De 5 beste koelkasten van 2023

De aanschaf van een koelkast is niet iets wat je dagelijks doet, zodoende wil je je natuurlijk wel goed voorbereiden en oriënteren. Het is een behoorlijke uitgave ook al kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Als het goed is dan heb je jarenlang plezier van een goede koelkast. De keuze is nogal groot, er zijn verschillende types koelkasten zowel met als zonder vriesgelegenheid in de handel. Laten we eens gaan kijken welke 5 koelkasten als de beste van dit jaar uit de bus komen. Welke koelkast is voor jou de beste koop?

Merk
Model
1
LG GSJV91MCAE amerikaanse koelkast
LG
GSJV91MCAE
2
AEG SKB410F1AS - Inbouw koelkast
AEG
SKB410F1AS
3
Zanussi ZRAN24FW - Kastmodel koelkast
Zanussi
ZRAN24FW
4
Smeg FAB32RRD5 - Koel- en vriescombinatie
Smeg
FAB32RRD5
5
Samsung RS6HA8891B1/EF - Family Hub
Samsung
RS6HA8891B1/EF - Family Hub

Dit zijn ze, de 5 beste koelkasten van 2023

1. LG GSJV91MCAE – Beste Amerikaanse koelkast

LG GSJV91MCAE amerikaanse koelkast
Bekijk koelkast

Dit paradepaardje onder de koelkasten is echt buitengewoon mooi om te zien en daarnaast ook nog eens heel gebruiksvriendelijk als je een grote koelkast zoekt. Door het deur-in-deur systeem kan je een fles frisdrank uit de koelkast pakken zonder de hele deur open te hoeven maken. Dit is heel prettig aangezien de rest van je overige etenswaren zo veel beter koel gehouden kunnen worden. Dankzij de water- en ijsdispenser waar geen wateraansluiting voor nodig is heb je zo een koel glas water of ijs voor in je drankje gepakt. Liever crushed ice? Ook dat haal je zo uit deze koelkast. Het nare klusje om je koelkast te moeten ontdooien is nu verleden tijd aangezien deze een no frost systeem heeft. Ruimte genoeg voor een hele week boodschappen want het koelgedeelte biedt plaats aan maar liefst 416 liter! Het vriesgedeelte heeft een netto capaciteit van 219 liter. De vriezer beschikt ook nog eens over een supervriesfunctie. Hierdoor kan je je nieuwe boodschappen lekker snel invriezen en zo blijft de smaak en de kwaliteit behouden. Deze grote koelkast is heel stil en superzuinig. Kortom, de beste Amerikaanse koelkast die nu verkrijgbaar is.

Pluspunten
 • Je kunt de Amerikaanse koelkast bedienen via een app
 • Het LG Total-No-Frost systeem voorkomt vorming van ijs- en condensatie in het koel en vriesgedeelte
 • Non plumbing maakt een wateraansluiting overbodig
Minpunten
 • Geen soft close door

De LG GSJV91MCAE is verkrijgbaar bij:

2. AEG SKB410F1AS – Beste inbouwkoelkast

AEG SKB410F1AS - Inbouw koelkast
Bekijk koelkast

Deze mooie, wat kleinere inbouwkoelkast is ideaal als je een klein gezin hebt en niet veel ruimte in je keuken voor een grote koelkast. Deze wat kleinere krachtpatser heeft legplateaus van massief veiligheidsglas. Deze zijn dus sterk genoeg om zwaardere dingen te kunnen dragen en heel makkelijk schoon te maken. Je hoeft niet bang te zijn dat je eieren de koelkast uit komen rollen want deze koelkast heeft een speciaal eierrekje.  Dankzij de heldere LED verlichting zie je meteen wat je nog in huis hebt. Door de afgeronde hoeken is deze koelkast heel snel schoon te maken. Deze koelkast heeft een capaciteit van 181 liter. Deze koelkast is heel erg zuinig in energie verbruik en doordat hij fluisterstil is ook goed toe te passen in een woonkeuken. Dit is de beste inbouwkoelkast en ook nog eens voor een lage prijs.

Pluspunten
 • Met 39 decibel is het een erg stille koelkast
 • Hij heeft stevige legplateaus van veiligheidsglas
 • De koelkast is flexibel in te richten
Minpunten
 • De koelkast heeft geen nul graden zone

De AEG SKB410F1AS is verkrijgbaar bij:

3. Zanussi ZRAN24FW – Beste kastmodel koelkast

Zanussi ZRAN24FW - Kastmodel koelkast
Bekijk koelkast

Als je al een aparte vriezer hebt en dus alleen koelruimte zoekt, dan heb je aan deze handige koelkast genoeg. Deze leuke kastmodel koelkast met 4 leg plateaus die je eruit kunt halen en dus makkelijk schoonmaken is ideaal als je niet al te veel ruimte hebt in huis. Met een groentelade onderin heb je plaats voor al je boodschappen want de koelkast biedt maar liefst 235 liter inhoud. Door de ledverlichting zie je precies wat er in de koelkast ligt.  Omdat dit een vrijstaand model is, kan je er bijvoorbeeld je magnetron op kwijt. De draairichting van de deur van dit model is aanpasbaar, handig als je de koelkast tegen een muur wilt plaatsen.  Deze energiezuinige koelkast is heel erg stil en laag in energie verbruik. Dit maakt dit model de beste kastmodel koelkast van nu.

Pluspunten
 • De koelkast is gemakkelijk schoon te maken
 • Met een geluidsniveau van 38 dB is de koelkast zeer stil
 • Legplateaus zijn voorzien van veiligheidsglas
Minpunten
 • Met energielabel F niet de zuinigste koelkast

De Zanussi ZRAN24FW is verkrijgbaar bij:

4. Smeg FAB32RRD5 – Beste retro koelkast

Smeg FAB32RRD5 - Koel- en vriescombinatie
Bekijk koelkast

Deze rode blikvanger is zeker niet alleen een opvallende verschijning in je keuken! Dit model is als de beste Retro koelkast gekozen omdat dit in design jaren 50 stijl uitgevoerde model is voorzien van een multiflow ventilator. Deze zorgt voor een goede verdeling van de koude lucht. Door de LifePlus –0 gradenzone blijft het lekker koud zodat je je etenswaren tot tweemaal langer kunt bewaren.  Deze ruime koelkast heeft een capaciteit van maar liefst 234 liter netto inhoud, hiervan 30 liter inhoud voor de Lifeplus-0 gradenzone. Het vriesgedeelte is voorzien van twee laden en een snelvriesvak die samen ruimte bieden aan 97 liter. Door het handige no frost systeem hoef je deze mooie rode koelkast nooit te ontdooien.

Pluspunten
 • No Frost - nooit meer ontdooien
 • Open deur alarm
 • Met flessenrek
Minpunten
 • Geen display op de deur

De Smeg FAB32RRD5 is verkrijgbaar bij:

5. Samsung RS6HA8891B1/EF - Family Hub – Beste slimme koelkast

Samsung RS6HA8891B1/EF - Family Hub
Bekijk koelkast

Dit stukje techniek is alleen al een genot om naar te kijken! Dit is niet zomaar een koelkast, nee hiermee kan je nog veel meer. Wat dacht je ervan om tijdens het koken lekker naar muziek te luisteren of recepten opzoeken? Of je boodschappenlijstjes bijhouden, ook erg handig. Omdat je deze koelkast kunt bedienen met je telefoon kun je deze bedienen met spraakherkenning en er zelfs mee bellen! Je hoeft zelfs de deur niet open te doen om te weten wat je nog in huis hebt, want door de drie camera’s zie je op het scherm wat er in de koelkast ligt. Als je tijdens het winkelen je telefoon pakt zie je meteen wat je nog in de koelkast hebt liggen. Door het slimme TwinCooling systeem blijft je voedsel tot wel twee keer langer vers, dit komt omdat het koelgedeelte en het vriesgedeelte apart van elkaar gekoeld worden. De grote koelkast heeft een netto capaciteit van 389 liter. In de vriezer is plek voor 225 liter, daarnaast is de vriezer voorzien van een snelvriesfunctie en heeft zelfs binnen verlichting. Deze beste slimme koelkast is ook heel stil en energiezuinig.

Pluspunten
 • No Frost functie, de vriezer hoeft nooit ontdooit te worden
 • De koelkast is de bedienen met je smartphone
 • Luister muziek, show je foto's digitaal of kijk tv op je koelkast
Minpunten
 • Deze koelkast is niet geschikt voor in de garage of bijkeuken onder de 10º C.

De Samsung RS6HA8891B1/EF - Family Hub is verkrijgbaar bij:

Koelkast of ijskast?

Hier zijn de meningen over verdeeld. De een zegt koelkast de ander ijskast. Een koelkast is tegenwoordig geen ijskast meer want er zit geen ijs in. Vroeger hadden rijke mensen een ijskast, dat was een kast met een dikke deur en daarin lag ijs. Zo konden etenswaren langer worden bewaard aangezien die koeler bleven dan in een gewone kast. Aangezien dit erg duur was en dus voorbehouden aan de elite, konden normale mensen zich dit niet veroorloven. Toen de betaalbare koelkast uitkwam is dat veranderd. Vaak is het zo dat men in hogere kringen nog het woord ijskast gebruikt.

Hoe lang gaat een koelkast mee?

Ga je een nieuwe koelkast kopen of heb je er net eentje aangeschaft? Dan wil je natuurlijk heel graag weten hoe lang je er plezier van gaat hebben. Wanneer is een koelkast nou echt versleten? Je kunt er een beetje vanuit dat de gemiddelde koelkast een levensduur heeft van ongeveer 13 tot 15 jaar. Het is niet zo simpel om te zeggen hoe lang jouw koelkast meegaat, dat hangt van een aantal factoren af. Merk en prijs spelen hierin een grote rol, al wil het niet zeggen dat een wat goedkopere koelkast niet zo lang mee kan gaan. De manier waarop je met de koelkast omgaat speelt ook een grote rol. Maak je de koelkast regelmatig schoon? Dit kan de levensduur ervan verlengen. Let op of de koelkast op de goede plek staat. Het is belangrijk dat de koelkast de warme lucht goed kan afvoeren. Als de ventilatie niet in orde is kan dat veel invloed hebben op de levensduur van de koelkast. De koelkasten van nu zijn een stuk zuiniger in verbruik dan die van een aantal jaren geleden. Dus ook al heb je nu een al wat oudere die nog goed werkt, door de aankoop van een nieuwe kan je flink besparen op je energierekening.

Hoe werkt een koelkast?

Het zal je wellicht verbazen, maar een koelkast koelt eigenlijk niet, de koelkast voert alleen warmte af. Welke warmte dan? De warmte die zich eigenlijk in levensmiddelen die in de koelkast liggen bevindt. In een moderne compressorkoelkast wordt een gasvormig middel uit de verdamper gezogen en door de compressor samengeperst. De condensor (dat zwarte rooster achter je koelkast) zorgt er vervolgens voor dat het gas weer vloeibaar wordt gemaakt en door de condensor weer afgegeven wordt aan de omgeving. De koele vloeistof die hierdoor ontstaat wordt vervolgens onder hoge druk in de capillair geperst en onder druk weer in de verdamper gespoten. Hier verdampt de vloeistof en vormt zich wederom tot een gas. Hier is warmte voor nodig en die wordt uit het koelkast interieur gehaald. Het gas stroomt onder druk door naar de compressor. Je zou het je voor kunnen stellen met het volgende voorbeeld: Als je bent wezen zwemmen in de zee of in een zwembad en je komt uit het water, heb je het erg koud. Ook al is het warm! Dit komt omdat verdampend water van je huid warmte-energie onttrekt aan het lichaam. Dit is de reden dat je het dan erg koud krijgt.

Koelkast met of zonder vriezer nemen?

Dit is heel persoonlijk. Stel je voor, je hebt al een grote vrieskist en je huidige koelkast gaat kapot. Je zou ervoor kunnen kiezen om dan voor een koelkast zonder vriesvak te gaan. Staat je vriezer bijvoorbeeld in de schuur, dan is het toch wel handig om ook een koelkast in de keuken te hebben staan waar je ook diepvries spullen in kunt bewaren.  Dat scheelt je in ieder geval een stuk lopen. Heb je wat minder ruimte in de keuken en zie je een koelkast met vriesvak niet zitten? Dan kan je ervoor kiezen om een losse koelkast en vriezer aan te schaffen zodat je de vriezer ergens anders neer kunt zetten. Als er in je keuken mogelijkheden zijn om de hoogte in te gaan kan je overwegen om een koel/vriescombinatie neer te zetten.

Hoe maak je een koelkast goed schoon?

Het zou zomaar kunnen dat schoonmaken niet je favoriete bezigheid is. Toch kan je door goed schoon te maken en dit bij te houden langer plezier hebben van je koelkast. Om te beginnen haal je de stekker uit het stopcontact en haal je alle verwijderbare plateaus, rekjes en bakjes uit de koelkast en maakt deze goed schoon. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen doen door ze in een bak met water te leggen waar je een beetje chloor aan hebt toegevoegd. Laat dit even inwerken en spoel alle delen daarna goed af. Maak ze goed droog met een theedoek. Neem de binnenkant van je koelkast goed af met een vochtige doek en water waaraan je wat schoonmaakmiddel hebt toegevoegd. Gebruik je liever soda dan kan dat ook. Gebruik dan een eetlepel soda op 5 liter water. Controleer altijd goed de waterafvoer. Als deze verstopt zit dan kan de koelkast niet meer goed koelen. Je kan dit doen met een saté prikker met een stukje keukenpapier eromheen gewikkeld. Een paar keer per jaar een druppel chloor erdoor heen laten lopen kan ook wonderen doen. Vergeet bij het schoonmaken van de koelkast niet de deurrubbers ook een sopje te geven! Als je alles schoongemaakt hebt maak je de koelkast goed droog met een droge doek of een stuk keukenpapier.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook onze artikelen over de beste strijkijzer, airfryer, en combimagnetron.

Veelgestelde vragen over koelkasten

 • Welke soorten koelkasten zijn er?

  Er zijn verschillende soorten koelkasten verkrijgbaar. Tafelmodel koelkasten zijn in de basis lagere modellen die in kleinere ruimtes uitstekend tot hun recht komen, de reguliere koelkast met een maximale hoogte van circa 190 centimeter en de Amerikaanse koelkast. Deze koelkasten hebben vaak meerdere deuren en zijn een stuk breder. Het is ook niet ongebruikelijk dat een Amerikaanse koelkast ook extra functies heeft, zoals een ijsblokjesmachine. Er zijn ook halve Amerikaanse koelkasten die groter zijn dan de reguliere koelkast en kleiner dan de Amerikaanse koelkast. En dan zijn er ook nog koel/vriescombinaties waar zowel een koel- als vriesgedeelte in aanwezig is.

 • Wat is een tafelmodel koelkast?

  Een tafelmodel koelkast is een koelkast die in tegenstelling tot een reguliere koelkast een stuk kleiner is en een maximale hoogte van 85 centimeter. Dit is ook de meest gangbare hoogte voor de meeste tafelmodel koelkasten. De breedte van tafelmodel koelkasten varieert van tussen de 45 en 60 centimeter. Een tafelmodel koelkast is bij uitstek geschikt voor kleinere huishoudens en kleinere woningen. Waar vaak geen ruimte is voor een groter model.

 • Hoeveel liter koelkast heb je nodig?

  Hoeveel liter je nodig hebt is afhankelijk van groot het huishouden is. Een huishouden van 1 tot 2 personen hebben voldoende aan een koelkast met een inhoud van 100 tot 150 liter. Voor een huishouden met 2 tot 3 personen volstaat een koelkast van 150 tot 250 liter. Bestaat uit huishouden uit 3 personen of meer? Dan is het advies om een koelkast met een inhoud van 250 liter of meer aan te schaffen. De stelregel is dat een standaard voorraad voor 1 persoon ongeveer 50 liter is.

 • Welke maat koelkast?

  De maat van de koelkast is afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en/of hoe groot het huishouden is. Je moet immers een grotere koelkast gebruiken als je huishouden uit 3 of meer personen bestaat. Voor 1 tot 2 personen volstaan kleinere modellen, zoals een tafelmodel koelkast. In de basis zijn reguliere koelkasten tussen de 145 en 190 centimeter hoog en tussen de 55 en 90 centimeter breed. Met uitzonderingen van Amerikaanse koelkasten die in de regel een stuk breder zijn.

 • Hoe breed is een vrijstaande koelkast?

  De breedte van een vrijstaande koelkast is circa 55 tot 90 centimeter. De maten lopen nogal uiteen en het is afhankelijk van het merk en het model welke breedte de koelkast heeft. Door de ruime keuze is er vrijwel altijd een model beschikbaar dat in een keuken past. Zelfs als je iets minder ruimte hebt.

 • Welke maten inbouw koelkast?

  Een inbouwkoelkast heeft een standaard nisbreedte van 56 centimeter. Vrijwel iedere inbouw koelkast heeft dus ook deze breedte. De hoogte verschilt per keuken. Deze nismaten kunnen variëren tussen de 100 en 125 centimeter. Het is belangrijk om de nismaten van de keuken op te nemen voordat je een inbouw koelkast aanschaft of laat installeren.

 • Plaats een reactie