Wil je graag een nieuwe afzuigkap kopen? Wil je daarbij alleen maar genoegen nemen met de voor jouw keuken beste afzuigkap die er bestaat? Dan zal je even grondig moeten nadenken over het soort exemplaar dat in jouw keuken het beste tot haar recht zal komen. De tijd dat er namelijk slechts één bepaald type afzuigkap bestond behoort immers reeds lang tot het verleden. Wil jij ook graag de beste afzuigkap kopen? Maak dan snel even kennis met de vijf uitstekende exemplaren die we voor jou hebben uitgezocht en op deze pagina op een rijtje hebben gezet.
Dit zijn ze, de 5 beste afzuigkappen van 2023
1. Klarstein Royal Flush Eco – Beste recirculatie afzuigkap
Wanneer je op zoek bent naar de beste recirculatie afzuigkap is de Klarstein Royal Flush Eco voor jou meer dan waarschijnlijk de beste keuze. Kenmerkend voor deze afzuigkap is dat deze niet alleen de lucht opzuigt, maar daarnaast ook filtert en terug de keuken in blaast. Er is bij een dergelijke dampkap dan ook sprake van een circulerende lucht. Dit wordt vaak een recirculatie afzuigkap genoemd.
In de Klarstein Royal Flush Eco zijn koolstoffilters terug te vinden. Koolstof beschikt van nature over de mogelijkheid om vuil op te nemen. Op het ogenblik dat de kooklucht wordt opgezogen zal dit koolstoffilter niet alleen het vuil, maar ook de geurtjes uit de keuken absorberen. De lucht wordt schoon en de dampkap blaast de schone lucht vervolgens terug de keuken in. Voor deze beste recirculatie afzuigkap geldt dat ze over een breedte beschikt van 60 centimeter. Verder heeft deze afzuigkap een prima afzuigcapaciteit van 576 kubieke meter.
- Zorgt niet alleen voor het opzuigen, maar ook voor het filteren van de lucht
- Zeer geschikt voor keukens zonder afvoer naar buiten
- Werkbladafzuiging verdwijnt in het werkblad zodra deze niet in gebruik is
- De koolstoffilters dienen regelmatig te worden vervangen
- Lastiger te installeren in een bestaande keuken
De Klarstein Royal Flush Eco is verkrijgbaar bij:
2. Siemens iQ500 LR97CAQ20 – Beste plafondafzuigkap
Heel wat mensen geven in hun keuken de voorkeur aan een plafond afzuigkap. Eén van de meest populaire opties op dit vlak is de zogenaamde Siemens iQ500 LR97CAQ20. Voor deze plafondafzuigkap geldt dat ze zich kenmerkt door een reeks van interessante voordelen. In eerste instantie geldt dat we vaak over het hoofd zien om de filters van onze afzuigkap te vervangen. Dat kan vervelend zijn, want op die manier kan de afzuiging negatief worden beïnvloed. Door gebruik te maken van deze afzuigkap in combinatie met Home Connect is het altijd mogelijk om de actuele status van je filters te controleren. Het enige wat je daarvoor moet doen is gewoon even inloggen op de app.
Kenmerkend voor deze plafondafzuigkap is ook dat je ze moeiteloos in elke keuken kan integreren. Of je nu beschikt over een grote of een kleine keuken maakt op dat vlak dus geen enkel verschil. Heb je een open keuken en zit je daarom niet te wachten om storende geluiden die worden veroorzaakt door je afzuigkap? Ook dat is geen probleem. De speciaal ontworpen motor produceert namelijk zo goed als geen geluid. Tegelijkertijd kan er ook een aantrekkelijke besparing op de energiefactuur worden gerealiseerd. Met deze Siemens afzuigkap kan het energieverbruik namelijk tot wel 80 procent worden gereduceerd. Ook dat is een interessant voordeel dat aan deze afzuigkap is verbonden.
- Je weet altijd precies wanneer je de koolstoffilters dient te vervangen
- Perfect geschikt voor kleine en grote keukens
- Extra stille motor voorkomt dat je wordt geconfronteerd met storende geluiden
- Tot wel 80% minder energieverbruik
- Kan vrij hoog boven de kookplaat hangen waardoor de afzuiging soms minder is
De Siemens iQ500 LR97CAQ20 is verkrijgbaar bij:
3. Siemens LC97BCP50 - iQ500 – Beste motorloze afzuigkap
De Siemens LC97BCP50 wordt door veel mensen bestempeld als de beste motorloze afzuigkap die er op de markt is te vinden. Ze leent zich in het bijzonder als stille afzuigkap om te plaatsen boven een fornuis met een breedte van 90 centimeter. Voor deze wandschouw afzuigkap geldt dat ze over een zeer beperkt geluidsniveau beschikt van slechts 55 decibel. Dit voor alle duidelijkheid op de hoogste, normale stand. Het gaat hierbij dus niet om de intensiefstand. Dit is bijzonder laag.
Voor deze motorloze afzuigkap geldt bovendien dat ze beschikt over twee verschillende intensiefstanden. Door gebruik te maken van één van deze twee standen is het mogelijk om ervoor te zorgen dat je woning zelfs bij het bereiden van een kruidig gerecht aangenaam fris wordt gehouden. Na ongeveer zes minuten zal de intensiefstand zichzelf terug uitschakelen. Indien je kiest voor het kopen van deze Siemens afzuigkap zal je ook kunnen vaststellen dat er sprake is van dimbare verlichting. Hierdoor kan je volledig zelf de sterkte van het licht bepalen. Overigens is het ook mogelijk om zelf de exacte afvoercapaciteit te selecteren. Dit is het gevolg van de aanwezigheid van vijf verschillende standen.
- Door middel van elektronische reinigingsindicatie wordt duidelijk gemaakt wanneer de filters vervangen dienen te worden
- Bepaal helemaal zelf de vereiste afvoercapaciteit door een keuze te maken tussen de vijf verschillende standen
- Dimbare verlichting laat je zelf de sterkte van het licht bepalen
- De afzuigcapaciteit maakt deze afzuigkap minder geschikt voor grote(re) keukens
De Siemens LC97BCP50 - iQ500 is verkrijgbaar bij:
4. Siemens LF16VA570 - iQ700 – Beste werkbladafzuiger
De Siemens LF16VA570 iQ700 is een prima werkbladafzuiger die beschikt over een afzuigcapaciteit van 600 m3/h. Op deze manier is een schone lucht tijdens het koken altijd gegarandeerd. Voor deze afzuigkap geldt bovendien dat ze beschikt over een intensiefstand. Deze zorgt ervoor dat het vermogen van de ventilator tijdelijk kan worden verhoogd wanneer er te veel damp in de keuken hangt. Na zes minuten zal deze functie zichzelf automatisch uitschakelen en wordt er teruggekeerd naar de normale stand. Het is mogelijk om gebruik te maken van deze Siemens afzuigkap zowel bij luchtafvoer als bij kringloopwerking.
Door te kiezen voor deze Siemens LF16VA570 iQ700 kies je niet alleen voor de beste werkbladafzuiger, daarnaast kan je ook nog eens een mooie energiebesparing realiseren. De energie-efficiëntieklasse A+ zorgt er namelijk voor dat het gemiddelde energieverbruik bij deze afzuigkap komt te liggen op 37,4 kWu/jaar. Het enige nadeel waar je rekening mee dient te houden is dat het inbouwen van dit type afzuigkap uiteraard altijd net wat meer uitdaging met zich meebrengt.
- Een meer dan degelijke afzuigcapaciteit van zomaar even 600 m3/h
- Voorzien van een intensiefstand die zes minuten lang zorgt voor extra zuigkracht
- Energie-efficiëntieklasse A+ en daardoor behoorlijk energiezuinig
- Het inbouwen van deze afzuigkap is niet altijd even eenvoudig
De Siemens LF16VA570 - iQ700 is verkrijgbaar bij:
5. Smeg KFAB75WH – Beste design afzuigkap
Een afzuigkap neemt vaak een prominente plaats in, in de keuken. Dit zorgt ervoor dat er ook stil moet worden gestaan bij het design waarover de afzuigkap beschikt. Eén van de absoluut beste design afzuigkappen op de markt is deze Smeg KFAB75WH. Deze afzuigkap wordt vaker bestempeld als de beste Smeg afzuigkap die er verkrijgbaar is. Dat is niet alleen het gevolg van het aantrekkelijke, herkenbare Smeg design. Wat bovendien namelijk ook te denken van haar maximale afzuigcapaciteit van 649 kubieke meter per uur? Deze zorgt ervoor dat deze afzuigkap ook in een grote keuken prima kan worden toegepast.
Voor menig grote afzuigkap geldt dat ze zich in de praktijk kenmerken door een storend geluidsniveau. Dat is bij deze Smeg KFAB75WH absoluut niet het geval. Het geluidsniveau bedraagt dan ook slechts 67 dB. Wie op zoek is naar een mooie design afzuigkap om gebruik van te maken kan dit exemplaar uit het aanbod van het gerenommeerde Smeg absoluut zeker overwegen. De Smeg KFAB75WH kan dichtgeschoven worden als deze niet gebruikt wordt en is voorzien van stijlvolle verlichting aan de onderkant van de afzuigkap.
- Het aantrekkelijke design zorgt ervoor dat ze een ware eye-catcher vormt in elke keuken
- Prima afzuigcapaciteit van 649 kubieke meter per uur
- Zowel te gebruiken bij luchtafvoer als voor recirculatie
- Door het opvallende design behoorlijk aanwezig in de keuken
- Relatief prijzig
De Smeg KFAB75WH is verkrijgbaar bij:
Welke afzuigkap heb ik nodig?
De ene afzuigkap is de andere niet. Bij het bepalen van het soort afzuigkap voor jouw keuken zal je rekening willen houden met verschillende factoren. In eerste instantie zal je het type afzuigkap willen bepalen. Hierbij moet er rekening worden gehouden met waar je de afzuigkap gaat plaatsen. Wil je ze graag ostentatief aanwezig zien in je keuken (en kies je bijgevolg voor een design afzuigkap) of wil je graag dat ze zo min mogelijk zichtbaar is waardoor je ze laat inbouwen in bijvoorbeeld het plafond? Bovendien zal je ook rekening willen houden met het al dan niet aanwezig zijn van een luchtafvoer. Is deze niet voor handen? Dan zal je willen kijken in de richting van een zogenaamde recirculatie afzuigkap. Hierbij is er geen luchtafvoer vereist.
Bij het vergelijken van de verschillende afzuigkappen die op de markt zijn terug te vinden zal het ook meteen opvallen dat er sprake is van een verschil in capaciteit. De exacte capaciteit waar je behoeften aan hebt voor je afzuigkap wordt bepaald door de omvang van je keuken. Des te groter de keuken is, des te groter uiteraard ook de afzuigcapaciteit dient te zijn. Sta er tot slot ook bij stil dat een afzuigkap het nodige onderhoud vereist. In het bijzonder het tijdig vervangen van de filters is van cruciaal belang voor het kunnen garanderen van een optimale werking. Voor verschillende afzuigkappen geldt dat ze over bijvoorbeeld handige software beschikken die duidelijk maakt wanneer de aanwezige filters aan vervanging toe zijn.
Hoe werkt een afzuigkap?
De manier waarop een afzuigkap werkt is sterk afhankelijk van de afzuigkap in kwestie. Vroeger was het zo dat er in een keuken altijd sprake moest zijn van een luchtafvoer. De lucht werd dan door de dampkap aangezogen en vervolgens naar buiten getransporteerd. Tegenwoordig is dat niet meer altijd het geval. Een zogenaamde recirculatie afzuigkap leidt de lucht bijvoorbeeld niet naar buiten, maar filter ze en blaast ze opnieuw de keuken in. Bovendien kan er vandaag de dag worden vastgesteld dat er ook sprake is van een verschil tussen een afzuigkap met en zonder motor.
Wat is een motorloze afzuigkap?
De naam laat het natuurlijk al een beetje vermoeden. Een motorloze afzuigkap is een exemplaar dat niet is voorzien van een motor. In dit geval wordt ze eenvoudigweg aangesloten op het centrale afzuigsysteem van de woning. Een motor is in deze situatie compleet overbodig. Het ontbreken van een motor zorgt er onder meer voor dat deze afzuigkappen erom bekend staan stil te werken.
Wat is een recirculatie afzuigkap?
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het implementeren van een recirculatie afzuigkap in hun keuken. Dat is niet zelden het gevolg van het ontbreken van een luchtafvoer. Voor een recirculatie afzuigkap geldt dan ook dat ze de lucht niet alleen opzuigt, maar ook direct filtert voordat ze weer de keuken in wordt geblazen. De lucht kent dus met andere woorden een circulerende beweging. Vandaar ook dat er naar dit soort dampkappen wordt verwezen als zijnde recirculatie dampkappen.
Voor alle types van deze dampkappen geldt dat ze zijn uitgerust met een zogenaamde koolstoffilter. Van koolstof is bekend dat ze van nature reeds over uitstekende vuilopnemende eigenschappen beschikt. Op het ogenblik dat de dampkamp de kooklucht gaat opzuigen zal de koolstoffilter het vuil absorberen en de geurtjes uit de lucht verwijderen. De lucht wordt terug schoon en de dampkap zal ze vervolgens gewoon terug de keuken in blazen.
Hoelang gaat een afzuigkap mee?
Hoelang je afzuigkap precies mee zal gaan is in de praktijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan het type afzuigkap waarvoor je hebt gekozen, maar ook aan de materialen waaruit ze is vervaardigd. Hou er bovendien rekening mee dat ook een correct onderhoud de levensduur van je afzuigkap structureel kan verlengen. Heb je ervoor gekozen om een afzuigkap te kopen die werkt met koolstoffilters? Dan dien je er rekening mee te houden dat deze regelmatig vervangen dienen te worden. Het vervangen van deze filters kan afhankelijk van de situatie in kwestie elke 3 tot 12 maanden moeten gebeuren. De gemiddelde levensduur van een afzuigkap die beschikt over een goede kwaliteit bedraagt tussen de 20 en 30 jaar.
Hoe hoog moet een afzuigkap hangen?
Hoe hoog een afzuigkap dient te hangen is onder meer afhankelijk van het soort kookplaat waar je gebruik van maakt. De minimale afstand die geldt tussen een gaskookplaat en een dampkap dient bijvoorbeeld 65 centimeter te zijn. De reden hiervoor is uiteraard terug te vinden in het feit dat er bij een gaskookplaat vlammen aanwezig zijn. Komen deze te dicht bij de dampkap? Dan is het mogelijk dat deze letterlijk vlam zal vatten. Dat is uiteraard levensgevaarlijk. Kook je op gas? Dan verwarmt de kookplaat de pan ook wanneer er iets boven wordt gehouden. Dat is bijzonder handig wanneer je bijvoorbeeld gaat wokken. Omwille van deze reden kan de dampkap hoger hangen dan bij een elektrische kookplaat het geval is. In principe geldt het globale advies dan ook om te kiezen voor een afstand van tussen de 65 en 80 centimeter. Hang je de afzuigkap hoger? In dat geval bestaat het risico dat niet alle kookdampen worden weggezogen.
Kook je op een keramische of op een inductie kookplaat? Dan zal je kunnen vaststellen dat je niet te maken hebt met vlammen. De minimale afstand zal dan een stuk minder groot zijn. Vaak is dit dan ook slechts 55 centimeter. Echter wordt het in de praktijk altijd aangeraden om hiervoor even de inhoud van de handleiding te raadplegen. Het is namelijk zo dat dit kan verschillen afhankelijk van het merk, het type evenals het model van de afzuigkap. De maximale afstand bedraagt in dit geval 80 centimeter. Kies je voor een nog grotere hoogte? Dan bestaat het risico dat je ook in dit geval niet in staat zal zijn om alle kookdampen weg te zuigen.
Veelgestelde vragen over afzuigkappen
Wat zijn de stilste afzuigkappen?
De stilste afzuigkappen zijn moderne afzuigkappen. Stille afzuigkappen zijn afzuigkappen die het geluidsniveau van 60 decibel niet overschrijden. De gemiddelde afzuigkap produceert een geluid van tussen 65 en 85 decibel. Dit kan vergeleken worden met het geluid van hard praten. Er zijn slechts een handjevol modellen die minder dan 60 dB aan geluid produceren. Daaronder de Bosch DFM064W50.
Hoe werkt een afzuigkap zonder afvoer?
Een afzuigkap zonder afvoer zuigt de kooklucht op en de lucht wordt met behulp van filters gefilterd. De schone lucht wordt vervolgens terug in de ruimte geblazen. Grote voordelen van deze afzuigkappen zijn dat je geen schouw en afvoerkanaal nodig hebt en dat je toch geen last hebt van een penetrante kooklucht in je keuken en/of woning.
Waar koop je afzuigkappen?
Afzuigkappen koop je bij keukenspecialisten op bijvoorbeeld de woonboulevard of online. Ook zijn er aantal speciaalzaken, zoals Media Markt, bol.com en Coolblue waar je afzuigkappen kunt bestellen. Ook meubelzaken, zoals Ikea bieden afzuigkappen aan. Een groot pluspunt bij het inschakelen van een specialist is dat zij vaak als aanvullende dienst de installatie aanbieden.
Heb je een afzuigkap nodig?
Een afzuigkap heb je nodig wanneer je geen vervelende en penetrante kooklucht in de keuken en het huis wilt hebben, maar een afzuigkap kan ook veel meer. Vooral afzuigkappen met een recirculatie. Kookdampen worden verwijdert, maar de lucht wordt ook gefilterd zodat er geen vuile lucht in huis komt en dat de lucht vrij is van geurtjes en fijnstof. Daardoor blijft de ruimte vrij van bijvoorbeeld allergenen.
Hoe duur is een afzuigkap?
De prijs van een afzuigkap is sterk afhankelijk van de plaatsing van de afzuigkap, of het een inbouw- of vrijstaande afzuigkap betreft en welke functies een afzuigkap heeft. Een simpele doch effectieve afzuigkap kost gemiddeld € 200,- terwijl luxueuzere modellen tot € 2000,- kunnen kosten. In de basis zijn afzuigkappen voor in het plafond of boven een kookeiland een stuk prijziger. De gemiddelde prijs van deze afzuigkappen ligt op € 1000,-.
Hoe werkt een inbouw afzuigkap?
Een inbouw afzuigkap wordt ingebouwd. In een schouw of in het plafond. Uiteraard boven een kookplaat of een fornuis. Er zijn verschillende soorten afzuigkappen die je kunt inbouwen. Van afzuigkappen met luchtafvoer tot aan afzuigkappen met recirculatie. Bij een luchtafvoer heb je een afvoerkanaal nodig en een afvoerslang. Die op de afzuigkap wordt gemonteerd en de afgezogen kooklucht naar buiten blaast. Bij recirculatie wordt de lucht gefilterd en wordt de schone lucht weer terug de ruimte in geblazen. Afzuigkappen met recirculatie worden steeds populairder en is uitermate geschikt voor huurders en huiseigenaren die vanuit de keuken geen afvoerkanaal naar buiten hebben.