De 5 beste weerstations van 2023

Tegenwoordig zijn er heel wat soorten weerstations op de markt. Je moet voor jezelf uitmaken welke functies voor jou belangrijk zijn. Wil je een weerstation met allerlei innovatieve snufjes of hou je het liever simpel?

Met een simpel beginnersmodel kan je de temperatuur en de luchtdruk meten en ook het weer voorspellen voor de komende 12 uur. Het weerstation van het middensegment meet ook de vochtigheidsgraad, de wind en de neerslag. Die geven al een beter gedetailleerd weerbeeld.

Dan heb je het gamma semiprofessionele weerstations voor de weerman in spe. Zij kunnen naast de temperatuur, de windsnelheid en de luchtvochtigheid bijvoorbeeld ook het CO2-niveau meten. Ze kunnen het zonlicht meten, de neerslaghoeveelheid, en windvoorspellingen doen. Bepaalde professionele toestellen gebruiken gesofisticeerde software waarmee je nauwkeurig gegevens kunt registreren en verwerken. De betere weerstations hebben eigen sensoren en kunnen op basis van de eigen meetgegevens het weer voorspellen.

De meeste weerstations geven zowel de gegevens voor binnen als voor buiten weer, die je dan kunt aflezen op een display. Je hebt weerstations die werken op batterijen, op netstroom of zonne-energie.. Als je kiest voor batterijen, denk er dan om dat je die regelmatig moet vervangen.

Dan heb je ook nog analoge en digitale weerstations. De analoge modellen kun je vergelijken met een analoog uurwerk. Je leest de temperatuur en de luchtvochtigheid af van mechanische graadmeters. Deze analoge toestellen hebben meestal een thermometer, een hygrometer die de luchtvochtigheid meet en ook een barometer die de luchtdruk registreert.

Een digitaal weerstation kun je vergelijken met een smartphone of een digitale wekker waar je de gegevens van een weerstation afleest op een digitaal scherm. Sensoren sturen hun gegevens naar het weerstation. Meestal heeft een digitaal weerstation een thermometer, een anemometer om de windsnelheid te meten, een barometer om de luchtdruk te meten en een hygrometer om de luchtvochtigheid te registreren. De gegevens worden nauwkeurig doorgestuurd en weergegeven op het toestel.  Ook de tijd en de datum worden weergegeven op het digitale weerstation.

Wij hebben voor jullie een aantal weerstations uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste weerstations van 2023 zijn.

Dit zijn ze, de 5 beste weerstations van 2023

1. Netatmo Slim Weerstation – Beste weerstation set

Netatmo Slim Weerstation met Co2 meter en hygrometer + Regenmeter
Bekijk weerstation

Laat je nooit meer verrassen door slecht weer! Met het slimme Netatmo weerstation heb je via je smartphone of pc op elk moment toegang tot je eigen weermetingen, want dit toestel meet je eigen ultra lokale klimaatgegevens. De sensoren van dit persoonlijke weerstation bezorgen je nauwkeurige buitenmetingen. In realtime kan je de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit co2 bekijken. Je kunt de weersvoorspelling voor de volgende 7 dagen bekijken en ook zien hoe het met de luchtvervuiling is gesteld. Je kunt ook het binnenklimaat controleren, evenals de luchtvochtigheid, de luchtkwaliteit, en CO2-niveaus in je woning. Het houdt ook de metingen uit het verleden bij. In de app kan je de realtimedata checken en de grafieken die je helpen om de weertrends beter te begrijpen. Je kunt ook klimaat- en weerswaarschuwingen instellen die je een melding sturen als de omgeving in of buiten je huis verandert. Dit slimme weerstation anticipeert op de weersverwachtingen zodat het weer je nooit meer verrast als je plots naar buiten moet. Het is ook een handige hulp om je tuin in de gaten te houden en bijvoorbeeld een waarschuwing in te stellen wanneer de temperatuur onder 5 ° C zakt als herinnering dat je nu echt wel je planten moet gaan beschermen.

Je kunt tot drie extra indoormodules toevoegen die je informatie bezorgen over de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-niveau in bepaalde ruimtes in je huis. Met een extra regenmeter krijg je toegang tot geaccumuleerde en realtime neerslaggegevens en de windmeter houdt je op de hoogte van de windsnelheid en de windrichting.

Je kunt ook lid worden van de Netatmo Gemeenschap en je gegevens met de leden, je vrienden en familie delen en vergelijken. Dit is de grootste gemeenschap persoonlijke weerstations ter wereld die je toegang geeft tot de Netatmo Weerkaart met de buitentemperatuur-, regen- en windgegevens van alle leden van de gemeenschap.

Pluspunten
 • Je kunt in realtime de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit co2 bekijken
 • Via je smartphone of pc heb je op elk moment toegang tot je eigen weermetingen
 • Je kunt klimaat- en weerswaarschuwingen instellen
 • Je kunt tot drie extra indoormodules toevoegen die informatie bezorgen over de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-niveau in bepaalde ruimtes
 • Je kunt lid worden van de Netatmo Gemeenschap
Minpunten
 • De buitenmodules werken op batterijen die je telkens moet vervangen als ze leeg zijn

De Netatmo Slim Weerstation is verkrijgbaar bij:

2. Bresser 5-in-1 Weerstation – Beste weerstation met regenmeter

Bresser 5-in-1 Weerstation - Met Multifunctionele Buitensensor
Bekijk weerstation

Ben je op zoek naar een betaalbaar, compact en zeer betrouwbaar, compleet weerstation dat je een schat aan weersinformatie bezorgt? Dan is het Bresser 5-in-1-weerstation een echte must-have! Hoewel het ontwerp erg compact is, toch geeft het toestelletje veel verschillende informatie die je vlot afleest op het heldere kleurendisplay. Op het basisstation krijg je in realtime via de buitensensor betrouwbare meetwaarden voor de windsnelheid, windrichting, luchtvochtigheid, temperatuur en neerslag, maar ook verscheidene historische meetwaarden. Het weerstation berekent een erg betrouwbare, lokale weersvoorspelling op basis van verscheidene meetgegeven voor de eerstvolgende 12 uur. Die worden aangeduid met zes grafische symbolen.

De compacte multifunctionele buitensensor kun je installeren op elke gewenste locatie. Hij is ook makkelijk te monteren. Er is een buisklem en schroeven bij de levering inbegrepen voor de montage op masten (buisdiameter ca. 25-33 mm) en een standaard voor vlakke montage. Je kunt op het basisstation alarmen instellen voor de minimale en maximale waarden. Voor buitentemperaturen vanaf -3 °C kan je bijvoorbeeld een speciaal vorst- en ijswaarschuwingsalarm activeren. Dit Bresser-weerstation heeft een binnenklimaatindicator die via een symbool toont dat aangeeft of je binnenklimaat optimaal is voor je gezondheid of niet.

Het weerstation is ook voorzien van een radio gestuurde tijd- en datuminstelling, en je kunt ook een wekker met snoozefunctie instellen.

Pluspunten
 • Zeer compleet en betrouwbaar weerstation
 • Compact toestel met duidelijke, heldere display waarop je alle info afleest
 • Binnenklimaatindicator die aangeeft of je binnenklimaat optimaal is voor je gezondheid
 • Berekent een betrouwbare lokale weersvoorspelling voor de komende 12 uur
 • Radio gestuurde tijd- en datuminstelling en wekker met snoozefunctie
Minpunten
 • Een duidelijke Nederlandstalige handleiding ontbreekt. Je moet ze zelf zoeken op het internet.

De Bresser 5-in-1 Weerstation is verkrijgbaar bij:

3. Alecto WS-5500 – Beste professionele weerstation

Alecto WS-5500 Professioneel weerstation - Wifi weerstation met Weather Underground koppeling
Bekijk weerstation

Heb je ambities om een professionele weerman of weervrouw te worden? Schaf dan alvast dit professionele wifi-weerstation WS-5500 van Alecto aan met Weather Underground-koppeling.

Dit professionele weerstation werkt met een app. Het deelt en vergelijkt jouw weergegevens met deze van Weather Underground, een van de grootste en gerenommeerde leveranciers van realtime weersinformatie. Met de WS-5500 kan je zelf een extra weerstation toevoegen aan het netwerk van Weather Underground. Je kunt er dus je eigen weermetingen mee doen, maar je krijgt ook toegang tot de weermetingen van anderen.

De meeteenheid van dit Alecto-weerstation beschikt over een groot aantal sensoren om alle mogelijke weerfactoren te meten. Denk aan UV en zonnestralen, luchtvochtigheid, windsnelheid en windrichting, luchtdruk, buitentemperatuur, gevoelstemperatuur en neerslag. Je hoeft de meeteenheid enkel ergens buiten een plekje te geven. Meer hoef je dan niet meer te doen, De sensoren krijgen hun stroom via een zonnecel. Alle data worden, zelfs over een afstand tot 100 meter, overgedragen naar je weerstation. Op het grote kleurenscherm binnen kan je alle meetgegevens aflezen en vergelijken met die van anderen.

Je hebt ook een eigen app, zodat je niet afhankelijk bent van het kleurenscherm. Via de WunderStation-app heb toegang tot je eigen weerdata en -statistieken, overal ter wereld. Zo kan je je gegevens analyseren, delen en vergelijken met de gegevens van alle andere Weather Underground-weerstations. Je kunt in de app je eigen dashboards ontwerpen, en zo je weerbericht te personaliseren en relevant te maken. In dit pakket zit  een professioneel weerstation-binnenunit (scherm), een weerstation buitenunit (draadloze buitensensor), de app Weather underground die je gratis kunt downloaden, een adapter, een tafelstandaard, montagemateriaal, een viertalige handleiding en een universele handleiding.

Pluspunten
 • Met de Weather Underground-app kan je data delen en vergelijken
 • Groot kleurenscherm me 16 cm diameter
 • Eigen energievoorziening door ingebouwde zonnecel
 • Bereik van draadloze buitensensoren tot 100 meter
 • Sensoren voor: UV en zonnestralen, luchtvochtigheid, windsnelheid en windrichting, luchtdruk, binnen- buiten- en gevoelstemperatuur, neerslag
Minpunten
 • De display is onder een hoek lastig af te lezen

De Alecto WS-5500 is verkrijgbaar bij:

4. Bresser Weerstation 7-in-1 – Beste multifunctionele weerstation

Bresser Weerstation - 7-in-1 Sensor - Voor Binnen & Buiten - Met WLAN
Bekijk weerstation

Op zoek naar een professioneel, multifunctioneel en betrouwbaar weerstation? Kies dan voor het elegante Bresser WLAN Comfort-weerstation met professionele 7-in-1 sensor, uitgerust met een kleurrijk display. Door de contrastinstelling van het lcd-display kan je vanuit vrijwel elke kijkhoek de tijd, weekdagen, de maanfasen, de zonsopgang en de zonsondergang aflezen op het 5,7″ kleurendisplay dat drie verschillende helderheidsniveaus heeft. De 7-in-1 professionele buitensensor stuurt de geregistreerde waarden voor temperatuur, windsnelheid, windrichting, vochtigheid, neerslaghoeveelheid, UV-niveau en lichtintensiteit via 868 MHz-frequentie naar het basisstation. Met behulp van grafische symbolen wordt voor de eerstvolgende 12 uur een betrouwbare lokale weertrendvoorspelling weergegeven door de interne opslag en analyse van de meetgegevens. Je kunt ook een extra alarm activeren voor vorst-/ijswaarschuwing. Met de WLAN-functie kan je lokale gegevens delen via Apps zoals ”Weather Underground” of ”Weather Cloud”. Deze WLAN-functie maakt ook tijdsynchronisatie mogelijk via internet, evenals firmware-updates. Je kunt het station ook aansluiten op het Duitstalige portaal AWEKAS en daar je weergegevens optioneel overbrengen of er wereldwijd weergegevens opvragen.

Pluspunten
 • Betrouwbare lokale weertrendvoorspelling voor de komende 12 uur met behulp van grafische symbolen
 • Tijdsynchronisatie en firmware-updates mogelijk via internet
 • Vanuit vrijwel elke kijkhoek kan je de tijd, weekdagen, de maanfasen, de zonsopgang en de zonsondergang aflezen op het 5,7" kleurendisplay
 • professionele 7-in-1 sensor
Minpunten
 • Geen duidelijke Nederlandstalige handleiding

De Bresser Weerstation 7-in-1 is verkrijgbaar bij:

5. Qumax Draadloos weerstation – Beste goedkope weerstation

Qumax Weerstation binnen en buiten - Draadloos weerstation met Buitensensor
Bekijk weerstation

Op zoek naar een degelijk, betrouwbaar draadloos weerstation voor binnen en buiten? Dan is het waterdichte weerstation van Qumax met buitensensor een waardevolle aanvulling in huis. Je leest in één oogopslag de tijd af, de dag, datum, de binnen- en buitentemperatuur, de luchtvochtigheid binnen en buiten en de stand van de maan. De afbeeldingen zijn een bijzonder handige manier om de weersvoorspelling van de dag aan te duiden. Dit all-in-one-weerstation heeft een alarmfunctie en gaat automatisch in rustmodus. De volledige waterdichte sensor voor buiten heeft een bereik tot wel 60 meter.

Een duidelijk lcd-kleurenscherm toont onder meer de huidige binnen- en buitentemperatuur en de minimum/maximum luchtvochtigheid, voorspelt het aankomende weer, datum, luchtdruk, maanstand enz. Dit weerstation heeft 2 sensoren. 1 Ingebouwd in het station en een draadloze sensor met 60 meter bereik voor buiten.

Je kunt het weerstation ofwel ophangend of staand installeren. Met de ingebouwde ophanghaak hang je het makkelijk op aan de muur. met de meegeleverde standaard zet je het station op de vensterbank of naast je bed.

Het weerstation werkt op batterijen én op netstroom. Zo kan je het ook makkelijk meenemen op vakantie. Om energie te besparen gaat het scherm na 15 seconden automatisch  in slaapstand. Het toestel heeft ook een USB-poort waarmee je een telefoon of ander elektrisch apparaat kunt opladen.

Pluspunten
 • Draadloos weerstation met buitensensor
 • Werkt zowel op batterij als op netstroom
 • Alles-in-één: datum en tijd, binnen- en buitentemperatuur, luchtvochtigheid binnen en buiten
 • 60 meter bereik
 • Duidelijk scherm met afbeeldingen
Minpunten
 • Extra sensoren lastig leverbaar

De Qumax Draadloos weerstation is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een weerstation?

Je bepaalt natuurlijk zelf welk weerstation voor jou het interessantste is. Dat kan zelfs een ouderwets analoog model zijn of een digitaal basisstation met de meest essentiële functies. Misschien hecht je belang aan een weerstation met een buitenmodule en meerdere sensoren die alle mogelijke aspecten van het weer meten? Bekijk en vergelijk de verschillende all-in-weerstations en eventuele uitbreidingsmodules.

Kies je voor een weerstation met een buitenmodule met sensoren die je via je draadloze netwerk verbindt met de binnenmodule, dan is het slim om te kijken naar het bereik van je router voor een verbinding met een buitensensor. Als dit niet voldoende is dan is het verstandig om een wifi versterker of powerline adapter te installeren voor een beter bereik. Maak ook de vergelijking tussen een weerstation dat op zonne-energie werkt, op batterijen of op netstroom. Bekijk ook de extra mogelijkheden en voordelen van een app.

Ben je van plan om een weerstation te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over weerstations? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over weerstations zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een weerstation en vind je dat jouw weerstation getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw weerstation makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over weerstations

 • Hoe hoog moet je een weerstation hangen?

  Voor een optimale meting en een nauwkeurige inschatting van de temperatuur hang je de thermometer in de schaduw en minstens 1,25 meter boven de grond.

 • Wat kun je doen met een weerstation?

  Met een volledig automatisch weerstation van het KNMI kan je de luchttemperatuur, vochtigheid, luchtdruk, windsnelheid en -richting, de neerslaghoeveelheid, het type neerslag (regen, sneeuw), de hoogte van en hoeveelheid bewolking, de zonnestraling en het horizontale zicht.

 • Waar sensor weerstation plaatsen?

  Zorg dat de sensor niet tussen de bomen of struiken hangt. Er moet altijd voldoende lucht langs kunnen stromen

 • Welk weerstation in het meest betrouwbaar?

  Hoe completer, hoe beter. Een goed voorbeeld is het Bresser 5-in-1-weerstation. Hoewel het ontwerp erg compact is, toch geeft het toestelletje veel verschillende informatie die je vlot afleest op het heldere kleurendisplay. Op het basisstation krijg je in realtime via de buitensensor betrouwbare meetwaarden voor de windsnelheid, windrichting, luchtvochtigheid, temperatuur en neerslag, maar ook historische meetwaarden. Het weerstation berekent een erg betrouwbare, lokale weersvoorspelling op basis van verscheidene meetgegeven voor de eerstvolgende 12 uur.

Plaats een reactie