De 5 beste frituurpannen van 2024

Voor verjaardagen of voor een lekkere portie friet doordeweeks is de frituurpan een onmisbaar apparaat. Lang geleden werd er ook al wel gefrituurd, maar moest je een pan op het vuur zetten en die vullen met hete olie. Tegenwoordig hoef je alleen maar de frituurpan aan te zetten en binnen een paar minuten heb je een heerlijk bord met patat, bitterballen, oliebollen of andere heerlijkheden op tafel gezet.

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om te frituren met een airfryer in plaats van met een traditionele frituurpan. Er zijn voor beide manieren van frituren voor- en nadelen op te noemen. Het meest voor de hand liggende voordeel van een airfryer is dat het een stuk gezonder is. Je hoeft namelijk geen vet of olie meer te gebruiken om het eten klaar te maken. Dit scheelt een hoop calorieën. Ook kun je met de meeste airfryers meer dan alleen friet en borrelhapjes klaar maken. Met veel nieuwe modellen kun je bijvoorbeeld ook groente stomen, iets wat met een frituurpan onmogelijk is. Een argument tegen de airfryer en voor de traditionele frituurpan is de smaak van het eten. Hoewel de frituurolie dus niet bepaald gezond is, is die wel veel beter in staat om te zorgen voor een krokant laagje op je friet en krijg je een vollere (vettere) smaak. Wanneer je niet al te vaak frituurt en verder een gezonde levensstijl hebt, kun je prima een frituurpan gebruiken.

Wanneer je een nieuwe frituurpan wilt gaan kopen, zul je er wel al snel achter komen dat er behoorlijk veel keus is. Wat is dan de beste frituurpan? Wij hebben voor jullie een aantal frituurpannen uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste frituurpannen van 2024 zijn.

Merk
Model
1
Bartscher Snack I Plus - Friteuse - Frituurpan
Bartscher
Snack I Plus
2
Princess 182727 - Kleine Frituurpan - 3 liter
Princess
182727
3
Inventum GF461 - Frituurpan - Inhoud 2 x 2,5 liter - RVS
Inventum
GF461
4
Fritel Turbo SF 4551- 5L - Frituurpan
Fritel
Turbo SF 4551- 5L
5
Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 - Frituurpan
Tefal
Oleoclean Pro Inox & Design FR8040

Dit zijn ze, de 5 beste frituurpannen van 2024

1. Bartscher Snack I Plus – Beste professionele frituurpan

Bartscher Snack I Plus - Friteuse - Frituurpan
Bekijk frituurpan

De frituurpan van Bartscher is eigenlijk een professionele friteuse die dus vooral door echte chefs wordt gebruikt. Maar waarom zou je geen professionele frituurpan in huis halen? Het is een roestvrijstalen frituurpan met een relatief kleine omvang (30 cm bij 15 cm bij 15 cm). Ook de binnenkant van het apparaat, de binnenpan en het deksel zijn gemaakt van rvs.

Je kunt met deze pan op temperaturen frituren van tussen de 50 en 190 graden Celsius. Ondanks de kleine afmetingen kun je met de korf van twee en een halve liter prima grote hoeveelheden snacks klaarmaken. De frituurolie is makkelijk te verwisselen met behulp van de tapkraan en het zwenkbare verwarmingselement. De rvs binnenpan haal je zonder al te veel moeite uit de frituurpan wanneer je deze schoon wilt maken. Deze pan is zowel geschikt voor frituurolie als voor blokvet. En je krijgt een jaar fabrieksgarantie.

Pluspunten
 • De pan is geschikt voor zowel frituurolie als blokvet
 • Gemaakt van roestvrijstaal en dus makkelijk schoon te maken
Minpunten
 • Kan voor sommige consumenten wat aan de kleine kant zijn
 • Redelijk duur

De Bartscher Snack I Plus is verkrijgbaar bij:

2. Princess 182727 – Beste goedkope frituurpan

Princess 182727 - Kleine Frituurpan - 3 liter
Bekijk frituurpan

Deze frituurpan van Princess is een zeer betaalbare optie. De frituurpan heeft een stijlvol uitgevoerde zwarte buitenkant waardoor je nauwelijks vetspatten kunt zien nadat je de pan hebt gebruikt. Het is een frituurpan van een gemiddeld formaat met een totale inhoud van 3 liter om je favoriete snacks in te bereiden. De afmetingen van de pan zijn 40 cm bij 21 cm bij 25 cm. De frituurpan is uitgerust met een ‘koude zone’. Hierdoor zullen overgebleven kruimels of andere etensresten niet verbranden wanneer de frituurpan aan staat. Hierdoor zal ook de olie die je gebruikt langer meegaan en krijg je geen ongezonde vetplekken op de binnenpan.

Ook is de frituurpan voorzien van een regelbare thermostaat met een ingebouwde beveiliging tegen oververhitting. De maximaal haalbare temperatuur van deze frituurpan is 190 graden Celsius. Ook bij deze frituurpan is de binnenpan uitneembaar. Hierdoor kun je deze makkelijk schoon maken en kun je zonder al te veel moeite de olie verversen. Je kunt ook het handvat losklikken en op deze manier makkelijk schoon krijgen.

Pluspunten
 • De frituurpan is betaalbaar
 • De frituurpan is niet te groot en niet te klein
 • De frituurpan heeft een koude zone
Minpunten
 • Je kunt geen van de onderdelen van deze frituurpan in de vaatwasmachine doen
 • Alleen geschikt voor vloeibaar vet

De Princess 182727 is verkrijgbaar bij:

3. Inventum GF461 – Beste dubbele frituurpan

Inventum GF461 - Frituurpan - Inhoud 2 x 2,5 liter - RVS
Bekijk frituurpan

Wanneer je op zoek bent naar een frituurpan met lekker veel ruimte dan zit je met de Inventum GF461 behoorlijk goed. Dit apparaat is namelijk eigenlijk twee frituurpannen in een. De totale inhoud van de hele frituurpan is zelfs 5 liter! Hier kun je dus in een keer behoorlijk veel eten in frituren. Beide binnenpannen (van elk twee en een halve liter) zijn voorzien van een koude zone waardoor je geen last zult hebben van verbrande kruimels of andere etensresten. De pannen hebben ieder een vermogen van 1800 Watt, wat behoorlijk krachtig is voor een frituurpan.

Het makkelijke van het hebben van twee pannen in een is dat je zo meerdere dingen tegelijk kunt frituren. Je kunt dus bijvoorbeeld in dezelfde frituursessie zowel friet als bitterballen klaar maken. Het bijzondere van deze frituurpan is dat het verwarmingselement direct in de olie hangt. Hierdoor zal de temperatuur veel sneller oplopen dan bij een normale friteuse het geval is. Ook zullen de patatten sneller dicht schroeien en dus extra knapperig worden. Een extra voordeel is ook dat je verschillende onderdelen van deze frituurpan gewoon in de vaatwasmachine kunt schoonmaken.

Pluspunten
 • Je hebt in een klap eigenlijk twee frituurpannen
 • De frituurpan wordt voor een redelijke prijs verkocht
 • Je kunt verschillende onderdelen schoonmaken in de vaatwasmachine
 • Lekker veel ruimte
Minpunten
 • Fabrieksgarantie van (slechts) twee jaar

De Inventum GF461 is verkrijgbaar bij:

4. Fritel Turbo SF 4551- 5L – Beste frituurpan met 5 liter inhoud

Fritel Turbo SF 4551- 5L - Frituurpan
Bekijk frituurpan

Ook de Turbo SF 4551 van Fritel is een uitstekende keuze wanneer je vooral op zoek bent naar een zo groot mogelijke frituurpan. Met een inhoud van 5 liter en een frituurmand die op zijn zachtst gezegd enorm is te noemen, kun je met dit apparaat een heel dorp voorzien van friet of borrelhapjes. Omdat het dus een behoorlijk omvangrijk apparaat is, zijn er twee verwarmingselementen geïncorporeerd om genoeg warmte te kunnen genereren.

Ook bij deze frituurpan maakt het verwarmingselement direct contact met de olie waardoor de hitte veel sneller op gang komt. Dankzij deze techniek kun je tot wel 50 procent sneller frituren dan wanneer het verwarmingselement geen direct contact maakt. En hoe sneller je kunt frituren, hoe minder energie je verbruikt. Het scheelt je dus ook nog eens in de portemonnee.

Een leuk extraatje van deze frituurpan van fritel is de ‘vetsmeltstand’ voor vast frituurvet. Je kunt de frituurpan helemaal uit elkaar halen en gemakkelijk alle afzonderlijke onderdelen schoonmaken in de vaatwasmachine. Ook is de frituurpan beveiligd tegen oververhitting en is er een koude zone zodat etensresten niet blijven hangen in de olie en de smaak verpesten.

Pluspunten
 • De pan heeft een dubbel verwarmingselement waardoor de olie nog sneller warm wordt
 • Het is een behoorlijk grote frituurpan
 • 10 jaar garantie
Minpunten
 • De frituurpan is redelijk prijzig

De Fritel Turbo SF 4551- 5L is verkrijgbaar bij:

5. Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 – Beste frituurpan met filterbak

Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 - Frituurpan
Bekijk frituurpan

Als je op een zo gezond mogelijke manier wilt frituren en zo min mogelijk de olie wilt hoeven te vervangen, dan kun je het beste kiezen voor een frituurpan met een ingebouwd filter. De Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 is daar een goed voorbeeld van. Deze pan is namelijk voorzien van een geïntegreerde filterbak waarin de olie automatisch wordt gefilterd. Hierdoor gaat de olie veel langer mee en je kunt die dankzij de filterbak ook gemakkelijk verversen. De filterbak is hermetisch af te sluiten en los te koppelen van de frituurpan. Je kunt de filterbak na gebruik (en nadat die is afgekoeld) dus los halen en in de koelkast bewaren. Op deze manier blijft de olie nog beter goed.

Deze frituurpan is volledig gemaakt van roestvrijstaal. Niet alleen is dit een duurzaam materiaal, het ziet er ook nog eens een stuk chiquer uit dan plastic. Ieder onderdeel van de frituurpan kan zonder problemen in de vaatwasmachine worden schoongemaakt. Ook is de frituurpan voorzien van een kijkvenster waardoor je in de gaten kunt houden of je friet of ander eten niet te bruin aan het worden is. Een nadeel van deze pan is dat die geen koele wand heeft. Daardoor kan het exterieur van de frituurpan redelijk heet worden tijdens het frituren. De frituurpan heeft een vermogen van 2300 Watt, wat zeer hoog is.

Pluspunten
 • De filterbak filtert de olie automatisch
 • De frituurpan is uitgerust met een handig kijkvenster
 • De frituurpan is volledig van rvs gemaakt
Minpunten
 • De frituurpan is redelijk prijzig
 • De frituurpan heeft geen koele wand en wordt dus vrij warm aan de buitenkant

De Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een frituurpan?

Kijk welke behuizing van de frituurpan jouw voorkeur heeft. Je hebt een frituurpan met een metalen behuizing of met een kunststof behuizing. Hoewel een metalen behuizing kwalitatief vaak een stuk beter is, is het wel belangrijk om op te letten dat de behuizing van de frituurpan dan vaak erg heet wordt. Let dus goed op dat je je niet verbrand als je gebruik maakt van een frituurpan met een metalen behuizing.

Ook is het aan te raden om voor een frietpan te kiezen met een koude zone. Omdat het verwarmingselement hoger hangt bij een frituurpan met een koude zone verbranden de kruimels die naar de bodem zakken niet en hierdoor blijft je frituurvet langer goed en hoef je je frietpan dus minder snel schoon te maken.

Kijk ook naar de inhoud van de frituurpan en misschien is het wel de beste keuze om voor een dubbele frietpan te gaan. Zo kun je zowel je snacks als je friet tegelijk bakken. Een frituurpan met een inhoud van 400 tot 700 gram is vaak voldoende voor een huishouden van 1 tot 2 personen. Een frituurpan met een inhoud van 1 tot 1,4 kg is vaak voldoende voor een huishouden van 3 tot 4 personen. Ben je met 5 personen of meer kies dan voor een frituurpan van 1,5 kg of meer.

Er zijn frituurpannen met en zonder uitneembare binnenpan. Wij raden aan om voor een frietpan te kiezen die beschikt over een uitneembare binnenpan omdat dit een stuk makkelijker met het schoonmaken van de frituurpan. De meeste uitneembare binnenpannen zijn ook nog eens geschikt voor de vaatwasser. Hierdoor wordt het schoonmaken van je frituurpan een stuk makkelijker. Het is ook belangrijk om je frituurpan regelmatig schoon te maken. Je frituurpan zal dan namelijk een stuk langer mee gaan en ook is het frituren in schoon vet een stuk gezonder.

Ben je van plan om een frituurpan te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over frituurpannen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over frituurpannen zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een frituurpan en vind je dat jouw frituurpan getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw frituurpan makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over frituurpannen

 • Hoe krijg je een frituurpan goed schoon?

  Je kunt een frituurpan op meerdere manieren schoonkrijgen. Je kunt natuurlijk gewoon een sopje maken met afwasmiddel en met een schuurspons aan de slag gaan. Dit is echter wel een behoorlijk vies werkje dat niemand graag doet. Je kunt sommige frituurpannen (of onderdelen ervan) ook in de vaatwasser doen. Dit geldt echter lang niet voor alle frituurpannen. Check dit dus goed van tevoren.

 • Hoe lang moet een frituurpan opwarmen?

  Dat ligt er helemaal aan welke frituurpan je in huis hebt gehaald. Bij een normale frituurpan kan het zo tussen de 5 en 10 minuten duren voor je kunt gaan frituren. Er zijn frituurpannen waarbij het verwarmingselement direct contact maakt met de olie. Bij deze pannen duurt het een stuk minder lang voor je aan de slag kunt.

 • Hoe werkt een frituurpan?

  In een frituurpan worden etenswaren in een bak met olie of frituurvet op hoge temperatuur gebakken. De frituurpan heeft een verwarmingselement dat doormiddel van elektriciteit de olie verhit. Zodra de olie de ingestelde temperatuur bereikt zorgt een sensor er voor dat een relais afslaat (vaak te herkennen aan een klik in het apparaat). Hierdoor krijgt het verwarmingselement van de frituurpan geen stroom meer. Zodra het frituurvet wat afkoelt dan sprint het relais weer aan en warmt het frituurvet weer op. Op deze manier wordt het frituurvet op de ingestelde temperatuur gehouden.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie