De 5 beste elektrische dekens van 2023

Echte koukleumen kijken beslist niet uit naar een barre koude winter. Ze kunnen tv kijken met een dikke wollen trui aan of de verwarmingsthermostaat een paar graden hoger zetten of ’s avonds onder de wol kruipen, bedolven onder een stapel dekens en met de voeten op een ouderwetse warmwaterkruik. Maar er bestaat ook een elegante, praktische en comfortabele oplossing: een elektrische deken! Dankzij de moderne technologie zijn die de laatste decennia stukken veiliger geworden, kan je de temperatuur regelen, kan je ze instellen met een timer en hebben ze bijna allemaal een automatische uitschakelfunctie. Je vindt ze in diverse materialen zoals polyester, fleece en katoen, en je kunt ze in de wasmachine stoppen. Fleece voelt aangenaam en comfortabel aan,  polyester is een duurzame, vochtbestendige, lichtgewichtdeken, maar voelt stugger aan en is een minder ademende stof. Sommige dekens hebben een antibacteriële coating. Je hebt elektrische dekens voor 1 of 2 personen.

Daarnaast kan je ook kiezen tussen een elektrische onderdeken of bovendeken. Onderdekens zijn vooral bedoeld voor in bed. Je kunt ze voorverwarmen zodat je altijd in een zalig warm bed de nacht tegemoet gaat. Voor wie heel veel last heeft van koude voeten bestaan er speciale elektrische voetendekens. Elektrische onderdekens hebben trouwen alsmaar meer een aparte voeten verwarmende zone, zodat je eigenlijk geen aparte elektrische voetendeken meer hoeft te kopen. Ook wie lijdt aan pijnlijke gewrichten of spierpijn zal baat vinden bij een elektrische onderdeken in bed. Let erop of je een onderdeken aan je matras kunt bevestigen.

Ben je een koukleum als je ’s avonds voor tv zit, of kom je uitgeregend thuis met natte kleren? Dan zorgt een elektrische bovendeken ervoor dat je in een mum van tijd weer helemaal bent opgewarmd. Ook mensen met reumaklachten, artritis en spierpijnen maken dankbaar gebruik van zo’n deken! Kruip je onder een elektrische bovendeken op de bank, dan kan je gerust de verwarmingsthermostaat een graadje lager draaien.

Een elektrische deken heeft nog een andere belangrijke troef: als je daarop slaapt, dan vermindert ook de vochtigheid in bed en zal je tot 50% minder last hebben van huisstofmijt.

De meeste elektrische dekens hebben een beperkte opwarmtijd, zijn beveiligd tegen oververhitting en hebben meerdere instelbare temperatuurzones.

Enkele fabrikanten pakken uit met warmtedekens in een handig formaat. Die passen op de meeste (bureau)stoelen en je kan ze overal mee naartoe nemen: op kantoor of op de bank in je tuin als het wat frisjes is. Er zijn heel wat draadloze modellen en ook infrarooddekens.

Merk
Model
1
Inventum HB180G - Elektrische omslagdeken
Inventum
HB180G
2
Nuvoo Elektrische Bovendeken
Nuvoo
Elektrische Bovendeken
3
Inventum HN1312V - Elektrische onderdeken
Inventum
HN1312V
4
Medisana OL 200 Elektrisch deken
Medisana
OL 200 Elektrisch deken
5
Medisana HU 665 Wasbare Elektrische Onderdeken - Ökotex
Medisana
HU 665

Dit zijn ze, de 5 beste elektrische dekens van 2023

1. Inventum HB180G – Beste elektrische fleecedeken

Inventum HB180G - Elektrische omslagdeken
Bekijk elektrische deken

Ben je een echte koukleum maar zit je af en toe toch ook graag in je tuin zonder dat je een dikke jas moet aantrekken? Verwen jezelf dan met de Inventum HB180G-omslagdeken. Deze bovendeken is gemaakt van superzachte fleecestof en met deze omslagdeken heb je het onmiddellijk comfortabel warm, zowel wanneer je ze binnen omslaat op de bank of wanneer je buiten op het terras geniet van het eerste voorjaarszonnetje of een koele herfstavond. De fabrikant heeft een oververhittingsbeveiliging in deze deken geïntegreerd. Deze omslagdeken heeft 9 warmtestanden en schakelt zich na 3 uur automatisch uit of wanneer de omslagdeken te heet wordt, dankzij het ingebouwde veiligheidssysteem met sensortechnologie.

Deze deken heeft het Öko-Tex 100 keurmerk. Als je de schakelaar wegneemt, kun je deze warmtedeken in de wasmachine wassen op 30 graden. Was deze elektrische deken echter niet te vaak: 1 tot 2 keer per jaar volstaat, want te vaak wassen kan ertoe leiden dat je deken sneller slijt of beschadigd raakt. Stop dergelijke elektrische dekens nooit in een centrifuge of wring ze niet uit. Na het wassen druk je het water er voorzichtig uit en laat liggend drogen. Dit is een extra grote omslagdeken met ruime afmetingen: 180 x 130 cm.

Pluspunten
 • Omslagdeken met extra grote afmetingen: 180 x 130 cm
 • 9 warmtestanden
 • Automatische uitschakeling na maximaal 180 minuten
 • Superzacht fleecemateriaal
 • Oververhittingsbeveiliging
Minpunten
 • Bij foutief gebruik kan je deze deken snel beschadigen

De Inventum HB180G is verkrijgbaar bij:

2. Nuvoo Elektrische Bovendeken – Beste elektrische deken voor 2 personen

Nuvoo Elektrische Bovendeken
Bekijk elektrische deken

Op zoek naar een warmtedeken waarin je je lekker kan ontspannen op een kille avond? Dan is de flanellen deken van Nuvoo een prima optie! Deze Nuvoo-deken meet180 x 160 cm en is dus geschikt voor twee personen. De zachte flanellen stof voelt zalig aan en heeft ook sterke ademende eigenschappen. Je voelt je supercomfortabel op de bank als je eronder kruipt terwijl je naar je favoriete tv-serie kijkt. Ook als je het net iets te koud vindt in je slaapkamer heb je het meteen warm onder deze bovendeken. Je kunt deze deken eenvoudig bedienen en instellen op een van de drie warmtestanden, tussen 53 ° C en 65 ° C. Die kan je goed aflezen op het scherm met ledverlichting. Met een vermogen van 120 W is dit een energiezuinige deken, die bovendien snel op temperatuur komt. Na een half uurtje kan je de verwarming zelfs afzetten, want de warmte blijft lang hangen onder de deken. Hij schakelt zichzelf automatisch uit na 180 minuten en de fabrikant heeft ook een oververhittingsbeveiliging voorzien. Deze deken is beschikbaar in twee neutrale kleuren: grijs en bruin, die in elk interieur passen. Het flanelmateriaal mag je enkel met de hand wassen op 30 ° C maximum. Stop deze deken nooit in een wasmachine of droger of reinig hem nooit met stoom, want dat kan de verwarmingsdraden beschadigen. Het snoer van het bedieningspaneel kan je makkelijk losmaken van de deken. Als je deze deken wilt opbergen, zorg er dan voor dat hij eerst voldoende is afgekoeld en berg hem altijd op in een droge plaats.

Pluspunten
 • Drie temperatuurstanden, goed af te lezen op scherm met ledverlichting
 • Schakelt zich automatisch uit na 180 minuten
 • Oververhittingsbeveiliging
 • Zachte flanellen stof
 • Geschikt voor 2 personen (180 x 160 cm)
Minpunten
 • Enkel handwas op 30 ° C – niet strijken, niet in de wasmachine of droger – niet reinigen met stoom

De Nuvoo Elektrische Bovendeken is verkrijgbaar bij:

3. Inventum HN1312V – Beste elektrische deken met voetenzone

Inventum HN1312V - Elektrische onderdeken
Bekijk elektrische deken

Op zoek naar een energiezuinige oplossing voor je slaapkamer tijdens de wintermaanden zonder dat je kou hoeft te lijden? De elektrische deken Inventum HN1312V belooft je een ontspannen nachtrust in een lekker warm bed! Leg deze deken bovenop je matras en span er een hoeslaken over. De deken schakelt zich automatisch uit na 12 uur. Ook van koude voeten zal je geen last hebben, want deze deken heeft ook een extra zone voor voetenverwarming, die zelfs apart in te stellen is.

De weldoende warmte stimuleert de bloedcirculatie en zorgt dat de spieren in de onderrug zich ontspannen. Je kunt de temperatuur instellen op 4 verschillende standen. Het materiaal dat werd gebruikt voor deze elektrische deken met voetverwarming is katoen en fleece, wat comfortabel en superzacht aanvoelt. Met een verbruik van 60 Watt is deze elektrische HN1312V-deken echt energiezuinig en kan je de verwarming gerust een graadje lager zetten en bezuinigen op de energiefactuur.

Deze Inventum HN1312V-deken heeft de volgende keurmerken ISS, KEMA-keur en Öko-Tex 100. Deze elektrische deken is voorzien van een oververhittingsbeveiliging en Inventum Safety System. De verlichte controller kan je makkelijk loskoppelen en de elektrische deken beschikt over een snoer van 230 centimeter (er is een extra lange snoer van 4 meter apart verkrijgbaar). Deze deken meet 150 x 80 cm en is machine wasbaar op 30 ° C.

Pluspunten
 • Temperatuur instelbaar op 4 standen
 • Wasbaar op 30 graden
 • Elektrische deken met extra voetenverwarmingszone
Minpunten
 • Geen timer

De Inventum HN1312V is verkrijgbaar bij:

4. Medisana OL 200 Elektrisch deken – Beste draadloze elektrische deken

Medisana OL 200 Elektrisch deken
Bekijk elektrische deken

Zie je er tegenop om het elke dag naar kantoor te gaan waar de baas heeft beslist om op de energiefactuur te besparen door de verwarming lager te zetten? Aarzel dan geen moment en schaf je de warmtedeken OL 200 van Medisana aan. Met haar sobere, strakke businesslook past deze warmtedeken in elke bedrijfsomgeving en houdt je op een heel discrete manier de hele dag warm! Je hoeft de OL 200 ook niet op een stopcontact aan te sluiten, want dit is een draadloos oplaadbaar model dat je kunt gebruiken met een powerbank! In de cape zit zelfs een zakje waar je de powerbank en het snoer kunt in opbergen. Je kunt de warmte en de tijd naar wens instellen via de drie temperatuurstanden en de drie timerinstellingen. Deze deken heeft een grote verwarmingsoppervlakte van 28 x 20.5 cm en zal je zowel binnen als buiten comfortabel warm houden. Na 180 minuten schakelt deze warmtedeken zichzelf automatisch uit. Als extra beveiliging is er een systeem tegen oververhitting geïntegreerd. Je kunt deze warmtedeken op 30 ° C in de wasmachine wassen.

Pluspunten
 • Warmtedeken voor binnen en buiten, te gebruiken met adapter of draadloos met powerbank
 • 3 temperatuurstanden en 3 timerinstellingen
 • Automatische uitschakeling na 180 minuten
 • Beveiligingssysteem tegen oververhitting
 • Machine wasbaar tot 30 ° C
Minpunten
 • Geen antibacteriële coating

De Medisana OL 200 Elektrisch deken is verkrijgbaar bij:

5. Medisana HU 665 – Beste goedkope elektrische onderdeken

Medisana HU 665 Wasbare Elektrische Onderdeken - Ökotex
Bekijk elektrische deken

Wil je op koude winterdagen liever onder de wol in een lekker voorverwarmd bed? Dan is de elektrische eenpersoonsonderdeken Medisana HU 665 echt iets voor jou! Deze deken kan je instellen op 3 warmtestanden. De opwarmtijd bedraagt 10 minuten. Je kunt de schakelaar ook eenvoudig loskoppelen zodat je jouw warmtedeken in de wasmachine kunt stoppen en wassen op 30 ° C. Deze deken is gemaakt van comfortabele Ökotex Standard 100, textiel van goede kwaliteit en meet 150 x 80 cm. Er is een oververhittingsbeveiliging geïntegreerd en deze deken schakelt automatisch uit na 180 minuten.

Pluspunten
 • Drie warmtestanden
 • Oververhittingsbeveiliging
 • Machine wasbaar op 30 ° C
Minpunten
 • Geen antibacteriële coating

De Medisana HU 665 is verkrijgbaar bij:

Wanneer je van plan bent om een elektrische deken aan te schaffen, dan heb je twee opties: een elektrische bovendeken of een onderdeken. Deze laatste is bedoeld om op bed te leggen. Dan kan je ofwel kiezen voor een eenpersoons- of een tweepersoonsmodel, al dan niet met een zone voor voetverwarming. Sommige onderdekens hebben twee schakelaars waarmee je individueel de temperatuur en een timer kunt instellen (in verschillende standen). Zowat alle dekens hebben een automatische uitschakelfunctie. Je kunt ook kiezen tussen verschillende materialen: zacht flanel of fleece, katoen of iets stugger polyester. Bekijk ook of jouw favoriete deken een antibacteriële coating heeft. De laatste jaren zijn alle elektrische dekens ook een stuk veiliger geworden dankzij

innovatieve technologieën. Naast een automatische uitschakelfunctie zit er bijna overal een beveiligingssysteem in tegen oververhitting. De meeste elektrische dekens hebben een beperkte opwarmtijd, gemiddeld zo’n 30 minuten.

Ook elektrische bovendekens winnen aan populariteit. Die zijn vooral geschikt om het lekker warm te krijgen als je op de bank voor je tv zit, of wanneer je op een koele middag of avond toch even wat frisse lucht wilt opsnuiven in je tuin. Er bestaan ook draadloze bovendekens of omslagdekens, zelfs met een infraroodsysteem. Die zijn handig om mee te nemen naar kantoor of buitenshuis.

Zowel elektrische boven- als onderdekens bestaan in verschillende formaten en kleuren. Let er ook op of je de schakelaars kunt loskoppelen, want dan kan je de deken in de wasmachine wassen. Van het stroomverbruik hoef je niet wakker te liggen: dat is altijd minimaal. Met een gemiddeld verbruik van 60 a 65 Watt per element zal dit op jaarbasis niet veel hoger liggen dan 30 kWh.

Veelgestelde vragen over elektrische dekens

 • Is een elektrische deken goed voor je?

  Een elektrische deken is niet schadelijk. Je moet er alleen op letten dat je lichaamstemperatuur niet te hoog oploopt. Dat zou wel een probleem kunnen stellen bij mensen met een medische aandoening of die aan diabetes lijden en bijvoorbeeld warmte niet goed aanvoelen. Als zij niet voelen wanneer een deken te warm wordt, is dat natuurlijk niet gezond.

 • Waar leg je een elektrische deken neer?

  Een elektrische onderdeken leg je op je matras en daarover trek je het hoeslaken. Let erop dat je de schakelaar makkelijk kunt bedienen. De aansluiting leg je dus best ergens op schouderhoogte. Een bovendeken leg je gewoon op je schoot, je benen of je slaat deze om je heen.

 • Is een elektrische deken gevaarlijk?

  Behandel je elektrische deken altijd voorzichtig. Leg er nooit zware voorwerpen op, en berg het netjes op. De elektrische bedrading kan namelijk beschadigd raken of breken wanneer je de deken op een verkeerde manier vouwt of te vaak vouwt. Dat kan een kortsluiting veroorzaken, waardoor je deken in brand kan vliegen. Ook door slijtage, door de ouderdom kan de bedrading breken. Houd dit dus goed in de gaten en koop op tijd een nieuwe deken.

  Trek altijd de stekker uit wanneer je de deken niet gebruikt.

 • Hoe warm wordt een elektrische deken?

  Het vermogen van een warmtedeken bepaalt hoe warm het kan worden. Hoe hoger het vermogen, hoe warmer het kan worden. Maar je kunt bij de meeste modellen de temperatuur zelf instellen.

 • Kan een elektrische deken de hele nacht aan?

  Als je jouw deken elke nacht gebruikt, dan mag je deze natuurlijk gewoon op je bed laten liggen. Let er wel op dat je nooit zware voorwerpen op bed legt, die de bedrading kunnen beschadigen. Je kunt ook beter kiezen voor een elektrische deken met temperatuur- en timerinstelling.

 • Plaats een reactie