De 5 beste afzuigkappen van 2024

Ben jij opzoek naar de beste afzuigkap? Dan helpen wij je graag verder! Wij hebben namelijk een aantal afzuigkappen uitgetest en hebben een top 5 lijstje samengesteld met wat volgens ons de 5 beste afzuigkappen zijn. Wij hebben daarbij vooral gelet op het geluid van de afzuigkap, de zuigkracht van de afzuigkap en of de afzuigkap makkelijk schoon te maken is. Maar natuurlijk hebben we ook naar veel andere punten gelet. Het is natuurlijk het mooiste als je afzuigkap past bij je fornuis, maar je hebt ook afzuigkappen die eigenlijk overal wel bij passen. Hieronder geven wij over alle 5 de afzuigkappen een korte toelichting en wat wij de voor- en de nadelen vinden.

Ben je van plan om een afzuigkap te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van ons artikel nog vragen over afzuigkappen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over afzuigkappen zo goed mogelijk te beantwoorden!

Merk
Model
1
Berbel BKH 90 FO afzuigkap wand model, rvs
Berbel
BKH 90 FO
2
Novy 7602 afzuigkap wand model, mat zwart met randafzuiging
Novy
7602
3
Smeg KPF9AN afzuigkap wand model, antraciet
Smeg
KPF9AN
4
V-Zug DSTS werkbladafzuigkap afzuigkap downdraft model
V-Zug
DSTS
5
Falmec PLANE90WNBL afzuigkap wand model, zwart
Falmec
PLANE90WNBL

Dit zijn ze, de 5 beste afzuigkappen van 2024

1. Berbel BKH 90 FO – Beste design afzuigkap

Berbel BKH 90 FO afzuigkap wand model, rvs
Bekijk afzuigkap

Wij hebben voor jullie de Berbel BKH 90 FO uitgetest. Berbel is een merk wat enorm kwalitatieve afzuigkappen maakt. Deze afzuigkap is ook in verschillende modelen verkrijgbaar dus je kunt zelf kijken welke je het mooist vindt en welk model het beste bij jouw keuken past.

Wij hebben gekozen voor dit model omdat wij allebei vrij lang zijn en door de hoek die in de afzuigkap is gemaakt stoten wij minder makkelijk ons hoofd.

De afzuigkap is 90 cm breed en is gemaakt van rvs, maar is ook verkrijgbaar in mat zwart. Het rvs geeft de afzuigkap een mooie uitstraling en is makkelijk schoon te maken. Vooral de binnenkant is makkelijk schoon te maken en te houden. Je maakt de klep open en haalt een nat doekje erdoor heen en je afzuigkap is weer schoon. Als je dit iedere keer doet als je gekookt hebt is het nooit veel werk.

De Berbel afzuigkappen werken zonder vetfilters, deze raken namelijk snel verstopt en dit zorgt voor een zeer verminderde afzuiging. Het Berbel principe zorgt ervoor dat de lucht de afzuigkap in geslingerd wordt en doordat de lucht bepaalde bochten moet maken wordt het vet gescheiden van de rest van de lucht. Het vet blijft achter in de schaal en deze is makkelijk schoon te maken met een vochtige doek. De rest van de lucht gaat verder en komt bij de Berbel actiefkoolstof- cassette. Deze cassette verwijdert 97% van de geurtjes. Je kunt de Berbel afzuigkap ook aansluiten op een afvoer naar buiten. Het bijzondere van deze technologie is dat de afvoer naar buiten opent als de afzuigkap aan is en weer dichtgaat als de afzuigkap uit is. Dit zorgt voor minder energieverbruik.

De afzuigkap is ook nog eens zeer stil.

Kortom een zeer degelijke en innovatieve afzuigkap. Die zijn geld zeker waard is!

Pluspunten
 • Innovatief en degelijk
 • Vet afvangbak
 • In meerdere modelen verkrijgbaar
 • Zeer stil
 • Makkelijk schoon te maken en te houden
Minpunten
 • Prijzig

2. Novy 7602 – Beste prijs/kwaliteit afzuigkap

Novy 7602 afzuigkap wand model, mat zwart met randafzuiging
Bekijk afzuigkap

Wij hebben ook de Novy 7602 voor jullie uitgetest. De afzuigkap is zwart van kleur. Wij vinden het een heel strak design vanwege de zwarte kleur en de smalle rand.

Een heel groot pluspunt van deze afzuigkap vinden wij dat hij helemaal langs de randen afzuigt. De meeste afzuigkappen zuigen af naar het midden waardoor het moeilijker is om alle kookdampen af te zuigen. Omdat bij de Novy 7602 de afzuiging volledig langs de rand gaat wordt overal goed afgezogen. Dus ook bij de pannen die langs de rand staan. We de kracht van de afzuiging getest met een papiertje, zo kan je goed zien dat de afzuigkap een enorm sterke afzuigkracht heeft.

De afzuigkap is zeer degelijk gebouwd. Je voelt echt dat het een goede kwalitatieve afzuigkap is door de materialen die gebruikt zijn.

De bediening van de afzuigkap is heel simpel. Er zitten vier verschillende knoppen op waarmee je de afzuigkap kan bedienen. De afzuigkap heeft vier led lampjes. Hierdoor heb je goed zicht als je aan het koken bent. Ook beschikt de afzuigkap over energielabel A en maakt de afzuigkap heel weinig geluid, wat wij nog een heel groot pluspunt vinden.

Pluspunten
 • Mooie uitstraling
 • Maakt weinig geluid
 • 4 ledlampjes
 • Randafzuiging
Minpunten
 • Geen

De Novy 7602 is verkrijgbaar bij:

3. Smeg KPF9AN – Beste design afzuigkap

Smeg KPF9AN afzuigkap wand model, antraciet
Bekijk afzuigkap

Toen we de Smeg KPF9AN uit gingen testen viel ons meteen op dat een hele mooie afzuigkap is. Er is echt nagedacht over het design van deze afzuigkap zoals we van Smeg wel gewend zijn. De afzuigkap die wij getest hebben is antraciet, een mooie donkere kleur en past perfect bij het Smeg fornuis, maar kan ook worden gecombineerd met andere fornuizen. De afzuigkap is ook beschikbaar in 7 andere kleuren.

De bediening van de afzuigkap zit aan de onderkant. Dit maakt dat de afzuigkap er mooi en strak uitziet, maar wij vinden het bedienen van de afzuigkap wel makkelijker als het aan de buitenkant zit. Als je eenmaal weet waar welk knopje zit is het natuurlijk makkelijker om de afzuigkap te bedienen.

De afzuigkap beschikt over 2 ledlampjes. Dit zorgt ervoor dat je voldoende licht hebt om te koken. Je kunt de afzuigkap instellen op vier verschillende snelheden en de afzuigkap beschikt ook nog eens over een intensief functie. Ook maakt de afzuigkap niet veel geluid. Wat natuurlijk nog een groot pluspunt is.

Pluspunten
 • Vier verschillende snelheden en intensief functie
 • Energielabel A+
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
Minpunten
 • Bediening zit aan de onderkant, dit is even wennen

De Smeg KPF9AN is verkrijgbaar bij:

4. V-Zug DSTS – Beste werkbladafzuiger

V-Zug DSTS werkbladafzuigkap afzuigkap downdraft model
Bekijk afzuigkap

Toen we de V-Zug DSTS voor jullie uit gingen testen viel ons meteen op dat de afzuigkap een erg mooi design heeft. Met de touchscreen bediening kun je de afzuigkap automatisch uit je aanrecht laten komen en kun je 1 van de 3 niveaus voor het afzuigen instellen. Ook beschikt de afzuigkap over een extra intensieve afzuigfunctie. En ook kun je met de touchscreen knoppen de ledverlichting bedienen.

De werkbladafzuiger beschikt over zwarte glazen platen die makkelijk schoon te maken zijn. Als de afzuigkap uit is dan valt hij mooi in je aanrechtblad en zie alleen een zwart balkje met een rvs randje. Ook dit is makkelijk schoon te houden door alleen even een doekje erover heen te halen en ons advies is om het nog even na te drogen voor het beste resultaat.

De afzuigkap is krachtig. Je ziet de damp tijdens het koken rechtstreeks in de afzuigkap verdwijnen. De onaangename geurtjes verdwijnen ook in de afzuigkap en hierdoor is het dus een genot om hiermee te koken. Het geluid van de afzuigkap viel ons ook reuze mee. We waren bang dat de afzuigkap best veel geluid zou maken, maar uiteindelijk viel het geluid van de afzuigkap voor ons reuze mee.

Wat wij ook een groot pluspunt van deze werkbladafzuigkap vinden wij de vetfilterreinigingsindicatie. Deze geeft precies aan wanneer het tijd is om je vetfilter te reinigen.

Pluspunten
 • Mooi design
 • 3 verschillende niveaus + intensief niveau
 • Geavanceerde luchtreiniging
 • Vetfilterreinigingsindicatie
Minpunten
 • Moet ingebouwd worden in je aanrechtblad en kost daardoor ook kastruimte

De V-Zug DSTS is verkrijgbaar bij:

5. Falmec PLANE90WNBL – Beste stille afzuigkap

Falmec PLANE90WNBL afzuigkap wand model, zwart
Bekijk afzuigkap

De Falmec PLANE90WNBL is een mooi zwarte afzuigkap. Door het design vinden wij dat de afzuigkap in iedere keuken past. Wij vinden het een groot pluspunt dat de bediening aan de buitenkant zit dus zo kun je makkelijk de afzuigkap aan en uit zetten en ook de verschillende standen zijn makkelijk in te stellen. Je hebt in deze versie een wandmodel en een eilandmodel.

De afzuiging maakt heel weinig geluid. Dit komt door de hoogwaardige isolatie die is gebruikt en door de NRS (noise reduction system) technologie. Als je de afzuigkap open maakt aan de onderkant en je haalt de rooster eruit kun je de isolatie al zien zitten.

De rooster van de afzuigkap zijn makkelijk te verwijderen en zo dus ook makkelijk schoon te maken. Je kunt ze zelfs in de vaatwasser doen, maar het advies is om ze minstens 1 keer per maand in kokend water met afwasmiddel te laten weken.

De afzuigkap heeft een mooie ledverlichting waardoor je goed zicht hebt tijdens het koken en wat wij ook een groot pluspunt vinden is dat de afzuigkap beschikt over randafzuiging. Hierdoor zuigt de afzuigkap dus over heel goed af.

Pluspunten
 • Mooie zwarte afzuigkap
 • Extra stil door gebruikte coating aan de binnenkant en bij de motor
 • Randafzuiging
 • Makkelijke bediening
 • Energielabel B
Minpunten
 • Als je de roosters in de vaatwasser doet kunnen ze bruin kleuren

De Falmec PLANE90WNBL is verkrijgbaar bij:

Waar moet je opletten bij het kopen van een afzuigkap?

De ene afzuigkap is de andere niet. Bij het bepalen van het soort afzuigkap voor jouw keuken zal je rekening willen houden met verschillende factoren. In eerste instantie zal je het type afzuigkap willen bepalen.

Type afzuigkap

Er zijn veel verschillende type afzuigkappen. Iedere type afzuigkap heeft zijn eigen voordelen. Het belangrijkste punt als je gaat kiezen welke afzuigkap het beste bij jou past is te kijken waar je de afzuigkap neer wil gaan hangen. Hieronder vind je welke soorten afzuigkappen er allemaal zijn:

 • Wandschouw afzuigkappen
 • Plafond afzuigkappen
 • Eiland afzuigkappen
 • Geïntegreerde afzuigkappen
 • Onderbouw afzuigkappen
 • Inbouw afzuigkappen
 • Vlakscherm afzuigkappen

Wandschouw afzuigkappen

De wandschouw afzuigkap is altijd de meeste populaire afzuigkap geweest. De afzuigkap hangt zowel aan het plafond als aan de wand. Bij de wandschouw afzuigkap heb je drie verschillende soorten, namelijk: de standaard wandschouw, de schuine wandschouw en de platte wandschouw.

De standaard wandschouw is zoals de naam al zegt het standaard model afzuigkap.

De schuine wandschouw is een wandschouw afzuigkap met een schuine kap. Hierdoor creëer je meer ruimte in je keuken en stoot je ook minder makkelijk je hoofd aan de afzuigkap.

De platte wandschouw is een platte afzuigkap. Dit zorgt voor een strak design en ook een groot voordeel is dat je spulletjes op de afzuigkap kunt zetten. Een nadeel van een platte afzuigkap is de schoonmaak van de afzuigkap aangezien hier natuurlijk wel makkelijk stof op valt.

Plafond afzuigkappen

Een plafond afzuigkap zit zoals de naam al doet vermoeden in het plafond gebouwd. Dit soort afzuigkap wordt vaak gebruikt boven een kookeiland. De afzuigkap is te bedienen met een afstandsbediening en zuigt krachtig af via de rand. Het nadeel van een plafond afzuigkap is dat de installatie lastig is en er wordt dan ook aangeraden om dit via een erkende installateur te laten doen.

Eiland afzuigkappen

Een eiland afzuigkap lijkt op een wandschouw afzuigkap, maar wordt alleen  aan het plafond bevestigd en dus niet aan de wand. Zoals je misschien al bedacht hebt past deze afzuigkap het beste boven een kookeiland. De afzuigkap beschikt over een hoge zuigkracht en deze afzuigkap is eigenlijk altijd 90 cm breed.

Geïntegreerde afzuigkappen

Een geïntegreerde afzuigkap wordt bevestigd tussen twee keukenkastjes is. De werking van een geïntegreerde afzuigkap is heel simpel. Als je het keukenpaneel open maakt waar de afzuiger achter zit gaat de afzuiging aan en als je het keukenkastje dicht maakt dan gaat de afzuiging uit. Een nadeel van een geïntegreerde afzuigkap is dat deze alleen geschikt is voor keukenkastjes van 60 cm breed.

Onderbouw afzuigkappen

Een onderbouw afzuigkap is ideaal als je ruimte wil besparen in je keuken. Deze afzuigkap wordt namelijk onder je keukenkastje gemonteerd. Een onderbouw afzuigkap is meestal zonder motor. Het is daarom verstandig om vooraf te kijken wat voor afzuigsysteem er in je keuken aanwezig is.

Inbouw afzuigkappen

Een inbouw afzuigkap lijkt veel op een onderbouw afzuigkap, maar het grote verschil tussen de twee is dat een onderbouw afzuigkap vaak motor loos is en een inbouw afzuigkap wel over een motor beschikt. Een onderbouw afzuigkap plaats je ook onder je keukenkastje en een inbouwafzuigkap plaats je in de keukenkastje. Dit zorgt ervoor dat je de inbouw afzuigkap nauwelijks ziet.

Vlakscherm afzuigkappen

Een vlakscherm afzuigkap lijkt veel op een inbouw afzuigkap. Het grote verschil is de bediening van de afzuigkap. Bij een vlakscherm afzuigkap schuif je namelijk de afzuigkap uit om hem aan te zetten en schuif je de afzuigkap in om hem uit te zetten.

Hoe werkt een afzuigkap?

De manier waarop een afzuigkap werkt is sterk afhankelijk van de afzuigkap in kwestie. Vroeger was het zo dat er in een keuken altijd sprake moest zijn van een luchtafvoer. De lucht werd dan door de dampkap aangezogen en vervolgens naar buiten getransporteerd. Tegenwoordig is dat niet meer altijd het geval. Een zogenaamde recirculatie afzuigkap leidt de lucht bijvoorbeeld niet naar buiten, maar filtert de lucht en blaast de schone lucht opnieuw de keuken in. Bovendien kan er vandaag de dag worden vastgesteld dat er ook sprake is van een verschil tussen een afzuigkap met en zonder motor.

Wat is een motorloze afzuigkap?

De naam laat het natuurlijk al een beetje vermoeden. Een motorloze afzuigkap is een exemplaar dat niet is voorzien van een motor. In dit geval wordt de afzuigkap eenvoudigweg aangesloten op het centrale afzuigsysteem van de woning. Een motor is in deze situatie compleet overbodig. Het ontbreken van een motor zorgt er onder meer voor dat deze afzuigkappen erom bekend staan stil te werken.

Wat is een recirculatie afzuigkap?

Sinds 2021 is het bij nieuwbouwhuizen verplicht om een recirculatie afzuigkap in je keuken te hebben. Aangezien dit energiezuiniger is omdat er geen warme lucht verloren gaat via de afvoer van de afzuigkap. Ook veel mensen kiezen tegenwoordig voor het implementeren van een recirculatie afzuigkap in hun keuken. Dat is vaak het gevolg van het ontbreken van een luchtafvoer. Voor een recirculatie afzuigkap geldt dan ook dat de afzuigkap de lucht niet alleen opzuigt, maar ook direct filtert voordat deze weer de keuken in wordt geblazen. De lucht kent dus met andere woorden een circulerende beweging. Vandaar ook dat er naar dit soort dampkappen wordt verwezen als zijnde recirculatie dampkappen.

Voor alle types van deze dampkappen geldt dat ze zijn uitgerust met een zogenaamde koolstoffilter. Van koolstof is bekend dat ze over uitstekende vuilopnemende eigenschappen beschikken. Op het ogenblik dat de dampkamp de kooklucht gaat opzuigen zal de koolstoffilter het vuil absorberen en de geurtjes uit de lucht verwijderen. De lucht wordt terug schoon en de dampkap zal de schone lucht vervolgens gewoon terug de keuken in blazen.

Hoelang gaat een afzuigkap mee?

Hoelang je afzuigkap precies mee zal gaan is in de praktijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan het type afzuigkap waarvoor je hebt gekozen, maar ook aan de materialen waar de afzuigkap van is gemaakt. Hou er bovendien rekening mee dat ook goed onderhoud de levensduur van je afzuigkap structureel kan verlengen. Heb je ervoor gekozen om een afzuigkap te kopen die werkt met koolstoffilters? Dan dien je er rekening mee te houden dat deze regelmatig vervangen dienen te worden. Het vervangen van deze filters kan afhankelijk van de situatie in kwestie elke 3 tot 12 maanden moeten gebeuren. De gemiddelde levensduur van een afzuigkap die beschikt over een goede kwaliteit bedraagt tussen de 20 en 30 jaar.

Hoe hoog moet een afzuigkap hangen?

Hoe hoog een afzuigkap moet hangen is onder meer afhankelijk van het soort kookplaat waar je gebruik van maakt. De minimale afstand die geldt tussen een gaskookplaat en een afzuigkap dient bijvoorbeeld 65 centimeter te zijn. De reden hiervoor is uiteraard terug te vinden in het feit dat er bij een gaskookplaat vlammen aanwezig zijn. Komen deze te dicht bij de afzuigkap? Dan is het mogelijk dat deze letterlijk vlam zal vatten. Dat is uiteraard levensgevaarlijk. Kook je op gas? Dan verwarmt de kookplaat de pan ook wanneer er iets boven wordt gehouden. Dat is bijzonder handig wanneer je bijvoorbeeld gaat wokken. Door deze reden kan de afzuigkap hoger hangen dan bij een elektrische kookplaat het geval is. In principe geldt het advies dan ook om te kiezen voor een afstand van tussen de 65 en 80 centimeter. Hang je de afzuigkap hoger? In dat geval bestaat het risico dat niet alle kookdampen worden weggezogen.

Kook je op een keramische of op een inductie kookplaat? Dan zal je kunnen vaststellen dat je niet te maken hebt met vlammen. De minimale afstand zal dan een stuk minder groot zijn. Vaak is dit dan ook slechts 55 centimeter. Echter wordt het in de praktijk altijd aangeraden om hiervoor even de inhoud van de handleiding te raadplegen. Het is namelijk zo dat dit kan verschillen afhankelijk van het merk, het type evenals het model van de afzuigkap. De maximale afstand bedraagt in dit geval 80 centimeter. Kies je voor een nog grotere hoogte? Dan bestaat het risico dat je ook in dit geval niet in staat zal zijn om alle kookdampen weg te zuigen.

Veelgestelde vragen over afzuigkappen

 • Wat zijn de stilste afzuigkappen?

  De stilste afzuigkappen zijn moderne afzuigkappen. Stille afzuigkappen zijn afzuigkappen die het geluidsniveau van 60 decibel niet overschrijden. De gemiddelde afzuigkap produceert een geluid van tussen 65 en 85 decibel. Dit kan vergeleken worden met het geluid van hard praten. Er zijn slechts een handjevol modellen die minder dan 60 dB aan geluid produceren. Daaronder de Bosch DFM064W50.

 • Hoe werkt een afzuigkap zonder afvoer?

  Een afzuigkap zonder afvoer zuigt de kooklucht op en de lucht wordt met behulp van filters gefilterd. De schone lucht wordt vervolgens terug in de ruimte geblazen. Grote voordelen van deze afzuigkappen zijn dat je geen schouw en afvoerkanaal nodig hebt en dat je toch geen last hebt van een penetrante kooklucht in je keuken en/of woning.

 • Waar koop je afzuigkappen?

  Afzuigkappen koop je bij keukenspecialisten op bijvoorbeeld de woonboulevard of online. Ook zijn er aantal speciaalzaken, zoals Media Markt, bol.com, de schouw witgoed en Coolblue waar je afzuigkappen kunt bestellen. Ook meubelzaken, zoals Ikea bieden afzuigkappen aan. Een groot pluspunt bij het inschakelen van een specialist is dat zij vaak als aanvullende dienst de installatie aanbieden.

 • Heb je een afzuigkap nodig?

  Een afzuigkap heb je nodig wanneer je geen vervelende en penetrante kooklucht in de keuken en het huis wilt hebben, maar een afzuigkap kan ook veel meer. Vooral afzuigkappen met een recirculatie. Kookdampen worden verwijdert, maar de lucht wordt ook gefilterd zodat er geen vuile lucht in huis komt en dat de lucht vrij is van geurtjes en fijnstof. Daardoor blijft de ruimte vrij van bijvoorbeeld allergenen.

 • Hoe duur is een afzuigkap?

  De prijs van een afzuigkap is sterk afhankelijk van de plaatsing van de afzuigkap, of het een inbouw- of vrijstaande afzuigkap betreft en welke functies een afzuigkap heeft. Een simpele doch effectieve afzuigkap kost gemiddeld € 200,- terwijl luxueuzere modellen tot € 2000,- kunnen kosten. In de basis zijn afzuigkappen voor in het plafond of boven een kookeiland een stuk prijziger. De gemiddelde prijs van deze afzuigkappen ligt op € 1000,-.

 • Hoe werkt een inbouw afzuigkap?

  Een inbouw afzuigkap wordt ingebouwd. In een schouw of in het plafond. Uiteraard boven een kookplaat of een fornuis. Er zijn verschillende soorten afzuigkappen die je kunt inbouwen. Van afzuigkappen met luchtafvoer tot aan afzuigkappen met recirculatie. Bij een luchtafvoer heb je een afvoerkanaal nodig en een afvoerslang. Die op de afzuigkap wordt gemonteerd en de afgezogen kooklucht naar buiten blaast. Bij recirculatie wordt de lucht gefilterd en wordt de schone lucht weer terug de ruimte in geblazen. Afzuigkappen met recirculatie worden steeds populairder en is uitermate geschikt voor huurders en huiseigenaren die vanuit de keuken geen afvoerkanaal naar buiten hebben.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie