De 5 beste heggenscharen van 2022

Het snoeien van heg is een van de vele klusjes die in de tuin gedaan moeten worden en dat gaat het beste met een goede heggenschaar. Zo snoei je de heg in het voorjaar na de vorst en in de zomer kun je de heg nog iets mooier in vorm snoeien. Zo geniet je het hele jaar lang van een mooi gesnoeide heg. Om je te helpen om een heggenschaar te kopen, hebben we de vijf beste heggenscharen op een rijtje gezet. Iedere beste heggenschaar is geschikt voor een bepaalde situatie of is de beste heggenschaar in een bepaalde categorie. Met onderstaande reviews kun je de beste heggenschaar voor jouw situatie kopen!

Dit zijn ze, de 5 beste heggenscharen van 2022

1. BLACK+DECKER GTC1845L20-QW – Beste heggenschaar voor kleinere heggen

Bekijk heggenschaar

De BLACK+DECKER GTC1845L20-QW heggenschaar is een accu heggenschaar. De heggenschaar wordt geleverd met meerdere accu’s die uitwisselbaar zijn en opgeladen kunnen worden. Deze accu’s passen niet alleen in de accu heggenschaar, maar ook in andere producten van dit merk. Een heggenschaar met accu is voordelig en duurzaam. Volgens ons is de BLACK+DEKKER heggenschaar de beste accu heggenschaar voor het snoeien van kleinere heggen. Het compacte formaat van de accu heggenschaar met een zwaardlengte van 45 centimeter zorgt ervoor dat dit model vooral geschikt is voor kleinere heggen.

De beste accu heggenschaar is ergonomisch ontworpen en ligt daardoor perfect in balans. Je kunt je makkelijk bewegen en hebt veel controle tijdens het snoeien van kleine heggen. De accu zorgt ervoor dat de heggenschaar draadloos is, wat erg prettig werkt en ervoor zorgt dat je volledige bewegingsvrijheid hebt. De batterij is gemaakt met duurzame technologie, waardoor deze niet vanzelf leeg raakt wanneer je de accu heggenschaar langer niet gebruikt. De beste accu heggenschaar is veilig in gebruik, dankzij de beveiliging tegen onbedoeld starten. Enkel wanneer je beide handen gebruikt, kun je de heggenschaar starten.

Pluspunten
 • De snoerloze heggenschaar biedt volledige bewegingsvrijheid
 • Het ergonomische ontwerp zorgt ervoor dat snoeien comfortabel is
 • Extra veilig en enkel te starten met twee handen
 • Krachtig en met voldoende vermogen om door takken te zagen
Minpunten
 • Minder geschikt voor grote heggen
 • Slechts twee jaar garantie

De BLACK+DECKER GTC1845L20-QW is verkrijgbaar bij:

2. GARDENA EasyCut – Beste handmatige heggenschaar

GARDENA EasyCut Heggenschaar - Extra Licht Van Gewicht
Bekijk heggenschaar

De Gardena Easycut heggenschaar is de beste handmatige heggenschaar die je kunt kiezen. Deze heggenschaar is ergonomisch ontworpen, waardoor de handgrepen goed in je handen liggen. De Gardena heggenschaar is zo volledig in balans en dat zorgt ervoor dat je makkelijker de heg kunt knippen. De buffer van de heggenschaar is zacht en dempt goed, waardoor het knippen van de heg nog comfortabeler wordt. De heggenschaar doet zijn naam eer aan en zorgt er inderdaad voor het knippen van de heg makkelijk wordt en is daarmee de beste handmatige heggenschaar in zijn klasse.

De Gardena heggenschaar is verrassend licht en daardoor makkelijk te gebruiken. De heggenschaar is deels gemaakt van duurzaam vezelversterkt kunststof, waardoor de handgrepen houvast bieden. Takken zullen niet langer wegglippen met deze heggenschaar, omdat het model van Gardena een gekartelde rand heeft. Zo heeft iedere knip effect en bespaar je energie. Met de Gardena Easycut heggenschaar werk je efficiënt en comfortabel.

Pluspunten
 • 25 jaar garantie
 • Ergonomisch ontworpen handgrepen met veel houvast
 • Kartelrand waardoor takken niet weg kunnen glippen
 • De Gardena heggenschaar is een lichtgewicht heggenschaar
Minpunten
 • Snoeien kost meer moeite dan met een elektrische of accu heggenschaar

De GARDENA EasyCut is verkrijgbaar bij:

3. Bosch AdvancedHedgeCut 70 – Beste elektrische heggenschaar

Bosch AdvancedHedgeCut 70 Heggenschaar - 500 W - 75 cm meslengte
Bekijk heggenschaar

Ben je op zoek naar een elektrische heggenschaar waarmee je grote heggen kunt snoeien? Dan is de Bosch Advanced HedgeCut 70 een goede keuze. Dit is de beste elektrische heggenschaar en met een zwaardlengte van 75 centimeter snoei je grote heggen zonder problemen. De Bosch heggenschaar heeft een energiezuinige motor van 500 Watt met een hoog prestatievermogen. De elektrische heggenschaar maakt 80% minder geluid dan concurrerende modellen en is daarmee een van de stilste heggenscharen in zijn klasse. ProSilence zorgt voor slechts 93 decibel geluid.

De Bosch heggenschaar is elektrisch en werkt dus met een snoer. Om in een grote tuin aan de slag te kunnen, heb je dus een verlengsnoer nodig. De sterkte elektrische heggenschaar snijdt zonder problemen door dikke takken. De messen hebben een tandafstand van 34 millimeter en snijden daarmee eenvoudig door takken met een diameter van 34 millimeter. De heggenschaar is geschikt voor het snoeien van allerlei soorten heggen, zoals heggen van coniferen, hulst, beuken en laurier.

Pluspunten
 • 80% minder geluid door ProSilence technologie
 • Hoog prestatievermogen en daarmee geschikt voor grote heggen
 • Snijdt zonder problemen door takken met een diameter van 34 centimeter
Minpunten
 • Minder geschikt voor kleine heggen
 • Er is een verlengsnoer nodig om met deze heggenschaar te werken

De Bosch AdvancedHedgeCut 70 is verkrijgbaar bij:

4. Makita UH5580 – Beste veilige elektrische heggenschaar

Makita UH5580 Elektrische Heggenschaar - 670 W - zwaardlengte 55 cm - max. snijdikte 18 mm
Bekijk heggenschaar

De Makita UH5580 is een elektrische heggenschaar met een zwaardlengte van 55 centimeter. De Makita heggenschaar is zo ontworpen dat deze erg veilig in gebruik is. De heggenschaar heeft een neusbeschermstuk dat terugslag voorkomt en de messen beschermt. Daarnaast heeft de heggenschaar een mechanische rem die het mes binnen 0,2 seconde kan stoppen. Dit zorgt voor optimale veiligheid. De eerste helft van het mes van de Makita heggenschaar is voorzien van extra brede aambeelden en ook dit draagt bij aan de veiligheid van deze elektrische heggenschaar.

Het feit dat de heggenschaar elektrisch is, betekent dat deze werkt met een snoer. De Makita heggenschaar is voorzien van een kabelgeleider die ervoor zorgt dat de kabel uit het bereik van de messen blijft. Om in een grote tuin te snoeien, heb je een verlengsnoer nodig voor deze heggenschaar. Dit model is zowel geschikt voor linkshandigen als rechtshandigen. De greep is namelijk drievoudig en kan zo op verschillende manier vastgehouden worden.

Pluspunten
 • Zowel geschikt voor linkshandigen als rechtshandigen
 • Kabelgeleider zodat de kabel buiten het bereik van het mes blijft
 • Mechanische rem die het mes binnen 0,2 seconde kan stoppen
Minpunten
 • Er is een verlengsnoer nodig om met deze heggenschaar te werken

De Makita UH5580 is verkrijgbaar bij:

5. Kibani Heggenschaar – Beste benzine heggenschaar

Kibani Heggenschaar Benzine – 22.5 cc - 0.8 pk 2-takt Motor – 55 cm Zwaardlengte – 5 Instelbare Standen
Bekijk heggenschaar

De Kibani heggenschaar werkt op benzine. Deze heggenschaar heeft een 22.5 cc 2-takt benzinemotor en is de beste benzine heggenschaar volgens ons. De motor loopt op een mengsmering van een liter 2-taktolie op 25 liter Euro 98 benzine. Bij veel benzinepompen wordt standaard E10 aangeboden, maar dat is niet geschikt voor deze benzine heggenschaar. Let er dus op dat je Euro 98 gebruikt. De mengsmering voor deze heggenschaar meng je in een jerrycan en het is belangrijk dat de mengsmering nooit ouder is dan drie weken.

De benzine heggenschaar van Kibani heeft een zwaardlengte van 55 centimeter en vijf instelbare standen. Je kunt hiermee gemakkelijk dikkere takken snoeien. De heggenschaar is comfortabel in gebruik en heeft een draaibaar handvat. Hiermee kun je de juiste werkhoek voor de heggenschaar instellen. Omdat de heggenschaar op benzine werkt, is deze vrij van een snoer en kun je zonder restricties bewegen. De heggenschaar heeft een beschermkap, wat ervoor zorgt dat je deze makkelijk vast kunt houden.

Pluspunten
 • Geschikt voor dikkere takken
 • Draaibaar handvat voor de juiste werkhoek
 • Zonder snoer en dus veel bewegingsvrijheid
Minpunten
 • De heggenschaar werkt niet op het standaard E10 van tankstations en moet met Euro 98 gevuld worden
 • De mengsmering mag nooit ouder dan drie weken zijn en moet dus regelmatig vervangen worden

De Kibani Heggenschaar is verkrijgbaar bij:

Welke heggenschaar past bij jou?

Welke heggenschaar bij je past hangt er vooral van af wat voor soort heg je hebt. Bij een grote heg is het belangrijk om een heggenschaar met voldoende zwaardlengte hebben, zodat je de heg ook daadwerkelijk kunt snoeien. Bij kleinere heggen is het beter om een kleinere heggenschaar aan te schaffen. Heb je graag bewegingsvrijheid tijdens het snoeien? Dan kies je voor een heggenschaar zonder snoer, bijvoorbeeld met een accu of een benzinemotor. Wanneer je slechts een aantal coniferen hebt, kun je kiezen voor een handmatige heggenschaar. Deze heggenschaar is ook ideaal voor het bijwerken van de heg.

Heggenscharen slijpen

Een heggenschaar heeft onderhoud nodig. Het is verstandig om de heggenschaar tijdens en na het gebruik goed in te smeren met een heggenschaarspray. Wanneer je heggenschaar bot begint te worden, is het belangrijk dat je deze slijpt. Zo gaat de heggenschaar langer mee en knipt deze de heg rechter. Om een heggenschaar te slijpen, is het belangrijk dat deze losgekoppeld is van de energiebron. Je slijpt het mes met een slijptol en een slijpschijf. Zorg voor voldoende bescherming, zoals voor een veiligheidsbril, handschoenen en gehoorbeschermers.

Veelgestelde vragen over heggenscharen

 • Welke soorten heggenscharen zijn er?

  Er zijn verschillende soorten heggenscharen waaruit je kunt kiezen. Er zijn handmatige heggenscharen op de markt, waarbij je met de hand moet knippen. Dit kost meer moeite en is dus niet geschikt voor een grote heg. Daarnaast zijn er ook automatische heggenscharen, bijvoorbeeld elektrische heggenscharen, accu heggenscharen en benzine heggenscharen. Een elektrische heggenschaar werkt met een snoer, terwijl de andere twee modellen draadloos werken. Bij heggenscharen bestaat er een verschil in messen, waarbij de zwaardlengte belangrijk is om te bepalen of de heggenschaar geschikt voor de grootte van jouw heg is.

 • Hoeveel kost een heggenschaar?

  De prijzen van heggenscharen variëren nogal, waarbij een handheggenschaar uiteraard de voordeligste optie is. Elektrische heggenscharen zijn iets voordeliger dan modellen met een accu. Een handheggenschaar vind je voor een bedrag van zo’n 35 euro, terwijl een goede elektrische heggenschaar al snel 80 euro kan kosten. Benzine heggenscharen liggen daar net iets boven qua prijs en accu heggenscharen kunnen het dubbele kosten. Niet alleen het type heggenschaar speelt een rol in de prijs, maar ook de dikte van de takken die heggenschaar kan snoeien is een belangrijke factor.

 • Hoeveel Watt moet een goede heggenschaar hebben?

  De hoeveelheid Watt die een goede heggenschaar nodig heeft, hangt af van wat je ermee wilt snoeien. Voor licht gebruik heeft een heggenschaar een vermogen van zo’n 400 tot 500 Watt nodig. Voor zwaarder gebruik, heeft de heggenschaar meer Watt nodig.

 • Waar koop ik een heggenschaar?

  Je bestelt online eenvoudig een heggenschaar, maar wilt dan natuurlijk wel zeker weten dat je bij een betrouwbare webwinkel koopt. Hieronder hebben we een aantal betrouwbare webshops op een rijtje gezet, zodat je zonder zorgen je nieuwe heggenschaar kunt bestellen.

  • Heggenscharen bij bol.com
 • Plaats een reactie