De 5 beste eierkokers van 2023

Eieren koken doen we al jaren, sommigen nog door middel van een pannetje en anderen verkiezen liever een eierkoker.

Wat is een goede eierkoker voor het perfecte eitje?

De meeste mensen eten regelmatig een eitje. Je kan met eieren veel kanten op. Zo kun je ze bakken, pocheren, er een roerei van maken maar ook koken. De ene persoon houdt van een hard gekookt eitje en de anderen heeft hem liever wat zachter of misschien wel helemaal met een zachte dooier. Wat je voorkeur ook is, niet iedereen vindt het even makkelijk om een eitje te koken in een pan met water. Want moet er nu warm of koud water bij? En wat is nu precies de kooktijd met welk type water? Of je bent ondertussen bezig met de rest van het eten en vergeet helemaal de timer aan te zetten. Voor je het weet heb je een eitje op de gok gekookt en voldoet hij niet aan je wensen.

Met een eierkoker kun je dit eenvoudig voorkomen doordat je veel gerichter het koken kan instellen. Je hoeft namelijk niet op de tijd te letten, want dat doet de eierkoker maar je hoeft hem ook niet uit te zetten als de wekker gaat, de meeste schakelen namelijk zichzelf uit.

Hoe gebruik je een eierkoker?

Een eierkoker is de vervanger van een pannetje met water om je eieren in te koken. Dit handige keukenapparaat heeft veelal plek voor 6 tot 7 eieren, die je in een rekje kunt plaatsen. Door een gaatje in je ei te prikken voordat je de eierkoker aan zet zorg je ervoor dat de warme lucht kan ontsnappen en ze niet barsten.

Vul vervolgens de eierkoker met de ‘juiste’ hoeveelheid water. De hoeveelheid water is afhankelijk van de hardheid in combinatie met de hoeveelheid eieren die je gaat koken. Bij de eierkoker zit een maatbeker waarop de hoeveelheden en de hardheid staat afgebeeld of je kunt dit aan de binnenkant van de eierkoker zien. Zo kun je nooit te veel of te weinig water toe voegen. Als je de juiste hoeveelheid hebt toegevoegd dan zet je hem aan en door middel van een warme plaat wordt het water aan de kook gebracht. Op die manier worden de eieren gekookt en als hij klaar is geeft hij een signaal of slaat hij af.

Het interessante is dat je met een eierkoker in verhouding tot een pannetje veel minder water nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid eieren. Door de condensatie in de eierkoker heb je minder water nodig, terwijl in een pannetje het water verdampt waardoor je meer nodig hebt. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat er minder energie en water nodig is om eieren te koken in een eierkoker, waardoor het een zuinigere keuze is.

Dit zijn ze, de 5 beste eierkokers van 2023

1. WMF Stelio Eierkoker – Beste eierkoker voor 1 tot 7 eieren

WMF Stelio - Eierkoker
Bekijk eierkoker

De beste eierkoker voor 1 tot 7 eieren is de Stelio Eierkoker van WMF. Een van de mogelijkheden is dat je in één kooksessie zowel hard als zacht gekookte eieren kan klaar maken, dus je hoeft maar één keer te koken voor het hele gezin. Door middel van de automatische kookstop kook je nooit je eieren droog en je wordt door het geluidsignaal ook nog een keer herinnert aan het feit dat de eieren klaar zijn.

De gecombineerde roestvrijstalen bovenzijde gecombineerd met de zwarte onderkant maken ook dat deze eierkoker van WMF niet misstaat in de keuken en binnen elk design past.

Pluspunten
 • Je kunt zoveel eieren koken als dat je wilt
 • Tussentijds kun je zacht gekookte eieren eruit halen en de eierkoker nog door laten koken
Minpunten
 • De eierkoker is niet compact waardoor hij in een keukenkastje veel ruimte in neemt

De WMF Stelio Eierkoker is verkrijgbaar bij:

2. Severin EK 3168 – Beste severin eierkoker

Severin EK 3168 - Eierkoker
Bekijk eierkoker

De beste severin eierkoker is de EK 3168 omdat je hier tot 6 eieren in kunt koken van elk formaat, zowel een S als een XL ei maar hij is ook ruimtebesparend en je hebt zelfs mogelijkheden tot het stomen en pocheren van eieren. Niet iedereen heeft altijd zin in een gekookt ei of wil wat anders. Dan biedt de Severin de uitkomst want met deze eierkoker kun je ook je eieren pocheren en stomen.

Door middel van het gebruik van de drie standen heb je de keuze over de hardheid van de eieren en je kunt tussentijds de zachte eieren er al uit halen terwijl hij de rest doorkookt totdat ze hard zijn.

Pluspunten
 • Je kunt naast koken met deze eierkoker van Severin ook stomen en pocheren
 • Het apparaat is ruimtebesparend zodat hij geen onnodig plek in je keukenkastje of op het aanrecht inneemt
 • De elektrische kooktijdregeling zorgt voor de perfecte eieren
Minpunten
 • Het waterreservoir is niet uitneembaar waardoor deze lastiger schoon te maken is

De Severin EK 3168 is verkrijgbaar bij:

3. Krups Eierkoker F23470 – Beste eierkoker voor 3 eieren

Krups Eierkoker F23470
Bekijk eierkoker

De eierkoker F23470 van Krups is de beste eierkoker voor 3 eieren. Door middel van het akoestische signaal wordt je gewaarschuwd als je eieren klaar zijn en met de ingebouwde waterdosering zorg je ervoor dat je altijd het perfecte eitje kookt. Je kunt namelijk de hardheid instellen en als je klaar bent kun je het koord eenvoudig opruimen in de opslagruimte.

Pluspunten
 • Kleine compacte eierkoker voor maximaal 3 eieren
 • Instelbare hardheid voor zowel zachte als harde eieren
Minpunten
 • Schakelt niet automatisch uit als hij klaar is

De Krups Eierkoker F23470 is verkrijgbaar bij:

4. WMF Keukenmini Eierkoker – Beste eierkoker voor 1 ei

WMF Keukenmini - Eierkoker
Bekijk eierkoker

Beste eierkoker voor 1 ei is de Keukenmini Eierkoker van WMF. Van maatje S tot XL kun je in deze zeer compacte en kleine eierkoker van WMF jouw perfecte zachte of harde ei koken. Als je ei klaar is klinkt er een akoestisch signaal en voorkom je onnodig droogkoken.

Pluspunten
 • De hardheid is instelbaar op drie niveaus
 • Deze compacte eierkoker neemt weinig ruimte in
Minpunten
 • Geschikt voor maar één ei

De WMF Keukenmini Eierkoker is verkrijgbaar bij:

5. Tristar EK-3076 – Beste goedkope eierkoker

Tristar EK-3076 Eierkoker – Geschikt voor 7 eieren – Roestvrijstaal
Bekijk eierkoker

De beste goedkope eierkoker is de EK-3076 van Tristar. Je kunt in deze eierkoker 1 tot 7 eieren koken zowel hard, medium als zacht en al hij klaar is geeft hij een akoestisch signaal af. De RVS deksel zorgt ervoor met zijn stoomuitlaat voor extra veiligheid en alle onderdelen van deze Tristar eierkoker zijn vaatwasser bestendig zodat ze makkelijk schoon te maken zijn.

Pluspunten
 • Deze eierkoker is voor het kleinere budget
 • Alle onderdelen zijn vaatwasser bestendig
 • Je kunt tot 7 eieren koken met drie verschillende hardheden
Minpunten
 • Het waterreservoir is niet uitneembaar waardoor hij minder makkelijk schoon te maken is
 • Hij schakelt niet automatisch uit

De Tristar EK-3076 is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een eierkoker?

Eierkokers zijn er in verschillende budgetten en ze hebben allemaal dezelfde basisfunctie maar verschillende extra opties. Het meest praktische punt van de eierkoker is dat je niet op de tijd hoeft te letten en niet kan vergeten ze uit te zetten. Zo heb je altijd de perfecte eieren zonder dat je ze per ongeluk droogkookt. Zelfs als je geen keukenprinses bent heb je op die manier toch perfecte eieren voor bij je ontbijt. Hieronder nog een aantal tips om de beste eierkoker van dit moment te kopen.

Ga voor verschillende hardheidstadia

Sommige eierkokers hebben geen mogelijkheid om uit verschillende hardheden te kiezen en anderen wel. Als je het belangrijk vindt dat je zowel hard als zacht gekookte eitjes kunt maken met de eierkoker, dan is het aan te raden er eentje te kiezen waar je de keuze hebt. Dit kan zijn door middel van een knop op de eierkoker maar ook door de hoeveelheid water die je toevoegt.

Zitten er accessoires bij?

Sommige eierkokers hebben accessoires erbij, zoals een eierprikker en/of een maatbeker. Enkele hebben een gecombineerde maatbeker waar ook een prikker in zit. Beide heb je nodig om een perfect eitje te kunnen koken. De maatbeker zorgt er namelijk voor dat je de juiste hoeveelheid water kunt toevoegen en de prikker zorgt ervoor dat je eitje niet ontploft tijdens het koken.

Een akoestisch signaal

Sommige eierkokers hebben een akoestisch signaal dat afgaat als hij klaar is met koken. Zo wordt je erop geattendeerd dat je eitjes klaar zijn. Bij enkele modellen wordt de eierkoker ook direct uitgeschakeld en bij anderen moet je hem nog handmatig uit zetten. In elk geval is een akoestisch signaal wel heel fijn om te voorkomen dat je de eieren droog kookt en weg moet gooien of in het ergste geval brand veroorzaakt.

Veelgestelde vragen over eierkokers

 • Wat is het voordeel van een eierkoker?

  Veel mensen koken nog eieren in een pannetje met water, maar een eierkoker is veel handiger en praktischer. Je verbruikt ten eerste minder water en stroom doordat het keukenapparaat effectiever werkt en er geen water verdampt. Daarnaast kun je nooit vergeten om een wekker te zetten of de tijd vergeten. Zo heb je niet ineens hard gekookte eieren terwijl je eigenlijk bezig was met de zacht gekookte variant.

 • Hoe lang moeten eieren koken in een eierkoker?

  De kooktijd van eieren in een eierkoker is afhankelijk van de hoeveelheid eieren en de hardheid. Je kunt de kooktijd bepalen door op de maatbeker of waterindicator te kijken naar de hoeveelheid eieren in combinatie met de hardheid. Afhankelijk van deze factoren vul je jouw eierkoker met water en hij bepaald zelf hoelang hij bezig is om jouw eieren perfect klaar te maken.

 • Hoeveel water in een eierkoker?

  De hoeveelheid water die je in de eierkoker doet is afhankelijk van de hoeveelheid eieren die je wilt koken en de gewenste hardheid. Hoe meer eieren en hoe harder je jouw ei of eieren wil hebben, hoe meer water erin moet. Elke eierkoker heeft een waterindicator of een maatbeker zodat je de juiste hoeveelheid water kan toevoegen en zo de perfecte eitjes kunt koken.

 • Hoe werkt een eierkoker?

  Een eierkoker is een keukenapparaat waarin je jouw ei of eieren kunt plaatsen en erna voeg je er water aan toe. Door middel van een verwarmingsplaat wordt het water gekookt en zorgt hij ervoor dat de eieren de juiste hardheid krijgen.

 • Plaats een reactie