De 5 beste schuurmachines van 2024

Wie graag klust weet er alles van, met de hand schuren is bepaald geen leuk karweitje. Ten eerste ben je er een hele tijd mee bezig voordat je echt aan de slag kunt gaan met schilderen. Ten tweede geeft het een hoop stof wat dan ook weer opgeruimd moet worden. Ten derde is het best zwaar werk dus word je er ook nog moe van. In plaats van zelf te gaan schuren kan je veel beter een schuurmachine kopen die het werk voor je doet.

Wat is een goede schuurmachine? Om erachter te komen wat voor jou de beste schuurmachine is zou je eerst moeten kijken hoe vaak je deze denkt te gaan gebruiken. Een schuurmachine kopen is namelijk zo gedaan, maar je wilt natuurlijk wel een goede schuurmachine hebben voor de klussen die je er mee gaat doen.

Omdat je gaat zien dat er bij een schuurmachine kopen een groot verschil is in prijs, is het handig om voor jezelf te bedenken wat je er aan uit wilt geven. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Een goede schuurmachine hoeft ook weer niet heel veel geld te kosten om goed zijn werk te doen. Het is aan jouzelf om te bepalen wat voor jou de beste schuurmachine zal zijn.

Merk
Model
1
Festool schuurmachine excentrisch
Festool
ROTEX RO 150 FEQ
2
Bosch PBS 75 AE Bandschuurmachine
Bosch
PBS 75 AE
3
Makita BO5030K Excentrische schuurmachine
Makita
BO5030K
4
Master Palm Vingerschuurmachine
Master Palm
30 mm Set
5
DeWalt DWE6423-QS280W Excentrische Schuurmachine
DeWalt
DWE6423-QS280W

Dit zijn ze, de 5 beste schuurmachines van 2024

1. Festool ROTEX RO 150 FEQ – Beste excentrische schuurmachine

Festool schuurmachine excentrisch
Bekijk schuurmachine

Het grote voordeel aan deze schuurmachine is dat hij eigenlijk drie functies in een is. Hij kan namelijk niet alleen grof schuren maar ook nog fijn schuren en zelfs polijsten. Daarnaast is hij ook nog voorzien van een Fast Fix systeem zodat je heel gemakkelijk zonder gereedschap te moeten gebruiken de opzetstukken kunt wisselen.

Deze beste excentrische schuurmachine is instelbaar en hierdoor goed te gebruiken voor de afwerking van heel veel materiaal soorten zoals hout en minerale grondstoffen. Je kan makkelijk op de rand schuren door de Festool protector. Door de exenterbeweging heb je veel minder groeven tijdens het schuren. Met de handige handgreep klaar je elke klus zonder last van je handen te krijgen. Al deze voordelen maken dit de beste excentrische schuurmachine van dit moment.

De schuurschijf heeft met een diameter van 150mm een flink oppervlak wat in één keer geschuurd kan worden. Daarnaast heeft deze excentrische schuurmachine een schuuruitslag van 5mm. Hierdoor maak je in notime kotermetten met zelfs het lastigste schuurwerk.

Pluspunten
 • FastFix steunschijfwisseling, zonder gereedschap
 • Drie machines in één: Voor grof schuren, fijnschuren en polijsten
 • Inclusief koffer en stofafzuiging
Minpunten
 • Geen accu-platform

De Festool ROTEX RO 150 FEQ is verkrijgbaar bij:

2. Bosch PBS 75 AE – Beste Bosch schuurmachine

Bosch PBS 75 AE Bandschuurmachine
Bekijk schuurmachine

Iedereen weet dat Bosch een bekend merk is wat gereedschap betreft, maar deze schuurmachine is toch wel de beste Bosch schuurmachine. Dit komt omdat het een heel krachtige bandschuurmachine is die ook nog eens een geweldige geleiding heeft. Verder ligt deze machine omdat deze zo compact is ook nog heel goed in de hand.

Doordat er bij de productie van deze beste Bosch schuurmachine aluminium is gebruikt voor de onderdelen, is deze machine zeker wel bestand tegen een stootje. De bandsnelheid is heel makkelijk in te stellen wat werken met deze bandschuurmachine heel prettig maakt. Hij is ook heel goed te gebruiken als je echt grote oppervlakken moet schuren.

Dankzij een automatisch bandsysteem blijft de band tijdens het schuren in de goede positie. De schuurband is door het speciale schuurbandspansysteem heel eenvoudig en snel te verwisselen. Aangepast werken wordt het gemakkelijk door de traploze toerentalinstelling en door het ingebouwde stofzuigersysteem wordt al het stof meteen opgezogen in de microfilterbox.

Pluspunten
 • Krachtige en robuuste bandschuurmachine
 • Robuuste behuizing
 • Automatisch bandsysteem
Minpunten
 • Vaak uitverkocht

De Bosch PBS 75 AE is verkrijgbaar bij:

3. Makita BO5030K – Beste goedkope schuurmachine

Makita BO5030K Excentrische schuurmachine
Bekijk schuurmachine

Deze handige excenter schuurmachine met een gewicht van maar 1,3 kilo ligt prettig in de hand. Doordat deze zo licht van gewicht is schuurt deze met gemak over het gladde oppervlak. Met een motorvermogen van 300 Watt maakt deze beste goedkope schuurmachine maximaal 24000 toeren per minuut.

Deze beste goedkope schuurmachine werkt met dual action, wat wil zeggen dat deze zowel roterende als oscillerende bewegingen maakt. Wat werken met deze machine helemaal prettig maakt: je ziet meteen resultaat want de machine is voorzien van stofafzuiging met een papieren stofzak.

Pluspunten
 • Met stofafzuiging
 • Handig in gebruik
 • Goede prijs/kwaliteit
Minpunten
 • Geen accu-platform

De Makita BO5030K is verkrijgbaar bij:

4. Master Palm 30 mm Set – Beste pneumatische schuurmachine

Master Palm Vingerschuurmachine
Bekijk schuurmachine

Deze kleine vingerschuurmachine is de beste pneumatische schuurmachine. De diameter van de schuurzool is slechts 30 mm en de machine heeft een vermogen van 100 tot 200 Watt. Deze machine is perfect geschikt voor het fijne werk en dergelijke dingen zoals bijvoorbeeld spotrepair.

De schuurmachine draait niet maar maakt in plaats daarvan een oscillerende beweging. Deze beste pneumatische schuurmachine wordt geleverd als complete set. Hierbij wordt ook een luchtregelaar meegeleverd zodat je het toerental precies kunt regelen.

Pluspunten
 • Geschikt voor de professional
 • Voorzien van Velcro steunschijf
 • Maakt een oscilerende beweging
 • Inclusief luchtregelaar
Minpunten
 • Geen accu-platform
 • Zonder handpalm

De Master Palm 30 mm Set is verkrijgbaar bij:

5. DeWalt DWE6423-QS280W – Beste schuurmachine met stofafdichting

DeWalt DWE6423-QS280W Excentrische Schuurmachine
Bekijk schuurmachine

Deze practische schuurmachine kan je met slechts een hand bedienen omdat deze heel licht van gewicht is. Daarnaast is hij voorzien van een antislip handgreep en heeft hij beperkte vibraties. Dat zorgt ervoor dat je met deze beste schuurmachine met stofafzuiging lang kan schuren zonder dat je daarbij ongemak ervaart.

Met een schuurzool van 125 mm in diameter en de mogelijkheid om per minuut maar liefst 12000 schuurbewegingen te kunnen maken, of minder indien dat gewenst is, maakt hem tot de beste schuurmachine met stofafzuiging van deze tijd. Het is de perfecte machine omdat je de schuursnelheid helemaal zelf kunt instellen. Voor stof happen tijdens het klussen hoef je niet bang te zijn, want deze schuurmachine wordt geleverd met een uitklopbare stofzak.

Pluspunten
 • Duurzaam
 • Hoge kwaliteit
 • Handig in gebruik
Minpunten
 • Exclusief koffer

De DeWalt DWE6423-QS280W is verkrijgbaar bij:

Schuurmachines van bekende topmerken

Festool schuurmachine

Bij Festool hebben ze al meer dan 50 jaar ervaring met het ontwikkelen en produceren van vlakschuurmachines met stofafzuiging. Een schuurmachine moet vandaag de dag krachtig zijn om goed mee te kunnen werken, maar ze moeten ook goed in de hand liggen en niet te zwaar van gewicht zijn. Daarnaast graag ook nog zo stevig mogelijk en ze moeten lang meegaan.

Bij Festool blijven ze bezig om de stofafzuiging bij hun schuurmachines zo perfect mogelijk te maken en daarvoor passen ze steeds nieuwe technologie toe.

Bosch schuurmachine

Omdat mensen meestal graag een product van een bekend merk kopen en de naam Bosch nou eenmaal heel bekend is, en een hele goede kwaliteit levert gaan hun schuurmachines als warme broodjes over de toonbank. De schuurmachines van dit merk hebben meerdere functies zodat je ze bij diverse werkzaamheden kan gebruiken.

Wat dit merk ook aantrekkelijk maakt is het feit dat ze naast goed gereedschap ook nog heel veel accessoires aanbieden. Bij een bandschuurmachine is dat bijvoorbeeld een schuurraam. Hiermee kan je heel gemakkelijk zaagsel verwijderen en hoef je je geen zorgen te maken dat je schuurmachine zich in het hout vreet.

Makita schuurmachine

Ook Makita is een heel bekend merk, een breed publiek heeft er wel een of meerdere gereedschappen van in huis. Zij werken voortdurend aan een goede kwaliteit van hun gereedschap wat het gebruikersgemak ten goede komt. Omdat zij ook een heel groot assortiment gereedschap hebben zit er voor iedereen wel wat tussen.

Dewalt schuurmachine

De naam DeWalt is een van de bekendste als je het over gereedschap hebt. Het is niet zo gek dat de producten van dit merk zo bekend zijn, want ze zijn stuk voor stuk van een hele goede kwaliteit. Het bedrijf werd in 1924 opgericht nadat de oprichter al vanaf 1922 bezig was om houtbewerkingsmachines te maken om zo de productiviteit te kunnen verhogen.

In de laatste jaren is dit bedrijf er alleen nog maar beter op geworden. Ze blijven continu bezig met vernieuwen en verbeteren om zo tot een nog betere kwaliteit te komen. Dit bedrijf staat helemaal garant voor de kwaliteit van hun producten.

Tips voor de aanschaf van een schuurmachine

 1. Welke schuurmachine heb je nodig. Dit weet je heel snel als je eerst kijkt wat voor soort oppervlak je wilt gaan schuren. Weet je dat nu nog niet? Kies dan voor een Multi schuurmachine.
 2. Hoe moeilijker de klus, hoe zwaarder de machine moet zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een hele dikke laag lak of verf wilt gaan verwijderen.
 3. Ga niet voor goedkoop. Als je een tijd plezier van je schuurmachine wilt hebben en je denkt dat je deze vaak gaat gebruiken, kan je beter niet voor een al te goedkope variant gaan.
 4. Stof-afzuigmogelijkheid. Je werkt namelijk echt een stuk prettiger met een machine die het stof voor je wegzuigt. Dat scheelt je om te beginnen een hoop rommel en het ook nog beter voor je gezondheid.
 5. Snoer of accu? Als je je nieuwe schuurmachine wilt gaan gebruiken op een plek waar geen stroom is of in een vochtige omgeving, is het verstandig om er een te kopen die op een accu werkt. Dat heeft nog een voordeel, je zit nooit met een te korte snoer!

Welke schuurmachine heb je nodig voor je klus?

 • Vlakschuurmachine. Deze wordt het meest gebruikt en is bij voorkeur geschikt voor klussen zoals meubels en deuren schuren.

 • Multischuurmachine. Dit is eigenlijk hetzelfde als de vlakschuurmachine, alleen hebben deze een driehoekige zool. Dit zorgt ervoor dat je heel makkelijk in hoekjes kan schuren

 • Excentrische schuurmachine. Dit soort machine gebruik je bij voorkeur als je echt heel grote oppervlakken zonder hoekjes moet afschuren. Ook kan deze op metaal, bijvoorbeeld op een boot worden toegepast.

 • Bandschuurmachine.Dit is van alle schuurmachines degene met de meeste kracht. Je gebruikt deze machine als je heel snel heel veel materiaal wilt weghalen, zoals bijvoorbeeld een hele dikke laag verf.

Schuurmachine aanbieding

Als je zeker bent welke schuurmachine je wilt gaan kopen, is het slim om even te kijken of deze ergens in de aanbieding is. Als je er minder geld aan uit hoeft te geven kan je daar weer andere leuke dingen mee kopen. Je zou naar de bouwmarkt kunnen gaan om te zien of jouw ideale schuurmachine in de aanbieding is, maar je kan ook via internet op zoek gaan. In het laatste geval zie je natuurlijk veel sneller waar je apparaat het goedkoopst is en zo doe je de beste koop!

Veelgestelde vragen over schuurmachines

 • Welke schuurmachine voor kozijnen?

  Kozijnen zijn in de regel lastig te schuren, maar met een deltaschuurmachine kun je heel eenvoudig het kozijn schuren. Door de driehoekige zool kun je overal goed bij en in de basis zijn deltaschuurmachines ook met slechts één hand te bedienen. Zelfs de moeilijkste hoeken zijn met een deltaschuurmachine te behandelen.

 • Welke schuurmachine is het beste voor een tafelblad?

  Een tafelblad is een vrij grote oppervlakte en voor grote oppervlakten zijn vlakschuurmachines en bandschuurmachines de beste keuze. Voor het licht opschuren om het tafelblad vervolgens te kunnen lakken, gebruik je in de basis een iets grotere vlakschuurmachine met een rechthoekige zool. Wanneer je het tafelblad grondig moet schuren is een bandschuurmachine een betere keuze.

 • Welke schuurmachine gebruik je voor een tuinhuis?

  Een tuinhuis schuren is een behoorlijke klus en licht opschuren is vaak niet voldoende om het tuinhuis vervolgens te kunnen behandelen. Daarom is het advies om voor het schuren van een tuinhuis een goede bandschuurmachine te kiezen. Omdat deze schuurmachines niet alleen het beste schuren, maar door het formaat ook ideaal zijn om grotere oppervlakten te schuren.

 • Hoe schuren met schuurmachine?

  Hoe je schuurt met een schuurmachine is afhankelijk van het type schuurmachine dat je gebruikt. Een vlakschuurmachine wordt het meeste gebruikt en heeft een driehoekige of rechthoekige zool. Deze zijn ook in verschillende formaten verkrijgbaar. De deltaschuurmachine heeft altijd een driehoekige zool en wordt vaak gebruikt voor kleinere oppervlakten en hoeken. En bandschuurmachines worden gebruikt voor grotere oppervlaktes. Deze schuurmachines werken in tegenstelling tot de vlakschuurmachine en de deltaschuurmachine met een soort van rupsband waar het schuurpapier aan bevestigd wordt.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie