De 5 beste steelstofzuigers van 2024

Stofzuigen is voor de meeste mensen niet het leukste klusje dat er bestaat, maar het moet toch zo nu en dan gebeuren. En om de huishoudelijke taak er iets gemakkelijker op te maken, bestaat de steelstofzuiger! Heel kort uitgelegd is een steelstofzuiger een soort kruimeldief, maar dan met steel en zonder snoer. Met een steelstofzuiger begeef je je dus eenvoudig door het hele huis zonder iedere keer de snoer in een ander stopcontact te hoeven stoppen. Een steelstofzuiger maakt het stofzuigen dus niet alleen eenvoudiger, maar ook leuker. Draadloze steelstofzuigers worden daardoor steeds populairder. Alle geteste producten zijn zakloze steelstofzuigers. Zit je eraan te denken om een steelstofzuiger aan te schaffen? Goed idee! Maar welke steelstofzuiger moet je dan kopen? Wij hebben voor jullie een aantal steelstofzuigers getest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste steelstofzuigers van 2024 zijn.

Merk
Model
1
Dyson V15 Detect Absolute steelstofzuiger
Dyson
V15 Detect Absolute
2
Eziclean Cycloboost R880 Animal - Steelstofzuiger
EZIclean
Cycloboost R880 Animal
3
AEG CX7-2-S360 - Animal Edition - Steelstofzuiger
AEG
CX7-2-S360 - Animal Edition
4
Philips SpeedPro Max Aqua FC6904-01 steelstofzuiger met dweilfunctie
Philips
SpeedPro Max Aqua FC6904/01
5
Tristar SZ-1980 - Steelstofzuiger
Tristar
SZ-1980

Dit zijn ze, de 5 beste steelstofzuigers van 2024

1. Dyson V15 Detect Absolute – Beste steelstofzuiger met hoge zuigkracht

Dyson V15 Detect Absolute steelstofzuiger
Bekijk steelstofzuiger

De Dyson V15 Detect Absolute is op dit moment de beste steelstofzuiger van Dyson. Met zijn hoge zuigkracht is het de krachtigste snoerloze steelstofzuiger van nu. De steelstofzuiger heeft 60 minuten lang een constante zuigkracht. Na 60 minuten dient de accu opgeladen te worden, waarna het weer 60 minuten lang gebruikt kan worden. Je verwisselt eenvoudig de accu voor een opgeladen accu waardoor je nog langer gebruik kunt maken van jouw steelstofzuiger. De accu kun je opladen in de steelstofzuiger wanneer het apparaat zich bevindt in het oplaadstation, maar ook in het drop-in oplaadstation.

De Dyson V15 Detect Absolute is geschikt voor de volgende soorten vloeren: houten vloeren, gietvloeren, harde vloeren, tapijt en vloerkleden. Daarnaast zuigt het alle dierenharen op op elke vloer. Het apparaat vangt 99,97% van alle stofdeeltjes op en blaast schone lucht uit. Met de verschillende mogelijkheden in programma’s kies je eenvoudig de juiste functie. Het geluidsniveau van de snoerloze stofzuiger in ECO modus is 73 dBA. In de boost modus heeft het een zuigkracht van 240 AW. Bij de aankoop wordt meegeleverd: 2 vloerzuigmonden, 1 gemotoriseerde mini-borstel en 4 accessoires.

Het stofreservoir leeg je hygiënisch in één handeling, waardoor je de stof niet aan hoeft te raken. De filter is wasbaar, waardoor je jarenlang plezier kunt hebben van het apparaat. Je kunt ongeveer 0,8 liter stof kwijt in het stofreservoir. De steelstofzuiger weegt zo’n 3 kilo en heeft de volgende afmetingen: 26,1 x 128,6 x 25 cm. Een eventuele extra accu dient apart aan te worden geschaft.

Pluspunten
 • Super licht
 • Hoge zuigkracht
 • 60 minuten gebruik
Minpunten
 • Maakt meer lawaai dan ander steelstofzuigers, vooral op turbo stand

De Dyson V15 Detect Absolute is verkrijgbaar bij:

2. EZIclean Cycloboost R880 Animal – Beste steelstofzuiger met flexibele stang

Eziclean Cycloboost R880 Animal - Steelstofzuiger
Bekijk steelstofzuiger

De EZIclean Cycloboost R880 Animal is een steelstofzuiger met een lange flexibele stang. Hierdoor kan je makkelijk onder kasten en meubels stofzuigen zonder dat je plat op de grond moet gaan liggen. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld niet veel ruimte hebt om je bed heen. De stang knikt namelijk tot 90 graden waardoor je overal makkelijk bij kan. Mocht je een hardnekkig plekje hebben of een dieper kleed dan kan je met een simpele druk op de knop op het display de stofzuiger tot twee standen krachtiger zetten. Deze steelstofzuiger is speciaal ontwikkeld voor dierenharen. Ook beschikt de stofzuiger over een AutoDetect™-functie, hiermee kan de stofzuiger zelf herkennen wat voor soort vloer het is en past hier zijn zuigkracht op aan.

De borstelkop is voorzien van ledverlichting waardoor stof extra goed zichtbaar is en je zeker weet dat je alles opgezogen hebt. Daarnaast wordt de Eziclean Cycloboost R880 Animal geleverd met een compleet accessoire pakket inclusief beugel. De stofzuiger wordt geleverd met een oplaadstation dat vrijstaand neer te zetten is. Het bovenste deel van het oplaadstation is ook aan de muur te schroeven als muurbeugel als je de steelstofzuiger liever aan de muur hangt. Hierdoor is deze steelstofzuiger in elk huishouden netjes op te bergen.

De Eziclean Cycloboost R880 Animal is in 4 uur volledig opgeladen en gaat 80 minuten mee. Op het handige display is precies te zien hoeveel procent batterij er nog in de stofzuiger zit en welke sterkte er gekozen is. De stang van de stofzuiger is te vervangen door de bijgeleverde kleiner opzetstuk waardoor deze steelstofzuiger ook als kruimeldief te gebruiken is.

Pluspunten
 • Gunstig geprijsd
 • Lange accuduur
 • Lichte steelstofzuiger
 • Steel is knikbaar tot 90 graden
Minpunten
 • Op de hoogste stand word de gebruiksduur verkort

De EZIclean Cycloboost R880 Animal is verkrijgbaar bij:

3. AEG CX7-2-S360 - Animal Edition – Beste steelstofzuiger voor dierenharen

AEG CX7-2-S360 - Animal Edition - Steelstofzuiger
Bekijk steelstofzuiger

De AEG CX7-2-S360 – Animal Edition is de beste steelstofzuiger als je huisdieren hebt. Deze steelstofzuiger heeft een afgedicht mondstuk waardoor het dichter bij de vloer zuigt en je stof beter kunt verwijderen uit hoeken, gaten en spleten. Door de zachte borstel te gebruiken verdwijnen uiteindelijk ook de fijnste stofjes en dierenharen waardoor jouw vloer ook echt stofvrij is.

De CX7-2-S360 verander je eenvoudig in een kruimeldief door de afneembare stofzuiger. Hierdoor pak je ook het stof of de kruimels mee die op hoger gelegen plekken liggen. Ook kan je snel de kruimeldief pakken om heel lokaal wat op te ruimen als er wat geknoeid is. Je bereikt hierdoor eenvoudig plekken die moeilijk te bereiken zijn. Je kunt de steelstofzuiger overal in staande positie neerzetten zonder dat het apparaat omvalt. Dat is wel eens wat anders naast de gewone stofzuiger die altijd wegglijdt.

De steelstofzuiger heeft een maximale geluidsfrequentie van 79 dAB en met een volle accu doet het apparaat zo’n 45 minuten zijn werk. In turbostand is dat zo’n 20 minuten. Je kunt ongeveer 0,5 liter stof kwijt in het stofreservoir. De steelstofzuiger weegt zo’n 3,6 kilo en heeft de volgende afmetingen: 114,5 x 14,5 x 26,5 cm (H x B x D). Met een gewicht van 4,8 kilo is dit wel een van de wat zwaardere steelstofzuigers uit het lijstje.

Pluspunten
 • Verwijdert ook fijnstof en dierenharen
 • Kun je overal neerzetten door de staande positie
 • Ook te gebruiken als kruimeldief
Minpunten
 • Gaat minder lang mee vergeleken met een steelstofzuiger van Dyson

De AEG CX7-2-S360 - Animal Edition is verkrijgbaar bij:

4. Philips SpeedPro Max Aqua FC6904/01 – Beste steelstofzuiger met dweilfunctie

Philips SpeedPro Max Aqua FC6904-01 steelstofzuiger met dweilfunctie
Bekijk steelstofzuiger

Met de Philips SpeedPro Max Aqua FC6904/01 steelstofzuiger kan je tegelijk dweilen en stofzuigen. Met de 360 graden stofzuigerkop wordt het zeer eenvoudig om stof uit alle hoekjes en gaten te halen. Het zuigmondstuk neemt tot wel 99,7% het stof op. Met de krachtige PowerBlade-motor kun je tot wel 70 minuten lang stofzuigen en 25 minuten in de turbostand. Daarnaast kan je tijdens het stofzuigen meteen dweilen wat een hoop tijd scheelt, je hoeft niet overal twee keer langs en het is meteen helemaal schoon.

De steelstofzuiger maakt het stofzuigen helemaal handig door de ingebouwde led-verlichting in het mondstuk. Hierdoor kun je zelfs onder de bank eenvoudig zien of er nog stof, kruimels of pluisjes liggen. Deze steelstofzuiger van Philips is ook in één klik om te toveren tot kruimelzuiger. Door deze extra functie zuig je eenvoudig het stof op bovenop moeilijk bereikbare plekken

De draadloze stofzuiger heeft een maximale geluidsfrequentie van 84 dAB. Je kunt tot ongeveer 0,6 liter stof kwijt in het stofreservoir. De steelstofzuiger weegt 2,7 kilo en is daarmee erg licht. De afmetingen van het apparaat zijn: 117 x 26 x 22 cm (H x B x D).

Pluspunten
 • Stofzuigen en dweilen tegelijk
 • Tot wel 75 minuten stofzuigen in ECO stand
 • Ook te gebruiken als kruimeldief
 • 360 graden LED mondstuk met draaiende borstel
Minpunten
 • Relatief luid tijdens het stofzuigen
 • Vrij stevig geprijsd

De Philips SpeedPro Max Aqua FC6904/01 is verkrijgbaar bij:

5. Tristar SZ-1980 – Beste goedkope steelstofzuiger

Tristar SZ-1980 - Steelstofzuiger
Bekijk steelstofzuiger

De Tristar SZ-1980 steelstofzuiger is een goedkope steelstofzuiger en heeft een goede prijs- en kwaliteitsverhouding. De draadloze stofzuiger is geschikt voor de wat kleinere schoonmaakklussen in huis en is daarom handig voor erbij. Dit komt omdat de accuduur in de laagste stand zo’n 30 minuten is. Dat is een stuk lager dan de eerder genoemde steelstofzuigers in deze top 5, maar dat maakt de steelstofzuiger, met twee verschillende standen, zeker geschikt voor gebruik in je studentenkamer of appartement.

Met het meegeleverde laadstation laadt je de steelstofzuiger eenvoudig binnen 5 uur weer op. Met een aantal handelingen creëer je zo een kruimelzuiger van het apparaat. De steelstofzuiger heeft ingebouwde LED-verlichting in het mondstuk waardoor je alle stof goed kunt zien en op kunt zuigen.

De draadloze stofzuiger heeft een maximale geluidsfrequentie van 75 dAB. In het stofreservoir van de steelstofzuiger past zo’n 1,5 kilo stof. Vergeleken met de andere steelstofzuigers in deze top 5 is dat super veel en hoef je het reservoir dus ook minder vaak te legen. De steelstofzuiger weegt 6,9 kilo. De Tristar SZ-1980 wordt geleverd met turbo borstel, plumeau, adapter en oplaadstation.

Pluspunten
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Ingebouwde LED-verlichting
 • Ook te gebruiken als kruimelzuiger
Minpunten
 • Tot maar 30 minuten gebruik
 • Behoorlijk zwaar

De Tristar SZ-1980 is verkrijgbaar bij:

Wat is een steelstofzuiger?

Een steelstofzuiger is een stofzuiger zonder snoer en is gemakkelijk in gebruik. De stofzuiger heeft alleen een steel in tegenstelling tot de stofzuiger die een steel en afzuigslang heeft waar de stofzuiger aan verbonden is. Bij een steelstofzuiger is de motor en de stofreservoir aan de steel bevestigd. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk door het huis beweegt zonder de stofzuiger achter je aan te moeten trekken.

Een steelstofzuiger is, ondanks de motor en de stofreservoir aan de steel zitten, ontzettend licht en daarnaast makkelijk op te bergen. Het is belangrijk om jezelf aan te wennen om na het gebruik van de steelstofzuiger meteen de accu op te laden zodat het apparaat voor de volgende keer klaar is voor gebruik.

Voordelen van een steelstofzuiger:

 • Geen snoer
 • Wendbaar
 • Makkelijk in gebruik
 • Licht
 • Makkelijk op te bergen

Naast de voordelen kent de steelstofzuiger ook een aantal nadelen ten opzichte van de ‘gewone’ stofzuiger. We noemden het net al even: zorg ervoor dat je de accu van de steelstofzuiger na gebruik meteen oplaadt. Dit heeft ermee te maken dat een steelstofzuiger een beperkte gebruiksduur heeft, omdat het apparaat veel kracht gebruikt tijdens het zuigen verliest het snel batterij. Daarnaast duurt het opladen van de accu van de steelstofzuiger enige tijd.

Omdat de steelstofzuiger op een accu werkt, heeft het een meestal mindere zuigkracht dan een ‘gewone’ stofzuiger. Het stofreservoir is vrij klein wat betekent dat je het vaker moet legen.

Nadelen:

 • Beperkte gebruiksduur
 • Lange oplaadtijd
 • Meestal minder zuigkracht dan gewone stofzuigers
 • Klein stofreservoir dat je vaak moet legen

Steelstofzuigers vroeger en nu

Vroeger kenden we naast de ‘gewone’ stofzuiger de handstofzuiger, ook wel kruimelzuiger of de kruimeldief genoemd. Deze stofzuiger lijkt veel op de functie van de steelstofzuiger zonder snoer van nu. Je pakte de kruimeldief er even snel bij als er tijdens de lunch broodkruimels waren geknoeid of als je wat stof wilde opzuigen van de vloer. Daarna zette je het apparaat snel weer terug op de oplader.

Heel vroeger kenden we ook al een steelstofzuiger. Deze was er eigenlijk al voor de gewone stofzuiger die we nu kennen. Het was een steelstofzuiger met snoer en de motor van de stofzuiger zat in het zuigstuk van de stofzuiger. Het stof werd opgevangen in een stofzak die aan de steel vast zat. De stofzak was ook echt van stof gemaakt en bevatte meestal een rits om de zak open te maken en te kunnen legen.

Steelstofzuiger inclusief kruimeldief

Het mooie van moderne steelstofzuigers is dat ze vaak voorzien zijn van een ingebouwde kruimeldief. Je kunt de kruimeldief gemakkelijk uit de steel pakken en zo kleine kruimels opzuigen. Erg handig na een zondags ontbijt of wanneer en wat rijst valt tijdens het koken. Ook is een kruimeldief uitermate geschikt voor het zuigen van de auto, trappen, tafels, stoelen of vensterbanken. Verder is de kruimeldief in de meeste gevallen even krachtig als de stofzuiger zelf, waardoor je veel geld kunt besparen op een krachtige kruimeldief.

Een draadloze steelstofzuiger pak je er gemakkelijk tussendoor even bij. Daarnaast is het een super oplossing voor een tweede of derde verdieping, omdat ze licht van gewicht zijn en je ze gemakkelijk de trap op en af tilt.

Steelstofzuiger accessoires banner

Ben je van plan om een steelstofzuiger te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over steelstofzuigers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over steelstofzuigers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een steelstofzuiger en vind je dat jouw steelstofzuiger getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw steelstofzuiger makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over steelstofzuigers

 • Hoe werkt een steelstofzuiger?

  Een steelstofzuiger is een stofzuiger waarbij de opvangbak voor stof en vuil aan de steel bevestigd is. Een steelstofzuiger is daarmee een stuk handzamer dan een reguliere stofzuiger. Steelstofzuigers zijn de regel ook stofzuigers zonder zak. Het is noodzakelijk om de opvangbak regelmatig te legen. Een ander bijkomstig voordeel is dat steelstofzuigers ook draadloos kunnen zijn en op een accu werken.

 • Wat is het verschil tussen een steelstofzuiger en een gewone stofzuiger?

  Bij een steelstofzuiger zit de motor, opvangbak voor stof en vuil en de zuigmond in één langwerpige steel verwerkt. Bij een gewone stofzuiger is er een unit waar de motor, opvangbak of stofzuigerzak en filters in verwerkt zijn en waar een slang met zuigmond aan bevestigd is. Vaak is er in de unit van een gewone stofzuiger ook ruimte om toebehoren, zoals speciale opzetstukken op te bergen.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie