De 5 beste koelkasten van 2021

De aanschaf van een koelkast is niet iets wat je dagelijks doet, zodoende wil je je natuurlijk wel goed voorbereiden en oriënteren. Het is een behoorlijke uitgave ook al kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Als het goed is dan heb je jarenlang plezier van een goede koelkast. De keuze is nogal groot, er zijn verschillende types koelkasten zowel met als zonder vriesgelegenheid in de handel. Laten we eens gaan kijken welke 5 koelkasten als de beste van dit jaar uit de bus komen. Welke koelkast is voor jou de beste koop?

Merk
Model
1
LG GSJ361DIDV - Amerikaanse koelkast
LG
GSJ361DIDV
2
AEG SKB58821AS - Inbouw koelkast
AEG
SKB58821AS
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
3
Zanussi tafelmodel koelkast
Zanussi
ZRG16605WA
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
4
Smeg FAB32RRD3 koel-vriescombinatie
Smeg
FAB32RRD3
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
5
Amerikaanse Koelkast Samsung RS68N8941SL:EF
Samsung
RS68N8941SL/EF Family Hub

Dit zijn ze, de 5 beste koelkasten van 2021

1. LG GSJ361DIDV – Beste Amerikaanse koelkast

LG GSJ361DIDV - Amerikaanse koelkast
Bekijk koelkast

Dit paradepaardje onder de koelkasten is echt buitengewoon mooi om te zien en daarnaast ook nog eens heel gebruiksvriendelijk als je een grote koelkast zoekt. Door het deur-in-deur systeem kan je een fles frisdrank uit de koelkast pakken zonder de hele deur open te hoeven maken. Dit is heel prettig aangezien de rest van je overige etenswaren zo veel beter koel gehouden kunnen worden. Dankzij het ruimtebesparende Space Plus Ice System heb je zo een koel glas water of ijs voor in je drankje gepakt. Liever crushed ice? Ook dat haal je zo uit deze koelkast. Het nare klusje om je koelkast te moeten ontdooien is nu verleden tijd aangezien deze een no frost systeem heeft. Ruimte genoeg voor een hele week boodschappen want het koelgedeelte biedt plaats aan maar liefst 394 liter! Het vriesgedeelte heeft een netto capaciteit van 197 liter. Het linker gedeelte van de vriezer heeft een supervriesfunctie. Hierdoor kan je je nieuwe boodschappen lekker snel invriezen en zo blijft de smaak en de kwaliteit behouden. Deze grote koelkast is heel stil en superzuinig. Kortom, de beste Amerikaanse koelkast die nu verkrijgbaar is.

Pluspunten
 • Multi-Air Flow systeem zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de gekoelde lucht
 • Het LG Total-No-Frost systeem voorkomt vorming van ijs- en condensatie in het koel en vriesgedeelte
 • Moist Balance Crisper optimaliseert het niveau van de vochtigheid in de lade
Minpunten
 • Geen flessenrek
 • Geen soft close door

De LG GSJ361DIDV is verkrijgbaar bij:

2. AEG SKB58821AS – Beste inbouwkoelkast

AEG SKB58821AS - Inbouw koelkast
Bekijk koelkast

Deze mooie, wat kleinere inbouwkoelkast is ideaal als je een klein gezin hebt en niet veel ruimte in je koken voor een grote Amerikaanse koelkast. Deze wat kleinere krachtpatser heeft legplateaus van massief veiligheidsglas. Deze zijn dus sterk genoeg om zwaardere dingen te kunnen dragen en heel makkelijk schoon te maken. Wat ook een geweldige uitvinding is, deze koelkast heeft voor zuivelproducten een speciaal afgesloten bak, zodat deze heerlijk vers en lekker van smaak blijven. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je eieren de koelkast uit komen rollen want deze koelkast heeft een speciaal eierrekje.  Dankzij de heldere LEDverlichting zie je meteen wat je nog in huis hebt. Door de afgeronde hoeken is deze koelkast heel snel schoon te maken. Deze koelkast heeft een capaciteit van 142 liter en je kunt deze automatisch ontdooien. Deze koelkast is heel erg zuinig in energie verbruik en doordat hij fluisterstil is ook goed toe te passen in een woonkeuken. Dit is de beste inbouwkoelkast en ook nog eens voor een lage prijs.

Pluspunten
 • Met 38 decibel is het een erg stille koelkast
 • Hij heeft stevige legplateaus van veiligheidsglas
 • De koelkast is flexibel in te richten
Minpunten
 • De koelkast heeft geen nul graden zone

De AEG SKB58821AS is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. Zanussi ZRG16605WA – Beste tafelmodel koelkast

Zanussi tafelmodel koelkast
Bekijk koelkast

Als je al een aparte vriezer hebt en dus alleen koelruimte zoekt, dan heb je aan deze handige koelkast genoeg. Met deze leuke tafelmodel koelkast met 3 leg plateaus die je eruit kunt halen en dus makkelijk schoonmaken. Met een groot koelvak onderin heb je plaats voor al je boodschappen want de koelkast biedt maar liefst 153 liter inhoud. Door de ledverlichting zie je precies wat er in de koelkast ligt.  Omdat dit een vrijstaand model is, kan je er bijvoorbeeld je magnetron op kwijt. De draairichting van de deur van dit model is aanpasbaar, handig als je de koelkast tegen een muur wilt plaatsen.  Deze energiezuinige koelkast heeft een automatische ontdooi functie en is ook heel erg stil en laag in energie verbruik. Dit maakt dit model de beste tafelmodel koelkast van nu.

Pluspunten
 • De koelkast is gemakkelijk schoon te maken
 • Met een geluidsniveau van 38 dB is de koelkast zeer stil
 • Legplateaus zijn voorzien van veiligheidsglas
Minpunten
 • Met energielabel A+ niet de zuinigste koelkast

De Zanussi ZRG16605WA is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. Smeg FAB32RRD3 – Beste retro koelkast

Smeg FAB32RRD3 koel-vriescombinatie
Bekijk koelkast

Deze rode blikvanger is zeker niet alleen een opvallende verschijning in je keuken! Dit model is als de beste Retro koelkast gekozen omdat dit in design jaren 50 stijl uitgevoerde model is voorzien van een multiflow ventilator. Deze zorgt voor een goede verdeling van de koude lucht. Door de LifePlus –0 gradenzone blijft het lekker koud zodat je je etenswaren tot tweemaal langer kunt bewaren.  Deze ruime koelkast heeft een capaciteit van maar liefst 234 liter netto inhoud, hiervan 30 liter inhoud voor de Lifeplus-0 gradenzone. Het vriesgedeelte is voorzien van twee laden en een snelvriesvak die samen ruimte bieden aan 97 liter. Door het handige no frost systeem hoef je deze mooie rode koelkast nooit te ontdooien.

Pluspunten
 • Energieklasse: A+++
 • No Frost - nooit meer ontdooien
 • Open deur alarm
 • Met flessenrek
Minpunten
 • Geen display op de deur

De Smeg FAB32RRD3 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Samsung RS68N8941SL/EF Family Hub – Beste slimme koelkast

Amerikaanse Koelkast Samsung RS68N8941SL:EF
Bekijk koelkast

Dit stukje techniek is alleen al een genot om naar te kijken! Dit is niet zomaar een koelkast, nee hiermee kan je nog veel meer. Wat dacht je ervan om tijdens het koken lekker naar muziek te luisteren of recepten opzoeken? Of je boodschappenlijstjes bijhouden, ook erg handig. Omdat je deze koelkast kunt bedienen met je telefoon kun je deze bedienen met spraakherkenning en er zelfs mee bellen! Je hoeft zelfs de deur niet open te doen om te weten wat je nog in huis hebt, want door de drie camera’s zie je op het scherm wat er in de koelkast ligt. Als je tijdens het winkelen je telefoon pakt zie je meteen wat je nog in de koelkast hebt liggen. Door het slimme TwinCooling systeem blijft je voedsel tot wel twee keer langer vers, dit komt omdat het koelgedeelte en het vriesgedeelte apart van elkaar gekoeld worden. De grote koelkast heeft een netto capaciteit van 403 liter en is automatisch te ontdooien. In de vriezer is plek voor zelfs 237 liter, daarnaast is de vriezer voorzien van een snelvriesfunctie en zelfs binnen verlichting. Deze beste slimme koelkast is ook heel stil en energiezuinig.

Pluspunten
 • No Frost functie, de vriezer hoeft nooit ontdooit te worden
 • De koelkast is de bedienen met je smartphone
 • Luister muziek, show je foto's digitaal of kijk tv op je koelkast
Minpunten
 • Deze koelkast is niet geschikt voor in de garage of bijkeuken onder de 10º C.

De Samsung RS68N8941SL/EF Family Hub is verkrijgbaar bij:

Koelkast of ijskast?

Hier zijn de meningen over verdeeld. De een zegt koelkast de ander ijskast. Een koelkast is tegenwoordig geen ijskast meer want er zit geen ijs in. Vroeger hadden rijke mensen een ijskast, dat was een kast met een dikke deur en daarin lag ijs. Zo konden etenswaren langer worden bewaard aangezien die koeler bleven dan in een gewone kast. Aangezien dit erg duur was en dus voorbehouden aan de elite, konden normale mensen zich dit niet veroorloven. Toen de betaalbare koelkast uitkwam is dat veranderd. Vaak is het zo dat men in hogere kringen nog het woord ijskast gebruikt.

Hoe lang gaat een koelkast mee?

Ga je een nieuwe koelkast kopen of heb je er net eentje aangeschaft? Dan wil je natuurlijk heel graag weten hoe lang je er plezier van gaat hebben. Wanneer is een koelkast nou echt versleten? Je kunt er een beetje vanuit dat de gemiddelde koelkast een levensduur heeft van ongeveer 13 tot 15 jaar. Het is niet zo simpel om te zeggen hoe lang jouw koelkast meegaat, dat hangt van een aantal factoren af. Merk en prijs spelen hierin een grote rol, al wil het niet zeggen dat een wat goedkopere koelkast niet zo lang mee kan gaan. De manier waarop je met de koelkast omgaat speelt ook een grote rol. Maak je de koelkast regelmatig schoon? Dit kan de levensduur ervan verlengen. Let op of de koelkast op de goede plek staan. Het is belangrijk dat de koelkast de warme lucht goed kan afvoeren. Als de ventilatie niet in orde is kan dat veel invloed hebben op de levensduur van de koelkast. De koelkasten van nu zijn een stuk zuiniger in verbruik dan die van een aantal jaren geleden. Dus ook al heb je nu een al wat oudere die nog goed werkt, door de aankoop van een nieuwe kan je flink besparen op je energierekening.

 Hoe werkt een koelkast?

Het zal je wellicht verbazen, maar een koelkast koelt eigenlijk niet, de koelkast voert alleen warmte af. Welke warmte dan? De warmtedie zich eigenlijk in levensmiddelen die in de koelkast liggen bevindt. In een moderne compressorkoelkast wordt een gasvormig middel uit de verdamper gezogen en door de compressor samengeperst. De condensor (dat zwarte rooster achter je koelkast) zorgt er vervolgens voor dat het gas weer vloeibaar wordt gemaakt en door de condensor weer afgegeven wordt aan de omgeving. De koele vloeistof die hierdoor ontstaat wordt vervolgens onder hoge druk in de cappilair geperst en onder druk weer in de verdamper gespoten. Hier verdampt de vloeistof en vormt zich wederom tot een gas. Hier is warmte voor nodig en die wordt uit het koelkast interieur gehaald. Het gas stroomt onder druk door naar de compressor. Je zou het je voor kunnen stellen met het volgende voorbeeld: Als je bent wezen zwemmen in de zee of in een zwembad en je komt uit het water, heb je het erg koud. Ook al is het warm! Dit komt omdat verdampend water van je huid warmte-energie onttrekt aan het lichaam. Dit is de reden dat je het dan erg koud krijgt.

Koelkast met of zonder vriezer nemen?

Dit is heel persoonlijk. Stel je voor, je hebt al een grote vrieskist en je huidige koelkast gaat kapot. Je zou ervoor kunnen kiezen om dan voor een koelkast zonder vriesvak te gaan. Staat je vriezer bijvoorbeeld in de schuur, dan is het toch wel handig om ook een koelkast in de keuken te hebben staan waar je ook diepvries spullen in kunt bewaren.  Dat scheelt je in ieder geval een stuk lopen. Heb je wat minder ruimte in de keuken en zie je een koelkast met vriesvak niet zitten? Dan kan je ervoor kiezen om een losse koelkast en vriezer aan te schaffen zodat je de vriezer ergens anders neer kunt zetten. Als er in je keuken mogelijkheden zijn om de hoogte in te gaan kan je overwegen om een koel/vriescombinatie neer te zetten.

Hoe maak je een koelkast goed schoon?

Het zou zomaar kunnen dat schoonmaken niet je favoriete bezigheid is. Toch kan je door goed schoon te maken en dit bij te houden langer plezier hebben van je koelkast. Om te beginnen haal je de stekker uit het stopcontact en haal je alle verwijderbare plateaus, rekjes en bakjes uit de koelkast en maakt deze goed schoon. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen doen door ze in een bak met water te leggen waar je een beetje chloor aan hebt toegevoegd. Laat dit even inwerken en spoel alle delen daarna goed af. Maak ze goed droog met een theedoek. Neem de binnenkant van je koelkast goed af met een vochtige doek en water waaraan je wat schoonmaakmiddel hebt toegevoegd. Gebruik je liever soda dan kan dat ook. Gebruik dan een eetlepel soda op 5 liter water. Controleer altijd goed de waterafvoer. Als deze verstopt zit dan kan de koelkast niet meer goed koelen. Je kan dit doen met een saté prikker met een stukje keukenpapier eromheen gewikkeld. Een paar keer per jaar een druppel chloor erdoor heen laten lopen kan ook wonderen doen. Vergeet bij het schoonmaken van de koelkast niet de deurrubbers ook een sopje te geven! Als je alles schoongemaakt hebt maak je de koelkast goed droog met een droge doek of een stuk keukenpapier.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook onze artikelen over de beste strijkijzer, airfryer, en combimagnetron.

Plaats een reactie