De 5 beste powerline adapters van 2024

Je kunt door middel van een powerline adapter binnenshuis een wifi-punt of netwerkaansluiting creëren. Dit is ook op plekken waar je nu nog geen bereik hebt. De adapter verstuurt een internetsignaal in je huis via het stroomnet. Maar de vraag blijft:

Wat is een powerline adapter en hoe gaat het in zijn werk?

Een powerline adapter wordt gebruikt als een soort wifi-versterker binnen je huis of als netwerkaansluiting. Er wordt via het stroomnet een internetsignaal verstuurd waardoor je de versterking of aansluiting kunt gebruiken.

Zo werkt een powerline adapter

De eerste adapter plaats je bij je router zodat hij op het netwerk is aangesloten en dan kun je de tweede adapter plaatsen op de plek waar jij de verbinding nodig hebt. De maximale snelheid van overdracht is 2.500 Mbps maar meestal worden er geen grotere snelheden dan 1.000 Mbps gehaald. Het is afhankelijk van jouw stroomnetwerk in het huis hoeveel er aan maximale snelheid gehaald kan worden. Zo is de bekabeling in een nieuwbouwhuis vaak beter van kwaliteit waardoor daar hogere snelheden kunnen worden gehaald dan in oudere huizen.

Wat heb je nodig om een wifi-punt of netwerkaansluiting te creëren?

Je hebt minimaal twee powerline adapters, twee stopcontacten en een netwerkkabel nodig om het netwerk te creëren. Het is niet aan te raden om de adapters in een stekkerdoos of verlengsnoer te gebruiken, dan wordt het signaal namelijk niet goed verspreid. Vervolgens verbind je de eerste adapter met de router door middel van de netwerkkabel.

Als je de adapters als set hebt gekocht dan zijn ze a fabriek al gekoppeld aan elkaar. Mocht je ze los kopen dan moet je ze nog aan elkaar koppelen door middel van een kabel. Als ze elkaar gevonden hebben kun je de kabel verwijderen en herkennen ze elkaar.

Merk
Model
1
TP-Link TL-WPA8631P - Powerline Adapter - AC - 1300 Mpbs
TP-Link
TL-WPA8631P
2
devolo Magic 2 - Starter Kit - WiFi 6
Devolo
Magic 2
3
AVM FRITZ!Powerline 1260E - Wifi Powerline
AVM FRITZ!
Powerline 1260E
4
Netgear PL1000 - Powerline zonder wifi
Netgear
PL1000
5
TP-Link TL-PA7017 KIT - Powerline Zonder Wifi
TP-Link
TL-PA7017 KIT

Dit zijn ze, de 5 beste powerline adapters van 2024

1. TP-Link TL-WPA8631P – Beste TP-Link powerline adapter

TP-Link TL-WPA8631P - Powerline Adapter - AC - 1300 Mpbs
Bekijk powerline adapter

De beste TP-Link powerline adapter is de TL-WPA8631P van TP-Link en is speciaal geschikt voor het downloaden van grote bestanden of het spelen van grote games. Je kunt via deze bedraadde verbinding 4K-video’s laten lopen, maar ook IPTV-streamen en gamen zonder vertraging.

Als je last hebt van verbroken verbindingen tussentijds dan stoort dat in het downloaden van de data en dat kan bijvoorbeeld erg vervelend zijn als je aan het gamen bent. Want dan hapert je game en kun je niet goed het spel spelen. Met deze stabiele OneMesh Wi-Fi van TP-Link voorkom je die problemen waardoor je ongestoord kunt gamen of downloaden.

Doordat deze power adapter bestaat uit de nieuwste technologie kan hij samen werken met een OneMeshTM-router zodat je eenvoudig thuis je Mesh-netwerk kan vormen. Je kunt deze adapter eenvoudig installeren door de One Tap configuratie waarbij direct jouw gegevens van de router worden gekopieerd. Daarnaast heeft deze powerline adapter een AutoSync functie waardoor je bij wijzigingen geen handmatige aanpassingen hoeft te doen en je altijd een stabiele verbinding hebt in een handomdraai.

Pluspunten
 • One Tap configuratie en Autosync
 • De adapter kan samenwerken met een OneMeshTM-router om zo een Mesh-netwerk te creëren
 • Heeft een ingebouwd stopcontact
Minpunten
 • Beschikt niet over Wifi 6 mogelijkheden

De TP-Link TL-WPA8631P is verkrijgbaar bij:

2. Devolo Magic 2 – Beste powerline adapter met wifi 6

devolo Magic 2 - Starter Kit - WiFi 6
Bekijk powerline adapter

De Magic 2 van Devolo is de beste powerline adapter met wifi 6. Deze Wifi 6 powerline adapter zorgt voor een revolutie omdat hij betere prestaties levert dan de normale wifi 5 adapters. Door de OFDMA worden de frequentiekanalen flexibel gebruikt en zijn er hoge snelheden tot 2.400 Mpbs haalbaar. Zo is het gebruik efficiënter en energiezuiniger.

Met deze powerline adapter verander je eenvoudig elk stopcontact in een netwerkaansluiting en de Magic-adapters zijn eenvoudig met elkaar te verbinden waardoor uitbreiding binnen handbereik is.

Wifi 6 is nog vrij nieuw waardoor niet alle apparaten erop werken. Toch zijn er meer mogelijkheden dan je denkt, je kunt namelijk Apple smartphones vanaf de iPhone 11, Samsung telefoons vanaf de Galaxy S10, Huawei, Motorla en Oneplus erop aansluiten. Ook de Playstation 5 en laptopfabrikanten zoals Dell, HP en Asus bieden ondersteuning voor Wifi 6. Mocht je geen of geen volledige beschikking hebben over compatible apparaten met Wifi 6, dan ben je in elk geval voorbereid op de toekomst als je een nieuw product aanschaft.

Pluspunten
 • Geschikt voor WiFi 6, waardoor hoge snelheden haalbaar zijn
 • Stabiele verbinding met meerdere apparaten door de MU-MIMO
Minpunten
 • De set bestaat uit één adapter zonder Wifi
 • Werkt alleen met de nieuwe devolo dLan

De Devolo Magic 2 is verkrijgbaar bij:

3. AVM FRITZ! Powerline 1260E – Beste powerline adapter met gigabit ethernetpoort

AVM FRITZ!Powerline 1260E - Wifi Powerline
Bekijk powerline adapter

De beste powerline adapter met gigabit ethernetpoort heeft het merk AVM FRITZ! met de Powerline 1260E. Door de Plug and Play installatie heb je binnen een handomdraai deze set van AVM FRITZ! geïnstalleerd en is uitbreiden ook eenvoudig. Door de mogelijkheden van hoge snelheden kun je zorgeloos surfen, gamen en 4K video’s streamen zonder onderbrekingen van de verbinding.

De MIMI-technologie zorgt dat ook bij grotere afstanden er een stabiele overdracht van data is en er dus geen onderbrekingen plaats vinden. Deze powerline adapters met gigabit etherpoort is dus ook geschikt voor nieuwbouwhuizen met dikkere muren en grotere afstanden.

Pluspunten
 • Twee Gigabit-poorten voor supersnelle aansluiting
 • Heeft ingebouwde stopcontacten
 • Geschikt voor gamen en 4K streamen
Minpunten
 • Alleen geschikt voor Nederlandse stopcontacten

De AVM FRITZ! Powerline 1260E is verkrijgbaar bij:

4. Netgear PL1000 – Beste powerline adapter zonder wifi

Netgear PL1000 - Powerline zonder wifi
Bekijk powerline adapter

Beste powerline adapter zonder wifi is de PL1000 van Netgear. Als je zoekt naar een powerline adapter ook voor Belgische stopcontacten en je bent op zoek naar een adapter zonder Wifi dan is de PL1000 uitermate geschikt. Wellicht heb je thuis al een goed wifi netwerk en wil je de powerline adapters los laten werken van je wifi netwerk dan zijn deze powerline adapters van Netger een goede keuze.

In een handomdraai heb je met deze powerline adapter van Netgear een supersnel thuisnetwerk. Je kunt zelfs tot 16 adapters op via dit netwerk aansluiten zodat je in elke kamer en op elke plek een stabiele verbinding hebt. Zo kun je overal je SmartTV, smartphone en gameconsole probleemloos aansluiten.

Pluspunten
 • Heeft een gigabit ethernetpoort
 • Powerline snelheden tot 1.000 Mbps
Minpunten
 • Geen mogelijkheden voor een Wifi-hotspot

De Netgear PL1000 is verkrijgbaar bij:

5. TP-Link TL-PA7017 KIT – Beste goedkope powerline adapter

TP-Link TL-PA7017 KIT - Powerline Zonder Wifi
Bekijk powerline adapter

De TL-PA7017 KIT van TP-Link is de beste goedkope powerline adapter. Dit is een ideale keuze voor woningen met meerdere verdiepingen en dikke muren, zoals nieuwbouwhuizen. Er is geen configuratie nodig als je de set wilt installeren en in een mum van tijd heb je een stabiele verbinding binnen het gehele huis. De plug & play zorgt voor een simpele installatie en met overdrachtssnelheden tot 1.000 Mbps tot 300 meter kun je ze gebruiken om een netwerk te bouwen. Zo stream je zonder haperen in 4K en kun je ongestoord gamen.

De uitbreiding installeer je eenvoudig door op de pair-knop te drukken en hierdoor zoekt hij het netwerk. Het praktische ontwerp zorgt dat als er geen gebruik wordt gemaakt van de adapter hij op een energiebesparend stand over schakelt en als hij wel gebruikt wordt schakelt hij automatisch over in de ‘werkmodus. Zo bespaar je eenvoudig op je energieverbruik.

Pluspunten
 • Heeft Gigabit poorten zodat je een razendsnelle verbinding hebt
 • Door de milieuvriendelijke spaarstand verbruikt hij minder stroom
Minpunten
 • Je kunt er geen Wifi-hotspots mee opzetten

De TP-Link TL-PA7017 KIT is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een powerline adapter?

Als je op zoek gaat naar het aanschaffen van een powerline adapter zal je zien dat er veel verschillende mogelijkheden zijn. Je thuisnetwerk uitbreiden is eenvoudig, maar de juiste keuzes maken zijn lastiger. Er zijn een aantal vragen belangrijk waarop je de adapters kunt filteren.

 • Heb je Wifi op de power adapter nodig omdat je jouw apparaten wilt verbinden via de Wifi?
 • Wil je extra netwerkaansluitingen in huis gebruiken?
 • Heb je een bepaalde snelheid nodig om te gamen of te streamen?
 • Hoeveel adapters heb je precies nodig?
 • Is jouw stroomnetwerk opgedeeld in meerdere fasen?

Afhankelijk van de antwoorden op bovenstaande vragen kun je jouw keuze maken om de juiste powerline adapter aan te schaffen.

Er zijn namelijk power adapters aan te schaffen met en zonder wifi. Afhankelijk van of jij jouw apparaten bedraad of via de Wifi wilt aansluiten kun je daar een keuze in maken. Er zijn ook adapters die beide opties hebben waardoor je niet hoeft te kiezen. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden voor het gebruik van de adapters, bijvoorbeeld of je alleen een stabiele verbinding nodig hebt om te serven of dat je ook wilt gamen en streamen via de verbinding. Als je een hoge dataverbinding nodig hebt, dan zijn daar speciale adapters voor die dergelijke snelheden aan kunnen tot zo’n 1.300 Mbps.

Het aansluiten van een enkele adapter is vaak zo gedaan met de Plug and Play, maar hoeveel heb je er nodig en waar wil je ze aansluiten in huis? Sommige powerline adapters kunnen een heel netwerk vormen, terwijl anderen beperkt zijn in hun aantallen. Hou er rekening mee met hoeveel kamers of ruimtes je wilt upgraden en hoeveel adapters je daarvoor nodig hebt.

Veelgestelde vragen over powerline adapters

 • Wat is een powerline adapter?

  Met een powerline adapter zorg je ervoor dat je in jouw huis een stabiel netwerk en/of wifi-verbinding creëert waardoor je zonder onderbrekingen gebruik kunt maken van bijvoorbeeld streaming of games.

 • Hoe werkt een powerline adapter?

  Via het stroomnet wordt door de powerline adapter het internetsignaal verstuurt waardoor je een stabiele verbinding creëert. Je hebt altijd minimaal twee adapters nodig, waarvan één verbonden is met je router en de andere kan geplaatst worden in de ruimte waar je de verbinding nodig hebt.

 • Hoe goed zijn powerline adapters?

  Afhankelijk van jouw stroomnet kun je bepaalde snelheden halen. Bij een nieuwbouwhuis heb je door de kwaliteit van het netwerk vaak de mogelijkheid om hogere snelheden te halen dan bij oudere woningen. Daarbij moet je opletten dat niet alle powerline adapters goed werken als je gebruik maakt van zonnepanelen.

 • Wat is het verschil tussen powerline en WiFi powerline?

  Bij een Wifi powerline is er sprake van een repeater van de Wifi en wordt er niet door het stroomnetwerk verzonden maar wordt de Wifi versterkt als er een zwak signaal is. Het wordt als het ware ‘gerepeat’. De Wifi powerline stuurt de internetverbinding over het stroomnetwerk en pakt zo niet alleen een versterking maar de gehele verbinding op.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie