De 5 beste mediaspelers van 2024

Ben je op zoek naar de beste mediaspeler? Wij helpen je daar graag bij! Wij hebben een aantal mediaspelers voor je uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste mediaspelers van 2024 zijn.

Je kent het misschien wel. Je wilt een film of tv-programma streamen via bijvoorbeeld Netflix of de NPO. Je kunt alleen niet even snel je tv aanzetten en met je afstandsbediening naar je favorieten gaan. Je kunt er alleen naar kijken door je laptop, tablet of telefoon erbij te pakken, maar niet direct op je televisie. Je zou je laptop aan kunnen sluiten op je tv-scherm met een HDMI-kabel, maar ach dat is ook weer zoveel moeite. Met een mediaspeler hoeft dit allemaal niet. Met dit handige apparaat kun je zonder elke keer opnieuw in te moeten loggen direct jouw favoriete films, series, tv-programma’s, video’s bekijken, maar ook bijvoorbeeld naar muziek luisteren of je vakantiefoto’s bekijken. Een goede mediaspeler ondersteunt namelijk streamingdiensten als Spotify, YouTube, Netflix, Disney +, NPO en vele anderen. Het enige wat je nodig hebt is een televisie en een internetverbinding. Soms heb je om je mediaspeler aan te sluiten ook een HDMI-kabel nodig.

Er zijn gelukkig meerdere soorten mediaspelers op de markt te vinden. Er zijn mediaspelers die specifiek zijn bedoeld voor klanten van Apple of voor televisies met de hoogste schermresoluties. Er zijn zelfs mediaspelers met spraakherkenning waardoor je niet eens meer de afstandsbediening op hoeft te pakken en gewoon in je favoriete hoek van de bank kunt blijven liggen! Er is dus keuze genoeg.

Merk
Model
1
Google Chromecast met Google TV - Multimediaspeler - 4K
Google
Chromecast met Google TV
2
Apple TV (2021) - 4K
Apple
TV 2021 4K
3
Apple TV (2017) - 4K
Apple
TV 2017
4
Nokia - Streaming Box - 8000 - 4K Ultra HD - Android - TV Box
Nokia
Streaming Box - 8000
5
Xiaomi Mi Box S Wi-Fi 4K Ultra HD 8GB Black
Xiaomi
Mi Box S

Dit zijn ze, de 5 beste mediaspelers van 2024

1. Google Chromecast met Google TV – Beste meest bekende mediaspeler

Google Chromecast met Google TV - Multimediaspeler - 4K
Bekijk mediaspeler

De Google Chromecast met Google TV kenmerkt zich vanwege de geringe grootte van het apparaat en de hoge mate van het gebruiksgemak. Het is de meest bekende mediaspeler die op dit moment op de markt is en dat is dan ook niet voor niets het geval. Met de Chromecast met Google TV kun je in feite je telefoon of ander apparaat gaan gebruiken als afstandsbediening. Je hoeft niet meer opnieuw in te loggen op de apps die je op je tv af wilt spelen en kunt overal in je huis je tv bedienen. Je gebruikt simpelweg je telefoon of laptop om jouw favoriete programma’s, muziek of andere content op je televisie te kunnen zien. In die zin wijkt de Google Chromecast wellicht wat af van andere mediaspelers op dit lijstje, maar het ziet er wel naar uit dat dit de toekomst van de mediaspeler aan het worden is.

De Chromecast is compatibel met iPhone, iPad, Android telefoons/tablets, Mac, Windows en Chromebooks. Hoewel er een adapter wordt meegeleverd in de doos, kun je de Chromecast ook gewoon met een USB-kabel aansluiten aan je tv en heb je op die manier genoeg stroomvoorziening. Je kunt met de Chromecast ook je eigen favorietenlijsten beheren. Dit doe je via de app. Ideaal aan de Chromecast is tevens dat je ondertussen je telefoon voor andere dingen kunt blijven gebruiken.

Met de nieuwe Chromecast met Google TV is er ook een afstandsbediening bijgeleverd. Je meld je via de Google Home app aan bij je favoriete streaming diensten en je krijgt alles te zien in één overzicht. Met de afstandsbediening blader je makkelijk door alle films en series heen en selecteert de film of serie die je wil kijken. De Chromecast speelt dan automatisch het door jou geselecteerde bestand af. Daarnaast heeft de afstandsbediening ook een knop waarmee je de Google assistent op kunt roepen. Hiermee kan je dus met enkel je stem meteen de juiste serie op het scherm toveren.

Pluspunten
 • Klein en handzaam
 • Een grote hoeveelheid apps die je met het apparaat af kunt spelen (Youtube, Spotify, Netflix, NPO etc)
 • Installeren gaat snel en gemakkelijk
 • Chromecast blijft gewoon doorspelen terwijl je een andere app gebruikt op je telefoon
 • De klantenservice van Google is uitstekend
Minpunten
 • Geen Bluetooth

De Google Chromecast met Google TV is verkrijgbaar bij:

2. Apple TV 2021 4K – Beste Apple mediaspeler

Apple TV (2021) - 4K
Bekijk mediaspeler

De Apple TV 4K 2021 is de beste mediaspeler van Apple die op dit moment te koop wordt aangeboden. Hij is vooral interessant voor Apple gebruikers of wanneer je op zoek bent naar een mediaspeler die geschikt is voor televisies met een behoorlijk hoge schermresolutie. Deze mediaspeler is dus minder handig als je een wat oudere tv hebt. Qua ontwerp ziet de mediaspeler van Apple er (zoals we wel van hen gewend zijn) gelikt uit. Het apparaat is klein en zwart en zal niet te schreeuwerig overkomen in je interieur. Het apparaat is aan te sluiten op Wifi, maar heeft aan de achterkant ook een HDMI 2.1 poort en een aansluiting voor Ethernet.

Jammer genoeg wordt er geen HDMI-kabel meegeleverd in de doos en zul je die dus zelf apart aan moeten schaffen als je daar behoefte aan hebt. De Apple TV 4K 2021 heeft ook een nieuwe Siri afstandsbediening. Deze is dunner en zwaarder dan de vorige edities en werkt met een oplaadbare batterij. De afstandsbediening heeft maar een paar knoppen en is met een simplistisch ontwerp makkelijk te gebruiken. Ook heeft de Siri afstandsbediening nu voor het eerst een aan- en uitknop waarmee je zowel de Apple TV 4K 2021 als je televisie zelf aan en uit kunt zetten. Het apparaat heeft een A12 bionische chip en ondersteunt HDR, Dolby Vision 4K en Dolby Atmos audio.

Pluspunten
 • De nieuwe Siri afstandsbediening is een technologisch hoogstandje
 • Ideaal voor beeldschermen met een hoge resolutie
 • Toegang tot alle apps en diensten van Apple
 • Firmware upgrades
Minpunten
 • Je kunt de mediaspeler alleen gebruiken op HD-tv’s en beter
 • HDMI-kabel wordt niet meegeleverd

De Apple TV 2021 4K is verkrijgbaar bij:

3. Apple TV 2017 – Beste gewaardeerde mediaspeler van Apple

Apple TV (2017) - 4K
Bekijk mediaspeler

Ja, de Apple TV 4K 2017 is niet dan wel niet de allernieuwste mediaspeler van Apple, maar toch is nog altijd veel voor te zeggen. Het apparaat krijgt onverminderd hoge waarderingscijfers van gebruikers en is nog steeds een goede optie voor gebruikers met een HD tv of beter. Je kunt er gemakkelijk films, programma’s et cetera op afspelen in 4K resolutie. HDR10 en Dolby Vision worden erdoor ondersteund.

De mediaspelers van Apple TV 4K (dus ook de 2021 versie) zijn de enige mediaspelers op de markt waarmee je content in zowel Dolby Atmos als Dolby Vision format af kunt spelen. Dit is goed nieuws wanneer je bijvoorbeeld films en tv-programma’s bekijkt via iTunes. Ook deze mediaspeler van Apple heeft een handige Siri afstandsbediening. De Apple TV 4K 2017 heeft een iets minder krachtige chip (een A10X chip) dan zijn jongere broertje uit 2021. Dit betekent dat de processnelheid iets lager is. Dit is eigenlijk alleen interessant voor mensen met de allernieuwste televisies met de hoogste resoluties. Voor een normale HD televisie zul je weinig verschil merken.

Pluspunten
 • Ideaal voor gebruikers die vaste klant bij Apple zijn.
 • Een gemakkelijk bedienbare afstandsbediening. De nieuwe versie van de afstandsbediening die eigenlijk bij de Apple TV 4K 2021 hoort, is ook bij de 2017 te gebruiken.
 • Hoge beeldkwaliteit.
Minpunten
 • Is wat aan de prijzige kant.

De Apple TV 2017 is verkrijgbaar bij:

4. Nokia Streaming Box - 8000 – Beste Android mediaspeler

Nokia - Streaming Box - 8000 - 4K Ultra HD - Android - TV Box
Bekijk mediaspeler

Ook Nokia heeft een mediaspeler uitgebracht: de Nokia Streaming Box 8000. Dat is een hele mondvol, maar voor een relatief lage prijs (89,95) heb je wel een oerdegelijk apparaat in huis. Deze mediaspeler ondersteund namelijk 4K Ultra HD waarmee je dus haarscherp beeld op je televisiescherm hebt. Met 4K Ultra HD kun je een resolutie van 3840 bij 2160 pixels draaien. Dit is vier keer zo veel als bij een ‘normale’ resolutie het geval is! Met de Nokia Streaming Box 8000 kun je verder vrijwel alle mediaplatformen draaien, bijvoorbeeld: Netflix, Youtube, Disney plus, Prime Video, NLZiet, Videoland en de NPO. Via de Google Play Store heb je toegang tot meer dan 7000 applicaties.

Deze mediaspeler is makkelijk te installeren. Je kunt hem op je televisie aansluiten met een bijgeleverde HDMI-kabel en aansluiten op je internetmodem kan zowel via Wifi als met een Etherkabel. Ook leuk aan deze mediaspeler van Nokia is dat je hem zowel kunt bedienen met je telefoon als met de meegeleverde afstandsbediening. Deze afstandsbediening ondersteunt Bluetooth en heeft zelfs spraakbesturing. Je kunt dus ‘handsfree’ een film uitzoeken. Met zijn verlichte toetsen is de afstandsbediening ook prima te bedienen in het donker. Verder heeft de mediaspeler ook USB-poorten waardoor je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s kunt bekijken vanaf externe hardware. Je kunt op deze manier zelfs gedownloade films afspelen vanaf een USB-schijf. Je moet dan wel via de Google Play Store een videospeler installeren (bijv. VLC).

Pluspunten
 • Uitstekende resolutie met dank aan de ingebouwde Quad Core.
 • Door de extra USB-poorten kun je ook media uit externe apparaten afspelen.
 • Je kunt de mediaspeler zowel met je telefoon als met een afstandsbediening makkelijk gebruiken.
 • Een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding.
Minpunten
 • Het besturingssysteem is Android. Wees je daarvan bewust als je bijvoorbeeld een telefoon van Apple hebt.

De Nokia Streaming Box - 8000 is verkrijgbaar bij:

5. Xiaomi Mi Box S – Beste Xiaomi mediaspeler

Xiaomi Mi Box S Wi-Fi 4K Ultra HD 8GB Black
Bekijk mediaspeler

Xiaomi is misschien voor veel mensen een ietwat onbekende merknaam. Toch heeft het bedrijf al een aantal mediaspelers op de markt gebracht. Met deze stijlvol vormgegeven mediaspeler kun je ook vrijwel alles wat ook mogelijk is met apparaten van de bekendere bedrijven. Het apparaat is klein en er staat de nieuwste versie van Android op. Ook kun je met de Mi Box S onder andere Google Assistant gebruiken.

Met een omvang van 9 en een halve cm (hoogte en breedte) is het een van de kleinste en dus minst opvallende mediaspelers die op dit moment te koop zijn. Ook voor deze mediaspeler is een eigen afstandsbediening ontwikkeld. Het handige aan de afstandsbediening van Xiaomi is dat er een Netflix-knop en Assistent-knop zijn ingebouwd. Ideaal dus voor mensen die vooral van Netflix gebruik maken. De Mi Box 8GB ondersteunt de 4K resolutie en HDR. Tevens is de mediaspeler compatibel met Dolby Digital Plus en DTS HD. Je kunt er dus al jouw favoriete media mee afspelen in een haarscherpe resolutie en sublieme audio.

Pluspunten
 • Ondersteunt 4k resolutie en Dolby.
 • Stijlvol en onopvallend ontwerp.
 • Makkelijk te installeren.
Minpunten
 • Er worden geen batterijen meegeleverd voor de afstandsbediening.

De Xiaomi Mi Box S is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een mediaspeler?

Ga je een mediaspeler kopen? Kijk dan vooraf vooral goed naar de functionaliteiten die je zoekt bij een mediaspeler. Het belangrijkste is misschien wel om de compatibiliteit met de apparaten die je al hebt te checken. Als dit namelijk niet blijkt te werken kan dit een hoop frustraties opleveren tijdens de installatie of het gebruik van je nieuwe mediaspeler, terwijl dit vooraf voorkomen had kunnen worden. Kijk ook goed of er abonnementskosten aan het gebruik van de streaming services zitten, en of je deze abonnementen al hebt bijvoorbeeld.

Ook het gebruiksgemak is belangrijk om op te letten. Je hebt mediaspelers die je kunt bedienen met een afstandsbediening maar je hebt ook mediaspelers die je met je telefoon moet bedienen. Bedenk vooraf wat je handig vindt en kijk goed waarmee de mediaspeler die je wil kopen mee werkt.

Mediaspeler gebruiken met een NAS

Heb je thuis een NAS staan of wil je die een kopen en wil je van daaruit mediabestanden af kunnen spelen op je TV? Kijk dan goed of je nieuwe mediaspeler dit ondersteund. Niet elk apparaat bied de mogelijkheid om te verbinden met een NAS en zo bestanden af te spelen. Voorheen was dit bijvoorbeeld met de chromecast niet mogelijk, tegenwoordig kan je met VLC een bestand van je NAS afspelen en dit rechtstreeks streamen naar je TV.

Ben je van plan om een mediaspeler te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over mediaspelers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over mediaspelers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een mediaspeler en vind je dat jouw mediaspeler getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw mediaspeler makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over mediaspelers

 • Wat is een mediaspeler?

  Een mediaspeler is een apparaat waarmee je programma’s, films, series, muziek en andere media kunt streamen op je televisie. Je kunt een mediaspeler gebruiken om bijvoorbeeld te Netflixen of een andere streamingdienst te gebruiken zonder dat je daarvoor je laptop of tablet hoeft aan te sluiten op je televisie.

 • Wat is de beste mediaspeler?

  Er zijn verschillende soorten mediaspelers. Het hangt er dus een beetje vanaf waar je naar op zoek bent. Als je bijvoorbeeld een vaste klant van Apple bent, is het verstandig te kiezen voor de Apple TV 4K 2021 omdat die mediaspeler specifiek is bedoeld voor apparaten van Apple. De mediaspeler die door klanten het hoogst gewaardeerd is en ook het meest verkocht wordt is de Google Chromecast. Het kan echter geen kwaad onze top 5 even door te nemen voor wat diepgaandere info.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie