De 5 beste fornuizen van 2023

Een nieuw fornuis kopen is uiteraard niet iets dat je elke dag doet, in tegendeel. Dit zorgt ervoor dat je grondig moet nadenken welk soort fornuis nu precies in jouw keuken het beste tot haar recht zou komen. Daarbij moet er uiteraard rekening worden gehouden met de uitstraling waarover deze beschikt, maar ook met bijvoorbeeld het vermogen en de capaciteit en het budget dat je voor handen hebt. Het beste fornuis kopen is tegenwoordig best een opdracht. Dat niet in het minst omdat er op de markt heel wat verschillende exemplaren zijn terug te vinden. Wil jij ook graag de beste fornuizen van 2023 ontdekken? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres!

Merk
Model
1
AEG CIB6640ABM - Stoomfunctie - Inductie fornuis
AEG
CIB6640ABM
2
Bosch HKR39C250 Serie 4 - Keramisch fornuis - RVS
Bosch
HKR39C250 Serie 4
3
Bosch HLR390020 - Serie 4 - Inductie fornuis - Wit
Bosch
HLR390020 - Serie 4
4
Boretti CFBI901AN 90CM - fornuis
BORETTI
CFBI901AN
5
Wiggo WO-E639R(XX) - Serie 9 - 60 cm - Gasfornuis - Wok - Rvs
Wiggo
WO-E639R

Dit zijn ze, de 5 beste fornuizen van 2023

1. AEG CIB6640ABM – Beste fornuis met stoomfunctie

AEG CIB6640ABM - Stoomfunctie - Inductie fornuis
Bekijk fornuis

De AEG CIB6640ABM is een fornuis uitgerust met een inductiekookplaat. Bovendien is er ook een hete lucht oven aanwezig welke beschikt over een stoomfunctie. Niet alleen op praktisch vlak kan je bij dit fornuis rekenen op menig aantal interessante voordelen. Daarnaast is er namelijk ook nog het strakke, mooie design waarover deze beschikt. Op deze manier biedt dit fornuis ook een visuele meerwaarde voor elke keuken waarin deze wordt geïmplementeerd. De hete lucht in de oven wordt op gelijkmatige wijze verdeeld door de zogenaamde Surround Cook functie. De stoomfunctie zorgt er op haar beurt voor dat met name je pizza’s en broodjes nog knapperiger worden.

De inductiekookplaat van deze AEG CIB6640ABM staat erom bekend zeer snel te reageren. Bovendien wordt ze ook meteen warm. Heb je tijdens het koken een bepaalde vloeistof of iets anders gemorst op de kookplaat? Dan hoeft dat niet meteen een groot probleem te zijn. Gewoon even afvegen met een doekje is voldoende. De XXL-capaciteit waar de oven over beschikt zorgt er bovendien voor dat je over meer dan voldoende ruimte beschikt om ook grotere gerechten te kunnen bereiden. De XL bakplaat is op haar beurt ook nog eens zo’n slordige 20 procent groter in vergelijking met standaard bakplaten.

Pluspunten
 • XXL formaat oven en XL formaat bakplaat
 • Surround Cook functie zorgt voor gelijkmatige verdeling van de hete lucht
 • De kookplaat is uitgerust met een kinderslot
 • Voorzien van een handige timerfunctie
Minpunten
 • Snoer en stekker worden niet meegeleverd

De AEG CIB6640ABM is verkrijgbaar bij:

2. Bosch HKR39C250 Serie 4 – Beste keramisch fornuis

Bosch HKR39C250 Serie 4 - Keramisch fornuis - RVS
Bekijk fornuis

De Bosch HKR39C250 Serie 4 is een vrijstaand fornuis welke is uitgerust met een keramische kookplaat. Bovendien kan je bij het kopen van dit fornuis ook rekenen op de aanwezigheid van een multifunctionele 3D Plus oven. Voor de kookplaat geldt dat deze beschikt over vier HighSpeed kookzones. Eén van deze kookzones is variabel. Voor één van de zones geldt dat er een bij te schakelen braadzone is. Voor veel mensen geldt dat het in de praktijk eveneens zeer belangrijk is om te weten hoe onderhoudsvriendelijk hun oven precies is. De aanwezigheid van de EcoClean Direct technologie zorgt ervoor dat het op dit vlak met deze Bosch HKR39C250 Serie 4 helemaal goed zit.

Dit Bosch fornuis weet in de praktijk uitstekende resultaten neer te zetten. Dit niet in het minst als gevolg van de gelijkmatige warmteverdeling op drie niveaus. Door haar energieklasse A kan je er bovendien op rekenen dat dit keramisch fornuis niet onnodig veel energie verbruikt. De restwarmte-indicatie voor elke kookzone voorkomt in de praktijk onaangename verrassingen.

Pluspunten
 • Zeer mooi uitziend fornuis
 • Gelijkmatige warmteverdeling op 3 niveaus
 • Zeer onderhoudsvriendelijk
 • Energieklasse A zorgt voor een niet nodeloos hoger uitvallend energieverbruik
Minpunten
 • Standaard wordt er een snoer zonder stekker geleverd

De Bosch HKR39C250 Serie 4 is verkrijgbaar bij:

3. Bosch HLR390020 - Serie 4 – Beste inductie fornuis

Bosch HLR390020 - Serie 4 - Inductie fornuis - Wit
Bekijk fornuis

De Bosch HLR390020 is een vrijstaand fornuis welke is uitgerust met een inductie kookplaat en een 3D heteluchtoven. Voor de inductie kookplaat geldt dat deze beschikt over vier kookzones. Deze kookzones beschikken allen over de zogenaamde PowerBoost technologie. Daarnaast is het zo dat deze kookplaat erom bekend staat zeer eenvoudig bediend te kunnen worden. De kookplaat is verder ook uitgerust met een timer met uitschakelfunctie voor elke kookzone. Dit maakt het per pan mogelijk om de bereidingstijd in te stellen. De werking van de Bosch kookplaat is onder meer uniek omdat ze pannen meteen herkent wanneer ze op het vuur worden geplaatst. Ze warmt vervolgens enkel en alleen het oppervlak dat zich onder de pan bevindt. Daarnaast zorgt het aanwezige kinderslot dat ook gezinnen op de meest veilige manier gebruik kunnen maken van deze kookplaat.

Bij het kopen van een inductie fornuis of eigenlijk eerder welk ander fornuis ook wordt er uiteraard heel wat aandacht besteed aan het onderhoudsvriendelijke aspect. In dit geval kan je er op rekenen dat de oven beschikt over een grijs geëmailleerde binnenruimte die eenvoudig kan worden schoongemaakt. Dit niet in het minst dankzij het gladde oppervlak waarover deze beschikt. De inductie kookplaat valt eveneens eenvoudig te reinigen met behulp van een eenvoudig doekje. Ook wanneer je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijk fornuis en oven zal je keuze dus al snel zijn gemaakt.

Pluspunten
 • PowerBoost technologie
 • Veilig voor gezinnen door kinderslot
 • Herkent pannen en verwarmt uitsluitend het onderliggende oppervlak
 • Bijzonder onderhoudsvriendelijk
Minpunten
 • De verschillende zones op de kookplaat kunnen niet samengevoegd worden

De Bosch HLR390020 - Serie 4 is verkrijgbaar bij:

4. BORETTI CFBI901AN – Beste design fornuis

Boretti CFBI901AN 90CM - fornuis
Bekijk fornuis

Het BORETTI CFBI901AN fornuis wordt door velen bestempeld als één van de meest duurzame fornuizen op de markt. Voor dit exemplaar geldt in eerste instantie dat ze over een zeer vooruitstrevende en stijlvolle uitstraling beschikt. In het bijzonder het gebruik van roestvrijstaal zorgt ervoor dat er een ware eye-catcher in je keuken wordt geïmplementeerd. De inductiekookplaat die aanwezig is bestaat uit vier kookzones. Bovendien is er sprake van de aanwezigheid van een zogenaamde booster functie tot maar liefst 3000W. Een kinderslot zorgt ervoor dat deze kookplaat ook in gezinssituaties met kleine kinderen uitstekend tot haar recht komt. De automatisch pan detectie voorkomt bovendien dat er een nodeloos hoog verbruik wordt gerealiseerd.

Kiezen voor het kopen van deze BORETTI CFBI901AN betekent uiteraard ook dat je de beschikking krijgt over een fantastische oven die beschikt over elf verschillende functies. Het gaat hierbij onder meer om hete lucht, onder- en bovenwarmte en natuurlijk een grill- en ECO functie. De aanwezige draaispit maakt het bovendien uiteraard mogelijk om bijvoorbeeld rollades, maar ook gevogelte tot in de perfectie te garen. Niet alleen tijdens, maar ook na het koken is dit een uitstekende hulp in je keuken. De onderhoudsvriendelijke eigenschappen van deze oven zorgen er immers voor dat ze in een handomdraai terug helemaal schoon is. Al deze verschillende troeven zorgen ervoor dat dit Boretti fornuis zonder twijfel de moeite waard kan zijn om te overwegen.

Pluspunten
 • Een prachtige eye-catcher voor in elke keuken
 • Booster functie tot wel 3000W
 • Kinderslot zorgt voor extra veiligheid
 • Oven met 11 verschillende functies
 • Zeer onderhoudsvriendelijk
Minpunten
 • Standaard worden er geen snoer en stekker meegeleverd bij het kopen van dit fornuis

De BORETTI CFBI901AN is verkrijgbaar bij:

5. Wiggo WO-E639R – Beste fornuis met wokbrander

Wiggo WO-E639R(XX) - Serie 9 - 60 cm - Gasfornuis - Wok - Rvs
Bekijk fornuis

De Wiggo WO-E639R profileert zichzelf in de praktijk als een luxe gasfornuis welke beschikt over een breedte van 60 centimeter. Ze is voorzien van gietijzeren pandragers en een wokbrander. Deze geven het fornuis een bijzonder krachtige uitstraling. Bovendien is het zo dat je bij het kopen van deze Wiggo WO-E639R eveneens kan rekenen op een uitermate compleet ovensysteem. Ook deze is van alle functionaliteiten voorzien. Dit gasfornuis beschikt over vier gaspitten welke zijn voorzien van een geïntegreerde vonkontsteking.

De multifunctionele oven waar je de beschikking over krijgt bij deze Wiggo WO-E639RT kenmerkt zich door de aanwezigheid van maar liefst zeven verschillende ovenfuncties. De aanwezige capaciteit van 66 liter zorgt er verder voor dat je kan rekenen op meer dan voldoende ruimte voor het bereiden van heel wat uiteenlopende gerechten. Dit alles maakt dit een uitmuntend en uitermate compleet gasfornuis welke het overwegen in de praktijk meer dan waard kan zijn.

Pluspunten
 • Mooie, krachtige uitstraling
 • Ovensysteem voorzien van alle vereiste functionaliteiten
 • Superkrachtige wokbrander
Minpunten
 • De oven is wat luidruchting

De Wiggo WO-E639R is verkrijgbaar bij:

Fornuis kopen: 7 tips

Een fornuis kopen is tegenwoordig net wat complexer dan vroeger. Veel mensen schrikken hier toch best een beetje van. Het aanbod met fornuizen is immers toch door de jaren heen aanzienlijk uitgebreid? Dat klopt en net hierin schuilt het probleem. Voor menig aantal potentiële kopers geldt immers dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Gelukkig hebben wij speciaal voor jou 7 interessante tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het kopen van het beste fornuis.

 1. Denk goed na over de keuze tussen een inbouw- of een vrijstaand fornuis;
 2. Bepaal de vereiste capaciteit altijd op basis van de (toekomstige) gezinssituatie;
 3. Fornuizen voorzien van een kinderslot zijn extra veilig in gebruik;
 4. Vergelijk de eigenschappen van keramische en inductie kookplaten grondig;
 5. Sta altijd even stil bij de uitstraling van het fornuis, zeker bij vrijstaande exemplaren;
 6. Een onderhoudsvriendelijk fornuis en oven vormen een meerwaarde in elke keuken;
 7. Een goede energiescore kan de gebruikskost van je fornuis en oven drastisch verlagen;

Wanneer je enkel en alleen genoegen wil nemen met het beste fornuis op de markt zal je al snel tot de conclusie komen dat aandacht besteden aan de bovenstaande tips een absolute must is. Zo kan je met zekerheid het gewenste fornuis kopen die perfect aan je verwachtingen zal weten te voldoen.

Soorten fornuizen

In de praktijk maken we een onderscheid tussen verschillende soorten fornuizen. In eerste instantie is er nog steeds het traditionele gasfornuis. Dit type fornuis is in menig aantal keukens terug te vinden, maar wordt hoe langer hoe meer bestempeld als niet kindvriendelijk. Voor dit type fornuis geldt immers dat ze beschikt over een open vuur. Dat open vuur is niet aanwezig bij alternatieven zoals bijvoorbeeld inductie- en keramische kookplaten. Dat maakt deze fornuizen merkelijk veiliger. Vooraleer over te gaan tot het kopen van een bepaald fornuis is het in ieder geval altijd de moeite waard om even de verschillende soorten fornuizen op de markt met elkaar te vergelijken.

Veelgestelde vragen over fornuizen

 • Welk fornuis is geschikt voor mij?

  Het is in de praktijk altijd van belang om even grondig de eigenschappen van de verschillende fornuizen te vergelijken. Een inductiefornuis is bijvoorbeeld interessant omdat ze zeer snel opwarmt. Daarnaast wordt de kookplaat niet heet en werkt ze energiezuinig. Eveneens een niet onbelangrijk voordeel van dit type fornuis is terug te vinden in de onderhoudsvriendelijke eigenschappen. Keramische fornuizen kenmerken zich eveneens door het ontbreken van een open vuur (net als bij inductiefornuizen). Bovendien zijn ook deze door het gladde oppervlak eenvoudig schoon te maken. De opwarmtijd is wel merkelijk langer in vergelijking met inductiefornuizen. Voor het traditionele gasfornuis geldt dat ze over een eenvoudige warmteregeling beschikt en bovendien een directe warmteoverbrenging realiseert op de pan. Er is ook geen speciale kookgroep vereist in de meterkast voor dit type van fornuizen. Het open vuur maakt deze laatste fornuizen wel minder kindvriendelijk.

 • Welk merk fornuis is het beste?

  Heel wat verschillende merken hebben er door de jaren heen voor gekozen om een fornuis op de markt te brengen. De uitstekende kwaliteit waar deze verschillende fornuizen over beschikken maakt het bijzonder lastig om te bepalen welk merk fornuis nu precies het beste is. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er bepaalde merken zijn die in de praktijk kunnen rekenen op de voorkeur van heel wat mensen. Het gaat daarbij dan om fornuizen van merken als AEG en Bosch. Dit gezegd hebbende zijn er ook heel wat andere merken die de moeite waard zijn om te overwegen. Hierbij kan er dan worden gedacht aan merken als ETNA en Boretti.

 • Wat is het beste elektrisch fornuis?

  Veel mensen geven in de praktijk de voorkeur aan een elektrisch fornuis om gebruik van te maken. Dat maakt de uiteindelijke keuze er echter lang niet altijd eenvoudiger op, in tegendeel. Er zijn tegenwoordig namelijk heel wat verschillende elektrische fornuizen op de markt terug te vinden. Welk exemplaar voor jou nu precies het best is, is afhankelijk van verschillende factoren. Geef je bijvoorbeeld de voorkeur aan een keramisch fornuis of toch eerder aan een inductiefornuis? Daarnaast zijn er ook andere eigenschappen waar je rekening mee zal willen houden. Het voor jou beste elektrisch fornuis voldoet dan ook precies aan jouw vooropgestelde verwachtingen. Een passende capaciteit, een goede veiligheid en onderhoudsvriendelijke eigenschappen zijn doorgaans de drie belangrijkste kenmerken van de beste elektrische fornuizen op de markt.

 • Plaats een reactie