De 5 beste dashcams van 2022

Een dashcam kan al jouw autoritten automatisch opnemen. De dashcam wordt aan de binnenkant van de voorruit van de auto geïnstalleerd en wordt ook wel een dashboard camera genoemd. Het apparaat registreert hetgeen wat jij ook door de voorruit ziet, kan eventuele snelheden meten, traceert locaties en kan soms ook gesprekken in de auto opnemen. Een dashcam (laten) installeren in jouw auto kan behoorlijk interessant zijn. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en is meestal niet voorspelbaar. Wanneer je te maken krijgt met een ongeluk of een ongeluk ziet gebeuren en de camera draait, kan dit voordelen opleveren voor jezelf en/of voor een ander. Verzekeraars staan positief tegenover het gebruik van een dashcam omdat op die manier te achterhalen is hoe een ongeluk heeft kunnen gebeuren en wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Daarnaast kun je een dashcam gebruiken om de video van jouw roadtrip helemaal af te maken. Door de speciale instellingen van het apparaatje worden de beelden vanuit de dashcam beter weergegeven dan vanuit een GoPro camera.

Maar wat is een goede dashcam? Welke dashcam kan ik het beste kopen? Wat is de beste dashcam? Wij, van 5 top, hielden een test onder de nieuwste dashcams. Hieronder beschrijven we de vijf beste dashcams uitgebreid voor je en geven we een overzicht van de plus- en minpunten van de apparaten.

Dit zijn ze, de 5 beste dashcams van 2022

1. AZDome M10 Pro – Beste 4K dashcam

AZDome M10 Pro 4K dashcam
Bekijk dashcam

De AZDome M10 Pro dashcam is het nieuwste model dashcam van het merk AZDome. De dashcam is te bedienen via een OLED touchscreen en heeft een ingebouwde wifi- en GPS-functie. De instellingen zijn eenvoudig in te stellen en te wijzigen waardoor de dashcamera zeer gebruiksvriendelijke is. Met een paar klikken op het scherm kun je de gemaakte opnames bekijken. De dashboard camera legt de 4K resolutie beelden zowel in het licht als in het donker en onder alle weersomstandigheden perfect vast. Eventueel is de dashcam ook te gebruiken als fotocamera.

De AZDome M10 Pro is eventueel uit te breiden met de AZDome M10 Full HD rear camera. Deze combinatie staat bekend als de beste dual dashcam. Dat wil zeggen dat de dashcam zowel een camera heeft voor de voorruit van de auto als voor de achterruit. Beide camera’s zijn met elkaar verbonden door de meegeleverde kabel. De beelden van beide camera’s worden apart opgeslagen op een SD-kaart welke werkt met een loop recording. Ook beschikt de dashcam over een parkeermodus, welke je op drie manieren kan gebruiken, en zit er een ingebouwde microfoon in het apparaatje.

Deze dashcam is tevens door de ANWB verkozen tot de beste dashcam onder de €200,-. Hier zijn wij het uiteraard helemaal mee eens. Deze dashcam biedt zeker waar voor zijn geld op alle vlakken!

Pluspunten
 • Uit te breiden tot dual dashcam
 • Parkeermodus
 • OLED touchscreen
 • Wifi- en GPS-functie
 • Loop Recording
Minpunten
 • Geen

De AZDome M10 Pro is verkrijgbaar bij:

2. Mr Handsfree 1080P HD dashcam – Dashcam met parkeermodus

Mr Handsfree 1080P HD dashcam
Bekijk dashcam

De Mr Handsfree 1080P HD dashcam beschikt over een Full HD camera waardoor alle opgenomen beelden zijn voorzien van een goede beeldkwaliteit. De camera wordt automatisch ingeschakeld bij het starten van de auto en wordt automatisch uitgeschakeld wanneer de motor van de auto wordt uitgeschakeld. De kijkhoek van de camera is 120 graden waardoor er een goede overall-view kan worden opgenomen. Dit is bijvoorbeeld een leuke functionaliteit voor het opnemen van de beelden tijdens jouw roadtrip. De dashcam heeft een ingebouwde G-sensor waardoor de camera automatisch de beelden opslaat wanneer er een aparte beweging wordt gemaakt.

De dashcam beschikt over een parkeermodus waardoor rare bewegingen in en rond de auto wanneer de auto geparkeerd staat direct worden opgenomen. Hierdoor wordt eventueel vandalisme of een per ongelukke botsing opgenomen en staat het direct op camera. Daarnaast kun je de dashboard camera ook gebruiken om eventuele foto’s mee te maken, bijvoorbeeld vlak na een ongeval. De dashcam beschikt over een ingebouwde microfoon en luidspreker.

Pluspunten
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • G-sensor
 • Kijkhoek van 120 graden
 • Fotofunctie
 • Parkeermodus
Minpunten
 • Geen achtercamera

De Mr Handsfree 1080P HD dashcam is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. Xiaomi 70 Mai dashcam – 130 graden dashcam

Xiaomi 70 Mai dashcam
Bekijk dashcam

De nieuwe Xiaomi 70 Mai dashcam is een dashcam met een zeer goede prijs- en kwaliteitsverhouding. De dashboard camera beschikt over een 130 graden camera waardoor je er een wijd beeld wordt gecreëerd. Zowel overdag als ‘s nachts of met slechte weersomstandigheden zijn de beelden haarscherp dankzij de 1080p Full HD camera. Met een ingebouwde G-sensor wordt een rare beweging automatisch gedetecteerd en beveiligd opgeslagen waardoor de beelden niet overschreven kunnen worden en je ze altijd terug kunt vinden. Wanneer de SD-kaart vol is, worden de oudste beelden overschreven zodat je niet zelf de beelden iedere keer hoeft te verwijderen. Dit heet loop recording.

De bijbehorende wifi-app is zowel beschikbaar voor iOS als Android apparaten. Door jouw smartphone door middel van wifi te verbinden met de dashcam kun je eenvoudig de beelden van het apparaatje afhalen. Daarnaast kun je de dashcam met je spraak bedienen zodat je altijd beide handen aan het stuur kunt houden. Dat voorkomt onveilige situaties.

Pluspunten
 • Dunne, compacte camera
 • Loop Recording
 • G-sensor
 • Bijbehorende app
Minpunten
 • Geen parkeermodus
 • Geen achtercamera

De Xiaomi 70 Mai dashcam is verkrijgbaar bij:

4. AZDome PG02 Full Mirror 2CH – beste Spiegel dashcam

AZDome PG02 Full Mirror 2CH spiegel dashcam
Bekijk dashcam

De AZDome PG02 Full Mirror 2CH dashcam is de beste spiegel dashcam van dit moment. De dashcam kun je plaatsen over elke binnenspiegel met de meegeleverde houders. Een spiegel dashcam heeft als voordeel dat je het apparaatje niet ziet en het dus geen zicht wegneemt vanuit jouw voorruit. De dashcam plaats je als het ware over jouw binnenspiegel heen, zodat je een digitale binnenspiegel creëert. De dashcam bestaat uit een voor- en achtercamera. Je kunt eenvoudig switchen tussen de verschillende camera’s door te swipen over de digitale binnenspiegel. Wil je weer gebruik maken van jouw normale binnenspiegel, dan regel je dit met één druk op de knop. De camera heeft door zijn brede design een 150 graden view wat eigenlijk neerkomt op hetgeen jij ook door de voorruit van de auto ziet. De dashboard camera is niet standaard voorzien van een GPS-functie, maar is optioneel.

De dashcam beschikt over een parkeermodus waardoor jij met een gerust hart jouw auto overal parkeert en door de achtercamera beschik je direct over een parkeerhulp waardoor het inparkeren jou een stuk eenvoudiger wordt gemaakt. De dashboard camera neemt de beelden op door middel van loop recording; de oudste beelden worden overschreven wanneer de ruimte op de SD-kaart vol is. Door de ingebouwde G-sensor worden schokkende bewegingen beveiligd opgeslagen zodat deze beelden niet overschreven worden en jij eventuele beelden van een aanrijding eenvoudig terug kunt vinden en kunt gebruiken als bewijs.

Pluspunten
 • 150 graden view
 • Plaats je over de binnenspiegel van de auto
 • Loop Recording
 • G-sensor
 • Inclusief achtercamera
Minpunten
 • Niet standaard voorzien van GPS-functie

De AZDome PG02 Full Mirror 2CH is verkrijgbaar bij:

5. Nextbase 522GW – Goede beeldkwaliteit dashcam

Nextbase 522GW dashcam
Bekijk dashcam

De Nextbase 522GW dashcam staat bekend om haar goede beeldkwaliteit. De felle kleuren komen de beeldkwaliteit zeer ten goede. Dit maakt de dashboard camera zeer interessant om in te zetten tijdens jouw roadtrip. De dashcam is voorzien van ingebouwde wifi waardoor jij eenvoudig de beelden overzet naar jouw smartphone. Dit doe je door gebruik te maken van de Nextbase Cam Viewer app. De dashcam beschikt over een timelapse-functie waardoor jij de lange route naar jouw bestemming versneld kunt afspelen. Daarnaast heeft de camera een polarisatiefilter om schittering en weerspiegeling te verminderen. Eventueel kun je de beelden zelfs bewerken met de Nextbase Replay 3 software. Ook in het donker en bij slechte weersomstandigheden ben jij verzekerd van een goede kwaliteit van beeld.

De achtercamera is standaard inbegrepen bij de aankoop en kun je eenvoudig aansluiten met één kabel. De dashboard camera is voorzien van de parkeermodus waardoor elke beweging in of rondom de auto wordt vastgelegd. Laat je de dashcam liever niet in de auto, je haalt het eenvoudig uit de auto en bevestigt het later weer met één klik. De camera heeft een 140 graden view en daardoor wordt ook opgenomen wat er op de rijbanen naast jou gebeurt.

Pluspunten
 • Ontzettend goede beeldkwaliteit
 • Goede camera voor jouw roadtrip
 • 140 graden view
 • Voor- en achtercamera
Minpunten
 • Let op: de bijbehorende app is niet beschikbaar voor Windows apparaten

De Nextbase 522GW is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten als je een dashcam gaat kopen?

Wanneer je op het punt staat een dashboard camera te kopen, is het belangrijk je eerst te verdiepen in de verschillende soorten dashcams. Je kunt namelijk een dashcam kopen die het autorijden makkelijker maakt. Een dashcam met GPS sensor kan je waarschuwen wanneer je het snelheidslimiet overtreedt. Door het registreren van jouw locatie en snelheid weet het apparaat de maximale snelheden en krijg je een waarschuwing wanneer je de maximumsnelheid overtreedt. Een GPS sensor kan ingebouwd zijn, maar wanneer je een dashcam koopt zonder GPS sensor kun je bij sommige modellen later nog een aparte GPS sensor aansluiten.

Parkeermodus

Met een dashcam met parkeermodus parkeer je je auto overal zonder zorgen. Wanneer de auto geparkeerd staat, gaat de parkeermodus aan en wordt iedere beweging rondom de auto vastgelegd. De camera staat stand-by en gaat pas draaien wanneer er een beweging wordt gedetecteerd. Zo worden vandalen en inbrekers vastgelegd op camera. Nog een voordeel: een dashcam weerhoudt inbrekers ervan hun slag te slaan.

Een dual dashcam is een dashcam die zowel alles aan de voor- als aan de achterkant van jouw auto registreert tijdens de autorit. Een normale dashcam doet dit alleen aan de voorkant, maar wanneer je van achteren wordt geraakt, heb je dit ook op camera voor de verzekering.

Loop recording

De meeste dashcams zijn voorzien van loop recording. Dat wil zeggen dat de camera iedere autorit registreert en wanneer de geheugenkaart van het apparaat vol is, worden de oudste beelden overschreven. De oudste beelden worden dus automatisch verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe beelden. De kaart raakt op die manier nooit vol. Als je een dashboard camera met met loop recording is het dus belangrijk dat je de beelden direct van de camera haalt wanneer je schade hebt gereden of een ongeluk hebt gehad. Op die manier worden de beelden niet overschreven. Dat zou zonde zijn. Wanneer een dashcam een wifi-functie heeft, haal je de beelden eenvoudig via een wifi-verbinding van het apparaat zo naar jouw smartphone. Je hoeft de dashcam dan niet te verbinden met een laptop of computer. De meeste dashboard camera’s met wifi hebben een speciale app die je moet downloaden om de beelden draadloos over te zetten.

Dashcams met G-sensor

Als laatste heb je dashcams met een G-sensor. Dat wil zeggen dat de dashcam meteen begint te draaien wanneer er een rare beweging wordt gemaakt tijdens de autorit. De camera neemt dus niet automatisch de hele autorit op. Het nadeel hiervan kan zijn dat je geen ongelukken of andere belangrijke gebeurtenissen van anderen op kunt nemen en eventueel kunt delen met de desbetreffende persoon.

Het is dus belangrijk na te gaan om erover na te denken of de dashcam de volgende functionaliteiten voor jou moet hebben:

 • GPS sensor
 • Parkeermodus
 • Dual dashcam
 • Loop Recording
 • Wifi-functie
 • G-sensor

Veelgestelde vragen over dashcams

 • Is een dashcam toegestaan?

  De grote vraag is of een dashcam is toegestaan en in Nederland is dat het geval. Over de grens is het vaak een ander verhaal. In landen, zoals Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Portugal, Luxemburg en Zwitserland is een dashcam verboden. In de meeste gevallen ontvang je een boete als je toch een dashcam gebruikt en in een aantal landen kun je zelfs vervolgd worden.

 • Hoe lang kun je opnemen met een dashcam?

  Hoe lang je kunt opnemen met een dashcam is afhankelijk van hoe groot het geheugen van een dashcam is en in welke kwaliteit je beelden opneemt. In de regel kun je met een geheugenkaart van 2GB gemiddeld 2 tot 3 uur opnemen met een Full HD beeldkwaliteit. Bij een grotere geheugenkaart kun je dus ook meer beelden opnemen. Veel dashcams bevatten ook de loopfunctie en dan worden er korte opnames gemaakt. Wanneer de geheugenkaart vol is worden de oudste beelden dan als eerste overschreven.

 • Waar mag je een dashcam gebruiken?

  In veel landen is een dashcam toegestaan. Daaronder Nederland, België, Groot-Brittanië en Noord-Ierland. Ook in Italië en Tsjechië mag je een dashcam gebruiken. In sommige landen is er geen speciale wetgeving voor het gebruik van dashcams, maar in landen, zoals Duitsland en Spanje wordt het gebruik van een dashcam toch afgeraden.

 • Hoeveel stroom verbruikt een dashcam?

  Het is afhankelijk van het type hoeveel stroom een dashcam verbruikt. Zo zijn er ook dashcams die twee camera’s bevatten. Eén voor voor en één voor achter. Deze verbruiken logischerwijs meer stroom. Het gemiddelde verbruik ligt op circa 300 tot 400 mAh. Dashcams hebben een ingebouwde accu, maar deze is in de basis vrij klein en moet je telkens opladen. Veel dahscams zijn ook op de accu van de auto aan te sluiten.

 • Plaats een reactie