De 5 beste wipstoelen van 2023

Je baby is misschien al in aantocht of net geboren en je bent op zoek naar een hulpmiddel die multifunctioneel is. De wipstoel is dan een perfecte keuze, want zo kan de baby zichzelf in slaap wiegen maar het geven van de eerste hapjes wordt ook makkelijker.

Wat is de beste wipstoel?

Een wipstoel is het eerste stoeltje dat je koopt voor je baby en dat een veilige omgeving vormt om te schommelen, te spelen, te slapen en andere bezigheden om de wereld verder te ontdekken. Door zijn eigen gewiebel of doordat je een handje helpt kun je zowel met je baby spelen als hem tot rust brengen.

Hou er rekening mee dat een jonge baby van een aantal weken al wel in een wipstoeltje kan, maar dat het minder comfortabel is omdat hij nog niet sterk genoeg is en het hem snel vermoeid. Probeer hem in de vroege weken zo plat mogelijk neer te leggen en pas rechter op te zetten als hij zelf zijn hoofdje kan dragen. Je kunt een wipstoeltje gebruiken tot ongeveer een leeftijd van 9 maanden, maar is natuurlijk afhankelijk van de groei en interactie die je baby geeft.

Wat voor soorten wipstoelen zijn er?

Er zijn op dit moment twee soorten wipstoelen op de markt: de ‘gewone’ wipstoel en de schommelstoel. De ‘gewone’ variant is een eenvoudig model dat reageert op de bewegingen van je baby zelf en heen en weer wipt. De schommelstoel beweegt niet op-en-neer maar schommelt heen en weer van links naar rechts en worden vaak elektronisch aangestuurd. Een baby kan vaak deze beweging zelf nog niet maken, vandaar de elektronische aansturing.

Merk
Model
1
BABYBJÖRN Wipstoel Balance Soft Zwart fram
BABYBJÖRN
Wipstoel Balance Soft
2
Nuna Leaf Wipstoel - Cinder
Nuna
Leaf
3
Munchkin wipstoel Swing elektrisch lichtgewicht bluetooth
Munchkin
wipstoel Swing
4
Stokke Tripp Trapp kinderstoel + Newbornse
Stokke
Tripp Trapp kinderstoel met Newbornset
5
Chicco Hoopla Wipstoel - Titanium
Chicco
Hoopla

Dit zijn ze, de 5 beste wipstoelen van 2023

1. BABYBJÖRN Wipstoel Balance Soft – Beste ergonomische wipstoel

BABYBJÖRN Wipstoel Balance Soft Zwart fram
Bekijk wipstoel

De beste ergonomische wipstoel is de wipstoel Balance Soft van BABYBJÖRN. Deze verstelbare en inklapbare wipstoel is ergonomisch geweldig ontwikkeld en perfect voor de houding van je baby. Hij geeft namelijk de perfecte ondersteuning voor het hoofdje, nek en de rug van je baby. Het moderne design zorgt ervoor dat hij ook mooi in je interieur staat en geeft een natuurlijke beweging op de interactie van je baby.

Dit wipstoeltje van BABYBJÖRN heeft vier verschillende standen, namelijk drie hoogtes en een transportstand waardoor je hem ook eenvoudig mee kan nemen. De materialen zijn zacht, duurzaam, kindvriendelijk en kunnen eenvoudig gewassen worden.

Pluspunten
  • Hij is verstelbaar én inklapbaar waardoor hij veel gemak geeft over een langer termijn
  • De moderne uitstraling zorgt dat hij in elk interieur past
  • Het materiaal is eenvoudig te wassen en voelt zacht aan
Minpunten
  • Hij valt in een hogere prijsklasse voor een niet elektrische wipstoel

De BABYBJÖRN Wipstoel Balance Soft is verkrijgbaar bij:

2. Nuna Leaf – Beste wipstoel met wiegende beweging

Nuna Leaf Wipstoel - Cinder
Bekijk wipstoel

De Leaf wipstoel van Nuna is de beste wipstoel met wiegende beweging. Deze wipstoel van Nuna zorgt voor een langdurige schommelbeweging door enkel duwtje en maakt het gebruik ervan voor zowel jou als je baby comfortabel. Je hebt geen last van touwen, geluid, batterijen en je kunt je baby erin mee laten groeien tot hij peuter is met een maximaal gewicht van 60kg.

Het ontwerp van het model Leaf komt van een blad en maakt zijn vorm in combinatie met de zachte comfortabele bekleding een perfecte zithoek voor je baby om zowel te slapen als te spelen. De driepuntsgordel zorgt voor de veiligheid en het 100% organische katoen is eenvoudig te wassen.

Pluspunten
  • Met één beweging heb je een langdurige schommelbeweging
  • Je kunt je kindje tot 60kg erin zetten
  • Het materiaal is 100% organisch katoen en dus makkelijk te wassen
Minpunten
  • Voor een niet elektrische wipstoel neemt hij plaats in de hogere prijsklasse

De Nuna Leaf is verkrijgbaar bij:

3. Munchkin wipstoel Swing – Beste elektrische wipstoel

Munchkin wipstoel Swing elektrisch lichtgewicht bluetooth
Bekijk wipstoel

Munchkin heeft de beste elektrische wipstoel met zijn wipstoel Swing. Deze wipstoel met bluetooth is een lichtgewicht, makkelijk te bedienen en heeft zelfs een ingebouwde timer op drie verschillende tijden. De vijf schommelsnelheden zorgen ervoor dat je baby gestimuleerd wordt om in slaap te vallen op een natuurlijke wijze. Je kunt tegelijkertijd twaalf verschillende (slaap)melodieën afspelen die je kunt bedienen op zowel de afstandsbediening als via de touchscreen op de stoel zelf. Er zijn acht omgevingsgeluiden waaruit je kunt kiezen en vier klassieke muziekstukken, van Bach tot Mozart.

Pluspunten
  • Je kunt deze wipstoel op afstand bedienen met de afstandsbediening via bluetooth
  • Er zijn melodieën in geprogrammeerd die je aan kan zetten, van omgevingsgeluiden tot klassieke muziek
  • De verschillende schommelsnelheden maken dat je voor jouw baby de perfecte balans kunt zoeken
Minpunten
  • Hij werkt alleen op een adapter, dus je hebt altijd een stopcontact nodig
  • Hij is wat zwaarder dan andere stoeltjes vanwege zijn elektrische aandrijving

De Munchkin wipstoel Swing is verkrijgbaar bij:

4. Stokke Tripp Trapp kinderstoel met Newbornset – Beste wipstoel op hoogte, meegroeistoel

Stokke Tripp Trapp kinderstoel + Newbornse
Bekijk wipstoel

De beste wipstoel op hoogte en meegroeistoel is de Tripp Trapp kinderstoel met Newbornset van Stokke. Deze wipstoel voor jonge baby’s is geschikt voor een lange periode. Je kunt namelijk je new born op de wipstoel zetten, maar als hij daaruit gegroeid is met zo’n 9kg dan kun je dat deel eraf halen en heb je een meegroeistoel voor een peuter.

Met deze meegroeistoel kun je dus jouw baby direct aan tafel schuiven en hoef je niet verschillende stoelen aan te schaffen als je baby gegroeid is. Het is dus echt een stoel voor het leven

Pluspunten
  • Deze stoel heb je voor vele jaren omdat je kind erin mee groeit van baby tot zijn vroege tienerjaren
  • De diepte- en hoogtezitting is verstelbaar zodat je kind er goed in past
Minpunten
  • Het is een van de duurste meegroeistoelen maar je bent dan wel voor jaren direct klaar en hoeft tussentijds niet meer aan te schaffen

De Stokke Tripp Trapp kinderstoel met Newbornset is verkrijgbaar bij:

5. Chicco Hoopla – Beste wipstoel met speelboog

Chicco Hoopla Wipstoel - Titanium
Bekijk wipstoel

De beste wipstoel met speelboog is de Hoopla van Chicco. Vanaf de geboorte tot een maximaal gewicht van 18kg kun je deze wipstoel gebruiken voor je kindje. Hij is inklapbaar, de rugleuning is te verstellen en met een gewicht van ongeveer 4kg is hij ook eenvoudig mee te nemen op reis. Door de aanwezigheid van de speelboog op deze wipstoel hoeft je kindje zich niet te vervelen en kan hij de wereld ontdekken als jij even je handen vol hebt aan andere dingen, zoals bijvoorbeeld het eten koken. Hij kan in deze wipstoel veilig spelen, veilig slapen en veilig de wereld ontdekken.

Pluspunten
  • Eenvoudig mee te nemen op reis
  • De speelboog zorgt voor veel plezier voor je baby
Minpunten
  • Het is geen meegroeistoel waardoor je kindje er geen jaren in kan.

De Chicco Hoopla is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij de aankoop van een wipstoel?

Als je een wipstoeltje gaat kopen voor je baby dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten en waar je een keuze uit kunt maken. De eerste vraag is eigenlijk of je een ‘gewoon’ wipstoeltje wil die beweegt op de bewegingen van je kindje of dat je een elektrisch model wilt. Vanuit daar kun je verder gaan zoeken.

Denk bij de keuze van het juiste stoeltje voor je baby aan de ergonomie. Zorg dat hij voldoende ondersteuning geeft voor alle ledematen. Het moet een ontspannen houding zijn voor je kindje en geen vermoeiende zit. Veel wipstoeltjes hebben verstelbare delen waardoor je de ergonomie ook beter kan afstemmen op wat jouw baby nodig heeft. Verstel hem uiteraard niet als je baby erin zit, maar doe dit als het stoeltje leeg is.

Je baby moet veilig zijn en daar is een tuigje een onderdeel van. Een vijfpuntsgordel is de meest veilige optie, maar de meeste driepuntsgordels geven ook voldoende veiligheid. Zo glijdt je baby niet uit het wipstoeltje maar zorg er wel voor dat hij niet helemaal in het tuigje gaat hangen. Het is de bedoeling dat hij wel in de stoel blijft zitten. De gordel is een veiligheid en moet niet gebruikt worden als steun.

Praktische zaken zijn dan ook nog belangrijk, denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden om het wipstoeltje in te klappen zodat het meenemen makkelijk is maar ook de wasbaarheid van de stof. Als je jouw kindje eten of drinken wilt geven in het stoeltje dan is het fijn als het materiaal ook eenvoudig te wassen is na het knoeien. Verder heb je nog luxe mogelijkheden zoals op afstand bedienbare wipstoeltjes, verschillen in type frame en het afspelen van muziek of melodieën. Dit zijn allemaal keuzes die persoonlijk zijn en de luxe van het stoeltje voor je baby vergroten, maar niet per se noodzakelijk zijn voor het stoeltje.

Als laatste is het aan te raden om te kijken naar het gewicht dat het stoeltje maximaal kan dragen. Er zijn wipstoeltjes die tot 4kg kunnen dragen, terwijl anderen zelfs tot 20kg of 60kg kunnen dragen. Hoe meer een stoeltje aan gewicht kan dragen hoe meer verstelbare mogelijkheden er vaak zijn en hoe langer jouw kindje er in kan.

Veelgestelde vragen over wipstoelen

  • Wat is de beste wipstoel?

    De beste wipstoel is de stoel die bij jouw wensen en kindje past en aansluit op wat je nodig hebt. Voor de ene persoon kan dat een eenvoudig model zijn waarbij zijn kindje zichzelf in slaap wiegt tot ongeveer de leeftijd van één jaar, terwijl iemand anders liever een meegroeistoel wil hebben die jaren mee gaat.

  • Hoe lang mag een baby in een wipstoel?

    Het wordt aangeraden om een baby niet langer dan twee uur per dag in een zithouding te zetten. Dit zijn alle zithoudingen bij elkaar opgeteld, dus ook de tijd in een autostoel, kinderwagen en wipstoeltje. Te lang zitten zou niet goed zijn voor de ontwikkeling van je baby en moet daarom voorkomen worden. Probeer daarom het gebruik te reguleren.

  • Vanaf wanneer kan een baby in een wipstoel?

    Een baby kan vanaf een aantal weken al in de wipstoel als je ervoor zorgt dat hij plat genoeg ligt. Zodra je baby zijn hoofdje zelf rechtop kan houden kun je hem in een meer zittende houding neer zetten.

  • Wat komt er na de wipstoel?

    Na de wipstoel kun je kiezen voor een meegroeistoel die je aan tafel kan zetten. Deze zijn vaak op meerdere plekken verstelbaar, zoals de zithoogte en –diepte. Sommige wipstoeltjes kun je combineren met de meegroeistoel en kun je dan als één stoel aanschaffen. Zo heb je geen losse stoelen nodig en kun je jouw kindje vanaf het begin al direct aan de tafel plaatsen zodat hij deel uit maakt van het gezin.

  • Plaats een reactie