De 5 beste hygrometers van 2024

Een hygrometer is onmisbaar in huis. En nu vraag je jezelf af waarom dat zo is. Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor de gezondheid. Bij een te hoge luchtvochtigheid krijgen schimmels een grote kans om zich te vermeerderen en een langere blootstelling aan de sporen van schimmels kunnen gezondheidsklachten opleveren. Ook bij een te lage luchtvochtigheid kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan geïrriteerde en jeukende huid en ogen, maar ook ernstige gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen en zelfs extreme vermoeidheid. Daarom is het belangrijk om een vinger aan de pols te houden en te weten hoe het de luchtvochtigheid in huis is gesteld. Daar heb je een hygrometer voor nodig.

Hygrometers heb je in verschillende soorten, maten en prijsklasse. Simpele hygrometers zijn relatief goedkoop en meten de luchtvochtigheid terwijl luxueuze modellen iets meer kunnen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook buiten worden geplaatst en beschikken over een ingebouwde barometer en neerslagmeter. Er zijn ook modellen voor binnen die niet alleen de luchtvochtigheid meten, maar ook de temperatuur aangeven. Als je op zoek gaat naar de beste hygrometer kan het al snel aanvoelen als het zoeken naar een naald in een hooiberg. Wat is de beste hygrometer vraag je jezelf af? Daarom helpen wij je graag! Wij hebben een aantal hygrometers uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste hygrometers van 2024 zijn.

Merk
Model
1
Boneco X200 Thermo-Hygrometer met LCD-Display Wit
Boneco
X200
2
Bresser thermo-hygrometer Quadro NLX
Bresser
Quadro NLX
3
Aqara TVOC Air Quality Monitor - Luchtkwaliteitsmeter - Zigbee 3.0
Aqara
TVOC Air Quality Monitor
4
Xiaomi Mijia Thermometer Hygrometer Binnen Inclusief Batterij Bluetooth
Xiaomi
Mijia hygrometer
5
Alecto WS-05 - Hygrometer voor binnen - Werkt zonder batterijen
Alecto
WS-05

Dit zijn ze, de 5 beste hygrometers van 2024

1. Boneco X200 – Beste thermo hygrometer

Boneco X200 Thermo-Hygrometer met LCD-Display Wit
Bekijk hygrometer

De Boneco X200 is een simpele combinatie van een thermometer en een hygrometer. In het duidelijke display wordt duidelijk aangegeven wat de kamertemperatuur is en hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld. Je kunt over een goede luchtvochtigheid spreken als de waarde tussen de 40% en 60% ligt. Onder de 40% is de lucht te droog en boven de 60% is de lucht te vochtig. Met andere apparaten, zoals een luchtbevochtiger of -ontvochtiger kun je de luchtvochtigheid weer op niveau brengen.

De Boneco X200 is een goedkoop, simpel en effectief model dat op een knoopcel batterij werkt. De digitale hygrometer met ingebouwde thermometer kun je alleen binnen gebruiken en heeft een bereik van 100 meter. Dat meer dan voldoende is om de temperatuur en de luchtvochtigheid in huis te meten. Voor de meest accurate meting zet je het apparaatje in de kamer waar je de metingen wilt verrichten.

Pluspunten
 • Duidelijk display
 • Eenvoudig in gebruik
 • Combinatie van thermometer en hygrometer
 • Werkt op een knoopcel batterij
Minpunten
 • Alleen voor gebruik binnen
 • Geen ophangmechanisme

De Boneco X200 is verkrijgbaar bij:

2. Bresser Quadro NLX – Beste hygrometer voor binnen en buiten

Bresser thermo-hygrometer Quadro NLX
Bekijk hygrometer

De Bresser Quadro NLX is een uitgebreid weerstation waarmee je vier kamers of locaties tegelijk kunt meten op temperatuur en luchtvochtigheid. Het pakket bestaat uit een basisstations en vier sensoren die je in of rondom het huis kunt plaatsen. Het basisstation werkt op netstroom terwijl de sensoren op 6 triple-A batterijen werken. Deze sensoren versturen de informatie via een radiofrequentie naar het basisstation die de metingen op een kleurrijk en duidelijk display weergeeft.

Maar dat is nog niet alles, want het product heeft ook een wekkerfunctie en geeft een waarschuwing wanneer de luchtvochtigheid te hoog is en te lang duurt. Een leuke gadget zijn de actuele weersvoorspellingen die handig zijn om te kunnen bepalen of ventileren een goed idee is. Dat doe je immers niet als het regent, want dan zal de luchtvochtigheid in huis alleen maar meer worden.

Pluspunten
 • Compleet pakket
 • Weersvoorspellingen
 • Duidelijk en kleurrijk display
 • Zowel thermometer als hygrometer
 • Werkt op netstroom en batterijen
Minpunten
 • Sensoren zijn duidelijk aanwezig en wit

De Bresser Quadro NLX is verkrijgbaar bij:

3. Aqara TVOC Air Quality Monitor – Beste hygrometer met zigbee 3.0

Aqara TVOC Air Quality Monitor - Luchtkwaliteitsmeter - Zigbee 3.0
Bekijk hygrometer

De luchtvochtigheid is een belangrijke factor die bepaald of je gezondheid geen gevaar loopt, maar de luchtkwaliteit is net zo belangrijk. Daarom is de Aqara TVOC Air Quality Monitor een perfecte keuze. Je plaatst de TVOC sensor in de kamer waar je de metingen wilt verrichten en op het display wordt weergegeven wat de temperatuur is, de luchtvochtigheidsmeting en hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. Op basis van deze gegevens kun je actie ondernemen als dat nodig is. Door bijvoorbeeld vochtvreters, luchtreinigers of luchtbevochtigers te plaatsen.

De gegevens die door de Aqara TVOC Air Quality Monitor worden verzameld kun je gebruiken om scènes aan te maken. Via de app op een mobiele telefoon. Op basis van deze data en scènes krijgt de app ook actuele informatie over hoe het met de temperatuur, de luchtvochtigheid en luchtkwaliteit gesteld is. Zo houd je altijd een vinger aan de pols met betrekking tot het klimaat in je woning en kun je gericht actie ondernemen wanneer dat nodig is.

Pluspunten
 • Bediening via de app
 • Meet temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit
 • Werkt met Zigbee 3.0
 • Apparaat en sensor werken op batterijen
 • E-ink scherm
Minpunten
 • Alleen in het wit verkrijgbaar

De Aqara TVOC Air Quality Monitor is verkrijgbaar bij:

4. Xiaomi Mijia hygrometer – Beste goedkope hygrometer

Xiaomi Mijia Thermometer Hygrometer Binnen Inclusief Batterij Bluetooth
Bekijk hygrometer

Als je de prijs van de Xiaomi Mija ziet denk je bij jezelf “hoe is het mogelijk?”. Maar het apparaatje werkt prima! Met deze mooie combinatie van een thermometer en een hygrometer weet je precies wat de kamertemperatuur is en hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld. Een leuke bijkomstigheid is dat er in het display met smileys wordt aangegeven of er sprake is van een goede luchtvochtigheid niveau of dat er actie vereist is.

Je kunt het apparaatje ook koppelen met de Xiaomi Mija-app. Zo kun je ‘m op afstand uitlezen en bedienen. Je kunt de hygrometer neerzetten of ophangen en voor het ophangen wordt er een handige muursticker meegeleverd. Je hoeft dus niet te schroeven om het product aan de muur op te hangen. Wees jezelf er wel van bewust dat dit een hygrometer voor binnen is.

Pluspunten
 • Eenvoudige, maar effectieve thermo- en hygrometer
 • Kwaliteit wordt aangeduid in de vorm van smileys
 • Te bedienen en uit te lezen met de Xiaomi Mija-app
 • Muursticker voor muurbevestiging meegeleverd
Minpunten
 • Handleiding in Mandarijn

De Xiaomi Mijia hygrometer is verkrijgbaar bij:

5. Alecto WS-05 – Beste analoge hygrometer

Alecto WS-05 - Hygrometer voor binnen - Werkt zonder batterijen
Bekijk hygrometer

De Alecto WS-05 is de vreemde eend in de bijt, maar wel een effectieve hygrometer die in één oogopslag kan laten zien hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld. In tegenstelling tot vele andere hygrometers is de Alecto WS-05 een analoge hygrometer die goed weergeeft hoe hoog of laag de luchtvochtigheid is. Met een leuk en strak design is het ook nog eens een leuk apparaat om naar te kijken.

Een groot pluspunt is dat het product geen stroom of batterijen nodig heeft. Zo kun je het product overal neerzetten of ophangen en binnen enkele minuten heb je een goed beeld van hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld. Is de luchtvochtigheid te hoog? Plaats dan vochtvreters of een luchtontvochtiger. Is de luchtvochtigheid te laag? Zet dan bakjes met water op de verwarming neer of investeer in een goede luchtbevochtiger.

Pluspunten
 • Simpel en strak design
 • Analoge meter
 • Geen stroom of batterijen nodig
 • Duidelijke weergave van de luchtvochtigheid
Minpunten
 • Geen bijzondere functies

De Alecto WS-05 is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een hygrometer?

Hygrometers heb je dus in verschillende soorten, maten en prijsklasse terwijl ook de functies uiteenlopen. Kies je voor een simpel model of juist een analoge meter waar je geen stroom of batterijen voor nodig hebt of verwacht je net iets meer van het apparaat? Wil je bijvoorbeeld ook de temperatuur meten of wil je accurate weersvoorspellingen zien? Of wil je de hygrometer ook met de app op een smartphone kunnen gebruiken? Door deze vragen te beantwoorden krijg je snel een goed beeld van waar de hygrometer aan moet voldoen en welke hygrometer dan ook het beste bij jou past.

Een hygrometer is een belangrijke aanschaf!

We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat het meten van de luchtvochtigheid belangrijk is en dat een slechte waarde voor lichte tot matige en zelfs ernstige gezondheidsklachten kunnen leiden. Daarom is het zeker geen overbodige luxueuze om te investeren in een goede hygrometer. En zoals je ziet kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Naast de aanschaf van een hygrometer kun je ook overwegen om voor een luchtreiniger te kiezen. Kijk dan eens bij ons top 5 lijstje voor beste luchtreinigers. Deze apparaten zijn weliswaar duurder en groter, maar kunnen bijvoorbeeld ook de luchtkwaliteit meten en reinigen wanneer dat nodig is. Of een te hoge luchtvochtigheid bestrijden.

Hygrometers vergelijken

Je doet er slim aan om hygrometers te vergelijken. Je kunt natuurlijk kijken naar de prijs, maar functionaliteit zijn veel belangrijker. Kies bijvoorbeeld voor een hygrometer met losse sensoren als je in meerdere kamers tegelijk metingen wilt verrichten of kies voor een hygrometer met zowel een luchtvochtigheid indicator als een thermometer.

Ben je van plan om een hygrometer te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over hygrometers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over hygrometers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een hygrometer en vind je dat jouw hygrometer getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw hygrometer makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over hygrometers

 • Wat meet je met een hygrometer?

  Met een hygrometer meet je niets meer of minder dan de luchtvochtigheid in of rondom het huis. Een goede luchtvochtigheid heeft een waarde van tussen de 40% en 60%. Bij een waarde lager dan 40% spreek je over een te droge lucht terwijl je bij een waarde van boven de 60% spreekt over een te vochtige lucht.

 • Hoe meet je de vochtigheid in huis?

  Je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Heb je meerdere kamers di die je wilt meten? Dan heb je een weerstation of hygrometer met losse sensoren nodig. De losse sensoren plaats je in de ruimtes die je wilt meten en deze sensoren sturen de informatie door naar het basisstation. Op het display van het basisstation kun je aflezen hoe het met bijvoorbeeld de luchtvochtigheid is gesteld.

 • Wat is de ideale luchtvochtigheid?

  De meest ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Bij andere waardes loopt je gezondheid gevaar. Bij een te droge lucht kunnen medische klachten ontstaan, zoals geïrriteerde en jeukende ogen en zelfs concentratieproblemen en extreme vermoeidheid. Bij een te hoge luchtvochtigheid kun je last krijgen van astmatische klachten. Ook krijgen schimmels bij een te hoge luchtvochtigheid meer kans om zich te vermeerderen.

 • Hoe kun je de lucht bevochtigen in huis?

  Heb je last van een te droge lucht? Dan kun je dat op een paar manieren oplossen. Je kunt bijvoorbeeld bakjes met water op de verwarming plaatsen. Het water verdampt en zorgt dat de lucht vochtiger wordt. Je kunt ook kiezen voor een goede luchtbevochtiger met als voordeel dat je dan ook met een geparfumeerde olie het lekker kan laten ruiken in huis. Je kunt ook ramen en deuren open zetten wanneer het regent.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie