De 5 beste robotstofzuigers van 2024

Wat is de beste robotstofzuiger? Wij hebben voor jullie een aantal robotstofzuigers uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste robotstofzuigers zijn.

Robotstofzuigers hebben sinds enkele jaren hun intrede gemaakt binnen het huishouden. En dat is zeker niet onopgemerkt gebleven. Stofzuigen is immers iets dat we gewend zijn zelf te doen, ondanks dat het een vervelende klus is. En hoewel stofzuigen al tientallen jaren onderdeel is van ieder huishouden, is de bezigheid op een aantal kleine ontwikkelingen na – denk aan draadloze steelstofzuigers – nauwelijks veranderd. Sinds de opkomst van robotstofzuigers is hier verandering in gekomen. De vervelende huishoudelijke taak kan inmiddels (grotendeels) worden uitgevoerd door een stofzuiger die helemaal zelfstandig aan de slag gaat. Maar dit is zeker nog niet bij ieder model het geval. Wat kunnen we inmiddels wel al verwachten van de huidige robotstofzuigers?

Een robotstofzuiger maakt je vloer stofvrij zónder dat je er zelf moeite voor hoeft te doen. Klinkt ideaal. Maar waar moet je op letten als je een robotstofzuiger wil kopen? Werkt zo’n robotstofzuiger echt perfect of zijn er dingen waar je rekening mee moet houden? In dit artikel lees je alles over robotstofzuigers.

De eerste zelfstandige stofzuigers op de markt waren nog niet van het niveau waar iedereen op gehoopt had. De machines volgden een willekeurige route, waren snel leeg en vergaten vaak een groot aantal plekken mee te nemen tijdens het stofzuigen. Vandaag de dag bieden robotstofzuigers veel betere prestaties, maar perfect zijn ze helaas nog niet. Daarom is het van belang om goed uit te zoeken wat je precies verwacht van jouw nieuwe robothulp in het huishouden en wat voor jou de beste robotstofzuiger is.

Ga je een robotstofzuiger kopen dan let je natuurlijk als eerste op de zuigkracht. De robotstofzuiger moet wel in staat zijn om al het stof en vuil van je vloer te verwijderen. Daarnaast laten de beste robotstofzuigers verschillen zien op het gebied van intelligentie, gebruiksvriendelijkheid, energieverbruik en geluidsniveau.

Zoals je wellicht weet bewegen robotstofzuigers zelfstandig over de vloer. ze detecteren objecten, meubels en muren en probeert daar zo goed mogelijk omheen te werken. Op die manier maakt een robotstofzuiger het grootste gedeelte van je vloer schoon, maar zal deze nooit 100% alle stof wegnemen in alle hoekjes en gaatjes. Je zult dus nog altijd met de hand moeten stofzuigen om o.a. je meubels, trap en gordijnen stofvrij te krijgen. Het voordeel is wel dat dit nu nog maar één keer in de week of eens in de twee weken hoeft. Wat de beste robotstofzuigers wél voor je kunnen doen, lees je hieronder.

Merk
Model
1
iRobot Roomba S9+ robotstofzuiger
iRobot
Roomba S9+
2
Eufy by Anker Robovac 35C robotstofzuiger
Eufy by Anker
Robovac 35C
3
iRobot Roomba 671
iRobot
Roomba 671
4
iRobot Roomba 980 - Robotstofzuiger
iRobot
Roomba 980
5
Ecovacs DEEBOT T9+ - Robotstofzuiger- Incl. Automatische Leegstation
Ecovacs
DEEBOT T9+

Dit zijn ze, de 5 beste robotstofzuigers van 2024

1. iRobot Roomba S9+ – Allerbeste robotstofzuiger van dit moment

iRobot Roomba S9+ robotstofzuiger
Bekijk robotstofzuiger

De iRobot Roomba S9+ is simpelweg de allerbeste robotstofzuiger van dit moment. Helaas zie je dat ook terug in de prijs, want een goedkope robotstofzuiger is het niet. De iRobot Roomba S9+ heeft een unieke D-vorm, waardoor hij aardig goed in de hoeken van je kamer kan komen. De beste robotstofzuiger heeft verschillende standen qua zuigkracht en biedt daarmee alles wat je nodig hebt, ook als er verschillende soorten vloeren schoongemaakt moeten worden.

Intelligent is de iRobot Roomba S9+ ook. Hij werkt via een app op je telefoon, maar kan ook samenwerken met Google Home of Amazon Alexa. De robotstofzuiger kan slim navigeren en na een tijdje heeft het apparaat je huis goed in kaart gebracht. De ruimtes in je huis krijgen een naam in het geheugen en je hoeft simpelweg de naam te noemen en de iRobot Roomba S9+ weet dat hij nu je woonkamer of slaapkamer moet gaan stofzuigen.

De iRobot Roomba S9+ heeft een afvalbak. Het unieke aan deze robotstofzuiger is dat hij zijn stofbak zelf leegt bij het laadstation. Het stof komt zo automatisch in een stofzuigerzak. Hierdoor hoef je de robotstofzuiger met een beetje geluk maar 1 keer per maand te legen, al is dit wel afhankelijk van het formaat en de viezigheid van je huis. De iRobot Roomba S9+ heeft ook nog eens een korte oplaadtijd. Al met al de beste huishoudelijke hulp die op dit moment te verkrijgen is!

Er is een geavanceerd navigatiesysteem dat bij de iRobot Roomba S9+ geleverd wordt, namelijk de SLAM technologie, die een van de nieuwste op baken gebaseerde technologieën op de markt van vandaag is. Het is een op camera’s gebaseerd navigatiesysteem, zodat je altijd weet welke kamers gezuiverd zijn en welke niet, en je weet ook altijd welke kamers in de toekomst nog gezuiverd moeten worden. Er is maar één nadeel van een op camera’s gebaseerd navigatiesysteem, en dat is dat je voldoende licht moet hebben waarmee je een route kunt uitstippelen. Daarom is het geen goed idee om de robotstofzuiger ‘s nachts zonder verlichting te gebruiken.

De iRobot Roomba S9+ kopen is desondanks een uitstekende keuze als je niet bezorgd bent over de prijs van het product. Er is geen twijfel over dat de stofzuiger wat duur is in aanschaf, maar voor die prijs is hij heel gebruiksvriendelijk en maakt hij effectief de hoeken van je kamer schoon, leegt hij zelfstandig zijn stofbak, heeft hij een sterke zuigkracht en bovendien is de stofzuiger uitgerust met een handige app.

Pluspunten
 • Goede zuigkracht met verschillende standen
 • Geschikt voor verschillende type vloeren
 • De robot leegt zijn stofreservoir in het laadstation
 • Te besturen via een app op je telefoon, Google Home én Alexa
 • Prachtig én praktisch design dat hoekjes aardig schoonmaakt
Minpunten
 • Niet de goedkoopste stofzuiger
 • De robot leegt het stofreservoir met redelijk wat lawaai (dit duurt niet lang)

De iRobot Roomba S9+ is verkrijgbaar bij:

2. Eufy by Anker Robovac 35C – Beste lage robotstofzuiger voor onder meubels

Eufy by Anker Robovac 35C robotstofzuiger
Bekijk robotstofzuiger

De Eufy by Anker RoboVac 35C is een stuk goedkoper dan de nummer 1 in deze top 5 beste robotstofzuigers. Deze krachtpatser heeft een goede zuigkracht die hij zelf aanpast als hij bijvoorbeeld een tapijt oprijdt. Op die manier kan de robotstofzuiger zelfs dierenharen verwijderen van een ruwe ondergrond. De robot is ook nog eens heel erg plat en past daardoor zelfs onder meubels van slechts 7,25 cm hoog. Grote kans dat hij dus ook ónder je bank kan stofzuigen!

De Eufy by Anker RoboVac 35C kun je simpel bedienen. Hij werkt eenvoudig via een app op je smartphone, maar ook Google Home of Alexa kunnen de robotstofzuiger activeren. Verder rijdt de robot op zijn laatste beetje accu zelf terug naar het laadstation.

Helaas is het stofreservoir van de Eufy by Anker RoboVac 35C wel wat klein. Dit betekent dat je hem relatief vaak moet reinigen. Verder houdt de robot een willekeurige route aan, waardoor het zou kunnen voorkomen dat hij net een stukje overslaat of juist dubbel doet. Niet helemaal efficiënt dus, maar zeker een welkome hulp in de huishouding. Past onder meubels van 7,25 centimeter en is in staat zelf de zuigkracht automatisch aan te passen aan de ondergrond.

Pluspunten
 • Goed betaalbare robotstofzuiger
 • Goede zuigkracht die hij automatisch aanpast aan de ondergrond
 • Plat, past onder meubels van 7,25 cm hoog
 • Als de accu (bijna) op is keert hij terug naar het laadstation
 • Te besturen via een app op je telefoon, Google Home én Alexa
Minpunten
 • Klein stofreservoir

De Eufy by Anker Robovac 35C is verkrijgbaar bij:

3. iRobot Roomba 671 – Budget robotstofzuiger voor beginners

iRobot Roomba 671
Bekijk robotstofzuiger

De iRobot Roomba 671 is een betaalbare robotstofzuiger met alle functies die je zou verwachten. Om die reden is deze stof ideaal voor beginners. De stofzuiger heeft een goede zuigkracht, waarmee hij ook in staat is dierenharen te verwijderen. Met 58 decibel is hij aardig stil, dus ook ’s nachts aanzetten is geen probleem. Je bestuurt deze robotstofzuiger met een app op je telefoon en wanneer de accu leeg is, rijdt de robot automatisch terug naar het laadstation.

De iRobot Roomba 671 is wat minder uitgebreid en intelligent dan de 800- of 900-serie van iRobot, maar dat is ook logisch voor deze prijs. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk een virtuele muur in te stellen om verboden gebieden af te bakenen. De detectie van meubels werkt niet 100% optimaal; het komt wel eens voor dat hij zichzelf vastrijdt in een hoek of een lichtgewicht staande lamp omver rijdt.

Toch is de iRobot Roomba 671 voor een basis-robotstofzuiger in deze prijscategorie een prima aankoop. De robot is gebruiksvriendelijk en helpt je de klus te klaren waarvoor je hem aanschaft: je huis enigszins stofvrij maken. Hij is op afstand aan te zetten, gaat soepel over drempels heen en kan ook prima stofzuigen onder je bed. Wat heb je nog meer nodig?

Pluspunten
 • Betaalbare stofzuiger
 • Goede zuigkracht, ook geschikt als je huisdieren hebt
 • Als de accu (bijna) leeg is keert hij terug naar het laadstation
 • Op afstand te besturen via een app op je telefoon
 • Met 58 decibel lekker stil
Minpunten
 • Geen mogelijkheid om een virtuele muur te maken
 • Vergeet soms een plekje, wekelijks handmatig stofzuigen nodig om het echt schoon te krijgen

De iRobot Roomba 671 is verkrijgbaar bij:

4. iRobot Roomba 980 – Beste robotstofzuiger voor scherpe prijs

iRobot Roomba 980 - Robotstofzuiger
Bekijk robotstofzuiger

De iRobot Roomba 980 is onderdeel van de fantastische 900-serie van iRobot, maar wel een stukje goedkoper dan de nummer 1 in deze top 5 beste robotstofzuigers. De robot behoort tot de meest uitgebreide robotstofzuigers en dat heeft vooral te maken met de geavanceerde sensoren. De robotstofzuiger scant de ruimte en stelt een schoonmaakplan op. Hij ziet daarbij waar het meeste vuil is en besluit daarop de focus te leggen. Zodra de accu leeg is rijdt hij niet alleen terug naar het laadstation; zodra hij klaar is met opladen gaat hij automatisch weer verder waar hij gebleven was. Handig!

De iRobot Roomba 980 is te besturen via een app op je smartphone en luistert ook naar Google Home en Alexa. Er zijn veel meer mogelijkheden dan enkel aan- en uitzetten. je kan een heel schoonmaakschema maken voor de rest van de week en bijhouden wat de status is van het plan dat je vooraf hebt opgesteld.

Je betaalt misschien wat extra voor de iRobot Roomba 980, maar daar krijg je ook zeker genoeg voor terug. De stofzuiger is erg intelligent en je hoeft er weinig naar om te kijken. Waar veel robotstofzuigers toch nog wel eens vast komen te zitten en even hulp nodig hebben van een menselijke hand, is de iRobot Roomba 980 verrassend zelfredzaam.

Telkens als de batterij van de stofzuiger leeg is, laadt hij zichzelf op en begint zijn programma zodra de batterij weer opgeladen is. Deze stofzuiger van AeroForce is voorzien van een drietraps schoonmaakproces en zorgt ervoor dat je vloeren schoon en glanzend zijn zolang je hem bezit. Aan weerszijden van de stofzuiger bevinden zich twee rubberen borstels die harde vloeren en tapijten efficiënt reinigen.

Kortom: de stofzuiger is veelzijdig, gaat nagenoeg volledig zelfstandig te werk en maakt dankzij zijn lasers een eigen kaart van de ruimte waarin je hem laat werken. Dankzij dit alles is de iRobot Roomba 980 een ideale optie in het middensegment.

Pluspunten
 • Uitgebreide functionaliteit en geavanceerde sensoren
 • Goede zuigkracht, zuigt ook honden- en kattenharen op
 • Als de accu op is laadt hij zichzelf op en gaat daarna verder waar hij gebleven was
 • Op afstand te besturen via een app op je smartphone, Google Home of Alexa
 • Maak een schoonmaakschema en checkt tussendoor de status
Minpunten
 • Wat duurder dan andere merken robotstofzuigers
 • Door de ronde vorm worden scherpe hoeken net niet schoon

De iRobot Roomba 980 is verkrijgbaar bij:

5. Ecovacs DEEBOT T9+ – Beste robotstofzuiger met dweilfunctie

Ecovacs DEEBOT T9+ - Robotstofzuiger- Incl. Automatische Leegstation
Bekijk robotstofzuiger

De Ecovacs Deebot T9+ is een geavanceerde robotstofzuiger die onder andere vloerkleden en vloerplanken kan herkennen. Met deze functie kan hij de zuigkracht opvoeren als hij op tapijt is en afzwakken als hij op harde vloerbedekking is. De robot heeft ook vier schoonmaakstanden, waardoor het een veelzijdig en efficiënt schoonmaakhulpmiddel is. Het is echter nog geen perfecte stofzuiger, maar inmiddels wel een van de meest geavanceerde en rijk uitgeruste robotzuigers van dit moment.

Alles bij elkaar gaat het hier om een veelzijdige en slimme robotstofzuiger. Hij heeft een krachtige 3000Pa zuigkracht, dubbele zuig- en dweilfuncties, mobiele luchtverfrisser, auto-leeg station, en een ingebouwde luchtverfrisser. Hij heeft ook drie geuropties en is nog stiller dan zijn voorgangers.

Deze robotstofzuiger heeft smart home integratie, en je kunt hem bedienen met Google Assistant of Alexa. De Ecovacs app is gratis en eenvoudig te gebruiken, en je kunt er de instellingen mee aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld de ontgeurder uitschakelen, automatisch legen uitschakelen, of de zuigkracht aanpassen. Je kunt ook de Ecovacs app gebruiken om je stofzuigroutine en -schema aan te passen.

Een andere leuke eigenschap van de Ecovacs Deebot T9 is het auto-leegstation. Dit station leegt automatisch de stofzuig- en dweilrobot, wat betekent dat je dat niet handmatig hoeft te doen. Bovendien heeft het apparaat een programmeerbare timer, wat betekent dat je het kunt instellen om zichzelf op bepaalde tijden van de dag te legen.

De Ecovacs Deebot T9+ is verkrijgbaar met een dweilkop die over de standaard stofzuigkop kan worden gemonteerd. Hij dweilt vloeren efficiënt, en veegt stof weg van tapijten en harde vloeren. Je zult hierbij niet hetzelfde resultaat behalen als bij het dweilen, maar de resultaten zijn ook zeker niet slecht te noemen. Hij heeft ook een ingebouwde luchtverfrisser.

De Ecovacs Deebot T9+ is een geweldige robotstofzuiger. Hij heeft een 9-in-1 reinigingssysteem dat verbeterd is sinds het origineel. Het auto-leeg station is een belangrijke innovatie in de robotstofzuiger wereld en maakt het gemakkelijk om je huis schoon te maken en te onderhouden.

Pluspunten
 • Een robotstofzuiger die ook kan dweilen
 • Goede zuigkracht, maakt goed schoon
 • Als de accu op is gaat hij vanzelf terug naar het laadstation
 • Op afstand te besturen via een app
 • Maak een schoonmaakschema en laat je robot het werk doen
Minpunten
 • Door de ronde vorm maakt hij hoeken niet schoon

De Ecovacs DEEBOT T9+ is verkrijgbaar bij:

Wat kan je precies verwachten van een robotstofzuiger?

RobotstofzuigerRobotstofzuigers zijn er in verschillende soorten en maten. Het zijn allang niet meer de nogal onhandige, lompe en vaak vergeetachtige machines die we gewend zijn van de periode waarin de robotstofzuiger voor het eerst op de markt kwam. Toch zijn er onderling nog grote verschillen te ontdekken.

Deze verschillen zitten hem voornamelijk in de functies en in het specifiek hoe geavanceerd deze functies zijn. Een basis robotstofzuiger is tegenwoordig in staat om de vloer te stofzuigen, waardoor je het stofzuigen een keertje kunt laten voor wat het is. Ze gaan willekeurig en vaak zonder enige richting door het huis, waardoor deze robotstofzuigers soms delen van de vloer zullen overslaan. Gelukkig zullen ze het grootste gedeelte van de vloer wel stof- en kruimelvrij maken. Wanneer dit type robotstofzuiger leeg is zal deze meestal stoppen op de plek waar hij is gebleven, je kunt hem vervolgens zelf weer aan de oplader leggen. Dit gebrek aan functies is wel een stuk voordeliger als het aankomt op de prijs. Voor een paar honderd euro heb je al een goed instapmodel robotstofzuiger die zeker van pas zal komen in het huishouden.

Een stapje hoger vinden we al een stuk betere robotstofzuigers. Deze stofzuigers gaan over het algemeen aanzienlijk systematischer aan de slag en hebben de beschikking over een eigen navigatiemethode. Heel simpel gezegd: dit type robotstofzuiger denkt net even iets beter na over zijn aanpak dan de basismodellen. Als gevolg zal de robot minder vaak delen van de vloer overslaan en ook zelf terugkeren naar het basisstation wanneer de accu leeg dreigt te raken. De prijzen van deze robot liggen tussen de € 400,- en € 800,- , afhankelijk van wat je precies verwacht van de stofzuiger.

Als laatste zijn er de beste robotstofzuigers van dit moment. Met een prijskaartje van ruim boven de € 800,- is deze robot zeker niet goedkoop te noemen, maar zal hij het grootste gedeelte van het stofzuigen volledig voor je uit handen nemen. Aan de hand van lasers, camera’s, plafondherkenning en vaak een mobiele app gaat de robot aan de slag. Ze maken hierbij continu een scan van de ruimte waarin ze zich bevinden en merken obstakels al ver voordat ze in de buurt komen op. Dankzij dit alles weet de robot precies waar hij moet zijn. De route is zo efficiënt mogelijk en als de stofzuiger leeg is zal hij zich automatisch naar het oplaadpunt verplaatsen. Eenmaal opgeladen gaat hij vervolgens weer meteen aan het werk. Daarnaast kunnen deze robotstofzuigers vaak herkennen of je thuis bent of niet en op basis daarvan beginnen met stofzuigen, of werken volgens een bepaald vooraf ingesteld schema.

Uiteindelijk is het nog altijd noodzakelijk om de plinten, vensterbanken en krappe plekjes in het huis zelf te stofzuigen, maar wat de vloer betreft zal dit type robotstofzuiger nagenoeg al het werk voor je uit handen nemen!

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een handige hulp in huis. Bij de meeste robotstofzuigers kan je instellen dat er dagelijks gestofzuigd wordt. Door de slimme borstels wordt het vuil opgezogen en in een afvalbak geplaatst. Door verschillende sensoren kan de robotstofzuiger obstakels en trappen herkennen en veilig rondjes rijden over zowel de beneden- als bovenverdieping. Als de accu leeg is keren de meeste robotstofzuigers automatisch terug naar hun dock om op te laden. Zodra het opladen klaar is kan er weer gestofzuigd worden.

Hoef je met een robotstofzuiger nooit meer te stofzuigen?

Nee, helaas is het niet zo dat je door het aanschaffen van een robotstofzuiger nooit meer zelf hoeft te stofzuigen. Je hebt naast een robotstofzuiger dus ook nog een gewone stofzuiger nodig. Je zult wel merken dat je huis aanzienlijk schoner blijft waardoor je wel minder vaak hoeft te stofzuigen. Er ligt vaak een stuk minder stof op de grond als er elke dag een robotstofzuiger rond rijdt, en hierdoor krijgt dit stof geen kans om onder je schoenen te blijven plakken. Zo blijft je hele huis beter stofvrij en is een grondige schoonmaakbeurt iets minder vaak nodig. Vooral robotstofzuigers met een dweilfunctie dragen bij aan een vele malen schoner huis.

Ben je van plan om een robotstofzuiger te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over robotstofzuigers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over robotstofzuigers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een robotstofzuiger en vind je dat jouw robotstofzuiger getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw robotstofzuiger makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over robotstofzuigers

 • Wat doet een robotstofzuiger?

  Een robotstofzuiger ziet eruit als een disc die zich automatisch over de vloer beweegt. En het primaire doel is natuurlijk om de vloer te reinigen. Zo zijn er robotstofzuigers die het vuil op de vloer opzuigen en ook kunnen dweilen. Daarnaast zijn er intelligente robotstofzuigers die het huis in kaart brengen en nadenken over welke route ze het beste kunnen afleggen. Robotstofzuigers zijn eventueel ook via een app op afstand bestuurbaar.

 • Waar moet je op letten bij aanschaf van een robotstofzuiger?

  Het is belangrijk op een aantal zaken te letten wanneer je een robotstofzuiger wilt kopen. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de inhoudscapaciteit van de stofzuiger. Grotere huizen en oppervlakten die gereinigd moeten worden hebben baat bij een groter reservoir. Daarnaast is het goed om te controleren of de stofzuiger intelligent mapping bevat en of de robotstofzuiger automatisch naar het oplaadpunt terugkeert als de accu bijna leeg is.

 • Wat is een goede betaalbare robotstofzuiger?

  De iRobot Roomba 976 is een intelligente robotstofzuiger die met behulp van lasers de kamers in beeld brengt en zichzelf oplaadt als de accu leegraakt. Hij keert automatisch terug naar het laadstation om vervolgens terug te keren naar de plek waar hij gebleven is. De stofzuiger kan met een volledige lading circa 120 m2 stofzuigen en heeft een inhoudscapaciteit van 0,6l. De robot is ook te bedienen met een app en je kunt ook via de app tijdschema’s programmeren.

 • Hoelang gaat een robotstofzuiger mee?

  Een stofzuiger kan gemiddeld 5 jaar meegaan. Afhankelijk van hoe intensief de stofzuiger gebruikt wordt en hoe vaak deze wordt opgeladen. Het meest voorkomende defect is een kapotte accu. Die bij iedere oplaadbeurt een beetje kracht verliest. Meestal is de accu evenals de borstels en zuigmond te vervangen. Zo kan je de levensduur van een robotstofzuiger verlengen.

 • Wat is de beste robotstofzuiger met dweil?

  De Blaupunkt Bluebot Xtreme is een robotstofzuiger met dweilfunctie. Je kunt het reservoir eenvoudig met water vullen en de dweil bevestigen. Je kunt circa 220 m2 stofzuigen en dweilen met een volledige lading en brengt met behulp van lasers het gebied in kaart. Wanneer de accu bijna leeg is keert de stofzuiger automatisch terug naar het basisstation.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie