De 5 beste koelkasten van 2024

Ben je op zoek naar de beste koelkast? Wij helpen je daarbij! Er is enorm veel keuze in koelkasten en we snappen dat je het overzicht af en toe een beetje kwijt bent. Het is belangrijk om na te denken wat jij belangrijk vindt bij een koelkast. Heeft je koelkast een vriesvak nodig? Hoeveel spullen wil je kwijt in je koelkast? Dit zijn belangrijke vragen om rekening mee te houden als je een nieuwe koelkast gaat aanschaffen. Wij hebben voor jou een aantal koelkasten uitgetest en hieronder een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste koelkasten zijn van 2024.

Merk
Model
1
Liebherr CNsdd5763-20 koelkast rvs
Liebherr
CNsdd5763-20
2
Smeg FAB32LCR5 koelkast retro jaren 50
Smeg
FAB32LCR5
3
Liebherr IRBd5151-20 koelkast inbouw
Liebherr
IRBd5151-20
4
Samsung
RB38C7B6AB1/EF
5
Bosch KGN49XIEA - Koel-vriescombinatie
Bosch
KGN49XIEA

Dit zijn ze, de 5 beste koelkasten van 2024

1. Liebherr CNsdd5763-20 – Beste kwalitatieve koelkast

Liebherr CNsdd5763-20 koelkast rvs
Bekijk koelkast

Wij hebben voor jullie de Liebherr CNsdd5763-20 uitgetest. Wat meteen op viel was de goede kwaliteit van de koelkast. De koelkast is gemaakt van RVS en ook de achterwand is gemaakt van staal. Als je de deur van de koelkast open doet merk je meteen hoe stevig de kwaliteit is. De lades gaan heel soepel open en dicht. In de binnenkant is alles gemaakt van sterk en kwalitatief materiaal.

De groentela beschikt over een EasyFresh waardoor je zowel je fruit als je groente langer kan bewaren. Hier waren wij erg benieuwd naar of dit echt zou werken. Wij hebben daarom aardbeien gekocht, omdat wij die vaak naar een paar dagen al weg kunnen gooien. Tot onze verbazing werkt het echt en waren onze aardbeien na 5 dagen nog steeds goed en erg lekker.

Het viel ons ook meteen op dat er duidelijk na was gedacht over de indeling van de koelkast. Je kunt de indeling ook makkelijk aanpassen. Er is ook echt nagedacht over flessen van 1,5 liter die je zowel kan laten liggen als kan laten staan in de koelkast. Ook is het handig dat je de planken alleen kunt verzetten op hoogtes waar je ook echt iets aan hebt dus niet dat je ergens een hele kleine ruimte tussen hebt waar je niks meer neer kunt zetten. De indeling van de koelkast vinden wij dus echt top.

Nog een groot pluspunt vinden wij dat de deur van de koelkast makkelijk om te draaien is. Zo kun je dus thuis kijken welke kant het handigst is om je deur open te laten gaan.

Het vriesgedeelte heeft drie ruime lades die ook soepel open dicht gaan. De lades zitten op een rail, daardoor gaan de lades soepel open en dicht. Wij vonden het erg leuk en handig dat er een IceMaker in het vriesgedeelte zit. We hoefde alleen de watertank te vullen en een paar uur te wachten en toen hadden we al ijsklontjes. Dit vinden wij een heel groot pluspunt, want zeker in de zomer gebruiken wij veel ijsklontjes. Ook beschikt de vriezer over een No-Frost functie, hierdoor hoef je de vriezer nooit meer te ontdooien.

De vriezer kun je ook zo instellen dat het de temperatuur van een kelder krijgt. Hier hebben wij nog geen gebruik van gemaakt, aangezien wij de vriezer eigenlijk altijd wel in gebruik hebben.

Pluspunten
 • Zeer goede kwaliteit
 • Deur omkeerbaar
 • Aanpasbare indeling
 • Veel ruimte
Minpunten
 • Prijzig

De Liebherr CNsdd5763-20 is verkrijgbaar bij:

2. Smeg FAB32LCR5 – Beste design koelkast

Smeg FAB32LCR5 koelkast retro jaren 50
Bekijk koelkast

Ook hebben we de Smeg FAB32LCR5 voor jullie uitgetest. Deze koelkast is een echte eyecatcher want wat is hij mooi. De koelkast heeft een retro uitstraling zowel van binnen als van buiten en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Omdat ook bij de Smeq koelkast de lades op een rail zitten schuif je ze heel makkelijk in en uit. We hadden onze groentela heel vol zitten, maar ook nu was het geen enkel probleem om de lade open en dicht te doen.

Wat ons meteen opviel was dat er voldoende licht in de koelkast aanwezig is, zodat je alles goed kan zien in de koelkast. Ook is de indeling van de koelkast erg handig. De plankjes zijn van glas gemaakt, dit vinden wij een groot voordeel, omdat het stevig is en makkelijk schoon te maken.

Het vriesgedeelte van de koelkast heeft drie ruime lades. Deze gaan ook erg soepel open en dicht. Ook beschikt de vriezer over een No-Frost functie, hierdoor hoef je de vriezer nooit meer te ontdooien.

Deze uitvoering van de koelkast is linksdraaiend dit kun je zien aan de L in het typenummer. Als je een koelkast nodig hebt met een rechtsdraaiende deur kijk dan eens naar de Smeg FAB32RCR5.

Pluspunten
 • Retro uitstraling
 • Multi-flow systeem
 • Vekrijgbaar in veel verschillende kleuren
Minpunten
 • Geen functie om ijsklontjes te maken

De Smeg FAB32LCR5 is verkrijgbaar bij:

3. Liebherr IRBd5151-20 – Beste inbouwkoelkast

Liebherr IRBd5151-20 koelkast inbouw
Bekijk koelkast

We hebben ook de Liebherr IRBd5151-20 voor jullie uitgetest. Wij vinden dat hij redelijk overheen komt met de nummer 1 in het lijstje, maar dit is een inbouwkoelkast.

Ook de kwaliteit van deze Liebherr koelkast is zeer hoog. De materialen voelen degelijk aan en zijn van hoogwaardige materialen gemaakt. De lades gaan erg soepel, omdat ze op een rails zitten.

Een groot pluspunt is dat je groente en fruit extra lang goed blijft in de speciale lades. Er zit niet alleen een 0 graden zone in, maar ook word het groente en fruit vochtig gehouden. Hierdoor drogen je groente en fruit niet uit. Wat een heel groot pluspunt is.

De vriezer is ook van goede kwaliteit. Wij vinden de lades zeer ruim. Wel een nadeel vonden wij dat de deur ver open moet voordat je de lades goed open krijgt.

Pluspunten
 • BioFresh 0°C
 • Glazen plateaus
 • In de deur passen ook grote verpakkingen
Minpunten
 • De deur moet ver open anders kunnen de lades niet open

De Liebherr IRBd5151-20 is verkrijgbaar bij:

4. Samsung RB38C7B6AB1/EF – Beste energiezuinige koelkast

Bekijk koelkast

We hebben de Samsung RB38C7B6AB1/EF ook uitgetest voor jullie. De buitenkant is gemaakt van metaal met een antraciet coating. Dit vinden wij er heel mooi uitzien en is ook uniek in ons top 5 lijstje.

De koelkast heeft een handige indeling en 1 grote lade met daarboven een kleinere lade die je makkelijk kunt veranderen naar 2 aparte lades met het tussenstukje, je kunt dan dus ook de grote van de lade makkelijk veranderen. Je kunt zo je spullen gescheiden bewaren. Met de knop boven de lades kun je de lades makkelijk instellen.

Je kunt een legplateau inklappen waardoor je ook hier flessen neer kan zetten. De indeling van de koelkast is dus handig en is ook makkelijk aan te passen.

Je kunt de koelkast bedienen met een app. Wij vinden dit vooral makkelijk om het stroomverbruik te zien en dit kun je ook van je andere Samsung apparaten, maar verder vinden wij dat de app niet heel veel toevoegt.

De vriezer is handig ingedeeld met drie ruime lades. De bovenste la is kleiner dan de andere twee, maar heeft ook zeker nog voldoende ruimte. Als je de vriezer niet nodig hebt kun je deze ook gebruiken als koelgedeelte. Wat bijvoorbeeld heel handig is als je een feestje hebt en je bier en frisdrank koel wil houden.

Het grootste pluspunt van de koelkast vinden wij dat hij zeer energiezuinig is. Dit scheelt veel in je energierekening aangezien je koelkast altijd aan staat.

Pluspunten
 • Energiezuinig
 • Makkelijk aan te passen legplateaus
 • Hij ziet er heel mooi uit
Minpunten
 • De koelkast is zwaar

De Samsung RB38C7B6AB1/EF is verkrijgbaar bij:

5. Bosch KGN49XIEA – Beste grote koelkast

Bosch KGN49XIEA - Koel-vriescombinatie
Bekijk koelkast

Toen we de Bosch KGN49XIEA voor jullie uit gingen testen viel meteen op dat de koelkast erg ruim is. De koelkast is 10 cm breder dan de meeste andere koelkasten. Het is dus belangrijk om van de voren goed te kijken of dit wel past in de ruimte die jij in gedachte hebt.

De koelkast heeft een handige indeling en je kunt de planken makkelijk verstellen. Een groot voordeel vinden wij de grote VitaFresh-lade en de twee kleinere lades hier kun je zelf de temperatuur en de luchtvochtigheid instellen.

De koelkast is gemaakt van roestvrijstaal. Dit geeft een mooi en luxe uitstraling en is makkelijk schoon te houden. Aan de buitenkant kun je heel eenvoudig te temperatuur van de koelkast en van de vriezer regelen. Wij vinden het een pluspunt dat je de deur van de koelkast niet open hoeft te doen om de temperatuur in te stellen. Ook de verlichting in de koelkast is een pluspunt.

De vriezer heeft drie ruime lades. Ook hier word gebruik gemaakt van de No Frost technologie. Je hoeft dus nooit meer je vriezer te ontdooien. Een doekje erover en je vriezer is weer schoon.

Pluspunten
 • Multi Air Flow
 • XXL formaat dus extra veel ruimte
 • VitaFresh, hierdoor blijven je etenswaren langer vers
 • No Frost
Minpunten
 • Met energielabel E niet de zuinigste koelkast

De Bosch KGN49XIEA is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast?

Het allerbelangrijkste waar je op moet letten als je een goede koelkast wil kopen is de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn. Zo blijft RVS een stuk langer mooi dan kunststof. Ook wil je dat je koelkast aan de binnenkant bestaat uit kwalitatieve materialen. Glazen plateaus zijn meer krasbestendig en makkelijk schoon te maken dan plastic plateaus en gaan ook minder snel kapot. Kijk dus naar wat je mooi vindt, maar ook naar wat kwalitatief goede materialen zijn.

Ook is de indeling van de koelkast een belangrijk punt om op te letten. Als je de indeling makkelijk kunt veranderen ben je een stuk flexibeler met je spullen die je kwijt moet. Kijk ook of je de planken op een fijne en logische stand kunt zetten. Soms komt het voor dat je nog maar een hele kleine ruimte overhoudt waar je niks meer neer kan zetten, dat is natuurlijk niet handig.

De meeste nieuwe koelkasten beschikken over een 0 graden zone. Hierdoor blijft je groente en fruit langer goed. Houdt er echter wel rekening mee dat je groente en fruit hierdoor sneller uitdrogen. Er zijn ook koelkasten die ervoor zorgen dat de ruimtes waar je groente en fruit liggen vochtiger blijven. Dit is de perfecte combinatie om je groente en fruit en zelfs sommige soorten vlees langer houdbaar te houden.

Verder is ook nog de maat een belangrijk punt om rekening mee te houden. De koelkast moet natuurlijk wel passen waar jij hem graag wil hebben. Heb je een inbouwkoelkast nodig of een vrijstaande? Ook dat is een goede vraag om jezelf te stellen. Kijk ook of je al je spullen die je in de koelkast of vriezer moet bewaren ook echt kwijt kan in je koelkast. Dit hangt er natuurlijk ook vanaf met hoeveel personen je bent.

Het is ook fijn om te kijken of je de koelkast makkelijk schoon kunt maken. Het is natuurlijk niet fijn als het schoonmaken van je koelkast een tijdrovend klusje wordt. Het is makkelijk als je de onderdelen uit de koelkast kan halen om ze schoon te maken. De vriezer is het makkelijk schoon te houden als die beschikt over een No-Frost functie. Je hoeft dan alleen een doekje over de lades te halen, maar de vriezer niet helemaal te ontdooien voordat je hem schoon kan gaan maken.

Ben je van plan om een koelkast te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over koelkasten? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over koelkasten zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een koelkast en vind je dat jouw koelkast getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw koelkast makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over koelkasten

 • Welke soorten koelkasten zijn er?

  Er zijn verschillende soorten koelkasten verkrijgbaar. Tafelmodel koelkasten zijn in de basis lagere modellen die in kleinere ruimtes uitstekend tot hun recht komen, de reguliere koelkast met een maximale hoogte van circa 190 centimeter en de Amerikaanse koelkast. Deze koelkasten hebben vaak meerdere deuren en zijn een stuk breder. Het is ook niet ongebruikelijk dat een Amerikaanse koelkast ook extra functies heeft, zoals een ijsblokjesmachine. Er zijn ook halve Amerikaanse koelkasten die groter zijn dan de reguliere koelkast en kleiner dan de Amerikaanse koelkast. En dan zijn er ook nog koel/vriescombinaties waar zowel een koel- als vriesgedeelte in aanwezig is.

 • Wat is een tafelmodel koelkast?

  Een tafelmodel koelkast is een koelkast die in tegenstelling tot een reguliere koelkast een stuk kleiner is en een maximale hoogte van 85 centimeter. Dit is ook de meest gangbare hoogte voor de meeste tafelmodel koelkasten. De breedte van tafelmodel koelkasten varieert van tussen de 45 en 60 centimeter. Een tafelmodel koelkast is bij uitstek geschikt voor kleinere huishoudens en kleinere woningen. Waar vaak geen ruimte is voor een groter model.

 • Hoeveel liter koelkast heb je nodig?

  Hoeveel liter je nodig hebt is afhankelijk van groot het huishouden is. Een huishouden van 1 tot 2 personen hebben voldoende aan een koelkast met een inhoud van 100 tot 150 liter. Voor een huishouden met 2 tot 3 personen volstaat een koelkast van 150 tot 250 liter. Bestaat uit huishouden uit 3 personen of meer? Dan is het advies om een koelkast met een inhoud van 250 liter of meer aan te schaffen. De stelregel is dat een standaard voorraad voor 1 persoon ongeveer 50 liter is.

 • Welke maat koelkast?

  De maat van de koelkast is afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en/of hoe groot het huishouden is. Je moet immers een grotere koelkast gebruiken als je huishouden uit 3 of meer personen bestaat. Voor 1 tot 2 personen volstaan kleinere modellen, zoals een tafelmodel koelkast. In de basis zijn reguliere koelkasten tussen de 145 en 190 centimeter hoog en tussen de 55 en 90 centimeter breed. Met uitzonderingen van Amerikaanse koelkasten die in de regel een stuk breder zijn.

 • Hoe breed is een vrijstaande koelkast?

  De breedte van een vrijstaande koelkast is circa 55 tot 90 centimeter. De maten lopen nogal uiteen en het is afhankelijk van het merk en het model welke breedte de koelkast heeft. Door de ruime keuze is er vrijwel altijd een model beschikbaar dat in een keuken past. Zelfs als je iets minder ruimte hebt.

 • Welke maten inbouw koelkast?

  Een inbouwkoelkast heeft een standaard nisbreedte van 56 centimeter. Vrijwel iedere inbouw koelkast heeft dus ook deze breedte. De hoogte verschilt per keuken. Deze nismaten kunnen variëren tussen de 100 en 125 centimeter. Het is belangrijk om de nismaten van de keuken op te nemen voordat je een inbouw koelkast aanschaft of laat installeren.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie