De 5 beste PS5 games van 2024

De Playstation 5 (ook wel bekend als de PS5) is de vijfde generatie Playstation die is uitgegeven door Sony. De opvolger van de PS4 werd op 19 november 2020 gelanceerd in Nederland en is sinds die tijd onverminderd populair gebleven bij gamers. De gameconsole is voorzien van de allernieuwste technologie die het mogelijk maakt om games op zeer hoge resolutie en van een zeer grote omvang af te kunnen spelen. De PS5 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de 5 Disk editie en de Digitale editie. Het verschil is dat je met de 5 Disk editie ook blu ray discs af kunt spelen en bij de digitale editie niet. Maar als je dan eenmaal de gelukkige eigenaar bent van een PS5 welke spellen ga je er dan op spelen?

Om je daarbij een handje te helpen hebben wij een aantal PS5 games uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste PS5 games zijn van 2024.

Merk
Model
1
Horizon Forbidden West - PS5
PS5
Horizon Forbidden West
2
Hogwarts Legacy - PS5
PS5
Hogwarts Legacy
3
Assassin’s Creed Valhalla - PS5
PS5
Assassin’s Creed Valhalla
4
Gran Turismo 7 - PS5
PS5
Gran Turismo 7
5
Elden Ring - Day One Edition - PS5
PS5
Elden Ring

Dit zijn ze, de 5 beste PS5 games van 2024

1. PS5 Horizon Forbidden West – Beste actie-avonturen game voor PS5

Horizon Forbidden West - PS5
Bekijk PS5 game

In Horizon Forbidden West volg je het personage Aloy, een jager die woont in een land dat door machines wordt bevolkt. Het land in kwestie bestaat uit de staten California, Utah en Nevada maar dan is er een soort post-apocalyptische situatie ontstaan. Je verkent als Aloy een mysterieus gebied dat het ‘Verboden Westen’ wordt genoemd.

De kaart is een stuk groter dan in het eerste spel en er zijn veel meer quests beschikbaar die je uit kunt spelen. Het leuke is dat er meerdere iconische locaties als San Francisco voorkomen in het spel, al zijn deze dan wel volledig verwoest. Je kunt nu in deze versie ook onder water de wereld verkennen. Het doel van het spel is het vinden van de bron van een mysterieuze ziekte die de hele wereld aan het besmetten is. Onderweg moet je vijanden doden en ontdek je nieuwe gebieden met nieuwe uitdagingen. Van woestijnen tot berggebieden, tot steden. Het is een vervolg op Horizon Zero Dawn uit 2017 en is ontwikkeld door Guerrilla Games. Het is alleen beschikbaar voor de PS4 en PS5.

Pluspunten
 • Heeft erg goede recensies gekregen bij het uitkomen ervan
 • Schitterende world building en een spel dat op een zeer grote schaal is uitgewerkt
Minpunten
 • Alleen geschikt voor 16 jaar en ouder

De PS5 Horizon Forbidden West is verkrijgbaar bij:

2. PS5 Hogwarts Legacy – Beste Role Playing Game (RPG) voor Playstation 5

Hogwarts Legacy - PS5
Bekijk PS5 game

Dit spel is het eerste Harry Potter spel voor de PS5. De Hogwarts Legacy voor de PS5 is ontwikkeld door Avalanche Software. Je stapt de wereld binnen van magie en actie. De reis in de open wereld brengt je onder andere naar Zweinstein, en andere bekende locaties uit de Harry Potter films.

Je kiest een van de vier afdelingen, Griffoendor, Zwadderich, Ravenklauw of Huffelpuf. Je komt als vijfde jaars student op school en moet eigenlijk alles nog leren. Je leert alle toverspreuken en je gaat vliegen op beesten en je hebt een bezemsteel. Je kunt het prachtige grote landschap ontdekken rondom Zweinstein en je hebt ontzettend veel missies en andere uitdagingen die je moet volbrengen.

Pluspunten
 • Tijdsduur
 • Graphics
 • Nostalgie
 • Magisch
Minpunten
 • Prijzig

De PS5 Hogwarts Legacy is verkrijgbaar bij:

3. PS5 Assassin’s Creed Valhalla – Beste open world game voor PS5

Assassin’s Creed Valhalla - PS5
Bekijk PS5 game

Dit spel is de nieuwste toevoeging aan de populaire Assassin’s Creed serie die behalve op de Playstation ook op de Xbox te spelen is. Bekende voorgangers zijn Assassin’s Creed 1, 2 en 3. Assassin’s Creed Origins en Assassin’s Creed Odyssey. In ieder van deze spellen speelt het verhaal zich af in een bepaald historisch tijdperk. In Odyssey volg je bijvoorbeeld een personage dat in het oude Griekenland leeft.

In deze nieuwste versie, Valhalla, volgen we Eivor. Eivor is een Viking uit Noorwegen die naar het Engeland van de negende eeuw reist op zoek naar avontuur en plunderingen. Deze game heeft een zogenaamde ‘open world’ wat betekent dat je vrij bent om te gaan en te staan waar je wilt en niet per se het hoofdverhaal hoeft te volgen. Er zijn gigantisch veel ‘side quests’ waarin je op andere manieren het maximale spelplezier kunt ervaren. Er zijn inmiddels ook al enkele uitbreidingen voor dit spel waarin je bijvoorbeeld ook naar Ierland kunt reizen met Eivor om daar de strijd aan te gaan met een sekte van druïden. Het spel is dus behoorlijk groot en je zult hier langere tijd zoet mee zijn.

Pluspunten
 • Het is een van de grootste spellen die ooit gemaakt zijn en heeft een ‘open world’ waardoor je vrij bent om alle uithoeken te ontdekken
 • Is inmiddels niet meer zo duur als toen het spel voor het eerst uitkwam
Minpunten
 • De enige klacht die je wel eens hoort over dit spel is dat het ‘te groot’ is en onmogelijk om uit te spelen

De PS5 Assassin’s Creed Valhalla is verkrijgbaar bij:

4. PS5 Gran Turismo 7 – Beste racegame voor de PS5

Gran Turismo 7 - PS5
Bekijk PS5 game

Wanneer je op zoek bent naar de allerbeste racegame voor de Playstation 5 dan is Gran Turismo 7 een uitstekende keuze. In het spel kun je meerdere spelelementen verkennen. Zo kun je een campaign spelen voor 1 enkele speler, maar ook tegen andere spelers het opnemen. Je kunt ook in het spel de auto die je gebruikt om mee te racen upgraden in de zogenaamde ‘Tuning Parts Shop’ of auto’s kopen en verkopen in de ‘Used Cars Dealership’.

Doormiddel van het behalen van tasks en campaigns krijg je steeds meer en steeds betere auto’s en onderdelen tot je beschikking. Net als in Gran Turismo 5 en 6 worden de omgeving en weersomstandigheden in het spel zo realistisch mogelijk weergegeven. Een nadeel van deze game is dat je constant verbonden moet zijn met het internet om je progressie op te kunnen slaan. Het idee hierachter is dat dit het moeilijker maakt om het systeem te hacken en valse resultaten te behalen. Je wordt dus eigenlijk een beetje in de gaten gehouden door de makers… Het verschil met de vorige edities van Gran Turismo zit hem eigenlijk vooral in de graphics en in de verbeterde audio. Ook de laadtijden zijn minder lang. Verder is het in feite dezelfde game als de voorgangers.

Pluspunten
 • Een van de beste racegames voor welke console dan ook
 • Verbeterde graphics en audio ten opzichte van de vorige versies
Minpunten
 • Je moet constant verbinding met het internet maken wil je de game op kunnen slaan

De PS5 Gran Turismo 7 is verkrijgbaar bij:

5. PS5 Elden Ring – Beste Hack & Slash game voor de Playstation 5

Elden Ring - Day One Edition - PS5
Bekijk PS5 game

Elden Ring is een actie RPG game en wordt bestempeld als het meest ambitieuze project dat ooit is ondernomen door gamestudio FromSoftware Inc. Het is echt een fantasy game die zich afspeelt in een wereld waarin de ‘Elden Ring’ centraal staat. Deze ring is de vitale bron van magie. De ring wordt echter gebroken en opgeëist  door de kinderen van Marika. Marika is de koningin die de scepter zwaait over het land.

Er wordt in het spel strijd gevoerd tussen deze kinderen om de scherven van de Elder Ring. Jij als personage komt midden in deze oorlog terecht waarna het verhaal echt begint. Het doel is om meester van de Elden Ring te worden. De wereld is bijzonder mooi ontworpen en behoorlijk groot. Het is bedacht door Hidetaka Miyazaki, die ook verantwoordelijk is voor de bekende Dark Souls game serie. Het leuke aan RPG is de maakbaarheid van het spel. Je kunt je eigen personage creëren en zelf bepalen welke eigenschappen die allemaal heeft. Er zijn oneindig veel wapens, kleding en magische krachten beschikbaar waarmee je je eigen character kunt vormgeven.

Pluspunten
 • Als RPG spel is deze game zeer maakbaar. Je kunt dus voor een groot deel zelf beslissen hoe je personage eruit ziet en wat diens eigenschappen zijn
 • Schitterend vormgegeven en vernieuwend
Minpunten
 • Sommige beginnende gamers geven aan dat het spel moeilijk kan zijn

De PS5 Elden Ring is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een PS5 game?

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kopen van een PS5 game is waar je interesse ligt. Het is namelijk het allerbelangrijkst dat jij het spel speelt wat jij het leukst vind en dit is natuurlijk voor iedereen anders. Ook is het verstandig om vooraf te bedenken of je het spel zelf thuis gaat spelen of dat je het liever online met anderen speelt. Als je het spel graag online wil spelen moet je vooraf natuurlijk wel even kijken of dit wel mogelijk is.

Mocht je een PS5 game voor je kind(eren) gaan kopen dan is het natuurlijk altijd verstandig om te kijken of het spel geschikt is voor de leeftijd van je kind(eren). Sommige spellen zijn misschien nog te eng of te spannend maar kunnen ook gewoon nog veel te moeilijk of juist te makkelijk waardoor je kind het spel niet vaak zal gaan spelen en dan zou natuurlijk zonde zijn.

Voordat je een PS5 game gaat kopen is het altijd verstandig om op internet reviews van het spel te lezen en van sommige PS5 games kun je ook filmpjes vinden van andere mensen die het spel spellen. Zo krijg je een nog beter beeld van hoe het spel eruit ziet en wat je allemaal kunt doen met je PS5 game.

Ben je van plan om een PS5 game te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over PS5 games? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over PS5 games zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een PS5 game en vind je dat jouw PS5 game getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw PS5 game makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over PS5 games

 • Welke PS4 spellen kunnen op de PS5?

  Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. Er worden namelijk steeds meer spellen die voorheen alleen op de PS4 te spelen werden, geconverteerd zodat de PS5 ze ook kan draaien. Deze lijst blijft maar groeien dus het is een beetje onzinnig om ze allemaal op te noemen. Het worden er in ieder geval steeds meer.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie