De 5 beste robotmaaiers van 2024

Ben je de trotse eigenaar van een mooi groot gazon maar ben je het een beetje beu om elke week uren zoet te zijn met gras maaien? Je zou de klus uit kunnen besteden of het eventueel door je kinderen kunnen laten doen. Een andere en waarschijnlijk betere optie is een robotmaaier kopen.  Die maait je gazon zonder te mopperen en zo ben je ervan verzekerd dat je gazon er altijd netjes bij ligt.

Wat is de beste robotmaaier? Dat ligt er een beetje aan, hoe groot is je gazon, wil je extra functies zodat je de beste robotmaaier niet alleen je gazon maait en hoeveel geld wil je eraan uitgeven? Als je dit weet is het slim om van tevoren je robotmaaier vergelijken.

Natuurlijk wil je alleen de beste robotmaaier voor je gazon. Je wilt er zeker van zijn dat deze zijn werk goed doet zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Om te bepalen welke robotmaaier in jouw tuin het beste tot zijn recht komt en niet te snel een onjuiste keuze te maken is het slim om van tevoren de robotmaaier vergelijken.

Merk
Model
1
GARDENA Robotmaaier Sileno+
Gardena
Sileno+
2
Robomow RK1000 robotmaaier
Robomow
RK1000
3
Bosch Indego S+ 500 Robotmaaier
Bosch
Indego S+ 500
4
McCulloch robotmaaier ROB S600
McCulloch
ROB S600
5
Bosch Indego XS 300 Robotmaaier
Bosch
Indego XS 300

Dit zijn ze, de 5 beste robotmaaiers van 2024

1. Gardena Sileno+ – Beste smart robotmaaier met regensensor

GARDENA Robotmaaier Sileno+
Bekijk robotmaaier

Dit is niet zomaar een robotmaaier! Dit model houdt de groei intensiteit van je gras bij en past zijn maaiwerk daarop aan. Het enige wat je zelf moet doen is deze beste smartrobotmaaier met regensensor eenmalig installeren en je gazon begrenzen met de meegeleverde begrenzingskabel. Daarna doet hij al het werk voor je en heb je zelf tijd voor leukere dingen.

Deze  smartrobotmaaier met regensensor is geschikt voor grote gazons tot maximaal 1600 vierkante meter. Omdat hij is voorzien van een heel krachtige aandrijving kan hij zelfs lichte hellingen van maximaal 3 % aan. Zelfs bij regen maait deze machine gewoon door. Je hebt de mogelijkheid om de robotmaaier zelf handmatig in te stellen via de knoppen op het display of nog makkelijker via de app.

De robotmaaier kan maximaal 60 minuten een stuk maaien en rijdt daarna volledig zelf naar het dockingstation om zichzelf daar weer op te laden. Omdat hij voorzien is van anti-diefstal bescherming hoef je ook niet bang te zijn dat hij gestolen wordt. Aangezien de robotmaaier heel stil is terwijl hij werkt hebben de omwonenden er ook geen last van.

Pluspunten
  • Ook geschikt voor kleine doorgangen in je tuin
  • Maait volledig zelfstandig je tuin en laadt zich automatisch weer op
  • Maakt geen tot nauwelijks geluid tijdens het maaien
  • Zelfs bij slecht weer kan de robotmaaier zijn werk doen
Minpunten
  • Niet bestuurbaar via mobiele app

De Gardena Sileno+ is verkrijgbaar bij:

2. Robomow RK1000 – Beste robotmaaier met diefstalbeveiliging

Robomow RK1000 robotmaaier
Bekijk robotmaaier

Dit is de beste robotmaaier met diefstalbeveiliging als je een gazon hebt wat niet groter is dan 800 vierkante meter. Je kan gewoon een wekelijks maaiprogramma instellen zodat de robot op de door jou gekozen dagen en tijden aan het werk gaat. Is deze klaar met zijn taken dan gaat hij vanzelf terug naar zijn docking station om zichzelf op te laden voor de volgende taak.

Om de robot te installeren hoef je alleen maar door het menu te bladeren, de maat van je gazon in te voeren en de robot doet wat hij moet doen. Daarnaast beschikt de robotmaaier over het gebruik van een app. Heel handig want zo kan je dus gewoon vanaf je smartphone of tablet de machine bedienen.

Een terras of pad oversteken om naar een ander deel van het gazon te gaan is geen enkel probleem. Je hoeft niet bang te zijn dat je robotmaaier gestolen wordt aangezien deze is beveiligd met een diefstalbescherming.

Pluspunten
  • Te bedienen via mobiele app
  • Maaitijden instellen
  • 45 graden helling maaizone
Minpunten
  • Geen regensensor

De Robomow RK1000 is verkrijgbaar bij:

3. Bosch Indego S+ 500 – Beste robotmaaier met app

Bosch Indego S+ 500 Robotmaaier
Bekijk robotmaaier

Dit al jarenlang populaire model van Bosch behoort tot de top van de robotmaaiers. Het apparaat is geschikt voor maar liefst 500 vierkante meter, waardoor nagenoeg iedere tuin zonder problemen kan worden gemaaid door dit apparaat. Daarnaast beschikt de grasmaaier over een aantal verschillende maaiprogramma’s, waardoor je altijd in de gaten hebt waar de robot mee bezig is. Deze programma’s stel je eenvoudig in via de app, die je bedient vanaf een tablet of smartphone. Via dezelfde app wordt je ook op de hoogte gehouden van de nodige onderhoudsbeurten.

Een ander groot voordeel van de Indego S+ 500 is dat deze rekening houdt met de weersvoorspelling. Wanneer je te maken krijgt met slecht weer zal de maaier een rondje overslaan, waardoor deze letterlijk en figuurlijk niet in zwaar weer terecht zal komen.

Ook maait het apparaat niet in willekeurige banen, maar wordt het gazon zo efficiënt mogelijk gemaaid. Dit doet de robot door de tuin bij allereerst helemaal goed in beeld te brengen. Vervolgens stel hij het programma precies af op hoe de tuin is ingedeeld.

Aan de hand van het perimeterdraad zet je de tuin precies af hoe je dit zou willen. Zodra de maaier het draad bereikt zal deze hier rekening mee houden en niet verder maaien dan dit aangegeven punt. Hierdoor is de maaier ook zeer geschikt voor tuinen met bijvoorbeeld bloemperken of vijvers. Het meegeleverde draad van 150 meter is niet voor alle tuinen voldoende, wat een klein minpuntje te noemen is. Maar voor iedereen met een relatief normaal gazon is dit model zijn prijs meer dan waard!

Pluspunten
  • Logicut intelligente navigatie die de snelheid met 40% verhoogt
  • Je kunt de robotmaaier op afstand besturen
  • Mulchen voor een gezond gazon doordat het fijne gras gelijkmatig wordt verdeeld
Minpunten
  • Het gemaaide gras wordt niet opgevangen

De Bosch Indego S+ 500 is verkrijgbaar bij:

4. McCulloch ROB S600 – Beste slimme robotmaaier

McCulloch robotmaaier ROB S600
Bekijk robotmaaier

McCulloch heeft met zijn ROB S600 model een meer dan goede robotmaaier op de markt gebracht. Zo is de maaier allereerst relatief zeer stil te noemen, aangezien hij tijdens het maaien slechts 58 decibel produceert. Ook is de gazonoppervlakte van 600 vierkante meter meer dan voldoende voor het maaien van kleine, middelgrote en zelfs grote tuinen.

Met bluetooth koppel je de maaier aan je telefoon, waarmee je vervolgens de maaier eenvoudig bedient en verschillende maaischema’s kunt instellen. Aan de hand van zijn slimme technologie past het apparaat zijn schema volledig aan op de groeisnelheid van het gras. Als gevolg is de slijtage aan je gazon minimaal te noemen. Wanneer je geen gebruik wilt maken van de app is er ook de mogelijkheid om de maaier te bedienen via het bedieningspaneel op de robotmaaier zelf. Hiermee geef je volledig aan hoe je het apparaat het liefste zou willen gebruiken.

Door gebruik te maken van de begrenzingsdraden (meegeleverd bij de aanschaf) geef je vervolgens uitgebreid aan waar je de maaier liever wel of juist niet zou willen zien. Perfect om onder andere bloemenperken en vijvers mee af te schermen.

Pluspunten
  • Inclusief mulchfunctie
  • Makkelijk te bedienen met bluetooth
Minpunten
  • Geen wifi

De McCulloch ROB S600 is verkrijgbaar bij:

5. Bosch Indego XS 300 – Beste goedkope robotmaaier

Bosch Indego XS 300 Robotmaaier
Bekijk robotmaaier

Dit model is de beste goedkope robotmaaier van het merk bosch. Dit model is geschikt voor mensen met een gazon met een oppervlakte van minder dan 300 vierkante meter en die niet al te veel geld uit willen geven aan een robotmaaier.

Wat heel prettig is bij deze robotmaaier is dat hij een zogenaamde mulchfunctie heeft. Hij maakt het afgemaaide gras zo klein dat je het niet op je gazon ziet liggen en op die manier doet het gras ook nog dienst als bemesting. Deze beste goedkope robotmaaier kan op hellingen maaien tot 27%. Ook beschikt de robot maaier over logicut intelligente navigatie waardoor de snelheid wordt verhoogd met 40%.

Pluspunten
  • Logicut intelligente navigatie
  • Maait hellingen tot 27%
Minpunten
  • Zonder regensensor
  • Niet bedienbaar via een mobiele app

De Bosch Indego XS 300 is verkrijgbaar bij:

Waarom zou je een robot grasmaaier kopen?

Ten eerste scheelt het je natuurlijk een hele hoop werk, na de aanschaf van een robotmaaier hoef je nooit meer zelf je gras te maaien. Ook als je gezondheid je in de steek laat kan je veel plezier hebben van zo’n maaihulp in de tuin. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over grasresten die opgeruimd moeten worden na het maaien. Dit doet de robotmaaier zelf en die zorgt er ook nog eens voor dat je gazon op die manier bemest wordt.

De kwaliteit van je gazon zal een stuk vooruitgaan als het gemaaid wordt door een robotmaaier. Dit komt omdat je de machine in kan stellen om bijvoorbeeld twee keer per week het gazon te maaien. Ook is een robotmaaier milieuvriendelijker dan een grasmaaier op benzine. Een robotmaaier werkt op een accu en stoot daardoor geen schadelijke stoffen uit.

Hoe werkt een robotmaaier?

Als je een robotmaaier gekocht hebt moet je deze eerst installeren. Dat kan een behoorlijke klus zijn, aangezien je eerst een begrenzingsdraad om je gazon heen moet leggen. Hierdoor weet de robotmaaier precies wat zijn gebied is. Deze begrenzingsdraad dien je te verbinden met het laadstation van de maairobot.

Zorg ervoor dat het basisstation niet verder dan 20 meter van een stroombron verwijderd is. De beste plek voor het basisstation is een vlakke plek die minimaal 3 meter vanaf een hoek af ligt. Als alles is aangesloten is het enige wat je nu nog moet doen je robotmaaier programmeren. Hoe je dat moet doen hangt af van het apparaat wat je gekocht hebt.

Komt je maairobot tijdens zijn werk in aanraking met een obstakel, dan activeert deze de bots sensoren. Hij weet dan dat hij niet verder kan en kiest zelf een andere weg. Daarnaast is de robotmaaier ook nog voorzien van slimme kantelsensoren. Zodra de machine kantelt stopt deze meteen met maaien. Moet je onderhoud uitvoeren aan je machine, dan kantel je deze zodat je niet gewond raakt door de scherpe messen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een robotgrasmaaier?

  • De maat van je gazon. Hoe groter je gazon is, des te meer werk heeft de robotmaaier. Omdat niet iedere robotmaaier geschikt is voor een groot gazon, moet je eerst weten hoeveel vierkante meter je gazon is.
  • Zit er helling in je tuin. Er zijn een flink aantal maairobots te koop die niet moeilijk doen als ze een helling in je tuin tegenkomen, anderen kunnen dat juist niet aan. Als je dus de bezitter bent van een wat grillige tuin doe je er goed aan om te kiezen voor een model die wel een helling op kan.
  • De accuduur en oplaadtijd. Met een groot gazon wil je natuurlijk graag dat dat netjes onderhouden blijft. Daarom is het prettig om een apparaat te hebben met een lange accuduur en een korte oplaadtijd. Zo weet je zeker dat je gazon netjes wordt onderhouden.
  • De aanschafprijs. Robotmaaiers zijn over het algemeen niet echt goedkoop, maar als je een echt goede wil hebben heb je daar waarschijnlijk het geld wel voor over.
  • Automatisch beregeningssysteem. Als je dit in je tuin hebt dan doe je er slim aan om de beregening uit te zetten terwijl de maairobot bezig is. Ook al kunnen de meeste modellen heel goed tegen een beetje water, het nadeel is dat het maairesultaat op nat gras een heel stuk minder zal zijn dan wanneer het gras droog is.

Veelgestelde vragen over robotmaaiers

  • Wat kost een maairobot?

    Een robotmaaier is vrij pittig in de aanschafprijs en dat voel je ook wel in de portemonnee. Maar het voordeel is dat je lekker in de tuinstoel kunt hangen terwijl het apparaat je gazon netjes maakt. Simpele robotmaaiers heb je al voor zo rond de € 1000,-. Hoe meer functies en capaciteit je wilt des te duurder de maaier wordt. De prijzen kunnen wel oplopen tot tussen de € 2000,- en € 3000,-.

  • Kan een robotmaaier over een pad?

    Een robotmaaier kan een pad oversteken en vrijwel iedere tuin heeft paden. Echter ligt het wel aan het soort pad of het slim is om deze door een robotmaaier te laten kruizen. Verharde en vlakke paden, of paden van houtsnippers zijn in de basis geen probleem. Maar paden van grint en kiezelstenen zijn gevaarlijk. Losse stenen kunnen in de machine terechtkomen en schade aanrichten.

  • Wat heb je nodig voor een robotmaaier?

    Een mooi gazon dat regelmatig gemaaid moet worden. Zo simpel is het. De primaire functie van de robotmaaier is om gras te maaien en het gazon netjes te maken. Wat je nodig hebt is dus een mooie tuin of een stuk land met een gazon en een mooie opbergplaats met stroomvoorziening waar je het basisstation van de robotmaaier kunt plaatsen.

  • Hoe werkt een robotmaaier zonder draad?

    Een robotmaaier zonder draad werkt op een accu. Deze accu wordt opgeladen zodra de robotmaaier naar zijn basisstation terugkeert of wanneer je hem zelf op de lader zet. Hoe lang een robotmaaier zonder draad kan maaien is afhankelijk van de capaciteit van de accu die aanwezig is. Echter kies je geen robotmaaier op basis van de accucapaciteit, maar op de grootte van het gazon dat je wilt maaien.

  • Kan een robotmaaier tegen regen?

    Het zou niet best zijn als een robotmaaier niet tegen regen en nattigheid kan, want een gazon kan immers ook het beste gemaaid worden als deze vochtig is. Dus ja, een robotmaaier kan tegen regen. Toch zitten er wel wat verschillen tussen de robotmaaiers in hoe lang ze in de regen blijven functioneren. Om er zeker van te zijn dat een robotmaaier niet verdrinkt is het slim om te maaien als de regen is gestopt.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie