De 5 beste ventilators van 2023

Wanneer het warme weer weer in aantocht is, genieten we hier allemaal van. Maar het nadeel van het mooie weer is dat bepaalde ruimtes in het huis erg warm kunnen worden. Als je bijvoorbeeld slaapt in een warme ruimte kun je moeilijk in slaap komen en als je werkt in een warme ruimte kun je je misschien moeilijker concentreren. De aanschaf van een ventilator is dan een goede uitkomst. Hierdoor voelt de ruimte koeler aan en kun je beter in slaap komen of je beter concentreren. Er bestaan verschillende soorten ventilatoren. Bijvoorbeeld ventilatoren die je op tafel kunt zetten, ventilatoren die je kunt bedienen middels een afstandsbediening en staande ventilatoren die handig zijn om bijvoorbeeld in een deuropening te zetten. Welke ventilator jij het beste kunt aanschaffen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en jouw wensen. Hieronder zetten wij de beste verschillende ventilatoren voor je op een rij:

Dit zijn ze, de 5 beste ventilators van 2023

1. Duux Whisper Flex Smart DXCF10 – Beste staande ventilator

Duux Whisper Flex Smart Ventilator
Bekijk ventilator

De Duux Whisper Statief ventilator is volgens ons de beste staande ventilator. Daarnaast is het ook nog eens de beste stille ventilator uit dit lijstje. Het heet natuurlijk niet voor niets de ‘whisper’: de ventilator is uiterst stil en heeft een bereik van wel 15 meter. Dit komt mede door het gebruik van dubbele ventilatorbladen. Hierdoor hoeft de ventilator minder hard te draaien om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen als een andere ventilator. De staande ventilator is verstelbaar in hoogte van 73 tot 95 centimeter. De ventilator beweegt niet alleen van links naar rechts, maar kan horizontale en verticale swings maken. Hierdoor kan de hele kamer in enkele bewegingen voorzien worden van een lekker verkoelend briesje.

De ventilator heeft 26 standen waardoor je altijd een geschikte stand vindt die bij de situatie past. Daarnaast wordt er standaard een afstandsbediening meegeleverd waardoor je de stand vanaf de bank of vanuit bed eenvoudig kunt aanpassen.

Ga je slapen maar vind je het niet prettig om de hele nacht de ventilator aan te laten staan? Geen probleem. Op de ventilator zit een timer tot 12 uur. Ook beschikt de staande ventilator over een nachtstand en natuurlijke wind modus waardoor je niet met bijvoorbeeld droge ogen komt te zitten.

Pluspunten
 • In hoogte verstelbaar
 • Super stil
 • 26 verschillende standen
Minpunten
 • Relatief prijzig

De Duux Whisper Flex Smart DXCF10 is verkrijgbaar bij:

2. Dyson Pure Cool Desk – Beste tafelventilator

Dyson Pure Cool Desk - Luchtreiniger en ventilator
Bekijk ventilator

De Dyson Pure Cool Desk is volgens ons de beste tafelventilator. De ventilator heeft een modern design en is gemaakt door Air Multiplier technologie wat betekent dat er een gladde luchtstroom ontstaat. Hierdoor is het mogelijk om de lucht rond te blazen zonder trillingen. De ventilator heeft dan ook geen bladen waardoor het apparaat super stil is. Zelfs op vol vermogen hoor je niets tot weinig. Een ideale ventilator voor in de slaapkamer.

De ventilator is te bedienen door knoppen op de ventilator, maar het meest makkelijk is de meegeleverde afstandsbediening of het gebruik van de app. Ook beschikt de ventilator over een luchtreiniger functie, hiermee wordt de lucht in de kamer gereinigd en kun je weer genieten van een schone en frisse lucht.

De ventilator is eenvoudig schoon te maken vanwege de ronde vormen. Dit is super fijn, want ventilatoren trekken snel stof aan.

Pluspunten
 • Super modern design
 • Makkelijk schoon te maken
 • Meegeleverde afstandsbediening
 • Ook luchtreiniger
Minpunten
 • prijzig

De Dyson Pure Cool Desk is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. Bestron DFA30 – Beste vloerventilator

Bestron DFA 40 - Vloerventilator
Bekijk ventilator

De Bestron DFA30 is door ons uitgeroepen tot beste vloerventilator. Deze mooie metalen ventilator heeft een korf voor de veiligheid en beschikt dus over ventilatorbladen. De DFA30 verplaatst tot wel twee keer meer lucht dan alle andere standaard ventilatoren door de grotere diameter van deze ventilator. Daarnaast misstaat deze ventilator ook niet in een modern interieur.

De ventilator heeft drie verschillende standen die je met de knoppen op de ventilator inschakelt. Je kunt de vloerventilator kantelen waardoor je de luchtstroom naar boven of naar beneden kunt richten. De ventilator kan niet bewegen van links naar rechts, maar dat wordt ook niet verwacht van een vloerventilator.

De korf heeft een diameter van 35 centimeter en staat extra stevig op de grond dankzij het robuuste metalen frame. Onder dit frame zitten antislipvoetjes zodat de ventilator niet makkelijk in beweging komt.

Pluspunten
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Het frame is verticaal kantelbaar
 • Verschillende standen
Minpunten
 • Kan niet bewegen van links naar rechts

De Bestron DFA30 is verkrijgbaar bij:

4. Inventum VTO812WA – Beste torenventilator

Inventum VTO812WA - Torenventilator
Bekijk ventilator

De VTO812WA van het merk Inventum is door ons getest als beste torenventilator. Door de verticale bouw heb je een groot bereik en een optimale luchtstroom. De torenventilator zet je aan in verschillende standen (sterktes van 0 t/m 3) en tevens kun je ervoor kiezen de toren te laten draaien tijdens het blazen zodat alle hoeken in de kamer verkoelt worden. Ideaal voor wat verkoeling tijdens de hete zomerdagen dus! Daarnaast is deze torenventilator uitgerust met een flink lange snoer, waardoor deze op zeer veel verschillende plekken te plaatsen is voor optimale koeling.

Tevens is de ventilator niet alleen te bedienen via de ventilator zelf, maar ook via de meegeleverde afstandsbediening. Op die afstandsbediening stel je ook eenvoudig een timer in tot maximaal 7,5 uur. Je kunt de torenventilator daarom ook gerust gebruiken terwijl je slaapt.

De ventilator is 76 centimeter hoog en heeft een kopergewikkelde motor, dat zorgt voor een langere levensduur van het apparaat. De standaard en achterkant van het apparaat zijn wit en de voorkant van het apparaat is zwart. Dit is niet het allermooiste design product in dit lijstje, maar deze torenventilator doet perfect waarvoor je hem aan schaft, en dat is het verkoelen van jouw ruimte.

Pluspunten
 • Bedienbaar met meegeleverde afstandsbediening
 • Ideaal voor in deuropeningen
 • Timer tot maximaal 7,5 uur
 • Prima prijs- en kwaliteitsverhouding
Minpunten
 • Niet in één gehele kleur verkrijgbaar

De Inventum VTO812WA is verkrijgbaar bij:

5. Dyson AM07 - Torenventilator – Beste ventilator met afstandsbediening

Dyson AM07 - Torenventilator
Bekijk ventilator

De Dyson AM07 – Torenventilator is volgens ons de beste ventilator met afstandsbediening. De AM07 – Torenventilator is een ventilator met een modern uiterlijk. De ventilator beschikt, net als de Pure Cool Desk van Dyson, over een Air Multiplier technologie waardoor de luchtstroom gelijkmatig wordt verspreid. Ook dit model is zonder bladen en daardoor super veilig en makkelijk schoon te maken.

De ventilator kun je instellen in tien verschillende luchtstroom instellingen waardoor je altijd de gewenste stand vindt. De Dyson AM07 – Torenventilator is te bedienen via de ventilator zelf, maar ook via een afstandsbediening met magneet zodat je het kunt bevestigen aan de ventilator en je de afstandsbediening niet kwijt kunt raken. De ventilator bereikt alle delen van de slaapkamer doordat het, desgewenst, kan ronddraaien. Wil je jouw slaapkamer verkoelen terwijl je slaapt? Dat kan heel eenvoudig door de ingebouwde timer. Deze kun je instellen van 15 minuten tot 9 uur. Dit zorgt voor een extra veilig gevoel. De ventilator is 107 centimeter hoog en 19 centimeter breed.

Pluspunten
 • Past in elk interieur
 • Met ingebouwde timer
 • Met meegeleverde afstandsbediening
Minpunten
 • Zeer prijzig

De Dyson AM07 - Torenventilator is verkrijgbaar bij:

Hoe werkt een ventilator?

Belangrijk om te weten is dat een ventilator geen koude lucht de ruimte in blaast. De apparaten zuigen lucht via de achterkant van aan waarna vervolgens de lucht met harde snelheid wordt uitgeblazen. Deze snelheid zorgt voor een verkoelende functie. Bij de meeste ventilatoren kun je de snelheid van het uitblazen zelf instellen en kun je ervoor kiezen het apparaat van links naar rechts te laten bewegen zodat de gekoelde lucht door een groter gedeelte van de ruimte wordt verspreid.

Omdat het apparaat geen koude lucht verspreid, is het aan te raden om de ventilator in een raam- of deuropening te plaatsen wanneer het buiten koeler is dan binnen. Op die manier wordt de koelere lucht van buiten naar binnen geblazen en krijg je toch een verkoelend effect. Daarnaast wordt ook wel eens aangeraden een bevroren fles met bijvoorbeeld water voor de ventilator te plaatsen wat ook een verkoelend effect zou moeten hebben.

Soorten ventilators

Zoals al eerder aangegeven bestaan er verschillende soorten en modellen ventilatoren. Zo kun je kiezen voor een staande ventilator, een tafelventilator of een torenventilator. Een tafelventilator is ideaal voor bijvoorbeeld op een bureau of nachtkastje. Je kunt deze eenvoudig verplaatsen. Voor een staande ventilator kies je als je bijvoorbeeld grotere ruimtes wil verkoelen. Je kunt de staande ventilator meestal in hoogte aanpassen, wat ideaal is voor verschillende ruimtes. De torenventilator is ideaal voor bijvoorbeeld in deuropeningen. Echter, de ventilator heeft een iets minder breed bereik, maar daarentegen wel een hoger bereik.

Waar moet je op letten bij het kopen van een ventilator?

Bij de aanschaf van een ventilator kun je letten op het vermogen van de ventilator. Hoe hoger het vermogen, hoe harder de ventilator kan blazen. Maar ook: hoe hoger het vermogen, hoe meer stroomverbruik. De grootte van de ventilator (de diameter) zorgt ook voor een groter bereik. Daarnaast kun je letten op de verschillende functies van de ventilator: heeft de ventilator verschillende standen waardoor je kunt bepalen hoe hard de ventilator blaast en/of heeft de ventilator de mogelijkheid om rond te blazen; een zwenkfunctie. Bepaal voor jezelf wat jij zoekt in een ventilator, maar doe jezelf daarin niet te kort. Een betere nachtrust weegt waarschijnlijk wel op tegen een wat duurdere investering in de ventilator.

Veelgestelde vragen over ventilators

 • Welke ventilator blaast het hardst?

  Een ventilator met een hoog vermogen en verschillende standen kan het hardst blazen. De lucht wordt door de ventilator opgezogen en direct weer uitgeblazen. Waardoor er een koel briesje ontstaat. Echter kan een ventilator geen temperaturen verlagen, maar de warmte wel gevoelsmatig verkoelen. De Dyson AM70 is één van de beste ventilatoren met maar liefst 10 verschillende snelheidsstanden en een vermogen van 56 watt. En door de speciale technologie die Dyson in haar producten verwerkt heb je met deze ventilator echt het gevoel dat het een stuk koeler is.

 • Wat werkt beter torenventilator of staande ventilator?

  Welke ventilator beter werkt is afhankelijk van de situatie. Een torenventilator is krachtiger en geschikt om voor een verkoeling in een grotere ruimte te zorgen. Afhankelijk van de capaciteit van de torenventilator kunnen ruimtes van 70 tot 80 m2 worden verkoeld. Een staande ventilator wordt doorgaans in de buurt van een zitgedeelte geplaatst om voor een koele lucht voor 1 tot 2 personen te zorgen. Deze zijn minder krachtig en dus ook niet in staat om voor een koele lucht in een grotere ruimte te zorgen.

 • Hoeveel watt voor ventilator?

  Des te hoger het vermogen van de ventilator des te beter en harder deze kan blazen. Een hardere blaasstand zorgt voor een koelere luchtstroom. Een sterke ventilator heeft een vermogen van 60 tot 80 Watt. Ventilatoren met een minder vermogen koelen minder goed, omdat de luchtstroom die zij produceren niet sterk genoeg is.

 • Hoe lang kan een ventilator aan?

  Een ventilator kan je dag en nacht aan laten staan, maar let op dat een ventilator geen vreemde geluiden maakt of moeite heeft met draaien. Door een vastlopende motor of een blad kan een ventilator defect raken of zelfs voor kortsluiting zorgen. Duurdere ventilatoren zijn ook gemaakt van stevigere materialen zodat deze langdurig gebruikt kunnen worden. Het advies is wel om een ventilator nooit onbeheerd achter te laten.

 • Wat is de stilste ventilator?

  Een ventilator die een geluid van maximaal 50 decibel (dB) produceert mag gezien worden als een stille ventilator. Ventilatoren die meer geluid produceren dus niet. 50 dB is ongeveer te vergelijken met zacht gepraat. De Fuave TV7010 is één van de stilste torenventilatoren die er zijn en produceert een geluid van maximaal 48 dB.

 • Kan je van een ventilator verkouden worden?

  De ventilator maakt je niet verkouden, maar door het blazen van de lucht kan je wel virussen en bacteriën inademen. En deze virussen en bacteriën kunnen je verkouden maken. Hier is helaas weinig aan te doen tenzij je voor een aanvullend product, zoals een luchtreiniger kiest. Een luchtreiniger kan virussen en bacteriën uit de lucht verwijderen.

 • Hoe koel je met een ventilator?

  Een ventilator kan in tegenstelling tot een Airco niet koelen, maar wel voor een koudere luchtstroom zorgen. Door het geluid in een ruimte te blazen krijgt de gebruiker de gevoelsmatig koeler, maar de temperatuur in de ruimte wordt feitelijk niet verlaagd. Wanneer je echt de temperatuur wilt verlagen heb je een airconditioning nodig. Er zijn wel diverse trucs te vinden op het internet waarbij je bijvoorbeeld een zak ijs voor je ventilator hangt, maar vaak gaat dit lekken en is de verkoeling maar van korte duur. Daarnaast kan dit ook nog eens voor kortsluiting zorgen. We zouden dit dus niet aanraden en in plaats daarvan adviseren te kijken naar een mobiele airco.

 • Plaats een reactie