De 5 beste universele afstandsbedieningen van 2023

Met alle verschillende elektronische apparaten om televisie te kunnen kijken, de zender box aan te zetten, maar ook om het geluid over boxen te regelen heb je vaak meerdere afstandsbedieningen op tafel liggen. Dat is niet altijd praktisch, waardoor we steeds vaker kiezen voor een universele afstandsbediening. Maar,

Wat is de beste universele afstandsbediening?

Als je een goede home cinema-set hebt in combinatie met een audio-installatie en soms ook nog aangevuld met smart home producten, dan heb je een hoop afstandsbedieningen liggen. Want je kunt met de afstandsbediening van de TV vaak niet de audioinstallatie bedienen, maar de lichten moeten ook nog gedimd worden met die andere afstandsbediening en zo heb je ineens drie afstandsbedieningen in je hand.

De universele afstandsbediening is dan de oplossing omdat hij het signaal van jouw losse afstandsbedieningen kan overnemen en je zo niet drie maar één afstandsbediening nodig hebt. Je kunt dus álle apparaten, zowel je TV als je geluidsapparatuur maar ook je lichten bedienen met de universele afstandsbediening. Het is zowel makkelijker en gebruiksvriendelijker, maar ook esthetisch mooier omdat je niet allemaal losse afstandsbedieningen op tafel hebt liggen.

Hoe stel je een universele afstandsbediening in?

De universele afstandsbedieningen bestaan al lange tijd en vroeger moest je productcodes invoeren via een codetabel om de signalen over te kunnen zetten. De goedkopere afstandsbedieningen werken nog steeds op die manier, maar er zijn ook modellen waarbij het een stuk makkelijker is geworden door het gebruik van een app op je smartphone. Op die manier heb je geen productcodes meer nodig en kun je met één druk op de knop de universele afstandsbediening installeren.

Hou er rekening mee dat bepaalde smart home apparaten en Play consoles niet werken met infrarood zoals een afstandsbediening, maar via bluetooth of de Wifi. Deze apparaten kun je dus niet bestuderen met de universele afstandsbediening. Er zijn wel losse accessoires te koop die de mogelijkheden wel creëren.

Dit zijn ze, de 5 beste universele afstandsbedieningen van 2023

1. BroadLink RM4 Pro – Beste universele remote hub

BroadLink RM4 Pro IR-RF-versie, draadloze universele remote hub
Bekijk universele afstandsbediening

Beste universele remote hub is de RM4 Pro van Broadlink. Dit is de beste universele afstandsbediening met app van Broadlink voor zowel Android als IOS-systemen. Dit apparaat werkt niet alleen met infrarood maar ook met IR-apparaten en je kunt voice-control instellen voor een nog betere gebruikservaring. Zo kun je tot aan je luchtconditioner regelen met deze universele afstandsbediening.

Pluspunten
 • Kan eenvoudig via de app worden ingesteld
 • Beschikt over voice-control
Minpunten
 • Werkt niet op een 5 GHz verbinding

De BroadLink RM4 Pro is verkrijgbaar bij:

2. One For All URC7935 – Beste universele afstandsbediening met sneltoetsen

One-For-All-URC7935-Universele-afstandsbediening
Bekijk universele afstandsbediening

De URC7935 van One For All is de beste universele afstandsbediening met sneltoetsen van dit moment. Deze universele afstandsbediening werkt ook voor Ziggo bijvoorbeeld. Je kunt dan naast je Ziggo apparaten ook je soundbar bedienen met één apparaat.

De kleurenring zorgt ervoor dat je weet op welk apparaat hij staat ingesteld en je dus niet per ongeluk de tv op een andere zender zet in plaats van het tv-kastje. De sneltoetsen zorgen er daarnaast voor dat je ook eenvoudig tussen apps zoals YouTube, Netflix en Amazon Prime kan switchten met ultiem gebruiksgemak.

Pluspunten
 • De kleurring zorgt ervoor dat je niet in de war raakt op welk apparaat hij staat ingesteld
 • De sneltoetsen zorgen voor snelle schakeling tussen apps
Minpunten
 • De afstandsbediening werkt op batterijen dus die moet je tussentijds wel vervangen

De One For All URC7935 is verkrijgbaar bij:

3. LG new magic remote – Beste LG universele afstandsbediening

LG AN-MR18BA afstandsbediening TV
Bekijk universele afstandsbediening

De beste LG universele afstandsbediening is de new magic remote van LG. Deze afstandsbediening voor LG TV’s geeft je eenvoudig de controle over meerdere apparaten. Met één druk op de knop open je jouw favoriete entertainment en de scroll-knop zorgt ervoor dat je niet eindeloos hoeft te bladeren. Ook via spraakopdrachten kun je deze afstandsbediening besturen waardoor het nog eenvoudiger wordt om je apparaten te bestuderen zonder allemaal losse afstandsbedieningen.

Pluspunten
 • De stembediening zorgt ervoor dat je nog meer gebruiksgemak hebt
 • De ergonomische stijling zorgt ervoor dat hij prettig in de hand ligt
Minpunten
 • Is niet compatible met alle apparaten

De LG new magic remote is verkrijgbaar bij:

4. Philips SRP3014/10 – Beste universele Philips afstandsbediening

PHILIPS - AFSTANDSBEDIENING SRP3014-10 (4 In 1) - SRP301410
Bekijk universele afstandsbediening

De SRP3014/10 van Philips is de beste universele Philips afstandsbediening. Deze afstandsbediening voor Philips TV’s is een 4 in 1 universele afstandsbediening, waarmee je kan zorgen dat je niet overal meer losse afstandsbedieningen los hebt slingeren. Zo kun je tot vier verschillende apparaten bedienen met deze ene afstandsbediening van Philips en werkt samen met onder andere Apple TV en Roku.

Pluspunten
 • Bediening tot 4 verschillende apparaten met deze afstandsbediening
 • Grotere knoppen voor meer gebruiksgemak
Minpunten
 • Doordat de knoppen groter zijn, is de afstandsbediening zelf ook groter dan gemiddeld

De Philips SRP3014/10 is verkrijgbaar bij:

5. Samsung Afstandsbediening universeel – Beste universele afstandsbediening Samsung

Samsung Afstandsbediening - universeel
Bekijk universele afstandsbediening

De beste universele afstandsbediening voor Samsung televisies is de universele afstandsbediening die dit merk op de markt heeft gebracht. Deze afstandsbediening voor Samsung TV’s kun je perfect gebruiken als vervanging voor verloren of kapotte afstandsbedieningen van televisies of andere apparatuur. Ook als je niet allemaal losse afstandsbedieningen wilt hebben is dit model van Samsung een mooie uitkomst. Je kunt er namelijk meerdere apparaten tegelijk mee bedienen.

Pluspunten
 • Werkt met alle merken zodat je maar één afstandsbediening nodig hebt
 • Hoeft niet ingesteld te worden, werkt direct met je Samsung televisie samen
Minpunten
 • Geen mogelijkheden voor het gebruik van Wifi

De Samsung Afstandsbediening universeel is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

 Waar moet je op letten bij het kopen van een universele afstandsbediening?

Bij elk elektronisch apparaat, zoals een televisie, wordt een afstandsbediening geleverd. Afhankelijk van het type apparaat en de hoeveelheid apparaten die je hebt kan het zo zijn dat je misschien wel vier verschillende afstandsbedieningen op tafel hebt liggen. Deze kun je allemaal vervangen door één universele afstandsbediening. Zo is het ruimtebesparend en makkelijker in gebruik als je niet telkens een andere afstandsbediening hoeft te pakken voor een handeling.

Welke soorten universele afstandsbedieningen zijn er?

Er zijn verschillende soorten universele afstandsbedieningen, zoals modellen in een mini-versie, met aanraakscherm, geschikt voor senioren en met display. Het is heel persoonlijk welke afstandsbediening bij je past en bij het aantal afstandsbedieningen die je wilt vervangen. Er zijn namelijk vervangende afstandsbedieningen die maar twee apparaten kan bedienen, maar anderen zelfs tot acht apparaten.

De standaard universele afstandsbediening

De standaard universele afstandsbedieningen hebben de mogelijkheid om de functies van andere afstandsbedieningen over te nemen. Via een infrarood verbinding kan hij met de ingestelde modus de apparaten besturen. Dit type afstandsbediening is gemakkelijk in gebruik, maar heeft geen extra mogelijkheden.

In de meeste gevallen werken de standaard universele afstandsbedieningen direct omdat de codes van de diverse merken al zijn ingesteld, een enkele keer moet je ze zelf koppelen. Dit wordt meestal gedaan door de afstandsbedieningen tegenover elkaar te leggen en op de ‘koppel’-functie te drukken van de universele afstandsbediening.

De mini universele afstandsbediening

Dit model heeft dezelfde functies als de standaard universele afstandsbediening, maar is vele malen kleiner. Het voordeel is dat hij ruimtebesparend is, maar vaak ook minder knoppen en functies heeft dan de standaarduitvoering. Veel meer mogelijkheden dan volume- en zenderaanpassingen zijn er niet in combinatie met een aan- en uitschakeling.

De universele afstandsbediening met touchscreen

De toevoeging van een touchscreen op een universele afstandsbediening is een moderne technologie waarbij je meer mogelijkheden krijgt doordat niet alles op een knop is geprogrammeerd. Het geeft een vereenvoudigd menu met meer mogelijkheden, maar is alleen geschikt als je overweg kan met een touchscreen. Anders is deze afstandsbediening niet geschikt, denk bijvoorbeeld aan senioren.

Wat kost een universele afstandsbediening?

De universele afstandsbediening is er in vele soorten, maten, met verschillende technologieën en dus ook in verschillende prijsklassen. Je moet denken aan een hele standaard en eenvoudige afstandsbediening die maar 5euro kost tot afstandsbedieningen die tot 200euro kunnen kosten.

De prijs loopt bij een universele afstandsbediening op met de technologie die erachter zit. Een standaard afstandsbediening met een paar knoppen waarbij een tweede apparaat ingesteld kan worden zal in de laagste prijsklasse zitten. Maar wil je tot wel acht apparaten instellen en daarbij gebruik maken van bijvoorbeeld een touchscreen dan ga je richting de hogere prijsklassen.

Veelgestelde vragen over universele afstandsbedieningen

 • Wat als je afstandsbediening kapot is?

  Als je gebruikelijke afstandsbediening kapot is kun je hem vervangen met een nieuwe originele afstandsbediening of een universele afstandsbediening. Het voordeel van een universele afstandsbediening is dat je hem kunt gebruiken op vrijwel alle elektronische apparaten met een afstandsbediening en dat als je in de toekomst een nieuw apparaat aanschaft je dezelfde afstandsbediening kan blijven gebruiken.

 • Wat is een universele afstandsbediening?

  Een universele afstandsbediening is een afstandsbediening die op alle apparaten gebruikt kan worden en niet merkafhankelijk is.

 • Hoe moet je een universele afstandsbediening instellen?

  Een universele afstandsbediening kan ingesteld worden aan de hand van een code, via learnable of via software. De moderne universele afstandsbedieningen zijn vooraf al ingesteld en werken eigenlijk direct. Als dat niet zo is dan kun je via een van de drie genoemde opties de afstandsbediening alsnog eenvoudig instellen zodat hij ook op het andere apparaat of apparaten werkt.

 • Hoe reset je een afstandsbediening?

  De manier om de universele afstandsbediening te resetten is afhankelijk van het merk en het model. In de gebruiksaanwijzing staat vaak op welke manier hij gereset kan worden. Vaak is het een combinatie van twee knoppen tegelijkertijd indrukken voor een aantal seconden om hem te resetten naar fabrieksinstellingen.

Plaats een reactie