De 5 beste robotstofzuigers van 2021

Een robotstofzuiger maakt je vloer stofvrij zónder dat je er zelf moeite voor hoeft te doen. Klinkt ideaal. Maar waar moet je op letten als je een robotstofzuiger wil kopen? Werkt zo’n robotstofzuiger echt perfect of zijn er dingen waar je rekening mee moet houden? In dit artikel lees je alles over robotstofzuigers. Uiteraard hebben we ook de beste 5 robotstofzuigers voor je op een rijtje gezet.

Wat is de beste robotstofzuiger?

Ga je een robotstofzuiger kopen dan let je natuurlijk als eerste op de zuigkracht. De robotstofzuiger moet wel in staat zijn om al het stof en vuil van je vloer te verwijderen. Daarnaast laten de beste robotstofzuigers verschillen zien op het gebied van intelligentie, gebruiksvriendelijkheid, energieverbruik en geluidsniveau.

Zoals je wellicht weet bewegen robotstofzuigers zelfstandig over de vloer. Het apparaatje detecteert objecten, meubels en muren en probeert daar zo goed mogelijk omheen te werken. Op die manier maakt een robotstofzuiger het grootste gedeelte van je vloer schoon, maar zal deze nooit 100% alle stof wegnemen in alle hoekjes en gaatjes. Sowieso zul je nog met de hand moeten stofzuigen om o.a. je meubels, trap en gordijnen stofvrij te krijgen. Wat de beste robotstofzuigers wél voor je kunnen doen, lees je hieronder.

Dit zijn ze, de 5 beste robotstofzuigers van 2021

1. iRobot Roomba S9+ – Allerbeste robotstofzuiger van dit moment

iRobot Roomba S9+ robotstofzuiger
Bekijk robotstofzuiger

De iRobot Roomba S9+ is simpelweg de allerbeste robotstofzuiger van dit moment. Helaas zie je dat ook terug in de prijs, want een goedkope robotstofzuiger is het niet. De iRobot Roomba S9+ heeft een unieke D-vorm, waardoor hij aardig goed in de hoeken van je kamer kan komen. De beste robotstofzuiger heeft verschillende standen qua zuigkracht en biedt daarmee alles wat je nodig hebt, ook als er verschillende soorten vloeren schoongemaakt moeten worden.

Intelligent is de iRobot Roomba S9+ ook. Hij werkt via een app op je telefoon, maar kan ook samenwerken met Google Home of Amazon Alexa. De robotstofzuiger kan slim navigeren en na een tijdje heeft het apparaat je huis goed in kaart gebracht. De ruimtes in je huis krijgen een naam in het geheugen en je hoeft simpelweg de naam te noemen en de iRobot Roomba S9+ weet dat hij nu je woonkamer of slaapkamer moet gaan stofzuigen.

De iRobot Roomba S9+ heeft een afvalbak. Het unieke aan deze robotstofzuiger is dat hij zijn stofbak zelf leegt bij het laadstation. Het stof komt zo automatisch in een stofzuigerzak. Hierdoor hoef je de robotstofzuiger met een beetje geluk maar 1 keer per maand te legen, al is dit wel afhankelijk van het formaat en de viezigheid van je huis. De iRobot Roomba S9+ heeft ook nog eens een korte oplaadtijd. Al met al de beste huishoudelijke hulp die op dit moment te verkrijgen is!

Pluspunten
 • Goede zuigkracht met verschillende standen
 • Geschikt voor verschillende type vloeren
 • De robot leegt zijn stofreservoir in het laadstation
 • Te besturen via een app op je telefoon, Google Home én Alexa
 • Prachtig én praktisch design dat hoekjes aardig schoonmaakt
Minpunten
 • Niet de goedkoopste stofzuiger
 • De robot leegt het stofreservoir met redelijk wat lawaai (dit duurt niet lang)

De iRobot Roomba S9+ is verkrijgbaar bij:

2. Eufy by Anker Robovac 35C – Lage robotstofzuiger voor onder meubels

Eufy by Anker Robovac 35C robotstofzuiger
Bekijk robotstofzuiger

De Eufy by Anker RoboVac 35C is een stuk goedkoper dan de nummer 1 in deze top 5 beste robotstofzuigers. Deze krachtpatser heeft een goede zuigkracht die hij zelf aanpast als hij bijvoorbeeld een tapijt oprijdt. Op die manier kan de robotstofzuiger zelfs dierenharen verwijderen van een ruwe ondergrond. De robot is ook nog eens heel erg plat en past daardoor zelfs onder meubels van slechts 7,25 cm hoog. Grote kans dat hij dus ook ónder je bank kan stofzuigen!

De Eufy by Anker RoboVac 35C kun je simpel bedienen. Hij werkt eenvoudig via een app op je smartphone, maar ook Google Home of Alexa kunnen de robotstofzuiger activeren. Verder rijdt de robot op zijn laatste beetje accu zelf terug naar het laadstation.

Helaas is het stofreservoir van de Eufy by Anker RoboVac 35C wel wat klein. Dit betekent dat je hem relatief vaak moet reinigen. Verder houdt de robot een willekeurige route aan, waardoor het zou kunnen voorkomen dat hij net een stukje overslaat of juist dubbel doet. Niet helemaal efficiënt dus, maar zeker een welkome hulp in de huishouding. Past onder meubels van 7,25 centimeter en is in staat zelf de zuigkracht automatisch aan te passen aan de ondergrond.

Pluspunten
 • Goed betaalbare robotstofzuiger
 • Goede zuigkracht die hij automatisch aanpast aan de ondergrond
 • Plat, past onder meubels van 7,25 cm hoog
 • Als de accu (bijna) op is keert hij terug naar het laadstation
 • Te besturen via een app op je telefoon, Google Home én Alexa
Minpunten
 • Klein stofreservoir

De Eufy by Anker Robovac 35C is verkrijgbaar bij:

3. iRobot Roomba 671 – Budget robotstofzuiger voor beginners

iRobot Roomba 671
Bekijk robotstofzuiger

De iRobot Roomba 671 is een betaalbare robotstofzuiger met alle functies die je zou verwachten. Om die reden is deze stof ideaal voor beginners. De stofzuiger heeft een goede zuigkracht, waarmee hij ook in staat is dierenharen te verwijderen. Met 58 decibel is hij aardig stil, dus ook ’s nachts aanzetten is geen probleem. Je bestuurt deze robotstofzuiger met een app op je telefoon en wanneer de accu leeg is, rijdt de robot automatisch terug naar het laadstation.

De iRobot Roomba 671 is wat minder uitgebreid en intelligent dan de 800- of 900-serie van iRobot, maar dat is ook logisch voor deze prijs. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk een virtuele muur in te stellen om verboden gebieden af te bakenen. De detectie van meubels werkt niet 100% optimaal; het komt wel eens voor dat hij zichzelf vastrijdt in een hoek of een lichtgewicht staande lamp omver rijdt.

Toch is de iRobot Roomba 671 voor een basis-robotstofzuiger in deze prijscategorie een prima aankoop. De robot is gebruiksvriendelijk en helpt je de klus te klaren waarvoor je hem aanschaft: je huis enigszins stofvrij maken. Hij is op afstand aan te zetten, gaat soepel over drempels heen en kan ook prima stofzuigen onder je bed. Wat heb je nog meer nodig?

Pluspunten
 • Betaalbare stofzuiger
 • Goede zuigkracht, ook geschikt als je huisdieren hebt
 • Als de accu (bijna) leeg is keert hij terug naar het laadstation
 • Op afstand te besturen via een app op je telefoon
 • Met 58 decibel lekker stil
Minpunten
 • Geen mogelijkheid om een virtuele muur te maken
 • Vergeet soms een plekje, wekelijks handmatig stofzuigen nodig om het echt schoon te krijgen

De iRobot Roomba 671 is verkrijgbaar bij:

4. iRobot Roomba 980 – Topmodel robotstofzuiger voor scherpe prijs

iRobot Roomba 980 - Robotstofzuiger
Bekijk robotstofzuiger

De iRobot Roomba 980 is onderdeel van de fantastische 900-serie van iRobot, maar wel een stukje goedkoper dan de nummer 1 in deze top 5 beste robotstofzuigers. De robot behoort tot de meest uitgebreide robotstofzuigers en dat heeft vooral te maken met de geavanceerde sensoren. De robotstofzuiger scant de ruimte en stelt een schoonmaakplan op. Hij ziet daarbij waar het meeste vuil is en besluit daarop de focus te leggen. Zodra de accu leeg is rijdt hij niet alleen terug naar het laadstation; zodra hij klaar is met opladen gaat hij automatisch weer verder waar hij gebleven was. Handig!

De iRobot Roomba 980 is te besturen via een app op je smartphone en luistert ook naar Google Home en Alexa. Er zijn veel meer mogelijkheden dan enkel aan- en uitzetten. je kan een heel schoonmaakschema maken voor de rest van de week en bijhouden wat de status is van het plan dat je vooraf hebt opgesteld.

Je betaalt misschien wat extra voor de iRobot Roomba 980, maar daar krijg je ook zeker genoeg voor terug. De stofzuiger is erg intelligent en je hoeft er weinig naar om te kijken. Waar veel robotstofzuigers toch nog wel eens vast komen te zitten en even hulp nodig hebben van een menselijke hand, is de iRobot Roomba 980 verrassend zelfredzaam.

Pluspunten
 • Uitgebreide functionaliteit en geavanceerde sensoren
 • Goede zuigkracht, zuigt ook honden- en kattenharen op
 • Als de accu op is laadt hij zichzelf op en gaat daarna verder waar hij gebleven was
 • Op afstand te besturen via een app op je smartphone, Google Home of Alexa
 • Maak een schoonmaakschema en checkt tussendoor de status
Minpunten
 • Wat duurder dan andere merken robotstofzuigers
 • Door de ronde vorm worden scherpe hoeken net niet schoon

De iRobot Roomba 980 is verkrijgbaar bij:

5. Ecovacs Deebot 710 – Robotstofzuiger die ook kan dweilen

Ecovacs Deebot 710 - Robotstofzuiger
Bekijk robotstofzuiger

De Ecovacs Deebot 710 is een betaalbare robotstofzuiger die als enige in dit lijstje ook nog iets anders kan: dweilen! Hiervoor moet je het waterreservoir vullen met een sopje en de meegeleverde microvezeldoek onder de robot bevestigen. Het is niet nodig de doek opnieuw nat te maken; dat doet de robot zelf via het reservoir. Voor een robot die twee dingen kan is dit apparaat erg scherp geprijsd en daardoor dus erg interessant.

De Ecovacs Deebot 710 is te besturen via een app op je telefoon. Je kan in de app een schoonmaakschema maken voor de rest van de week. Je hoeft de robotstofzuiger dan niet elke keer handmatig aan te zetten. Wanneer de accu leeg is rijdt de robot zelfstandig terug naar het laadstation.

Iets meer geluid maakt de Ecovacs Deebot 710 dan de meeste stofzuigers in dit lijstje, maar de 65 decibel wordt door veel gebruikers nog steeds gezien als stil. De robot heeft een mooi design en maakt goed schoon, mede dankzij de dweilfunctie. Helaas mist hij heel soms toch nog net een klein stukje van je vloer.

Pluspunten
 • Een robotstofzuiger die ook kan dweilen
 • Goede zuigkracht, maakt goed schoon
 • Als de accu op is gaat hij vanzelf terug naar het laadstation
 • Op afstand te besturen via een app
 • Maak een schoonmaakschema en laat je robot het werk doen
Minpunten
 • Vergeet soms nog wel een plekje
 • Door de ronde vorm maakt hij hoeken niet schoon

De Ecovacs Deebot 710 is verkrijgbaar bij:

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een handige hulp in huis. Bij de meeste robotstofzuigers kan je instellen dat er dagelijks gestofzuigd wordt. Door de slimme borstels wordt het vuil opgezogen en in een afvalbak geplaatst. Door verschillende sensoren kan de robotstofzuiger obstakels en trappen herkennen en veilig rondjes rijden over zowel de beneden- als bovenverdieping. Als de accu leeg is keren de meeste robotstofzuigers automatisch terug naar hun dock om op te laden. Zodra het opladen klaar is kan er weer gestofzuigd worden.

Hoef je met een robotstofzuiger nooit meer te stofzuigen?

Nee, helaas is het niet zo dat je door het aanschaffen van een robotstofzuiger nooit meer zelf hoeft te stofzuigen. Je hebt naast een robotstofzuiger dus ook nog een gewone stofzuiger nodig. Je zult wel merken dat je huis aanzienlijk schoner blijft waardoor je wel minder vaak hoeft te stofzuigen. Er ligt vaak een stuk minder stof op de grond als er elke dag een robotstofzuiger rond rijdt, en hierdoor krijgt dit stof geen kans om onder je schoenen te blijven plakken. Zo blijft je hele huis beter stofvrij en is een grondige schoonmaakbeurt iets minder vaak nodig. Vooral robotstofzuigers met een dweilfunctie dragen bij aan een vele malen schoner huis.

Plaats een reactie