De 5 beste pistonmachines van 2024

Ben je op zoek naar de allerlekkerste koffiemachine voor thuis? Heb je weleens gedacht aan een pistonmachine? Een pistonmachine is een halfautomatische koffiemachine. Dit betekent dat je zelf nog een (aantal) handeling(en) moet uitvoeren voordat je van jouw lekkere kopje koffie kunt genieten. Dit maakt de koffie extra lekker! Wanneer je beschikt over de juiste machine is het zetten van een heerlijk kopje koffie voor iedereen weggelegd. Je hoeft de deur niet meer uit om te genieten van de lekkerste koffie. We helpen je graag bij de keuze voor de beste pistonmachine. Maar welke pistonmachine is het beste? Speciaal voor jou hebben we een aantal pistonmachines getest. De beste pistonmachines zetten we voor jou op een rijtje, zodat jij de beste keuze kunt maken. Uit de test kwamen de volgende vijf pistonmachines als beste uit de test:

Merk
Model
1
Solis Grind & Infuse Perfetta 1019 Pistonmachine
Solis
Grind & Infuse Perfetta 1019
2
Smeg ECF01BLEU - Pistonmachine
Smeg
ECF01PBEU
3
La Pavoni Espressomachine Europiccola Lusso Houten handvatten LPLELH01EU
La Pavoni
LPLELH01EU
4
De'Longhi Icona Vintage Pistonmachine Basis pistonmachine
De’Longhi
Icona Vintage
5
illy Francis Francis X1 Anniversary Iperespresso
Illy
Francis Francis X1

Dit zijn ze, de 5 beste pistonmachines van 2024

1. Solis Grind & Infuse Perfetta 1019 – Pistonmachine met ingebouwde maler

Solis Grind & Infuse Perfetta 1019 Pistonmachine
Bekijk pistonmachine

De Solis Grind & Infuse Perfetta 1019 is de beste pistonmachine met ingebouwde maler. Met deze halfautomatische koffiemachine zet je heerlijke espresso met versgemalen bonen. De pistonmachine heeft aan de linkerkant het maalgedeelte, dus waar de koffiebonen vers worden gemalen en aan de rechterkant van de machine zet je je kopje koffie. Je stelt zelf de maalgraad in door het grof of fijn te laten malen. De bonen bevinden zich in de bonenbak aan de bovenkant van het apparaat.

De pistonmachine wordt standaard geleverd met piston met bakje voor één of twee personen, stamper, melkkan, een waterfilter, waterhardheidsstrip en een schoonmaakset. Wanneer je jouw kopje koffie gaat zetten, zorg je er eerst voor dat de bonenmaler naar wens staat ingesteld. Vervolgens kies je of je voor één of twee personen koffie wil zetten en kiest hiervoor het bijbehorende bakje voor de piston, vervolgens plaats je de piston in de machine en druk je op de knop in de machine waardoor de bonen worden gemalen. Vervolgens dien je de koffie aan te stampen met de stamper. Deze is magnetisch bevestigd in het apparaat en kun je dus nooit kwijtraken. Vervolgens plaats je de piston aan de rechterkant van het apparaat en laat het water door de piston stromen. Je kopje koffie is klaar!

De manometer in het midden van het apparaat geeft aan of je een perfecte werkdruk hebt. Over het algemeen zit de druk tussen de 8 en 10. Maak je graag een cappuccino of latte macchiato? Dat is mogelijk door de melkopschuimer. Liever een americano? Je zet de stomer eenvoudig om in heet water waardoor jij jouw americano kunt maken.

Pluspunten
 • Verse koffie door de ingebouwde bonenmaler
 • Je maakt alle soorten koffie met deze pistonmachine
 • Zeer goede prijs- en kwaliteitsverhouding
Minpunten
 • Neemt best wat ruimte in beslag

De Solis Grind & Infuse Perfetta 1019 is verkrijgbaar bij:

2. Smeg ECF01PBEU – Kleine pistonmachine

Smeg ECF01BLEU - Pistonmachine
Bekijk pistonmachine

De ECF01PBEU van Smeg is de beste kleine pistonmachine. Het is een super compacte halfautomatische espressomachine en neemt niet veel ruimte in op het aanrecht. Ondanks zijn kleine formaat levert de pistonmachine van smeg dezelfde kwaliteit. In sommige opzichten zelfs beter: de machine heeft een warmhoudplaat voor het warm houden van jouw koffiekopjes waardoor de koffie langer warm blijft en een goed verwarmingselement waardoor je snel achter elkaar meerdere koppen koffie kunt zetten bij bijvoorbeeld een verjaardag.

Je vult bij deze machine de piston met speciale pads of met vers gemalen bonen en stelt de gewenste temperatuur zelf in. Let op: voor het gebruik van versgemalen bonen dien je apart een bonenmaler aan te schaffen. Deze wordt niet bijgeleverd bij het apparaat. Je kunt natuurlijk ook voorgemalen bonen kopen, maar versgemalen koffiebonen geven natuurlijk de beste smaak.

De pistonmachine is voorzien van een stoompijpje waardoor je ook eenvoudig een cappuccino of een latte macchiato zet. De ECF01PBEU pistonmachine van het merk Smeg is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren, zodat je altijd een passende kleur vindt voor jouw keukeninterieur.

Pluspunten
 • Compact formaat; past in iedere keuken
 • Inclusief stoompijpje
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
Minpunten
 • Voor versgemalen koffie dien je apart een bonenmaler aan te schaffen

De Smeg ECF01PBEU is verkrijgbaar bij:

3. La Pavoni LPLELH01EU – Stoomdruk pistonmachine

La Pavoni Espressomachine Europiccola Lusso Houten handvatten LPLELH01EU
Bekijk pistonmachine

De La Pavoni LPLELH01EU is de beste stoomdruk pistonmachine van dit moment. De machine zelf alleen al is zeer indrukwekkend om te zien. De Italiaanse design pistonmachine werkt op stoomdruk. Dat wil zeggen dat je zelf de hoeveelheid water voor je espresso bepaalt door het handhevel systeem. Overigens werkt alleen het verwarmen van het water op elektriciteit. Dit zorgt voor een super stil proces tijdens het zetten van jouw espresso.

Heb je zin in een espresso? Zet dan op tijd het apparaat aan omdat het zo’n 8 tot 10 minuten duurt voordat het apparaat is opgewarmd. Met de manometer meet je de druk van de pistonmachine en met de stoompijp schuim je de melk op voor een heerlijke cappuccino of latte macchiato. Eventueel sluit je de melk aan op een apart reservoir waardoor de melk direct mee opwarmt en opschuimt. Al met al is dit een prachtig apparaat voor de echte koffieliefhebber. Niet voor iemand die gewoon een aantal kopjes koffie per dag wil drinken zonder al te veel gedoe.

Pluspunten
 • Werkt op stoomdruk
 • Je bepaalt zelf de hoeveelheid water
 • Maakt weinig tot geen geluid
Minpunten
 • Het duurt 8 tot 10 minuten voordat de pistonmachine opgewarmd is

De La Pavoni LPLELH01EU is verkrijgbaar bij:

4. De’Longhi Icona Vintage – Pistonmachine waar koffiepads in kunnen

De'Longhi Icona Vintage Pistonmachine Basis pistonmachine
Bekijk pistonmachine

De’Longhi Icona Vintage is de beste pistonmachine voor het gebruik van koffiepads. De halfautomatische espressomachine is voorzien van een retro design uit de jaren ‘50. Je kunt met de pistonmachine zowel koffie zetten met koffiepads, maar ook met gemalen koffie. Wil je versgemalen koffie? Dan dien je apart een bonenmaler aan te schaffen. Natuurlijk kun je ook bij deze pistonmachine gebruik maken van voorgemalen koffie, maar versgemalen koffie heft toch altijd onze voorkeur.

Door de warmhoudplaat bovenop de machine worden je kopjes warm gehouden, zodat de koffie langer warm blijft. Daarnaast bevat de pistonmachine ook een heetwaterfunctie en een stoompijpje waardoor je eventueel ook een cappuccino of latte macchiato kunt maken.

De De’Longhi Icona Vintage is verkrijgbaar in de kleuren: beige, groen, zwart en blauw. Door het compacte formaat van deze pistongmachine past hij in bijna elke keuken. Het nadeel hiervan is ook meteen dat het waterreservoir wat kleiner is en dus geschikt voor minder kopjes koffie. Drink je dus erg veel koffie dan raden wij een grotere machine aan.

Pluspunten
 • Alleen gebruik van koffiepads
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Retro design
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
Minpunten
 • Geen versgemalen koffie

De De’Longhi Icona Vintage is verkrijgbaar bij:

5. Illy Francis Francis X1 – Beste design pistonmachine

illy Francis Francis X1 Anniversary Iperespresso
Bekijk pistonmachine

De Illy Francis Francis X1 is de beste design pistonmachine. Met deze halfautomatische espressomachine zet je verschillende soorten koffie. Dit doe je door de piston op de juiste manier in de machine te plaatsen. Zo kun je iedereen voorzien in zijn of haar wensen. In totaal zijn er twee verschillende standen. Deze pistonmachine maakt gebruik van twee verschillende type capsules waarmee je de verschillende soorten koffie kunt zetten. Wil je ook gebruik kunnen maken van vers gemalen bonen? Dan moet je helaas een andere machine aanschaffen.

Je houdt jouw koffiekopjes warm door middel van de warmhoudplaat aan de bovenkant van de pistonmachine. Door de verwarmde kopjes blijft jouw koffie extra lang warm. Aan de zijkant van het apparaat bevindt zich het stoompijpje voor het opschuimen van de melk van de cappuccino of latte macchiato.

De Illy Francis Francis X1 is verkrijgbaar in de kleuren: Zilver, rood, crème en zwart en is een echte blikvanger voor in je keuken. Hiermee krijgen je gasten gegarandeerd zin in een kopje koffie.

Pluspunten
 • Klassiek uiterlijk, maar modern innerlijk
 • Twee verschillende standen voor de piston
 • Warmhoudplaat aan de bovenkant van de espressomachine
Minpunten
 • Geen bonenmaler

De Illy Francis Francis X1 is verkrijgbaar bij:

Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine wordt ook wel een halfautomatische espressomachine genoemd. De machine werkt halfautomatisch en dat betekent dat je zelf nog een aantal handelingen moet verrichten voordat je jouw kopje koffie kunt zetten. Een pistonmachine werkt met een piston. Maar wat is dat eigenlijk? Een piston is een onderdeel van een koffiemachine waar je de gemalen koffie in stopt en vervolgens zelf in de machine plaatst. Je kunt een piston zien als een soort losse koffiefilter. Je stopt de gemalen koffie in de piston en vervolgens stamp je de piston aan met een stamper. Door een stamper te gebruiken, maak je de koffie compacter waardoor het water evenredig door het filter loopt en de gemalen koffie ook meer kans heeft om ook echt in het kopje te komen. Als je de piston niet aanstampt, loopt het water direct door de piston zo het koffiekopje in en krijg je een super waterig kopje koffie. Dat is (waarschijnlijk) niet wat je wil. Door het aanstampen wordt dit bemoeilijkt. Tevens zorgt de machine ervoor dat de juiste druk wordt gerealiseerd om het water door de aangestampte koffie te persen. Wanneer je de koffie hebt aangestapt, plaats je de piston in de koffiemachine en zorg je ervoor dat het warme water door de piston loopt. Na gebruik van de piston is het belangrijk dat je de piston goed schoonmaakt voor je volgende kopje koffie. Doe je dit niet, dan blijft er koffie residu achter in de piston en wordt de koffie minder lekker. Zet je graag twee koppen koffie tegelijk? Dit is mogelijk met een twee kops piston.

Ben je een echte koffieliefhebber dan is de aanschaf van een halfautomatische koffiemachine echt wat voor jou. Met zo’n koffiemachine heb je de meeste controle over het maken van de koffie en kun je het apparaat helemaal naar eigen wens en smaak instellen. Wil je liever een volautomaat? Kijk dan ook eens bij onze beste koffiemachines.

Veelgestelde vragen over piston koffiemachines

 • Wat is piston koffie?

  Piston koffie is het maken van een espresso of een koffiespecialiteit. Met een pistonmachine kun je invloed uitoefenen op hoeveel koffie en water je gebruikt en of je wel of geen melk toevoegt. In de basis wordt een pistonmachine gebruikt om ruimte op het aanrecht te besparen, omdat een pistonmachine kleiner is dan een reguliere koffiezetter. Daarnaast is een pistonmachine ook de beste keuze voor liefhebbers van espresso en speciale koffiesoorten.

 • Waar op letten bij het kopen van een pistonmachine?

  Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten als je een pistonmachine koopt. Zo kun je erop letten of je een machine wilt met een geïntrigeerde bonenmaler, of je meerdere kopjes koffie achter elkaar met het apparaat kunt zetten en of je de koffie automatisch of handmatig in de piston wilt aanduwen. Je kunt ook een keuze maken voor metalen of kunststof behuizingen waarbij de metalen behuizing het langst meegaat.

 • Welk merk pistonmachine?

  Er zijn talrijke merken die pistonmachines fabriceren en het meest bekende en betrouwbare merk is DE LONGHI. DE LONGHI heeft een jarenlange ervaring in het maken van zowel professionele koffiezetters als koffiezetters voor thuisgebruik. De Dedica Pump Espresso EC 685.BK is de beste pistonmachine van DE LONGHI die je momenteel kunt kopen.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie