De 5 beste koffiemachines van 2021

Goede koffie is belangrijk, tenminste voor veel mensen dan. Wil je thuis net zulke lekkere koffie drinken als in een koffietentje? Begrijpelijk! Voor een goede kop koffie wil en hoef je de deur zeker niet uit. Wanneer je beschikt over de juiste koffiemachine is het zetten van lekkere koffie voor iedereen weggelegd. In dit artikel kijken we naar de 5 beste koffiemachines van 2021. De meeste mensen bedoelen een volautomatische espressomachine als ze het over een koffiemachine hebben. Daarom bestaat deze top 5 van beste koffiemachines volledig uit volautomaat espressomachines. Omdat de aanschaf van een koffiemachine niet zomaar een aanschaf is, helpen we je graag bij de vraag: welke koffiemachine is het beste? Uit de koffiemachine test kwamen de volgende vijf volautomatische espressomachines het beste uit de test.

Merk
Model
1
Philips serie 2200 EP2221-40 - Volautomatische espressomachine
Philips
serie 2200 EP2221/40
2
Krups Arabica Automatic EA8160 - koffiemachine
Krups
Arabica Automatic EA8150
3
Hipresso DP20002 automatische koffiemachine
Hipresso
DP2002
4
Siemens EQ9 plus TI923309RW koffiemachine
Siemens
EQ9 plus TI923309RW
5
Melitta Caffeo Solo E950-101 - koffiemachine
Melitta
Caffeo Solo E950

Dit zijn ze, de 5 beste koffiemachines van 2021

1. Philips serie 2200 EP2221/40 – Beste koffiemachine

Philips serie 2200 EP2221-40 - Volautomatische espressomachine
Bekijk koffiemachine

De Philips serie 2200 EP2221/40 is de beste koffiemachine volgens de consumentenbond. Daarnaast heb je met deze volautomatische espressomachine de beste prijs- en kwaliteitsverhouding. Met slechts één druk op de knop kun jij genieten van een heerlijk kopje koffie, cappuccino of espresso van verse bonen. Door de touchscreen display kun je naar wens jouw koffie selecteren. In het menu van het touchscreen display kun je de sterkte en hoeveelheid van de koffie aanpassen.

Door de nieuwe aroma-afdichting van de espressomachine blijft de smaak van de bonen langere tijd behouden. De bonenmalers kunnen in 12 verschillende standen worden gezet waardoor de bonen naar wens gemalen worden. Van grof tot extra fijn, net hoe jij je koffie het liefste hebt.

De espressomachine beschikt over een klassieke melkopschuimer waardoor je ook cappuccino kunt maken met het apparaat. De melkopschuimer bestaat uit twee onderdelen die eenvoudig los te koppelen zijn. Hierdoor is deze machine ook makkelijk schoon te maken.

Het automatische programma van deze koffiemachine zorgt ervoor dat het apparaat automatisch ontkalkt wordt. Na enige tijd dien je natuurlijk zelf ook je apparaat schoon te maken en te onderhouden. Het programma geeft vanzelf aan wanneer het apparaat ontkalkt dient te worden. Dit is afhankelijk van de hardheid van het water in huis. Hoe meer kalk in het water, hoe vaker het apparaat ontkalkt dient te worden om zo lang mogelijk te kunnen genieten van een heerlijk kopje koffie. Daarnaast kun je verschillende onderdelen in de vaatwasser plaatsen waardoor flink wat tijd wordt bespaard met schoonmaken.

Pluspunten
 • Bonenmaler is zelf in te stellen
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Inclusief melkopschuimer
Minpunten
 • Geen

De Philips serie 2200 EP2221/40 is verkrijgbaar bij:

2. Krups Arabica Automatic EA8150 – Snel opgewarmde koffiemachine

Krups Arabica Automatic EA8160 - koffiemachine
Bekijk koffiemachine

Met de Krups Arabica Automatic EA8150 maak je de lekkerste koffie, espresso of cappuccino. En dat gewoon thuis en met slechts één druk op de knop! Door het extra grote LCD-scherm is de volautomatische espressomachine zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt de temperatuur van jouw koffie instellen op drie verschillende niveaus. Daarnaast kun je de bonenmaler in drie verschillende standen zetten zodat jij ervoor kiest of de bonen grof of juist extra fijn gemalen worden. Bij de instellingen kun je ook de waterhoeveelheid aanpassen.

Door het ingebouwde thermoblok warmt het water ontzettend snel op en kun je snel genieten van jouw lekkere koffie. Met het metalen stoompijpje zet je jouw eigen cappuccino. Deze is eenvoudig schoon te maken omdat het los te koppelen is.

Deze koffiemchine geeft het vanzelf aan wanneer het water bijgevuld moet worden en de watertank en opvangbakje voor koffie restanten zijn allebei verwijderbaar zodat je er goed bij kan.

Pluspunten
 • Mogelijkheid cappuccino te bereiden
 • Het water is verrassend snel opgewarmd
Minpunten
 • Het apparaat kan wat meer geluid maken

De Krups Arabica Automatic EA8150 is verkrijgbaar bij:

3. Hipresso DP2002 – Moderne koffiemachine

Hipresso DP20002 automatische koffiemachine
Bekijk koffiemachine

Dit apparaat is nieuw verkrijgbaar op de Nederlandse markt. De Hipresso DP2002 is een volautomaat koffiemachine die zich richt op een hele goede kop koffie en hoog gebruiksgemak. Door het strakke design en de geborsteld RVS uitvoering van deze koffiemachine misstaat deze niet in een moderne keuken of  op kantoor. Het is een stille koffiemachine met tal van mogelijkheden. Van een espresso tot een latte macchiato en een cappuccino zijn met één druk op het grote touchscreen te maken. Je hoeft alleen water, koffiebonen en melk toe te voegen voor een heerlijke bak koffie.

Doordat deze machine ingestoken is op gebruiksgemak is hij ook makkelijk in het onderhoud, alle onderdelen zijn binnen handbereik. De kunststof zetgroep is ook makkelijk uit de machine te verwijderen en schoon te maken. Hierdoor is het schoonmaken van deze koffiemachine binnen enkele minuten gebeurd. Wil je wat verder gaan en het ideale kopje koffie creëren dan kan je in de instellingen allerlei zaken aanpassen zodat jouw kopje koffie altijd naar jouw smaak is.

Met een aanschafprijs van € 699,- haal je een mooi apparaat in huis, waarmee je vele lekkere kopjes koffie van verse bonen kunt zetten.

Pluspunten
 • Kunststof zetgroep welke makkelijk schoon te houden is
 • Strak design
 • Makkelijk te bedienen
Minpunten
 • Geen vaste wateraansluiting
 • Geen wifi voor automatische updates

De Hipresso DP2002 is verkrijgbaar bij:

4. Siemens EQ9 plus TI923309RW – Stille koffiemachine

Siemens EQ9 plus TI923309RW koffiemachine
Bekijk koffiemachine

De EQ9 plus TI923309RW koffiemachine van Siemens is een genot voor iedereen. Met één druk op de knop wordt het kopje koffie voor je gezet. Wil je liever twee kopjes tegelijk zetten? Ook dit doe je met één druk op de knop. Door de geïntegreerde superSilent bonenmaler gebeurt dit super stil. Dit komt omdat het apparaat is voorzien van optimale geluidsisolatie en speciale afdichtingen. Wat de espressomachine helemaal bijzonder maakt is dat je koffie-instellingen voor zes verschillende personen kunt bewaren. Zo heb je altijd een koffie met jouw favoriete instellingen.

De machine heeft een zelfreinigend melksysteem met een volautomatische stoomreiniging en een spoelbeurt waardoor je niet elke dag het melksysteem zelf hoeft schoon te maken. Dit scheelt je een hoop tijd! De rest van het apparaat reinig je eenvoudig zelf door de zetgroep uit het apparaat te halen en onder de kraan af te spoelen. Dit komt niet alleen ten goede van de smaak van de koffie, maar ook aan de levensduur van het apparaat.

Pluspunten
 • Het apparaat is super stil vergeleken met andere espressomachines
 • Persoonlijke instellingen bewaren voor zes verschillende personen
 • Zelfreinigend melksysteem
Minpunten
 • Geen

De Siemens EQ9 plus TI923309RW is verkrijgbaar bij:

5. Melitta Caffeo Solo E950 – Kleine koffiemachine

Melitta Caffeo Solo E950-101 - koffiemachine
Bekijk koffiemachine

De Melitta Caffeo Solo E950 is één van de kleinste volautomatische espressomachines, maar dat neemt de kwaliteit van de koffie zeker niet weg. Je kunt het deze koffiemachine genieten van de voor jou perfecte koffie. Je bepaalt zelf de sterke en de temperatuur van jouw koffie. Door het compacte formaat neemt de machine weinig ruimte in beslag op jouw aanrecht. Nadat je het apparaat opdracht hebt gegeven een kopje koffie te bereiden, start de machine met de voorzetfunctie: de koffie wordt met water overgoten zodat er nog meer aroma’s vrijkomen en jouw kop koffie nog beter smaakt.

Deze koffiemachine is niet alleen prettig in gebruik en relatief betaalbaar, maar ook nog eens voorzien van een prachtig design. Ook als het apparaat uit staat misstaat het niet in een moderne keuken. Door deze eigenschappen heeft deze koffiemachine een plekje in de top 5 van beste koffiemachines weten te bemachtigen.

Pluspunten
 • Goede kwaliteit
 • Relatief goedkoop
 • Voorzetfunctie voor nog betere koffie
 • Compact formaat
Minpunten
 • Geen melkopschuimmethode

De Melitta Caffeo Solo E950 is verkrijgbaar bij:

Hoe werkt een volautomatische espressomachine?

Een volautomatische espressomachine werkt in principe met één druk op de knop. De naam zegt het eigenlijk al: helemaal automatische espressomachine. Jij hoeft er alleen te zorgen voor voldoende water in de machine en voldoende koffiebonen. Omdat er in een volautomatische espressomachine een ingebouwde bonenmaler zit, wordt jouw koffie vers gemalen en dit zorgt voor nog meer smaak. Wanneer jij op de knop drukt, worden de bonen gemalen voor versgemalen koffie, de koffie komt automatisch in de filter terecht en wordt aangestampt. Vervolgens stroomt het verwarmde water door de gemalen koffie zo jouw kopje in. Binnen no-time en één druk op de knop staat de verse espresso klaar om opgedronken te worden.

De aanschaf van een volautomatische espressomachine doet misschien wat pijn in de portemonnee, maar de koffie die je ervoor terugkrijgt verzacht die pijn onmiddellijk. Je vraagt je meteen af waarom je niet eerder een volautomatische espressomachine hebt aangeschaft.

Volautomaat of halfautomaat koffiemachine?

Bij het uitzoeken van een koffiemachine heb je de keus om te gaan voor een volautomatische espressomachine of een halfautomatische espressomachine. Om een keuze te maken uit één van beide leggen we je graag uit wat het verschil is tussen beide koffiemachines.

Een halfautomatische espressomachine werkt voor een deel automatisch. Dat wil zeggen dat je zelf nog een aantal handelingen moet verrichten om uiteindelijk te kunnen genieten van jouw espresso. Dit klinkt misschien logisch, maar een volautomaat werkt (helaas) ook niet met één vingerknip. Met een halfautomatische espressomachine moet je wat meer handelingen verrichten dan met een volautomatische machine. Om te beginnen stop je gemalen koffie in een zogenoemde ‘piston’. Een piston is een deel van een koffiemachine, een soort losse koffiefilter, waar je de gemalen koffie in stopt en vervolgens zelf in de machine plaatst. Wanneer je de gemalen koffie in de piston hebt gedaan, stamp je het aan met de stamper. Dit doe je om de koffie compacter te maken en het water evenredig door het filter te laten lopen, zodat de gemalen koffie meer kans heeft om ook echt in het kopje te komen. Wanneer je de gemalen koffie niet stampt, wordt jouw espresso super waterig en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Vervolgens plaats je de piston in het apparaat en kun je het apparaat aanzetten. Vergeet niet om de piston goed schoon te maken voor je volgende espresso. Alleen op die manier krijg je de lekkerste espresso’s.

De halfautomatische espressomachines worden door de extra handelingen die je moet verrichten in mindere mate aangeschaft voor privé gebruik, maar juist wat meer voor koffietentjes. Door de ingebouwde bonenmaler van een volautomatische espressomachine hoef je bovenstaande stappen niet te doorlopen en kun je sneller en makkelijker genieten van jouw espresso.

De keus om te gaan voor een halfautomatische of een volautomatische espressomachine gaan wij niet voor jou maken. Wil je wat meer tijd en moeite steken in het zetten van een heerlijke espresso dan is een halfautomatische espressomachine misschien wat voor jou. Drink je gedurende de dag veel koffie past een volautomatische espressomachine misschien beter bij jou.

Plaats een reactie