De 5 beste strijkplanken van 2024

Je kunt strijken niet leuker maken. Wel makkelijker. Dus stiekem ook leuker. Althans, dat vinden wij! Een goede strijkplank kopen is cruciaal om eenvoudig en goed je strijk klus te kunnen doen. En je kunt ook kiezen uit enorm veel verschillende soorten strijkplanken. Wat is de beste strijkplank vraag je jezelf dan ook af!

Verschillende soorten en maten

Strijkplanken heb je in verschillende soorten en maten en ook met uiteenlopende functies. Kies je bijvoorbeeld voor een model die je makkelijk kunt verstellen en ook kunt opbergen? Of kies je juist voor een wat luxueuzer systeem met bijvoorbeeld een ingebouwde stroomvoorziening? Of met extra ruimte zodat je gestreken wasgoed even makkelijk aan de kant kunt leggen. Of wil je juist een compleet strijksysteem waarmee je iedere strijk klus binnen een handomdraai klaar hebt?

Goed nadenken over wat je nodig hebt

Om tot de beste keuze te komen moet je nadenken over wat je nodig hebt, hoe vaak je strijkt en hoeveel ruimte je hebt om een strijkplank neer te zetten en op te bergen. Dan kom je al een heel eind. Je kunt natuurlijk ook altijd een strijkplank review lezen om erachter te komen wat andere gebruikers over het product vertellen. Zo kom je meer te weten over zowel de voor- als nadelen. En om je op weg te helpen hebben wij natuurlijk al een selectie gemaakt van de 5 beste strijkplanken die je op dit moment kunt kopen.

Dit zijn ze, de 5 beste strijkplanken van 2024

1. Laurastar SMART I – Beste alles-in-één strijksysteem

Brabantia Strijkplank C - met Stoomunithouder
Bekijk strijkplank

De Laurastar SMART I is het beste alles-in-één strijksysteem dat je momenteel kunt kopen en de naam verklapt het al. Met dit systeem ben je in één keer klaar om iedere strijk klus af te werken. Het maakt niet uit welke textielsoorten je wilt strijken, want door de intelligentie strijk je aan één stuk door. Daarnaast zorgt het systeem ook voor het deskundig verwijderen van virussen, bacteriën en mijten.

Onder het systeem is een waterreservoir van 1,2 liter aanwezig terwijl je het systeem ook met een app kunt verbinden. Via de app kun je de strijkbeurten bijhouden, ontvang je handige tips over het strijken en krijg je notificaties als er onderhoud aan het systeem nodig is.

Pluspunten
 • Alles-in-één systeem
 • Waterreservoir van 1,2 liter
 • Verbinden met een app mogelijk
 • Geschikt voor verschillende textielsoorten
 • Stoom- en temperatuur instellingen gaan automatisch
Minpunten
 • Niet eenvoudig te verplaatsen door het gewicht

De Laurastar SMART I is verkrijgbaar bij:

2. Brabantia Strijkplank C – Beste strijkplank voor stoomgenerator

strijkplank air board m (120 x 38 cm) compact
Bekijk strijkplank

De Brabantia Strijkplank C is de beste strijkplank voor een stoomgenerator. De houder is hiervoor geschikt terwijl je geniet van een extra brede strijkplank voor extra comfort. Alle gangbare stoomunits kunnen op de houder worden geplaatst met een maximale afmeting van 40 cm x 22 cm. De hoes is van 100% katoen en eenvoudig te vervangen.

Door de veiligheidsmaatregelen kan de strijkplank niet ongewenst in- of uitklappen. Door de vergrendeling toe te passen hoef je nooit te vrezen voor het in- en uitklappen terwijl je de strijkplank wilt neerzetten of wilt opbergen. Daarnaast zijn de poten beschermd met anti-slip doppen voor extra stevigheid. Een klein minpuntje is dat je de strijkplank op een maximale hoogte van 98 centimeter kunt neerzetten.

Pluspunten
 • Safety lock systemen
 • Extra brede strijkplank
 • Afmeting van 124 cm x 45 cm
 • Hoes van 100% katoen
 • Anti-slip doppen op de poten
Minpunten
 • Maximale werkhoogte van 98 centimeter

De Brabantia Strijkplank C is verkrijgbaar bij:

3. Leifheit air board m – Beste compacte strijkplank

Leifheit strijkplank Classic S Basic - 110 x 30 cm strijkvlak
Bekijk strijkplank

De Leifheit air board m is met een afmeting van 120 cm x 38 cm de beste compacte strijkplank die je momenteel kunt kopen. De strijkplank is eenvoudig in en uit te klappen en eenvoudig op te bergen als je ‘m niet meer nodig hebt. De uitklapbare strijkplank is ook in hoogte verstelbaar tot een maximum van 95 centimeter. Er is ook een houder voor een strijkijzer aanwezig, maar de plank is niet geschikt voor stoomunits.

Door de thermo- en reflectie technologie die in de oppervlakte is verwerkt kun je zeer productief strijken. Stoom en hitte worden namelijk gereflecteerd en zo kun je zowel de kleding van boven als onder strijken met slechts één simpele beweging. Dat maakt de strijkplank enorm gebruiksvriendelijk! De pootjes zijn tevens voorzien van antislip doppen voor extra stabiliteit. Ook op oneffen ondergronden is de plank zeer stabiel te plaatsen.

Pluspunten
 • Thermo- en reflectie technologie
 • Maximale werkhoogte van 95 centimeter
 • Antislip doppen
 • Houder voor strijkijzer
Minpunten
 • Niet geschikt voor stoomunits

De Leifheit air board m is verkrijgbaar bij:

4. Leifheit Classic S Basic – Beste goedkope strijkplank

METALTEX ELECTRA PLUS 122 x 43 x 90 cm - strijkplank met stopcontact en met Stoomunithouder
Bekijk strijkplank

De Leifheit Classic S Basic is de beste goedkope strijkplank die je kunt kopen en de strijkplank heeft een afmeting van 110 cm x 30 cm. De strijkplank is eenvoudig in te klappen en neemt weinig ruimte in beslag wanneer je ‘m opbergt. De plank is ook in hoogte verstelbaar tot maximaal 88 centimeter. De plank staat ook extra stabiel, omdat deze van metaal is gemaakt.

Het is jammer dat de strijkplank geen antislip doppen op de pootjes heeft en dat die ook niet geschikt is voor stoomunits. Er is wel een houder voor een strijkijzer aanwezig! Uiteraard is de strijkplank ook zeer aantrekkelijk geprijsd.

Pluspunten
 • Zeer aantrekkelijke prijs
 • Houder voor een strijkijzer
 • Neemt weinig ruimte in beslag
 • Eenvoudig in te klappen
 • Maximale werkhoogte van 88 centimeter
Minpunten
 • Geen antislip doppen
 • Alleen geschikt voor incidenteel gebruik

De Leifheit Classic S Basic is verkrijgbaar bij:

5. METALTEX ELECTRA PLUS – Beste strijkplank met stopcontact

Laurastar-SMART-I
Bekijk strijkplank

De METALTEX ELECTRA PLUS is de beste strijkplank met stopcontact die je kunt aanschaffen en dat houdt in dat je meer vrijheid hebt in de keuze waar je de strijkplank neerzet. Er is namelijk een lang snoer aanwezig terwijl je een strijkijzer of stoomunit eenvoudig op het stopcontact in de plank aansluit. Een extra verdieping zorgt ervoor dat je eenvoudig je gestreken wasgoed kwijt kunt en zo hoef ook niet continu heen en weer te lopen. Je klaart je klus binnen een handomdraai!

De houder is geschikt voor zowel strijkijzers als stoomunits en er is een snoergeleider aanwezig. Zo kom je nooit in gevecht met het snoer, wat soms een behoorlijke ergernis kan zijn wanneer je aan het strijken bent. De strijkplank heeft een afmeting van 122 cm x 43 cm x 90 cm en heeft stevige T-poten met antislip doppen voor extra stabiliteit en comfort.

Pluspunten
 • Stevige T-poten met antislip doppen
 • Houder voor strijkijzers en stoomunits
 • Snoergeleider
 • Ingebouwd stopcontact
 • Extra verdieping voor wegleggen van gestreken wasgoed
Minpunten
 • Redelijk zwaar

De METALTEX ELECTRA PLUS is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkplank? Dat is niet alleen een goede vraag, maar ook een cruciale vraag die je jezelf tijdens de zoektocht moet stellen. De ene strijkplank is namelijk de andere niet en zoals we al eerder hebben gezegd heb je keuze uit verschillende soorten, maten en prijsklassen. Kijk ook goed naar het werkblad van een strijkplank. Strijk je veel en heb je grotere kledingstukken om te strijken? Kies dan vooral voor een iets bredere plank!

Formaat en gebruiksvriendelijkheid

Het formaat en de gebruiksvriendelijkheid komen op de eerste plaats, want een strijkplank moet de klus makkelijker en leuker maken. Dus het beste formaat is belangrijk. Zo sta je altijd goed achter de strijkplank en je kunt ‘m ook weer eenvoudig opbergen als je klaar bent. Heb je altijd een uitdaging om het strijkijzer op het stroom aan te sluiten? Kies dan voor een exemplaar met een ingebouwd verlengsnoer. Dan heb je meer vrijheid en bewegingsruimte! Een ander punt van aandacht is de hoes van de strijkplank. Kun je die vervangen en zo ja, hoe vaak moet je die vervangen?

Strijkplanken vergelijken

Het is belangrijk om de strijkplanken die in aanmerking komen met elkaar te vergelijken. Zo ontdek je al snel de voor- en nadelen en kun je wel een weloverwogen beslissing nemen over welke strijkplank je uiteindelijk gaat aanschaffen.

Veelgestelde vragen over strijkplanken

 • Welke strijkijzer voor stoomstrijkijzer?s

  Een stoomstrijkijzer laat stoom vrij en wanneer je een strijkijzer even moet neerzetten is het belangrijk dat de stoom nog steeds kan ontsnappen. Zonder dat het schade aan de strijkplank aanricht. Let dus op de houder en of deze wel bestendig is tegen stoomstrijkijzers.

 • Wat is de lengte van een strijkplank?

  De lengte van een strijkplank kan variëren van rond de 75 centimeter tot wel 135 centimeter. De keuze die je maakt is afhankelijk van hoeveel ruimte je nodig hebt en hoeveel ruimte je hebt om de strijkplank te kunnen opbergen.

 • Hoe lang gaat een strijkplank mee?

  De levensduur van een strijkplank hangt af van hoe intensief de plank gebruikt wordt en van welke materialen die is gemaakt. Goedkopere strijkplanken gaan razendsnel kapot als je intensief strijkt. De duurdere kunnen bij normaal gebruik en goed onderhoud tot wel 10 jaar meegaan!

 • Wat is een actieve strijkplank?

  Een actieve strijkplank heeft een zuig- en blaas systeem zodat je kledingstukken goed op hun plaats kunt houden tijdens het strijken en dat je ook kwetsbare stoffen makkelijker kunt strijken.

 • Wat is de prijs van een strijkplank?

  De prijs van een strijkplank wordt beïnvloed door het formaat, de materialen waar die van is gemaakt en extra functies. Je hebt al een simpele kleinere strijkplank voor 2 tientjes en volledige professionele strijksystemen kunnen wel meer dan € 1500,- kosten!

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie