De 5 beste zonnebrillen van 2023

Een zonnebril is natuurlijk vreselijk hip en het geeft een stoere uitstraling. We lopen er dan ook graag mee, maar een zonnebril moet bovenal praktisch en functioneel zijn. Je staat er wellicht niet bij stil, maar een langdurige blootstelling aan bijvoorbeeld UV-stralen, kunnen het zicht op latere leeftijd belemmeren. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van aandoeningen, zoals staar waardoor je minder goed gaat zien. Des te belangrijker is het om buiten een goede zonnebril te dragen.

Een zonnebril biedt ook bescherming tegen verblinding. Een scherpe of laagstaande zon kan je zicht ernstig belemmeren en dat kan zelfs gevaarlijk zijn. Niet alleen als je op de fiets of achter het stuur zit, maar ook als je wandelt. Door slecht zicht kun je situaties minder goed beoordelen of je ziet naderend verkeer snel over het hoofd. Nog meer redenen dus om te investeren in een goede zonnebril. Maar wat is de beste zonnebril en hoe maak je een goede keuze? Er zijn immers zoveel modellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wij helpen je een handje op weg door de beste zonnebrillen met elkaar te vergelijken.

Merk
Model
1
Ray-Ban Erika RB4171 710/T5 - gepolariseerd - zonnebril - Bruin
Ray-Ban
Erika RB4171 710/T5
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
2
Serengeti Amboy SS530004 Olive Trans Polar Drivers Gradient
Serengeti
Amboy SS530004
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
3
Gucci GG0544SA 001 Glasdiameter: 58
Gucci
GG0544SA 001
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
4
Polaroid Zonnebril 2080s Unisex Cat. 3 Polycarbonaat Matzwart
Polaroid
Zonnebril 2088/s
5
Sinner Rockford Unisex Zonnebril - Mat Zwart
Sinner
Rockford

Dit zijn ze, de 5 beste zonnebrillen van 2023

1. Ray-Ban Erika RB4171 710/T5 – Beste Ray-Ban zonnebril

Ray-Ban Erika RB4171 710/T5 - gepolariseerd - zonnebril - Bruin
Bekijk zonnebril

Ray-Ban is natuurlijk hét zonnebril merk van de afgelopen jaren en de fabrikant staat natuurlijk ook bekend om het maken van mooi ontworpen en vooral functionele zonnebrillen. Daar is de Ray-Ban Erika RB4171 710/T5 geen uitzondering op. Deze fraaie bruine zonnebril is zowel voor mannen, vrouwen als genderneutralen en heeft een UV-bescherming met waarde 3. Dat inhoudt dat de zonnebril je ogen goed beschermd tegen helder zonlicht.

Zoals we van Ray-Ban mogen verwachten wordt de zonnebril geleverd met een stijlvol etui en een microvezeldoekje waarmee je de bril goed en eenvoudig kunt schoonmaken. Deze Ray-Ban zonnebril heeft gepolariseerde glazen.

Pluspunten
 • UV-beschermingswaarde 3
 • Unisex model
 • Etui en microvezel doekje meegeleverd
 • Gepolariseerde glazen
Minpunten
 • Geen

De Ray-Ban Erika RB4171 710/T5 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

2. Serengeti Amboy SS530004 – Beste gepolariseerde zonnebril

Serengeti Amboy SS530004 Olive Trans Polar Drivers Gradient
Bekijk zonnebril

Serengeti is een merk dat al sinds de jaren ‘80 aan de weg timmert om haar klanten de beste zonnebrillen te laten gebruiken. Ze spenderen niet alleen veel tijd en energie aan het ontwerp, maar ook aan de functionaliteiten van een zonnebril. De Serengeti Amboy SS530004 bevat dan ook meekleurende lenzen met een UV-beschermingswaarde van 3, een hoge optische zuiverheid en een Spectral Contral Filter. Dat ervoor zorgt dat je altijd een goed en helder zicht hebt.

Het unisex model is voor zowel mannen als vrouwen en genderneutrale geschikt en heeft een volledig omrand montuur van acetaat en metaal. De bril wordt ook geleverd met een stijlvolle brillenkoker.

Pluspunten
 • Spectral Contral Filter
 • Gepolariseerde lenzen
 • UV-beschermingswaarde 3
 • Unisex model
 • Brillenkoker meegeleverd
Minpunten
 • Hoge aanschafprijs

De Serengeti Amboy SS530004 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. Gucci GG0544SA 001 – Beste dames zonnebril

Gucci GG0544SA 001 Glasdiameter: 58
Bekijk zonnebril

Gucci is al sinds de jaren ‘20 een bekend modemerk en veel mensen denken dat je grof geld betaalt voor alleen de naam. Daar zit ook zeker een kern van waarheid in, maar laten we zeker niet vergeten dat het modehuis ook investeert in het maken van duurzame producten die ook op het gebied van functionaliteiten veel te bieden hebben. De Gucci GG0544SA 001 is daar een goed voorbeeld van. De stijlvolle zwarte zonnebril met een strak design en lenzen met een UV-beschermingswaarde van 4 is de beste dames zonnebril die je kunt kopen.

Kwaliteit en elegantie komen samen in de Gucci GG0544SA 001 die uiteraard geleverd wordt met een stijlvolle brillenkoker en brillendoekje. Waarmee je de zonnebril goed kunt opbergen en eenvoudig schoon kunt maken.

Pluspunten
 • UV-beschermingswaarde 4
 • Brillenkoker en brillendoekje meegeleverd
 • Stijlvol design
Minpunten
 • Alleen voor dames
 • Kunststof montuur en lenzen

De Gucci GG0544SA 001 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. Polaroid Zonnebril 2088/s – Beste heren zonnebril

Polaroid Zonnebril 2080s Unisex Cat. 3 Polycarbonaat Matzwart
Bekijk zonnebril

Polaroid is toch een fotomerk? Ja, die naam kennen de meeste mensen van de fotocamera’s en -rolletjes, maar Polaroid is ook een bekend merk op het gebied van zonnebrillen. De stijlvolle designs zorgen in combinatie met de aantrekkelijke prijzen voor het succes van Polaroid zonnebrillen die ook nog eens voldoende bescherming bieden.

Een uniek kenmerk van Polaroid zonnebrillen is dat ze zijn uitgerust met gepolariseerde lenzen. De Polaroid Zonnebril 2088/s is hier geen uitzondering op terwijl de bril een UV-beschermingswaarde van 3 heeft. De polycarbonaat zonnebril wordt ook geleverd met een stijlvolle brillenkoker en een poetsdoek.

Pluspunten
 • UV-beschermingswaarde 3
 • Stijlvol design
 • Gepolariseerde lenzen
 • Brillenkoker en poetsdoek meegeleverd
 • Goedkoop
Minpunten
 • Montuur en lenzen zijn van kunststof

De Polaroid Zonnebril 2088/s is verkrijgbaar bij:

5. Sinner Rockford – Beste goedkope zonnebril

Sinner Rockford Unisex Zonnebril - Mat Zwart
Bekijk zonnebril

Kan het nog goedkoper? En lever ik dan niet in op de kwaliteit? Goede vragen en op beiden kunnen we volmondig “ja” antwoorden! De Sinner Rockford unisex zonnebril is voor iedereen en door de lage aanschafprijs is het geen ramp als je de zonnebril verliest of als die stuk gaat. Het wordt ook gezien als de meest ideale zonnebril voor op een festival. Waar een zonnebril nog wel eens sneuvelt.

De zonnebril heeft kunststof lenzen met een UV-beschermingswaarde van 3 en het montuur kun je zowel in het zwart als transparant bestellen. De zonnebril wordt tevens geleverd met een handig etui

Pluspunten
 • UV-beschermingswaarde 3
 • Gepolariseerde lenzen
 • Montuur van metaal
 • In meerdere kleuren verkrijgbaar
 • Etui meegeleverd
Minpunten
 • Lenzen van kunststof

De Sinner Rockford is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een zonnebril?

Zonnebrillen heb je in alle soorten, maten en kleuren die je maar kunt verzinnen en we kiezen al snel op basis van het model. We willen er immers hip en stoer uitzien als we een zonnebril opzetten, maar let ook zeker even op de functionaliteiten. Een zonnebril moet immers genoeg bescherming bieden, zodat jij op latere leeftijd geen problemen krijgt met je ogen. Zeker als je vaker in de zon loopt is het verstandig om de zonnebril wat vaker op te zetten. Zo voorkom je dat je ogen beschadigd raken door de steeds sterker wordende UV-stralen.

Zonnebril met een hoge UV-beschermingswaarde

Voor de meest optimale bescherming kijk je uitsluitend naar zonnebrillen met een UV-beschermingswaarde van 4 of hoger. Deze brillen geven voldoende bescherming. Gepolariseerde glazen zijn ook aantrekkelijk, maar bieden niet dezelfde bescherming. Laat hier geen misverstanden over ontstaan. Gepolariseerde glazen zorgen enkel voor minder schitteringen en dus ook een beter zicht. Dat ook niet geheel onbelangrijk is als je bijvoorbeeld op een fiets of in de auto zit.

Zonnebril vergelijken

Het oog wil natuurlijk ook wat en je kunt dus kiezen voor zowel een stijlvol design als een functionele zonnebril die je ogen beschermt. Dit valt prima te combineren en je hebt dan ook voldoende keuze. Nu snappen wij dat een dure zonnebril niet handig is wanneer je bijvoorbeeld op een festival staat of wanneer de kans op schade of verlies groter is. Maar dan zou je eventueel een goedkoper exemplaar voor deze gelegenheden kunnen aanschaffen.

Veelgestelde vragen over zonnebrillen

 • Hoeveel uv bescherming moet een zonnebril hebben?

  Een zonnebril moet je ogen beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Anders is de kans aanwezig dat je op latere leeftijd problemen krijgt met je zicht. Het advies is om altijd te kiezen voor een zonnebril met een CE UV-beschermingswaarde van 4 of hoger.

 • Hoe duur is een goede zonnebril?

  Een goede zonnebril heb je al voor enkele tientjes tot zelfs honderden euro’s. Ook het materiaal, extra functies en de merknaam spelen een belangrijke rol in de prijs van een zonnebril.

 • Welke maat zonnebril?

  Zonnebrillen komen in verschillende pasvormen; smal, normaal of breed. Je hebt zelf een goed beeld van of je juist een smal of breed hoofd hebt en met die wetenschap kun je de beste zonnebril bestellen. Je kunt natuurlijk ook altijd meerdere modellen bestellen en passen. De exemplaren die je niet wilt houden en kunt gebruiken kun je vaak weer kosteloos retourneren.

 • Welke kleur zonnebrilglazen zijn het beste?

  Een lastige vraag om te beantwoorden, want feitelijk is niet 1 kleur de beste. Het is sterk afhankelijk van de situatie. Voor mensen die auto’s besturen is het belangrijk dat je kiest voor een kleur die het natuurlijke contrast kunnen behouden. Alleen dan kun je bijvoorbeeld verkeersborden, wegwijzers en verkeerslichten goed zien. Daarom kiezen de meeste automobilisten en fietsers voor zonnebrillen met groen-, grijs- of bruin getinte lenzen.

 • Plaats een reactie