De 5 beste mobiele airco’s van 2024

Wanneer de warme maanden weer aanbreken is het fijn om een airco in huis te hebben. Als het te warm is in een ruimte is het bijvoorbeeld lastig om je te kunnen concentreren. Je bent sneller afgeleid en krijgt dingen niet snel gedaan. Als het te warm is in je slaapkamer, kun je wellicht moeilijker in slaap komen of wat vaker wakker worden en mis je toch wat belangrijke uren slaap. Het hebben van een mobiele airco is dan zeker geen overbodige luxe. Maar welke mobiele airco kun je dan het beste kopen? Om jou hier een antwoord op te kunnen geven, hebben wij een test gehouden onder mobiele airco’s. We delen graag de top 5 beste mobiele airco’s met je:

Merk
Model
1
AEG AXP34U338HW ChillFlex Pro mobiele airco
AEG
AXP35U538CW ChillFlex Pro
2
Inventum AC901 mobiele airco
Inventum
AC901
3
Carrier 51QPD012N7S mobiele airco
Carrier
51QPD012N7S
4
Sauber PAC-123542 mobiele airco
Sauber
PAC-123584 8000
5
De'Longhi Pinguino PAC EX120 mobiele airco
De'Longhi
Pinguino PAC EX120

Dit zijn ze, de 5 beste mobiele airco's van 2024

1. AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro – Beste energiezuinige mobiele airco

AEG AXP34U338HW ChillFlex Pro mobiele airco
Bekijk mobiele airco

De AXP35U538CW ChillFlex Pro van het merk AEG verschijnt op nummer 1 in deze top 5. Het is een ideale draagbare airconditioning. Met deze mobiele airco ben je in staat om een ruimte snel te verkoelen. Het is een duurzame mobiele airco omdat het energieverbruik minimaal is. Daarmee verminderd dit apparaat het broeikaseffect met 99,8% vergeleken met R410a.

Deze draagbare airco van AEG heeft dan ook energielabel A voor het koelen. Koelen? Ja, want deze mobiele airco heeft ook de verwarmingsfunctie. Het apparaat kan de ruimte koelen of verwarmen tussen de 5 en 35 graden. Je kunt zelf de gewenste temperatuur instellen en zo de kamer altijd op een fijne temperatuur houden. Dit is ideaal voor kleinere ruimtes die minder geïsoleerd zijn. Met deze unit kan je namelijk in de zomer verkoelen, en in de winter verwarmen als het nodig is.

Het is een compacte mobiele airco met afmetingen van 71 cm hoog, 48 cm breed en 39 cm diep. Het apparaat heeft een ontvochtigingscapaciteit van 1,6 liter per uur. Je kunt de mobiele airco gerust in je slaapkamer plaatsen, want hij maakt amper geluid.

Pluspunten
 • Eenvoudig te bedienen
 • Redelijk stil
 • Mogelijkheid om te verwarmen
Minpunten
 • Korte afvoerbuis

De AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro is verkrijgbaar bij:

2. Inventum AC901 – Beste mobiele Airco met ontvochtiger en ventilator

Inventum AC901 mobiele airco
Bekijk mobiele airco

De AC901 mobiele airco van het merk Inventum is een airco, ontvochtiger en ventilator in één. De mobiele airco heeft een hoog koelvermogen en verkoelt of ventileert ruimtes tot 80 vierkante meter. Dat is ongeveer even groot als een gemiddelde woonkamer. Binnen een paar uur heb jij jouw ruimte al op gewenste temperatuur. De mobiele airco kan temperaturen genereren van 16 tot 31 graden. Het apparaat heeft energieklasse A.

Wil je graag dat jouw mobiele airco alleen ventileert? Dat kan ook met deze unit! Met de bijgeleverde afstandsbediening wissel je eenvoudig tussen de verschillende functies op dit apparaat. De ventilator in de mobiele airco kent twee standen. Het apparaat heeft afmetingen van 68 cm hoog, 33 cm breed en 28 cm diep, erg compact en overal neer te zetten dus.

De Inventum is de goedkoopste mobiele airco in deze top vijf en is voornamelijk geschikt voor het koelen van kleine ruimtes over een langere periode. De lage prijs is terug te zien in de bouwkwaliteit en het geluidsniveau van deze mobiele airco. Heb je niet veel te besteden en wil je toch een mobiele airco? Dan is dit het juiste apparaat!

Pluspunten
 • Met afstandsbediening
 • Op wielen
 • 5 jaar garantie
Minpunten
 • Geen verwarmingsfunctie

De Inventum AC901 is verkrijgbaar bij:

3. Carrier 51QPD012N7S – Beste mobiele airco tot 100 m3

Carrier 51QPD012N7S mobiele airco
Bekijk mobiele airco

De mobiele airco van het merk Carrier met het type 51QPD012N7S heeft een vier in één functie: dit apparaat kan zowel verkoelen, als ontvochtigen, als ventileren als verwarmen. Een echte multifunctionele topper dus! Deze airco heeft energielabel A, maar wanneer je deze mobiele airco als verwarming gebruikt krijgt hij zelfs energielabel A+. Het apparaat kan ruimtes tot wel 100 vierkante meter verkoelen of verwarmen en is te bedienen vanaf het bedieningspaneel of via de draadloze bijgeleverde afstandsbediening.

De mobiele airco is makkelijk te verplaatsen door de wieltjes aan de onderkant en heeft een ingebouwde timer waardoor jij tot maximaal 12 uur de gewenste ruimte kunt koelen, ontvochtigen, verwarmen of ventileren. Het apparaat kent drie ventilatiestanden, een swing functie en een verstelbaar luchtrooster. Het is een compacte mobiele airco met afmetingen van 77 cm hoog, 47 cm breed en 40 cm diep. Deze airco is wel wat duurder dan sommige andere in dit lijstje, maar daar krijg je dan ook heel wat voor terug.

Pluspunten
 • Verkoelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen
 • Energielabel A/A+
 • Verkoelt tot wel 100 m3
Minpunten
 • Prijzig

De Carrier 51QPD012N7S is verkrijgbaar bij:

4. Sauber PAC-123584 8000 – Beste mobiele airco met stoffilter

Sauber PAC-123542 mobiele airco
Bekijk mobiele airco

De PAC-123584 8000 van het merk Sauber is een energiezuinige mobiele airconditioner. Het is een ontvochtiger, ventilator en airco in één. De mobiele airco is eenvoudig te bedienen door de bijgeleverde afstandsbediening en het digitale display op het apparaat. Het apparaat heeft ook een ingebouwde timer waardoor jij het gewenste aantal werkuren kunt instellen, maar waarmee je ook de gewenste temperatuur van de ruimte kunt bepalen.

Daarnaast kun je ook de ventilatorsnelheid instellen, waardoor de ruimte sneller gekoeld kan worden. Uiteraard gaat dit dan wel gepaard met wat meer geluid. Door de ingebouwde ontvochtigingsfunctie regel je een optimaal ruimteklimaat. Ideaal!

Het apparaat heeft een stoffilter die alles grotendeels tegenhoudt en waardoor stof niet onnodig terug de ruimte in wordt geblazen. Dit is zeer gunstig voor mensen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor huisstofmijt of bijvoorbeeld bezoek dat allergisch is voor bepaalde huisdieren. Het is een redelijk kleine mobiele airco: 68 cm hoog, 28 cm breed en 33 cm diep. Dit is vooral fijn als je het apparaat in een wat kleinere ruimtes wil plaatsen.

Pluspunten
 • Ventilatorsnelheid instelbaar
 • Stoffilter
 • Regelen van je ruimteklimaat door ingebouwde ontvochtigingsfunctie
Minpunten
 • Heeft niet de functie om te verwarmen

De Sauber PAC-123584 8000 is verkrijgbaar bij:

5. De'Longhi Pinguino PAC EX120 – Beste zwarte mobiele airco

De'Longhi Pinguino PAC EX120 mobiele airco
Bekijk mobiele airco

De De’Longhi Pinguino PAC EX120 is de enige zwarte mobiele airco in deze top 5. En dat maakt deze mobiele airco zeer stijlvol! Naast de verkoelende functie heeft het apparaat ook een ventilator en ontvochtiger functie. Deze mobiele airco is makkelijk te bedienen door het digitale display en de bijgeleverde afstandsbediening, welke ook in bijpassend zwart is. De airconditioner is eenvoudig te verplaatsen door middel van de handgrepen en zwenkwieltjes onder het apparaat. De mobiele airco heeft energieklasse A.

Het apparaat is 80,5 cm hoog, 44,5 cm breed en 39 cm hoog. De mobiele airco wordt geleverd inclusief vensterkit. Met een vensterkit leg je afvoerslang eenvoudig door het raam naar buiten en wordt met behulp van de vensterkit de rest van het raam afgedekt waardoor er geen beestjes naar binnen kunnen vliegen. Ook voorkomt de vensterkit dat er weer warme lucht terug de ruimte in stroom, wat het gebruik van een mobiele airco inefficiënt zou maken. De wat hogere prijs is terug te zien in de afwerking en bouwkwaliteit van deze mobiele airco. Het is een stevig apparaat waarbij goed na is gedacht over het design. Met een geschiktheid tot 95 vierkante meter heeft deze mobiele airco ook een goede capaciteit in huis.

Pluspunten
 • Inclusief vensterkit
 • Zeer stil
 • Mooi design
Minpunten
 • Geen verwarmende functie

De De'Longhi Pinguino PAC EX120 is verkrijgbaar bij:

Hoe werkt een mobiele airco?

Een mobiele airco kun je plaatsen waar je maar wilt. Het koelt de lucht in de ruimte waar jij het koel wil hebben door middel van een warmtepomp en koelmiddel. De lucht wordt als het ware opgezogen door de mobiele airco en de lucht gaat vervolgens door het apparaat heen. Onderweg zorgt de airco ervoor dat de koelvloeistof uit de warme lucht wordt gehaald. Door dit te doen, wordt de warme lucht uit de lucht verwijderd. Vervolgens blaast de mobiele airco de koele lucht weer terug de ruimte in. De warme lucht wordt vervolgens afgevoerd door een afvoerslang naar buiten toe.

Tips voor het gebruik van een mobiele airco

Wanneer je een mobiele airco in gebruik gaat nemen, zijn er een aantal punten waar je rekening mee dient te houden:

1. Zorg ervoor dat je de mobiele airco zo dicht mogelijk bij een raam of deur zet.

De afvoerslang van de airco dient altijd naar buiten te worden gelegd zodat de warme lucht kan worden afgevoerd. Wanneer je je airco bij een raam of deur hebt gezet, leg je de afvoerslang naar buiten. Let er goed op dat je daarna het raam of de deur zo ver als mogelijk sluit.

2. Zijn er nog meer ramen en deuren in de ruimte?

Zorg ervoor dat deze gesloten worden. Op die manier verlies je geen koude lucht aan een ruimte waar dat niet perse nodig is.

3. Sluit zoveel mogelijk de gordijnen, jaloezieën en/of rolluiken

Bescherm de ruimte tegen invallend zonlicht. Wanneer zon de ruimte in komt, zorgt dit voor nog meer warmte en voor meer werk voor de mobiele airco.

4. Zorg ervoor dat alles goed is aangesloten

Om de mobiele airco zo goed mogelijk haar werk te kunnen laten doen, is het van belang om te controleren of alles goed is aangesloten. Daarnaast is het belangrijk om de afvoerslang zoveel mogelijk recht naar buiten te leggen.

5. Geen blokkades?

Het is belangrijk om afstand te houden van muren of andere grote voorwerpen. Houd hierbij ongeveer 30 tot 40 centimeter afstand van de muur of het voorwerp. Wanneer je dit niet doet, kan de luchtstroom blokkeren en kan de mobiele airco niet op volle kracht zijn werk doen, waardoor het langer duurt voordat de ruimte op de gewenste temperatuur is. Zet daarnaast ook geen kleine voorwerpen op of voor de airco.

6. Alle aansluitingen gecontroleerd?

Wanneer je ergens nog niet helemaal zeker van bent, kun je voor alle zekerheid de gebruiksaanwijzing van de mobiele airco raadplegen. Heb je alles gecontroleerd en zit alles goed? Zet de airco dan maar gauw aan! Tip: zet de airco vroeg op de dag aan, zodat het apparaat al vroeg aan het werk wordt gezet en op die manier minder hard hoeft te werken als het écht warm wordt in de ruimte.

Wat kost een mobiele airco aan stroom?

Allereerst is het belangrijk om te kijken waarom je precies een mobiele airco wil aanschaffen. Wil je meerdere ruimtes verkoelen? Wil je de airco weer op kunnen bergen? Geen zin of tijd in een verbouwing? Geen geld voor een verbouwing? Is het antwoord op een van deze vragen ‘ja’, dan is het een goed idee om een mobiele airco aan te schaffen. Waarom moet je hier goed over nadenken? Over het algemeen verbruikt een mobiele airco meer stroom dan een vaste airco.

Wat een mobiele airco kost aan stroom is afhankelijke van de te koelen ruimte. Daarnaast is het afhankelijk van het tarief van jouw energiemaatschappij. Met deze twee punten in gedachten kun je een inschatting van de kosten aan stroom van een mobiele airco maken. Ten eerste kost een mobiele airco bijna twee keer zoveel aan stroom als een vaste airco. Bedenk daarom goed of het boren van een gat in de muur eventueel opweegt tegen de dubbele kosten.

Onderhoud van je mobiele airco

Daarnaast kan het goed onderhouden van jouw mobiele airco ook kosten besparen op jouw energieverbruik, maar is met name belangrijk voor de levensduur van het apparaat. Je beleeft langer plezier van je mobiele airco wanneer je jouw airco goed onderhoudt:

1. Verwijder regelmatig het stof van de mobiele airco

Omdat het apparaat lucht opzuigt, neemt het eigenlijk vanzelfsprekend ook stof met zich mee. Dit blijft vaak op het apparaat zitten. De stof kun je verwijderen met een vochtige doek. Gebruik hiervoor geen natte doek, omdat het apparaat niet tegen (veel) water kan. Neem daarna het apparaat af met een droge doek.

2. Leeg eventueel de condensbak

Wanneer het apparaat lucht opzuigt, brengt dat automatisch ook vocht met zich mee. Door de meeste mobiele airco’s wordt dit vocht opgevangen in een condensbak. Het is belangrijk deze regelmatig te legen, zodat het apparaat niet onnodig veel energie verbruikt. Wanneer de bak vol is, stopt de airco automatisch met het verkoelen van de ruimte. Houd het daarom goed in de gaten, zodat je er niet na een tijdje pas achter komt dat de airco is gestopt met het verkoelen van de ruimte.

3. Reinig filters en de afvoerslang

Omdat niet alleen de buitenkant van de airco veel stof vangt, maar ook de binnenkant is het van belang dat je regelmatig (ongeveer één keer per één of twee weken als de airco alle dagen van de week aan heeft gestaan) de filters en afvoerslang reinigt. Je kunt hiervoor een stofzuiger gebruiken, maar wanneer de filters veel stof hebben gevangen is het een goed idee om de filters even schoon te maken in water. Daarna is het van belang dat het filter goed droogt voordat het wordt teruggeplaatst in de airco. Wanneer de filters niet meer goed werken, kun je deze eventueel (laten) vervangen.

4. Het opbergen van de mobiele airco

Zorg ervoor dat er nergens het apparaat nog water te vinden is voor je het opbergt. Daarnaast is het van belang dat je het apparaat goed reinigt, zoals hierboven staat beschreven. Zo kun je de volgende zomer weer volop genieten van jouw mobiele airco.

Waar moet je op letten bij het kopen van een mobiele airco?

Wanneer je overgaat tot een aankoop van een mobiele airco is het belangrijk om van tevoren goed te bedenken welke functionaliteiten jouw mobiele airco volgens jou moet hebben. Wil je dat de airco alleen verwarmt op warme zomerdagen of wil je bijvoorbeeld op koude winterdagen ook graag ruimtes verwarmd hebben? Sommige mobiele airco’s zijn ook voorzien van een optie om te verwarmen. Deze mobiele airco’s behoren vaak wel tot de wat duurdere airco’s, maar hebben wel meerdere functies. Sommige mobiele airco kunnen dus zowel verkoelen als verwarmen en dat brengt vele voordelen met zich mee. Een mobiele airco die verwarmt, verwarmt een ruimte sneller dan een gewone verwarming die in de meeste gevallen op gas werken. Gas is duurder, het duurt langer voordat een ruimte helemaal verwarmd is en dat maakt de inzet van een mobiele airco zeer interessant. Een nadeel hiervan is wel dat je slechts één ruimte verwarmt of verkoelt.

Mobiele airco zonder slang

Bestaan er ook mobiele airco’s zonder slang? Jammer, maar helaas deze bestaan niet. Een (mobiele) airco moet altijd zijn warme lucht kwijt kunnen en dat kan alleen door de warme lucht naar buiten af te voeren middels de afvoerslang. Als je dit niet doet, dan blijft de warme lucht in de ruimte, wordt het ook niet koeler in de ruimte en heeft het gebruik of de aanschaf van een mobiele airco ook geen zin.

Veelgestelde vragen over mobiele airco's

 • Wat is het beste merk mobiele airco?

  Whirlpool is een gevestigd merk in witgoed en huishoudelijke apparaten en staan voor kwaliteit en een goede service. Daarnaast zijn de apparaten van Whirlpool ook betaalbaar. Op het gebied van Airco’s biedt de fabrikant interessante producten met verschillende functies en in uiteenlopende prijscategorieën aan.

 • Welke mobiele airco koelt het beste?

  Het koelvermogen van een airco wordt aangegeven in BTU. Hoe hoger de BTU des te beter het apparaat koelt. In de regel zijn mobiele airco’s met een hogere BTU duurder in de aanschaf en verbruiken deze meer stroom. Omdat het apparaat harder moet werken om de lucht tot circa 10 graden te kunnen verkoelen. De Fauve ACS14K01 is een apparaat met een koelvermogen van 14000 BTU. De meeste airco’s hebben een koelvermogen van 9000 of 12000 BTU.

 • Hoeveel graden koelt een mobiele airco?

  Een mobiele airco kan tot maximaal 10 graden koelen. De temperatuur in huis of een specifieke kamer wordt verlaagd. Een koele lucht zorgt voor meer wooncomfort. Zeker op warme zomerdagen. Hoe goed de airco koelt is afhankelijk van het koelvermogen dat in BTU wordt aangegeven. Een airco met meer koelvermogen is in de regel ook duurder.

 • Wat is de beste mobiele airco zonder afvoerslang?

  Er is geen beste mobiele airco zonder afvoerslang. Waarom? Een mobiele airco heeft altijd een afvoerslang nodig. De warme lucht moet namelijk kunnen worden afgevoerd en dit gebeurt via een slang die naar buiten wordt geplaatst. Hetzij via een raam of een speciale opening in bijvoorbeeld een deur. Als je een apparaat wilt gebruiken dat geen afvoerslang nodig heeft, is een luchtkoeler een betere optie.

 • Wat is de beste split airco?

  De Qlima SC5248 is op dit moment de beste airco die je kunt kopen. Qlima staat bekend om het fabriceren van kwalitatief goede producten en de SC5248 is er daar één van. De split airco heeft een koelvermogen van 18000BTU en een Wi-Fi module voor het op afstand bedienen met een app op een smartphone of een tablet. Daarnaast bevat de split airco een warmte module en je kunt de airco dus ook in de winter goed gebruiken.

 • Wat is de stilste mobiele airco?

  Een normaal geluidsniveau ligt tussen de 40 en 65 decibel en de meeste airco’s overschrijden de 65 decibel. Een airco is dus niet stil en het geluid is het beste te vergelijken met een stofzuiger. Dat kan een irritatie opleveren als je de airco veel gebruikt. Nu zijn er wel airco’s die tussen de 40 en 60 decibel geluid produceren. Daaronder de mobiele airco’s van het merk Duux North.

 • Wat is het verschil tussen een airco en een ventilator?

  Het grote verschil tussen een airco en een ventilator is dat een airco daadwerkelijk de temperatuur kan verlagen. Dat kan een ventilator niet. De ventilator blaast met behulp van roterende bladen een stroom lucht de kamer in. Dit kan verkoelend aanvoelen, maar het verlaagt de temperatuur niet. Een airco blaast koele lucht de ruimte in waardoor de temperatuur wel verlaagd wordt.

 • Wat is beter luchtkoeler of mobiele airco?

  Een airco is in de basis beter, omdat een airco verkoelender werkt dan een luchtkoeler. Een airco werkt met koelvloeistof en onttrekt de warmte uit de lucht die het opzuigt. Vervolgens wordt de koele lucht de ruimte ingeblazen. Een luchtkoeler zuigt lucht op en deze stroom wordt met behulp van koelelementen gekoeld. De voordelen van een luchtkoeler zijn dat er geen afvoerslang naar buiten nodig is en dat het apparaat minder stroom verbruikt dan een airco.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

1 gedachte over “De 5 beste mobiele airco’s van 2024”

Plaats een reactie