De 5 beste koffiemolens van 2024

Koffiemolens heb je in allerlei soorten en maten. Dat komt goed uit want waar het zetten van een ‘bakkie pleur’ voor sommige mensen een kwestie is van water koken en over oploskoffie gieten, is het voor andere mensen bijna een religie. Je kunt koffiezetten en dus ook het vermalen van koffiebonen zo specialistisch maken als je zelf wilt. Daarom is het goed om je voor de aanschaf van een koffiemolen af te vragen wat jij belangrijk vindt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koffiemolen?

Bedenk vooraf welke koffie je lekker vindt en hoeveel variatie je wilt. Er zijn bijvoorbeeld koffiemolens met meer dan 50 verschillende maalstanden. Als jij houdt van een zo sterk mogelijk kopje espresso dan wil je natuurlijk dat de koffiebonen zo fijn mogelijk worden vermalen. Voor bijvoorbeeld een cappuccino heb je juist een grovere maling nodig. Een andere overweging om een koffiemolen wel of niet te kopen is wat voor een soort maalschijf of messen er in het apparaat zitten. Dan gaat het met name om het materiaal waar deze van zijn gemaakt. Zo zal een keramische maalschijf bijvoorbeeld veel langer meegaan. Het kan ook geen kwaad om van tevoren te kijken hoeveel gram koffiebonen een molen in een keer kan verwerken. Als je vaak koffie wilt zetten voor grotere groepen mensen kan dit een belangrijke overweging zijn.

Wat voor soorten koffiemolens zijn er allemaal?

Koffiemolens zijn in twee categorieën onder te verdelen: elektrische koffiemolens en handmatige koffiemolens. Het ligt er maar net aan wat voor soort koffiedrinker jij bent en wat je prettig vindt. Ben je een vergevorderde barista dan kun je beter kiezen voor een elektrisch apparaat of een ‘Smart Grinder’. Deze apparaten hebben vaak veel meer maalopties dan handmatige koffiemolens.

Merk
Model
1
Baratza Encore - Bonenmaler - Koffiemolen - BA485
Baratza
Encore
2
Maevory - Handmatige koffiemolen
Maevory
Coffee grinder
3
Krups F20342 Elektrische koffiemolen
Krups
F20342
4
Sage the Smart Grinder™ Pro
Sage
The Smart Grinder™ Pro
5
Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème
Bosch
TSM6A017C

Dit zijn ze, de 5 beste koffiemolens van 2024

1. Baratza Encore – Beste koffiemolen voor de beginner

Baratza Encore - Bonenmaler - Koffiemolen - BA485
Bekijk koffiemolen

Voor de beginnende koffie-connaisseur is de Baratza Encore BA485 een hele degelijke keuze. Je zou misschien denken dat deze koffiemolen met een naam als ‘Baratza’ afkomstig is uit een pittoresk dorpje in Toscane. Het bedrijf is echter zo Amerikaans als Starbucks, maar dat hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn. De beste pizza’s worden immers ook in New York gebakken. Deze zwarte koffiemolen van Baratza is elektrisch en heeft 40 verschillende maalstanden. Je kunt dus zelf kiezen voor een groffe of fijnere maling. Wil je bijvoorbeeld een espresso maken, dan kies je voor de fijnste maling op het apparaat.

De Baratza Encore BA485 is geen professionele koffiemachine die door echte barista’s gebruikt wordt, maar maalt toch behoorlijk consistent. De molen heeft een verzwaarde voet waarmee je hem gemakkelijk kunt stabiliseren. De koffiemolen maalt de bonen tussen gelijkmatig draaiende maalschijven. Deze schijven zijn gemaakt van duurzaam materiaal en blijven jarenlang scherp. De koffie komt terecht in een ‘antistatisch voorraadbakje’. Je kunt dit bakje ook verwijderen als je de koffie direct op wilt vangen in het filter van je espressoapparaat. Denk er wel om dat je de juiste maalstand gebruikt voor de koffieboon van jouw keuze. Sommige bonen zijn namelijk niet geschikt voor een fijne maling en kunnen ervoor zorgen dat je apparaat vast gaat lopen.

Pluspunten
 • De keuze is reuze met 40 verschillende maalstanden.
 • De molen maakt weinig lawaai tijdens het malen.
 • Consistente maling.
Minpunten
 • Je kunt niet kiezen voor ‘per gewicht malen’. Er staat gewoon een standaardgewicht ingesteld op het apparaat.
 • Er is geen timer.

De Baratza Encore is verkrijgbaar bij:

2. Maevory Coffee grinder – Beste handmatige koffiemolen

Maevory - Handmatige koffiemolen
Bekijk koffiemolen

Als je je koffiebonen liever met de hand vermaalt, dan kun je het beste kiezen voor deze handmatige koffiemolen van Maevory. Deze stijlvolle coffee grinder maakt gebruik van hoogwaardig keramische maalschijven (conisch) waarmee de bonen fijn worden gemaald. Keramische schijven zijn bestand tegen hitte en gaan dus behoorlijk lang mee.

Deze handmatige koffiemolen heeft 8 verschillende maalstanden. Dit is misschien wat beperkter dan sommige andere molens, maar maakt het wel mooi overzichtelijk. Ideaal dus voor koffiezetters die maling hebben aan te veel poespas. Zo kun je kiezen tussen de standen pour-over, french press, cold brew et cetera. In de compacte handleiding staat beschreven welke maalstand geschikt is voor welk kopje koffie. Daarnaast worden met de koffiemolen twee luchtdichte voorraadpotjes meegeleverd waarin je gemalen en ongemalen koffiebonen kunt bewaren.

De molen is zwart en heeft de vorm van een zandloper waardoor je lekker veel grip hebt tijdens het malen. De Maevory heeft een stevige draaihendel die breed genoeg is. Het onderdeel wat bij de meeste handmatige koffiemolens het eerst kapot gaat is meestal de draaihendel. Bij de robuuste Maevory hoef je hier niet bang voor te zijn.

Pluspunten
 • Scherp geprijsde koffiemolen
 • Stijlvol ontwerp met genoeg grip tijdens het malen en een stevige draaihendel.
 • Handige voorraadpotjes worden meegeleverd in de verpakking.
Minpunten
 • 8 maalstanden kan voor sommige koffiezetters wat beperkt zijn.

De Maevory Coffee grinder is verkrijgbaar bij:

3. Krups F20342 – Beste elektrische koffiemolen

Krups F20342 Elektrische koffiemolen
Bekijk koffiemolen

Als je op zoek bent naar de beste elektrische koffiemolen waar je geen kapitaal aan kwijt bent, dan is de zwarte Krups F20342 een uitstekende keuze. Met deze krachtige en snelle koffiemolen kun je niet alleen koffiebonen vermalen, maar ook kruiden, zaden, noten of specerijen. Met een stijlvol ontwerp en een gestroomlijnde opzet is het een aanwinst voor iedere koffiedrinker. De molen heeft een maximale maalcapaciteit voor 85 gram aan bonen. Daar kun je dus in een keer ongeveer 12 koppen koffie mee zetten.

De Krups F20342 is snel, handzaam en consistent. De bonen worden vermalen door roestvrijstalen messen. Deze zijn niet zo duurzaam als bijvoorbeeld keramische maalschijven, maar gaan toch jaren mee zonder snel bot te worden. Er is een extra beveiliging ingebouwd waardoor de messen pas gaan draaien wanneer het deksel bevestigd is aan de molen. De vermalen bonen worden in het apparaat zelf opgevangen. Je hebt dus ook geen gedoe met het legen of schoonmaken van opvangbakjes. Je hebt geen verschillende maalstanden zoals bij de koffiemolens uit het hogere segment wel het geval is. De koffiemolen is dus ook vooral geschikt voor de gebruiker die het vooral te doen is om gebruiksgemak en snelheid.

Pluspunten
 • Zeer goedkope koffiemolen
 • Je kunt de molen ook gebruiken om noten, zaden, kruiden of specerijen te vermalen.
 • Weinig lawaai.
 • De koffiemolen is compact en neemt dus weinig ruimte in beslag in je keuken.
Minpunten
 • Minder geschikt voor koffieliefhebbers die verschillende maalstanden belangrijk vinden.
 • Minder duurzame messen dan bijvoorbeeld keramisch.

De Krups F20342 is verkrijgbaar bij:

4. Sage The Smart Grinder™ Pro – Beste slimme koffiemolen

Sage the Smart Grinder™ Pro
Bekijk koffiemolen

De Sage Smart Grinder Pro is het ultieme speeltje voor de gevorderde barista. In deze top 5 kunnen we wel stellen dat dit de slimste koffiemolen is. Er hangt dan ook een vrij fors prijskaartje aan, maar dan heb je wel een soort Ferrari in je keuken staan. De Smart Grinder Pro is uitgerust met stalen maalschijven (conisch) van 40 millimeter. Deze zorgen voor een consistente maling en met een 165 watt motor loop je niet het risico dat de koffiebonen oververhit raken. Hierdoor is de motor wel wat aan de luide kant.

De Sage Smart Grinder Pro heeft 60 (!!!) verschillende maalstanden. Je kunt je koffiebonen dus zo fijn of grof vermalen als mogelijk is. De molen heeft een magnetische plaat aan de onderkant waarop eventueel afval kan worden opgevangen. Verder heeft de molen 2 houders voor portafilters. Deze hebben zelfs verschillende maten: 50 bij 54 mm en een houder voor de traditionele 58 mm portafilters. Deze zijn beiden makkelijk te verwijderen en zijn tevens magnetisch. Op het apparaat kun je ook makkelijk zien hoeveel kopjes koffie je kunt zetten met de bonen die je al vermalen hebt. De Smart Grinder Pro is makkelijk schoon te maken. Je kunt de verschillende onderdelen van het apparaat heel makkelijk uit elkaar halen en een voor een schoonmaken.

Pluspunten
 • Met 60 maalstanden kun je je bonen zo fijn of grof malen als je wilt.
 • Duurzame stalen maalschijven die jaren mee zullen gaan.
 • Een zeer consistente maling.
Minpunten
 • Wel wat aan de dure kant.
 • Het apparaat is relatief lawaaierig tijdens het malen.

De Sage The Smart Grinder™ Pro is verkrijgbaar bij:

5. Bosch TSM6A017C – Beste Bosch koffiemolen

Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème
Bekijk koffiemolen

De TSM6A017C koffiemolen van Bosch doet wat hij moet doen en dat tegen een zeer lage prijs. De koffiemolen is een van de makkelijkst te gebruiken elektrische koffiemolens die je op de markt zult vinden. Je kunt er tot 75 gram aan koffiebonen mee vermalen.

Het maalsysteem bestaat uit maalschijven die gemaakt zijn van roestvrij staal en een motor van 180 watt. Het is een kleine maar fijne koffiemolen die je gemakkelijk overal in je keuken kwijt kunt.

Met een gewicht van iets meer dan een halve kilo is het apparaat ook zonder door je rug te gaan te verplaatsen. Zoals we wel gewend zijn van machines van Bosch is het een degelijk apparaat waar je jaren plezier van zult hebben. Ook deze koffiemolen is vooral geschikt voor gebruikers die snel en zonder al te veel poeha koffiebonen willen vermalen. Je kunt dus niet verschillende maalstanden instellen.

Pluspunten
 • Een van de meest goedkope koffiemolens die er te vinden zijn
 • Wordt in verschillende kleuren verkocht.
Minpunten
 • Weinig maalopties voor de gevorderde koffiezetter.

De Bosch TSM6A017C is verkrijgbaar bij:

Hopelijk heb je met bovenstaande top 5 lijst de beste koffiemolen voor jou gevonden. Wat je ook zoekt in een koffiemolen, als het goed is heb je het in bovenstaande lijst kunnen vinden. Mochten er modellen ontbreken? Of mis je bepaalde factoren die we volgens jou hadden moeten reviewen? Laat het ons dan gerust weten in de reacties hieronder.

Veelgestelde vragen over koffiemolens

 • Wat is een belangrijk onderdeel van een koffiemolen?

  Het belangrijkste onderdeel van een koffiemolen is zonder twijfel het maalsysteem. Dan gaat het met name om de messen of maalschijven. Wanneer deze conisch (oftewel kegelvormig) zijn dan zit je eigenlijk altijd goed. Door deze vorm worden de koffiebonen op een zo efficiënt mogelijke manier fijngemalen en komt er zoveel mogelijk aroma vrij. Ook het materiaal van de messen of maalschijven is belangrijk. Keramische maalschijven zijn veruit de duurzaamste optie die je kunt kiezen.

 • Waarom zou je twee koffiemolens aanschaffen?

  Je kunt ervoor kiezen om twee verschillende koffiemolens aan te schaffen, bijvoorbeeld 1 handmatige en 1 elektrische. De handmatige gebruik je dan wanneer je snel een kopje koffie wilt zetten. De elektrische (bijvoorbeeld een Smart Grinder) gebruik je dan wanneer je er echt even aandacht aan wilt besteden en een zo optimaal mogelijke maling en specifiek mogelijke aroma wilt creëren.

  De meest gehoorde reden voor het hebben van twee koffiemolens is echter als je vaker decaf en koffie met cafeïne wil drinken. Je zou anders per keer dat je maalt en wisselt de koffiemolen zeer goed schoon moeten maken. Anders kan het zijn dat je alsnog cafeïne hebt in je koffie terwijl je eigenlijk een decaf wil. Er blijft namelijk altijd wat koffie achter in het maalsysteem van een koffiemolen.

 • Waar kun je koffiemolens kopen?

  Je kunt koffiemolens op meerdere plekken kopen, zowel online als fysiek in de winkel. Bol.com is natuurlijk altijd een veilige optie. Je zult daar ook veel reviews aantreffen van mensen die reeds een koffiemolen hebben aangeschaft. Je kunt koffiemolens ook vinden in iedere keukenspeciaalzaak of bijvoorbeeld bij de Blokker.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie