De 5 beste telescopen van 2023

Een goede en gebruiksvriendelijke telescoop of sterrenkijker heeft iedere astronoom nodig. Of je nu net begint met je ontdekkingsreis over het sterrenstelsel of er al jaren mee actief bent. Telescopen heb je in verschillende vormen, maten en prijsklassen terwijl ze ook verschillende functies kunnen bevatten. Wat is de beste telescoop? Een vraag die veel mensen zich afvragen en wij helpen je een handje door de 5 beste telescopen op een rijtje te zetten. Het advies is om ook altijd een telescoop review te lezen voordat je besluit om er één te kopen. Zo kom je meer te weten over het product en een andere gebruiker vertelt vaak wat zoal de voor- en nadelen zijn.

Dit zijn ze, de 5 beste Telescopen van 2023

1. Bresser Taurus 90/900 – Beste compacte telescoop met smartphone-adapter

Bresser Telescoop - 90/900
Bekijk Telescoop

De Bresser Taurus 90/900 is de beste compacte telescoop met smartphone-adapter die je momenteel kunt kopen. Hiermee kun je dus het beeld dat je door de telescoop ziet vastleggen. Met als voordeel dat je continu van jouw waarnemingen kunt genieten. Deze lenzentelescoop is geschikt voor zowel maan- als planeetwaarnemingen en heeft een brandpuntsafstand van 900 mm. De MPG monitoring is ook eenvoudig te bedienen en makkelijk mee te nemen. De telescoop beschikt ook over een lensopening van 90mm en een maximale vergroting van 18. De professionele uitstraling dankt de telescoop aan de carbon afwerking

Pluspunten
  • Brandpuntsafstand van 900 mm
  • Geschikt voor maan- en planeet waarnemingen
  • Eenvoudig te bedienen en te vervoeren
  • Smartphone adapter meegeleverd
  • Lenzentelescoop
Minpunten
  • Foto’s alleen duidelijk bij heldere objecten

De Bresser Taurus 90/900 is verkrijgbaar bij:

2. Celestron Power Seeker 127Eq – Beste professionele telescoop

Celestron Telescope Power Seeker 127Eq
Bekijk Telescoop

De Celestron Power Seeker 127Eq is de beste professionele telescoop die je kunt kopen. De spiegeltelescoop heeft namelijk een brandpuntsafstand van 1000 mm en een vergrotingsfactor van 50 tot wel 350 keer. De 20 oculairs hebben een doorsnede van 4mm en met behulp van de Barlowlens is de vergrotingsfactor van ieder oculair te verdrievoudigen. Met als doel om het meest heldere plaatje van ons sterrenstelsel te kunnen aanschouwen.

Een simpele equatoriale montage zorgt uiteindelijk voor een hoge gebruiksvriendelijkheid van deze no-tooling setup die ook door de slow motion controls voor optimaal gebruikscomfort zorgt. En met de gratis meegeleverde software TheSkyX – First Light Edition kun je een database van meer dan 10000 objecten en sterrenkaarten raadplegen of uitprinten als je daar de behoefte aan hebt.

Voor de meest ideale lichttransmissie en licht helderheid bevatten de lenzen gecoat glas en de telescoop is voorzien van een handig accessoire bakje waar je accessoires in kwijt kunt.

Pluspunten
  • Inclusief Barlowlens
  • Vergrotingsfactor tot maximaal 350
  • Brandpuntsafstand van 1000 mm
  • Software TheSkyX - First Light Edition meegeleverd
  • Lenzen van gecoat glas
Minpunten
  • Alleen geschikt voor professionals en vergevorderden

De Celestron Power Seeker 127Eq is verkrijgbaar bij:

3. National Geographic Telescoop- 60/700 – Beste telescoop voor beginners

National Geographic Telescoop - 60/700
Bekijk Telescoop

In samenwerking met National Geographic heeft Bresser de National Geographic Telescoop – 60/700 gemaakt en dit is de beste telescoop voor een beginner! Je kunt niet alleen het heelal ermee verkennen en de maan en planeten ermee waarnemen, maar je kunt ook het landschap verkennen. Dat maakt deze telescoop vooral een veelzijdige telescoop die ook nog eens beschikt over een Barlowlens.

De telescoop heeft drie verschillende formaten oculairen ( 4 mm, 12,5 mm en 20 mm) en een lensopening van 60 mm. De telescoop heeft ook een brandpuntsafstand van 700. De maximale vergrotingsfactor is 150. De Azimutale montering en het statief van aluminium worden meegeleverd en de telescoop is eenvoudig te monteren en binnen een handomdraai gebruiksklaar.

Pluspunten
  • Inclusief Barlowlens
  • 3 oculairen
  • Vergrotingsfactor van maximaal 150
  • Brandpuntsafstand van 700
  • Stevig statief van aluminium meegeleverd
Minpunten
  • Alleen voor beginnende astronomen geschikt

De National Geographic Telescoop- 60/700 is verkrijgbaar bij:

4. Bresser Telescoop - 70/900 EL – Beste telescoop voor kinderen

Bresser Telescoop - 70/900 EL
Bekijk Telescoop

De Bresser Telescoop – 70/900 EL is de beste telescoop voor kinderen, maar ook gevorderden en professionals kunnen prima uit de voeten met dit product. Deze lenzentelescoop heeft een lensopening van 70 mm en een omkeerlens. De omkeerlens is vooral geschikt als je het landschap wilt gaan verkennen. Dat ook goed mogelijk is met deze telescoop. De telescoop heeft een brandpuntsafstand van 900 en een maximale vergrotingsfactor van 140. Er zijn 3 Huygens oculairen van 20, 12 en 4 mm aanwezig.

De telescoop wordt ook geleverd met een azimutale montering en gratis software Astro waarmee je meer te weten kunt komen over het heelal. Dit product is een goed startpunt voor de beginnende astronoom die zich wilt verdiepen in ons sterrenstelsel en de maan van dichtbij wilt bewonderen.

Pluspunten
  • 3 Huygens oculairen van 20 mm, 12 mm en 4 mm
  • Vergrotingsfactor van 140
  • Azimutale montering meegeleverd
  • Statief van stevig aluminium
  • Gratis Astro software meegeleverd
Minpunten
  • Alleen geschikt voor beginnende astronomen

De Bresser Telescoop - 70/900 EL is verkrijgbaar bij:

5. National Geographic Telescoop - 114/500 – Beste tafelmodel telescoop

National Geographic Telescoop - 114/500
Bekijk Telescoop

Heb je altijd al de kraters op de maan van dichtbij willen bewonderen? Of heb je altijd al een blik willen werpen op Jupiter en Saturnus? De grootste planeten van onze sterrenstelsel? Dan is de National Geographic Telescoop – 114/500 de beste tafelmodel telescoop die je kunt kopen. Bresser heeft in samenwerking met National Geographic het product gebouwd en het stelt zowel de beginnende als meer ervaren astronomen een kans om met astronomie bezig te zijn.

De Telescoop – 114/500 heeft een lensopening van 114 mm en een brandpuntsafstand van 500. De maximale vergrotingsfactor is 160 en aan boord vind je ook een digitaal kompas. De telescoop wordt geleverd met een azimutale montering, maar zonder statief. De dobson telescoop is ook uitgerust met een red dot finder. Dat maakt het makkelijker om je positie te bepalen en om objecten te vinden.

Pluspunten
  • Dobson telescoop
  • Maximale vergrotingsfactor 160
  • Brandpuntsafstand van 500
  • Handig tafelmodel
  • Eenvoudig in gebruik
Minpunten
  • Geen statief

De National Geographic Telescoop - 114/500 is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een telescoop? Goede vraag en ook moeilijk te beantwoorden. Het ligt er namelijk aan wat je ermee wilt doen. Wil je alleen de sterrenhemel en de planeten waarnemen of wil je de telescoop ook op het land gebruiken? En zoek je een telescoop waarmee je kunt filmen en fotograaf en in welk stadium ben jij als hobby astronoom? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je een geschikte telescoop gaat uitzoeken.

Belangrijk als je wilt sterrenkijken

Voor het bewonderen van de lucht zijn een aantal zaken belangrijk. De brandpuntsafstand, de diameter, diafragma en de oculair. De brandpuntsafstand geeft de afstand aan dat het licht moet afleggen om tot een punt te kopen. Hoe hoger het getal des te scherper het beeld is. Bij een diameter is het belangrijk om te kijken naar diameters met een hoge waarde. Die kunnen immers meer licht opvangen en voor een helder beeld zorgen. Een telescoop heeft vaak meerdere oculairen van verschillende formaten. Hoe kleiner het formaat des te groter de vergroting is.

Telefoon aansluiten

Een telescoop kun je eventueel met een telefoon aansluiten, zodat je waargenomen beeld kunt vastleggen op foto of video. Daar heb je wel de juiste telescoop camera adapter voor nodig. Bij een aantal telescopen wordt de adapter meegeleverd, maar soms moet je deze separaat aanschaffen. Let er dan goed op dat je de juiste adapter koopt!

Telescopen vergelijken

Het is belangrijk om de telescopen die je op het oog hebt te vergelijken en kijk dan vooral naar jouw eigen doeleinden waarvoor je ‘m wilt gebruiken en welke functies hierop aansluiten. Uiteraard speelt de prijs ook een rol, maar je kunt beter iets meer investeren als je weet dat een duurder exemplaar ook beter aansluit op je wensen.

 

Ter afsluiting

Wij hopen dat je met onze informatie nu rustig kunt gaan winkelen voor je telescoop en dat je ook weloverwogen beslissingen kunt nemen. Heb je op- of aanmerkingen op het artikel? Laat hieronder dan je reactie achter.

Veelgestelde vragen over telescopen

  • Hoe duur is een goede telescoop?

    Een goede telescoop kost gemiddeld tussen de € 100,- en € 1200,-. Hoe meer functies en mogelijkheden je wilt des te duur de telescoop wordt.

  • Wat kun je met een telescoop zien?

    Een telescoop bevat oculairen en lenzen waarmee objecten van veraf worden vergroot. Zo kun je dus als het ware inzoomen op sterren en planeten in ons heelal. Sommige telescopen voor thuisgebruik zijn zelfs zo sterk dat je planeten zoals Jupiter en Saturnus kunt bekijken.

  • Hoeveel keer vergroot een telescoop?

    De vergrotingsfactor van een telescoop wordt altijd aangegeven met een cijfer. Hoe hoger het cijfer des te groter de vergroting is. Dit is dus per telescoop verschillend.

  • Plaats een reactie