De 5 beste airfryers van 2021

Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig met het veranderen van onze eetgewoontes en gezonder eten. Hierbij wordt vaak gefocust op het verlagen van de vetinname. Een airfryer is een uitermate geschikte tool om dit te bereiken. Een airfryer is een vervanging van een friteuse maar werkt zonder gebruik van vet. Dus in theorie is een airfryer een soort kleine heteluchtoven.

Er zijn zo veel airfryers verkrijgbaar. Wat is nou de beste airfryer?

Deze heteluchtfriteuses kunnen friet bakken zonder de hoeveelheid vet die een normale friteuse met zich meebrengt. Airfryers hebben nog ook meer mogelijkheden: je kunt er gewone aardappels in bakken, groente en vlees in grillen, en ze zijn zelfs geschikt voor het bakken van broodjes, cake en taart. De regel is simpel: alles wat je kan bereiden in een oven of een friteuse, kan je bereiden in een airfryer.

Doordat airfryers tegenwoordig erg populair zijn, zijn er ook erg veel opties op de markt. Ook lopen ze erg uit een qua prijs en specificaties. Om je een goede keuze te kunnen laten maken hebben wij de vijf beste airfryers op een rijtje gezet.

Dit zijn ze, de 5 beste airfryers van 2021

1. Philips Airfryer XL Essential HD9260/90 – Best geteste airfryer

Philips Airfryer XL Essential HD9260 90 – Hetelucht friteuse
Bekijk airfryer

De Philips Airfryer XL Essential HD9260/90 komt het beste uit de test, maar is ook een van de duurdere airfryers. Hiervoor krijg je echter wel wat extra opties die goedkopere airfryers niet hebben. De Philips Airfryer XL Essential HD9260/90 is een grote XL Airfryer, welke geschikt is voor het bereiden van gerechten voor 4 tot 6 personen. Daarnaast heeft deze airfryer van Philips heeft een erg mooi design, en zal dus niet misstaan in jouw keuken. Het apparaat bevat een display met touchscreen waar je de temperatuur en tijd op in kunt stellen. Door het vermogen van 1900 Watt en de inhoud van 1,2 kilo kan je met deze airfryer snel voor ruim 4 personen eten bakken.

De Philips Airfryer XL Essential HD9260/90 is een goed presterende airfryer. Door de grootte is dit apparaat uitermate geschikt voor grotere gezinnen, aangezien er een grote hoeveelheid voedsel in bereid kunnen worden. De resultaten van alle bereidingen uit deze airfryer zijn top. De airfryer is ook veilig in gebruik doordat er een koele wand aanwezig is, wat voorkomt dat de buitenkant heet wordt. De airfryer heeft een mooie uitstraling, met een touchscreen display. Dit zorgt ervoor dat deze airfryer niet misstaat in jouw keuken. Dit is ook wel gewenst, aangezien de airfryer 6,2 kilo weegt, en je deze dus niet altijd wilt verplaatsen. De Airfryer heeft een koude zone, welke aanbakken van restjes voorkomt, en een geurfilter. Hierdoor zal je nooit meer nare frituurluchtjes door je hele huis ruiken. De Airfryer gebruikt echter wel veel stroom en maakt relatief veel geluid.

Pluspunten
 • Grote Airfryer, geschikt voor 4 personen of meer
 • Geurfilter houdt ongewenste geuren uit huis
 • Er zijn extra accessoires verkrijgbaar, zodat je meer bereidingsmogelijkheden hebt
Minpunten
 • Weegt iets meer dan 6 kg
 • Maakt relatief veel geluid
 • Gebruikt veel stroom
 • Is relatief prijzig

De Philips Airfryer XL Essential HD9260/90 is verkrijgbaar bij:

2. Inventum GF250HL – Voordelige Airfryer

Inventum GF250HL - Hetelucht Friteuse
Bekijk airfryer

De Inventum GF250HL Airfryer is een goedkopere Airfryer, geschikt voor kleinere gezinnen. Deze Airfryer kan 800 gram friet bakken, maar dit duurt vaak wel wat langer. De Airfryer is daarom geschikt voor maximaal 3 personen. Het apparaat is makkelijk schoon te maken door de anti aanbaklagen en de onderdelen zijn geschikt voor in de vaatwasmachine. De Inventum GF250HL heeft wel een minder mooie uitstraling dan de Philips Airfryer XL HD9240, doordat de Airfryer simpelweg twee draaiknoppen bevat: één voor de temperatuur en één voor de tijd.

De Inventum GF250HL is een goede Airfryer, welke wat goedkoper is dan bijvoorbeeld de Philips lijn. Dit verschil komt vooral doordat Inventum bij de GF250HL geen digitaal scherm gebruikt, maar simpelweg twee draaiknoppen. Het hele apparaat voelt ook net iets goedkoper aan, maar de werking is hierdoor niet minder. Wel kan de baktijd wat langer zijn dan vergelijkbare duurdere apparaten wanneer het maximale laadvermogen wordt gebruikt. Ook deze Airfryer is door de koele wand veilig in gebruik en is er een geurfilter aanwezig. De uitstraling is door de twee draaiknoppen wat minder dan andere Airfryers. Echter is hij wel kleiner en relatief licht en dus makkelijker op te bergen.

Pluspunten
 • Geschikt voor 2 tot 3 persoonshuishoudens
 • De geurfilter houdt geurtjes buiten
 • Grotere variant van deze Airfryer verkrijgbaar (GF400HL) met 4 liter inhoud
Minpunten
 • Maakt relatief veel geluid
 • De Airfryer voelt goedkoper aan
 • Met meer dan 400 gram frites in de Airfryer loopt de bereidingstijd op

De Inventum GF250HL is verkrijgbaar bij:

3. Philips Viva Airfryer HD9220/00 – Design airfryer als standaard

Philips Viva Airfryer HD9220-00 - Hetelucht friteuse
Bekijk airfryer

Deze airfryer blinkt uit in zijn design. Hij is beschikbaar in vier kleuren: parelblauw, wit en zwart en zal daarom in elke keuken een toevoeging zijn. Het is een redelijk compacte Airfryer, welke aan de kleine kant is voor een vierpersoonshuishouden. Hij heeft weinig tijd nodig om op te warmen en kan daarom ook snel voedsel bereiden. Ook heeft hij een laag vermogen en is dus erg zuinig in zijn verbruik. De Airfryer beschikt niet over een touchscreen, maar heeft twee mooi geïntegreerde draaiknoppen voor de temperatuur en tijdsinstelling. Hij is klein en dus makkelijk op te bergen, maar met dit design kun je deze Airfryer niet missen op je aanrecht.

De Philips Viva Airfryer HD9220/00 is qua prestatie vergelijkbaar met zijn grote broer. Maar doordat de Airfryer relatief klein is, is er weinig opwarmingstijd nodig en is deze dus geschikt om snel voedsel te bereiden. Omdat deze Airfryer wat kleiner is, is hij wel maar geschikt voor maximaal 4 personen. Ook is hij erg zuinig in gebruik, doordat hij een vermogen heeft van 1425 Watt.

Pluspunten
 • Compacte Airfryer met een strak design
 • De Airfryer is zuinig in zijn verbruik
Minpunten
 • De Airfryer heeft geen anti geur filter
 • De Airfryer heeft geen voorgeprogrammeerde kookprogramma’s
 • Het is een relatief kleine Airfryer

De Philips Viva Airfryer HD9220/00 is verkrijgbaar bij:

4. Princess 182025 Digital Aerofryer XXL – Voordelige airfryer voor het hele gezin

Princess 182025 Digital Aerofryer XXL - Hetelucht friteuse - 4.5 L
Bekijk airfryer

Ook de Princess Aerofryer XXL is een erg goede Airfryer voor grote gezinnen, met een lagere prijs. De Airfryer bevat een mooi digitaal bedieningspaneel, welke beschikt voer soft touch knoppen om zowel de tempratuur, de tijd en voorgeprogrammeerde programma’s te installeren. De Airfryer is van vergelijkbare grootte als de Philips Airfryer XL HD9240, maar is een stuk minder zwaar en dus makkelijk te verplaatsen.

De Princess 182025 Digital Aerofryer XXL geeft niet alleen een goed resultaat met het bakken van frites, maar ook voor het bereiden van vlees, groente en baksels. De voorgeprogrammeerde programma’s zorgen ervoor dat jij je niet altijd bezig hoeft te houden met de temperatuur en de timing: de Airfryer doet dit allemaal voor jou. De Airfryer heeft echter geen temperatuurlampje of klaar-voor-gebruik-signaal en zal je dus zelf in de gaten moeten houden of het apparaat klaar voor gebruik is. Na het bakken kunnen de losse onderdelen schoon gemaakt worden in de vaatwasmachine.

Pluspunten
 • Grote Airfryer, geschikt voor 4-6 personen
 • Goed functionerend soft touch display
 • 8 voorgeprogrammeerde kookprogramma’s
 • Veilig in gebruik door de oververhittingsbeveiliging
Minpunten
 • Geen temperatuurlampje of klaar-voor-gebruik-signaal
 • De Airfryer is erg groot
 • Baktijd is iets langer dan andere Airfryers

De Princess 182025 Digital Aerofryer XXL is verkrijgbaar bij:

5. Tristar FR-6990 Crispy Fryer XL – Beste koop

Tristar FR6990
Bekijk airfryer

De laatste Airfryer van deze top 5 is de Tristar FR-6990 Crispy Fryer XL. Ook dit is een Airfryer die geschikt is voor grotere gezinnen tot 5 personen met een lagere prijs. Door de oververhittingsbeveiliging en de hittebestendige behuizing is de Airfryer veilig in gebruik. Het apparaat bevat over indicatielampjes en is te bedienen door middel van twee draaiknoppen: één voor de temperatuur en één voor de timer.

De Tristar FR-6990 Crispy Fryer XL is een prima Airfryer welke geschikt is voor grotere gezinnen. Hij is relatief goedkoop, maar levert hier wel wat in op prestaties, zoals de baktijd. Ook in de Airfryer niet geschikt voor de vaatwasmachine.

Pluspunten
 • Deze Airfryer is geschikt voor grotere gezinnen
 • Dankzij oververhittingsbeveiliging en hittebestendige behuizing is de Airfryer veilig
Minpunten
 • Deze Airfryer heeft geen geurfilter
 • De bak is niet vergrendeld in de Airfryer en kan er uit schuiven
 • De Airfryer is niet geschikt voor in de vaatwasmachine
 • De Airfryer heeft een wat lompe uitstraling

De Tristar FR-6990 Crispy Fryer XL is verkrijgbaar bij:

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer is een van de meest praktische keukenapparaten die absoluut niet mag ontbreken in jouw keuken. Je kan er mee frituren, bakken en braden. Van frietjes en biefstuk tot brownies en brood. Allerlei soorten gerechten zijn te maken met behulp van een airfryer. Bovendien is een airfryer super eenvoudig in gebruik!

Het is afhankelijk van het merk en het type airfryer hoe een airfryer ingesteld kan worden. Lees daarom altijd vooraf ook even het bijgeleverde boekje voordat je je nieuwe airfryer in gebruik neemt. In principe werkt elke airfryer op dezelfde manier. Bij een airfryer wordt aangezogen lucht opgewarmd tot de ingestelde temperatuur. Afhankelijk van welke airfryer je hebt, kun je door middel van een digitale display of knoppen de temperatuur en de tijd instellen.

De doorstroming van de hete lucht zorgt ervoor dat de gerechten gegaard, gegrild, verwarmd en bovenal krokant gebakken worden. De hete lucht wordt vervolgens weer naar buiten geblazen via een rooster aan de achterkant. Het voordeel van een airfryer ten opzichte van een oven is dat je het niet hoeft voor te verwarmen. Je stelt de tijd en de temperatuur in en het eten kan direct in de airfryer geplaatst worden. Bij sommige airfryers is het zelfs zo dat je een aantal voorgeprogrammeerde programma’s hebt. Je hoeft ten slotte ook niet bang te zijn dat je eten verbrandt, omdat je het iets langer laat liggen dan de ingestelde tijd. De airfryer stopt direct met bakken zodra de timer is afgelopen.

Airfryer schoonmaken

Een groot voordeel van een airfryer is dat de airfryer wat minder vies wordt dan  een frituurpan. Dit komt met name omdat de gerechten in de airfryer niet per se met olie gebakken hoeven te worden. Dit maakt de airfryer dus ook een stuk gezonder dan een frituurpan. Desondanks is het  belangrijk om de aifryer regelmatig schoon te maken. Hieronder hebben we twee manieren op een rij gezet hoe jij jouw airfyer kan schoonmaken:

1. Airfryer afwassen

Het beste is om de airfryer bij elk gebruik met de vaat mee te nemen. Bij voorkeur als de pan nog een beetje warm is. Met een sopje en een spons krijg je toch echt het meeste vuil weg. Doe de pan daarentegen niet in de vaatwasser, want dan zal de antiaanbaklaag eerder  slijten. De buitenkant maak je schoon met een warm vochtig doekje en droog je vervolgens met een droge doek.

2. Airfryer schoonmaken met citroen of citroensap

Niet altijd zin om na gebruik iedere keer de hele pan schoon te maken? Dat snappen wij maar al te goed. Een andere manier om jouw airfryer schoon te maken en te ontdoen van vieze geurtjes, is het gebruik van citroen. Leg hiervoor een stukje aluminiumfolie op de bodem van de opvangbak en doe hier een beetje water op. Een bodempje van een paar millimeter. Het mandje kan hier prima bij als deze ook gereinigd moet worden. Snijd vervolgens een citroen in 4 stukken en leg deze op de bodem van de airfryer. Zet de airfryer 10 minuten aan op 180 graden. Zodra de timer afgelopen is zie je dat het vet is opgevangen door de aluminiumfolie. Hoe simpel is dat! Veeg vervolgens met keukenpapier de resten weg.

Wat kun je met een airfryer?

Bijna alles is mogelijk met een airfryer als het gaat om gerechten bereiden. Bovendien kan het net als extra keukenhulp dienen als je al iets anders in de oven hebt liggen. Stel je aifryer gelijk met de oven en voilà, de lasagne en het brood kunnen tegelijkertijd warm geserveerd worden. Zeker tijdens een feestje kan dat enorm handig zijn!

Conclusie: Wat is de beste airfryer?

Alle genoemde Airfryers in deze top 5 zijn goede airfryers, welke het waard zijn om aan te schaffen.
De Philips Avance HD9240 Airfryer XL kwam het beste uit de test, maar is ook erg hoog in aanschafprijs. Heb je een groot gezin en hecht je veel waarde hecht aan kwaliteit en geen problemen hebt met het uitgeven van een hoger bedrag, dan is deze Airfryer de beste keuze. De Inventum GF250HL is een kleinere en goedkopere Airfryer. De prestaties van deze Airfryer zijn goed, en dit is dus een goede keuze wanneer je een kleiner huishouden hebt en niet teveel wilt uitgeven. De Philips Airfryer HD9621 is een Airfryer welke ook geschikt is voor kleinere gezinnen, welke veel waarde hechten aan een mooi design in de keuken. De Princess 182025 Digital Aerofryer XXL en de Tristar FR-6994 Crispy Fryer XXL zijn twee Airfryers die goedkoper zijn dan de Philips Avance HD9240 Airfryer XL, maar wel dezelfde inhoud hebben en dus zijn beide geschikt voor een groter gezin.

Nu je weet welke 5 Airfryers wij aanbevelen voor verschillende gezinsgrootte en prijscategorieën wensen wij je uiteraard veel bakplezier!

Veelgestelde vragen over airfryers

 • Kan alles in de airfryer?

  In principe kan bijna alles in de airfryer. Een airfryer is in basis een kleine hetelucht oven. Veel snacks en producten vermelden tegenwoordig op de verpakking of ze wel of niet in een airfryer kunnen. Sommige snacks zijn uit de airfryer niet zo lekker als uit een traditionele frituur omdat ze knapperig worden door de hete olie. Voor snacks die geschikt zijn voor de airfryer zijn hier vaak slimme oplossingen voor gevonden zodat ze alsnog lekker zijn. Wil je dus zeker weten of je product in de airfryer kan? Kijk dan even op de verpakking. En er is voor bijna alles wel een variant te vinden die geschikt is voor de airfryer.

 • Wat kan er in een airfryer?

  Mensen gebruiken de airfryer veelal voor friet, snacks, aardappelen, kip, vlees, brownies, cake en brood. Je kan er nog veel meer mee dan je denkt! Benieuwd wat allemaal? Bekijk dan eens deze airfryer recepten.

 • Waar koop je de beste airfryer?

  Er zijn online verschillende webshops te vinden waar je jouw nieuwe airfryer kan kopen. We hebben hieronder een overzicht gemaakt van webshops die Airfryers verkopen en betrouwbaar zijn. Zo weet je precies waar je moet zijn.

 • Ben je een echte keukenfanaat? Bekijk dan ook onze artikelen over de beste keukenmachine, combimagnetron, blender of beste barbecue.

  1 gedachte over “De 5 beste airfryers van 2021”

  Plaats een reactie