De 5 beste steelstofzuigers van 2022

Stofzuigen is voor de meeste mensen niet het leukste klusje dat er bestaat, maar het moet toch zo nu en dan gebeuren. En om de huishoudelijke taak er iets gemakkelijker op te maken, bestaat de steelstofzuiger! Heel kort uitgelegd is een steelstofzuiger een soort kruimeldief, maar dan met steel en zonder snoer. Met een steelstofzuiger begeef je je dus eenvoudig door het hele huis zonder iedere keer het snoer in een ander stopcontact te hoeven stoppen. Een steelstofzuiger maakt het stofzuigen dus niet alleen eenvoudiger, maar ook leuker. Draadloze steelstofzuigers worden daardoor steeds populairder. Alle geteste producten zijn zakloze steelstofzuigers. Zit je eraan te denken om jouw naast jouw normale stofzuiger een steelstofzuiger aan te schaffen? Goed idee! Maar welke steelstofzuiger moet je dan kopen? Hieronder presenteren wij je de beste geteste steelstofzuigers van 2022:

Merk
Model
1
Dyson V11 Absolute - Steelstofzuiger
Dyson
V11 Absolute
2
Dyson V10 Motorhead - Steelstofzuiger
Dyson
V10 motorhead
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
3
AEG QX8-1-45CR-A Animal Edition - Steelstofzuiger
AEG
QX8-1-45CR-A Animal Edition
4
Philips 8000 serie SpeedPro Max XC8047-01 – Steelstofzuiger
Philips
8000 series steelstofzuiger
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
5
Tristar SZ-1980 - Steelstofzuiger
Tristar
SZ-1980

Dit zijn ze, de 5 beste steelstofzuigers van 2022

1. Dyson V11 Absolute – Steelstofzuiger met hoge zuigkracht

Dyson V11 Absolute - Steelstofzuiger
Bekijk steelstofzuiger

De Dyson V11 Absolute is op dit moment de beste steelstofzuiger van Dyson. Met zijn hoge zuigkracht is het de krachtigste snoerloze steelstofzuiger van nu. De steelstofzuiger heeft 60 minuten lang een constante zuigkracht. Na 60 minuten dient de accu opgeladen te worden, waarna het weer 60 minuten lang gebruikt kan worden. Je verwisselt eenvoudig de accu voor een opgeladen accu waardoor je nog langer gebruik kunt maken van jouw steelstofzuiger. De accu kun je opladen in de steelstofzuiger wanneer het apparaat zich bevindt in het oplaadstation, maar ook in het drop-in oplaadstation.

De Dyson V11 Absolute is geschikt voor de volgende soorten vloeren: houten vloeren, gietvloeren, harde vloeren, tapijt en vloerkleden. Daarnaast zuigt het alle dierenharen op op elke vloer. Het apparaat vangt 99,97% van alle stofdeeltjes op en blaast schone lucht uit. Met de verschillende mogelijkheden in programma’s kies je eenvoudig de juiste functie. Het geluidsniveau van de snoerloze stofzuiger in ECO modus is 76 dBA. In de boost modus heeft het een zuigkracht van 220 AW. Bij de aankoop wordt meegeleverd: 2 vloerzuigmonden, 1 gemotoriseerde mini-borstel en 4 accessoires.

Het stofreservoir leeg je hygiënisch in één handeling, waardoor je de stof niet aan hoeft te raken. De filter is wasbaar, waardoor je jarenlang plezier kunt hebben van het apparaat. Je kunt ongeveer 0,76 liter stof kwijt in het stofreservoir. De steelstofzuiger weegt zo’n 3 kilo en heeft de volgende afmetingen: 26,1 x 128,6 x 25 cm. Een eventuele extra accu dient apart aan te worden geschaft.

Pluspunten
 • Super licht
 • Hoge zuigkracht
 • 60 minuten gebruik
Minpunten
 • Maakt meer lawaai dan ander steelstofzuigers, vooral op turbo stand

De Dyson V11 Absolute is verkrijgbaar bij:

2. Dyson V10 motorhead – Beste prijs/kwaliteit Dyson steelstofzuiger

Dyson V10 Motorhead - Steelstofzuiger
Bekijk steelstofzuiger

De Dyson V10 motorhead is de beste Dyson met de beste prijs- en kwaliteitsverhouding. Deze steelstofzuiger heeft constante zuigkracht van 60 minuten en is geschikt voor alle soorten vloeren en tapijten. Door 14 cyclonen worden pollen en eventuele dierenharen worden opgezogen en niet meer teruggeblazen: de steelstofzuiger blaast alleen schone lucht uit. Het hoogste geluidsniveau van de stofzuiger is 87 dAB.

De steelstofzuiger beschikt over drie verschillende standen, waaronder de turbostand, waardoor het apparaat geschikt is voor elk type vloer en de juiste taak. Het grote verschil met de Dyson V11 Absolute is dat de Dyson V10 Motorhead in één klik ook omgetoverd kan worden tot een kruimelzuiger.

Het stofreservoir leeg je door één handeling met het ‘point and shoot’-systeem waardoor je de stof niet aan hoeft te raken. In het stofreservoir past ongeveer 0,5 liter stof. De steelstofzuiger weegt zo’n 2,5 kilo en heeft de volgende afmetingen: 25,6 x 124,1 x 25 cm. De Dyson V10 Motorhead wordt geleverd met accessoires, een oplaadstation en verschillende losse borstels.

Pluspunten
 • Beste prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Ook te gebruiken als kruimeldief
Minpunten
 • In de turbostand gaat de steelstofzuiger een stuk minder lang mee dan 60 minuten

De Dyson V10 motorhead is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. AEG QX8-1-45CR-A Animal Edition – Stofzuiger voor fijn stof

AEG QX8-1-45CR-A Animal Edition - Steelstofzuiger
Bekijk steelstofzuiger

De AEG QX8-1-45CR-A is de beste steelstofzuiger volgens Radar. Het apparaat heeft een afgedicht mondstuk systeem waardoor het dichter bij de vloer zuigt en je stof beter kunt verwijderen uit hoeken, gaten en spleten. Door de zachte borstel te gebruiken verdwijnen uiteindelijk ook de fijnste stofjes waardoor jouw vloer ook echt stofvrij is.

De QX8-1-45CR-A verander je eenvoudig in een kruimelzuiger door de afneembare stofzuiger. Hierdoor pak je ook het stof of de kruimels mee die op tafel, het aanrecht of de schap ligt. Je bereikt hierdoor eenvoudig de kleine plekken die moeilijk te bereiken zijn. Je kunt de steelstofzuiger overal in staande positie neerzetten zonder dat het apparaat omvalt. Dat is wel eens wat anders naast de gewone stofzuiger die altijd wegglijdt.

De steelstofzuiger heeft een maximale geluidsfrequentie van 79 dAB en met een volle accu doet het apparaat zo’n 45 minuten zijn werk. In turbostand is dat zo’n 20 minuten. Je kunt ongeveer 0,5 liter stof kwijt in het stofreservoir. De steelstofzuiger weegt zo’n 3,6 kilo en heeft de volgende afmetingen: 114,5 x 14,5 x 26,5 cm (H x B x D).

Pluspunten
 • Verwijdert ook de fijnstof
 • Kun je overal neerzetten door de staande positie
 • Ook te gebruiken als kruimeldief
Minpunten
 • Gaat minder lang mee vergeleken met een steelstofzuiger van Dyson

De AEG QX8-1-45CR-A Animal Edition is verkrijgbaar bij:

4. Philips 8000 series steelstofzuiger – Steelstofzuiger met lange accuduur

Philips 8000 serie SpeedPro Max XC8047-01 – Steelstofzuiger
Bekijk steelstofzuiger

De 8000 series steelstofzuiger van Philips heeft een 360 graden-zuigmondstuk waardoor het zuigmondstuk aan alle kanten stof kan opnemen. Hierdoor wordt het zeer eenvoudig om stof uit alle hoekjes en gaten te halen. Het zuigmondstuk neemt tot wel 99,7% het stof op. Met de krachtige PowerBlade-motor kun je tot wel 70 minuten lang stofzuigen en 28 minuten in de turbostand.

De steelstofzuiger maakt het stofzuigen helemaal handig door de ingebouwde led-verlichting in het mondstuk. Hierdoor kun je zelfs onder de bank eenvoudig zien of er nog stof, kruimels of pluizen liggen. De 8000 series steelstofzuiger van Philips is ook in één klik om te toveren tot kruimelzuiger. Door deze extra functie zuig je eenvoudig het stof op bovenop de kast.

De draadloze stofzuiger heeft een maximale geluidsfrequentie van 84 dAB. Je kunt tot ongeveer 0,6 liter stof kwijt in het stofreservoir. De steelstofzuiger weegt 2,7 kilo en is daarmee erg licht. De afmetingen van het apparaat zijn: 117 x 26 x 22 cm (H x B x D).

Pluspunten
 • 360 graden-zuigmondstuk
 • Tot wel 70 minuten stofzuigen
 • Ook te gebruiken als kruimeldief
Minpunten
 • Geen

De Philips 8000 series steelstofzuiger is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Tristar SZ-1980 – Prijs/kwaliteit steelstofzuiger

Tristar SZ-1980 - Steelstofzuiger
Bekijk steelstofzuiger

De Tristar SZ-1980 steelstofzuiger is een goedkope steelstofzuiger en heeft een goede prijs- en kwaliteitsverhouding. De draadloze stofzuiger is geschikt voor de wat kleinere schoonmaakklussen in huis en is daarom handig voor erbij. Dit komt omdat de accuduur in de laagste stand zo’n 30 minuten is. Dat is een stuk lager dan de eerder genoemde steelstofzuigers in deze top 5, maar dat maakt de steelstofzuiger, met twee verschillende standen, zeker geschikt voor gebruik in je studentenkamer of appartement.

Met het meegeleverde laadstation laadt je de steelstofzuiger eenvoudig binnen 5 uur weer op. Met een aantal handelingen creëer je zo een kruimelzuiger van het apparaat. De steelstofzuiger heeft ingebouwde LED-verlichting in het mondstuk waardoor je alle stof goed kunt zien en op kunt zuigen.

De draadloze stofzuiger heeft een maximale geluidsfrequentie van 75 dAB. In het stofreservoir van de steelstofzuiger past zo’n 1,5 kilo stof. Vergeleken met de andere steelstofzuigers in deze top 5 is dat super veel en hoef je het reservoir dus ook minder vaak te legen. De steelstofzuiger weegt 6,9 kilo. De Tristar SZ-1980 wordt geleverd met turbo borstel, plumeau, adapter en oplaadstation.

Pluspunten
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Ingebouwde LED-verlichting
 • Ook te gebruiken als kruimelzuiger
Minpunten
 • Tot maar 30 minuten gebruik
 • Behoorlijk zwaar

De Tristar SZ-1980 is verkrijgbaar bij:

Wat is een steelstofzuiger?

Een steelstofzuiger is een stofzuiger zonder snoer en is gemakkelijk in gebruik. De stofzuiger heeft alleen een steel in tegenstelling tot de stofzuiger die een steel en afzuigslang heeft waar de stofzuiger aan verbonden is. Bij een steelstofzuiger is de motor en de stofreservoir aan de steel bevestigd. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk door het huis beweegt zonder de stofzuiger achter je aan te moeten trekken.

Een steelstofzuiger is, ondanks de motor en de stofreservoir aan de steel zitten, ontzettend licht en daarnaast makkelijk op te bergen. Het is belangrijk om jezelf aan te wennen om na het gebruik van de steelstofzuiger meteen de accu op te laden zodat het apparaat voor de volgende keer klaar is voor gebruik.

Voordelen van een steelstofzuiger:

 • Geen snoer
 • Wendbaar
 • Makkelijk in gebruik
 • Licht
 • Makkelijk op te bergen

Naast de voordelen kent de steelstofzuiger ook een aantal nadelen ten opzichte van de ‘gewone’ stofzuiger. We noemden het net al even: zorg ervoor dat je de accu van de steelstofzuiger na gebruik meteen oplaadt. Dit heeft ermee te maken dat een steelstofzuiger een beperkte gebruiksduur heeft, omdat het apparaat veel kracht gebruikt tijdens het zuigen verliest het snel batterij. Daarnaast duurt het opladen van de accu van de steelstofzuiger enige tijd.

Omdat de steelstofzuiger op een accu werkt, heeft het een mindere zuigkracht dan een ‘gewone’ stofzuiger. De steelstofzuiger is dus echt bedoeld voor de snelle schoonmaak. je kunt het een beetje vergelijken met de kruimeldief van vroeger. Het stofreservoir is vrij klein wat betekent dat je het vaker moet legen.

Nadelen:

 • Beperkte gebruiksduur
 • Lange oplaadtijd
 • Minder zuigkracht dan gewone stofzuigers
 • Klein stofreservoir dat je vaak moet legen

Steelstofzuigers vroeger en nu

Vroeger kenden we naast de ‘gewone’ stofzuiger de handstofzuiger, ook wel kruimelzuiger of de kruimeldief genoemd. Deze stofzuiger lijkt veel op de functie van de steelstofzuiger zonder snoer van nu. Je pakte de kruimeldief er even snel bij als er tijdens de lunch broodkruimels waren geknoeid of als je wat stof wilde opzuigen van de vloer. Daarna zette je het apparaat snel weer terug op de oplader.

Heel vroeger kenden we ook al een steelstofzuiger. Deze was er eigenlijk al voor de gewone stofzuiger die we nu kennen. Het was een steelstofzuiger met snoer en de motor van de stofzuiger zat in het zuigstuk van de stofzuiger. Het stof werd opgevangen in een stofzak die aan de steel vast zat. De stofzak was ook echt van stof gemaakt en bevatte meestal een rits om de zak open te maken en te kunnen legen.

Steelstofzuiger inclusief kruimeldief

Het mooie van moderne steelstofzuigers is dat ze vaak voorzien zijn van een ingebouwde kruimeldief. Je kunt de kruimeldief gemakkelijk uit de steel pakken en zo kleine kruimels opzuigen. Erg handig na een zondags ontbijt of wanneer en wat rijst valt tijdens het koken. Ook is een kruimeldief uitermate geschikt voor het zuigen van de auto, trappen, tafels, stoelen of vensterbanken. Verder is de kruimeldief in de meeste gevallen even krachtig als de stofzuiger zelf, waardoor je veel geld kunt besparen op een krachtige kruimeldief.

Een draadloze steelstofzuiger is met name geschikt voor mensen die niet zo vaak stofzuigen, omdat ze geen zin hebben om met de stofzuiger te slepen of het snoer uit elkaar te halen. Een draadloze steelstofzuiger pak je er gemakkelijk tussendoor even bij. Daarnaast is het een super oplossing voor een tweede of derde verdieping, omdat ze licht van gewicht zijn en je ze gemakkelijk de trap op en af tilt.

Veelgestelde vragen over steelstofzuigers

 • Hoe werkt een steelstofzuiger?

  Een steelstofzuiger is een stofzuiger waarbij de opvangbak voor stof en vuil aan de steel bevestigd is. Een steelstofzuiger is daarmee een stuk handzamer dan een reguliere stofzuiger. Steelstofzuigers zijn de regel ook stofzuigers zonder zak. Het is noodzakelijk om de opvangbak regelmatig te legen. Een ander bijkomstig voordeel is dat steelstofzuigers ook draadloos kunnen zijn en op een accu werken.

 • Wat is het verschil tussen een steelstofzuiger en een gewone stofzuiger?

  Bij een steelstofzuiger zit de motor, opvangbak voor stof en vuil en de zuigmond in één langwerpige steel verwerkt. Bij een gewone stofzuiger is er een unit waar de motor, opvangbak of stofzuigerzak en filters in verwerkt zijn en waar een slang met zuigmond aan bevestigd is. Vaak is er in de unit van een gewone stofzuiger ook ruimte om toebehoren, zoals speciale opzetstukken op te bergen.

 • Plaats een reactie