De 5 beste compact camera’s van 2024

Er zijn ontzettend veel compact camera’s op de markt te vinden. Daarom is het lastig om een goede keuze te maken. Wij helpen je daar graag bij! Wij hebben een aantal compact camera’s uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste compact camera’s van 2024 zijn.

Foto’s zijn misschien wel de meest waardevolle herinneringen die je kunt hebben. Het maken van een foto legt mooie herinneringen vast en het zien van de foto op een later moment kan de emoties weer met zich mee brengen. Een compact camera is een camera die het maken van foto’s snel en eenvoudig maakt. De meeste compact camera’s stellen de instellingen automatisch af op de omstandigheden zodat jij dit niet meer zelf hoeft te doen. De camera neemt niet veel ruimte in beslag en dit maakt dat je de camera makkelijk meeneemt en daardoor de mooiste foto’s of video’s maakt.

Vloggers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van nu. Vloggers zijn personen die hun leven filmen en dit met de wereld delen. Veel vloggers maken voor hun vlogs gebruik van een compact camera. Ze schieten er makkelijk, zowel bewegende als statische, beelden mee. De toestellen zijn erg gebruiksvriendelijk waardoor je niet eerst de gehele handleiding door hoeft te nemen alvorens je de compact camera kan gebruiken

Merk
Model
1
Sony Cybershot DSC-RX10 IV compactcamera
Sony
Cybershot DSC-RX10 IV
2
Canon G7 X Mark III compactcamera
Canon
PowerShot G7 X Mark III
3
Sony Cybershot DSC-RX100 VI compactcamera
Sony
Cybershot DSC-RX100 VI
4
Panasonic Lumix DC-FZ1000 II EG compactcamera
Panasonic
Lumix DC-FZ1000 II EG
5
Nikon Coolpix B500
Nikon
Coolpix B500

Dit zijn ze, de 5 beste compact camera's van 2024

1. Sony Cybershot DSC-RX10 IV – Beste alles-in-één compact camera

Sony Cybershot DSC-RX10 IV compactcamera
Bekijk compact camera

De Sony Cybershot DSC-RX10 IV is de beste compact camera volgens kieskeurig. Het is een professionele alles-in-één compact camera met zoeker: binnen 0,03 seconden wordt het beeld scherpgesteld. Dit is bijzonder snel! Je kunt tot 24 foto’s per seconde continu opnames maken waardoor jij altijd zeker bent van een goed shot. De lens heeft optische zoombereik van 25 keer. Het scherm is voorzien van een touchpad waardoor jij eenvoudig met je vinger het beeld scherpstelt. De realtime eye-autofocus zorgt ervoor dat het apparaat zich focust op de ogen van mensen of dieren waardoor jij ook de rest van het beeld goed kunt bekijken en eventueel aanpassingen kunt doen.

De Sony Cybershot RX10 IV bevat een 24-600mm zoomlens. Dit houdt in dat er vanaf verschillende zoomstanden zeer scherpe beelden tot stand kunnen komen. Wil je een foto maken waarbij je ervoor moet zorgen zo min mogelijk geluid te maken? Als je bijvoorbeeld een dier wil vastleggen, wil je dat het dier blijft zitten. Het dier kan schrikken van eventuele geluiden die de camera maakt. Met de Sony Cybershot RX10 IV is dit verleden tijd. De elektronische sluiter van de compact camera is super stil waardoor niemand zal schrikken van het maken van de foto.

Ook de bewegende beelden die opgenomen kunnen worden met het apparaat worden scherp weergegeven. Dit komt omdat, met 4K video’s, elke pixel individueel wordt weergegeven. Je kunt de camera is stof- en spatwaterdicht waardoor je de compact camera in alle weersomstandigheden kunt gebruiken.

Pluspunten
 • Beste compact camera volgens kieskeurig
 • Super snel scherpstellen
Minpunten
 • Let op: er wordt geen SD-kaart meegeleverd

De Sony Cybershot DSC-RX10 IV is verkrijgbaar bij:

2. Canon PowerShot G7 X Mark III – Beste spatwaterdichte compact camera

Canon G7 X Mark III compactcamera
Bekijk compact camera

De Canon PowerShot G7 X Mark III is het vlaggenschip van de G-serie van Canon. Het beste van PowerShot en EOS. Deze compact camera is een unieke mix van snelheid, kwaliteit en veerkracht van een spiegelreflexcamera met de eenvoudige bediening van een Powershot. Een echte alles in één camera en ideaal voor fotografen die met uitstekende beeldkwaliteit zijn foto’s wil schieten.

Deze camera is compact en door zijn lichte gewicht van nog geen 400 gram makkelijk mee te nemen. De Canon PowerShot G7 X Mark III heeft 3x optische zoom met een groot diafragma, 7 FPS met automatische scherpstelling en full HD 60p recording voor geweldige video’s. De G7 X Mark III beschikt over een 24,2 MP APS-C sensor, een sensor die Canon ook gebruikt in de EOS 80D, in combinatie met een DIGIC 7 krachtige processor. Daarnaast zorgt beeldstabilisatie ervoor dat er prachtige scherpe beelden gemaakt kunnen worden. Één en al lof voor deze hoogwaardige compact camera!

Pluspunten
 • Stof- en spatwaterdicht
 • Winnaar van de tipa awards 2018
Minpunten
 • Twee keer zo duur als zijn voorganger

De Canon PowerShot G7 X Mark III is verkrijgbaar bij:

3. Sony Cybershot DSC-RX100 VI – Beste 4K compact camera

Sony Cybershot DSC-RX100 VI compactcamera
Bekijk compact camera

De Sony Cybershot DSC-RX100 VI combineert de allernieuwste fototechnologie in een zeer compacte behuizing met een intrekbare elektronische zoeker en een geïntegreerde flitser. Of je nu op zoek bent naar een prijswinnende compactcamera of uw foto’s naar een hoger niveau wilt tillen. De DSC-RX100 VI biedt uitstekende kwaliteit. Het is niet voor niets dat deze camera de beste compact camera volgens tweakers is. En is deze ook uitgekozen tot beste compact camera namens de EISA awards 2019-2020. Kortom is deze prijzen winnaar een echte aanrader!

Met sensor type 1.0 kunnen meer details worden vastgelegd en is ongeveer 4 x groter dan die van de meeste andere compacte camera’s. Dankzij het grote ISO bereik van 125 – 6400 krijg je heldere foto’s en kun je middels automatische ISO modus de meest geschikte instelling laten kiezen. Met ZEISS Vario-Sonnar® T* f1.8-lens met 3,6 x optische zoom heb je een groot zoombereik met groot diafragma wat veel mogelijkheden biedt om alles helder in beeld te brengen. Daarnaast heeft de Sony Cybershot DSC-RX100 VI 20,2 megapixel Exmor® CMOS-sensor en zorgt de krachtige processor voor vloeiend beeld. Tenslotte kun je met deze compact camera in 4K beelden opnemen.

Pluspunten
 • Beelden opnemen in 4K kwaliteit
 • Snelste autofocussysteem
 • Groot zoombereik 24-200mm
Minpunten
 • Voor dit stuk kwaliteit betaal je ook de prijs

De Sony Cybershot DSC-RX100 VI is verkrijgbaar bij:

4. Panasonic Lumix DC-FZ1000 II EG – Beste compact camera met focusinstelling naderhand

Panasonic Lumix DC-FZ1000 II EG compactcamera
Bekijk compact camera

De Panasonic Lumix DC-FZ1000 II EG is een compact camera die beschikt over een 20,1 megapixel camera. De camera heeft een 16x optische zoomlens waardoor je een onvoorstelbaar scherp beeld vastlegt. Met de Panasonic Lumix DC-FZ1000 II EG kun je een foto maken en pas op een later moment het focuspunt vastleggen. Wanneer je de foto hebt vastgelegd bepaal jij waar de focus van de foto komt te liggen door op het beeld te tikken. Ideaal!

Naast het vastleggen van beelden, leg je ook de meest fantastische bewegende beelden vast met de DC-FZ1000 II EG. Door de hoge resolutie in 4K kwaliteit maak je super scherpe video’s. Voor meer mogelijkheden maak je gebruik van de Creative Video modus. Hierdoor neem je met 100 bps vertraagde Full HD beelden op. Door de ingebouwde wifi-functie zet je jouw gemaakte beelden eenvoudig over naar jouw smartphone of tablet waarna je de beelden kunt delen met vrienden of familie en social media.

Pluspunten
 • 16x optische zoomlens
 • 20,1 megapixel camera
 • 4K kwaliteit beelden
Minpunten
 • Niet waterdicht

De Panasonic Lumix DC-FZ1000 II EG is verkrijgbaar bij:

5. Nikon Coolpix B500 – Beste compact camera met zoomlens

Nikon Coolpix B500
Bekijk compact camera

De Nikon Coolpix B500 is een compact camera voor de gevorderde fotograaf. Heel veel creativiteit van een spiegelreflexcamera in de vorm van een compact camera met grote sensor. Deze Nikon Coolpix B500 beschikt over 40x optische zoom, een heldere f/1.3-6.5 lens en 16 megapixel APC-C sensor en biedt veel mogelijkheden van een spiegelreflexcamera bij zowel de foto’s als Full HD-video’s.

De Coolpix B500 van Nikon is gekenmerkt door zijn grote verscheidenheid van opties. Met behulp van een goede sensor en processor biedt deze camera een uitgebreide ISO gevoeligheid van 6400 en zorgt voor vloeiende beeldkwaliteit. Deze compactcamera is ook perfect voor zoom fotografie. Dit komt voornamelijk door zijn lichte gewicht en de 40x optsiche zoom. Natuurlijk ook zeer geschikt voor een gevorderde fotograaf.

Pluspunten
 • 40x optische zoom
 • Full HD video
 • Wifi ingebouwd
 • Ingebouwde flitser
Minpunten
 • Geen beeldzoeker

De Nikon Coolpix B500 is verkrijgbaar bij:

Wat is een compact camera?

Een compact camera is een camera die je gemakkelijk meeneemt onderweg. Het is een compacte digitale camera met een vaste lens. Het is dus niet mogelijk de lens te verwisselen. De meeste compact camera’s hebben volledig automatische functies. Je hoeft je dus niet te buigen over ingewikkelde functies. Op die manier kun je in principe zonder enige kennis over ingewikkelde instellingen de meest prachtige foto’s maken. Door het eenvoudige menu kies je het gewenste onderwerp en de camera past het beeld automatisch aan.

De camera heeft een groot zoombereik en neem je daarom graag mee op vakantie! Sommige compact camera’s hebben verschillende opties zoals valbestendigheid en/of water-/ en stofdichtheid en sommige kunnen zelfs tot een bepaalde diepte onderwaterfoto’s maken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een compact camera?

Bij het kopen van een compact camera zijn er verschillende belangrijke punten om op te letten, afhankelijk van je specifieke behoeften en voorkeuren.

Beeldkwaliteit van de compact camera

Bij de beeldkwaliteit van compact camera’s zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten:

Megapixels: Hoewel een hoger aantal megapixels over het algemeen betekent dat je meer details kunt vastleggen, is het niet het enige criterium voor goede beeldkwaliteit. Moderne camera’s hebben vaak voldoende megapixels voor de meeste gebruikers, dus focus niet alleen op dit aspect.

Beeldsensor: De grootte en kwaliteit van de beeldsensor zijn van cruciaal belang. Grotere sensoren hebben vaak betere prestaties bij weinig licht en kunnen een betere dynamische range bieden, waardoor details in zowel lichte als donkere gebieden behouden blijven.

Lenskwaliteit: Een hoogwaardige lens kan aanzienlijk bijdragen aan de beeldkwaliteit. Let op lenzen met een goede optische constructie, omdat deze de scherpte, kleurnauwkeurigheid en vervorming kunnen beïnvloeden.

Zoommogelijkheden van de compact camera

Let op optische zoom en kijk of de compact camera voldoende bereik biedt voor je behoeften, of je nu dichtbij of veraf wilt fotograferen. Je hebt ook nog digitale zoom maar dit is minder goed als een compact camera met optische zoom. Bij optische zoom behoudt de camera de beeldkwaliteit omdat het daadwerkelijk gebruikmaakt van de lens om het onderwerp dichterbij te brengen, terwijl bij digitale zoom de software van de camera het beeld vergroot, wat kan leiden tot een aanzienlijk verlies van kwaliteit.

Formaat en draagbaarheid van de compact camera

Compactcamera’s zijn bedoeld om draagbaar te zijn, dus overweeg het formaat en het gewicht, vooral als je van plan bent om de camera vaak mee te nemen.

Functies en instellingen van de compact camera

Kijk naar de beschikbare functies zoals beeldstabilisatie, verschillende modi (portret, landschap, macro, enz.), video-opnamekwaliteit en draadloze connectiviteitsopties. Als je graag meer controle wilt over de instellingen, let dan op modellen die handmatige instellingen en aanpassingsmogelijkheden bieden.

Batterijduur van de compact camera

Controleer de geschatte batterijduur van de compact camera en overweeg of deze voldoende is voor je gebruiksdoeleinden. Ook is het verstandig om te kijken hoe lang het duurt om de accu van de compact camera weer op te laden, zodat jij zo snel mogelijk weer aan de slag kan gaan met de mooiste foto’s maken.

Ben je van plan om een compact camera te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over compact camera’s? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over compact camera’s zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een compact camera en vind je dat jouw compact camera getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw compact camera makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over compact camera’s

 • Wat is een goede betaalbare fotocamera?

  Een goede en betaalbare fotocamera is de Canon Powershot G7 X Mark II. Een compact camera met een 20,1 megapixel camera en een 1” beeldsensor. De camera heeft ook een interne flitser je kunt er eventueel video’s in Full HD mee opnemen. En met de ingebouwde groothoeklens gaat er geen moment van het plaatje verloren.

 • Welke compact camera maakt beste foto's?

  De Fujifilm X100V maakt simpelweg de beste foto’s en heeft een 26,1 megapixel camera aan boord. Deze compact camera’s worden ook wel eens gebruikt door semi-professionele en professionele fotografen. Daarnaast zorgt de automatische beeldstabilisator voor haarscherpe foto’s en is de camera met de voorgeprogrammeerde standen ook eenvoudig in gebruik. Daar is ook het prijskaartje naar, want de compact camera kost circa € 1500,-.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie