De 5 beste luchtreinigers van 2024

Een luchtreiniger is een apparaat dat er voor zorgt dat de luchtkwaliteit in huis een stuk beter wordt. Vooral als je huisdieren hebt, in een drukke stad of straat woont of op een plek waar om een andere reden de luchtkwaliteit slechter is kan een luchtreiniger een goede oplossing zijn. Ook voor mensen met COPD, ademhalingsproblemen en hooikoortspatiënten kan een luchtreiniger een verademing zijn om in huis te hebben. Doordat de lucht schoner is adem je namelijk beter en heb je minder snel last van een droge keel of een verstopte neus.

Elk huis (hoe schoon ook) heeft last van stofdeeltjes die je niet met het blote oog kan zien. Het is je waarschijnlijk wel eens opgevallen als je na het schoonmaken de ochtendzon door het raam ziet vallen wat er allemaal toch nog door de lucht dwarrelt. Een luchtreiniger kan dat soort deeltjes uit de lucht filteren en hiermee zorgen dat de lucht die je inademt in huis een stuk gezonder is.

In dit artikel hebben we de 5 beste luchtreinigers van 2024 voor je op een rijtje gezet.

Merk
Model
1
Dyson HP00 Pure Hot+Cool - Luchtreiniger - Zilver/Wit
Dyson
HP00 Pure Hot+Cool
2
Philips AC3033/10 – Luchtreiniger
Philips
AC3033/10
3
Xiaomi Smart Mi Air Purifier 2S - Luchtreiniger
Xiaomi
Smart Mi Air Purifier 2S
4
Eziclean Air Pure 200i - Luchtreiniger - Air Purifier
Eziclean
Air Pure 200i
5
HoMedics 5 in 1 Total Clean APT40 Luchtreiniger
HoMedics
APT40

Dit zijn ze, de 5 beste luchtreinigers van 2024

1. Dyson HP00 Pure Hot+Cool – Best geteste luchtreiniger

Dyson HP00 Pure Hot+Cool - Luchtreiniger - Zilver/Wit
Bekijk luchtreiniger

Het merk Dyson is bekend bij het grote publiek en dat is natuurlijk niet voor niets. Zij maken hele goede producten en die hebben naast hun functionaliteit ook nog eens een heel mooi design. Zo kan je het nuttige met het aangename combineren! Deze luchtreiniger is de best geteste luchtreiniger van dit moment.

Hij valt zeker op, door zijn kleurencombinatie van wit met zilver! Dit maakt hem tot een opvallende verschijning in je huiskamer maar storend is hij door zijn strakke design zeker niet. Het is namelijk niet alleen maar een luchtreiniger, maar ook nog een ventilator en hij kan verwarmen. Zeker als je een cv-installatie hebt kan je last hebben van een droge lucht in huis.

Omdat deze luchtreiniger speciale HEPA-filters bevat, kan deze tot maar liefst 99 % van de schadelijke stoffen die in de lucht zitten, eruit halen. Daarna verspreidt de luchtreiniger de schone en gekoelde lucht terug de kamer in. Zodra het warmer wordt, zorgt de lucht uit de luchtreiniger voor verkoeling.

Zodra het avond is, gaat deze luchtreiniger automatisch in nachtmodus. Hierbij is het apparaat zo stil mogelijk. De luchtkwaliteit in je huis wordt door dit apparaat de hele tijd goed in de gaten gehouden. De rapportages kan je volgen op het duidelijke Lcd-scherm. Omdat dit apparaat slechte stoffen en vieze geurtjes uit de lucht haalt dien je wel elk half jaar de filters te vervangen. Ook kun je de luchtreiniger bedienen met de Dyson Link app op je smartphone.

Pluspunten
 • Luchtreiniger, ventilator en verwarmer in één
 • Elimineert bacteriën en kalkaanslag in het watersysteem van jouw machine
 • Op afstand te bedienen via de Dyson Link App
Minpunten
 • Niet in hoogte verstelbaar
 • Gaat niet automatisch aan en uit

De Dyson HP00 Pure Hot+Cool is verkrijgbaar bij:

2. Philips AC3033/10 – Beste Philips luchtreiniger met ventilator

Philips AC3033/10 – Luchtreiniger
Bekijk luchtreiniger

Fabrikant Philips heeft meerdere goede luchtreinigers uitgebracht, maar dit is de beste Philips luchtreiniger met ventilator. Door zijn mooie ontwerp staan hij prachtig in elke woon- of slaapkamer. Zonder moeite houdt deze krachtpatser een ruimte tot maximaal 104 vierkante meter voorzien van schone lucht.

Omdat er in deze luchtreiniger een speciaal HEPA-filter zit, worden zelfs de allerkleinste deeltjes fijnstof, maar ook aereosolen en virussen, uit de lucht gefilterd, zodat je er zeker van bent dat de lucht in huis echt schoon is en ook schoongehouden wordt. Het handige aan deze beste Philips luchtreiniger met ventilator is dat deze met de app overal kunt bedienen en de luchtkwaliteit waar je ook bent in de gaten houden.

De luchtkwaliteit binnenshuis kan wel tot 5 x slechter zijn dan die van buiten. Natuurlijk is frisse lucht voor alles wat leeft belangrijk, maar vooral voor bijvoorbeeld mensen met longaandoeningen, ouderen, vrouwen die zwanger zijn en mensen die last hebben met een allergie zijn zeker gebaat met deze luchtreiniger in huis. Zeker op warme dagen kan de kwaliteit van de lucht hard achteruitgaan, omdat er door droogte veel meer fijnstof in de lucht zit.

Door de slimme technologie worden de drie meest slechte stoffen, te weten allergenen, schadelijke gassen en diverse allergenen, verwijderd. De sensor in dit systeem scant wel 60.000 keer per minuut en verwijdert daarop elke schadelijke stof meteen die hierbij wordt aangetroffen.

Hoe het met de luchtkwaliteit in huis is kan je aflezen op de ring bovenop. Als de kwaliteit goed is kleurt deze blauw, bij veel slechte stoffen wordt deze rood. Omdat deze luchtreiniger voorzien is van een speciaal filter met maar liefst drie lagen weet je zeker dat je lucht goed gefilterd wordt. Door de 3D-luchtcirculatie is een kamer van 20m2 binnen 8 minuten helemaal voorzien van schone lucht.

Pluspunten
 • Superieure luchtzuiveringsprestaties
 • Innovatief design & stille werking
 • Op afstand te bedienen & volgen met de App
Minpunten
 • Snoerlengte van 1,8 m kan wat kort zijn, waardoor verlengsnoer nodig is
 • Deze reinigers is 64,5 cm. hoog, de AC0820/10 is een compacter formaat

De Philips AC3033/10 is verkrijgbaar bij:

3. Xiaomi Smart Mi Air Purifier 2S – Beste smart luchtreiniger

Xiaomi Smart Mi Air Purifier 2S - Luchtreiniger
Bekijk luchtreiniger

Voor wie graag een slimme luchtreiniger wil die je waar je ook bent met je telefoon kunt bedienen, is dit veruit de beste smart luchtreiniger. Deze luchtreiniger haalt stof, dierenharen, allergenen, formaldehyde, sigarettenrook en pollen uit de lucht. Een ideale oplossing voor mensen die last hebben van hooikoorts. Door zijn kleine formaat en mooie design past deze beste smart luchtreiniger in ieder interieur.

Deze luchtreiniger heeft een duurzaam filter wat je maar een keer per jaar hoeft te vervangen. Dit is een beetje afhankelijk van hoe intensief de luchtreiniger gebruikt wordt.

Pluspunten
 • Stijlvolle luchtverschoner
 • Perfect als je hooikoorts of huisdieren hebt, rookt en frisse lucht belangrijk vindt
 • Overal in de wereld met je smartphone besturen
Minpunten
 • Zonder ionisator
 • Geen instelbare luchtuitlaat

De Xiaomi Smart Mi Air Purifier 2S is verkrijgbaar bij:

4. Eziclean Air Pure 200i – Beste luchtreiniger met ionisator

Eziclean Air Pure 200i - Luchtreiniger - Air Purifier
Bekijk luchtreiniger

Ondanks het feit dat deze luchtreiniger klein van formaat is, heeft hij toch genoeg kracht om te zorgen dat je frisse lucht in huis hebt. Door zijn mooie ontwerp mag de Eziclean Air Pure 200i ook best gezien worden. Dit is de beste luchtreiniger met ionisator, hij vangt zelfs de kleinste stofdeeltjes op en slaat ze vervolgens op in een elektrostatisch filter

Deze luchtreiniger heeft maar liefst 4 verschillende filtertechnieken. Dit zorgt er voor dat de lucht die uit het apparaat komt zeer zuiver is. Door het kleine formaat en de slaapstand is deze luchtreiniger ook ideaal voor op de slaapkamer.

Ondanks dat deze kleine luchtreiniger het meest geschikt is voor wat kleinere ruimtes, heeft hij toch een heel krachtige werking. Het is voorzien van een heel stille ventilator met vier standen (automatisch, rustig, hard en slapen). Deze luchtreiniger is het meest geschikt voor mensen die last hebben van een allergie of last hebben van dingen als allergenen, rook, schoonmaakmiddelen en huisstofmijt.

Pluspunten
 • Aantrekkelijke formaat
 • Vier filterlagen waarmee optimaal de lucht wordt gezuiverd
 • Met name geschikt in kleinere tot middelgrote omgevingen
 • Het filter is eenvoudig en snel te reinigen en te vervangen
 • Voorzien van luchtkwaliteit indicator
Minpunten
 • Niet geschikt voor ruimtes groter dan 50m2

De Eziclean Air Pure 200i is verkrijgbaar bij:

5. HoMedics APT40 – Beste luchtreiniger met Hepa-filter. Geschikt voor grote ruimtes!

HoMedics 5 in 1 Total Clean APT40 Luchtreiniger
Bekijk luchtreiniger

Dit is een geweldige luchtreiniger als je op zoek bent naar een apparaat wat een flinke capaciteit heeft zodat deze ook een grote kamer van schone lucht kan voorzien. Dit is de beste luchtreiniger met hepa filter. Geschikt voor grote ruimtes! De speciale hepa filter haalt maar liefst ruim 99 % van alle allergenen en bacteriën uit de lucht. Het UV-licht doodt virussen, bacteriën en ziektekiemen. De ionisator zorgt ervoor dat schadelijke deeltjes die in de lucht zweven verzwaard worden en opgevangen. Met zijn drie snelheden zorgt deze beste luchtreiniger met hepa filter voor een geweldige nachtrust. Geschikt voor grote ruimtes tot maar liefst 109m2.

Omdat de filters van deze luchtreiniger te verwijderen zijn, kan je deze met het grootste gemak schoonmaken. Over het algemeen is dat een keer per jaar, maar deze slimme luchtreiniger geeft zelf aan wanneer het tijd is om de filters te reinigen. Wie houdt van een frisse geur in huis kan ervoor kiezen om etherische olie aan de luchtreiniger toe te voegen. Deze heeft daarvoor een speciale lade met daarin 3 olie pads.

Pluspunten
 • 3 Luchtwisselingen per uur
 • Geschikt voor kamers tot ca109m²
 • Aroma-lade met 3 essentiële olie pads
 • Automatische modus: Partical sensor meet luchtkwaliteit en past snelheid aan
Minpunten
 • Niet uitklapbaar
 • Geen borstband mogelijk

De HoMedics APT40 is verkrijgbaar bij:

Wat is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is een apparaat dat lucht door een filter en in sommige gevallen ook langs een ionisator blaast. Hierdoor is de lucht die het apparaat uit komt voor een groot deel vrij van pollen, allergenen, stof en andere viezigheden die normaal in de lucht zweven. Vaak hebben luchtreinigers ook een indicator die de luchtkwaliteit in huis aangeeft.

Luchtreinigers en allergieën

Helaas zijn schadelijke stoffen in huis vaak niet met het blote oog zichtbaar. Dat je ze niet ziet wil natuurlijk niet zeggen dat ze er niet zijn. Een luchtreiniger werkt vaak vrij simpel. Door het gebruik van een luchtreiniger kunnen allergische klachten aanzienlijk verminderen, wat ervoor zorgt dat je een stuk prettiger leeft dankzij een gezond klimaat binnenshuis.

Filters voor luchtreinigers

Als je kiest voor een luchtreiniger met filter, moet je eraan denken dat deze op tijd schoongemaakt dient te worden en om de zoveel tijd vervangen. Dit zorgt ervoor dat je luchtreiniger optimaal werkt. Kijk voordat je een luchtreiniger aanschaft wat de prijs van een nieuw filter is en hoe vaak deze vervangen moet worden. De prijs van een filter namelijk in sommige gevallen behoorlijk hoog uitvallen waardoor een wellicht wat goedkoper apparaat op lange termijn alsnog duurder is.

Luchtreiniger zonder filter

Er zijn ook luchtreinigers te koop die geen filter hebben, maar als je echt schone lucht in je huis wilt kan je toch beter kiezen voor een apparaat die wel minimaal een filter heeft. Het zit namelijk zo, zonder een filter wordt de lucht in je huis niet echt schoner. Het enige wat je eigenlijk met dit type luchtreiniger kunt doen is je huis frisser laten ruiken.

Luchtreiniger en een huis waar gerookt wordt

Als je in een huis woont waar gerookt wordt, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van die nare rooklucht af. Om ook de lucht schoon te maken heb je een goede luchtreiniger nodig. Kies dan voor een goede luchtreiniger die voorzien is van zowel een koolstoffilter als een ionisator. Je kan om de rook te verwijderen een raam openzetten, maar dat is bij koud weer niet echt aangenaam. Door een luchtreiniger aan te schaffen kan je het hele jaar door genieten van frisse lucht, ook in een huis waarin gerookt wordt.

Luchtreinigers en virussen

Aangezien er ook een aantal luchtreinigers zijn die virussen uit de lucht filteren, zou dat natuurlijk een geweldig hulpmiddel kunnen zijn tegen virussen zoals het Coronavirus. Hoewel het nog niet helemaal bewezen is, is er een grote kans dat je met een luchtreiniger die voorzien is van een HEPA-filter  aerosolen uit de lucht haalt binnenshuis beschermd zou moeten zijn tegen het Coronavirus. Wat een groot nadeel is, je bent waarschijnlijk niet alleen maar thuis. Dus bijvoorbeeld in de supermarkt of op je werk kan je ook besmet raken met een virus. Maar voor wie alleen binnen blijft zou de kans op besmetting bij gebruik van een goede luchtreiniger minimaal moeten zijn.

Veelgestelde vragen over luchtreinigers

 • Is een luchtreiniger nuttig?

  Een luchtreiniger is nuttig en kan zelfs de gezondheid verbeteren. Door een betere luchtkwaliteit is de kans op longziekten en allergieën kleiner. Daarnaast kan een luchtreiniger ook voor een betere geur in het huis zorgen. Een luchtreiniger is pas wel nuttig als deze geschikt is voor de ruimte waar je de reiniger wilt plaatsen. Een luchtreiniger met te weinig capaciteit kan weinig verbeteren in een te grote ruimte.

 • Waar moet je op letten bij een luchtreiniger?

  Wanneer je een luchtreiniger koopt is het goed om te controleren hoeveel geluid een luchtreiniger maakt, of een luchtreiniger ionisatie, filters of ionisatie met filters bevat en hoeveel vierkante meter de luchtreiniger kan reinigen. Je kunt er ook op letten of de luchtreiniger een koolstoffilter heeft. Een koolstoffilter verwijdert namelijk ook onaangename geurtjes.

 • Wat kost een goede luchtreiniger?

  Een goede luchtreiniger met meerdere standen en de juiste filters kost gemiddeld tussen de € 400,- en € 600,-. De prijs is vaak ook afhankelijk van het merk. Zo zijn de luchtreinigers van Dyson bijvoorbeeld een stuk duurder dan die van Philips. Daarnaast wordt de prijs ook bepaald door het feit of een luchtreiniger met Wi-Fi verbonden kan worden en op afstand bedient kan worden.

 • Wat kost een luchtreiniger aan stroom?

  De kosten van een luchtreiniger verschilt per model. Het ligt ook aan op welke stand je de luchtreiniger zet en hoe vaak je hem gebruikt. Hoe meer je de luchtreiniger gebruikt of hoe vaker je de hoogste stand kiest des te meer stroom de luchtreiniger verbruikt. Gemiddeld verbruikt een luchtreiniger tussen de 4 en 8 watt stroom per uur. Uitgaande van normaal gebruik.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie