De 5 beste heggenscharen van 2024

De beste heggenschaar kopen kan een hele uitdaging zijn. Wij helpen je daar graag bij! Wij hebben een aantal heggenscharen uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste heggenscharen van 2024 zijn.

Het snoeien van een heg is een van de vele klusjes die in de tuin gedaan moeten worden en dat gaat het beste met een goede heggenschaar. Zo snoei je de heg in het voorjaar na de vorst en in de zomer kun je de heg nog iets mooier in vorm snoeien. Zo geniet je het hele jaar lang van een mooi gesnoeide heg. Om je te helpen om een heggenschaar te kopen, hebben we de vijf beste heggenscharen op een rijtje gezet. Iedere beste heggenschaar is geschikt voor een bepaalde situatie of is de beste heggenschaar in een bepaalde categorie. Met onderstaande lijstje kun je de beste heggenschaar voor jouw situatie kopen! Het is ook verstandig op een review te lezen, voordat je over gaat tot het kopen van een heggenschaar.

Merk
Model
1
BLACK+DECKER GTC1845L20-QW Heggenschaar - 18V - 45cm - incl. accu en lader
BLACK+DECKER
GTC1845L20-QW
2
GARDENA EasyCut Heggenschaar - Extra Licht Van Gewicht
GARDENA
EasyCut
3
Bosch AdvancedHedgeCut 70 Heggenschaar - 500 W - 75 cm meslengte
Bosch
AdvancedHedgeCut 70
4
Makita UH5580 Elektrische Heggenschaar - 670 W - zwaardlengte 55 cm - max. snijdikte 18 mm
Makita
UH5580
5
Kibani Heggenschaar Benzine – 22.5 cc - 0.8 pk 2-takt Motor – 55 cm Zwaardlengte
Kibani
Heggenschaar

Dit zijn ze, de 5 beste heggenscharen van 2024

1. BLACK+DECKER GTC1845L20-QW – Beste heggenschaar voor kleinere heggen

BLACK+DECKER GTC1845L20-QW Heggenschaar - 18V - 45cm - incl. accu en lader
Bekijk heggenschaar

De BLACK+DECKER GTC1845L20-QW heggenschaar is een accu heggenschaar. De heggenschaar wordt geleverd met meerdere accu’s die uitwisselbaar zijn en opgeladen kunnen worden. Deze accu’s passen niet alleen in de accu heggenschaar, maar ook in andere producten van dit merk. Een heggenschaar met accu is voordelig en duurzaam. Volgens ons is de BLACK+DEKKER heggenschaar de beste accu heggenschaar voor het snoeien van kleinere heggen. Het compacte formaat van de accu heggenschaar met een zwaardlengte van 45 centimeter zorgt ervoor dat dit model vooral geschikt is voor kleinere heggen.

De beste accu heggenschaar is ergonomisch ontworpen en ligt daardoor perfect in balans. Je kunt je makkelijk bewegen en hebt veel controle tijdens het snoeien van kleine heggen. De accu zorgt ervoor dat de heggenschaar draadloos is, wat erg prettig werkt en ervoor zorgt dat je volledige bewegingsvrijheid hebt. De batterij is gemaakt met duurzame technologie, waardoor deze niet vanzelf leeg raakt wanneer je de accu heggenschaar langer niet gebruikt. De beste accu heggenschaar is veilig in gebruik, dankzij de beveiliging tegen onbedoeld starten. Enkel wanneer je beide handen gebruikt, kun je de heggenschaar starten.

Pluspunten
 • De snoerloze heggenschaar biedt volledige bewegingsvrijheid
 • Het ergonomische ontwerp zorgt ervoor dat snoeien comfortabel is
 • Extra veilig en enkel te starten met twee handen
 • Krachtig en met voldoende vermogen om door takken te zagen
Minpunten
 • Minder geschikt voor grote heggen
 • Slechts twee jaar garantie

De BLACK+DECKER GTC1845L20-QW is verkrijgbaar bij:

2. GARDENA EasyCut – Beste handmatige heggenschaar

GARDENA EasyCut Heggenschaar - Extra Licht Van Gewicht
Bekijk heggenschaar

De Gardena Easycut heggenschaar is de beste handmatige heggenschaar die je kunt kiezen. Deze heggenschaar is ergonomisch ontworpen, waardoor de handgrepen goed in je handen liggen. De Gardena heggenschaar is zo volledig in balans en dat zorgt ervoor dat je makkelijker de heg kunt knippen. De buffer van de heggenschaar is zacht en dempt goed, waardoor het knippen van de heg nog comfortabeler wordt. De heggenschaar doet zijn naam eer aan en zorgt er inderdaad voor het knippen van de heg makkelijk wordt en is daarmee de beste handmatige heggenschaar in zijn klasse.

De Gardena heggenschaar is verrassend licht en daardoor makkelijk te gebruiken. De heggenschaar is deels gemaakt van duurzaam vezelversterkt kunststof, waardoor de handgrepen houvast bieden. Takken zullen niet langer wegglippen met deze heggenschaar, omdat het model van Gardena een gekartelde rand heeft. Zo heeft iedere knip effect en bespaar je energie. Met de Gardena Easycut heggenschaar werk je efficiënt en comfortabel.

Pluspunten
 • 25 jaar garantie
 • Ergonomisch ontworpen handgrepen met veel houvast
 • Kartelrand waardoor takken niet weg kunnen glippen
 • De Gardena heggenschaar is een lichtgewicht heggenschaar
Minpunten
 • Snoeien kost meer moeite dan met een elektrische of accu heggenschaar

De GARDENA EasyCut is verkrijgbaar bij:

3. Bosch AdvancedHedgeCut 70 – Beste elektrische heggenschaar

Bosch AdvancedHedgeCut 70 Heggenschaar - 500 W - 75 cm meslengte
Bekijk heggenschaar

Ben je op zoek naar een elektrische heggenschaar waarmee je grote heggen kunt snoeien? Dan is de Bosch Advanced HedgeCut 70 een goede keuze. Dit is de beste elektrische heggenschaar en met een zwaardlengte van 70 centimeter snoei je grote heggen zonder problemen. De Bosch heggenschaar heeft een energiezuinige motor van 500 Watt met een hoog prestatievermogen. De elektrische heggenschaar maakt 80% minder geluid dan concurrerende modellen en is daarmee een van de stilste heggenscharen in zijn klasse. ProSilence zorgt voor slechts 93 decibel geluid.

De Bosch heggenschaar is elektrisch en werkt dus met een snoer. Om in een grote tuin aan de slag te kunnen, heb je dus een verlengsnoer nodig. De sterke elektrische heggenschaar snijdt zonder problemen door dikke takken. De messen hebben een tandafstand van 34 millimeter en snijden daarmee eenvoudig door takken met een diameter van 34 millimeter. De heggenschaar is geschikt voor het snoeien van allerlei soorten heggen, zoals heggen van coniferen, hulst, beuken en laurier.

Pluspunten
 • 80% minder geluid door ProSilence technologie
 • Hoog prestatievermogen en daarmee geschikt voor grote heggen
 • Snijdt zonder problemen door takken met een diameter van 34 centimeter
Minpunten
 • Minder geschikt voor kleine heggen
 • Er is een verlengsnoer nodig om met deze heggenschaar te werken

De Bosch AdvancedHedgeCut 70 is verkrijgbaar bij:

4. Makita UH5580 – Beste veilige elektrische heggenschaar

Makita UH5580 Elektrische Heggenschaar - 670 W - zwaardlengte 55 cm - max. snijdikte 18 mm
Bekijk heggenschaar

De Makita UH5580 is een elektrische heggenschaar met een zwaardlengte van 55 centimeter. De Makita heggenschaar is zo ontworpen dat deze erg veilig in gebruik is. De heggenschaar heeft een neusbeschermstuk dat terugslag voorkomt en de messen beschermt. Daarnaast heeft de heggenschaar een mechanische rem die het mes binnen 0,2 seconde kan stoppen. Dit zorgt voor optimale veiligheid. De eerste helft van het mes van de Makita heggenschaar is voorzien van extra brede aambeelden en ook dit draagt bij aan de veiligheid van deze elektrische heggenschaar.

Het feit dat de heggenschaar elektrisch is, betekent dat deze werkt met een snoer. De Makita heggenschaar is voorzien van een kabelgeleider die ervoor zorgt dat de kabel uit het bereik van de messen blijft. Om in een grote tuin te snoeien, heb je een verlengsnoer nodig voor deze heggenschaar. Dit model is zowel geschikt voor linkshandigen als rechtshandigen. De greep is namelijk drievoudig en kan zo op verschillende manier vastgehouden worden.

Pluspunten
 • Zowel geschikt voor linkshandigen als rechtshandigen
 • Kabelgeleider zodat de kabel buiten het bereik van het mes blijft
 • Mechanische rem die het mes binnen 0,2 seconde kan stoppen
Minpunten
 • Er is een verlengsnoer nodig om met deze heggenschaar te werken

De Makita UH5580 is verkrijgbaar bij:

5. Kibani Heggenschaar – Beste benzine heggenschaar

Kibani Heggenschaar Benzine – 22.5 cc - 0.8 pk 2-takt Motor – 55 cm Zwaardlengte
Bekijk heggenschaar

De Kibani heggenschaar werkt op benzine. Deze heggenschaar heeft een 22.5 cc 2-takt benzinemotor en is de beste benzine heggenschaar volgens ons. De motor loopt op een mengsmering van een liter 2-taktolie op 25 liter Euro 98 benzine. Bij veel benzinepompen wordt standaard E10 aangeboden, maar dat is niet geschikt voor deze benzine heggenschaar. Let er dus op dat je Euro 98 gebruikt. De mengsmering voor deze heggenschaar meng je in een jerrycan en het is belangrijk dat de mengsmering nooit ouder is dan drie weken.

De benzine heggenschaar van Kibani heeft een zwaardlengte van 55 centimeter en vijf instelbare standen. Je kunt hiermee gemakkelijk dikkere takken snoeien. De heggenschaar is comfortabel in gebruik en heeft een draaibaar handvat. Hiermee kun je de juiste werkhoek voor de heggenschaar instellen. Omdat de heggenschaar op benzine werkt, is deze vrij van een snoer en kun je zonder restricties bewegen. De heggenschaar heeft een beschermkap, wat ervoor zorgt dat je deze makkelijk vast kunt houden.

Pluspunten
 • Geschikt voor dikkere takken
 • Draaibaar handvat voor de juiste werkhoek
 • Zonder snoer en dus veel bewegingsvrijheid
Minpunten
 • De heggenschaar werkt niet op het standaard E10 van tankstations en moet met Euro 98 gevuld worden
 • De mengsmering mag nooit ouder dan drie weken zijn en moet dus regelmatig vervangen worden

De Kibani Heggenschaar is verkrijgbaar bij:

Hoe kies je de beste heggenschaar?

Als jij op zoek bent naar de beste heggenschaar dan dien je voor de aanschaf goed te kijken naar de verschillende soorten heggenscharen, zodat je een goede keuze kunt maken. Uiteraard spelen ook criteria als grootte en kwaliteit van de afwerking en bladen een grote rol bij de beslissing. Als je echter alle criteria in overweging wilt nemen, kan het zoeken navenant tijdrovend worden omdat het aanbod zo groot is. Als je geen tijd hebt en liever een snelle maar goede beslissing neemt, kun je ons aankoopadvies volgen, want we hebben het onderzoek al voor je gedaan.

Heggenschaar kopen

Op zich kun je niet zo 1 2 3 stellen wat de beste is, enkel wat de beste heggenschaar is voor wat jij hem wilt gaan gebruiken. Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Daarom moet je, voordat je een prijsvergelijking maakt en een willekeurig model koopt, de verschillende soorten bekijken en overwegen welke maat het beste voor je is. Bij heggenscharen speelt ook de structuur en opstelling van de messen een grote rol, dus je moet dit criterium ook in overweging nemen bij het kopen.

Soorten heggenscharen

Naast de klassieke mechanische heggenschaar, heb je de keuze uit drie basisontwerpen, die hieronder kort worden samengevat met betrekking tot de respectievelijke voor- en nadelen.

Draadloze heggenscharen

Deze modellen zijn zeer flexibel en kunnen onafhankelijk van elke stroombron worden gebruikt. Als je ver van het dichtstbijzijnde stopcontact wilt werken, is dit type een echte aanrader, want dat scheelt je lange kabels. Hoe omvangrijker het werk dat je wilt doen of hoe groter de heggen en hoe dikker de afzonderlijke stukken hout, hoe voordeliger het is om over te stappen op een benzinemodel als je flexibel en onafhankelijk van elektriciteit wilt blijven. Omdat de accu’s niet zijn ontworpen voor zeer langdurig werk en bovendien zijn accuheggenscharen meestal niet zo krachtig als benzinemodellen.

Benzine heggenscharen

Vergeleken met het draadloze model is een benzineheggenschaar iets omslachtiger in het gebruik, zwaarder en meestal ook een stuk duurder. Het heeft echter ook aanzienlijk meer vermogen en je kunt er praktisch ononderbroken doorheen werken – afgezien van het bijvullen van de brandstoftank. Door het hoge eigen gewicht zijn deze apparaten slechts in beperkte mate geschikt voor werkzaamheden boven het hoofd. In de professionele sector worden vooral apparaten met benzinemotoren gebruikt omdat ze mobiel en krachtig zijn.

Elektrische heggenschaar met snoer

In de particuliere sector worden vaak heggenscharen met een kabel gebruikt. Ze zijn snel klaar voor gebruik, handig en krachtig tegelijk. Hoewel je altijd afhankelijk bent van een stroombron, is dit in de meeste tuinen meestal geen probleem. In vergelijking met heggenschaar met accu kun je ononderbroken werken, maar je moet er rekening mee houden dat het volume hoger is en het gewicht van het apparaat vaak hoger is dan dat van een heggenschaar met accu.

Grootte van de heggenschaar

Er is op zich geen duidelijke aanbeveling, omdat de grootte van de heggenschaar en de lengte van het zwaard optimaal moeten worden aangepast aan de specifieke behoeften. Hoe groter de heggen die je wilt snoeien, hoe waardevoller het is om een ​​heggenschaar met een lang zwaard te gebruiken. Aan de andere kant, als je af en toe maar een paar planten of kleinere heggen wilt snoeien, is een veel kleiner model voldoende. Maar je moet niet alleen letten op de lengte van het zwaard in verband met de grootte van de heggenschaar, maar ook op het gewicht, want dit is een beslissend criterium.

Hoe zwaarder de heggenschaar is, hoe lastiger hij te hanteren is en hoe moeilijker het is om boven je hoofd te werken of waar je met gestrekte arm moet werken. Lange tijd met de heggenschaar werken is erg vermoeiend en hoe zwaarder de heggenschaar, hoe vermoeiender het wordt. Een compacte, lichtgewicht en vaak goedkopere heggenschaar loont, vooral bij bovenhands werken. Maar ook als je de heggenschaar veelvuldig en over een langere periode gebruikt, moet je zeker de gewichten van de verschillende heggenscharen in kwestie met elkaar vergelijken. Want de grootste en sterkste heggenschaar doet je weinig als je na een tijdje gewoon de kracht niet meer hebt om door te werken.

Bladen van de heggenschaar

Kortom, hoe verder de bladen uit elkaar staan, hoe dikker de takken die je kunt snijden zijn. Wil je oudere bladverliezende hagen snoeien, dan heb je vaak te maken met dikkere takken. Met een compacte heggenschaar met dicht op elkaar staande messen kom je niet ver. Hier is het beter om een ​​groter mes te gebruiken, waarmee ook dikkere takken gesnoeid kunnen worden. Hierbij moet je er echter rekening mee houden dat de prestaties van de heggenschaar je ook in staat moeten stellen om dikkere takken te knippen. Let daarom altijd op de informatie van de fabrikant over de maximaal mogelijke dikte van het hout. Bij draadloze modellen geldt: hoe dikker het hout dat je zaagt, hoe sneller de batterij leeg raakt, omdat er meer vermogen en dus meer energie wordt verbruikt.

Snijlengte van de heggenschaar

Wat betreft de snijlengte van het mes zelf, deze hangt af van de grootte van de planten die je wilt snijden. Want – logisch – hoe langer het mes, hoe meer heggen in minder tijd. In de praktijk is gebleken dat veel mensen het ook makkelijker vinden om met een langer zwaard te werken, want hoe kleiner het zwaard, hoe moeilijker het is om een ​​gelijkmatig rechte snede te krijgen. Bij kleinere heggenscharen komt het vaak voor dat er een gat in de heg wordt gemaakt waar dat niet had mogen zijn.

Een heggenschaar maakt niet alleen het snoeien van heggen, struiken en bomen eenvoudig en snel mogelijk, maar maakt ook het terugsnoeien in de tuin in het algemeen gemakkelijker. Afhankelijk van de vereisten bieden de fabrikanten verschillende varianten aan. Naast een accu heggenschaar kun je ook een benzine heggenschaar of een elektrische heggenschaar kopen. Alle drie de modellen hebben hun voor- en nadelen, daarom vind je in ons overzicht van de beste elektrische heggenschaar ook uit alle categorieën heggenscharen, want er bestaat niet zoiets als de beste heggenschaar voor alle doeleinden.

Ben je van plan om een heggenschaar te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over heggenscharen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over heggenscharen zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een heggenschaar en vind je dat jouw heggenschaar getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw heggenschaar makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over heggenscharen

 • Welke soorten heggenscharen zijn er?

  Er zijn verschillende soorten heggenscharen waaruit je kunt kiezen. Er zijn handmatige heggenscharen op de markt, waarbij je met de hand moet knippen. Dit kost meer moeite en is dus niet geschikt voor een grote heg. Daarnaast zijn er ook automatische heggenscharen, bijvoorbeeld elektrische heggenscharen, accu heggenscharen en benzine heggenscharen. Een elektrische heggenschaar werkt met een snoer, terwijl de andere twee modellen draadloos werken. Bij heggenscharen bestaat er een verschil in messen, waarbij de zwaardlengte belangrijk is om te bepalen of de heggenschaar geschikt voor de grootte van jouw heg is.

 • Hoeveel kost een heggenschaar?

  De prijzen van heggenscharen variëren nogal, waarbij een handheggenschaar uiteraard de voordeligste optie is. Elektrische heggenscharen zijn iets voordeliger dan modellen met een accu. Een handheggenschaar vind je voor een bedrag van zo’n 35 euro, terwijl een goede elektrische heggenschaar al snel 80 euro kan kosten. Benzine heggenscharen liggen daar net iets boven qua prijs en accu heggenscharen kunnen het dubbele kosten. Niet alleen het type heggenschaar speelt een rol in de prijs, maar ook de dikte van de takken die heggenschaar kan snoeien is een belangrijke factor.

 • Hoeveel Watt moet een goede heggenschaar hebben?

  De hoeveelheid Watt die een goede heggenschaar nodig heeft, hangt af van wat je ermee wilt snoeien. Voor licht gebruik heeft een heggenschaar een vermogen van zo’n 400 tot 500 Watt nodig. Voor zwaarder gebruik, heeft de heggenschaar meer Watt nodig.

 • Waar koop ik een heggenschaar?

  Je bestelt online eenvoudig een heggenschaar, maar wilt dan natuurlijk wel zeker weten dat je bij een betrouwbare webwinkel koopt. Hieronder hebben we een aantal betrouwbare webshops op een rijtje gezet, zodat je zonder zorgen je nieuwe heggenschaar kunt bestellen.

  • Heggenscharen bij bol.com

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie