De 5 beste NAS servers van 2024

We horen de laatste jaren steeds meer over de cloud en datacenters. Al onze gegevens die we graag toegankelijk willen hebben via onze mobiele apparaten moeten natuurlijk wel ergens staan opgeslagen. We worden ons er steeds bewuster van waar die data staat opgeslagen. Enerzijds omdat er steeds meer gigantische datacentra uit de grond verrijzen, anderzijds omdat er nogal eens wat mis lijkt te gaan met de opslag van onze gevoelige gegevens.

Met de ontwikkeling van technologie begint de opslag van hele serieuze hoeveelheden data steeds meer binnen bereik te komen van de consument. En dat is nou precies waarvoor een NAS server ontwikkelt is. Een NAS server kopen doe je als je je data thuis of op kantoor in eigen beheer wilt opslaan maar wel aan wil sluiten op de cloud en razendsnel wil kunnen openen en delen vanaf je mobiele apparaten.

Wij hebben voor jullie een aantal NAS servers uitgetest en hebben een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste NAS servers van 2024 zijn. Hierbij hebben we gekeken naar welke vorm van NAS opslag geschikt is voor welk type gebruiker. Dus, ga jij je gegevens in eigen beheer opslaan op een NAS systeem, dan lees je in deze test welke NAS server jij het beste kan kopen!

Merk
Model
1
Synology DiskStation DS923+ - NAS-server
Synology
DS923+
2
Synology DiskStation DS1522+
Synology
DS1522+
3
QNAP TS-464, NAS, Tower, Intel® Celeron®, N5095, Zwart
Qnap
TS-464
4
Western Digital My Cloud EX2 Ultra 8TB NAS
Western Digital
My Cloud EX2 Ultra 8TB
5
Synology DS118 - NAS
Synology
DS118

Dit zijn ze, de 5 beste NAS servers van 2024

1. Synology DS923+ – Beste NAS server voor thuis

Synology DiskStation DS923+ - NAS-server
Bekijk NAS server

De Synology DiskStation DS923+ is een krachtige en veelzijdige NAS (Network Attached Storage) die ontworpen is voor zowel thuisgebruik als kleine bedrijven. Met zijn indrukwekkende specificaties en functies biedt deze DiskStation een betrouwbare en efficiënte oplossing voor gegevensopslag, back-ups, bestandsdeling en multimedia-streaming.

De DS923+ is uitgerust met een Intel Celeron J4125 quad-core processor en 4 GB DDR4-geheugen (uitbreidbaar tot 8 GB). Dit zorgt voor vlotte prestaties bij het uitvoeren van meerdere taken en het verwerken van grote hoeveelheden gegevens. Het apparaat heeft vier schijflades die geschikt zijn voor 3,5-inch of 2,5-inch harde schijven of SSD’s, waardoor je flexibiliteit hebt bij het kiezen van opslagopties.

Een van de opvallende kenmerken van de DS923+ is de ondersteuning voor snelle NVMe SSD-cache. Door gebruik te maken van SSD-cache kan de NAS de lees- en schrijfprestaties aanzienlijk verbeteren, waardoor de algehele systeemprestaties toenemen. Dit is vooral handig bij intensieve taken zoals het streamen van 4K-video’s of het uitvoeren van virtuele machines.

De DS923+ wordt aangedreven door het DiskStation Manager (DSM) besturingssysteem van Synology, een intuïtieve en uitgebreide software die een breed scala aan functies biedt. Met DSM kun je gemakkelijk bestanden delen en synchroniseren tussen apparaten, back-ups maken van je gegevens, beveiligingsmaatregelen implementeren en nog veel meer. Bovendien heeft de DS923+ toegang tot de uitgebreide Synology Package Center, waar je extra toepassingen kunt installeren en aanpassen aan je specifieke behoeften.

Of je nu een thuisgebruiker bent die op zoek is naar een centrale opslagoplossing voor al je mediabestanden, foto’s en documenten, of een klein bedrijf dat behoefte heeft aan betrouwbare gegevensopslag en samenwerkingstools, de Synology DiskStation DS923+ biedt een krachtige en schaalbare oplossing die aan al je eisen voldoet. Met zijn robuuste hardware, uitgebreide software en flexibele opslagmogelijkheden is de DS923+ een betrouwbare metgezel voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik.

Pluspunten
 • Supersnelle bestandsoverdracht
 • Je kunt maximaal 4 HDD's en 2 M.2 SSD's in deze NAS plaatsen
Minpunten
 • NAS wordt geleverd zonder harde schijven of SSD's

De Synology DS923+ is verkrijgbaar bij:

2. Synology DS1522+ – Beste NAS server voor zakelijk gebruik

Synology DiskStation DS1522+
Bekijk NAS server

De Synology DiskStation DS1522+ is een hoogwaardige NAS (Network Attached Storage) die is ontworpen voor veeleisende gebruikers en kleine tot middelgrote bedrijven. Met zijn indrukwekkende specificaties en uitgebreide functionaliteiten biedt deze DiskStation een betrouwbare en schaalbare oplossing voor gegevensopslag, back-ups, virtualisatie en nog veel meer.

De DS1522+ is voorzien van een krachtige AMD Ryzen V1500B quad-core processor en 8 GB DDR4-geheugen (uitbreidbaar tot 32 GB). Deze combinatie zorgt voor snelle en responsieve prestaties, zelfs bij intensieve taken en multitasking. Het apparaat beschikt over vijf schijflades die geschikt zijn voor 3,5-inch of 2,5-inch harde schijven of SSD’s, waardoor je flexibiliteit hebt bij het kiezen van de opslagcapaciteit en prestaties die aan je behoeften voldoen.

Een opvallend kenmerk van de DS1522+ is de mogelijkheid om uit te breiden met een optionele M.2 NVMe SSD-cache. Door gebruik te maken van SSD-cache kan de NAS de lees- en schrijfprestaties aanzienlijk versnellen, waardoor de algehele systeemprestaties worden verbeterd, met name bij het verwerken van grote bestanden of het uitvoeren van virtual machines.

De DS1522+ wordt aangedreven door DiskStation Manager (DSM), het geavanceerde besturingssysteem van Synology. DSM biedt een intuïtieve gebruikersinterface en een breed scala aan toepassingen en functies, waaronder bestandsdeling, back-ups, gegevensbeveiliging, multimedia-streaming, beveiligingsmaatregelen en nog veel meer. Bovendien biedt de DS1522+ toegang tot het uitgebreide Synology Package Center, waar je extra pakketten kunt downloaden en installeren om de functionaliteit van de NAS verder uit te breiden.

Of je nu een veeleisende thuisgebruiker bent die een centrale opslagoplossing zoekt voor je media- en gegevensbestanden, of een klein tot middelgroot bedrijf dat behoefte heeft aan betrouwbare gegevensopslag, back-up en virtualisatie, de Synology DiskStation DS1522+ biedt de kracht en flexibiliteit die je nodig hebt. Met zijn robuuste hardware, uitgebreide software en uitbreidingsmogelijkheden is de DS1522+ een betrouwbare en veelzijdige keuze voor geavanceerd gegevensbeheer en -opslag.

 

Pluspunten
 • Snelle gegevensoverdracht
 • uit te breiden met een optionele M.2 NVMe SSD-cache
 • Toegang tot het uitgebreide Synology Package Center
Minpunten
 • NAS wordt geleverd zonder harde schijven of SSD's

De Synology DS1522+ is verkrijgbaar bij:

3. Qnap TS-464 – Beste Qnap NAS server

QNAP TS-464, NAS, Tower, Intel® Celeron®, N5095, Zwart
Bekijk NAS server

De QNAP TS-464 is een veelzijdige NAS (Network Attached Storage) die een combinatie biedt van kracht, opslagmogelijkheden en gebruiksgemak. Deze NAS is ideaal voor zowel thuisgebruikers als kleine bedrijven die behoefte hebben aan een betrouwbare oplossing voor gegevensopslag, back-ups, bestandsdeling en multimedia-streaming.

De TS-464 is uitgerust met een quad-core AMD processor en 4 GB DDR3-geheugen, waardoor hij voldoende rekenkracht heeft om verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren en snelle gegevensoverdracht te bieden. Het apparaat heeft vier schijflades die plaats bieden aan 3,5-inch of 2,5-inch harde schijven of SSD’s, waardoor je flexibiliteit hebt bij het kiezen van de gewenste opslagcapaciteit en prestaties.

Een opvallend kenmerk van de TS-464 is de ondersteuning voor QTS, het intuïtieve besturingssysteem van QNAP. Met QTS kun je eenvoudig bestanden delen en synchroniseren, back-ups maken van je gegevens, geavanceerde gegevensbeveiliging implementeren en een breed scala aan toepassingen en functies benutten. Bovendien heeft de TS-464 toegang tot de QNAP App Center, waar je extra apps kunt downloaden en installeren om de functionaliteit van de NAS verder uit te breiden.

De TS-464 biedt ook uitgebreide netwerkconnectiviteitsopties, waaronder Gigabit Ethernet-poorten en ondersteuning voor linkaggregatie en failover, waardoor een stabiele en betrouwbare netwerkverbinding wordt gegarandeerd. Daarnaast beschikt de NAS over meerdere USB 3.0-poorten voor het snel overzetten van bestanden en het aansluiten van externe opslagapparaten.

Of je nu thuis je media- en bestandsbibliotheek wilt organiseren en delen, of als klein bedrijf behoefte hebt aan een betrouwbare en flexibele opslagoplossing, de QNAP TS-464 biedt de nodige prestaties en functionaliteit. Met zijn krachtige hardware, gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide netwerk- en opslagmogelijkheden is de TS-464 een betrouwbare metgezel voor diverse opslagbehoeften.

Pluspunten
 • Gemakkelijk delen van gegevens
 • Veelzijdige multimedia stream mogelijkheden
Minpunten
 • Geen ingebouwde wifi

De Qnap TS-464 is verkrijgbaar bij:

4. Western Digital My Cloud EX2 Ultra 8TB – Beste Western Digital NAS

Western Digital My Cloud EX2 Ultra 8TB NAS
Bekijk NAS server

De Western Digital My Cloud EX2 Ultra 8TB is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke Network Attached Storage (NAS) oplossing voor persoonlijk en klein zakelijk gebruik. Met een opslagcapaciteit van 8TB biedt deze NAS voldoende ruimte om je belangrijke bestanden, foto’s, video’s en andere media veilig op te slaan.

De My Cloud EX2 Ultra is uitgerust met een krachtige dual-core 1,3 GHz processor en 1 GB DDR3-geheugen, waardoor het apparaat soepel kan multitasken en snelle gegevensoverdracht mogelijk maakt. Met twee schijflades kun je gemakkelijk 3,5-inch harde schijven installeren zonder dat er gereedschap nodig is. De NAS ondersteunt ook RAID-configuraties (inclusief RAID 0, RAID 1 en JBOD) voor extra gegevensbescherming en prestatieverbetering.

Een van de sterke punten van de My Cloud EX2 Ultra is de eenvoudige installatie en gebruiksvriendelijke interface. Met de intuïtieve My Cloud OS-software kun je gemakkelijk bestanden delen, back-ups maken, gegevens synchroniseren en toegang krijgen tot je bestanden vanaf elke locatie met een internetverbinding via de My Cloud mobiele app of webbrowser.

Deze NAS biedt ook uitgebreide netwerkconnectiviteitsopties, waaronder een Gigabit Ethernet-poort voor snelle en betrouwbare netwerkprestaties. Bovendien zijn er meerdere USB 3.0-poorten beschikbaar voor het eenvoudig aansluiten van extra opslagapparaten of het maken van snelle bestandsoverdrachten.

De Western Digital My Cloud EX2 Ultra 8TB is een betrouwbare oplossing voor het veilig opslaan, delen en beheren van je waardevolle gegevens. Met zijn eenvoudige installatie, gebruiksvriendelijke interface en voldoende opslagruimte is deze NAS ideaal voor thuisgebruik, kleine kantoren of kleine bedrijven die behoefte hebben aan een betrouwbare en gebruiksvriendelijke opslagoplossing.

Pluspunten
 • Goede prijs kwaliteit verhouding
 • Gemakkelijk in gebruik te nemen
 • Cloud in eigen beheer
Minpunten
 • Geen wifi

De Western Digital My Cloud EX2 Ultra 8TB is verkrijgbaar bij:

5. Synology DS118 – Beste goedkope NAS voor beginners

Synology DS118 - NAS
Bekijk NAS server

De Synology DS118 is een compacte en betaalbare NAS (Network Attached Storage) die speciaal is ontworpen voor thuisgebruik en kleine kantoren. Ondanks zijn bescheiden formaat biedt de DS118 een solide set functies en prestaties voor gegevensopslag, back-ups en bestandsdeling.

De DS118 wordt aangedreven door een 64-bits quad-core processor en heeft 1 GB DDR4-geheugen, waardoor hij voldoende kracht heeft om bestanden efficiënt te verwerken en snelle gegevensoverdracht te bieden. Met één schijflade is de NAS geschikt voor een 3,5-inch harde schijf of een 2,5-inch harde schijf/SSD, waardoor je de flexibiliteit hebt om te kiezen voor opslagcapaciteit of prestaties die aan je behoeften voldoen.

Een van de voordelen van de DS118 is het gebruiksvriendelijke en intuïtieve DiskStation Manager (DSM) besturingssysteem van Synology. DSM biedt een breed scala aan toepassingen en functies, waaronder bestandsdeling, back-ups, multimedia-streaming, beveiligingsmaatregelen en nog veel meer. Het stelt je in staat om eenvoudig bestanden te delen en te synchroniseren tussen apparaten, gegevens te beveiligen met ingebouwde back-upmogelijkheden en extra toepassingen te installeren vanuit het Synology Package Center.

De DS118 is uitgerust met een Gigabit Ethernet-poort voor snelle en betrouwbare netwerkprestaties. Daarnaast biedt het ook USB 3.0-poorten voor het eenvoudig aansluiten van externe opslagapparaten of het snel overzetten van bestanden.

De Synology DS118 is een compacte en kosteneffectieve oplossing voor gebruikers die op zoek zijn naar eenvoudige en betrouwbare gegevensopslag en bestandsdeling. Met zijn krachtige hardware, intuïtieve software en solide prestaties is de DS118 een ideale keuze voor thuisgebruikers en kleine kantoren die een eenvoudige maar krachtige NAS-oplossing nodig hebben.

 

Pluspunten
 • Goede prijs kwaliteit verhouding
 • Alle functionaliteit voor thuisgebruik en kleine kantoren
 • Makkelijk mee te nemen onderweg
Minpunten
 • De interne harde schijven worden niet meegeleverd

De Synology DS118 is verkrijgbaar bij:

De beste NAS servers

Hopelijk heb je alle informatie over de beschikbare NAS servers en voor welk type gebruik ze geschikt zijn goed opgeslagen. Het in beheer nemen van je eigen data kan een behoorlijke stap zijn die je goed moet voorbereiden. Het zou natuurlijk erg vervelend zijn als je net al je gegevens hebt overgezet en verwijderd van je oude cloud abonnement, om er vervolgens achter te komen dat je door een slechte aankoop nu al je foto’s en bestanden kwijt bent. Ga je dus over op de aanschaf van een NAS server, lees dan nog even door.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een NAS server?

Bij de aankoop van een NAS server moet je eigenlijk voornamelijk op twee dingen letten en dat zijn de prijs en de capaciteit. Hierbij is de vraag die jij moet beantwoorden: hoeveel geld wil je maximaal uitgeven aan een NAS server en hoeveel ruimte en prestaties wil je daar minimaal voor terug krijgen?

Ga je de NAS server professioneel gebruiken, dan zul je wellicht meer budget beschikbaar hebben en meer capaciteit en vermogen nodig hebben. Als je de NAS bijvoorbeeld op een kantoor gaat gebruiken, dan zal er veel meer data opgeslagen worden dan wanneer je de NAS alleen voor persoonlijk gebruik aanschaft. Hierbij is wellicht ook nog de mate van beveiliging van belang. Gaat het om jouw persoonlijke vakantiefoto’s dan is dat minder interessant voor hackers dan wanneer het gaat om gevoelige bedrijfsgegevens.

Bepaal dus goed welk type gebruiker jij bent en op welke punten, prijs, vermogen en capaciteit en beveiliging jij kunt besparen, dan wel extra geld wilt uitgeven.

Cloud opslag thuis

Een NAS server is naast het gebruik voor kantoren ook een bijzonder goede uitkomst voor het opslaan van je gegevens in de cloud, maar dan in eigen beheer. Je weet hierdoor altijd waar je gegevens staan opgeslagen en je hebt de maximale controle over wat er mee gebeurt. Daarnaast kan cloudopslag thuis ook een voordeel zijn ten opzichte van een zogenaamd cloud abonnement. Vaak betalen we een maandelijks bedrag voor de opslag van onze gegevens. Het kan dus het overwegen waard zijn of een NAS server niet ook nog eens financieel aantrekkelijk is voor jou.

Ben je van plan om een NAS server te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over NAS servers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over NAS servers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een NAS server en vind je dat jouw NAS server getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw NAS server makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over NAS servers

 • Wat is een NAS server?

  NAS staat voor Network Attached Storage en is een gegevensdrager die je aan kunt sluiten op een netwerk. Zo kun je je eigen dat in beheer houden en tegelijkertijd aansluiten op de digitale netwerken.

 • Welke harde schijf is het beste voor een NAS?

  De Western Digital Red Pro wordt gezien als een van de beste harde schijven die is toegespitst op het gebruik in een NAS server.

 • Hoe werkt een NAS server?

  De NAS server heeft ruimte voor harde schijven waarop gegevens kunnen worden opgeslagen. De NAS stelt u in staat deze harde schijven efficiënt en dicht op elkaar op te slaan zodat u grote hoeveelheden gegevens in een kleine ruimte kunt bewaren. De NAS server beschikt over technologie die het apparaat in staat stelt razendsnel gegevens die op de harde schijven staan opgeslagen te delen met andere apparaten in het netwerk waarop de NAS server is aangesloten.

 • Wat kun je allemaal met een NAS server?

  Met een NAS server kun je in eigen beheer gegevens opslaan, delen en streamen. Een NAS server stelt je eigenlijk in staat je gegevens in de cloud op te slaan, maar wel in eigen beheer te houden.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie