De 5 beste Amerikaanse koelkasten van 2024

Ben je op zoek naar de beste Amerikaanse koelkast? Dan helpen wij je graag! Wij hebben voor jullie een aantal Amerikaanse koelkasten uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste Amerikaanse koelkasten zijn van 2024.

Amerikaanse koelkasten worden ook wel ‘side by side’ (zij aan zij) koelkasten genoemd. Dit komt omdat deze apparaten eigenlijk een combinatie zijn van een koelkast en een vriezer die naast elkaar staan. Tegenwoordig hoeft dat niet per se. Er zijn ook Amerikaanse koelkasten waarbij het vriesgedeelte en het koelgedeelte op elkaar zijn gezet en waar je twee grote verticale deuren hebt om bij deze compartimenten te kunnen komen. Een Amerikaanse koelkast is met name geschikt wanneer je vrij veel ruimte nodig hebt om je eten te koelen of in te vriezen. Verder worden de nieuwste modellen tegenwoordig uitgerust met allerlei leuke ‘slimme’ functies. Zo zijn er exemplaren met een camera in de binnenkant zodat je op ieder moment van de dag met je smartphone kunt kijken wat er ook alweer in je koelkast ligt.

Merk
Model
1
Samsung RS6HA8891B1-EF - Family Hub - Amerikaanse koelkast
Samsung
RS6HA8891B1/EF - Family Hub
2
Siemens KF96RSBEA amerikaanse koelkast Vrijstaand
Siemens
KF96RSBEA
3
ETNA AKV578ZWA
ETNA
AKV578ZWA
4
Samsung RF50A5002B1-EG - French door - Amerikaanse koelkast
Samsung
RF50A5002B1/EG
5
Inventum SKV0178R - Amerikaanse koelkast - 532 liter - RVS - No Frost
Inventum
SKV0178R

Dit zijn ze, de 5 beste amerikaanse koelkasten van 2024

1. Samsung RS6HA8891B1/EF - Family Hub – Beste slimme Amerikaanse koelkast

Samsung RS6HA8891B1-EF - Family Hub - Amerikaanse koelkast
Bekijk amerikaanse koelkast

Deze slimme Amerikaanse koelkast van Samsung is perfect wanneer je op zoek bent naar een grote en moderne koelkast. Je kunt er tot wel drie volle boodschappenwagens (614 liter) aan eten in kwijt! Dankzij de slimme technologie die in de koelkast is verwerkt, kun je je eten nog langer en nog efficiënter bewaren dan bij normale koelkasten. Zo beschikt de koelkast over zogenaamde ‘smartconversion’. Hiermee kun je de koelkast op vijf verschillende manieren instellen. Je kunt daardoor onder andere de koelkast veranderen in een vriezer en omgekeerd. Handig wanneer je meer ruimte nodig hebt om te koelen of vriezen.

Je kunt ook zowel een koel- als een vriesgedeelte instellen in de koelkast. Het apparaat heeft namelijk een ‘twin cooling’ systeem waarbij vriezer en koeler worden aangedreven door twee verschillende systemen. Ook is er een metalen plaat ingebouwd aan de achterkant van de koelkast die ervoor zorgt dat de kou van de koelkast beter in stand wordt gehouden en niet verloren gaat wanneer je de deur open doet. Het meest bijzondere van deze koelkast is dat hij smart functies heeft. Dit betekent dat je hem aan je telefoon kunt verbinden en zodoende kunt bedienen. Ook kun je er muziek mee luisteren of de koelkast aansluiten op je deurbel. Daarbij is de koelkast ook nog eens uitgerust met een familyboard. Dit is een digitaal bord waarop je boodschappen achter kunt laten voor familieleden of (digitale) tekeningen kunt maken. Verder beschikt de koelkast nog over een:

 • Water en ijsdispenser. Deze bevindt zich aan de buitenkant van het apparaat. Zo kun je wanneer je maar wilt koud water of ijsblokjes pakken. Je moet de koelkast wel aansluiten op de waterleiding om de ijsdispenser te kunnen gebruiken.
 • Camera: wanneer je even bent vergeten wat er ook alweer allemaal in je koelkast zit, kun je dankzij de camera in de koelkast op je telefoon zien wat er allemaal in zit.
 • Flessenplateau
 • Eierhouder
 • Meerdere lades
Pluspunten
 • De koelkast is met een inhoud van 614 liter bijzonder ruim.
 • De koelkast heeft diverse smartfuncties en is via de smartphone te bedienen.
 • De koelkast beschikt over de nieuwste technologieën waardoor het eten optimaal gekoeld of ingevroren kan worden.
 • Je kunt zelf instellen welk gedeelte van de koelkast fungeert als koeler en welk gedeelte als vriezer.
Minpunten
 • De koelkast heeft energielabel E en is dus niet bepaald zuinig te noemen.

De Samsung RS6HA8891B1/EF - Family Hub is verkrijgbaar bij:

2. Siemens KF96RSBEA – Beste Amerikaanse koelkast met wijnlade

Siemens KF96RSBEA amerikaanse koelkast Vrijstaand
Bekijk amerikaanse koelkast

Deze Amerikaanse koelkast van Siemens is met een totale inhoud van 572 liter ook een flinke koelkast waar je behoorlijk veel etenswaren in kwijt kunt. De koelkast is opgedeeld in een vriesgedeelte en een koelgedeelte. Het koelgedeelte heeft een inhoud van 401 liter en het vriesgedeelte 171 liter. Ook is het vriesgedeelte voorzien van ‘no frost’ technologie. Hierdoor hoef je dit deel van de koelkast nooit tussentijds te ontdooien. Er ontstaat namelijk nooit meer ijsvorming. Dit komt door de luchtcirculatie die ervoor zorgt dat al het vocht wordt afgevoerd en niet de kans krijgt om te bevriezen.

Ook deze koelkast is ‘smart’. Je kunt hem namelijk ook verbinden aan je telefoon via Home Connect. Je installeert dan een app op je smartphone en kunt daarmee de temperatuur aanpassen of bijvoorbeeld meldingen krijgen wanneer de deur van de koelkast te lang heeft opengestaan en er teveel kou verloren gaat. Een andere eigenschap van deze koelkast is dat de temperatuur tijdelijk een stukje lager wordt dan normaal wanneer de deur net open is geweest. Op deze manier wordt voorkomen dat het eten aan al te grote temperatuurverschillen wordt blootgesteld en zal de koelkast veel minder snel opwarmen. Verder is de Amerikaanse koelkast voorzien van veiligheidsglas (de plateaus) wat minder snel breekt of bekrast wordt dan normaal glas. Ook is er een ijsmaker waarmee je op ieder moment van de dag ijsblokjes kunt krijgen.

Pluspunten
 • Lekker veel inhoud
 • De koelkast is aan te sluiten op je telefoon
 • No frost technologie waardoor er geen ijsvorming kan ontstaan en je de koelkast dus nooit hoeft te ontdooien
 • Er zit een ijsmaker in de koelkast
 • Je wijn altijd op de juiste temperatuur
Minpunten
 • De koelkast is tamelijk duur
 • De koelkast is niet bepaald energieneutraal (energielabel E)

De Siemens KF96RSBEA is verkrijgbaar bij:

3. ETNA AKV578ZWA – Beste Amerikaanse koelkast met veel ruimte

ETNA AKV578ZWA
Bekijk amerikaanse koelkast

Wanneer je op zoek bent naar een ruime koelkast dan zit je met de AKV578ZWA van Etna behoorlijk goed. De koelkast heeft namelijk een totale inhoud van 519 liter. De koelkast is ook nog eens uitgeroepen tot beste uit de test. Ook is de amerikaanse koelkast uitgerust met meerdere functies en technologieën die het een van de beste en betaalbaarste koelkasten van dit moment maken.

De amerikaanse koelkast heeft no frost technologie waardoor vocht wordt afgevoerd en niet de kans krijgt om aan de binnenkant van het apparaat te bevriezen. De amerikaanse koelkast beschikt ook over MultiFlow 360°dit zorgt voor een gelijkmatige koeling via meerdere ventilatieopeningen in het koel- en vriesgedeelte, hierdoor blijven de producten zolang mogelijk vers. Met de meegeleverde IceTwister maak je in een handomdraai ijsblokjes. De IceTwister is lekker compact en neemt minder ruimte in dan een geïntegreerde ijsdispenser in de deur. Ook beschikt de amerikaanse koelkast over een handig flessenrooster.

Pluspunten
 • Beste uit de test
 • No frost technologie, dus je hoeft hem niet meer te ontdooien
 • Inverter compresor
 • Multiflow 360°, waardoor je producten lang vers blijven
Minpunten
 • Met energielabel E is het niet de zuinigste koelkast

De ETNA AKV578ZWA is verkrijgbaar bij:

4. Samsung RF50A5002B1/EG – Beste Amerikaanse koelkast met vrieslade

Samsung RF50A5002B1-EG - French door - Amerikaanse koelkast
Bekijk amerikaanse koelkast

Hoewel deze Amerikaanse koelkast van Samsung een iets minder grote inhoud heeft dan de eerder genoemde modellen (431 liter) kun je er toch nog twee volle boodschappenwagens in kwijt. Dit kan overigens ook een voordeel zijn. De koelkast is 82 centimeter breed en dus makkelijker te plaatsen in de wat kleinere keukens. Dit is een Amerikaanse koelkast met zogenaamde ‘french doors’. Dat wil zeggen dat er twee deuren zijn die je naar buiten open kunt klappen.

Ook deze koelkast is uitgerust met een ‘twin cooling’ systeem waarbij het vriesgedeelte en het koelgedeelte door twee aparte koelsystemen worden aangedreven. Het voordeel hiervan is dat de geuren uit beide gedeeltes niet op de verkeerde plek terecht komen en zal je eten langer vers blijven. Ook is de koelkast voorzien van een ‘powercool’ een een ‘powerfreeze’ functie. Hierdoor kun je voedsel nog sneller koud krijgen of invriezen dan normaal gesproken. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van ijsblokjes of wanneer je binnen een paar seconden een koud biertje wilt hebben. Ook stilistisch gezien is deze koelkast van Samsung een goede keuze. De buitenkant is gemaakt van RVS en is ‘fingerprint resistant’. Er is namelijk een speciale coating aangebracht op de buitenkant waardoor er geen vingerafdrukken meer op achterblijven. Hierdoor hoef je die dus veel minder vaak schoon te maken en ziet je koelkast er een stuk frisser uit. Verder wordt de gehele binnenkant van de koelkast verlicht door LED lampjes, een duurzame optie. De koelkast is uitgerust met:

 • Drie glasplateaus
 • Twee grote lades voor groenten en fruit
 • Zes deurcompartimenten
 • Een bak voor ijsklontjes in de vriesruimte
 • Twee vriesladen
Pluspunten
 • Het kan een voordeel zijn dat de koelkast een slagje kleiner is en dus beter in kleinere keukens past
 • Het ‘twin cooling’ systeem zorgt voor een efficiënt energieverbruik in het koelgedeelte en vriesgedeelte
 • Je hoeft de koelkast nooit meer te ontdooien dankzij de no frost technologie
Minpunten
 • De koelkast maakt redelijk veel geluid (42 decibel)

De Samsung RF50A5002B1/EG is verkrijgbaar bij:

5. Inventum SKV0178R – Beste goedkope Amerikaanse koelkast

Inventum SKV0178R - Amerikaanse koelkast - 532 liter - RVS - No Frost
Bekijk amerikaanse koelkast

Wanneer je op zoek bent naar een wat goedkopere Amerikaanse koelkast die toch heel goed presteert dan is de SKV0178R een uitstekende keuze. Je hebt namelijk toch een totale inhoud van 532 liter en meerdere andere eigenschappen die het een prima functionerende koelkast maken. Net als sommige bovenstaande voorbeelden is deze koelkast voorzien van no frost technologie en hoef je hem dus nooit meer te ontdooien. Hierdoor zijn je etenswaren langer houdbaar en kun je hem een stuk gemakkelijker schoonmaken. Ook deze koelkast heeft een functie waarmee je in een keer voedsel of vloeistoffen zeer snel koud kunt krijgen of in kunt vriezen. Ideaal wanneer je een koud drankje wilt of ijsblokjes nodig hebt.

Een bijzonder functie van deze koelkast is de vakantiestand. Wanneer je langere tijd van huis weg bent, wordt de temperatuur van het vriesvak op -18 gezet en wordt het koelgedeelte helemaal uitgeschakeld. Op die manier verspil je geen energie aan de koelkast terwijl je op vakantie bent. Verder wordt de binnenkant van de koelkast verlicht met LED lampjes. Hoewel die best duurzaam zijn, heeft de koelkast wel een energielabel F en is het dus niet een van de meest milieuvriendelijke keukenapparaten die er te koop zijn.. Een voordeel van deze koelkast is dat Inventum er vijf jaar garantie op geeft. De eerste twee jaar vallen onder fabrieksgarantie en de daarop volgende drie zijn aanvullende Inventum garantie. Denk er wel om dat je voor de laatste drie jaar garantie wel zelf voor de omruilkosten op moet draaien.

Pluspunten
 • In vergelijking met andere Amerikaanse koelkasten een stuk goedkoper
 • Vijf jaar garantie
Minpunten
 • Niet bepaald zuinig (energielabel F)

De Inventum SKV0178R is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een Amerikaanse koelkast?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het formaat van de Amerikaanse koelkast. Meet vooraf goed op of de Amerikaanse koelkast past op de plek die jij in gedachte hebt. De meeste Amerikaanse koelkasten zijn in de hoogte ongeveer net zo groot als een gewone koelkast, maar ze zijn meestal breder en/of dieper dan een gewone koelkast. Hierdoor heb je van binnen een stuk meer ruimte dan bij een gewone koelkast. Het is ook belangrijk om aan beide kanten van de Amerikaanse koelkast nog een klein stukje ruimte vrij te houden zodat de Amerikaanse koelkast zijn warmte kwijt kan.

Kijk ook naar het energielabel van de Amerikaanse koelkast. Het nadeel van een Amerikaanse koelkast is dat ze vaak niet echt energiezuinig zijn. Omdat de Amerikaanse koelkast wel een stuk meer inhoud heeft dan een gewone koelkast is het ook niet zo gek dat deze een stuk meer verbruikt. Het is wel verstandig om bij het vergelijken van Amerikaanse koelkasten te kijken welke van de opties het beste energielabel heeft.

De meeste Amerikaanse koelkasten beschikken over de no-frost technologie. Dit wil zeggen dat je jouw vriesgedeelte van de Amerikaanse koelkast nooit meer hoeft te ontdooien. Hier bespaar je ook weer energie mee want een vriezer waar heel veel ijs in zit verbruikt veel meer stroom dan wanneer er geen ijs in de vriezer zit vastgekoekt.

Nog een belangrijk punt is om te kijken of je een wateraansluiting hebt zitten waar je de Amerikaanse koelkast wil plaatsen. De meeste Amerikaanse koelkasten kun je namelijk rechtstreeks aansluiten op het water waardoor je snel kan genieten van heerlijk gekoeld water en ijsklonten. Mocht je niet beschikken over een wateraansluiting in de buurt kun je altijd nog voor een Amerikaanse koelkast gaan met een waterreservoir.

Ben je van plan om een Amerikaanse koelkast te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over Amerikaanse koelkasten? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over Amerikaanse koelkasten zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een Amerikaanse koelkast en vind je dat jouw Amerikaanse koelkast getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw Amerikaanse koelkast makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over amerikaanse koelkasten

 • Hoe lang gaat een Amerikaanse koelkast mee?

  Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf welke kwaliteit een koelkast heeft. Duurdere koelkasten gaan over het algemeen wat langer mee. Maar we kunnen wel stellen dat de gemiddelde Amerikaanse koelkast zo’n tien tot vijftien jaar mee zou moeten gaan.

 • Welke kraan heb je nodig voor een Amerikaanse koelkast?

  Bij de meeste Amerikaanse koelkasten is een standaard wasmachinekraan (met beluchting) prima op het apparaat aan te sluiten. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Je kunt het beste vooraf even in de gebruiksaanwijzing kijken of het vragen aan de fabrikant van de koelkast.

 • Heeft een Amerikaanse koelkast een afvoer nodig?

  Nee, bij de meeste Amerikaanse koelkasten heb je geen afvoer nodig. Het vocht wordt meestal verdampt door de motor van de koelkast of wordt juist hergebruikt om de vochtbalans van je etenswaren te waarborgen.

 • Hoe breed is een Amerikaanse koelkast?

  Dat hangt helemaal af van het model dat je gaat kiezen. Je hebt koelkasten van minder dan een meter breed en ook koelkasten van twee meter of breder. Amerikaanse koelkasten zijn doorgaans wel breder dan normale koelkasten.

 • Hoe maakt een Amerikaanse koelkast ijsblokjes?

  Dit wordt gedaan met een ijsdispenser. Deze bevindt zich doorgaans aan de buitenkant van de koelkast. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als gewoon een bakje met water in de vriezer zetten. Het grote verschil is dat dit bij een Amerikaanse koelkast met ijsblokjes functie automatisch gaat. In het vriesvak bevind zich een bakje met ijsklontjes, zodra deze hard zijn dan kiepert hij dit bakje leeg in het reservoir eronder. Zodra je wat ijsklonten gebruikt checkt de koelkast zelf op bepaalde tijden of er ruimte is voor nieuwe ijsklonten en vult deze indien nodig aan.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie