De 5 beste bouwstofzuigers van 2024

Een bouwstofzuiger kopen is iets wat eigenlijk elke professional op een bepaald ogenblik wel overweegt. Voor deze apparaten geldt namelijk dat ze aanzienlijk meer mogelijkheden hebben in vergelijking met een standaard stofzuiger. Het vinden van de beste bouwstofzuiger voor jouw situatie is vooral een kwestie van even goed voor jezelf uit te maken aan welke eigenschappen je precies behoeften hebt. In ieder geval, wij hebben de 5 beste bouwstofzuigers van het jaar 2024 voor je uitgezocht en stellen ze op deze pagina bijzonder graag aan je voor.

Merk
Model
1
STAHLWERK GERMANY V100-2 Industriële nat doog alleszuiger
Stahlwerk
Germany V100
2
Bosch Professioneel GAS 35 M AFC Bouwstofzuiger
Bosch
Professioneel GAS 35 M AFC
3
Makita VC2510LX1 230 V Stofzuiger L-klasse
Makita
VC2510LX1
4
Kärcher WD 6 P Premium Alleszuiger - blaasfunctie
Kärcher
WD 6 P Premium Alleszuiger
5
Bosch AdvancedVac 20 Ketelstofzuiger - 1200 W
Bosch
AdvancedVac 20 Ketelstofzuiger

Dit zijn ze, de 5 beste bouwstofzuigers van 2024

1. Stahlwerk Germany V100 – Beste industriële nat/droog alleszuiger

STAHLWERK GERMANY V100-2 Industriële nat doog alleszuiger
Bekijk bouwstofzuiger

De Stahlwerk Germany V100 staat erom bekend één van de meest kwalitatieve en veelzijdige bouwstofzuigers op de markt te zijn. Ze zuigt dan ook werkelijk alles op. Verschillende zaken waar andere bouwstofzuigers nog wel eens moeite mee durven te ondervinden zoals bijvoorbeeld natte bladeren evenals bouwafval, een omgevallen glas met een bepaalde vloeistof, etc. zijn voor deze bouwstofzuiger geen enkel probleem. Deze bouwstofzuiger kan dan ook perfect worden ingezet voor het opruimen evenals schoonmaken van de woning, maar ook buitenshuis. Zowel nat of droog, grof of fijn, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Eigenlijk kunnen we stellen dat deze bouwstofzuiger een perfect alles in één exemplaar is. Je beschikt met dit toestel dan ook niet alleen over een industriële stofzuiger, maar ook over een waterstofzuiger, een bouwstofzuiger en alleszuiger in één. Deze Stahlwerk Germany V100 kopen zorgt er bovendien ook voor dat je kan rekenen op de aanwezigheid van een oersterk en bovendien ook uitermate duurzaam inox roestvrij opvangreservoir. Bovendien wordt ze standaard ook geleverd met een groot aantal handige accessoires. Door gebruik te maken van het Stahlwerk V12 werkplaats mondstuk is het mogelijk om tot zomaar even 1000 vierkante meter aan bouwplaats in amper 10 minuten vrij te maken van lastig vuil.

Pluspunten
 • Zowel nat als droog vuil kan worden opgezogen
 • Beschikt over een zeer duurzaam en roestvrij inox opslagreservoir
 • Standaard geleverd met een aantal uitstekende accessoires
 • Een uiterst complete alleszuiger
Minpunten
 • Beschikt over een vrij stevige aankoopprijs

De Stahlwerk Germany V100 is verkrijgbaar bij:

2. Bosch Professioneel GAS 35 M AFC – Beste Bosch bouwstofzuiger

Bosch Professioneel GAS 35 M AFC Bouwstofzuiger
Bekijk bouwstofzuiger

Het aanschaffen van deze Bosch bouwstofzuiger zorgt ervoor dat die behoorlijke troep op de bouwplaats in een mum van tijd kan worden opgeruimd. In eerste instantie valt meteen op dat deze bouwstofzuiger is voorzien van een automatische filterreiniging. Deze staat ervoor garant dat er een permanente evenals constante zuigkracht kan worden gerealiseerd. Voor deze 1380 watt alleszuiger geldt dat ze is voorzien van een reservoir met een capaciteit van zomaar even 35 liter aan vuil. De slag kan eenvoudig worden aangesloten op allerhande verschillende soorten gereedschap. Op deze manier is het niet alleen mogelijk om stof en zaagsel, maar ook gruis meteen op te zuigen.

Bij het kopen van deze Bosch bouwstofzuiger geldt eveneens dat ze is voorzien van een zogenaamde L-BOXX. Deze bevindt zich boven op de GAS 35 M AFC. Deze wordt als bijzonder handig beschouwd om vaak gebruikte accessoires in op te bergen. Op deze manier heb je deze altijd bij de hand en kan je ze nooit zomaar verliezen. Is het maximale vloeistofniveau op een bepaald ogenblik bereikt? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze alleszuiger zich automatisch zal uitschakelen.

Pluspunten
 • De zuigkracht is perfect regelbaar waardoor er voor elke klus het beste zuigvolume beschikbaar is
 • Het filterreinigingssysteem zorgt voor een eenvoudige reiniging van de filter
 • Deze bouwstofzuiger beschikt over een M-klasse certificering
Minpunten
 • Het 5 meter lange snoer is vrij kort

De Bosch Professioneel GAS 35 M AFC is verkrijgbaar bij:

3. Makita VC2510LX1 – Beste Makita bouwstofzuiger

Makita VC2510LX1 230 V Stofzuiger L-klasse
Bekijk bouwstofzuiger

De Makita VC2510LX1 is zoveel meer dan een gewone bouwstofzuiger. We kunnen dit handige apparaat dan ook het best bestempelen als een efficiënte alleszuiger die ook nog eens beschikt over een TNO-certificering evenals een vermogen van zomaar even 1.050 watt. Daarnaast valt meteen ook op dat deze Makita bouwstofzuiger is uitgerust met een anti-statische stofzuigslang. Je kan ze onder meer prima inzetten tijdens het gebruik van Makita-gereedschap waarbij er stofafzuiging gewenst kan zijn. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om een schuurmachine of natuurlijk ook om een afkortzaag. Dit gezegd hebbende zuigt hij ook zonder probleem een vloer schoon.

In tegenstelling tot bij menig aantal andere bouwstofzuigers is het zo dat dit exemplaar van Makita ook geen probleem heeft met wat vocht. Alles wordt vervolgens netjes opgevangen in de opvangbak die beschikt over een capaciteit van 25 liter. Je kan ze na afloop van het karwei ook eenvoudig leegmaken. Kies jij er ook voor om de Makita VC2510LX1 te kopen? Dan ben je in ieder geval verzekerd van een zeer professionele reiniging.

Pluspunten
 • Auto startsysteem bij gebruik samen met Makita-gereedschap
 • Kan worden ingezet als zowel natte als droge bouwstofzuiger
 • Uitgerust met een sterke wielconstructie
Minpunten
 • Mogelijks dienen er nog een aantal accessoires extra te worden aangekocht

De Makita VC2510LX1 is verkrijgbaar bij:

4. Kärcher WD 6 P Premium Alleszuiger – Beste bouwstofzuiger met blaasfunctie

Kärcher WD 6 P Premium Alleszuiger - blaasfunctie
Bekijk bouwstofzuiger

De Kärcher WD 6 P Premium Alleszuiger is zoals de naam reeds aangeeft niet zomaar een bouwstofzuiger. In plaats daarvan verwijdert ze namelijk met alle gemak niet alleen grof en fijn, maar ook zowel nat als droog vuil. Deze bouwstofzuiger beschikt verder over een ingebouwde filterreinigingsfunctie. Dit betekent dat de meest optimale zuigkracht te allen tijde is gegarandeerd. Wist je bovendien dat deze stofzuiger ook kan blazen? Op deze manier is het mogelijk om alle hoekjes van de woning stofvrij te maken. Daarnaast spreekt het voor zich dat je op deze manier ook eenvoudig blaadjes op het grindpad kan verwijderen.

Niet alleen in en rond het huis, maar ook bijvoorbeeld in de auto kan deze handige bouwstofzuiger ongelofelijk interessant zijn om gebruik van te maken. De Kärcher WD 6 P Premium Alleszuiger beschikt over een draaggreep waardoor je ze eenvoudig verplaatst van bijvoorbeeld de werkplek naar de schuur of de garage. Voordat je dit doet kan je bovendien ook alle accessoires evenals de zuigslang eenvoudig en efficiënt opbergen in de daarvoor bestemde ruimte. Tot slot is het bij deze bouwstofzuiger eveneens mogelijk om de draaggreep te verwijderen. Zo wordt ervoor gezorgd dat het apparaat smaller wordt waardoor je ze bijvoorbeeld eenvoudiger mee kan nemen op krappe plekken zoals de trapopening.

Pluspunten
 • Voorzien van een geïntegreerd stopcontact
 • Uitgerust met een handige afvoerschroef
 • De blaasfunctie maakt het mogelijk om nog beter schoon te maken
 • De draaggreep kan worden verwijderd
Minpunten
 • Door haar gewicht van 9,4 kilogram is deze bouwstofzuiger behoorlijk zwaar

De Kärcher WD 6 P Premium Alleszuiger is verkrijgbaar bij:

5. Bosch AdvancedVac 20 Ketelstofzuiger – Beste goedkope bouwstofzuiger, waterstofzuiger en blazer

Bosch AdvancedVac 20 Ketelstofzuiger - 1200 W
Bekijk bouwstofzuiger

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope bouwstofzuiger die zich tegelijkertijd toch ook kenmerkt door een prima kwaliteit is dit exemplaar mogelijks iets voor jou. Door het kopen van deze Bosch AdvancedVac 20 Ketelstofzuiger kies je voor een multifunctioneel reinigingsapparaat welke moeiteloos zowel nat als droog vuil weet te verwijderen. Dit niet alleen binnen in de woning, maar ook buitenshuis en in bijvoorbeeld de auto. Voor dit toestel geldt bovendien dat ze zowel beschikt over een zuig- en een blaaswerking. Het vermogen van 1200 watt is ook ruim voldoende om een uitstekende zuig- en blaaskracht te kunnen realiseren.

Deze goedkope bouwstofzuiger is voorzien van vier zuigmonden en kan eveneens worden gebruikt als een blower of voor het afpompen van water. De container beschikt over een capaciteit van 20 liter en is zeer eenvoudig te legen. Voor deze bouwstofzuiger geldt tot slot dat ze over een vrij compact formaat beschikt en bovendien ook is voorzien van een geïntegreerde kabelhouder. Wie graag een prima bouwstofzuiger wenst te kopen tegen een voordelig prijskaartje kan absoluut kijken in de richting van dit exemplaar.

Pluspunten
 • Verwijdert zowel nat als droog vuil
 • Zowel een zuig- als blaasfunctie
 • Voorzien van een vermogen van 1200 watt
 • Container met 20 liter capaciteit
 • Schakelt automatisch in en uit bij gebruik van het elektrische gereedschap
Minpunten
 • Maakt veel lawaai

De Bosch AdvancedVac 20 Ketelstofzuiger is verkrijgbaar bij:

Wat kan een bouwstofzuiger?

Er zijn zo van die zaken die gewoon niet kunnen ontbreken op een bouwwerf. Dan hebben we het niet alleen over de beste bouwradio, maar ook over een kwalitatieve bouwstofzuiger. In tegenstelling tot een normale stofzuiger geldt voor een bouwstofzuiger dat ze om weet te gaan met grof materiaal. Bovendien heeft ze zelfs de mogelijkheid om vloeistoffen op te zuigen. Daarnaast geldt voor een bouwstofzuiger dat je ze ook rechtstreeks kan aansluiten op zowel een boor- als een schuurmachine. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat stof niet eens de kans krijgt om de werkplek te terroriseren. Voor de bouwstofzuiger geldt in ieder geval dat ze in een groot aantal situaties, zowel binnen- als buitenshuis moeiteloos kan worden ingezet.

De term bouwstofzuiger en alleszuiger worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt. Zijn beide apparaten dan precies hetzelfde? De term alleszuiger wordt in de praktijk het vaakst gebruikt voor de zogenaamde doe-het-zelf-variant van de bouwstofzuiger. Voor de bouwstofzuiger geldt dat ze voornamelijk wordt ingezet op de bouw- of werkplaats. Dit betekent dat ze logischerwijs niet alleen zwaarder, maar ook nog wat specialistischer is in vergelijking met een alleszuiger die eigenlijk bestemd is voor particulieren.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een bouwstofzuiger?

Bij een bouwstofzuiger kopen zijn er toch best een aantal aandachtspunten waar je graag aandacht aan zal willen besteden. Het is namelijk zo dat niet elke bouwstofzuiger over exact dezelfde mogelijkheden beschikt. Zaken waar je bij een bouwstofzuiger kopen zeker en vast aandacht aan zal willen besteden zijn in ieder geval de volgende:

1. Wat kan de bouwstofzuiger precies allemaal opzuigen?

In eerste instantie moet rekening worden gehouden met de zaken die de bouwstofzuiger in kwestie allemaal kan opzuigen. Lang niet voor alle exemplaren geldt bijvoorbeeld dat ze even goed kunnen omgaan met vocht, olie en water. Bedenk jezelf dus altijd welke karweien je in petto hebt voor jouw nieuwe bouwstofzuiger en stem de keuze voor het exemplaar daarop af.

2. Hou rekening met de stofklasse van je bouwstofzuiger

Hou er rekening mee dat een bouwstofzuiger over verschillende stofklassen kan beschikken. We maken hierbij een onderscheid tussen de stofklassen L, M & H. Het is ook mogelijk dat je zal kiezen voor een bouwstofzuiger die niet over een stofclassificatie beschikt. In dit geval gaat het om exemplaren die vooral geschikt zijn voor de wat kleinere karweien. Deze kunnen dan ook niet worden ingezet voor professionele doeleinden. In de praktijk wordt het toch altijd aangeraden om te kiezen voor een exemplaar dat wel over een degelijke stofklasse beschikt.

3. Controleer de inhoud van het water- en stofreservoir

De inhoud waar het stofreservoir van een bouwstofzuiger over beschikt kan ongelofelijke verschillen vertonen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een bouwstofzuiger met een reservoir van 2 liter, maar zijn er ook exemplaren verkrijgbaar met een reservoir van zomaar even 80 liter. Afhankelijk van de omvang van de klus kan het aangewezen zijn om te kiezen voor een exemplaar met een kleiner of net met een groter reservoir.

4. Is een geïntegreerde contactdoos vereist of niet?

Werk je vaak in een omgeving waar niet overal een contactdoos voor handen is? Dan kan het interessant zijn wanneer je bouwstofzuiger deze wel aan boord heeft. Op deze manier kan ze namelijk fungeren als stroombron voor verschillende apparaten die je moet gebruiken in de buurt van je bouwstofzuiger. Denk hierbij dan bijvoorbeeld maar eens aan een zaagmachine. Let wel, het spreekt voor zich dat een bouwstofzuiger met een geïntegreerde contactdoos in de praktijk wat duurder is in vergelijking met een exemplaar die deze niet aan boord heeft.

Veelgestelde vragen over bouwstofzuigers

 • Wat voor bouwstofzuigers zijn er?

  Er zijn verschillende soort bouwstofzuigers en de verschillen zitten in functionaliteiten en mogelijkheden. De keuze is afhankelijk van welke materialen je wilt opzuigen, welke stofklassen je nodig hebt en of je een bouwstofzuiger met een ingebouwde accu wilt kopen. Er zijn ook bouwstofzuigers waar je meer accessoires, zoals speciale borstels voor kunt kopen en bouwstofzuigers die TNO-gecertificeerd zijn.

 • Wat is het verschil tussen een bouwstofzuiger en een alleszuiger?

  De bouwstofzuiger is een krachtigere stofzuiger dan de reguliere stofzuiger die we in huis gebruiken. Met een bouwstofzuiger kun je materialen, zoals stof, gruis en zelfs opgedroogde modder opzuigen en hardnekkig vuil van de matten in je auto reinigen. Een allesreiniger is veelzijdiger dan de reguliere bouwstofzuiger en is zelfs geschikt voor het opzuigen van bijvoorbeeld water. Bouwstofzuigers en alleszuigers kunnen in tegenstelling tot de reguliere stofzuiger ook filters aan boord hebben om eventuele schadelijke stoffen en stank te filteren.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie