De 5 beste ventilators van 2021

Wanneer het warme weer weer in aantocht is, genieten we hier allemaal van. Maar het nadeel van het mooie weer is dat bepaalde ruimtes in het huis erg warm kunnen worden. Als je bijvoorbeeld slaapt in een warme ruimte kun je moeilijk in slaap komen en als je werkt in een warme ruimte kun je je misschien moeilijker concentreren. De aanschaf van een ventilator is dan een goede uitkomst. Hierdoor voelt de ruimte koeler aan en kun je beter in slaap komen of je beter concentreren. Er bestaan verschillende soorten ventilatoren. Bijvoorbeeld ventilatoren die je op tafel kunt zetten, ventilatoren die je kunt bedienen middels een afstandsbediening en staande ventilatoren die handig zijn om bijvoorbeeld in een deuropening te zetten. Welke ventilator jij het beste kunt aanschaffen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en jouw wensen. Hieronder zetten wij de beste verschillende ventilatoren voor je op een rij:

Dit zijn ze, de 5 beste ventilators van 2021

1. Duux Whisper Flex Smart DXCF10 – Beste staande ventilator

Duux Whisper Flex Smart Ventilator
Bekijk ventilator

De Duux Whisper Statief ventilator is volgens ons de beste staande ventilator. Daarnaast is het ook nog eens de beste stille ventilator uit dit lijstje. Het heet natuurlijk niet voor niets de ‘whisper’: de ventilator is uiterst stil en heeft een bereik van wel 15 meter. Dit komt mede door het gebruik van dubbele ventilatorbladen. Hierdoor hoeft de ventilator minder hard te draaien om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen als een andere ventilator. De staande ventilator is verstelbaar in hoogte van 73 tot 95 centimeter. De ventilator beweegt niet alleen van links naar rechts, maar kan horizontale en verticale swings maken. Hierdoor kan de hele kamer in enkele bewegingen voorzien worden van een lekker verkoelend briesje.

De ventilator heeft 26 standen waardoor je altijd een geschikte stand vindt die bij de situatie past. Daarnaast wordt er standaard een afstandsbediening meegeleverd waardoor je de stand vanaf de bank of vanuit bed eenvoudig kunt aanpassen.

Ga je slapen maar vind je het niet prettig om de hele nacht de ventilator aan te laten staan? Geen probleem. Op de ventilator zit een timer tot 12 uur. Ook beschikt de staande ventilator over een nachtstand en natuurlijke wind modus waardoor je niet met bijvoorbeeld droge ogen komt te zitten.

Pluspunten
 • In hoogte verstelbaar
 • Super stil
 • 26 verschillende standen
Minpunten
 • Relatief prijzig

De Duux Whisper Flex Smart DXCF10 is verkrijgbaar bij:

2. Dyson AM06 – Beste tafelventilator

Dyson AM06 - Tafelventilator
Bekijk ventilator

De Dyson AM06 is volgens ons de beste tafelventilator. De ventilator heeft een modern design en is gemaakt door airmultiplier technologie wat betekent dat er een gladde luchtstroom ontstaat. Hierdoor is het mogelijk om de lucht rond te blazen zonder trillingen. De ventilator heeft dan ook geen bladen waardoor het apparaat super stil is. Zelfs op vol vermogen hoor je niets tot weinig. Een ideale ventilator voor in de slaapkamer.

Bovendien beschikt de tafelventilator over een slaaptimer, waardoor je kunt instellen wanneer de ventilator uit gaat. Dit kan je na een paar minuten doen, maar ook na een paar uur. Geen probleem. Je kunt de ventilator eventueel ook naar voren en achteren kantelen.

De ventilator is te bedienen door knoppen op de ventilator, maar het meest makkelijk is de meegeleverde afstandsbediening. In de afstandsbediening zit een magneet waardoor je de afstandsbediening aan de ventilator bevestigt en het daardoor minder makkelijk kwijt raakt. Mocht je de afstandsbediening wel kwijt raken, dan is dat behoorlijk zonde. Op de tafelventilator zelf bevinden zich de basisknoppen, maar het instellen van bijvoorbeeld de slaaptimer en het laten draaien van de ventilator kan alleen met behulp van de afstandsbediening.

De ventilator is eenvoudig schoon te maken vanwege de ronde vormen. Dit is super fijn, want ventilatoren trekken snel stof aan.

Pluspunten
 • Super modern design
 • Makkelijk schoon te maken
 • Meegeleverde afstandsbediening
Minpunten
 • Alleen basisfuncties wanneer je afstandsbediening kwijt raakt

De Dyson AM06 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. Bestron DFA30 – Beste vloerventilator

Bestron DFA 40 - Vloerventilator
Bekijk ventilator

De Bestron DFA30 is door ons uitgeroepen tot beste vloerventilator. Deze mooie metalen ventilator heeft een korf voor de veiligheid en beschikt dus over ventilatorbladen. De DFA30 verplaatst tot wel twee keer meer lucht dan alle andere standaard ventilatoren door de grotere diameter van deze ventilator. Daarnaast misstaat deze ventilator ook niet in een modern interieur.

De ventilator heeft drie verschillende standen die je met de knoppen op de ventilator inschakelt. Je kunt de vloerventilator kantelen waardoor je de luchtstroom naar boven of naar beneden kunt richten. De ventilator kan niet bewegen van links naar rechts, maar dat wordt ook niet verwacht van een vloerventilator.

De korf heeft een diameter van 35 centimeter en staat extra stevig op de grond dankzij het robuuste metalen frame. Onder dit frame zitten antislipvoetjes zodat de ventilator niet makkelijk in beweging komt.

Pluspunten
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Het frame is verticaal kantelbaar
 • Verschillende standen
Minpunten
 • Kan niet bewegen van links naar rechts

De Bestron DFA30 is verkrijgbaar bij:

4. Inventum VTO812WA – Beste torenventilator

Inventum VTO812WA - Torenventilator
Bekijk ventilator

De VTO812WA van het merk Inventum is door ons getest als beste torenventilator. Door de verticale bouw heb je een groot bereik en een optimale luchtstroom. De torenventilator zet je aan in verschillende standen (sterktes van 0 t/m 3) en tevens kun je ervoor kiezen de toren te laten draaien tijdens het blazen zodat alle hoeken in de kamer verkoelt worden. Ideaal voor wat verkoeling tijdens de hete zomerdagen dus! Daarnaast is deze torenventilator uitgerust met een flink lange snoer, waardoor deze op zeer veel verschillende plekken te plaatsen is voor optimale koeling.

Tevens is de ventilator niet alleen te bedienen via de ventilator zelf, maar ook via de meegeleverde afstandsbediening. Op die afstandsbediening stel je ook eenvoudig een timer in tot maximaal 7,5 uur. Je kunt de torenventilator daarom ook gerust gebruiken terwijl je slaapt.

De ventilator is 76 centimeter hoog en heeft een kopergewikkelde motor, dat zorgt voor een langere levensduur van het apparaat. De standaard en achterkant van het apparaat zijn wit en de voorkant van het apparaat is zwart. Dit is niet het allermooiste design product in dit lijstje, maar deze torenventilator doet perfect waarvoor je hem aan schaft, en dat is het verkoelen van jouw ruimte.

Pluspunten
 • Bedienbaar met meegeleverde afstandsbediening
 • Ideaal voor in deuropeningen
 • Timer tot maximaal 7,5 uur
 • Prima prijs- en kwaliteitsverhouding
Minpunten
 • Niet in één gehele kleur verkrijgbaar

De Inventum VTO812WA is verkrijgbaar bij:

5. Dyson Pure Cool Tower – Beste ventilator met afstandsbediening

Dyson Pure Cool Tower 2018 - Luchtreiniger
Bekijk ventilator

De Dyson Pure Cool Tower is volgens ons de beste ventilator met afstandsbediening. De Pure Cool Tower is een ventilator met een modern uiterlijk. De ventilator beschikt, net als de, AM06 van Dyson, over een Air Multiplier technologie waardoor de luchtstroom gelijkmatig wordt verspreid. Ook dit model is zonder bladen en daardoor super veilig en makkelijk schoon te maken.

De ventilator kun je instellen in tien verschillende luchtstroom instellingen waardoor je altijd de gewenste stand vindt. De Dyson Pure Cool Tower is te bedienen via de ventilator zelf, maar ook via een afstandsbediening met magneet zodat je het kunt bevestigen aan de ventilator en je de afstandsbediening niet kwijt kunt raken. De ventilator bereikt alle delen van de slaapkamer doordat het, desgewenst, kan ronddraaien. Wil je jouw slaapkamer verkoelen terwijl je slaapt? Dat kan heel eenvoudig door de ingebouwde timer. Deze kun je instellen van 15 minuten tot 9 uur. Dit zorgt voor een extra veilig gevoel. De ventilator is ongeveer 100 centimeter hoog en 19 centimeter breed.

Deze ventilator is daarnaast ook nog een luchtreiniger. Dus je krijgt niet alleen koele lucht, de lucht in je kamer wordt ook nog eens grondig gereinigd waardoor je altijd schone lucht inademt. Omdat dit apparaat wat uitgebreidere functies heeft dan de andere ventilators op dit lijstje is de Dyson Pure Cool Tower ook meteen de duurste ventilator op dit lijstje.

Pluspunten
 • Past in elk interieur
 • Ook een luchtreiniger
 • Met ingebouwde timer
 • Met meegeleverde afstandsbediening
Minpunten
 • Zeer prijzig

De Dyson Pure Cool Tower is verkrijgbaar bij:

Hoe werkt een ventilator?

Belangrijk om te weten is dat een ventilator geen koude lucht de ruimte in blaast. De apparaten zuigen lucht via de achterkant van aan waarna vervolgens de lucht met harde snelheid wordt uitgeblazen. Deze snelheid zorgt voor een verkoelende functie. Bij de meeste ventilatoren kun je de snelheid van het uitblazen zelf instellen en kun je ervoor kiezen het apparaat van links naar rechts te laten bewegen zodat de gekoelde lucht door een groter gedeelte van de ruimte wordt verspreid.

Omdat het apparaat geen koude lucht verspreid, is het aan te raden om de ventilator in een raam- of deuropening te plaatsen wanneer het buiten koeler is dan binnen. Op die manier wordt de koelere lucht van buiten naar binnen geblazen en krijg je toch een verkoelend effect. Daarnaast wordt ook wel eens aangeraden een bevroren fles met bijvoorbeeld water voor de ventilator te plaatsen wat ook een verkoelend effect zou moeten hebben.

Soorten ventilators

Zoals al eerder aangegeven bestaan er verschillende soorten en modellen ventilatoren. Zo kun je kiezen voor een staande ventilator, een tafelventilator of een torenventilator. Een tafelventilator is ideaal voor bijvoorbeeld op een bureau of nachtkastje. Je kunt deze eenvoudig verplaatsen. Voor een staande ventilator kies je als je bijvoorbeeld grotere ruimtes wil verkoelen. Je kunt de staande ventilator meestal in hoogte aanpassen, wat ideaal is voor verschillende ruimtes. De torenventilator is ideaal voor bijvoorbeeld in deuropeningen. Echter, de ventilator heeft een iets minder breed bereik, maar daarentegen wel een hoger bereik.

Waar op letten bij het kopen van een ventilator?

Bij de aanschaf van een ventilator kun je letten op het vermogen van de ventilator. Hoe hoger het vermogen, hoe harder de ventilator kan blazen. Maar ook: hoe hoger het vermogen, hoe meer stroomverbruik. De grootte van de ventilator (de diameter) zorgt ook voor een groter bereik. Daarnaast kun je letten op de verschillende functies van de ventilator: heeft de ventilator verschillende standen waardoor je kunt bepalen hoe hard de ventilator blaast en/of heeft de ventilator de mogelijkheid om rond te blazen; een zwenkfunctie. Bepaal voor jezelf wat jij zoekt in een ventilator, maar doe jezelf daarin niet te kort. Een betere nachtrust weegt waarschijnlijk wel op tegen een wat duurdere investering in de ventilator.

Plaats een reactie