De 5 beste luchtbevochtigers van 2024

Voor een gezond huishouden is het belangrijk om een goede luchtvochtigheid te hebben. Is het niveau te hoog? Dan kunnen er problemen in je huis ontstaan. Hierbij kun je denken aan de groei van schimmels, bacteriën of huisstofmijt. Maar dit niveau moet ook niet te laag zijn. Een te droge lucht kan namelijk een droge huid, allergieën, hoofdpijn of hoesten veroorzaken. Dit wil je natuurlijk allemaal niet. Een luchtbevochtiger is hiervoor dé oplossing! Het doel van dit apparaat is om vocht de lucht in te brengen. Het brengt balans in de luchtvochtigheid, wat goed is voor je huis en de gezondheid van iedereen in je huis. Genoeg reden om er eentje aan te schaffen dus. Maar wat is nou de beste luchtbevochtiger? Wij hebben een top 5 van de beste modellen van 2024 gemaakt! Ook geven we je nog tips mee waar je op moet letten als je een luchtbevochtiger gaat kopen.

Merk
Model
1
Dyson AM10 - Luchtbevochtiger
Dyson
AM10
2
Philips AC2729/10 - 2-in-1 Luchtreiniger & Luchtbevochtiger
Philips
AC2729/10
3
Medisana Luchtbevochtiger UHW
Medisana
Luchtbevochtiger UHW
4
Duux Tag 2 Ultrasoon Luchtbevochtiger DXHU14
Duux
Tag 2 Ultrasoon Luchtbevochtiger DXHU14
5
Clean Air Optima® CA-605 - Luchtbevochtiger met Ionisator
Clean Air Optima®
CA-605

Dit zijn ze, de 5 beste luchtbevochtigers van 2024

1. Dyson AM10 – Beste luchtbevochtiger

Dyson AM10 - Luchtbevochtiger
Bekijk luchtbevochtiger

De Dyson AM10 is een luchtbevochtiger die de lucht hydrateert. Het is een koudwaterverdamper. Dit betekent dat de droge lucht wordt aangezogen en door middel van een nat element weer vochtig de ruimte in wordt geblazen. Het verspreid de nevel op een hygiënische wijze. Door de speciale Ultraviolet Cleanse technologie wordt eerst 99,9% van de bacteriën in het water gedood. Vervolgens wordt de schone nevel door de ruimte verspreid. Dit gebeurt op een gelijkmatige manier door de gepatenteerde Air Multiplier technologie.

Door de intelligente klimaatbeheersing is het apparaat in staat om een constante gewenste luchtvochtigheid te behouden. Het meet namelijk continue de temperatuur en vochtigheid van de lucht. Deze luchtbevochtiger is multifunctioneel; het is namelijk ook een ventilator. Door de snelle luchtstroom geeft het ook verkoeling op de warme zomerdagen. Je kunt er dus het hele jaar gebruik van maken. Hoe fijn is dat?

De vochtige lucht wordt op een stille manier verspreid door de ruimte. Ook tijdens het slapen kun je dus gebruik maken van dit apparaat. Hiervoor hoef je geen rekening te houden met de tijd: het beschikt over een sleep timer en kan 18 uur lang achter elkaar worden gebruikt. Het is in staat om ruimtes tot 16 m2 te bevochtigen en heeft een snoer van 2 meter lang. De Dyson AM10 is ook erg geschikt voor iedereen die met astma en/of allergie klachten kampt.

Pluspunten
 • Zowel een luchtbevochtiger als een ventilator
 • Schoon water door Ultraviolet Cleanse technologie
 • Sleeptimer
 • Geschikt voor iedereen met astma en/of allergieën
Minpunten
 • Niet in hoogte verstelbaar

De Dyson AM10 is verkrijgbaar bij:

2. Philips AC2729/10 – Beste luchtbevochtiger met reinigingsfunctie

Philips AC2729/10 - 2-in-1 Luchtreiniger & Luchtbevochtiger
Bekijk luchtbevochtiger

De Philips AC2729/10 is een luchtbevochtiger met reinigingsfunctie. Het zuivert en bevochtigt de lucht tegen allergenen, droogheid, bacteriën, virussen, schadelijke stoffen en fijne deeltjes. Een alleskunner dus! Hierdoor zorgt het apparaat voor een optimale kwaliteit van de lucht wat goed is voor je huis en jouzelf.

Kenmerkend voor deze alleskunner is dat het 99,9% van alle virussen en aerosolen in de lucht verwijdert. Dit zijn ook aerosolen die ademhalingsvirussen kunnen bevatten. Ook beschikt het over een drielaags filter van NanoProtect HEPA, actief koolstof en een bevochtigingsfilter. Deze filter zorgt voor bescherming tegen hele fijne deeltjes, zo klein als 0,003 micron. Hierbij kan je denken aan deeltjes zoals PM2.5, bacteriën, pollen, stof, schilfers van huisdieren en andere vuilstoffen.

Ook heeft het een hoge Clean Air Delivery Rate. Dit is de belangrijkste indicator wat betreft prestatie en gaat over de snelheid waarmee een luchtreiniger een kamer kan filteren. Hoe hoger de rate, hoe sneller de reiniging. Ook geldt: hoe vuiler de ruimte, hoe hoger de rate moet zijn. De Philips AC2729/10 heeft een Clean Air Delivery Rate van 250 m3/u. Dit is een goede waarde!

Uiteraard maakt het de lucht vochtig. Door middel van een speciaal NanoCloud technologie wordt dit op een natuurlijke en hygiënische manier gedaan. Het wordt als nevel de ruimte in geblazen. De nevel is onzichtbaar waardoor ook kleinere moleculen minder bacteriën kunnen dragen. Schone vochtige lucht dus!

De Philips AC2729/10 bevochtigt ruimtes tot 65m2 en is geschikt voor middelgrote kamers. Of het nou een kantoor, woonkamer of zolder is. Daarnaast heeft het 4 wieltjes, waardoor je het eenvoudig kunt verplaatsen. Ook is er gelet op de duurzaamheid van het apparaat: het is grotendeels gemaakt van gerecycled materiaal en verbruikt minder dan 1 kWh per dag.

Pluspunten
 • Bestuurbaar met de Philips Clean Home+ app
 • Makkelijk te verplaatsen
 • Energiezuinig in gebruik
 • Display met realtime luchtkwaliteit in het huis
Minpunten
 • Niet onderhoudsvrij: jaarlijks moet de filter vervangen worden.

De Philips AC2729/10 is verkrijgbaar bij:

3. Medisana Luchtbevochtiger UHW – Beste prijs/kwaliteit luchtbevochtiger

Medisana Luchtbevochtiger UHW
Bekijk luchtbevochtiger

Met de Medisana Luchtbevochtiger zorg je ervoor dat je huis een gebalanceerde luchtvochtigheid heeft. Het apparaat zet het water om in een fijne nevel. Deze microfijne nevel verspreidt zich vervolgens door de ruimte en zo wordt de lucht bevochtigd. Je bepaalt zelf de sterkte van de nevel: via de knop kun je zelf de gewenste sterkte instellen. Is de luchtvochtigheid erg laag? Zet het dan op de hoogste stand. De maximale verneveling is ongeveer 230 ml per uur en kun je continue regelen. Het apparaat is in staat om ruimtes tot 30 m2 te bevochtigen en heeft een aaneengesloten gebruiksduur van 20 uur.

Kenmerkend voor dit model is dat het nauwelijks geluid maakt. Met een geluidsniveau van 15 decibel is het stiller dan de meeste luchtbevochtigers uit deze prijsklasse. Dit betekent dus ook dat je tijdens het slapen van een goede luchtvochtigheid kunt genieten. Daarnaast is hij energiezuinig. Als de watertank leeg is, schakelt de Medisana Luchtbevochtiger UHW ook automatisch uit. Het is een afneembare tank van 4,2 liter, die je eenvoudig onder de kraan kunt vullen. Onder deze tank zit ook een reinigingsborstel verstopt. Deze borstel is nodig voor de reiniging van de tank.

Daarnaast beschikt het over een automatisch-uitschakelen functie. Het is een luchtbevochtiger met aroma mogelijkheid. Dit betekent dat je aroma’s op basis van water kunt toevoegen aan de tank. Zo is de lucht in je huis niet alleen vochtig, maar ruikt het ook heerlijk!

Pluspunten
 • Stille luchtbevochtiger
 • Eenvoudig met water aan te vullen door afneembare watertank
 • Relatief goedkoop
 • Mogelijkheid tot toevoegen van aroma’s op waterbasis
Minpunten
 • Aparte hygrometer nodig voor het meten van de luchtvochtigheid

De Medisana Luchtbevochtiger UHW is verkrijgbaar bij:

4. Duux Tag 2 Ultrasoon Luchtbevochtiger DXHU14 – Beste design luchtbevochtiger

Duux Tag 2 Ultrasoon Luchtbevochtiger DXHU14
Bekijk luchtbevochtiger

Deze compacte luchtbevochtiger is in staat om de luchtvochtigheid in jouw huis in balans te brengen en houden. Wat gelijk opvalt, is het strakke en compacte design. Het is rond van vorm, donker van kleur en heeft stijlvolle houten pootjes. En niet te vergeten: een lederen label. Het heeft dus een moderne en robuuste uitstraling. Hierdoor kun je het zeker op een plek in het zicht plaatsen. Misschien op je tafel of kast? Op dit soort plekken werkt het apparaat optimaal!

De luchtbevochtiger is voorzien van een ultrasone technologie waardoor er directe verneveling plaatsvindt. Deze verneveling kan wel tot 10 uur lang onafgebroken plaatsvinden. Zo kun je er lang gebruik van maken. Is het waterreservoir bijna leeg? Dan wordt je op de hoogte gesteld door middel van een rode verlichting aan de onderkant. Zo weet je precies wanneer je het reservoir moet bijvullen.

De Duux Tag 2 Ultrasoon Luchtbevochtiger DXHU14 is ook enorm stil in gebruik. De ultrasone geluidstrillingen zijn voor het menselijk oor niet te horen. Erg handig en functioneel. Ook verbruikt het tot 80% minder stroom dan de gebruikelijke luchtbevochtigers. Het kan ruimtes tot 30m2 bevochtigen .

Het is een luchtbevochtiger met anti-kalk filter. Zo komt er geen kalkaanslag in het apparaat, maar ook niet in de nevel. Schone lucht dus! Dit betekent ook dat het makkelijk in onderhoud is en je je niet druk hoeft te maken om de witte aanslag van kalk. Deze filter voorkomt trouwens ook de groei van bacteriën.

Pluspunten
 • Mooi en strak design
 • Enorm stil en energiezuinig
 • Voorzien van een anti-kalk filter
 • Waterreservoir is afneembaar en eenvoudig te vullen onder de kraan
Minpunten
 • Aparte hygrometer nodig voor het meten van de luchtvochtigheid

De Duux Tag 2 Ultrasoon Luchtbevochtiger DXHU14 is verkrijgbaar bij:

5. Clean Air Optima® CA-605 – Beste luchtbevochtiger met hygrometer

Clean Air Optima® CA-605 - Luchtbevochtiger met Ionisator
Bekijk luchtbevochtiger

Met de Clear Air Optima® CA-605 wordt de lucht gereinigd en bevochtigd. Het beschikt over een ultrasoon techniek waarbij de nevel aan de binnenlucht wordt afgegeven en direct verdampt. Deze techniek is geschikt voor ruimtes tot 65 m2 of 160 m3. Daarom kun je het apparaat gebruiken in de woonkamer, slaapkamer, kantoorruimte, werkplekken of behandelruimtes. De verneveling-verdeler kan 360° draaien en sproeit koude en warme nevel. Het is voorzien van een permanente filter die makkelijk gereinigd kan worden. Er is dus geen vervanging nodig. Erg onderhoudsvriendelijk als je het ons vraagt!

Dit model is ook uitgerust met een ingebouwde ionisator. De ionisator produceert negatieve ionen voor het reinigen van de binnenlucht. Deze negatieve ionen verbeteren ook de luchtkwaliteit. Hoe doen ze dit? Deze ionen verbinden alle vuile en ongewenste stoffen in de lucht samen waardoor het zwaarder weegt dan de omringende lucht. Hierdoor zakt dit klompje ongewenste stoffen naar beneden en wordt het uit de lucht gefilterd door de ionisator.

De Clear Air Optima® CA-605 heeft 4 programma’s met mogelijkheden zoals een warme of koude luchtbevochtiging met luchtreiniging. Of alleen maar een warme of koude luchtbevochtiging. Het biedt dus veel mogelijkheden! Het is energiezuinig en bijzonder geluidsarm. Daarnaast heeft het een digitale hygrostaat dat luchtvochtigheid meet en regelt. Je kunt het apparaat besturen vanuit je luie stoel; het is voorzien van afstandsbediening, maar je kunt het uiteraard ook handmatig blijven bedienen door de toetsen op het apparaat.

Pluspunten
 • Warme en koude nevelverdeling
 • Voorzien van een digitale hygrostaat
 • Inclusief afstandsbediening
 • Duidelijk afleesbaar lcd display
 • Afneembaar waterreservoir
Minpunten
 • Relatief wat duurder qua prijs

De Clean Air Optima® CA-605 is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een luchtbevochtiger?

We hebben al wat voordelen van een luchtbevochtiger in huis benoemd. Het is goed voor je gezondheid, stimuleert een betere nachtrust en is goed voor je kamerplanten en interieur. Niet zo gek dat mensen dit apparaat in huis willen halen. Maar waar moet je dan op letten? Met welke elementen moet je rekening houden? Dat leggen we je graag uit!

Allereerst kijk je naar de grootte van de ruimte die je wil bevochtigen. Hoe groot is deze ruimte? Zoek je een model voor een slaapkamer? Dan heb je vaak aan een kleiner model al genoeg. Maar wil je het gebruiken voor een grote woonkamer? Dan zoek je een exemplaar met een grotere capaciteit.

Vervolgens kijk je naar het type luchtbevochtiger wat je in huis wilt halen. Er bestaan namelijk verschillende soorten: ultrasone vernevelaars, stoombevochtigers, koudwaterverdampers en luchtwassers. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wil je een exemplaar dat weinig energie verbruikt? Ga dan voor een ultrasoon bevochtiger of een koudwaterverdamper.

Een andere belangrijke vraag is: moet je met geluid rekening houden? Als je het bijvoorbeeld in je slaapkamer wil plaatsen, is een stille luchtbevochtiger essentieel. Zo ben je verzekerd van een goede nachtrust. Gelukkig bestaan er ook veel stille modellen op de markt.

Met deze tips ben je helemaal voorbereid op de zoektocht naar jouw perfecte luchtbevochtiger!

Ben je van plan om een luchtbevochtiger te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over luchtbevochtigers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over luchtbevochtigers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een luchtbevochtiger en vind je dat jouw luchtbevochtiger getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw luchtbevochtiger makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over luchtbevochtigers

 • Wat doet een luchtbevochtiger?

  Een luchtbevochtiger brengt vocht in de binnenlucht van je huis. Het zorgt ervoor dat de luchtbevochtiging in balans is. Een goede waarde ligt tussen de 40% en 60%. Het zorgt dus voor een goede luchtkwaliteit.

   

 • Waarom een luchtbevochtiger plaatsen?

  Zoals hierboven vermeld, zorgt het ervoor dat de luchtbevochtiging in balans is. Zodra het de 60% overschrijft, is de groei van schimmels, bacteriën en huisstofmijt mogelijk. Is deze waarde te laag? Dan kun je last krijgen van een droge huid/lippen, hoofdpijn of hoesten. Het is dus ter bescherming van jouw gezondheid en huis.

 • Hoe lang laat je een luchtbevochtiger aan staan?

  Je kunt je luchtbevochtiger aan laten staan, zolang je de juiste waarde luchtbevochtiging in huis hebt. Dit is dus een waarde tussen de 40% en 60%. Hoe lang het apparaat onafgebroken aan kan blijven staan, verschilt per model.

 • Wat is het verschil tussen een luchtreiniger en een luchtbevochtiger?

  Elk apparaat heeft een eigen doel en lost z’n eigen problemen op. Zo gebruik je een luchtreiniger om de lucht te reinigen van onzuiverheden. Hierbij kun je denken aan bacteriën, pollen of stof. Een luchtbevochtiger gebruik je om de luchtvochtigheid in de ruimte in balans te brengen.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie