De 5 beste bordspellen van 2024

We zeggen je waarschijnlijk niets nieuws wanneer we vertellen dat er heel wat populaire bordspellen op de markt zijn terug te vinden. Dit maakt het vinden van de echt leukste bordspellen misschien net wat minder eenvoudig. Anderzijds zorgt dit er wel voor dat er altijd voor iedereen een geschikt bordspel kan worden gekocht. Wil jij graag ontdekken wat nu precies de beste bordspellen zijn die er bestaan?

Wij hebben voor jullie een aantal bordspellen getest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste bordspellen van 2024 zijn.

Merk
Model
1
Scrabble Original - Bordspel
Mattel Games
Scrabble Original
2
Rummikub The Original Classic - Familiespel
Goliath
Rummikub Original
3
Ticket to Ride Europe
Days of Wonder
Ticket to Ride Europe
4
Catan - Basisspel
999 Games
Catan Basisspel
5
Codenames - Gezelschapsspel
White Goblin Games
Codenames

Dit zijn ze, de 5 beste bordspellen van 2024

1. Mattel Games Scrabble Original – Beste klassieke bordspel

Scrabble Original - Bordspel
Bekijk bordspel

Wie kent Scrabble nu niet? Dit is ongetwijfeld één van de meest traditionele bordspellen die er op de markt zijn terug te vinden. Tijdens het spelen van dit spel is het de bedoeling dat elke speler zoveel mogelijk punten probeert te behalen. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat er hiervoor slechts een beperkte hoeveelheid aan tijd geldt. Zijn de letters op? Dan is het spel sowieso afgelopen en wordt het tijd om de scores van alle deelnemers te tellen.

Voor elke letter geldt dat ze over haar eigen zogenaamde letterwaarde beschikt. Voor deze letters geldt uiteraard dat ze gebruikt worden om volledige woorden mee te vormen. Zorg ervoor dat je handig gebruik gaat maken van het speelboord door woorden te leggen op de zogenaamde letter- en woordverdubbelaars. De speler die uiteindelijk aan het einde van het spel over de meeste punten beschikt wint de ronde. Niet alleen is Scrabble een erg leuk bordspel om te spelen, daarnaast kan er ook nog eens worden vastgesteld dat er educatieve eigenschappen aan verbonden zijn.

Pluspunten
 • Eén van de meest traditionele bordspellen op de markt
 • Iedereen kan een spelletje Scrabble spelen
 • Brengt ook een beetje educatie met zich mee
 • Extra uitdaging door de aanwezigheid van bijvoorbeeld de woordverdubbelaars
Minpunten
 • Niet alle kinderen zullen het moeten vormen van woorden leuk vinden

De Mattel Games Scrabble Original is verkrijgbaar bij:

2. Goliath Rummikub Original – Beste bordspel voor heel de familie

Rummikub The Original Classic - Familiespel
Bekijk bordspel

Rummikub is één van de bekendste bordspelen waar je probleemloos met de hele familie mee aan de slag kan. Een spelletje Rummikub begin je door het trekken van 14 stenen. Dit geldt voor alle spelers die aan het spel deelnemen. Op het ogenblik dat elke speler het vereiste aantal stenen heeft getrokken zal er terug een extra steen worden getrokken om de startspeler te kunnen bepalen. De persoon die het hoogste cijfer trekt mag het spel op gang trappen. Rummikub bestaat in totaal uit 106 stenen met cijfers in vier verschillende kleuren. Voor elke kleur geldt dat er stenen van bestaan die beschikken over een cijfer tussen 1 en 14. Er zijn ook twee jokers in het spel.

Eigenlijk is het doel van dit bordspel zeer eenvoudig. Het enige waar je namelijk rekening mee moet houden is dat je zo snel mogelijk alle stenen moet zien weg te spelen. Is het niet mogelijk om tijdens een speelronde een steen af te leggen? Dan moet er telkens een nieuw exemplaar worden getrokken. Op deze manier kan een spelletje Rummikub best een tijdje duren, maar spannend is het zeker. Je dient er alleen rekening mee te houden dat Rummikub misschien net wat minder geschikt is voor de jongste spelertjes… al zijn ook zij snel mee wanneer je hen even grondig de spelregels uitlegt.

Pluspunten
 • Dit bordspel beschikt over een prima kwaliteit waardoor ze lang meegaat
 • Een leuk bordspel voor de hele familie
 • Eindeloos speelplezier voor jong en oud
Minpunten
 • Minder geschikt voor erg jonge spelertjes

De Goliath Rummikub Original is verkrijgbaar bij:

3. Days of Wonder Ticket to Ride Europe – Beste bordspel voor maximaal 5 personen

Ticket to Ride Europe
Bekijk bordspel

Ticket to Ride Europe is een geweldig leuk bordspel dat het mogelijk maakt om een reis te maken doorheen heel Europa… en dat gewoon lekker gezellig vanuit je eigen woning! Tijdens het spelen van dit bordspel moeten de spelers proberen om de routes op hun bestemmingskaarten te volgen. Dit gebeurt door verbindingen tussen verschillende steden te claimen. Voor deze verbindingen geldt dat je ze pas kan bouwen op het moment dat je over de juiste kaartencombinaties beschikt. Heb jij aan het einde van het spel de meeste punten verzameld met je netwerk met treinen? Dan mag jij jezelf als de absolute winnaar bestempelen.

Ticket to Ride staat erom bekend een bijzonder leuk bordspel te zijn dat ook nog eens eenvoudig aan te leren valt. Doorheen het spel kunnen er zich verschillende onvoorziene plotwendingen voordoen. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke winnaar vaak tot op het laatste moment onbekend blijft. Wie op zoek is naar een modern, spannend en bovendien ook zeer leuk bordspel om even zijn of haar geluk mee te beproeven kan absoluut zeker kijken naar deze Ticket to Ride Europe!

Pluspunten
 • Ontdek op een speelse manier de verschillende Europese landen
 • Verschillende plotwendingen maken dit spel ongelofelijk spannend
 • De winnaar van het spel blijft vaak tot op het einde onbekend
Minpunten
 • Slechts te spelen met maximaal 5 spelers

De Days of Wonder Ticket to Ride Europe is verkrijgbaar bij:

4. 999 Games Catan Basisspel – Beste strategiespel

Catan - Basisspel
Bekijk bordspel

Het Catan Basisspel is door de jaren heen verschillende malen verkozen tot Speelgoed van het jaar. Dat is eigenlijk niet meer dan terecht, want dit bordspel dwingt je om je meest strategische inzicht aan de dag te leggen. Je begint als speler met twee dorpen op een variabel speelbord bestaande uit akkers, weilanden, heuvels, bergen en natuurlijk ook bossen. Door het gooien van twee dobbelstenen moet je bepalen welke speler er grondstoffen krijgt. Dat is afhankelijk van de positie waar je dorp over beschikt. Verder moet er worden gehandeld met niet alleen de bank, maar ook met je medespelers. Je zal immers niet alle grondstoffen binnenkrijgen.

Voor dorpen en steden geldt dat ze niet alleen grondstoffen opleveren, daarnaast zijn ze ook punten waard. Daarnaast moet je ook inzetten op het verzamelen van ontwikkelingskaarten, moet je proberen om de langste aaneengesloten route te maken en zijn er zelfs ridders in het spel! De speler die er als eerste in slaagt om tien punten te verzamelen mag zich de winnaar noemen van het spel.

Pluspunten
 • Gebruik je strategisch inzicht om je dorpen uit te bouwen tot absolute wereldmachten
 • Verdien op verschillende manieren punten, waaronder met je riddermacht
 • Handel met zowel de bank als met je medespelers
 • Leuk en verslavend voor elke leeftijd
Minpunten
 • Vooral leuk met een grotere groep spelers

De 999 Games Catan Basisspel is verkrijgbaar bij:

5. White Goblin Games Codenames – Beste gezelschapsspel

Codenames - Gezelschapsspel
Bekijk bordspel

Codenames profileert zich als een uniek woordspel waarbij spelers associaties dienen te zoeken met woorden. Probeer met behulp van één enkel woord een aanwijzing te bedenken die met verschillende woorden die op de tafel liggen te maken kan hebben. Op deze manier kunnen je medespelers snel veel punten scoren. Voor dit bordspel geldt dat ze zich onder meer kenmerkt door een extreem hoge herspeelbaarheid. Er zijn dan ook zomaar even 400 verschillende woorden waarvan er altijd slechts 25 tijdens een spel gebruikt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de associaties die door de spelers gemaakt kunnen worden altijd anders zullen zijn.

Eigenlijk wordt er tijdens het spelen van een spelletje Codenames een strijd geleverd tussen twee teams. Beiden moeten proberen om als eerste contact te leggen met hun spionnen. Het diensthoofd is verantwoordelijk voor het verstrekken van de nodige aanwijzingen. Hij (of zij) mag één woord aangeven dat betrekking heeft tot meerdere woorden die op de tafel zijn terug te vinden. Zijn of haar teamleden moeten vervolgens alles in het werk stellen om de woorden van hun kleur te raden zonder dat er daarbij spionnen van de tegenstander worden aangewezen. Een zeer leuk en uitdagend bordspel dat niet zelden wordt bestempeld als misschien wel het beste gezelschapsspel op de markt!

Pluspunten
 • Een uniek en spannend woordenspel
 • Neem het op met twee teams tegen elkaar
 • Keuze uit 400 verschillende woorden en daardoor een hoge herspeelbaarheid
Minpunten
 • Kan behoorlijk uitdagend zijn
 • Noodzakelijk om te spelen met meerdere teams

De White Goblin Games Codenames is verkrijgbaar bij:

Bordspellen voor 2 personen

Het spreekt voor zich dat je voor het spelen van een bepaald bordspel lang niet altijd met een grote groep moet zijn. Het is zo dat je natuurlijk niet altijd vrienden en familie over de vloer zal hebben om mee samen te spelen. Wat wanneer je bijvoorbeeld gewoon eens met je partner een spelletje wil doen? Of misschien willen je twee kinderen wel eens graag gewoon samen een spelletje spelen. In beide gevallen zijn er heel wat leuke bordspellen voor 2 personen op de markt terug te vinden. Enkele bekende namen op dit vlak zijn onder meer:

Voor andere bordspellen zoals bijvoorbeeld Ticket To Ride Europe geldt dat je eveneens met twee spelers kan spelen. Echter zal je merken dat een dergelijk bordspel toch net wat leuker is met meerdere spelers. In ieder geval zijn er op de markt sowieso gelukkig wel meer dan voldoende bordspellen terug te vinden die je probleemloos met gewoon twee spelers kan spelen.

Strategische bordspellen

Voor strategische bordspellen geldt dat ze niet alleen strategisch inzicht vereisen, daarnaast zijn ze ook nog eens ongelofelijk meeslepend. Vaak kunnen ze bovendien ook nog eens worden gespeeld met verschillende individuele spelers of zelfs groepen. Enkele populaire strategische bordspellen zijn bijvoorbeeld:

Uiteraard zijn de bovenstaande strategische bordspellen slechts het puntje van de ijsberg. Er zijn op de markt dan ook nog heel wat andere exemplaren ook terug te vinden. Ben jij dus met andere woorden een speler die wel houdt van een beetje strategisch denkwerk? Dan zal je kunnen vaststellen dat er zeker heel wat leuke strategische bordspellen op de markt zijn terug te vinden.\

Ben je van plan om een bordspel te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over bordspellen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over bordspellen zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een bordspel en vind je dat jouw bordspel getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw bordspel makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over bordspellen

 • Wat is het populairste gezelschapsspel?

  Ticket To Ride Europe is op dit moment het populairste gezelschap. Het bordspel kun je met 2 tot 5 personen spelen en het doel is om een het beste treinnetwerk te bouwen en routes af te leggen. De speler met de meeste punten wint Ticket To Ride Europe. Naast net basispakket kun je ook uitbreidingspakketten aanschaffen voor nog meer routes en wereldsteden.

 • Wat zijn leuke spellen voor volwassenen?

  30 Seconds is het populairste gezelschapsspel voor volwassenen en het doel van het spel is om binnen 30 seconde zoveel mogelijk begrippen die op kaartjes staan te raden. De goede antwoorden bepalen hoeveel stappen je op het speelbord mag zetten. Je speelt in teams en het spel is geschikt van 4 tot en met 24 spelers. Andere populaire bordspellen voor volwassenen zijn Ticket To Ride Europe en Codenames.

 • Wat is een leuk familiespel?

  Cluedo is nog altijd een geweldig familiespel dat je met 2 tot 6 spelers kunt spelen. In Cluedo draait het om te ontdekken wie de moordenaar is. Er is namelijk iemand vermoordt en één van de spelers aan tafel is de moordenaar. Door vragen te stellen en aanwijzigingen te onderzoeken, moet jij de dader zien te ontmaskeren.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie