanbod is namelijk gigantisch tegenwoordig en je merkt echt dat de ouderwetse polaroid camera weer helemaal terug is. En begrijpelijk! Hoe mooi is het als je dat prachtige moment gelijk vereeuwigd in een afgedrukte foto en deze zelfs kan plakken door middel van een sticker of mee kan geven aan iemand?

Hoe ga je de instant camera gebruiken?

De eerste vraag is eigenlijk wat het doel is van je aankoop. Ga je voor een feestje een eenmalige aanschaf doen? Wil je regelmatig foto’s maken? Wat voor foto’s wil je maken: selfies of omgevingsfoto’s? Bij elke instant camera staat altijd aangegeven wat de kracht is en of er bijvoorbeeld een modus is om een selfie te maken of dat er een spiegeltje aanwezig is voor een selfie. Krijg dus eerst helder wat je ermee wilt gaan doen en pas daar een budget op toe. Als het namelijk voor eenmalig gebruik is ga je in een hele andere prijsklasse kijken dan dat je selfies wilt gaan maken op een wereldreis.

Welk type fotopapier en foto’s?

Wat voor foto’s wil je als afdruk hebben? Er zijn verschillende maten foto’s, type fotopapieren maar er is ook keuze uit een volledige afdruk of de ouderwetse ‘witte rand’ om je foto heen. Meestal kan een instant camera maar één type foto afdrukken, dus het is belangrijk om daar een goede afweging en keuze in te maken of misschien wel twee instant camera’s aan te schaffen voor verschillende momenten.

Wat voor design zoek je?

De authentieke polaroidcamera is terug, maar wat voor design moet jouw camera hebben? Wil je de authentieke camera erin terug zien of mag het ook een strakke moderne uitstraling zijn? Heb je nog voorkeuren voor bepaalde kleuren of rondingen?

Wil je extra functionaliteiten?

Er zijn camera’s waarmee je eenvoudig een foto kan maken en afdrukken, maar er zijn ook mogelijkheden om ze bijvoorbeeld te bewerken. Je kunt dus kiezen uit simpele camera’s of geavanceerde waarmee je bewerkingen kan doen, frames kan kiezen, afbeeldingen kan toevoegen en tekst kan opdrukken. Ook zijn er mogelijkheden voor bijvoorbeeld lichtinstellingen op bepaalde modellen of extra functies zoals dubbele shutterknop, selfie modus en flitsers.

Veelgestelde vragen over polaroid camera's

 • Kan je een polaroid inscannen?

  Ja er zijn mogelijkheden om een polaroid in te scannen. Je kunt die bijvoorbeeld doen door middel van een scanner waarbij het van groot belang is dat de foto goed platligt op de glasplaat, anders vormt er een reflectie door het fotopapier en krijg je geen goede scan. Een andere mogelijkheid die op TikTok viral is gegaan is via de Notities-app op je smartphone een document te scannen. Ook hierbij is het van belang dat je zorgt dat het lichtinval goed is omdat door het fotopapier er anders een reflectie kan ontstaan.

 • Hoe gebruik je een polaroid camera?

  Eigenlijk is een polaroidcamera niets anders dan een instant camera die werkt als een doka. De doka laat alleen vlak nadat je de knop hebt ingedrukt licht binnen en maakt zo de foto. Het licht dat binnen is gekomen vormt een negatief op een stuk film dat uit verschillende lagen bestaat en door een scheikundige reactie kleur naar voren brengt wat de foto maakt.

 • Plaats een reactie