De 5 beste zonnebanken van 2023

Onder de zonnebank gaan of toch een zonnebank kopen:

Wat zijn de voordelen van onder de zonnebank gaan?

Misschien ga je al regelmatig naar de zonnebank in een professionele studio en denk je eraan om er voor thuis een aan te schaffen, of misschien wil je beginnen met regelmatig zonnen onder een zonnehemel. Wat de reden ook is dat je op zoek bent naar een zonnebank, er zijn talloze voordelen te noemen waarom je het moet doen. Nederland heeft namelijk niet het hele jaar zon en de meeste mensen kunnen ook niet vijf keer per jaar op vakantie, dan is de zonnebank een geweldige uitkomst.

Het is goed je te beseffen dat het zonnen onder een zonnebank pas vanaf 18 jaar wordt aangeraden en dat als je een lichte huid hebt je extra moet opletten. Het grootste voordeel van een zonnebank is het ontspannen en genieten dat je doet tijdens de tijd dat je ligt. Ook al lig je geen uren, het laadt je lichamelijk én geestelijk wel op.

Naast de relax-factor krijg je door te zonnen onder een solarium een prachtige bruine huid van. Gebruik wel beschermende producten om verbranding te vermijden. Als je regelmatig je huid bruint onder een zonnebank dan versterk je je eigen beschermingsfactor waardoor je in natuurlijk zonlicht minder snel verbrand.

Hou er rekening mee dat sommige mensen door bepaalde factoren niet of niet lang onder de zonnebank mogen zonnen. Houdt rekening met je huidtype, huidbehandelingen, medicijnen en tatoeages. Voor al deze factoren geldt dat zonnen een risico met zich mee brengt en afgeraden kan worden. Dit geldt zowel voor de natuurlijke zon als voor een zonnebank.

Dit zijn ze, de 5 beste zonnebanken van 2023

1. Hapro Mobile Sun HP8540 – Beste verrijdbare zonnehemel

Hapro Mobile Sun HP8540 - Zonnehemel
Bekijk zonnebank

De best verrijdbare zonnehemel van 2023 is de Hapro Mobile Sun HP8540. De combinatie van de 3 HPA lampen van 500 Watt met de parabolische reflector zorgt ervoor dat je een egale bruine tint krijgt over je hele lichaam. Door zijn verrijdbare voet is hij mobiel en door de in- en uitklap mogelijkheden is hij ook compact. Deze zonnebank is bij elk type bed te gebruiken omdat de voet niet onder het bed geschoven hoeft te worden, dus ook bij een boxspring of waterbed kan hij gebruikt worden.

Een analoge timer van maximaal 45 minuten en de afstandsbepaler zorgen ervoor dat je veilig kunt zonnen. Er zitten twee UV beschermbrillen bij deze zonnehemel om ook je ogen te beschermen en tot slot kun je het geheugen gebruiken voor het bijhouden van je sessies.

Pluspunten
 • Geheugen voor je sessies
 • Een ingebouwde afstandsbepaler
 • Eenvoudig te verrijden en de voet hoeft niet onder het bed
Minpunten
 • Je hebt altijd een voet staan en moet hem pakken

De Hapro Mobile Sun HP8540 is verkrijgbaar bij:

2. Hapro Summer Glow HB 175+ – Beste gezichtsbruiner

Hapro Summer Glow HB 175+ gezichtsbruiner
Bekijk zonnebank

Als je op zoek bent naar een perfecte gezichtsbruiner dan moet je kiezen voor de Hapro Summer Glow HB 175+. Je kunt met deze gezichtsbruiner kiezen voor een natuurlijke en zuivere huidverbeteringsbehandeling bij je thuis. Hij beschikt namelijk over een Strip Reflector System voor extra lichtintensiteit, er zit een timer op, een geheugen en een instelbare timer.

Door het lichtgewicht en zijn compactheid kun je hem overal neer zetten en gebruiken, op elk moment van de dag. Het speciale UV- en collageen licht komen diep in je huid en zorgt voor een combinatie van een bruining op je huid en gezichtsverbetering tegelijkertijd.

Pluspunten
 • UV- en collageen licht tegelijkertijd zorgen voor de perfecte huidverbeteringsbehandeling
 • Geheugen voor twee gebruikers
 • Instelbare timer
Minpunten
 • Bruint alleen je gezicht en afhankelijk van de hoek niet altijd goed je nek

De Hapro Summer Glow HB 175+ is verkrijgbaar bij:

3. Hapro Hp8580 Zonnehemel Innergize – Beste inklapbare zonnehemel

Hapro Zonnehemel Innergize Hp8580 White - inklapbaar
Bekijk zonnebank

De Hapro HP8580 Zonnehemel Innergize is de beste inklapbare zonnehemel van dit moment. Deze zonnehemel combineert UV licht met infrarood licht, waardoor een uitgebalanceerde bruining ontstaat en er een stimulatie is van de vitamine D aanmaak. Als je liever alleen de infrarood gebruikt tijdens je sessie, dan kun je dit handmatig aanpassen.

Het is een lichtgewicht zonnebank die je eenvoudig kunt verrijden en tevens makkelijk kunt opbergen door zijn inklapbare mogelijkheden. Het digitale display met touchscreen, de snooze functie en aromatische geuren maken het een uniek exemplaar.

Pluspunten
 • Aromatische geuren en digitaal display met touchscreen
 • Eenvoudig in te klappen en compact op te bergen
 • Infrarood is ook zonder UV te gebruiken
Minpunten
 • UV is niet los te gebruiken van infrarood

De Hapro Hp8580 Zonnehemel Innergize is verkrijgbaar bij:

4. Sunshower Deluxe – Beste zonnebank voor in de douche

Sunshower Deluxe Black UV- en infrarood inbouwapparaat
Bekijk zonnebank

De beste zonnebank voor in de douche is de Sunshower Deluxe. Dit type zonnebank bouw je in bij jouw douchemuur waardoor je tijdens het douchen kunt genieten van de vele voordelen. Het is het meest luxe model dat Sunshower heeft met in totaal vijf infraroodlampen en vier UV-lampen. Door zijn hoogte van bijna 190 centimeter zorgt het dat je hele lichaam mooi gebruind wordt.

Het gebruik is eenvoudig door de touchscreen en je kunt met één druk op de knop hem inschakelen en afwisselen tussen UV- of IR-licht of een combinatie van beiden. Binnen vier minuten is de zonnebank weer afgekoeld, waardoor hij niet onnodig lang warm blijft. Deze inbouw zonnebank is ideaal als je graag regelmatig even aan je bruine kleurtje werkt zonder al te veel moeite.

Pluspunten
 • Door het inbouwen heb je een fraaie afwerking
 • Je kunt eenvoudig gebruik maken ervan onder de douche, zonder hem te hoeven uitklappen of pakken
 • De combinatie met infrarood zorgt voor warmte die spieren ontspant
Minpunten
 • Je kunt hem niet verplaatsen
 • Je moet genoeg ruimte hebben om hem in te kunnen bouwen

De Sunshower Deluxe is verkrijgbaar bij:

5. Sunshower Pure – Beste goedkope inbouw zonnebank

Sunshower Pure Inbouw - Infrarood Lampen - Zwart
Bekijk zonnebank

De beste goedkope inbouw zonnebank is de Sunshower Pure. Deze zonnebank is speciaal ontwikkelt om je rug tot je schouders lekker te ontspannen met zijn 1000 Watt infraroodlamp. Gedurende 10 minuten kun je onder de douche genieten van extra ontspanning. Als je korter wilt genieten kan dat ook, op het touchscreen paneel kun je eenvoudig een andere tijdsduur instellen. Doordat je hem eenvoudig kunt inbouwen is het een mooie afwerking van je luxe badkamer.

Pluspunten
 • Inbouwen zorgt voor een luxe afwerking
 • Je kunt de tijd zelf instellen op het touchscreen
Minpunten
 • Hij verwarmt niet je hele lichaam, het is afhankelijk van de hoogte dat je hem inbouwt

De Sunshower Pure is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een zonnebank?

Het is heerlijk om constant met een mooie bruine tint op de huid rond te lopen en tot op zekere hoogte is het ook nog een keer gezond. Elke dag van het jaar in de zon liggen is voor de meesten niet mogelijk, daardoor zijn zonnebanken en zonnehemels een perfecte uitkomst. Ze zijn er in vele uitvoeringen en maten, daarom is het belangrijk op een aantal zaken goed te letten als je overweegt er eentje aan te kopen.

Welke uitvoeringen zijn er?

Een zonnebank of zonnehemel kun je in verschillende modellen en uitvoeringen uitzoeken. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Hieronder de meest gangbare uitvoeringen op een rij:

 • Opvouwbare zonnehemels zijn vaak compact en gebruiksvriendelijk.
 • Zonnebankcombinaties is een schelpvormig model dat je gehele lichaam bruint, maar heeft ruimte nodig tijdens het gebruik.
 • Mobiele solarium of zonnehemel is gemakkelijk om boven het bed te hangen en bruint één lichaamsdeel per keer.
 • Gezichtsbruiner kun je loskopen of in een zonnebank/zonnehemel aanschaffen.
 • Infrarood zonnehemels zorgen voor een diepgaandere warmte die op de spieren werken.

Hoe zit het met de lampen?

Uiteindelijk zijn de kwaliteit van de lampen doorslaggevend voor het succes van je zonnebank of zonnehemel. De meeste lampen van zonnebanken gaan zo’n vijf jaar mee bij normaal gebruik. Je kunt de vervanging merken aan een langzamer bruiningsproces.

De lampen bestaat uit zowel UV-A als UV-B stralingen, waarbij de UV-B stralingen in geringe mate aanwezig moeten zijn om te zorgen voor melanine. Dit lichaamseigen stofje zorgt ervoor dat het bruinen sterker en vlugger gaat, maar zorgt helaas ook voor verbranding. Let dus goed op dat als je graag langer onder de zonnebank wilt liggen, dat je kiest voor lampen met een lage UV-B straling.

De extra’s van zonnebanken

De meeste zonnehemels zijn in hoogte verstelbaar waardoor je hem eenvoudig op verschillende bedden kan gebruiken en zo het bruiningsgebied feilloos kan afstemmen. In sommige zonnebanken zit ook een afstandsmeter die aangeeft welke hoogte optimaal is voor het beste resultaat. Omdat gezond bruinen belangrijk is, is het aan te raden om niet te lang eronder te liggen. Hiervoor zijn in veel zonnebanken timers geïntegreerd, zodat ze vanzelf uit gaan als je bijvoorbeeld in slaap valt.

Vergeet daarnaast ook nooit om een beschermende bril te dragen die zorgt dat je ogen beschermd zijn tegen de stralingen van de lampen. De UV-stralen zijn namelijk schadelijk voor je ogen en verslechteren op langer termijn je zicht.

Veelgestelde vragen over zonnebanken

 • Hoe vaak mag je onder de zonnebank?

  Afhankelijk van jouw huidtype en de gewenning die je huid heeft aan de stralingen, wordt het aangeraden om niet vaker dan 1x per week onder de zonnebank te gaan. Een lichte huid kan minder hebben, waardoor kortere sessies worden aangeraden met minder intense lampen. Terwijl een huid die gewend is een langere sessie kan verwerken. Controleer dus goed wat jouw huidtype is en wat aangeraden wordt om te voorkomen dat je verbrand.

 • Hoe lang mag je onder de zonnebank?

  De algemene richtlijn is om niet langer dan 8 minuten onder de zonnebank te gaan per keer. De richtlijn is een gemiddelde en daarbij is rekening gehouden met lichte huidtypen die niet gewend zijn aan de stralingen. Als je huid meer gewend is kun je tot 20 minuten onder de zonnebank bij nieuwe lampen. Controleer dus goed wat jouw huidtype is en wat aangeraden wordt om te voorkomen dat je verbrand.

 • Plaats een reactie