De 5 beste videocamera’s van 2023

Met alle social media en mogelijkheden vandaag de dag om te filmen zijn videocamera’s niet meer weg te denken. In veel smartphones zitten al goede camera’s, maar toch zijn de mogelijkheden nog enigszins beperkt. Daarbij wil je niet altijd met je smartphone filmen en daar zijn de videocamera’s nog steeds geschikt voor.

Wat is de beste videocamera van dit moment?

Een goede filmcamera zorgt ervoor dat je momenten op hoge kwaliteit vast kan leggen en op een later moment terug kan kijken. Het is dus de moeite waard om eens te kijken naar de mogelijkheden en niet je blind te starten op je smartphone. De kwaliteit wordt met de jaren beter, maar uiteindelijk geven filmcamera’s nog steeds betere kwaliteit en meer mogelijkheden.

Ook de moderne fotocamera’s hebben de mogelijkheid om te filmen, waarmee ook een professioneel resultaat behaald kan worden. Nog steeds heb je een beperking aan mogelijkheden, waardoor een losse videocamera nog steeds de beste keuze is als je serieus gaat vloggen bijvoorbeeld of je herinneringen wilt vastleggen voor later.

Wat zijn de eigenschappen van een videocamera?

Een ander woord voor videocamera is een camrecorder of een camcorder. Het formaat en de vormgeving zorgt ervoor dat ze makkelijk in de hand liggen en je zo goed kan filmen. De beeldstabilisiatie is daarom uitgebreid in deze camcorders omdat je tijdens het filmen in je handbewegingen kan maken wat een onstabiel beeld kan geven zonder stabilisator. Daarnaast zitten er mogelijkheden op van stille en snelle autofocus zodat je geen opname krijgt waarbij het onderwerp wazig eruitziet. Doordat de autofocus stil is hoor je dus geen gezoem van de lens waardoor het je audio op de film niet stoort.

Vanwege de professionele insteek van de camcorder zijn er ook mogelijkheden om externe accessoires eenvoudig aan te sluiten. Denk dan aan microfoons en lichten.

Hieronder tref je een lijst aan van beste videocamera’s van dit moment zodat je de juiste camcorder voor jou kan aanschaffen.

Dit zijn ze, de 5 beste videocamera's van 2023

1. Sony PXW-Z150 – Beste Sony videocamera

Sony PXW-Z150
Bekijk videocamera

De beste Sony videocamera van dit moment is de PXW-Z150. Deze professionele videocamera heeft een gestapeld CMOS-beeldsensor en is een doorbraak met zijn 2x hogere uitleessnelheid. Ook als je slow motion opnames wilt maken in Full HD en 4K zit je goed met deze camera, zelfs op 120 fps. Er worden geen lijnen overgeslagen in het proces en er is ook geen pixelbinning. Daarbij zorgt de XAVC Long GOP voor een 100Mbps-codec met professionele 4K-kwaliteit.

De 12x zoomlens zorgt dat er ondanks het zoomen nog steeds een 4K resolutie is en er is zelfs tot 24x zoom mogelijk in HD kwaliteit. Met deze camera van Sony zorg je er dus voor dat je hoge kwaliteit met alle lenzen kan schieten.

Deze camera is een lichtgewicht en zeer compact waardoor hij prettig in de hand ligt en eenvoudig in gebruik. De ND-filter zorgt ook dat je geen losse filters hoeft mee te nemen en de MI Shoe bekabeling zorgt ervoor dat het plaatsen van een microfoon nog steeds zorgt voor een gebruiksvriendelijke camera. De netwerkmogelijkheden, zoals Wi-Fi zorgen ervoor dat het overzetten van bestanden eenvoudig is en met een opname duur van 400 minuten hoef je ook niet onnodig tussentijds een nieuwe scene in te zetten.

Pluspunten
 • Door de netwerkmogelijkheden kun je bestanden eenvoudig overzetten
 • Geeft professionele resultaten in zowel Full HD als 4K, ook met de zoomlenzen
 • Compact en lichtgewicht model dat zorgt voor veel gebruiksgemak
Minpunten
 • Voor het gebruik als hobby is die aan de hoge prijs

De Sony PXW-Z150 is verkrijgbaar bij:

2. Panasonic HC-X2000E – Best videocamera met 4K

Panasonic HC-X2000E digitale videocamera Handcamcorder
Bekijk videocamera

De beste videocamera met 4K is de HC-X2000E van Panasonic. Deze 4K camcorder is uitermate geschikt voor de beginnende professionele filmmaker. Je kunt evenementen filmen met deze camcorder, maar ook hele films opnemen. Toen deze recorder werd gelanceerd was hij de lichtste en kleinste met 4K mogelijkheden met ook nog een 24X optische zoomlens. Daarnaast beschikt hij ook nog over een 32x digitale zoomlens waarmee hij nog steeds zijn 4K mogelijkheden behoud en de 48x zoomlens kan op Full HD opnemen. De optische en elektronische beeldstabilisatie komt door de Hybride O.I.S. en zorgt dat je geen ongewenste bewegingen in de opname terugziet.

Een mooie feature is dat je ook live kan streamen via deze videocamera van Panasonic en met de ingebouwde Wifi-module zet je eenvoudig bestanden over naar een ander apparaat. Hiermee kun je ook je camera bedienen via je smartphone, wat een superhandige functie is als je bijvoorbeeld jezelf aan het filmen bent.

Pluspunten
 • Met de Wifi-module kun je eenvoudig bestanden overzetten en de camera met je smartphone bedienen
 • De 4K zoomlens kun je tot 32x gebruiken en de 48x zoomlens in Full HD
 • Je kunt live streamen met deze camera van Panasonic
Minpunten
 • Het versturen van bestanden via de Wifi-module werkt alleen voor kleinere bestanden

De Panasonic HC-X2000E is verkrijgbaar bij:

3. JVC GY-HM250E – Beste videocamera met wifi

JVC GY-HM250E - Handheld 4K en HD camcorder
Bekijk videocamera

De beste videocamera met wifi is de GY-HM250E van JVC. Door middel van het dubbele kaartslot kun je zonder problemen vele minuten onafgebroken opnemen met deze camcorder van JVC. Ook kun je live streamen en de verbluffende zoomlens zorgt voor een geweldig scherp beeld zonder enige vorm van ruis.

Daarnaast beschikt deze camera ook over sport- en broadcast overlay functies waardoor je jouw filmmogelijkheden uitbreidt naar een professioneel niveau.

Pluspunten
 • Je kunt live streamen en bestanden overzetten via de Wifi-module
 • Er zijn sport- en broadcast overlay functies beschikbaar
Minpunten
 • Overzetten via de Wifi-module gaat alleen als de bestanden niet te groot zijn

De JVC GY-HM250E is verkrijgbaar bij:

4. Blackmagic Design Pocket Cinema Camera – Beste kleine videocamera met 4K

Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 4K Handcamcorder
Bekijk videocamera

De Design Pocket Cinema van Design Pocket Cinema is de beste kleine videocamera met 4K mogelijkheden. Als je op zoek bent naar een camera die met een 4K resolutie kan opnemen en zeer klein is dan is deze camera van Blackmagic een goede keuze. Je kunt op dit kleine model zelfs een microfoon aan sluiten om beter geluid op te nemen, maar dit is niet per se nodig. De microfoon in de camcorder doet zijn werk prima.

Pluspunten
 • Zeer compact om mee te nemen en neemt toch in 4K resolutie op
 • Je kunt een statief en microfoon aansluiten ondanks zijn compactheid
Minpunten
 • oordat het een zeer compact model is zitten er weinig extra features op, zo heb je geen mogelijkheid voor een Wifi-verbinding en doet de batterij het maximaal één uur op een volle lading

De Blackmagic Design Pocket Cinema Camera is verkrijgbaar bij:

5. Sony HDR-CX625 – Beste goedkope videocamera

Sony-HDR-CX625-camcorder
Bekijk videocamera

De beste goedkope videocamera is de HDR-CX625 van Sony. Met deze camcorder maak je snel prachtige opnames in Full HD en kun je ze door middel van de Wifi-module delen met andere apparaten. Je kunt maximaal drie andere camera’s aan deze camcorder koppelen waardoor je uit verschillende hoeken kan filmen.

Pluspunten
 • Je kunt kleine bestanden direct delen
 • Je kunt de camera op afstand met je smartphone bedienen
Minpunten
 • Er is geen mogelijkheid om in 4K resolutie te filmen

De Sony HDR-CX625 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Waar moet je op letten bij het kopen van een videocamera?

De smartphones van dit moment hebben prachtige geïntegreerde camera’s waarmee je mooie beelden kan schieten. Er zijn bij de high end telefoons zelfs mogelijkheden om in de resolutie van 4K op te nemen, waardoor het lijkt dat een videocamera overbodig is geworden. Toch biedt een smartphone niet alle mogelijkheden die een videocamera wel heeft. Zeker het stapje naar professionalisering kun je niet uit een mobiele telefoon halen, maar wel uit een videocamera of camcorder.

Er zijn verschillende soorten videocamera’s

Een videocamera is een verzamelnaam voor meerdere type camera’s die video’s kunnen opnemen. Er zijn compacte modellen, semiprofessionele modellen en professionele modellen. Je kunt ze eigenlijk onderscheiden in drie verschillende ‘soorten’: camcorders, action camera’s en 4K-camera’s.

Camcorders

De door consumenten meest gebruikte videocamera is de camcorder en werd voordat de smartphones betere camera’s kregen veel gebruikt door gezinnen om hun herinneringen vast te leggen. Ondanks dat de camcorder vaak geassocieerd wordt met oudbollig, zijn ze eigenlijk nog steeds populair. Er zijn handige functies toegevoegd aan de nieuwe modellen, ze zijn betaalbaar en door de ontwikkelingen heb je geen beeld meer met ruis maar Full HD-resolutie.

Actioncams

Wil je liever filmen wat voor acties of stunts je uitvoert? Dan is een actioncam de beste keuze voor jou. Het voordeel van dit type camera’s is dat ze compact zijn, licht in gewicht en ook nog eenvoudig ergens op te bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan een selfiestick of aan je helm. Zo kun je ongestoord je actie of stunt uitvoeren terwijl je camera het op neemt en je geen ballast ervaart.

4K-camera’s

Als je gaat voor een professionele productie dan is het met de huidige technologie noodzakelijk om in een 4K-resolutie te schieten. Er zijn speciale 4K-camera’s die deze resolutie bieden en dus een betere kwaliteit afleveren dan de Full HD camcorders. Doordat de kwaliteit beter en uiteindelijk professioneler is heb je meer mogelijkheden om te bewerken tot in detail en is je eindproduct van hogere kwaliteit.

Kies je voor Full HD of 4k videocamera?

Een van de keuzes die je gaat maken bij het kopen en filmen met een videocamera zijn de mogelijkheden van Full HD of een 4K resolutie. Uiteraard is de techniek van de 4K ontzettend mooi om naar te kijken en is de kwaliteit zeer hoog, maar hou er rekening mee dat je het materiaal ook moet opslaan. Bestanden op 4K formaat zijn grote en zware bestanden die veel ruimte in nemen op een opslagapparaat, maar ook veel tijd en geheugen vergen als ze bewerkt moeten worden. Je hebt hier dus geschikte apparatuur voor nodig. Bij wat vakantiefilmpjes kan een Full HD niet zulke mooie beelden opleveren. Maar ga je voor die professionele mogelijkheden en wil je de film achteraf professioneel bewerken en nog lang gebruiken, dan kun je beter voor 4K kiezen en zorgen dat je het geschikte materiaal hebt voor bewerking en opslag.

De moderne videocamera’s hebben over het algemeen de keuze tussen Full HD of 4K als optie, maar absoluut niet alle modellen hebben deze mogelijkheid. Houd er dus rekening mee dat bij de aankoop van een videocamera je dit bekijkt en ziet of je 4K wil filmen of dat je ook zonder kan.

Overige functies om uit te kiezen

Er zijn nog losse functies op een videocamera of camcorder om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de frame rate als je ook slow motion beeldmateriaal wilt maken. Niet elke camera is ervoor geschikt om dat überhaupt te doen, laat staan in kwaliteit. Dit is dus een functie die je bewust moet overwegen bij de aanschaf.

Een andere keuze is de opslagkaart, de hoeveelheid opslagkaarten en de mogelijkheden om bijvoorbeeld direct op een ander medium de bestanden te zetten. Het schieten in hoge resolutie zoals 4K levert ook grote bestanden waardoor je veel opslagruimte nodig hebt, maar ook apparatuur die het kan verwerken. Als je op een kleine SD-card gaat schieten zal je misschien maar 15 minuten kunnen opnemen en dan een nieuwe kaart erin moeten stoppen. Neem dit onderdeel ook mee in je overwegingen voor je de aanschaf gaat doen.

Tot slot is de zoomfunctie een belangrijk onderdeel, waarbij videocamera’s eigenlijk altijd wel over een stille zoom beschikken zodat je het geluid niet terug hoort in de opname. Naast de stille functie zit er verschil in de kwaliteit van het inzoomen en de hoeveelheid dat er ingezoomd kan worden. De keuze hierin is afhankelijk van de video opnames die je gaat maken, maar moet absoluut niet vergeten worden.

Veelgestelde vragen over videocamera's

 • Waar moet je op letten bij het kopen van een videocamera?

  Afhankelijk van wat en hoe vaak en op welke kwaliteit je wilt gaan filmen is jouw keuze afhankelijk en de functies van de camera afhankelijk. Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is wat de resolutie is waar je op wilt filmen. Ga je 4K of Full HD filmen? Daarnaast zijn er nog belangrijke punten zoals de compactheid, zoomfunctie, stille zoom, opslagruimte en extra functies zoals Wifi-module iets waar je op moet letten.

 • Hoe werkt een camcorder?

  Onder een camcorder wordt een draagbaar apparaat geschaard dat een combinatie is van een videocamera en een videorecorder die het signaal vast leggen op een opslagmedium, zoals een SD-kaart. Daarbij wordt ook de audio opgenomen en opgeslagen.

 • Hoe sluit je een videocamera aan op de tv?

  Je kunt een videocamera aansluiten op je TV door middel van een zogenaamde HDMI-kabel. De kant met de ‘mini’-aansluiting sluit je aan op de videocamera en de grote aansluiting past op je TV.

 • Plaats een reactie