De 5 beste robotmaaiers van 2022

Ben je de trotse eigenaar van een mooi groot gazon maar ben je het een beetje beu om elke week uren zoet te zijn met gras maaien? Je zou de klus uit kunnen besteden of het eventueel door je kinderen kunnen laten doen. Een andere en waarschijnlijk betere optie is een robotmaaier kopen.  Die maait je gazon zonder te mopperen en zo ben je ervan verzekerd dat je gazon er altijd netjes bij ligt.

Wat is de beste robotmaaier? Dat ligt er een beetje aan, hoe groot is je gazon, wil je extra functies zodat je de beste robotmaaier niet alleen je gazon maait en hoeveel geld wil je eraan uitgeven? Als je dit weet is het slim om van tevoren je robotmaaier vergelijken.

Natuurlijk wil je alleen de beste robotmaaier voor je gazon. Je wilt er zeker van zijn dat deze zijn werk goed doet zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Om te bepalen welke robotmaaier in jouw tuin het beste tot zijn recht komt en niet te snel een onjuiste keuze te maken is het slim om van tevoren de robotmaaier vergelijken.

Dit zijn ze, de 5 beste robotmaaiers van 2022

1. Gardena Sileno+ – Beste smart robotmaaier met regensensor

GARDENA Robotmaaier Sileno+
Bekijk robotmaaier

Dit is niet zomaar een robotmaaier! Dit model houdt de groei intensiteit van je gras bij en past zijn maaiwerk daarop aan. Het enige wat je zelf moet doen is deze beste smartrobotmaaier met regensensor eenmalig installeren en je gazon begrenzen met de meegeleverde begrenzingskabel. Daarna doet hij al het werk voor je en heb je zelf tijd voor leukere dingen.

Deze beste smartrobotmaaier met regensensor is geschikt voor grote gazons tot maximaal 1600 vierkante meter. Omdat hij is voorzien van een heel krachtige aandrijving kan hij zelfs lichte hellingen van maximaal 3 % aan. Zelfs bij regen maait deze machine gewoon door. Je hebt de mogelijkheid om de robotmaaier zelf handmatig in te stellen via de knoppen op het display of nog makkelijker via de app.

De robotmaaier kan maximaal 60 minuten een stuk maaien en rijdt daarna volledig zelf naar het dockingstation om zichzelf daar weer op te laden. Omdat hij voorzien is van anti-diefstal bescherming hoef je ook niet bang te zijn dat hij gestolen wordt. Aangezien de robotmaaier heel stil is terwijl hij werkt hebben de omwonenden er ook geen last van.

Pluspunten
 • Ook geschikt voor kleine doorgangen in je tuin
 • Maait volledig zelfstandig je tuin en laadt zich automatisch weer op
 • Maakt geen tot nauwelijks geluid tijdens het maaien
 • Zelfs bij slecht weer kan de robotmaaier zijn werk doen
Minpunten
 • Niet bestuurbaar via mobiele app

De Gardena Sileno+ is verkrijgbaar bij:

2. Robomow RC308U – Beste robotmaaier zonder draad

Robomow RC304 Robotgrasmaaier
Bekijk robotmaaier

Dit is de beste robotmaaier zonder draad als je een gazon hebt wat niet groter is dan 1500 vierkante meter. Je kan gewoon een wekelijks maaiprogramma instellen zodat de robot op de door jou gekozen dagen en tijden aan het werk gaat. Is deze klaar met zijn taken dan gaat hij vanzelf terug naar zijn docking station om zichzelf op te laden voor de volgende taak.

Om de robot te installeren hoef je alleen maar door het menu te bladeren, de maat van je gazon in te voeren en de robot doet wat hij moet doen. Daarnaast is deze beste robotmaaier zonder draad voorzien van een app voor zowel IOS’ als Android. Heel handig want zo kan je dus gewoon vanaf je smartphone of tablet de machine bedienen.

Door de ingebouwde regensensor blijft de robotmaaier op zijn station als het regent. Een terras of pad oversteken om naar een ander deel van het gazon te gaan is geen enkel probleem. Je hoeft niet bang te zijn dat je robotmaaier gestolen wordt aangezien deze is beveiligd met een alarmsysteem en diefstalbescherming.

Pluspunten
 • Te bedienen via mobiele app
 • Inclusief regensensor
 • Er zijn extra accessoires verkrijgbaar, zodat je meer bereidingsmogelijkheden hebt
Minpunten
 • Vaak uitverkocht
 • Niet geschikt voor een gazon groter dan 1500 m²
 • Kan niet zelfstandig met internet verbinden

De Robomow RC308U is verkrijgbaar bij:

3. Bosch Indego 350 connect – Beste robotmaaier met diefstalbeveiliging

Bosch Indego 350 Robotmaaier
Bekijk robotmaaier

Deze gebruiksvriendelijke robotmaaier is geschikt voor gazons tot maximaal 350 vierkante meter. Met een speciale app kun je hem helemaal bedienen, dus je hoeft niet naar buiten te gaan om de robotmaaier aan het werk te zetten. Het is de beste robotmaaier met diefstalbeveiliging.

De robotmaaier brengt eerst het gazon in kaart voordat hij aan de slag gaat. Omdat hij in parallelle maaibanen werkt zie je precies wat hij al gemaaid heeft en wat hij nog moet doen. Het grote voordeel van deze beste robotmaaier met diefstalbeveiliging is dat je geen wielsporen op je gazon ziet. Hellingen tot maximaal 27 % zijn geen enkel probleem voor deze robot. Hij kan om deze reden dus ook prima worden toegepast op een terrein wat niet helemaal vlak is.

Pluspunten
 • Logicut intelligente navigatie, verhoogt de snelheid met 40%
 • Een gezond gazon doordat het fijne gras gelijkmatig wordt verdeeld
 • Je maait op hellingen tot 27%
Minpunten
 • Het gemaaide gras wordt niet opgevangen
 • Beschikt niet over de connected functie

De Bosch Indego 350 connect is verkrijgbaar bij:

4. Honda Miimo HRM 40 – Beste intelligente robotmaaier

Honda Miimo HRM 40 Live Robotmaaier
Bekijk robotmaaier

Deze intelligente robotmaaier voelt zich prima thuis op een klein gazon tot maximaal 400 vierkante meter. Hij levert prima maaiwerk af en is daarnaast ook nog heel gemakkelijk instelbaar doordat hij met je smartphone te verbinden is. Je stelt deze machine in met vier stappen. Hierna stelt de robotmaaier zelf een maaischema op, waarbij deze rekening houdt met je wensen.

Wat verder erg leuk is aan deze robotmaaier, is dat hij via Amazon Alexa jouw mondelinge aanwijzingen opvolgt. In principe kan je dus met deze robotmaaier “praten”. Als deze robotmaaier bijna leeg is gaat hij automatisch terug naar zijn oplaadstation om zichzelf daar weer op te laden en daarna weer verder te gaan met maaien.

Pluspunten
 • Inclusief mulchfunctie
 • Met diefstalbeveiliging
 • Kan zelfstandig met internet verbinden
Minpunten
 • Exclusief regensensor
 • Vaak uitverkocht

De Honda Miimo HRM 40 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Robomow Robotmaaier RX12U – Beste goedkope robotmaaier

Robomow Robotmaaier RX12U
Bekijk robotmaaier

Dit model is de beste goedkope robotmaaier van het merk Robomow. Dit model is heel geschikt voor mensen met een klein gazon met een oppervlakte van minder dan 150 vierkante meter en die niet al te veel geld uit willen geven aan een robotmaaier. Deze kleine machine kan 2 uur aan een stuk maaien maar heeft daarna 24 uur nodig om weer volledig op te laden.

Wat heel prettig is bij deze robotmaaier is dat hij een zogenaamde mulchfunctie heeft. Hij maakt het afgemaaide gras zo klein dat je het niet op je gazon ziet liggen en op die manier doet het gras ook nog dienst als bemesting. Deze beste goedkope robotmaaier is wel regenbestendig maar toch kun je hem bij slecht weer beter niet aan het werk zetten. Hij maait dan een stuk minder goed en moet daarna heel goed schoon worden gemaakt.

Pluspunten
 • Diefstalbeveiliging
 • Inclusief dockingstation
 • Geschikt voor kleine tuinen
Minpunten
 • Zonder regensensor
 • Kan niet zelfstandig met internet verbinden
 • Niet bedienbaar via een mobiele app

De Robomow Robotmaaier RX12U is verkrijgbaar bij:

Waarom zou je een robot grasmaaier kopen?

Ten eerste scheelt het je natuurlijk een hele hoop werk, na de aanschaf van een robotmaaier hoef je nooit meer zelf je gras te maaien. Ook als je gezondheid je in de steek laat kan je veel plezier hebben van zo’n maaihulp in de tuin. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over grasresten die opgeruimd moeten worden na het maaien. Dit doet de robotmaaier zelf en die zorgt er ook nog eens voor dat je gazon op die manier bemest wordt.

De kwaliteit van je gazon zal een stuk vooruitgaan als het gemaaid wordt door een robotmaaier. Dit komt omdat je de machine in kan stellen om bijvoorbeeld twee keer per week het gazon te maaien. Ook is een robotmaaier milieuvriendelijker dan een grasmaaier op benzine. Een robotmaaier werkt op een accu en stoot daardoor geen schadelijke stoffen uit.

Hoe werkt een robotmaaier?

Als je een robotmaaier gekocht hebt moet je deze eerst installeren. Dat kan een behoorlijke klus zijn, aangezien je eerst een begrenzingsdraad om je gazon heen moet leggen. Hierdoor weet de robotmaaier precies wat zijn gebied is. Deze begrenzingsdraad dien je te verbinden met het laadstation van de maairobot.

Zorg ervoor dat het basisstation niet verder dan 20 meter van een stroombron verwijderd is. De beste plek voor het basisstation is een vlakke plek die minimaal 3 meter vanaf een hoek af ligt. Als alles is aangesloten is het enige wat je nu nog moet doen je robotmaaier programmeren. Hoe je dat moet doen hangt af van het apparaat wat je gekocht hebt.

Komt je maairobot tijdens zijn werk in aanraking met een obstakel, dan activeert deze de bots sensoren. Hij weet dan dat hij niet verder kan en kiest zelf een andere weg. Daarnaast is de robotmaaier ook nog voorzien van slimme kantelsensoren. Zodra de machine kantelt stopt deze meteen met maaien. Moet je onderhoud uitvoeren aan je machine, dan kantel je deze zodat je niet gewond raakt door de scherpe messen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een robotgrasmaaier?

 • De maat van je gazon. Hoe groter je gazon is, des te meer werk heeft de robotmaaier. Omdat niet iedere robotmaaier geschikt is voor een groot gazon, moet je eerst weten hoeveel vierkante meter je gazon is.
 • Zit er helling in je tuin. Er zijn een flink aantal maairobots te kopen die niet moeilijk doen als ze een helling in je tuin tegenkomen, anderen kunnen dat juist niet aan. Als je dus de bezitter bent van een wat grillige tuin doe je er goed aan om te kiezen voor een model die wel een helling op kan.
 • De accuduur en oplaadtijd. Met een groot gazon wil je natuurlijk graag dat dat netjes onderhouden blijft. Daarom is het prettig om een apparaat te hebben met een lange accuduur en een korte oplaadtijd. Zo weet je zeker dat je gazon netjes wordt onderhouden.
 • De aanschafprijs. Robotmaaiers zijn over het algemeen niet echt goedkoop, maar als je een echt goede wil hebben heb je daar waarschijnlijk het geld wel voor over. Er zijn al instapmodellen te koop die beginnen bij een prijs vanaf 700 euro.
 • Automatisch beregeningssysteem. Als je dit in je tuin hebt dan doe je er slim aan om de beregening uit te zetten terwijl de maairobot bezig is. Ook al kunnen de meeste modellen heel goed tegen een beetje water, het nadeel is dat het maairesultaat op nat gras een heel stuk minder zal zijn dan wanneer het gras droog is.

Veelgestelde vragen over robotmaaiers

 • Wat kost een maairobot?

  Een robotmaaier is vrij pittig in de aanschafprijs en dat voel je ook wel in de portemonnee. Maar het voordeel is dat je lekker in de tuinstoel kunt hangen terwijl het apparaat je gazon netjes maakt. Simpele robotmaaiers heb je al voor zo rond de € 1000,-. Hoe meer functies en capaciteit je wilt des te duurder de maaier wordt. De prijzen kunnen wel oplopen tot tussen de € 2000,- en € 3000,-.

 • Kan een robotmaaier over een pad?

  Een robotmaaier kan een pad oversteken en vrijwel iedere tuin heeft paden. Echter ligt het wel aan het soort pad of het slim is om deze door een robotmaaier te laten kruizen. Verharde en vlakke paden, of paden van houtsnippers zijn in de basis geen probleem. Maar paden van grint en kiezelstenen zijn gevaarlijk. Losse stenen kunnen in de machine terechtkomen en schade aanrichten.

 • Wat heb je nodig voor een robotmaaier?

  Een mooi gazon dat regelmatig gemaaid moet worden. Zo simpel is het. De primaire functie van de robotmaaier is om gras te maaien en het gazon netjes te maken. Wat je nodig hebt is dus een mooie tuin of een stuk land met een gazon en een mooie opbergplaats met stroomvoorziening waar je het basisstation van de robotmaaier kunt plaatsen.

 • Hoe werkt een robotmaaier zonder draad?

  Een robotmaaier zonder draad werkt op een accu. Deze accu wordt opgeladen zodra de robotmaaier naar zijn basisstation terugkeert of wanneer je hem zelf op de lader zet. Hoe lang een robotmaaier zonder draad kan maaien is afhankelijk van de capaciteit van de accu die aanwezig is. Echter kies je geen robotmaaier op basis van de accucapaciteit, maar op de grootte van het gazon dat je wilt maaien.

 • Kan een robotmaaier tegen regen?

  Het zou niet best zijn als een robotmaaier niet tegen regen en nattigheid kan, want een gazon kan immers ook het beste gemaaid worden als deze vochtig is. Dus ja, een robotmaaier kan tegen regen. Toch zitten er wel wat verschillen tussen de robotmaaiers in hoe lang ze in de regen blijven functioneren. Om er zeker van te zijn dat een robotmaaier niet verdrinkt is het slim om te maaien als de regen is gestopt.

 • Plaats een reactie