De 5 beste dashcams van 2024

Maar wat is een goede dashcam? Welke dashcam kan ik het beste kopen? Wat is de beste dashcam? Wij, van 5 top, hielden een test onder de nieuwste dashcams en hebben een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste dashcams van 2024 zijn.

Een dashcam kan al jouw autoritten automatisch opnemen. De dashcam wordt aan de binnenkant van de voorruit van de auto geïnstalleerd en wordt ook wel een dashboard camera genoemd. Het apparaat registreert hetgeen wat jij ook door de voorruit ziet, kan eventuele snelheden meten, traceert locaties en kan soms ook gesprekken in de auto opnemen. Een dashcam (laten) installeren in jouw auto kan behoorlijk interessant zijn. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en is meestal niet voorspelbaar. Wanneer je te maken krijgt met een ongeluk of een ongeluk ziet gebeuren en de camera draait, kan dit voordelen opleveren voor jezelf en/of voor een ander. Verzekeraars staan positief tegenover het gebruik van een dashcam omdat op die manier te achterhalen is hoe een ongeluk heeft kunnen gebeuren en wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Daarnaast kun je een dashcam gebruiken om de video van jouw roadtrip helemaal af te maken. Door de speciale instellingen van het apparaatje worden de beelden vanuit de dashcam beter weergegeven dan vanuit een GoPro camera.

Merk
Model
1
Nordväl DC102 2CH Dashcam 2K
Nordväl
DC102 2CH
2
BlackVue DR900X-2CH Plus 4K
BlackVue
DR900X-2CH
3
Xiaomi 70 Mai dashcam
Xiaomi
70 Mai dashcam
4
AZDome AR08 2CH Full Mirror Wifi Touch dashcam voor auto
AZDome
AR08 2CH
5
Nextbase 522GW dashcam
Nextbase
522GW

Dit zijn ze, de 5 beste dashcams van 2024

1. Nordväl DC102 2CH – Beste dashcam met GPS

Nordväl DC102 2CH Dashcam 2K
Bekijk dashcam

Wie op zoek is naar een dashcam in het middensegment maakt zeker geen verkeerde keuze met de Nordväl DC102. Deze hoogwaardige dashcam legt de verkeerssituatie voor en achter je auto vast door gebruik te maken van 2 zeer scherpe camera’s. Deze camera’s zorgen voor heldere beelden, zelfs tijdens de donkere uren. De voorste camera is het beste uitgerust en filmt met een beeldhoek van 140 graden in Quad HD. De achterste camera beschikt over een kijkhoek van 135 graden en film in Full HD.

Deze dashcam maakt gebruik van GPS, waarmee de actuele tijd, locatie en zelfs je snelheid wordt gemeten. Hierdoor weet de dashcam nagenoeg altijd precies waar jij je bevindt en zijn de beelden voorzien van de belangrijkste gegevens. De G sensor van de Nordväl DC102 zorgt ervoor dat alleen beelden worden opgeslagen die er ook echt toedoen. Onverwachte bewegingen worden opgepikt door de sensor, waardoor direct wordt besloten om de opname op te slaan. Hierdoor heb je achteraf altijd de nodige bewijslast mocht je onverhoopt te maken krijgen met een botsing of schade aan je auto. Daarnaast is er de mogelijkheid om beelden op te nemen in een time-lapse modus, waarmee je de beelden versneld kunt afspelen.

Geheel zonder nadelen is deze Nordväl helaas niet, al gaat het slechts om een klein minpunt. De dashcam werkt namelijk niet standaard in de parkeermodus, waardoor er geen beelden worden gemaakt als er iemand tegen je geparkeerde auto aan rijdt. Mocht je deze functie wel graag willen gebruiken? Dan is er altijd de mogelijkheid om de PMPc01 Parkeermodus kabelset aan te schaffen, waarmee je deze functie wel kunt activeren.

Pluspunten
 • Wifi- en GPS-functie
 • Goede prijs kwaliteit verhouding
Minpunten
 • Geen parkeermodus

De Nordväl DC102 2CH is verkrijgbaar bij:

2. BlackVue DR900X-2CH – Beste dashcam met 4K

BlackVue DR900X-2CH Plus 4K
Bekijk dashcam

De BlackVue DR900X is een dashcam van de allerhoogste kwaliteit. Alle functies die je van een hoogwaardige dashcam kunt verwachten zijn aanwezig en de beelden die worden opgenomen in de hoogste kwaliteit. De dashcam bestaat uit 2 verschillende camera’s die zowel aan de voorkant als aan de achterkant beelden maken. Met een kijkhoek van 162 graden neemt de camera aan de voorkant nagenoeg alles waar wat er in het verkeer gebeurt.

Bovendien wordt er gebruik gemaakt van een 8 megapixel STARVIS sensor, die scherpe en heldere beelden opneemt in 4K. Als gevolg zijn de beelden haarscherp, waardoor je meerdere rijbanen, fietspaden en zelfs kentekenplaten in de verte gedetailleerd in beeld brengt. Via een wifi hotspot breng je een cloud verbinding tot stand, waarin de beelden ook direct worden opgeslagen. Aan de hand van de op maat gemaakte app kijk je deze beelden vervolgens zonder moeite terug.

Ook deze dashcam maakt gebruik van een G sensor, welke bij onverwachte bewegingen direct aanslaat. Maar deze sensor werkt niet alleen tijdens het rijden, ook tijdens de parkeerstand worden de beelden automatisch opgeslagen wanneer de sensor aanslaat. Zodra de beweging door de sensor is geregistreerd wordt de opname automatisch tot aan een aantal seconden voor de beweging opgeslagen. Hierdoor heb je bij botsingen of schade altijd de juiste beelden tot je beschikking.

Hoewel het prijskaartje aan de hoge kant is, kunnen we alles bij elkaar opgeteld concluderen dat de BlackVue DR900X-2CH een dashcam is van de hoogste kwaliteit, met alle opties en functies om iedere verkeerssituatie tot in detail vast te leggen!

Pluspunten
 • G-sensor
 • Parkeermodus
 • Kijkhoek van 162 graden
Minpunten
 • Prijzig

De BlackVue DR900X-2CH is verkrijgbaar bij:

3. Xiaomi 70 Mai dashcam – Beste 130 graden dashcam

Xiaomi 70 Mai dashcam
Bekijk dashcam

De nieuwe Xiaomi 70 Mai dashcam is een dashcam met een zeer goede prijs- en kwaliteitsverhouding. De dashboard camera beschikt over een 130 graden camera waardoor je er een wijd beeld wordt gecreëerd. Zowel overdag als ‘s nachts of met slechte weersomstandigheden zijn de beelden haarscherp dankzij de 1080p Full HD camera. Met een ingebouwde G-sensor wordt een rare beweging automatisch gedetecteerd en beveiligd opgeslagen waardoor de beelden niet overschreven kunnen worden en je ze altijd terug kunt vinden. Wanneer de SD-kaart vol is, worden de oudste beelden overschreven zodat je niet zelf de beelden iedere keer hoeft te verwijderen. Dit heet loop recording.

De bijbehorende wifi-app is zowel beschikbaar voor iOS als Android apparaten. Door jouw smartphone door middel van wifi te verbinden met de dashcam kun je eenvoudig de beelden van het apparaatje afhalen. Daarnaast kun je de dashcam met je spraak bedienen zodat je altijd beide handen aan het stuur kunt houden. Dat voorkomt onveilige situaties.

Pluspunten
 • Dunne, compacte camera
 • Loop Recording
 • G-sensor
 • Bijbehorende app
Minpunten
 • Geen parkeermodus
 • Geen achtercamera

De Xiaomi 70 Mai dashcam is verkrijgbaar bij:

4. AZDome AR08 2CH – Beste spiegel dashcam

AZDome AR08 2CH Full Mirror Wifi Touch dashcam voor auto
Bekijk dashcam

De AZDome AR08 2CH dashcam is de beste spiegel dashcam van dit moment. De dashcam kun je plaatsen over elke binnenspiegel met de meegeleverde houders. Een spiegel dashcam heeft als voordeel dat je het apparaatje niet ziet en het dus geen zicht wegneemt vanuit jouw voorruit. De dashcam plaats je als het ware over jouw binnenspiegel heen, zodat je een digitale binnenspiegel creëert. De dashcam bestaat uit een voor- en achtercamera. Je kunt eenvoudig switchen tussen de verschillende camera’s door te swipen over de digitale binnenspiegel. Wil je weer gebruik maken van jouw normale binnenspiegel, dan regel je dit met één druk op de knop. De camera heeft door zijn brede design een 150 graden view wat eigenlijk neerkomt op hetgeen jij ook door de voorruit van de auto ziet.

De dashcam beschikt over een parkeermodus waardoor jij met een gerust hart jouw auto overal parkeert en door de achtercamera beschik je direct over een parkeerhulp waardoor het inparkeren jou een stuk eenvoudiger wordt gemaakt. De dashboard camera neemt de beelden op door middel van loop recording; de oudste beelden worden overschreven wanneer de ruimte op de SD-kaart vol is. Door de ingebouwde G-sensor worden schokkende bewegingen beveiligd opgeslagen zodat deze beelden niet overschreven worden en jij eventuele beelden van een aanrijding eenvoudig terug kunt vinden en kunt gebruiken als bewijs.

Pluspunten
 • 150 graden view
 • Plaats je over de binnenspiegel van de auto
 • Loop Recording
 • G-sensor
 • Inclusief achtercamera
 • WiFi
Minpunten
 • Voor het gebruik van de parkeerstand is de Continue voeding Mini USB 3-draads vereist

De AZDome AR08 2CH is verkrijgbaar bij:

5. Nextbase 522GW – Beste dashcam met goede beeldkwaliteit

Nextbase 522GW dashcam
Bekijk dashcam

De Nextbase 522GW dashcam staat bekend om haar goede beeldkwaliteit. De felle kleuren komen de beeldkwaliteit zeer ten goede. Dit maakt de dashboard camera zeer interessant om in te zetten tijdens jouw roadtrip. De dashcam is voorzien van ingebouwde wifi waardoor jij eenvoudig de beelden overzet naar jouw smartphone. Dit doe je door gebruik te maken van de Nextbase Cam Viewer app. De dashcam beschikt over een timelapse-functie waardoor jij de lange route naar jouw bestemming versneld kunt afspelen. Daarnaast heeft de camera een polarisatiefilter om schittering en weerspiegeling te verminderen. Eventueel kun je de beelden zelfs bewerken met de Nextbase Replay 3 software. Ook in het donker en bij slechte weersomstandigheden ben jij verzekerd van een goede kwaliteit van beeld.

De achtercamera is standaard inbegrepen bij de aankoop en kun je eenvoudig aansluiten met één kabel. De dashboard camera is voorzien van de parkeermodus waardoor elke beweging in of rondom de auto wordt vastgelegd. Laat je de dashcam liever niet in de auto, je haalt het eenvoudig uit de auto en bevestigt het later weer met één klik. De camera heeft een 140 graden view en daardoor wordt ook opgenomen wat er op de rijbanen naast jou gebeurt.

Pluspunten
 • Ontzettend goede beeldkwaliteit
 • Goede camera voor jouw roadtrip
 • 140 graden view
 • Voor- en achtercamera
Minpunten
 • Let op: de bijbehorende app is niet beschikbaar voor Windows apparaten

De Nextbase 522GW is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten als je een dashcam gaat kopen?

Wanneer je op het punt staat een dashboard camera te kopen, is het belangrijk je eerst te verdiepen in de verschillende soorten dashcams. Je kunt namelijk een dashcam kopen die het autorijden makkelijker maakt. Een dashcam met GPS sensor kan je waarschuwen wanneer je het snelheidslimiet overtreedt. Door het registreren van jouw locatie en snelheid weet het apparaat de maximale snelheden en krijg je een waarschuwing wanneer je de maximumsnelheid overtreedt. Een GPS sensor kan ingebouwd zijn, maar wanneer je een dashcam koopt zonder GPS sensor kun je bij sommige modellen later nog een aparte GPS sensor aansluiten.

Dashcam met parkeermodus

Met een dashcam met parkeermodus parkeer je je auto overal zonder zorgen. Wanneer de auto geparkeerd staat, gaat de parkeermodus aan en wordt iedere beweging rondom de auto vastgelegd. De camera staat stand-by en gaat pas draaien wanneer er een beweging wordt gedetecteerd. Zo worden vandalen en inbrekers vastgelegd op camera. Nog een voordeel: een dashcam weerhoudt inbrekers ervan hun slag te slaan.

Een dual dashcam is een dashcam die zowel alles aan de voor- als aan de achterkant van jouw auto registreert tijdens de autorit. Een normale dashcam doet dit alleen aan de voorkant, maar wanneer je van achteren wordt geraakt, heb je dit ook op camera voor de verzekering.

Dashcam met loop recording

De meeste dashcams zijn voorzien van loop recording. Dat wil zeggen dat de camera iedere autorit registreert en wanneer de geheugenkaart van het apparaat vol is, worden de oudste beelden overschreven. De oudste beelden worden dus automatisch verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe beelden. De kaart raakt op die manier nooit vol. Als je een dashboard camera met loop recording hebt is het dus belangrijk dat je de beelden direct van de camera haalt wanneer je schade hebt gereden of een ongeluk hebt gehad. Op die manier worden de beelden niet overschreven. Dat zou zonde zijn. Wanneer een dashcam een wifi-functie heeft, haal je de beelden eenvoudig via een wifi-verbinding van het apparaat zo naar jouw smartphone. Je hoeft de dashcam dan niet te verbinden met een laptop of computer. De meeste dashboard camera’s met wifi hebben een speciale app die je moet downloaden om de beelden draadloos over te zetten.

Dashcams met G-sensor

Als laatste heb je dashcams met een G-sensor. Dat wil zeggen dat de dashcam meteen begint te draaien wanneer er een rare beweging wordt gemaakt tijdens de autorit. De camera neemt dus niet automatisch de hele autorit op. Het nadeel hiervan kan zijn dat je geen ongelukken of andere belangrijke gebeurtenissen van anderen op kunt nemen en eventueel kunt delen met de desbetreffende persoon.

Het is dus belangrijk na te gaan om erover na te denken of de dashcam de volgende functionaliteiten voor jou moet hebben:

 • GPS sensor
 • Parkeermodus
 • Dual dashcam
 • Loop Recording
 • Wifi-functie
 • G-sensor

Ben je van plan om een dashcam te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over dashcams? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over dashcams zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een dashcam en vind je dat jouw dashcam getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw dashcam makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over dashcams

 • Is een dashcam toegestaan?

  De grote vraag is of een dashcam is toegestaan en in Nederland is dat het geval. Over de grens is het vaak een ander verhaal. In landen, zoals Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Portugal, Luxemburg en Zwitserland is een dashcam verboden. In de meeste gevallen ontvang je een boete als je toch een dashcam gebruikt en in een aantal landen kun je zelfs vervolgd worden.

 • Hoe lang kun je opnemen met een dashcam?

  Hoe lang je kunt opnemen met een dashcam is afhankelijk van hoe groot het geheugen van een dashcam is en in welke kwaliteit je beelden opneemt. In de regel kun je met een geheugenkaart van 2GB gemiddeld 2 tot 3 uur opnemen met een Full HD beeldkwaliteit. Bij een grotere geheugenkaart kun je dus ook meer beelden opnemen. Veel dashcams bevatten ook de loopfunctie en dan worden er korte opnames gemaakt. Wanneer de geheugenkaart vol is worden de oudste beelden dan als eerste overschreven.

 • Waar mag je een dashcam gebruiken?

  In veel landen is een dashcam toegestaan. Daaronder Nederland, België, Groot-Brittanië en Noord-Ierland. Ook in Italië en Tsjechië mag je een dashcam gebruiken. In sommige landen is er geen speciale wetgeving voor het gebruik van dashcams, maar in landen, zoals Duitsland en Spanje wordt het gebruik van een dashcam toch afgeraden.

 • Hoeveel stroom verbruikt een dashcam?

  Het is afhankelijk van het type hoeveel stroom een dashcam verbruikt. Zo zijn er ook dashcams die twee camera’s bevatten. Eén voor voor en één voor achter. Deze verbruiken logischerwijs meer stroom. Het gemiddelde verbruik ligt op circa 300 tot 400 mAh. Dashcams hebben een ingebouwde accu, maar deze is in de basis vrij klein en moet je telkens opladen. Veel dahscams zijn ook op de accu van de auto aan te sluiten.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie