De 5 beste 3D pennen van 2024

Om te weten welke 3D-pen je het beste kunt kopen, moet je eerst bepalen waarvoor je de 3D-pen wil gebruiken en moet je even stilstaan bij hoe een 3D-pen werkt. Je kunt een 3D-pen enerzijds een beetje vergelijken met een vulpen die je vult met inkt, maar een 3D-pen vul je met filament. Dat is een kunststof waardoor je met een 3D-pen een object driedimensionaal kunt opbouwen uit verschillende lagen. Het filament wordt in de pen verwarmd en komt uit de punt van de pen in vloeibare toestand. Een 3D-pen wordt vooral gebruikt voor creatieve toepassingen, om producten manueel te bewerken die gemaakt zijn met een 3D-printer of om kleine huishoudelijke herstellingen uit te voeren. Ook kinderen vinden het leuk om creatief aan de slag te gaan met sjablonen en 3D-pen-art. Aan de basis van de 3D-pen ligt de 3Doodler, een Amerikaanse uitvinding uit 2012 en eigenlijk het prototype van de hedendaagse 3D-pen. Voor wie graag knutselt gaat er met de 3D-pen een nieuwe wereld open, want tekenen in drie dimensies is een geweldige uitdaging!

Welke nu de meest geschikte 3D-pen is voor jou, hangt af van meerdere factoren. Als je vooral 3D-tekeningen wilt maken, dan zit je goed met een 3D-pen die je vult met plastic filamenten. Maar er bestaan ook 3D-pennen die je vult met houtfilament of snoep- of suikerfilament. Bij plasticfilament wordt er een onderscheid gemaakt tussen ABS en PLA. ABS is erg stevig en vormvast en smelt bij 220 °C. Het heeft wel als nadeel dat het een onaangename geur verspreidt wanneer het smelt. ABS wordt voornamelijk gebruikt voor professionele toepassingen. PLA-filament is minder stevig maar zeker wel geschikt voor creatieve toepassingen. Het is ook milieuvriendelijker, want het is biologisch afbreekbaar en het heeft geen storende geur. Check dus altijd met welk soort filament de 3D-pen die je koopt, compatibel is. Houd ook rekening met de automatische en/of aanpasbare doorloopsnelheid en let erop of de 3D-pen een goede aandrijving heeft. Deze zorgt ervoor dat het filament naar de punt wordt geleid. Een goede aandrijving is belangrijk om te vermijden dat je pen verstopt raakt. Een 3D-pen met plastic aandrijving is wel goedkoper, maar door de mindere kwaliteit zal de pen minder lang meegaan.

Ook belangrijk is dat je een 3D-pen aanschaft die goed in de hand ligt, zoals bijvoorbeeld een aluminiumpen die net iets zwaarder weegt. Let erop dat je een pen kiest voor links- of rechtshandigen. Heel wat 3D-pennen zijn echter symmetrisch ontworpen en dus kunnen zowel links- als rechtshandigen ze gebruiken. Een 3D-pen voorzien van een display is ook wel handig, want je kunt ermee aan de temperatuur sleutelen of de display kan ook de snelheidsinstellingen of de filamentsgegevens weergeven. Er bestaan ook pennen met een ledlampje dat aangeeft wanneer de temperatuur bedrijfsklaar is.

Wij hebben voor jullie een aantal 3D-pennen uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste 3D-pennen zijn van 2024.

Merk
Model
1
3Dandprint 3D Pen Starterspakket Wit - Inclusief 50 Meter Filament
3D&print
3D Pen Starterspakket
2
MD Creations ® - 3D Pen Starterspakket met 36m Filament - 3 d pen
MD Creations
3D Pen Starterspakket
3
Polaroid 3D-Pen + Play Drucker-Stift
Polaroid
3D-Pen + Play Drucker-Stift
4
3Dandprint 3D Pen Pro met LCD scherm
3D&print
3D Pen Pro
5
Phooba 3D Pen Starterspakket Kinderen
Phooba
3D Pen Starterspakket Kinderen

Dit zijn ze, de 5 beste 3D pennen van 2024

1. 3D&print 3D Pen Starterspakket – Beste 3D pen starterspakket

3Dandprint 3D Pen Starterspakket Wit - Inclusief 50 Meter Filament
Bekijk 3D pen

Heb je nog nooit geëxperimenteerd met een 3D-pen? Dan is dit voordelige starterspakket van 3Dandprint met een 3D-pen, inclusief 50 meter filament in diverse kleuren en 5 stencils een leuke uitdaging. In het pakket zit een handleiding, een 3D-pen met standaard, sjablonen om een Eiffeltoren, een vlinder, een huis, een fiets en een bril te maken, 5 x 10 meter PLA-filament in 10 verschillende kleuren, een adapter, een USB-kabel en kalkpapier. Vind je het leuk? Dan wordt het misschien je nieuwe hobby en zet je de stap om eigen sieraden, bouwmodellen of heuse kunstwerken te maken. Zowel voor kinderen als volwassenen is tekenen met een 3D-pen een boeiende en leerrijke ervaring. En wie weet, misschien ga je er later zelfs professioneel mee aan de slag!

Pluspunten
 • Voordelig starterspakket voor beginners
 • 3D-pen met standaard
 • 50 meter PLA-filament
 • 5 sjablonen
 • USB-adapter
Minpunten
 • Door de te lage temperatuur niet geschikt om 3D-geprinte delen aan elkaar te smelten.

De 3D&print 3D Pen Starterspakket is verkrijgbaar bij:

2. MD Creations 3D Pen Starterspakket – Beste 3D pen voor kinderen

MD Creations ® - 3D Pen Starterspakket met 36m Filament - 3 d pen
Bekijk 3D pen

Op zoek naar een compleet én voordelig 3D-pen starterspakket voor kinderen? Kies dan voor het 3D Pen Starterspakket met filamenvulling van MD Creations. Je kind zal versteld staan want nu kan het 2D-tekeningen omzetten naar 3D-creaties door ze ‘in de lucht’ te tekenen. Dit is een kindvriendelijke set met veilig materiaal voor jouw kind! In deze startersset zit alles wat je nodig hebt: 1 3D-tekenpen, 2 x 36 m filament (12 kleuren van 3 meter), 2 vingerbeschermers, 1 x 3D pen houder, 1 x Sjablonen 8 pagina’s met doorzichtig schrijfpad (herbruikbaar), 1 x oplader (usb), 1 x Handleiding EN (QR code voor NL-FR) . Omdat veiligheid belangrijk is, drukt de fabrikant erop om de vingerbeschermers te dragen en je kind altijd onder toezicht van een volwassene te laten knutselen. Je kunt de 3D-pen makkelijk instellen.

Pluspunten
 • Voordelig all-in-one-starterspakket
 • 2 x 36 m filament (12 kleuren van 3 meter)
 • Makkelijk in gebruik
 • Kan zowel PLA, ABS en PCL printen
 • Lichtgewicht
Minpunten
 • Niet draadloos te gebruiken
 • Snoer is aan de korte kant

De MD Creations 3D Pen Starterspakket is verkrijgbaar bij:

3. Polaroid 3D-Pen + Play Drucker-Stift – Beste polaroid 3D pen

Polaroid 3D-Pen + Play Drucker-Stift
Bekijk 3D pen

Wil je gewoon even een handige 3D-pen uitproberen? Dan is deze Polaroid 3D-Pen + Play Drücker-Stift een goed idee. Deze 3D-pen is compatibel met alle Polaroid PLA-gebaseerde universele filamenten, waaronder PLA, Deluxe Silk, Multicolor, Glow in the Dark en P-Wood.

Geschikt voor links- en rechtshandige gebruikers, met de startknop bovenaan de pen.

Het filament wordt aangedreven via de USB-C-connector, met behulp van de nieuwste oplaadkabels voor mobiele technologie.

Pluspunten
 • Ligt goed in de hand
 • Inclusief USB-C-kabel
 • Inclusief houder
 • 3 snelheden: snel, normaal, traag
Minpunten
 • Enkel te verkrijgen in de kleur rood

De Polaroid 3D-Pen + Play Drucker-Stift is verkrijgbaar bij:

4. 3D&print 3D Pen Pro – Beste 3D pen met LCD scherm

3Dandprint 3D Pen Pro met LCD scherm
Bekijk 3D pen

Wil je als een echte hobbyist aan de slag met de betere 3D-pen, die nog altijd betaalbaar is? Dan is deze 3D-pen Pro met lcd-scherm van 3Dandprint een aanrader. Je kunt de pen instellen op 6 snelheden en de smelttemperatuur van de printkop kun je instellen tussen 60 en 240 graden. De temperatuur kun je aflezen op het lcd-scherm. In de doos zit 10 meter PLA-filament (in drie kleuren) met een diameter van 1,75 mm. Naast de 3D-Pen Pro zit er ook nog een adapter in en een degelijke handleiding die je helemaal goed op weg helpt. De gebruikte printtechniek is Fused Filament Fabrication. Deze pen is geschikt voor creatief, educatief en professioneel gebruik, voor kinderen én volwassenen.

Pluspunten
 • 3D-pen Pro met lcd-scherm
 • Inclusief 10 meter PLA-filament in drie kleuren
 • Inclusief adapter
 • Smelttemperatuur printkop: instelbare temperatuur 60-240º
 • 6 snelheden
Minpunten
 • Het meegeleverde snoer is een beetje aan de korte kant

De 3D&print 3D Pen Pro is verkrijgbaar bij:

5. Phooba 3D Pen Starterspakket Kinderen – Beste 3D pen starterspakket voor kinderen

Phooba 3D Pen Starterspakket Kinderen
Bekijk 3D pen

Geef je kinderen de kans om een nieuwe hobby te ontdekken! Met de 3D Teken Pen Speelgoed Starterset van Phooba krijg je echt waar voor je geld. In dit starterspakket voor kinderen zit een 3D-tekenpen met houder, 60 meter filamenten (in 20 kleuren), 50 stencils om driemensionaal  te tekenen, 2 vingerbeschermers, 1 tekenplaat, sjablonenboek, 1 netstroomadapter en een handleiding. Voor kinderen die graag tekenen en knutselen is dit een geweldig cadeau!

Pluspunten
 • Waar voor je geld
 • Inclusief 60 meter filament
 • Inclusief sjablonen

De Phooba 3D Pen Starterspakket Kinderen is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een 3D pen?

Als je niet meteen als professional aan de slag wilt gaan met een 3D-pen, maar gewoon lekker wil hobbyen, dan vind je al kwalitatieve pennen onder de honderd euro. Wel zijn er een aantal aandachtspunten die toch belangrijk zijn. Naast de pen is de keuze van de vulling, het filament belangrijk. Filament is het ruwe materiaal dat je als vulling gebruikt in de 3D-pen om te printen. Je kunt het vergelijken met de inkt van een klassieke pen of het inktpatroon in een klassieke inkjetprinter.

Als je de 3D-pen vooral voor creatieve doeleinden gebruikt, dan kan je best kiezen voor PLA-filamenten. Ze zijn milieuvriendelijker, want ze worden geproduceerd uit mais of suikerriet. Ze geven een aangename, lichtzoete geur af wanneer je print, het resultaat is glanzender, gladder en fijner gedetailleerd, er komen geen schadelijke stoffen vrij bij het printen en omdat de printtemperatuur lager ligt, is de printsnelheid hoger. Er treedt minder vervorming op bij het uitharden, maar PLA-filamenten zijn minder goed bestand tegen hitte en het is minder stevig dan ABS.

Voor professionele doeleinden is ABS echter wel aan te raden, en het heeft ook meer mogelijkheden. ABS-filamenten zijn echter minder milieuvriendelijk omdat ze gemaakt worden op basis van aardolie. De smelttemperatuur is hoger en bij het smelten komen er storende geuren vrij, maar ABS is wel sterker en harder dan PLA-plastic. De 2 belangrijkste verschillen zijn dus temperatuur en geur. Check in ieder geval altijd met welk filamenttype de 3D-pen die je wilt aanschaffen, compatibel is.

Houd ook rekening met de automatische en/of aanpasbare doorloopsnelheid van het filament en zorg er zeker voor dat de 3D-pen een goede aandrijving heeft. Die kan namelijk de oorzaak zijn dat je pen verstopt raakt omdat het filament niet goed naar de punt van de pen wordt geleid. Een 3D-pen met plastic aandrijving is goedkoper, maar de kwaliteit is dan ook minder, en dus zal de pen minder lang meegaan.

Kies ook een ergonomische pen die goed in je hand ligt en bedenk ook dat er pennen voor links- en voor rechtshandigen bestaan, hoewel de meeste modellen tegenwoordig symmetrisch zijn ontworpen en dus universeel zijn.

Een 3D-pen met een display heeft ook voordelen: je kunt ermee de temperatuur instellen, en je kunt er ook de snelheidsinstellingen of de filamentsgegevens op zien. Sommige pennen hebben een ledlampje dat aanduidt wanneer de temperatuur bedrijfsklaar is.

Ben je van plan om een 3D-pen te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over 3D-pennen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over 3D-pennen zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een 3D-pen en vind je dat jouw 3D-pen getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw 3D-pen makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over 3D pennen

 • Wat kun je doen met een 3D pen?

  Een 3D-pen is eigenlijk een 3D-printer in zakformaat, maar je kunt er wel heel creatief mee aan de slag en echte kunstwerken, sieraden of maquettes van gebouwen mee maken. 3D-art wordt beslist een nieuwe hype!

 • Hoe werkt een 3D pen?

  Een 3D-pen gebruikt warmte om een plastic filament, dat eruitziet als een soort draad,  te laten smelten in het reservoir in de pen. Met het gesmolten goedje dat eruit komt kan je driedimensionaal allerlei vormen en patronen, zelfs echte kunstwerken mee tekenen. Zodra het gesmolten filament in aanraking komt met de lucht, stolt het en zo krijgt het ontwerp zijn definitieve vorm. Wanneer je de pen hebt aangezet, moet je wachten tot ze de juiste temperatuur heeft bereikt. Dan kan je op de knop drukken en in de lucht beginnen tekenen.

 • Wat is leuk om te maken met een 3D pen?

  Je kunt je eigen fantasie uitwerken en een eigen ontwerp maken, maar er zijn ook heel wat sjablonen op de markt. Voor beginners is het aan te raden om met een sjabloon te starten, want zo leer je geleidelijk aan je 3D-pen vlotter te gebruiken.

 • Hoeveel kost een 3D pen?

  Je vindt al een 3D-pen online onder 20 euro.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie