De 5 beste hometrainers van 2024

Hometrainers zijn een waardevolle investering als je een hoogwaardige cardiotraining wilt krijgen in het comfort van je eigen huis. Ze zijn handig voor oefeningen binnenshuis, en kunnen je helpen spieren op te bouwen en je uithoudingsvermogen te vergroten terwijl je tegelijkertijd calorieën verbrandt. Je kunt een hometrainer binnenshuis gebruiken als het slecht weer is en ook als je een low-impact training wilt, is een hometrainer de ideale uitkomst.

Hometrainers hebben dan ook de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen – en dat is fabrikanten zeker niet onopgemerkt gebleven. Vandaag de dag zijn er dan ook een groot aantal hometrainers op de markt, ieder met zijn eigen functies en mogelijkheden.

Maar welke hometrainer, wat is een goede hometrainer? Om erachter te komen welke hometrainer voor jou het meest geschikt is staan hier de 5 beste hometrainers van 2024 op een rij.

Merk
Model
1
Sole Fitness B74 Hometrainer
Sole Fitness
B74
2
Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike - Hometrainer
Tunturi
Cardio Fit B25
3
Tunturi Cardio Fit M35 Stoelfiets - Hometrainer
Tunturi
Cardio Fit M35 Stoelfiets
4
TecTake hometrainer - X bike - licht & opvouwbaar met LCD display - 401715
TecTake
401715
5
VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike - Hometrainer
VirtuFit
RB 1.0 Recumbent

Dit zijn ze, de 5 beste hometrainers van 2024

1. Sole Fitness B74 – Beste hometrainer

Sole Fitness B74 Hometrainer
Bekijk hometrainer

Dit model hometrainer is bijna perfect te noemen aangezien hij zowel uitdaging biedt en daarnaast ook nog eens heel comfortabel in gebruik is. Met dank aan het vliegwiel van deze hometrainer wat maar liefst 10 kilo weegt ben je er zeker van dat je op deze hometrainer heel stabiel zit dus je hoeft je geen zorgen te maken over omvallen.

Dit model heeft een fluisterstille weerstand als je erop aan het trainen bent dus de buren zullen er geen last van hebben als je even lekker op je hometrainer stapt. Met maar liefst twintig verschillende weerstandsniveaus die je elektronisch kan bedienen ervaar je naast plezier ook nog veel gebruiksgemak.

Dit is de beste hometrainer want deze beschikt ook nog eens over maar liefst tien verschillende trainingsprogramma’s. Hiervan zijn er 5 standaard voorgeprogrammeerd, er zijn 2 verschillende gebruikersprogramma’s, 2 verschillende hartslagprogramma’s en daarnaast kan je ook nog kiezen voor een handmatig programma. Van alle gemakken voorzien dus.

In het stuur van dit model zitten sensoren zodat je niet een band hoeft om te doen als je aan het trainen bent. Daarnaast is dit luxe model ook nog voorzien van een groot LCD-display waar je alles perfect op kunt aflezen. De tijd die je hebt gefietst, de afstand die je hebt afgelegd, de weerstand, en met welke snelheid je dat allemaal hebt gedaan. Ook zie je hoeveel calorieën je hebt verbrand, je hartslag en het aantal toeren per minuut.

Om je nog meer gemak te bieden beschikt dit model ook nog over een ingebouwde ventilator en geïntegreerde speakers. Dorst hoef je tijdens je training niet te hebben want er is ook nog plaats om een bidon te plaatsen. Geniet je graag van je eigen muziek terwijl je traint? Dan sluit je gewoon je muziekdrager aan op de MP3-poort waarvan deze beste hometrainer is voorzien.

Pluspunten
 • 5 voorgeprogrammeerde programma's
 • 2 hartslaggestuurde programma's
 • Verstelmogelijkheden voor een optimale houding
Minpunten
 • Niet uitklapbaar

De Sole Fitness B74 is verkrijgbaar bij:

2. Tunturi Cardio Fit B25 – Beste inklapbare hometrainer

Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike - Hometrainer
Bekijk hometrainer

Voor wie graag actief bezig is op de hometrainer maar weinig ruimte heeft in huis om er een te kunnen plaatsen, kan deze handige inklapbare hometrainer de ideale oplossing zijn. Behalve dat je deze Tunturi hometrainer makkelijk in kan klappen is deze voorzien van wieltjes en heeft hij ook nog eens een rugleuning zodat je er heel comfortabel op kunt zitten.

Met de acht verschillende weerstandsniveaus kan je hierdoor je training heel nauwkeurig afstellen. Vanwege het compacte formaat van deze inklapbare hometrainer kan je er ook gebruik van maken terwijl je achter je bureau zit. Op het display zie je precies wat de gereden afstand is, hoeveel calorieën je tijdens je trainingssessie hebt verbrand en je snelheid. Als je wilt kan je daar ook je hartslag op zien. Voor wie dat wil is er de mogelijkheid om een tablet te plaatsen, zo kan je bijvoorbeeld YouTube video’s bekijken of een leuke film of serie.

De Tenturi hometrainer is heel geschikt voor senioren en mensen die niet heel intensief willen sporten. De monitor van deze inklapbare hometrainer werkt op batterijen. Dit is een groot voordeel want zo kan je, als je wilt, ook in je tuin of op je balkon sporten.

Pluspunten
 • Rugleuning voor extra steun
 • Monitor werkt op batterijen en daardoor is hij overal te gebruiken
 • 8 weerstandsniveau's
 • Opvouwbaar om makkelijk op te bergen
Minpunten
 • Geen borstband mogelijk

De Tunturi Cardio Fit B25 is verkrijgbaar bij:

3. Tunturi Cardio Fit M35 Stoelfiets – Beste hometrainer voor onder je bureau

Tunturi Cardio Fit M35 Stoelfiets - Hometrainer
Bekijk hometrainer

Als je echt geen ruimte hebt in je huis om een hometrainer te plaatsen, of je hebt gewoon geen zin in een in de weg staand apparaat, kan je dat heel handig oplossen met deze compacte hometrainer. Door zijn kleine formaat kan je hem overal neerzetten. Zet de hometrainer onder bureau of op tafel.

Zelfs als je aan het werk bent kan je de hometrainer onder je bureau zetten en zo ondertussen toch met je conditie aan de slag gaan. Behalve je benen trainen is deze hometrainer ook heel goed geschikt om je armen sterker te maken. Je kan hem door zijn lichte gewicht van 7 kilo namelijk heel gemakkelijk op tafel zetten en dan de twee hendels rond te draaien met je armen.

Op de display zie je hoeveel calorieën je verbruikt hebt, de afstand, de rotaties per minuut en de tijd die je getraind hebt. Dit model is niet voorzien van een hartslagmeter en werkt op een batterij.  De weerstand van deze kleine hometrainer kan je zelf heel makkelijk aanpassen met de draaiknop.

Pluspunten
 • Compacte bewegingstrainer voor armen en benen
 • Makkelijk te verplaatsen en op te bergen
Minpunten
 • Niet verstelbaar
 • Niet inklapbaar

De Tunturi Cardio Fit M35 Stoelfiets is verkrijgbaar bij:

4. TecTake 401715 – Beste goedkope hometrainer

TecTake hometrainer - X bike - licht & opvouwbaar met LCD display - 401715
Bekijk hometrainer

De aanschaf van een goede hometrainer kan een aanslag op je budget zijn. Voor wie er niet te veel aan uit wil geven en op zoek is naar een goedkope hometrainer is deze fitness hometrainer een hele goede keuze.

Sporten wordt een pleziertje omdat je met deze goedkope hometrainer bijna alle spieren in je lichaam traint. Hiermee vergroot je gemakkelijk je uithoudingsvermogen, conditie, lenigheid en coördinatie. Omdat de hometrainer is voorzien van pedalen die slipvrij zijn en voorzien van lussen zodat je nog beter grip hebt, een in de hoogte verstelbaar zadel, met schuimstof gevoerde handgrepen en een instelbare draaiknop voor de weerstand te kiezen. Daarnaast is de hometrainer ook nog eens inklapbaar, hierdoor is hij makkelijk op te bergen.

Deze hometrainer mag maximaal belast worden met 100 kilogram.

Pluspunten
 • Slipvaste pedaaloppervlakken
 • Lussen aan de pedalen voor een optimale grip
 • In hoogte verstelbaar zadel
Minpunten
 • Geen borstband mogelijk

De TecTake 401715 is verkrijgbaar bij:

5. VirtuFit RB 1.0 Recumbent – Beste hometrainer voor ouderen

VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike - Hometrainer
Bekijk hometrainer

Voor mensen die wat ouder zijn of mensen die niet meer zo heel soepel kunnen bewegen is dit de meest ideale hometrainer voor thuis. Omdat dit model is voorzien van een lage instap is het heel gemakkelijk om erop en eraf te stappen. Omdat deze hometrainer is voorzien van zichzelf oprichtende voetpedalen kan je heel makkelijk en snel je voeten in de riemen plaatsen.

Door de stevige zitting die voorzien is van een rugleuning word je lichaam heel goed ondersteund en heb je minder kans op blessures. Daarnaast is deze beste hometrainer voor ouderen ook nog in de lengte verstelbaar, wat heel handig is als je met meerdere mensen gebruik maakt van het apparaat. Door simpelweg aan de draaiknop te draaien kan je de zitting verstellen. Zo train je altijd in de meest comfortabele houding.

De hometrainer heeft maar liefst drie verschillende programma’s waarmee je aan de slag kan. Zo is er een programma voor tijd, eentje voor afstand en ook nog een voor calorieën te verbranden. Hiermee kan je handig je eigen doelen instellen en hou je ook heel makkelijk je prestaties bij. Het stille weerstandssysteem is fluisterstil en heel makkelijk bij te stellen, waardoor het trainen een uitdaging blijft.

Op het duidelijke display kan je heel makkelijk zien hoe ver je gevorderd bent. Je ziet hier in een oogopslag de tijd, afstand, snelheid en de hoeveelheid calorieën die je verbruikt hebt. Wil je ook je hartslag weten? Dan moet je die eerst meten door de sensoren die naast de zitting geplaatst zijn vast te houden.

Trainen hoeft met deze speciaal uitgevoerde hometrainer nooit saai te worden, want hij biedt ruimte aan een tablet zodat je je favoriete serie kunt kijken terwijl je traint, of je favoriete tv-programma. Omdat de hometrainer voorzien is van transportwielen is deze ook nog eens heel gemakkelijk te verplaatsen zonder dat je daarvoor hoeft te tillen.

Pluspunten
 • Lage instap maakt het gemakkelijk om op te stappen en af te stappen
 • Zelfoprichtende voetpedalen staan altijd in de goede stand
 • In lengte instelbaar
Minpunten
 • Geen borstband mogelijk
 • Niet inklapbaar

De VirtuFit RB 1.0 Recumbent is verkrijgbaar bij:

Welke spieren train je met een hometrainer?

Mensen denken vaak dat je met een hometrainer alleen je beenspieren traint maar dat is niet zo. Met een hometrainer kan je namelijk op een eenvoudige manier meerdere spieren trainen zodat je hele lichaam een workout krijgt. Welke spieren train door te fietsen op een hometrainer?

 • Dit zijn de grote beenspieren. Als deze goed getraind worden, maakt dat het makkelijker om bijvoorbeeld trap te lopen en je veel minder snel last van spierpijn krijgt als je een lange wandeling gaat maken.
 • Je traint deze spieren het best door steeds van houding te veranderen. Wissel bij voorkeur het staan en zitten op je hometrainer regelmatig af. Hoe hoger je de weerstand van de hometrainer zet, hoe beter je deze spieren traint.
 • Je kuiten. Tijdens het fietsen beweeg je allebei je benen. Of je nou staand of zittend fietst maakt hierbij niets uit. Je zal bij je kuiten het eerst verschil zien als je een tijdje aan het sporten bent omdat deze van al je spieren het snelst gevormd worden.
 • Rug- en buikspieren. Ook deze worden goed aan het werk gezet, mits je de juiste houding aanneemt tijdens je training. Vooral als je tijdens het sporten ook nog regelmatig wisselt van houding.
 • Biceps en triceps. Dit zijn je armspieren en deze train je het best als je met een hoge weerstand sport of het stuur een beetje strakker vasthoudt. Hierbij train je niet alleen je armspieren maar ook nog de spieren in je onderrug.

Wat zijn de voordelen van een hometrainer?

Ten eerste, door te trainen op een hometrainer verklein je de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Je hart gaat efficiënter werken zodat het per slaag meer bloed transporteert maar minder vaak hoeft te slaan.

Ten tweede, door regelmatig te sporten vergroot je je longinhoud. Dit heeft als voordeel dat je veel meer energie krijgt en het sporten dus steeds weer een beetje langer voor kunt houden. Zo heb je dus steeds betere prestaties en dat motiveert weer.

Ten laatste, je verbrandt heel veel calorieën per uur, gemiddeld tussen de 400 en 700 calorieën. Dus ook als je wat af wilt vallen is een hometrainer aanschaffen een hele goede keuze. Bekijk ook de beste crosstrainers.

Veelgestelde vragen over hometrainers

 • Waar moet je op letten bij het kopen van een hometrainer?

  Bij een hometrainer is het belangrijk om te kijken of het stuur en zadel in hoogte te verstellen zijn, want het is voor een goede work-out belangrijk dat je recht op een hometrainer zit. Ook kun je kijken naar hoeveel kilogram een hometrainer maximaal kan dragen. Zeker een belangrijk punt voor de iets zwaardere mensen. Daarnaast kun je er ook op letten hoe zwaar het vliegwiel is. Hoe zwaarder het vliegwiel des te meer weerstand je hebt en intensiever je kunt fietsen.

 • Wat is het gewicht van een hometrainer?

  Het gewicht van een hometrainer ligt tussen de 25 en 30 kilogram. Het gewicht wordt voor een groot deel bepaald door het gewicht van het vliegwiel. Hoe zwaarder het vliegwiel is des te meer weerstand je op de hometrainer kunt krijgen. Voor intensieve trainingen en veelvuldig gebruik wordt een zwaarder vliegwiel van circa 14 kilogram geadviseerd. De meeste vliegwielen wegen 12 kilogram.

 • Hoe zwaar moet een vliegwiel zijn van een hometrainer?

  Hoe zwaar het vliegwiel moet zijn ligt aan hoe vaak en intensief je wilt fietsen. Voor intensieve trainingen en meer weerstand wordt een vliegwiel van minstens 14 kilogram geadviseerd. Voor zo nu en dan fietsen volstaat een hometrainer met een vliegwiel van 9 kilogram. De meeste hometrainers zijn uitgerust met een vliegwiel van 12 kilogram.

 • Waarom hometrainer kopen?

  Een hometrainer kun je om verschillende redenen kopen. Bijvoorbeeld als je graag fietst, maar niet de deur uit wil, je conditie wil verbeteren of op pijl wilt houden of als je wilt afvallen. Echter is voor afvallen het beste om een apparaat te kiezen waarmee je mee calorieën per minuut verbrandt. Zoals een crosstrainer.

 • Wat is de beste hometrainer voor thuis?

  De Tunturi FitCycle 50i is de beste hometrainer die je op dit moment voor thuis kunt kopen. De hometrainer bevat 20 verschillende trainingsprogramma’s die je via het display kunt selecteren. Daarnaast worden allerlei zaken gemeten, zoals de hartslag, de BMI, het vetpercentage, de afstand en het aantal verbrande calorieën. Het vliegwiel weegt 14kg en je kunt via Bluetooth eenvoudig connectie maken met een smartphone of een tablet. Via de app kun je jouw training volgen en zelfs een mooie fietsroute uitkiezen die dan op het scherm van je smartphone of tablet kunt laten weergeven. De hometrainer bevat ook een houder waar je de smartphone of tablet op neer kunt leggen.

 • Welke app voor hometrainer?

  Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken in combinatie met een hometrainer. Zwift is bijvoorbeeld een hele mooie app waarmee je mooie fietsroutes kunt maken, je training kunt bijhouden en zelfs je training kunt vergelijken met andere gebruikers. Je kunt zowel voorgeprogrammeerde en welbekende fietsroutes kiezen als zelf een mooie fietsroute maken.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie