De 5 beste navigatiesystemen van 2024

Als je een nieuwe auto koopt of leaset, heb je vaak de beschikking over een mooi navigatiesysteem. Het navigatiesysteem is een handig product voor in de auto, omdat je moeiteloos naar je plaats van bestemming rijdt. Vroeger moest je kaarten en stratenboeken raadplegen als je ergens naartoe wilde, maar dat hoeft niet meer. Het is ook een feit dat lang niet iedereen een nieuwe auto rijdt en oudere auto’s zijn vaak niet uitgerust met het handige apparaat. Daarom heb je een navigatiesysteem nodig en je wilt natuurlijk wel het beste navigatiesysteem kopen dat er is. Maar wat is het beste navigatiesysteem? Wij hebben voor jullie een aantal navigatiesystemen uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste navigatiesystemen van 2024 zijn.

Een navigatiesysteem voor in de auto is in verschillende soorten en prijsklasse te koop en ze kunnen ook verschillende functies hebben. Daarom vertellen we in ons artikel meer over het systeem en waar je allemaal op moet letten als je er eentje wilt kopen. We adviseren je ook om voor de aanschaf altijd een navigatiesysteem review te lezen. In een review kun je lezen hoe andere gebruikers het navigatiesysteem ervaren en wat de voor- en nadelen van het navigatiesysteem zijn. Met die informatie kun je uiteindelijk de beste keuze maken en ook het beste navigatiesysteem kopen dat er is.

Merk
Model
1
TomTom Via 135 M - Europa
TomTom
Via 135 M
2
Garmin Camper 890 MT-D - Navigatiesysteem Camper
Garmin
Camper 890 MT-D
3
Pioneer AVIC-Z930DAB
Pioneer
AVIC-Z930DAB
4
Garmin Zumo XT - Navigatiesysteem motor met GPS
Garmin
Zūmo XT
5
TomTom GO Basic EU - Autonavigatie - 6inch
TomTom
GO Basic

Dit zijn ze, de 5 beste navigatiesystemen van 2024

1. TomTom Via 135 M – Beste navigatiesysteem met groot scherm

TomTom Via 135 M - Europa
Bekijk navigatiesysteem

Het beste navigatiesysteem met groot scherm dat je kunt kopen is de TomTom Via 135 M. Je kunt met dit navigatiesysteem moeiteloos navigeren. Het apparaat biedt gedetailleerde navigatie-instructies om je naar je eindbestemming te brengen. Het beschikt over spraakgestuurde navigatie, zodat je je handen op het stuur kunt houden terwijl je de instructies hoort. Het toestel geeft je op tijd waarschuwingen voor afslagen, verkeersinformatie en snelheidslimieten.

De TomTom Via 135 M wordt geleverd met kaarten van meerdere landen. Je krijgt ook gratis kaart-updates, zodat je altijd de meest recente kaartgegevens hebt. Deze updates kunnen worden gedownload via een computer en de TomTom MyDrive-software.

Het navigatiesysteem is uitgerust met een 5-inch touchscreen-display, waardoor de kaarten en instructies makkelijk leesbaar zijn tijdens het rijden. Het scherm is helder en duidelijk, zelfs bij zonlicht, en heeft een gebruiksvriendelijke interface. Een pluspunt van dit systeem is de geavanceerde rijstrookaanwijzingen om je te helpen bij het navigeren door complexe kruispunten en afslagen. Het toont duidelijk welke rijstrook je moet nemen, zodat je tijdig kunt voorsorteren. Uiteraard krijg je ook handige interessante informatie op het display te zien.

Een ander pluspunt is dat het systeem Bluetooth 5 heeft en dus ook te koppelen is met een smartphone, zodat je eventueel handsfree kunt telefoneren.

Pluspunten
 • Gratis kaartupdates
 • Groot en goed leesbaar scherm
 • Te besturen met spraak
 • Bluetooth 5.0
 • Intuïtieve rijstrookaanwijzingen
Minpunten
 • Zwaar model

De TomTom Via 135 M is verkrijgbaar bij:

2. Garmin Camper 890 MT-D – Beste navigatiesysteem voor camper

Garmin Camper 890 MT-D - Navigatiesysteem Camper
Bekijk navigatiesysteem

De Garmin Camper 890 MT-D is het beste navigatiesysteem voor camper. Het product is speciaal ontworpen voor het reizen met een camper of een caravan. Nuttige functies en tools zorgen ervoor dat je moeiteloos naar je eindbestemming navigeert.

Het apparaat bevat speciale routeplanning en opties die rekening houden met de specifieke afmetingen en beperkingen van campers en caravans. Het navigatiesysteem kan rekening houden met de hoogte en breedte, het gewicht en de smalle wegen die je mogelijk tegenkomt. Je kunt je persoonlijke voorkeuren aanpassen aan je specifieke voertuigtype, zoals het vermijden van tolwegen, onverharde wegen en de smalle wegen waar we eerder over spraken.

Het navigatiesysteem wordt geleverd met vooraf geïnstalleerde kaarten van Europa en bevat miljoenen nuttige plaatsen, zoals campings, camperplaatsen, servicepunten en attracties. Je krijgt ook live verkeersinformatie via de DAB+-ontvanger en je kunt zelfs informatie verkrijgen over het weer of over parkeergelegenheden. Zonder dat je het apparaat hoeft te bedienen met je handen, want je kunt het navigatiesysteem bedienen met je stem.

Houdt je kaarten eenvoudig up to date met de services van Garmin en plan vooraf je reis in op basis van de informatie die Garmin heeft en de beoordelingen van de bekende website TripAdvisor. Zo kun je onbezorgd met je camper of caravan op pad.

Pluspunten
 • Stembesturing
 • Te koppelen met smartphone
 • Voorgeprogrammeerde kaarten van Europa inclusief belangrijke informatie
 • Live verkeersinformatie via DAB+
 • Houd rekening met de afmetingen van je voertuig
Minpunten
 • Prijzig

De Garmin Camper 890 MT-D is verkrijgbaar bij:

3. Pioneer AVIC-Z930DAB – Beste navigatiesysteem met DAB+

Pioneer AVIC-Z930DAB
Bekijk navigatiesysteem

De Pioneer AVIC-Z930DAB is het beste navigatiesysteem met DAB+ dat op dit moment in de markt verkrijgbaar is. Het is feitelijk een compleet multimedia systeem dat uitgerust is met een ingebouwde GPS-navigatie. Het systeem is voorzien van gedetailleerde kaarten en je krijgt de route instructies zowel te zien als te horen. Het systeem beschikt ook over live verkeersinformatie en stelt alternatieve routes voor als je daarmee sneller en zonder problemen op je eindbestemming komt.

De Pioneer AVIC-Z930DAB heeft een ingebouwde DAB+-ontvanger, waarmee je naar digitale radio kunt luisteren met een betere geluidskwaliteit en een grotere keuze aan zenders. Het ondersteunt ook FM/AM-radio en heeft RDS voor het weergeven van zenderinformatie. Je kunt met het systeem ook CD’s, DVD’s en zelfs USB-sticks afspelen, terwijl je via Bluetooth muziek kunt streamen vanaf een smartphone of een tablet.

Met de Bluetooth-functie kun je je smartphone draadloos verbinden met het systeem. Hiermee kun je handsfree bellen en oproepen beantwoorden, berichten ontvangen en afspelen, en toegang krijgen tot je telefoonboek. Daarnaast ondersteunt het systeem ook apps, zoals Apple CarPlay en Android Auto.

Het grote voordeel is een groot touchscreen-display met een hoge resolutie voor een duidelijke weergave van informatie, kaarten en informatie over de muziek die je afspeelt. Het biedt ook verschillende aanpassingsmogelijkheden voor het scherm en de interface. Daarnaast kan het systeem worden bediend met fysieke knoppen, spraakbediening en via het touchscreen.

Pluspunten
 • Extra groot helder display met touchscreen
 • Bluetooth
 • Compatibel met Apple CarPlay en Android Auto
 • Gedetailleerde kaarten
 • Live verkeersinformatie
Minpunten
 • Prijzig

De Pioneer AVIC-Z930DAB is verkrijgbaar bij:

4. Garmin Zūmo XT – Beste navigatiesysteem voor de motor

Garmin Zumo XT - Navigatiesysteem motor met GPS
Bekijk navigatiesysteem

Ben je op zoek naar het beste navigatiesysteem voor de motor? Dan is de Zumo XT van het merk Garmin de beste keuze die je kunt maken. Garmin is een gerenommeerd merk op het gebied van GPS- en navigatiesystemen en de Zumo XT is een robuuste GPS-navigator die is ontworpen voor avontuurlijke motorrijders. Het is een geavanceerd navigatiesysteem dat aan de behoeften van mensen op de motor voldoet.

De Zumo XT heeft een groot 5,5-inch touchscreen met een heldere en duidelijke weergave. Zelfs bij direct zonlicht. Het scherm is ook compatibel met handschoenen, zodat je het kunt bedienen zonder je handschoenen uit te hoeven trekken tijdens het rijden. Een van de belangrijkste kenmerken van het navigatiesysteem is de robuustheid en duurzaamheid. Het apparaat is waterbestendig en heeft een stevige constructie die bestand is tegen trillingen, stoten en zaken, zoals steenslag. Dit maakt het ideaal voor gebruik op motorfietsen en zelfs in ruwe omstandigheden.

De Zumo XT wordt geleverd met uitgebreide navigatiefuncties specifiek voor motorrijders. Het bevat gedetailleerde kaarten met nuttige plaatsen (point of interest) en geavanceerde routeplanning. Het apparaat biedt ook stap voor stap gesproken aanwijzingen en waarschuwingen voor scherpe bochten, snelheidslimieten en verkeersinformatie. Handige extra functies ontbreken niet. Het navigatiesysteem kan worden gekoppeld met een smartphone via Bluetooth om meldingen van oproepen, sms-berichten en andere smartphone-apps weer te geven.

Het systeem heeft ook ingebouwde Wi-Fi  voor eenvoudige kaartupdates en toegang tot online services. De Zumo XT is ook compatibel met Garmin Explore, een online community waar motorrijders routes kunnen delen, verkennen en downloaden. Dit stelt gebruikers in staat om nieuwe en spannende routes te ontdekken die door andere motorrijders worden aanbevolen.

Pluspunten
 • Gedetailleerde routebeschrijvingen
 • Via Bluetooth te koppelen met een smartphone
 • Helder display dat goed af te lezen is bij fel zonlicht
 • Ingebouwde Wi-Fi
Minpunten
 • Prijzig

De Garmin Zūmo XT is verkrijgbaar bij:

5. TomTom GO Basic – Beste goedkope navigatiesysteem

TomTom GO Basic EU - Autonavigatie - 6inch
Bekijk navigatiesysteem

Het beste goedkope navigatiesysteem dat je op dit moment kunt kopen is de GO Basic van het merk TomTom. Een bekende speler in de markt die hoogkwalitatieve navigatiesystemen bouwt. De Go Basis is speciaal ontworpen om bestuurders te helpen bij het navigeren op de weg met behulp van GPS-technologie. Het systeem heeft verschillende functies en handige tools om je reis soepel en efficiënt te laten verlopen.

De Go Basic is uitgerust met gedetailleerde kaarten en navigatie-instructies om je te begeleiden naar je eindbestemming. Het systeem maakt gebruik van TomToms uitgebreide database, die regelmatig wordt bijgewerkt om nauwkeurige route-informatie te garanderen. De updates zijn gratis gedurende de levensduur van het systeem. Je krijgt ook real-time verkeersinformatie en het systeem gebruikt de info om je route eventueel aan te passen als dat nodig is. Daarmee kun je een hoop tijd besparen en frustraties voorkomen.

Een mooi voordeel van de GO basic is dat je het systeem met spraakcommando’s kunt bedienen en eventueel via Bluetooth kan koppelen aan je smartphone, zodat je ook handsfree kunt telefoneren. En als de kers op de taart bevat het systeem ook honderden nuttige plaatsen (point of interest) waar je kunt stoppen voor een overnachting of voor een hapje of een drankje of als je driftig op zoek bent naar een benzinestation als je moet tanken.

Pluspunten
 • Lifetime updates van kaarten
 • Real-time verkeersinformatie
 • Handsfree bellen
 • Bluetooth
 • Helder 6 inch display
Minpunten
 • Prijzig
 • Handleiding is te beknopt

De TomTom GO Basic is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een navigatiesysteem?

Een navigatiesysteem is onmisbaar als je op pad gaat en de eindbestemming niet bekend is. Het systeem helpt je moeiteloos je bestemming te bereiken en je kunt er ook gericht mee plannen, zodat je ook nooit te vroeg of te laat komt voor een afspraak. De systemen bevatten doorgaans gedetailleerde kaarten en met behulp van live verkeersinformatie kunnen ze alternatieve routes berekenen en voorstellen, zodat je bijvoorbeeld tolwegen en files kunt ontwijken.

Het ene navigatiesysteem is het andere niet en er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een model koopt. Kijk vooral naar de manier van installatie, want je hebt systemen die je op een dashboard of tegen het raam kunt bevestigen terwijl andere modellen ingebouwd moeten worden. Let vooral op hoe groot en helder het display is en kies altijd voor een model die spraakbesturing ondersteunt. Zodat je onderweg je handen aan het stuur kunt houden en het systeem niet met de hand hoeft te bedienen. Kijk ook naar extra functies, zoals kaarten met belangrijke punten, zodat je altijd kunt stoppen bij restaurants als je wilt eten, de bezienswaardigheden niet mist en kunt stoppen bij tankstations als je moet tanken.

Navigatiesystemen vergelijken

Het beste wat je kunt doen is om de navigatiesystemen die je overweegt te kopen te vergelijken. Vergelijk ze op prijs en kwaliteit, maar ook op de functionaliteiten die ze hebben. Op die manier koop je het beste navigatiesysteem dat aan je behoeften voldoet en kun je straks onbezorgd en relaxed op pad.

Ben je van plan om een navigatiesysteem te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over navigatiesystemen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over navigatiesystemen zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een navigatiesysteem en vind je dat jouw navigatiesysteem getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw navigatiesysteem makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over navigatiesystemen

 • Welke navigatie systemen zijn er?

  Er zijn verschillende soorten navigatiesystemen en de meest bekende zijn de systemen die je met behulp van houders of zuignappen op het dashboard of tegen het raam kunt bevestigen. Er zijn ook systemen die je moet inbouwen en die feitelijk je huidige autoradio vervangen.

 • Welke navigatie past in mijn auto?

  Welk navigatiesysteem in je auto past is niet alleen afhankelijk van het model en het merk van je auto, maar ook dat van het systeem zelf. Ben je niet helemaal zeker of het systeem past? Kies dan voor de veilige weg en voor een systeem dat je met een houder of een zuignap op het dashboard of tegen het raam kunt bevestigen.

 • Hoe lang gaat een navigatiesysteem mee?

  De gemiddelde leeftijd van een navigatiesysteem is 5 tot 7 jaar. Afhankelijk van hoe zuinig je erop bent en hoe vaak je ‘m gebruikt.

 • Hoeveel kost een update van je navigatie?

  De kosten van een update zijn afhankelijk van het merk en het type dat je koopt. Het is ook afhankelijk of je alleen lokale kaarten of internationale kaarten wilt updaten en of je bijvoorbeeld ook een abonnement hebt op de service van het merk van het navigatiesysteem. Dan zijn updates vaak goedkoper of zelfs gratis.

 • Wat is een full map navigatiesysteem?

  Een full map navigatiesysteem bevat alle denkbare wegen en routes van over de hele wereld. Het is dus feitelijk het meest complete navigatiesysteem dat je kunt kopen. Ze bevatten niet alleen wegen en snelwegen, maar ook informatie over belangrijke bezienswaardigheden, tankstations waar je onderweg kunt stoppen en horecagelegenheden waar je onderweg kunt eten en drinken.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie