De 5 beste inductiekookplaten van 2024

Ben jij op zoek naar de beste inductiekookplaat? Dan helpen wij jou graag verder! Wij hebben verschillende inductiekookplaten getest en daaruit hebben wij de vijf beste kookplaten gekozen voor ons top 5 lijstje van 2024. Ook geven we hieronder uitleg waar je op moet letten bij het kopen van een inductiekookplaat en hoe een inductiekookplaat precies werkt.

Merk
Model
1
Atag HI29571SVM inductie kookplaat inbouw, met 5 zones
Atag
HI29571SVM
2
Novy 1821 inductie kookplaat met afzuiging
Novy
1821
3
BORA BIU
Bora
BIU
4
AEG IKE74440CB inductie kookplaat inbouw, met 4 zones
AEG
IKE74440CB
5
Inventum VKI6010ZIL vrijstaande inductiekookplaat
Inventum
VKI6010ZIL

Dit zijn ze, de 5 beste inductiekookplaten van 2024

1. Atag HI29571SVM – Beste celsius cooking inductiekookplaat

Atag HI29571SVM inductie kookplaat inbouw, met 5 zones
Bekijk inductiekookplaat

Deze nieuwe manier van koken hebben voor jullie uitgetest op de Atag HI29571SVM. Je kunt hiermee de precieze temperatuur instellen waar jij op wil koken. Wil je bijvoorbeeld chocolade smelten dan stel je de kookplaat in op 45 graden en dan kun je zo de chocolade precies op de goede temperatuur smelten.

De kookplaat werkt ook met een app. Hierin staan heel veel handige gerechten en je kunt daarbij goed zien hoe je het precies moet bereiden en op welke temperatuur dit vinden wij een heel groot pluspunt. De app is duidelijk en makkelijk in gebruik.

Je kunt ook nog speciale pannen of een thermometer aanschaffen die je samen kunt laten werken met de app en met de kookplaat. Hiermee krijg je de allerbeste kookresultaten.

De kookplaat is zeer ruim en heeft voldoende ruimte om meerdere pannen kwijt te kunnen. Een groot pluspunt vinden wij ook dat als je een pan toch op een andere plek wil zetten de instellingen automatisch worden overgenomen naar de andere plek. Hierdoor kun je dus meteen verder gaan met koken.

De bediening is super simpel en de knoppen reageren snel en goed. Het is heel duidelijk omdat je het rondje verder of minder ver kunt draaien met de vinger en zo alles precies goed kan instellen. Het is ook een groot voordeel dat je met een druk op de knop de boost functie aan kan zetten, hierdoor is bijvoorbeeld je water binnen no time aan de kook. Iedere zone heeft een eigen timerfunctie. Je kunt ook heel makkelijk meerdere zones met elkaar verbinden en zo kun je bijvoorbeeld met een grillplaat ook makkelijk koken.

Het is een kookplaat met veel verschillende handige functies maar toch heel makkelijk te bedienen. De inductiekookplaat is verkrijgbaar in twee verschillende maten.

Pluspunten
 • Op de graden af nauwkeukerig koken
 • Meerdere accesoires verkrijgbaar
 • Iedere zone een eigen timer
 • Makkelijk in de bediening
 • Te bedienen met een app
Minpunten
 • Prijzig

De Atag HI29571SVM is verkrijgbaar bij:

2. Novy 1821 – Beste inductiekookplaat met afzuiging

Novy 1821 inductie kookplaat met afzuiging
Bekijk inductiekookplaat

Wat wij een enorm groot pluspunt vinden aan de Novy 1821 inductie kookplaat met afzuiging is dat de afzuiging omhoog komt en daardoor rechtstreeks uit de pan afzuigt. Dit is een stuk efficiënter dan naar beneden afzuigen.

De kookplaat zit er mooi uit en de onderdelen zijn zeer degelijk. De materialen zijn een stuk zwaarder dan de materialen uit veel andere inductiekookplaten met afzuiging. Ook zijn de materialen makkelijk schoon te maken. Je kunt alles heel makkelijk los klikken om het schoon te maken. Ook de glasplaten zijn heel makkelijk los te maken en kun je dan meteen schoonmaken.

Wat wij een groot pluspunt vinden is dat je de inductiekookplaat kunt bedienen met app maar ook met de touchscreen knoppen die op de inductiekookplaat zitten. Je schuift de knoppen van links naar rechts en kunt hem zo precies op de goede stand zetten. Er zit zelf een powerstand op hiermee breng je bijvoorbeeld je water zo aan de kook.

Je kunt ook heel makkelijk meerder zones met elkaar verbinden door ze allebei tegelijk ingedrukt te houden. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk een grillplaat gebruiken op je inductiekookplaat.

Je hebt een ondiepe lade in je keuken, omdat er een smalle binnenunit aan de achterkant van je lade komt te staan. Omdat je alsnog een ondiepe lade hebt merk je niet zo goed dat je door de ingebouwde afzuiging minder ruimte hebt.

De inductiekookplaat is verkrijgbaar in verschillende breedtes zo kun je precies de juiste maat pakken die past bij jouw wensen.

Pluspunten
 • Smalle binnenunit neemt weinig ruimte in
 • Zuigt af op de hoogte van de pan
 • Makkelijk schoon te maken
Minpunten
 • De inductiekookplaat is duur, maar je hoeft geen aparte afzuigkap meer aan te schaffen

De Novy 1821 is verkrijgbaar bij:

3. Bora BIU – Beste bora inductiekookplaat

BORA BIU
Bekijk inductiekookplaat

De Bora BIU is de beste inductiekookplaat met afzuiging. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een kookeiland hebt of bijvoorbeeld vaak je hoofd stoot aan de afzuigkap. Met deze inductiekookplaat van Bora kook je zoals je zelf wilt. De kookplaat heeft 4 inductiezones.

Wil je jouw pan met water sneller aan de kook hebben? Maak dan gebruik van de ingebouwde Quick start functie. Deze functie zorgt ervoor dat het water snel aan de kook is en jij jouw pasta kunt garen. Daarnaast beschikt de plaat over een powerboost functie, waardoor je de gewenste kookzone een extra boost geeft en jouw eten nog sneller klaar is.

Pluspunten
 • Powerboost functie
 • Inductiekookplaat met afzuiging
 • Quick start functie
Minpunten
 • Duurste inductiekookplaat uit het lijstje

De Bora BIU is verkrijgbaar bij:

4. AEG IKE74440CB – Beste goedkope inductiekookplaat

AEG IKE74440CB inductie kookplaat inbouw, met 4 zones
Bekijk inductiekookplaat

We hebben voor jullie ook de AEG IKE74440CB. Dit is van de ingebouwde inductiekookplaten de goedkoopste uit het lijstje. Wij vinden de kookplaat er mooi uit zitten. Het is een simpel design. Je ziet eigenlijk meteen dat je de zones met elkaar kunt verbinden en zo je pan op meerdere plekken neer kan zetten.

De kookplaat is makkelijk te bedienen. Je kunt de kookplaat instellen door met je vinger over het touchscreen te gaan en zo kun je de inductiekookplaat op de juiste stand zetten. Je hebt ook een powerfunctie wat erg handig is om bijvoorbeeld water snel aan de kook te brengen.

Het is ook heel handig dat je via de kookplaat je afzuigkap kunt bedienen. En een puntje wat wij heel belangrijk vinden is dat je de inductiekookplaat heel makkelijk schoon kan maken.

Pluspunten
 • Relatief goedkoop
 • Meerdere zones met elkaar te verbinden
 • Makkelijk schoon te maken
 • Makkelijk te bedienen
Minpunten
 • De kookplaat is kleiner dat de andere in het lijstje

De AEG IKE74440CB is verkrijgbaar bij:

5. Inventum VKI6010ZIL – Beste vrijstaande inductiekookplaat

Inventum VKI6010ZIL vrijstaande inductiekookplaat
Bekijk inductiekookplaat

De Inventum VKI6010ZIL inductiekookplaat is door kieskeurig bekroond tot beste vrijstaande inductiekookplaat. De vrijstaande inductiekookplaat heeft vier kookzones. Elke kookzone heeft negen standen per zone. Het is, zoals ze het noemen, een slimme kookplaat die zijn vermogen verdeelt waardoor de inductiekookplaat aangesloten kan worden op een normaal stopcontact.

De aansluiting van deze inductiekookplaat is super simpel, namelijk: de stekker in het stopcontact en de kookplaat doet zijn werk. Iedere zone beschikt over een eigen boostfunctie en instelbare timer. De inductiekookplaat is makkelijk te bedienen door middel van tiptoetsen. Ideaal voor op reis of in een kleinere woonruimte waar geen krachtstroom aan te leggen is. Doordat deze vrijstaande inductiekookplaat het vermogen verdeelt en niet op krachtstroom werkt is het totale vermogen ook minder. Dit houdt in dat het in de praktijk wat langer duurt om je eten gaar te maken dan op een andere inductiekookplaat.

Pluspunten
 • Vrijstaande inductiekookplaat
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
Minpunten
 • Minder krachtig dan een ingebouwde inductiekookplaat

De Inventum VKI6010ZIL is verkrijgbaar bij:

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Wanneer je nadenkt over de aanschaf van een inductiekookplaat is het interessant om te weten hoe een inductiekookplaat werkt, zodat je met meer kennis over kan gaan tot een aanschaf. Allereerst is het belangrijk om te weten dat een inductiekookplaat alleen werkt op stroom. De stroom die wordt opgewekt bij een inductiekookplaat ontstaat met behulp van een magnetisch veld. Wanneer een pan in contact wordt gebracht met een inductieplaat wordt er in de bodem van de pan inductie stroom opgewekt. Vervolgens wordt deze stroom omgezet in hitte waardoor de pan verwarmd wordt. Wanneer de pan van de inductieplaat wordt gehaald, zal dit worden aangegeven door de inductieplaat door bijvoorbeeld een geluidje. Als de pan niet wordt teruggezet, schakelt de inductieplaat automatisch uit omdat het magnetisch veld niet geactiveerd wordt. Deze functie zorgt voor een super veilige en snelle manier van koken.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een inductiekookplaat?

Er zijn vele soorten verschillende inductiekookplaten. Ten eerste is het belangrijk om te letten op de maten van de kookplaten. Ben je een echte kookliefhebber? Dan is het misschien een goed idee om een grote kookplaat aan te schaffen zodat je veel pannen tegelijkertijd kwijt kan. Daarnaast moet je de beslissing maken of je voor een inbouw inductiekookplaat gaat of voor een vrijstaande inductiekookplaat.

Ook is het belangrijk om in de gaten te houden of de inductiekookplaat over de volgende functies beschikt:

 • Boostfunctie
 • Panherkenning
 • Overkookbeveiliging
 • Braadzone
 • Automatische uitschakeling
 • Ingebouwde afzuiging

Ga voor jezelf na welke functies voor jou belangrijk zijn voor het aanschaffen van een inductiekookplaat. Vergeet je iets te vaak het vuur uit te zetten? Dan is misschien een automatische uitschakeling van een inductiekookplaat een goed idee.

Een losse afzuigkap werkt eigenlijk altijd beter dan een ingebouwde afzuigkap. Kijk daarom ook een bij de 5 beste afzuigkappen van 2024.

Welke pannen kunnen er op een inductiekookplaat?

Hoewel er een heleboel voordelen kleven aan het (laten) installeren van een inductiekookplaat heeft een inductiekookplaat één nadeel. Een inductiekookplaat is niet geschikt voor alle soorten pannen. Een pan moet de stroom goed kunnen geleiden. Hiervoor heb je pannen nodig met een stalen laag in de bodem. Dit kunnen pannen zijn met ijzer en nikkel, maar ook een pan van plaatstaal werkt goed op een inductiekookplaat. Deze eigenschappen zorgen voor de wrijving, door die wrijving ontstaat warmte en door de warmte kan jouw maaltijd bereid worden. Wanneer een pan dit niet bevat, is de pan niet geschikt voor een inductiekookplaat. Bekijk hier welke pannen er geschikt zijn voor een inductiekookplaat.

Een inductiekookplaat aansluiten

De aansluiting van een inductiekookplaat vereist enige kennis. Meestal wordt een inductiekookplaat geleverd zonder de bijbehorende stekkers, snoeren en kabels. Dit heeft te maken met het feit dat wordt geadviseerd om een inductiekookplaat altijd te laten installeren door een vakman. De juiste aansluiting voor inductiekookplaten is in de meeste moderne huizen al aanwezig, wanneer deze aansluiting nog niet aanwezig is, moet je deze aan laten leggen door een installateur. Waarom wordt aangeraden de kookplaat niet zelf te installeren? Ten eerste omdat een verkeerd aangesloten inductiekookplaat geen garantie heeft en ten tweede kan een verkeerd aangesloten inductiekookplaat echt levensgevaarlijk zijn.

Ga je toch zelf de inductiekookplaat in jouw huis aansluiten? Dan volgt hieronder een stappenplan:

 1. Heb je een aparte kookgroep of een drie-fase aansluiting in de meterkast? Als je een drie-fase aansluiting hebt, is deze groep gekoppeld aan de keuken? Dan is het goed.
 2. Controleer met een spanningzoeker of er spanning aanwezig is, hoeveel fases of stroomtoevoer je hebt en hoeveel nullen of stroomafvoer je hebt. Wanneer er spanning aanwezig is, gaat de spanningszoeker aan.
 3. Is er een aardedraad aanwezig in het stopcontact?

Als alle bovenstaande vragen met ‘ja’ zijn beantwoord, kun je beginnen. Er zijn verschillende manieren om een inductiekookplaat aan te sluiten, namelijk met een drie-fase aansluiting, twee-fase aansluiting of met een één fase aansluiting. Welke kabels heb je nodig voor welk soort aansluiting?

Aansluiten van een drie-fase aansluiting:

 • Bruine draad; P1
 • Zwarte draad: P2
 • Grijze draad: P3
 • Blauwe draad: N
 • Geel/groene draad; PE

Aansluiten van een twee-fase aansluiting:

 • Zwarte draad: P1
 • Grijze draad P2
 • Bruine draad: N1
 • Blauwe draad: N2
 • Geel/groene draad: PE

Aansluiten van een één fase aansluiting:

 • Bruine draad: P1, P2 en P3
 • Blauwe draad: N
 • Geel/groene draad: PE

Wanneer je niet zeker van iets bent, ook al is het maar iets kleins, schakel dan direct een installateur in. Zoals eerder al vermeld krijg je geen garantie op een verkeerd aangesloten inductiekookplaat en kan het aansluiten hiervan levensgevaarlijk zijn als je niet over de benodigde kennis beschikt.

Ben je van plan om een inductiekookplaat te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over inductiekookplaten? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over inductiekookplaten zo goed mogelijk te beantwoorden!

Veelgestelde vragen over inductiekookplaten

 • Wat kost een goede inductiekookplaat?

  De prijs van een inductiekookplaat wordt beïnvloed door van welk merk de kookplaat is, hoeveel pitten de kookplaat heeft en of de kookplaat SmartInduction bevat. Een goede inductiekookplaat kost gemiddeld tussen de € 400,- en € 900,-.  Ook de nismaten van een inductiekookplaat kunnen de prijs wel eens beïnvloeden. Het is in ieder geval verstandig om genoeg budget te reserveren als je van plan bent om een inductie kookplaat te (laten) installeren.

 • Waar kan ik een inductie kookplaat kopen?

  Een inductie kookplaat koop je in de basis bij keukenspeciaalzaken en elektronicawinkels. Keuken verkopers, zoals Brugman Keukens en de Keuken Kampioen hebben vaak een groot assortiment in inductie platen. Terwijl elektronicazaken, zoals Coolblue en Media Markt dat ook hebben. Een aantal meubelspeciaalzaken, zoals de Ikea die zich ook in keukens specialiseert, bieden vaak een beperkt assortiment van inductie kookplaten.

 • Welke maat inductiekookplaat?

  De maat van een inductiekookplaat is afhankelijk van de nismaten. De nismaten worden opgemeten met een rolmaat en het is van belang dat een inductiekookplaat breder en dieper is dan de nismaten.  Omdat de inductiekookplaat op het keukenblad rust. Bij inductiekookplaten op een vrijstaand fornuis is het minder van belang hoe groot een inductieplaat is. In de regel zijn deze fornuizen met inductiekookplaten circa 43 centimeter breed.

 • Wat is een Smart inductie kookplaat?

  Een Smart inductie kookplaat is geen kookplaat die je met een app op afstand kunt bedienen, maar een kookplaat met SmartInduction. SmartInduction maakt het mogelijk om een inductie kookplaat op één elektriciteitsgroep aan te sluiten. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over hoe je de kookplaat aansluit of een specialist in te schakelen die de kookplaat professioneel aansluit.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie