De 5 beste bovenfrezen van 2024

Zou jij graag hout willen bewerken met behulp van een bovenfrees? Dan zal je in eerste instantie uiteraard een bovenfrees moeten kopen die aan jouw vooropgestelde verwachtingen weet te voldoen. Bij en bovenfrees kopen zijn er best een aantal verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden. Wil jij er zeker van zijn dat je kiest voor de beste bovenfrees die er op de markt is terug te vinden? Wij hebben op deze pagina de 5 beste bovenfrezen van 2024 voor je verzameld!

Merk
Model
1
FESTOOL OF 1400 EBQ-PLUS BOVENFREES - 576207
Festool
OF 1400 EBQ-PLUS
2
Makita DRT50ZJX3 18V Li-Ion accu bovenfrees
Makita
DRT50ZJX3
3
Bosch GOF 1250 CE Professional Bovenfrees - 1250W - 6-8mm
Bosch Professional
GOF 1250 CE
4
Bosch POF 1400 ACE bovenfrees
Bosch
POF 1400 ACE
5
Makita RP0900 Bovenfrees - 900W - 8mm
Makita
RP0900

Dit zijn ze, de 5 beste bovenfrezen van 2024

1. Festool OF 1400 EBQ-PLUS – Beste bovenfrees met stevig vermogen

FESTOOL OF 1400 EBQ-PLUS BOVENFREES - 576207
Bekijk bovenfrees

Met een Festool bovenfrees kan je eigenlijk niet missen. Dat bewijst deze Festool OF 1400 EBQ-PLUS eens temeer. Indien je ervoor kiest om deze bovenfrees te kopen kan je meteen rekenen op een aantal uitstekende voordelen. Zo is er bijvoorbeeld het stevige vermogen van 1400W. Daarnaast valt op dat er een geleidegroef aanwezig is voor een geleiderail en is er sprake van een verwisselbare frezen. Bovendien profileert deze bovenfrees zich ondanks haar uitmuntende en veelzijdige eigenschappen als een uiterst mobiel apparaat. Dat is hoofdzakelijk te danken aan het beperkte gewicht waarover ze beschikt.

Kiezen voor deze Festool bovenfrees betekent ook kiezen voor een snelle freesvoortgang voor niet alleen licht, maar bovendien ook precies werken. Dit is het gevolg van de aanwezigheid van een zogenaamde schijffrees. Tot slot spreekt het voor zich dat ook de kwaliteit en levensduur een belangrijke rol spelen. Ook met deze zaken zit het echter helemaal goed wanneer je kiest voor het kopen van de Festool OF 1400 EBQ-PLUS . Er is namelijk sprake van een robuuste, slijtarme constructie waardoor een uitstekende levensduur is gegarandeerd.

Pluspunten
 • Stevig vermogen van 1400W
 • Beperkt gewicht en daardoor uiterst mobiel
 • Uiterst kwalitatief waardoor een uitstekende levensduur is gegarandeerd
Minpunten
 • Behoorlijk stevig prijskaartje

De Festool OF 1400 EBQ-PLUS is verkrijgbaar bij:

2. Makita DRT50ZJX3 – Beste accu bovenfrees

Makita DRT50ZJX3 18V Li-Ion accu bovenfrees
Bekijk bovenfrees

De Makita DRT50ZJX3 is een veelzijdige bovenfrees die onder meer beschikt over een regelbaar toerental. Daarnaast is er ook sprake van constant-elektronica en beschikt de bovenfrees over een softstart. Deze zorgt ervoor dat de motor niet verplicht is om meteen op volle toeren te gaan draaien. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat deze bovenfrees van Makita beschikt over een efficiënte evenals zuivere verspaning. Hierbij gelden ook uiteenlopende freesdiameters in alle mogelijke houtsoorten evenals plaatmaterialen.

De verschillende voetstukken worden in geen tijd uitgewisseld dankzij het robuuste en gereedschapsloze snelklemsysteem. Deze zorgt er eveneens voor dat er sprake is van een snelle evenals precieze instelling van de freesdiepte. Dit gebeurt mede met de hulp van een stelwieltje evenals een tandheugelsysteem. De greepvlakken van deze bovenfrees zijn bekleed met rubber wat ervoor zorgt dat de handligging merkelijk comfortabeler wordt. Bovendien kan je op deze manier eveneens rekenen op een uitstekende controle over dit apparaat. Een ingebouwde asblokkering zorgt er tot slot voor dat een snelle vervanging van de frezen kan worden voorkomen.

Pluspunten
 • Regelbaar toerental
 • Perfecte constant-elektronica
 • Ingebouwde asblokkering verbetert de levensduur van de frezen
 • Met rubber beklede greepvlakken voor meer comfort
Minpunten
 • Standaard geleverd zonder accu en lader

De Makita DRT50ZJX3 is verkrijgbaar bij:

3. Bosch Professional GOF 1250 CE – Beste krachtige bovenfrees

Bosch GOF 1250 CE Professional Bovenfrees - 1250W - 6-8mm
Bekijk bovenfrees

Wie op zoek is naar een krachtige bovenfrees kan daarvoor beslist kijken in de richting van de Bosch GOF 1250 CE . Voor deze Bosch bovenfrees geldt in eerste instantie dat ze beschikt over een vermogen van 1250 watt. Bij een onbelast toerental is er sprake van maximaal 24.000 toeren per minuut. Dit maakt meteen duidelijk dat dit apparaat ongelofelijk krachtig is. In het bijzonder kan deze bovenfrees een verstandige keuze zijn wanneer je regelmatig gleuven of profielranden dient te maken. Ook wanneer je dagelijks bezig bent met het afwerken van meubilair is dit het geval.

De constante elektronica evenals de softstart waar deze Bosch bovenfrees over beschikt zorgen ervoor dat er zeer nauwkeurig kan worden gewerkt. Bovendien spreekt het voor zich dat ook de gewenste freesdiepte eenvoudig instelbaar is. Dit tot op de millimeter nauwkeurig, precies zoals je het wenst. De transparante glijplaat voor dat je altijd over een prima zicht op je werk beschikt. Tot slot is het zo dat deze Bosch bovenfrees ook nog eens beschikt over een geïntegreerde stofafzuiging. Deze maakt deze bovenfrees natuurlijk pas echt helemaal af.

Pluspunten
 • Een krachtige bovenfrees met een vermogen van zo’n 1250 watt
 • Ergonomisch greepdesign
 • Geïntegreerde stofafzuiging
Minpunten
 • Standaard worden geen frezen meegeleverd

De Bosch Professional GOF 1250 CE is verkrijgbaar bij:

4. Bosch POF 1400 ACE – Beste betaalbare bovenfrees

Bosch POF 1400 ACE bovenfrees
Bekijk bovenfrees

Wie een betaalbare bovenfrees zoekt die toch heel wat mogelijkheden met zich meebrengt kan daarvoor kijken in de richting van de Bosch POF 1400 ACE. Voor deze krachtige bovenfrees geldt dat je er zonder probleem ook harde houtsoorten mee kan bewerken. Voor dit apparaat geldt dat ze niet alleen krachtig, maar bovendien ook nog eens ongelofelijk veelzijdig is. Dit uit zich onder meer in het feit dat het mogelijk is om het toerental aan te passen aan het materiaal dat je wenst te bewerken. Bovendien is het ook mogelijk om de gewenste freesdiepte aan te passen tot op 0,1 millimeter. Dit zorgt ervoor dat echt nauwkeurig werken met deze Bosch bovenfrees perfect mogelijk is.

Een ander voordeel waar je op kan rekenen bij het gebruik van deze Bosch POF 1400 ACE heeft betrekking tot het feit dat ze beschikt over een ergonomisch ontwerp met een zogenaamde softgrip. Bovendien geldt voor deze bovenfrees ook nog eens dat ze over stofafzuigingsmogelijkheden beschikt. De geïntegreerde werkverlichting zorgt er tot slot voor dat je altijd een goed zicht hebt op hetgeen je aan het doen bent, ook bij minder goed verlichte werkomstandigheden.

Pluspunten
 • Een relatief krachtig vermogen van 1400 watt
 • Maximale freesdiepte van 55 millimeter
 • Voorzien van ingebouwde LED-verlichting
 • Ergonomisch ontwerp met softgrip
Minpunten
 • Beschikt niet over een softstart
 • Er wordt standaard slechts één frees geleverd

De Bosch POF 1400 ACE is verkrijgbaar bij:

5. Makita RP0900 – Beste Makita bovenfrees

Makita RP0900 Bovenfrees - 900W - 8mm
Bekijk bovenfrees

Door gebruik te maken van de Makita RP0900 zal je meteen kunnen vaststellen dat je kan rekenen op een uitermate complete bovenfrees. Met deze Makita bovenfrees kan je dan ook rekenen op een vermogen van 900 watt. Ook beschikt deze Makita bovenfrees over een instelbare groefdiepte het maken van groeven wordt hierdoor zonder probleem mogelijk gemaakt. Ook profiellanden zijn in geen tijd gemaakt met deze Makita bovenfrees.

Ook voor wat de nauwkeurigheid betreft waarmee er kan worden gewerkt geldt dat je aangenaam verrast zal zijn van deze Makita bovenfrees. De lineaire lagers die aanwezig zijn in de telefoscoopgeleiding zorgen er tot slot voor dat dit apparaat ook nog eens ongelofelijk soepel werkt. Voor de bovenfrees geldt dat ze standaard wordt geleverd met heel wat accessoires die ervoor zorgen dat het werken met deze indrukwekkende machine nog eenvoudiger wordt.

Pluspunten
 • Instelbare groefdiepte
 • Hoge kwaliteit
Minpunten
 • Geen

De Makita RP0900 is verkrijgbaar bij:

Wat is een bovenfrees?

Een bovenfrees is eigenlijk een onmisbare freesmachine voor het realiseren van houtbewerking. Het is mogelijk om een bovenfrees te gebruiken voor het maken van profielranden evenals gleuven in bijvoorbeeld een kastje of een tafelblad. Op deze manier kunnen ze uitgroeien tot de absolute pronkstukken in je interieur. Ook al is het zo dat deze machine onder de categorie ‘freesmachines’ valt, toch valt het meteen op dat de werking compleet anders is in vergelijking met kanten- evenals lamellenfrezen. Er moet bij het gebruik van een bovenfrees aandacht aan worden besteed dat een te diepe sponning niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Voorkomen is in dit geval dus absoluut beter dan genezen. Zoals de naam reeds laat vermoeden beweegt de frees van bovenaf op het te bewerken materiaal. Vervolgens zal ze een roterende beweging maken die je over het oppervlak stuurt. Het is bij het merendeel van de bovenfrezen perfect mogelijk om zelf de gewenste freesdiepte in te stellen.

Voor welke toepassingen is een bovenfrees geschikt?

Het is mogelijk om een bovenfrees in allerhande verschillende soorten hout te gebruiken. In het bijzonder wordt ze in de praktijk gebruikt om decoratieve afwerkingen te realiseren. Het kan hierbij dan onder meer gaan om strakke gleuven in een zelfgemaakte tafel, maar ook om bijvoorbeeld sierranden op een schilderijlijst. Wist je bovendien dat een bovenfrees zich ook uitstekend leent voor het maken van houtverbindingen? Wanneer er sprake is van de aanwezigheid van een zogenaamde zwaluwstaartverbinding is het mogelijk om losse delen hout met elkaar te verbinden.

Zo kan je er bijvoorbeeld perfect voor kiezen om een ladekast te realiseren. Voor het toepassen van bepaalde bovenfrees technieken is wel een beetje oefening vereist. Heb je de vereiste techniek in kwestie eenmaal onder de knie? Dan kan je in ieder geval rekenen op een mooie evenals stevige constructie. Door gebruik te maken van een mal is het mogelijk om met een kopieerfrees snel gelijkmatige evenals repetitieve vormen te creëren.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bovenfrees?

Zou jij graag een bovenfrees willen kopen? Op het moment dat je een blik werpt op het aanbod met bovenfrezen op de markt zal je kunnen vaststellen dat er tal van verschillende exemplaren bestaan. Daarbij kan bijvoorbeeld de spangtangdiameter verschillen, maar ook het vermogen kan stevige verschillen vertonen. Wil jij graag ontdekken waar allemaal op te letten bij het kopen van een bovenfrees? Hou dan zeker rekening met de onderstaande punten:

1. Over welk vermogen beschikt de bovenfrees?

Besteed in eerste instantie zeker aandacht aan het vermogen van de bovenfrees. Een lager vermogen betekent in de praktijk namelijk ook een lagere snelheid.

2. Hoeveel bedraagt de spangtangdiameter?

Ook de zogenaamde spangtangdiameter is een zeer belangrijk gegeven om rekening mee te houden bij het kopen van een bovenfrees. Voor het merendeel van de bovenfrezen geldt dat ze over een diameter beschikken van 6 of 8 mm. Hou er rekening mee dat er ook diverse bovenfrezen op de markt zijn terug te vinden die beide diameters ondersteunen.

3. Is er een softstart aanwezig of niet?

Voor verschillende bovenfrezen geldt dat ze zijn voorzien van een softstart. Deze maakt het mogelijk om niet alleen stabieler te werken, daarnaast wordt er ook een netter eindresultaat mee afgeleverd. Het in één klap uitschieten van een bovenfrees wordt in ieder geval voorkomen wanneer er gebruik wordt gemaakt van een exemplaar met softstart.

4. Uitgerust met stofafzuiging of niet?

Naast bovenstaande kan het ook interessant zijn om te kijken naar het al dan niet aanwezig zijn van een stofafzuiging. Een bovenfrees met stofafzuiging is in het bijzonder interessant voor ruimtes die schoon moeten blijven.

Veelgestelde vragen over bovenfrezen

 • Wat doet een freesmachine?

  Freesmachines heb je in verschillende soorten en de keuze is afhankelijk van wat je wilt doen. Wil je kabels en leidingen wegwerken? Dan kies je doorgaans voor de muurfrees terwijl je met een kantenfrees sierlijke randjes en profielen aan keukenkastjes en tafels kunt maken. Wil je strakke gleuven of profielranden creëren? Dan is de bovenfrees de beste keuze. Het maken van onzichtbare houtverbindingen wordt doorgaans met de lamellenfrees gedaan terwijl je de lakfrees kiest als je een dikke verf- of laklaag van een object wilt verwijderen.

 • Wat is een goede freesmachine?

  Hier is geen eenduidig antwoord op de te geven, omdat je voor iedere klus een andere soort freesmachine nodig hebt. Desalniettemin is het advies om altijd voor een apparaat te kiezen van het merk Bosch, omdat dit een gevestigd merk binnen elektrische gereedschappen is. De keuze van de freesmachine is afhankelijk van de klus die je wilt uitvoeren. Voor het wegwerken van kabels en leidingen wordt doorgaans de muurfrees gebruikt terwijl je de lakfrees voor het verwijderen van een dikke verf- of laklaag gebruikt. De lamellenfrees wordt gebruikt voor het maken van onzichtbare houtverbindingen en de bovenfrees wordt gekozen als je strakke gleuven en profielranden wilt maken. De kantenfrees wordt gekozen voor de finishing touch als je keukenkastjes en tafelranden sierlijk wilt afwerken met een mooi randje.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie