De 5 beste fietshelmen van 2024

Een fietshelm is nog altijd niet verplicht, maar het staat buiten kijf dat je jezelf optimaal kunt beschermen wanneer je op een fiets rijdt. Zeker wanneer je gaat mountainbiken, gaat wielrennen of op een elektrische fiets rijdt. Je kunt immers altijd lelijk ten val komen met alle gevolgen nadien. Met een goede fietshelm beperk je het risico op letsel en vervelende gevolgen van een val of een ongeluk.

Wat is de beste fietshelm?

Er is niet één beste fietshelm die je kunt kopen, want voor iedere situatie heb je ook weer een andere soort helm nodig. Denk bijvoorbeeld aan een helm voor traditioneel gebruik, stevige helmen voor als je op een elektrische fiets rijdt of helmen met een vizier. Je hebt ook speciale MTB helmen voor op een mountainbike. Deze beschermen je ook tegen viezigheid als je over ruig terrein rijdt.

Fietshelm review en test lezen

Als je een fietshelm wilt kopen en een selectie hebt gemaakt van exemplaren die het beste bij jouw situatie passen, is het goed om de review en de fietshelm test te lezen. Zo ontdek je zowel de voor- als nadelen en kun je een weloverwogen beslissing nemen over welke helm de beste keuze is. Houdt er altijd rekening mee dat we hier spreken over je veiligheid en het advies is dan ook om zeker te beknibbelen op de aanschaf een goede fietshelm! Om je op weg te helpen hebben wij alvast de 5 beste fietshelmen voor je op een rijtje gezet.

Merk
Model
1
ABUS Pedelec 2.0 Fietshelm
Abus
Pedelec 2.0
2
Giro Evoke Mips Matte Black
Giro
Evoke Mips
3
Lazer Blade+ MIPS Race Fietshelm
Lazer
Blade+
4
Helm ABUS Smiley 2.0 sparkling red
ABUS
Smiley 2.0
5
BBB Cycling Kite 2.0 Racefiets Helm - Mountainbike Helm - Wielrenhelm - Sporthelm - Mat Grijs
BBB Cycling
Kite 2.0

Dit zijn ze, de 5 beste fietshelmen van 2024

1. Abus Pedelec 2.0 – Beste helm voor elektrische fiets

ABUS Pedelec 2.0 Fietshelm
Bekijk fietshelm

De Abus Pedelec 2.0 is de beste helm voor de elektrische fiets die je kunt kopen en dat heeft vooral te maken met de hoge NTA 8776 veiligheidsnorm waar deze helm aan voldoet. Je hoofd is goed beschermd. Zeker wanneer je lelijk ten val komt. De helm beschikt tevens over een geïntegreerde regenkap die je makkelijk over de helm trekt als het begint met regenen. Een voordeel is dat de fietshelm voor dames en voor heren eventueel uit te breiden is met een vizier.

De Abus Pedelec 2.0 is een fietshelm voor heren en dames met de maat s en geschikt voor een hoofdomtrek van tussen de 51 en 55 centimeter, maar is ook beschikbaar in andere maten. De helm beschikt over een oplaadbaar achterlicht en reflectoren die je zichtbaarheid in de schemering en in het donker vergroten en er zijn maar liefst 13 ventilatieopeningen aanwezig. De helm weegt ook slechts 860 gram en zit ook nog eens extra comfortabel terwijl je ook optimaal beschermd bent.

Pluspunten
 • 13 ventilatieopeningen
 • Oplaadbaar achterlicht en reflectoren
 • Geïntegreerde regenkap
 • Uit te breiden met een vizier
 • Unisex model
Minpunten
 • Vizier niet inbegrepen

De Abus Pedelec 2.0 is verkrijgbaar bij:

2. Giro Evoke Mips – Beste fietshelm met vizier

Giro Evoke Mips Matte Black
Bekijk fietshelm

De Giro Evoke MIPS is de beste fietshelm met vizier die je kunt kopen en deze helm is dus de perfecte keuze wanneer je wilt wielrennen of wilt mountainbiken. Het vizier beschermt je tegen weer en wind en natuurlijk viezigheid dat door het vizier geen kans krijgt om in het gezicht te blazen. Zeker op hoge snelheden kun je onaangenaam verrast worden door rondvliegend puin.

De helm weegt slechts 350 gram en zorgt dus voor een zo min mogelijke weerstand tijdens het wielrennen. Er zijn maar liefst 13 ventilatieopeningen en de helm is geschikt voor een hoofdomtrek van 51 tot maximaal 53 centimeter. Het model is ook een unisex model en dus geschikt voor zowel dames als heren. De oogschelp is uiteraard verstelbaar voor optimale bescherming en het meeste comfort.

Pluspunten
 • Verstelbare oogschelp
 • MIPS helm
 • Maximaal gewicht 350 gram
 • 13 ventilatieopeningen
 • Afneembare Led achterlicht
Minpunten
 • Beperkt voor hoofdomtrek van 51 tot 53 centimeter

De Giro Evoke Mips is verkrijgbaar bij:

3. Lazer Blade+ – Beste mtb helm

Lazer Blade+ MIPS Race Fietshelm
Bekijk fietshelm

De Lazer Blade+ is de beste mtb helm die je kunt kopen en het is dus een helm voor een racefiets of op een mountainbike. De helm voor mountainbike weegt slechts 230 gram, maar heeft geen vizier. Daarentegen heeft de helm maar liefst 22 ventilatieopeningen en voorzien van de MIPS techniek. Dat ervoor zorgt dat je optimaal beschermd bent wanneer je aan het wielrennen of het mountainbiken bent. De helm is geschikt voor een hoofdomtrek van 58 tot maximaal 61 centimeter en het is een model dat zowel door mannen als vrouwen gedragen kan worden.

Pluspunten
 • MIPS technologie
 • Slechts 230 gram
 • 22 ventilatieopeningen
 • Optimaal draagcomfort
Minpunten
 • Geen vizier

De Lazer Blade+ is verkrijgbaar bij:

4. ABUS Smiley 2.0 – Beste fietshelm voor baby en kind

Helm ABUS Smiley 2.0 sparkling red
Bekijk fietshelm

De ABUS Smiley 2.0 is de beste fietshelm voor baby en kind en is eenvoudig te verstellen, zodat de helm altijd perfect op het hoofd aansluit. De 8 ventilatieopeningen zorgen ervoor dat het hoofd lekker koel blijft en de padding in de helm is uit te nemen en afwasbaar. Zo blijft de helm schoon en fris en kan je baby of kind altijd goed beschermd op een fiets (mee)rijden. De fietshelm is ook van stevig polystyreen gemaakt en biedt vanwege de pasvorm een optimale bescherming. Het vliegengaas houdt vervelende bezoekers, zoals vliegen en andere insecten prima buiten de helm. De helm is in alle seizoenen te dragen is geschikt voor een hoofdomtrek van 45 tot 50 centimeter, maar is ook een maat groter verkrijgbaar. En ook beschikbaar in verschillende kleuren en dessins.

Pluspunten
 • Eenvoudig te verstellen
 • Gemaakt van stevig polystyreen
 • Padding uitneembaar en afwasbaar
 • Vliegengaas voor het weren van insecten
 • In alle seizoenen te gebruiken
Minpunten
 • Geen vizier

De ABUS Smiley 2.0 is verkrijgbaar bij:

5. BBB Cycling Kite 2.0 – Beste goedkope fietshelm

BBB Cycling Kite 2.0 Racefiets Helm - Mountainbike Helm - Wielrenhelm - Sporthelm - Mat Grijs
Bekijk fietshelm

De BBB Cycling Kite 2.0 is de beste goedkope fietshelm die je kunt kopen. Het is een veelzijdige helm met een Omicron passysteem, zodat je de helm altijd perfect op het hoofd kunt plaatsen. Een groot voordeel, de helm is dus voor vrijwel ieder hoofd geschikt! De achterkant is ook extra verlaagd voor extra bescherming en door het verwijderen van de beugel aan de achterzijde kun je eventueel een achterlicht plaatsen. Zo stap je extra veilig op een fiets, racefiets of een traditionele fiets. De helm heeft ook een vervangbaar vizier die je optimaal beschermt tegen weer, wind en viezigheid.

De helm heeft ook 14 ventilatieopeningen voor de meest optimale verkoeling van het hoofd en het geïntegreerde insectennet houdt vervelende beestjes buiten de helm.

Pluspunten
 • 14 ventilatieopeningen
 • Omicron passysteem
 • Extra verlaagd
 • Ruimte voor het plaatsen van een achterlicht
 • Insectennet geïntegreerd
Minpunten
 • Achterlicht niet meegeleverd

De BBB Cycling Kite 2.0 is verkrijgbaar bij:

De ene fietshelm is de andere niet. Dat moge duidelijk zijn. Maar waar moet je op letten bij het kopen een fietshelm? Dat is natuurlijk een goede vraag! Je moet allereerst kijken naar exemplaren die voor jouw situatie geschikt zijn. Rijd je op een elektrische fiets? Dan heb je ook een helm nodig die hiervoor geschikt is. Terwijl je juist weer ander helmen nodig hebt als je wilt wielrennen of als je gaat mountainbiken.

Gewicht en bescherming

Fietshelmen moet allereerst genoeg bescherming bieden en het is dus vooral belangrijk om te kijken naar welke bescherming een helm kan bieden. Bij wielrennen is het natuurlijk een eis dat de helm niet alleen voldoende bescherming biedt, maar dat je ook beschermd wordt tegen vuil en viezigheid dat in het gezicht kan waaien. Dus een helm met een vizier zou al een goede optie zijn. Terwijl je natuurlijk ook een helm wilt dragen die niet al te zwaar weegt. Een zwaardere helm kan immers voor meer weerstand zorgen en je tijden negatief beïnvloeden.

Fietshelmen vergelijken

Als je een mooie selectie van fietshelmen hebt gemaakt is het belangrijk om ze ook met elkaar te vergelijken. Zo ontdek je snel zowel de voor- als nadelen en kun je een weloverwogen beslissing nemen over welke helm nu het beste bij jou past. Uiteraard is het ook leuk om naar het uiterlijk te kijken, want je wilt immers wel goed voor de dag verschijnen. Maar houdt er altijd rekening mee dat veiligheid wel op de eerste plaats komt!

Veelgestelde vragen over fietshelmen

 • Wat is de veiligste fietshelm?

  De MIPS-helm is de veiligste helm die je kunt kopen. MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System dat er feitelijk voor zorgt dat je goed beschermd bent tegen impact aan het hoofd.

 • Is een fietshelm nodig?

  Ja en nee. Je bent in ieder geval niet verplicht om een fietshelm te dragen, maar het is altijd de beste keuze. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

 • In welke landen is een fietshelm verplicht?

  In een aantal landen zijn fietshelmen verplicht onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld als de elektrische fiets harder gaat dan 20 km/u of 25 km/u of specifiek voor kinderen. Of alleen als je buiten een bebouwde kom rijdt, zoals in Spanje. Duitsland, Nederland, Frankrijk en Oostenrijk hanteren specifieke voorwaarden die dicteren of je wel of niet verplicht bent om een fietshelm te dragen.

 • Hoe duur is een fietshelm?

  De prijzen van fietshelmen variëren van enkele tientjes tot wel honderden euro’s. De prijs is afhankelijk van hoe veilig een helm is en over welke functies die beschikt.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie