De 5 beste slimme thermostaten van 2021

Het aanschaffen van een slimme thermostaat kan voor vele huishoudens erg interessant zijn. Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat je energie bespaart en heeft een zelflerende functie waardoor het leven je een stuk makkelijker wordt gemaakt. De slimme thermostaat weet wanneer je thuis bent en wanneer niet. Op basis daarvan schakelt het apparaat bepaalde apparaten in om het jou makkelijker te maken. Zo kan de verwarming vlak voor je thuis komt of wakker wordt, worden ingeschakeld zodat je altijd een warm welkom krijgt. Bij de aanschaf van zo’n thermostaat is het dus wel handig na te gaan of je een vast ritme hebt. Wanneer je een onregelmatig weekritme hebt, kan de thermostaat zich wat moeilijker aanpassen op jouw levensstijl en dat dan ook minder inschatten waardoor soms misschien de verwarming langer aanstaat dan nodig en je dus geen kosten bespaart. Er zijn veel verschillende slimme thermostaten beschikbaar en daarom hebben wij de beste slimme thermostaten met elkaar vergeleken. We laten je graag weten wat de beste slimme thermostaat is. Hieronder zetten we de vijf beste slimme thermostaten op een rij:

Dit zijn ze, de 5 beste slimme thermostaten van 2021

1. Google Nest Learning Thermostat V3 – Beste thermostaat met Google home

Google Nest Learning Thermostat - Slimme thermostaat
Bekijk slimme thermostaat

De Google Nest Learning Thermostat V3 is door ons uitgeroepen tot de beste thermostaat met Google home. Deze slimme thermostaat past zich aan aan jouw leefgewoonten. Hierdoor kan het apparaat zorgen voor een flinke energiebesparing. Ideaal! De Google Nest Learning Thermostaat merkt op wanneer je thuis bent en werkt op jouw weekritme. Zo kom je thuis in een verwarmd huis en zorgt de slimme thermostaat ervoor dat apparaten worden uitgeschakeld wanneer je niet thuis bent. Als je binnenkomt zal het apparaat oplichten en de tijd en temperatuur weergeven. Door het grote en duidelijk scherm is dit in één oogopslag zichtbaar. Als je de Google Nest aansluit op jouw wifi-netwerk kun je de slimme thermostaat ook vanaf afstand bedienen via jouw smartphone. Jouw energiekosten worden inzichtelijk doordat je elke maand een overzicht ontvangt van de verbruikte energie.

De Google Nest Learning Thermostat V3 is verkrijgbaar met een witte of zwarte rand. De display van deze slimme thermostaat is standaard zwart.

Pluspunten
 • Geschikt voor alle CV-ketels
 • Ook geschikt voor stadsverwarming (met thermostaat)
Minpunten
 • Lastige installatie

De Google Nest Learning Thermostat V3 is verkrijgbaar bij:

2. Tado Slimme thermostaat V3+ – Slimme thermostaat met abonnement

tado° Slimme Thermostaat Starterskit V3+
Bekijk slimme thermostaat

De Tado Slimme thermostaat V3+ is de beste slimme thermostaat met een abonnement, maar hoe werkt dat dan? Wanneer je gebruik wil maken van de functies Klimaatcomfort en Auto-Assist, sluit je daar een abonnement voor af. Dit ligt ongeveer rond de €3,- per maand of €25,- euro per jaar. Door de kamerthermostaat en de thermostatische kranen te vervangen, kun je flink besparen. De slimme thermostaat kun je in eerste instantie in de gemeenschappelijke ruimtes installeren, maar je kunt er ook voor kiezen Tado in meerdere kamers te plaatsen. Je kunt dan de temperatuur per kamer instellen op basis van een schema.

Met deze slimme thermostaat kun je je verwarming vanaf waar je ook bent aansturen. Dit doe je door de Alexa app, Siri of Google. Het apparaat detecteert wanneer niemand thuis is en geeft een seintje om de verwarming lager te zetten. Daarnaast geeft het aan als er nog ramen of deuren openstaan en vraagt dan ook om de verwarming lager te zetten zodat je energie kunt besparen. Met behulp van de Tado Slimme thermostaat V3+ bespaar je ongeveer 31% op je energiekosten. Dat is echt een heleboel!

Pluspunten
 • Uit te breiden met slimme radiatorthermostaten
 • Aansturen vanaf o.a. je smartphone
 • Je bespaart zo’n 31% op je energierekening
Minpunten
 • Aanschafkosten + abonnementskosten

De Tado Slimme thermostaat V3+ is verkrijgbaar bij:

3. Netatmo thermostaat – Thermostaat met weekprogramma’s

Netatmo Thermostat - Slimme thermostaat
Bekijk slimme thermostaat

De Netatmo thermostaat is de beste thermostaat met weekprogramma’s. Door de vijf vragen van de slimme thermostaat te beantwoorden, worden de instellingen bepaald. Deze vragen zijn gebaseerd op jouw eigen levensstijl en gewoontes. Door deze instellingen wordt er flink aan energie bespaard. Met behulp van de Energie app of de Home+ Control App bedien je de verwarming zelfs vanaf de andere kant van de wereld. Kom je in de winter terug van vakantie in een warm land? Heerlijk als je dan terug komt in een lekker warm huis. Door de Auto-Adapt functie van de Netatmo thermostaat wordt aan de hand van de isolatie van jouw huis en de buitentemperatuur bepaald of de verwarming moet worden ingeschakeld. Daarnaast waarschuwt de slimme thermostaat je met de Auto-Care functie voor een niet goed werkende verwarming of (bijna) lege batterijen of

Pluspunten
 • Eenvoudige installatie door het beantwoorden van vijf vragen
 • Pas de kamertemperatuur aan vanaf de andere kant van de wereld
 • Detectie aan de hand van buitentemperatuur en isolatie van het huis
Minpunten
 • Design moet je aanspreken

De Netatmo thermostaat is verkrijgbaar bij:

4. Google Nest thermostat E – Beste draadloze slimme thermostaat

Google Nest Thermostat E - Slimme thermostaat
Bekijk slimme thermostaat

De Google Nest thermostat E is de beste draadloze slimme thermostaat. De thermostaat is voorzien van een al vooraf ingesteld schema die je makkelijk aanpast aan jouw weekritme. Wanneer je weg bent wordt automatische de verwarmig lager gezet waardoor er enerigie wordt bespaart. Wil je graag dat het wat warmer is in jouw woning? Dan pas je de temperatuur aan via de slimme thermostaat, de bijbehorende app op jouw smartphone of de Google Assistent als je hierover beschikt. De Google Nest thermostat E past goed bij elk interieur en is voorzien van een standaard waardoor je de slimme thermostaat overal kunt plaatsen. Als je langsloopt, zal de matte display van de slimme thermostaat even oplichten en de kamertemperatuur weergeven daarna zal het automatisch weer uitgaan, totdat er een nieuwe beweging vlakbij wordt geconstateerd.

Installeren is eenvoudig door de speciale installatievideo. Houd er wel rekening mee dat je ongeveer een uur nodig hebt om het apparaat te installeren. De installatie hoef je trouwens niet per se thuis te doen. Deze kun je overal starten.

Pluspunten
 • Eenvoudig te installeren met behulp van installatievideo
 • Voorzien van standaard schema die je makkelijk aanpast aan jouw weekritme
Minpunten
 • De Google Nest thermostat E werkt niet met alle CV-ketels

De Google Nest thermostat E is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Honeywell Lyric T6 – Zelflerende thermostaat

Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat
Bekijk slimme thermostaat

De Honeywell Lyric T6 is de zelflerende thermostaat die je energie helpt besparen. Door middel van Geofencing weet de slimme thermostaat precies waar je bent en daardoor weet het ook of de verwarming in- of uitgeschakeld moet worden. Door het invullen van weekschema’s kan het apparaat nog beter rekening houden met jouw wensen en behoeften. Enige tijd na installatie weet de Honeywell Lyric T6 precies hoe lang het duurt voordat het huis op de juiste temperatuur is en daardoor weet het ook wanneer het de verwarming moet inschakelen. De slimme thermostaat is te bedienen via het touchscreen van het apparaat, maar ook via de Lyric app die beschikbaar is voor zowel iOS als Android apparaten. De Honeywell Lyric T6 heeft een bedrade koppeling met de CV-ketel. De slimme thermostaat is verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart. De Honeywell Lyric T6R is de  draadloze variant  van deze slimme thermostaat.

Pluspunten
 • Zelflerende slimme thermostaat
 • Altijd op tijd het huis verwarmd
 • Te bedienen via touchscreen of Lyric app
Minpunten
 • Lastige installatie en configuratie

De Honeywell Lyric T6 is verkrijgbaar bij:

Zijn slimme thermostaten geschikt voor stadsverwarming?

Slimme thermostaten zijn in de meeste gevallen geschikt voor stadsverwarming. Stadsverwarming staat erom bekend dat de warmte direct in je huis ontvangen wordt via buizen. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van CV-ketels, maar via het centraal stadsverwarmingssysteem ontvang je de warmte in huis vanuit bijvoorbeeld restwarmte van elektriciteitscentrales of van afvalverbrandingsinstallaties. Vanaf daar wordt de warmte in je huis aangestuurd middels een stadswarmte regelset. Deze kun je alleen aan- en uitzetten. Wanneer je de stadswarmte regelset is aangesloten, kun je er een slimme thermostaat op aansluiten. Een stadswarmte regelset in combinatie met een slimme thermostaat is zeker een aanrader, wanneer je de verwarming niet uitziet, loopt de meter gewoon door. Door een slimme thermostaat te installeren, bedien je de thermostaat eenvoudig vanaf jouw smartphone of tablet.

En hoe zit het met vloerverwarming?

De vloer wordt verwarmd middels een CV-ketel, stadsverwarming of door een warmtepomp. Wanneer jouw huis verwarmd wordt door een CV-ketel wordt het water verwarmd met behulp van gas. Vloerverwarming in combinatie met een CV-ketel is op twee verschillende manieren te regelen: er is één centraal punt waarmee je de warmte regelt of je regelt de warmte direct bij de vloerverwarming. Alleen wanneer je de warmte vanaf één centraal punt regelt, kun je kiezen voor een slimme thermostaat.

Als jouw huis verwarmd wordt door stadsverwarming en je vloerverwarming in huis hebt, valt deze alleen te regelen met een slimme thermostaat als er zich één centrale thermostaat in het huis bevindt.

Als jouw vloer wordt verwarmd middels een warmtepomp kun je alleen een slimme thermostaat aansluiten wanneer de warmtepomp alleen kan verwarmen. Wanneer de warmtepomp naast verwarmen ook kan verkoelen, werkt een slimme thermostaat niet.

Plaats een reactie