De 5 beste SD kaarten van 2024

De beste SD kaart vinden kan een hele uitdaging zijn. Wij helpen je daar graag bij! Wij hebben een aantal SD kaarten uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste SD kaarten van 2024 zijn.

SD kaarten zijn enorm handige opslagmedia waar je bestanden en document op kunt opslaan. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke documenten die op een computer of een laptop staan of mooie foto’s en video’s. SD kaarten worden nog veelvuldig gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan spiegelreflex-, systeem- en compact camera’s. Maar ook navigatiesystemen, smartphones en andere elektrische apparaten maken gebruik van SD kaarten. Ook beveiligingssystemen met videobewaking. Daarom zijn er ook enorm veel verschillende SD kaarten te koop.

SD kaarten heb je in verschillende soorten, maten en prijsklasse en de verschillen lopen uiteen. Er zijn SD kaarten die specifiek voor foto’s en video’s geschikt zijn terwijl andere SD kaarten weer een betere keuze zijn voor het opslaan van bewakingsbeelden. Er zijn ook kleinere SD kaarten – ook wel de Mini SD kaart of MicroSD kaart genoemd – die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om de opslagcapaciteit van de smartphone uit te breiden. Hoe maak je dan de beste keuze en wat is de beste SD kaart? Laten we de beste SD kaarten eens onder de loep nemen.

Merk
Model
1
SanDisk Extreme Pro SDXC 128GB - V30 U3 UHS-I
SanDisk
Extreme Pro SDXC
2
Lexar Pro SDXC 1066X 128GB l 2 Pack
Lexar
Pro SDXC
3
Samsung Evo Plus MicroSDXC 128GB - met adapter
Samsung
Evo Plus MicroSDXC
4
Kingston 128GB Micro SDXC Class 10 UHS-I 45R SD kaart
Kingston
Micro SDXC Class 10 UHS-I
5
SanDisk Extreme Micro SDXC 128 GB voor Nintendo Switch
SanDisk
Extreme Micro SDXC

Dit zijn ze, de 5 beste SD kaarten van 2024

1. SanDisk Extreme Pro SDXC – Beste krachtige SD kaart

SanDisk Extreme Pro SDXC 128GB - V30 U3 UHS-I
Bekijk SD kaart

De SanDisk SDXC Extreme Pro SD kaarten zijn kwalitatief hoogwaardige opslagkaarten die perfect zijn voor het vastleggen van foto’s en video’s in een extreem hoge kwaliteit. Zelfs 4K filmen zou je prima kunnen doen. Te danken aan de snelheid en de kracht van de SD kaart. De SanDisk SDXC Extreme Pro is een SD kaart met 128G geheugen en heeft een maximale leessnelheid van 170 Mbps en een maximale schrijfsnelheid van 90 Mbps. De kaart is ook met meer of minder opslagcapaciteit verkrijgbaar.

Deze krachtige SD kaart heeft een aantal kenmerken die veel mensen zullen aanspreken. De SD kaart is bijvoorbeeld schok- en waterbestendig en dat maakt het product een perfecte keuze als je bijvoorbeeld met een spiegelreflex-, systeem- of compact camera op pad gaat. De kaart is ook bestendig tegen zowel hoge als lage temperaturen.

Pluspunten
 • Krachtige SD kaart
 • Schok- en waterbestendig
 • Verschillende opslagcapaciteiten
 • Hoge lees- en schrijfsnelheden
 • Vastleggen van beeld in 4K resolutie
Minpunten

De SanDisk Extreme Pro SDXC is verkrijgbaar bij:

2. Lexar Pro SDXC – Beste SD kaart voor camera’s

Lexar Pro SDXC 1066X 128GB l 2 Pack
Bekijk SD kaart

De Lexar Pro SDXC SD kaart is een krachtige SD kaart die speciaal voor fotografen en filmers is gemaakt. Deze SD kaart komt dan ook het beste tot zijn recht in een foto- of videosysteem. Denk bijvoorbeeld aan een luxueuze spiegelreflexcamera of een videobewakingssysteem. Zowel foto’s als video’s kunnen in de hoogste kwaliteit en in hoge snelheden worden vastgelegd. Voor video kun je zowel opnames maken in een Full HD of 4K beeldresolutie.

De Lexar Pro SDXC SD kaart is ook schokbestendig en is bestendig tegen zowel lage en hoge temperaturen. Een klein nadeel is dat de SD kaart niet waterbestendig is. Daarentegen geniet je wel van een maximale leessnelheid van 160 Mbps en een maximale schrijfsnelheid van 120 Mbps.

Pluspunten
 • Krachtige SD kaart
 • Schokbestendig
 • Opslagcapaciteit van 128GB
 • Hoge lees- en schrijfsnelheden
 • Vastleggen van beeld in 4K resolutie
Minpunten
 • Niet waterbestendig
 • Relatief prijzig

De Lexar Pro SDXC is verkrijgbaar bij:

3. Samsung Evo Plus MicroSDXC – Beste micro SD kaart

Samsung Evo Plus MicroSDXC 128GB - met adapter
Bekijk SD kaart

De Koreaanse fabrikant Samsung heeft een aardige reputatie als we het hebben over opslagmedia en de SD kaarten behoren zeker tot de top binnen het segment. De Samsung EVO Plus MicroSDXC is een krachtige MicroSD kaart die eventueel ook als normale SD kaart te gebruiken is. Te danken aan de meegeleverde SD kaart adapter. Het opslagmedium is in verschillende opslagcapaciteiten verkrijgbaar. Variërend van 32GB tot maximaal 512GB.

Deze supersnelle Mini SD kaart met een maximale leessnelheid van 100 Mbps en een maximale schrijfsnelheid van 60 Mbps is een perfecte oplossing voor camcorders, camera’s, beveiligingssystemen, smartphones en tablets. Houdt er wel rekening mee dat alleen de SD kaarten met een opslagcapaciteit van 64GB of hoger ook geschikt zijn voor het vastleggen van 4K UHD beeldkwaliteit.

Pluspunten
 • Multifunctionele SD kaart
 • SD adapter meegeleverd
 • Schok- en waterbestendig
 • Verschillende opslagcapaciteiten
 • Vastleggen van beeld in 4K resolutie
Minpunten
 • Gemiddelde lees- en schrijfsnelheden

De Samsung Evo Plus MicroSDXC is verkrijgbaar bij:

4. Kingston Micro SDXC Class 10 UHS-I – Beste goedkope SD kaart

Kingston 128GB Micro SDXC Class 10 UHS-I 45R SD kaart
Bekijk SD kaart

Kingston is natuurlijk een bekend merk op het gebied van opslagmedia. Of je nu op zoek bent naar de beste SD kaart of een krachtige USB stick. De Kingston Micro SDXC Class 10 UHS-I is een perfecte MicroSD kaart voor als je veel gebruikmaakt van fotocamera’s, videobewakingssystemen en camcorders. Door de hoge lees- en schrijfsnelheden kun je heel eenvoudig en binnen luttele seconde kwalitatief hoogwaardige foto’s, video’s en grotere documenten op de SD kaart opslaan.

Met de meegeleverde SD kaart adapter kun je de Kingston Micro SDXC Class 10 UHS-I in vrijwel ieder apparaat gebruiken. Of je nu een spiegelreflexcamera of een tablet hebt. De SD kaart is van een sterk materiaal gemaakt en is ook bestendig tegen hoge en lage temperaturen en schokbestendig. Helaas is de kaart niet waterbestendig. De SD kaart is verkrijgbaar met opslagcapaciteiten van 32GB, 64GB of 128GB.

Pluspunten
 • SD kaart adapter meegeleverd
 • Bestand tegen hoge en lage temperaturen
 • Schokbestendig
 • Geschikt voor 4K video
 • Aantrekkelijke prijs
Minpunten
 • Niet waterbestendig
 • Beperkte keuze in opslagcapaciteit

De Kingston Micro SDXC Class 10 UHS-I is verkrijgbaar bij:

5. SanDisk Extreme Micro SDXC – Beste SD kaart voor nintendo switch

SanDisk Extreme Micro SDXC 128 GB voor Nintendo Switch
Bekijk SD kaart

Een SD kaart in je spelcomputer? Die mogelijkheid bestaat zeker. In een Sony PlayStation 5 of een Xbox Series X heb je al een grote SSD schijf, maar in de Nintendo Switch en Nintendo Switch Lite is dat toch een ander verhaal. Vooral als je games downloadt uit de eShop van Nintendo. Die moet je toch ergens kunnen opslaan. De SanDisk Extreme Micro SDXC is de officiële Nintendo Switch SD kaart die met een maximale leessnelheid van 100 Mbps en een maximale schrijfsnelheid van 90 Mbps de perfecte keuze is voor het opslaan van games en jouw progressie in de spellen die je speelt.

De SD kaart is met opslagcapaciteiten van 64GB tot maximaal 512Gb verkrijgbaar en ze zijn vormgegeven die helemaal bij de Nintendo Switch past. Dat houdt in dat de kaart een felle kleur heeft en op de kaart staat ook een afbeelding van een iconisch personage afgebeeld. Zoals de ster uit de game Super Mario Bros. of het immens populaire personage Toad. Je zou de SD kaart ook voor andere doeleinden kunnen gebruiken als je dat zou willen.

Pluspunten
 • Officiële SD kaart voor de Nintendo Switch en Nintendo Switch Lite
 • Veel keuze uit verschillende opslagcapaciteiten
 • Schok- en waterbestendig
 • Bestendig tegen hoge en lage temperaturen
 • SD kaart adapter meegeleverd
Minpunten
 • De vormgeving is niet voor iedereen

De SanDisk Extreme Micro SDXC is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een SD kaart?

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte SD kaart voor je fotocamera, beveiligingssysteem of spelcomputer is het goed om de kaartjes met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en of de SD kaart aan je wensen en eisen voldoet. Maak je veel foto’s in hoge resolutie of wil je in 4K filmen? Let er dan goed op dat je een krachtige SD kaart met hoge lees- en schrijfsnelheden kiest. Ben je op zoek naar een simpele oplossing om bijvoorbeeld back-ups te maken? Dan kun je kiezen voor goedkopere varianten die iets trager zijn.

SD kaarten met bijzondere kenmerken en verschillende functies

Als je een apparaat met een SD kaart veel buiten gebruikt is het belangrijk dat je kiest voor een kaart die zowel schok- als waterbestendig is. Wanneer dat niet het geval is kan de SD kaart bijvoorbeeld bij regen of vocht beschadigd raken en dan gaat je werk verloren. Wil je een multifunctionele kaart? Kijk dan goed of een MicroSD kaart ook met de SD kaart adapter wordt geleverd.

SD kaarten vergelijken

Je doet er slim aan om SD kaarten te vergelijken, maar laat je niet verleiden door de goedkope variant die minder krachtig en stabiel zijn. Kies altijd voor bekende merken, zoals Kingston, SanDisk, Samsung en Lexar. Dan weet je zeker dat je een kwalitatief hoogwaardige SD of MicroSD kaart koopt.

Ben je van plan om een SD kaart te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over SD kaarten? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over SD kaarten zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een SD kaart en vind je dat jouw SD kaart getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw SD kaart makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over SD kaarten

 • Wat is het verschil tussen SDHC en SDXC?

  Twijfel je of je een SDHC of een SDXC SD kaart moet kopen? Dan hebben we een handige tip, want het grote verschil tussen deze twee SD kaarten is dat de SDHC kaarten een maximale opslagcapaciteit van 32GB hebben. Terwijl SDXC SD kaarten zelfs met een opslagcapaciteit van 1TB verkrijgbaar zijn. Wil je veel foto’s maken, games opslaan of lange video’s opnemen? Kies dan altijd voor een SD kaart met een ruime opslagcapaciteit en dan is een SDXC kaart zonder twijfel de beste keuze.

 • Hoe kan ik zien wat er op mijn SD kaart staat?

  Als je wilt weten wat er op je SD kaart staat kun je de kaart in een PC of laptop stoppen. Tenzij er geen cardreader aanwezig is. Moderne computers en laptops hebben tegenwoordig geen SD kaart reader meer, maar gelukkig kun je nog wel losse readers aanschaffen. Deze sluit je vervolgens met USB aan op een systeem. Weet je zeker dat op je kaart foto’s en video’s staan, maar je wilt alleen kijken welke foto’s en video’s het zijn? Dan kun je de kaart eventueel ook in een camera met een display stoppen en via het menu de inhoud van de kaart bekijken.

 • Wat is formatteren SD kaart?

  Soms is het nodig om een SD kaart te formatteren. Vaak moet dat gebeuren op het moment dat een apparaat de kaart niet herkend of wanneer het apparaat aangeeft dat de SD kaart geformatteerd moet worden. In vrijwel ieder apparaat, zoals een laptop, fotocamera of smartphone kun je via instellingen de SD kaart formatteren.

 • Wat doet een SD kaart?

  Een SD kaart kan het beste worden gezien als een plastic kaartje waar informatie op staat. Doorgaans wordt een SD kaart in een apparaat gestopt en hier worden dan bestanden of documenten op opgeslagen. In de regel zijn dat foto’s, video’s en belangrijke documenten, zoals PDF-bestanden.

 • Wat voor SD kaart heb ik nodig?

  De SD kaart die je nodig hebt is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Voor het vastleggen van foto’s en video’s in de hoogste kwaliteit heb je niet alleen een SD kaart met een ruime opslagcapaciteit nodig, maar ook een kaart die op hoge snelheden kan lezen en schrijven. Een 4K video van ongeveer 2 uur neemt circa 5GB tot 6GB in beslag. Op een SD kaart van 128GB zou je dus in theorie en ongeveer 20 filmpjes kunnen vastleggen.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie