De 5 beste inductiekookplaten van 2021

Koken op een inductieplaat wordt steeds populairder. Koken op gas wordt steeds duurder en we moeten straks allemaal van het gas af van de overheid. Een inductiekookplaat is dan een goede optie. Door gebruik te maken van een inductiekookplaat kun je de temperatuur beter regelen, het is een veiligere manier van koken en het kookproces versneld waardoor je sneller aan tafel kunt. Daarnaast is het ook nog eens milieuverantwoord. Omdat je natuurlijk de juiste inductiekookplaat wilt kopen, hebben wij een aantal inductiekookplaten getest en met elkaar vergeleken. We hebben gekeken naar inductiekookplaten met verschillende eigenschappen, zoals bijvoorbeeld ingebouwde inductiekookplaten, inductiekookplaten met afzuiging en vrijstaande inductiekookplaten. De selectie van de beste inductiekookplaten zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Dit zijn ze, de 5 beste inductiekookplaten van 2021

1. Bosch Serie 8 PXX875D34E – Inductiekookplaat met afzuiging

Bosch Serie 8 PXX875D34E inductiekookplaat
Bekijk inductiekookplaat

De Bosch Serie 8 PXX875D34E is de beste inductiekookplaat met afzuiging. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een kookeiland hebt of bijvoorbeeld vaak je hoofd stoot aan de wand afzuigkap. Met deze inductiekookplaat van Bosch kook je zoals je zelf wilt. De kookplaat heeft 4 inductiezones, welke allemaal beschikken over een pandetectie. Je combineert eenvoudig twee zones met elkaar waardoor je één grote kookzone creëert.

Wil je jouw pan met water sneller aan de kook hebben? Maak dan gebruik van de ingebouwde Quick start functie. Deze functie zorgt ervoor dat het water snel aan de kook is en jij jouw pasta kunt garen. Daarnaast beschikt de plaat over een powerboost functie, waardoor je de gewenste kookzone een extra boost geeft en jouw eten nog sneller klaar is. De afzuiging zorgt nog voor 30 minuten naventilatie.

Pluspunten
 • Powerboost functie
 • Pandetectie
 • Inductiekookplaat met afzuiging
 • Quick start functie
Minpunten
 • Duurste inductiekookplaat uit het lijstje

De Bosch Serie 8 PXX875D34E is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

2. Siemens EH845FVB1E – Inductiekookplaat met 5 zones

Siemens EH845FVB1E inductiekookplaat
Bekijk inductiekookplaat

Deze kookplaat van Siemens is de beste inductiekookplaat met 5 zones, tevens is het de beste inductiekookplaat van Siemens. De kookplaat beschikt over een timer met uitschakelfunctie. Hierdoor schakelt het apparaat automatisch wanneer het de tijd bereikt heeft wat jij hebt ingesteld. Daarnaast zit er een ingebouwde panherkenning en kinderbeveiliging in de kookplaat wat het koken super veilig maakt.

Door de touch slider is de inductiekookplaat van Siemens eenvoudig te gebruiken. De kookplaat beschikt over een boostfunctie voor alle vijf de inductiekookzones en heeft daarnaast ook een Quick start functie.

Pluspunten
 • Kinderbeveiliging
 • Panherkenning
 • Timer met uitschakelfunctie
Minpunten
 • Geen ingebouwde afzuiging

De Siemens EH845FVB1E is verkrijgbaar bij:

3. Samsung NZ64N7757FK/E1 – Beste compacte inductiekookplaat

Samsung NZ64N7757FK-E1 inductiekookplaat
Bekijk inductiekookplaat

De Samsung inductiekookplaat NZ64N7757FK/E1 beschikt over twee kookzones, één grote flexibele kookzone en een ingebouwde afzuigkap. De flexibele kookzone houdt in dat het gehele gedeelte verwarmd wordt en dat je dus flexibel bent in het neerzetten van jouw pannen. Dit is ideaal wanneer je met veel pannen tegelijk aan het koken bent of wanneer je een grote schaal wilt gebruiken. De flexzone is in staat te detecteren waar de pannen staan en verwarmd dat gedeelte. Zo gaat er geen onnodige warme en energie verloren.

De kookplaat en de afzuigkap kun je tegelijkertijd aan- en uitzetten met één druk op de knop. Deze hoef je dus niet apart in te stellen. De temperatuur van de kookzone stel je eenvoudig in met behulp van het Sliding-Control paneel. Dit paneel is zo breed dat je de temperaturen heel nauwkeurig kunt instellen. De kookplaat kan verbonden worden met een app waardoor jij altijd en overal kunt inzien of er eventueel nog kookzones aan staan of je kunt een timer instellen.

Pluspunten
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Extra gebruikersgemak met de app
 • Inductiekookplaat en afzuigkap worden tegelijk ingeschakeld
Minpunten
 • Geen automatische uitschakeling bij overkoken

De Samsung NZ64N7757FK/E1 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. ETNA KI560ZT – Goedkope inductiekookplaat

ETNA KI560ZT inductiekookplaat
Bekijk inductiekookplaat

De ETNA KI560ZT inductiekookplaat heeft vier verschillende kookzones. Al deze kookzones zijn apart instelbaar met een eigen ‘slider’-bediening. Je kunt ‘sliden’ van stand 1 tot en met 10. Daarnaast beschikt elke kookzone over een boostfunctie om nog sneller klaar te zijn met koken.

Naast een extra boost functie heeft iedere zone ook een eigen timer. Dit is extra handig wanneer je verschillende pannen op de kookplaat hebt staan en het één eerder klaar is dan het ander. Voor de veiligheid beschikt de inductiekookplaat over een kookduurbegrenzing. Dit betekent dat na een x aantal minuten de zone automatisch wordt uitgeschakeld.

Dit is een van de weinige vierkante inductiekookplaten in het lijstje. De meeste inductiekookplaten die op dit moment verkrijgbaar zijn, zijn rechthoekig van vorm.

Pluspunten
 • Relatief goedkoop
 • Panherkenning
 • Restwarmte indicatie
Minpunten
 • Geen braadzone

De ETNA KI560ZT is verkrijgbaar bij:

5. Inventum VKI6010ZIL – Vrijstaande inductiekookplaat

Inventum VKI6010ZIL vrijstaande inductiekookplaat
Bekijk inductiekookplaat

De Inventum VKI6010ZIL inductiekookplaat is door kieskeurig bekroond tot beste vrijstaande inductiekookplaat. De vrijstaande inductiekookplaat heeft vier kookzones. Elke kookzone heeft negen standen per zone. Het is, zoals ze het noemen, een slimme kookplaat die zijn vermogen verdeeld waardoor de inductiekookplaat aangesloten kan worden op een normaal stopcontact.

De aansluiting van deze inductiekookplaat is super simpel, namelijk: het stekker in het stopcontact en de kookplaat doet zijn werk. Iedere zone beschikt over een eigen boostfunctie en instelbare timer. De inductiekookplaat is makkelijk te bedienen door middel van tiptoetsen. Ideaal voor op reis of in een kleinere woonruimte waar geen krachtstroom aan te leggen is. Doordat deze vrijstaande inductiekookplaat het vermogen verdeeld en niet op krachtstroom werkt is het totale vermogen ook minder. Dit houdt in dat het in de praktijk wat langer duurt om je eten gaar te maken dan op een andere inductiekookplaat.

Pluspunten
 • Vrijstaande inductiekookplaat
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
Minpunten
 • Minder krachtig dan een ingebouwde inductiekookplaat

De Inventum VKI6010ZIL is verkrijgbaar bij:

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Wanneer je nadenkt over de aanschaf van een inductiekookplaat is het interessant om te weten hoe een inductiekookplaat werkt, zodat je met meer kennis over kan gaan tot een aanschaf. Allereerst is het belangrijk om te weten dat een inductiekookplaat alleen werkt op stroom. De stroom die wordt opgewekt bij een inductiekookplaat ontstaat met behulp van een magnetisch veld. Wanneer een pan in contact wordt gebracht met een inductieplaat wordt er in de bodem van de pan inductie stroom opgewekt. Vervolgens wordt deze stroom omgezet in hitte waardoor de pan verwarmd wordt. Wanneer de pan van de inductieplaat wordt gehaald, zal dit worden aangegeven door de inductieplaat door bijvoorbeeld een geluidje. Als de pan niet wordt teruggezet, schakelt de inductieplaat automatisch uit omdat het magnetisch veld niet geactiveerd wordt. Deze functie zorgt voor een super veilige en snelle manier van koken.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een inductiekookplaat?

Er zijn vele soorten verschillende inductiekookplaten. Ten eerste is het belangrijk om te letten op de maten van de kookplaten. Ben je een echte kookliefhebber? Dan is het misschien een goed idee om een grote kookplaat aan te schaffen zodat je veel pannen tegelijkertijd kwijt kan. Daarnaast moet je de beslissing maken of je voor een inbouw inductiekookplaat gaat of voor een vrijstaande inductiekookplaat.

Ook is het belangrijk om in de gaten te houden of de inductiekookplaat over de volgende functies beschikt:

 • Boostfunctie
 • Panherkenning
 • Overkookbeveiliging
 • Braadzone
 • Automatische uitschakeling
 • Ingebouwde afzuiging

Ga voor jezelf na welke functies voor jou belangrijk zijn voor het aanschaffen van een inductiekookplaat. Vergeet je iets te vaak het vuur uit te zetten? Dan is misschien een automatische uitschakeling van een inductiekookplaat een goed idee.

Welke pannen kunnen er op een inductiekookplaat?

Hoewel er een heleboel voordelen kleven aan het (laten) installeren van een inductiekookplaat heeft een inductiekookplaat één nadeel. Een inductiekookplaat is niet geschikt voor alle soorten pannen. Een pan moet de stroom goed kunnen geleiden. Hiervoor heb je pannen nodig met een stalen laag in de bodem. Dit kunnen pannen zijn met ijzer en nikkel, maar ook een pan van plaatstaal werkt goed op een inductiekookplaat. Deze eigenschappen zorgen voor de wrijving, door die wrijving ontstaat warmte en door de warmte kan jouw maaltijd bereid worden. Wanneer een pan dit niet bevat, is de pan niet geschikt voor een inductiekookplaat. Bekijk hier welke pannen er geschikt zijn voor een inductiekookplaat.

Een inductiekookplaat aansluiten

De aansluiting van een inductiekookplaat vereist enige kennis. Meestal wordt een inductiekookplaat geleverd zonder de bijbehorende stekkers, snoeren en kabels. Dit heeft te maken met het feit dat wordt geadviseerd om een inductiekookplaat altijd te laten installeren door een vakman. De juiste aansluiting voor inductiekookplaten is in de meeste moderne huizen al aanwezig, wanneer deze aansluiting nog niet aanwezig is, moet je deze aan laten leggen door een installateur. Waarom wordt aangeraden de kookplaat niet zelf te installeren? Ten eerste omdat een verkeerd aangesloten inductiekookplaat geen garantie ontvangt en ten tweede kan een verkeerd aangesloten inductiekookplaat echt levensgevaarlijk zijn.

Ga je toch zelf de inductiekookplaat in jouw huis aansluiten? Dan volgt hieronder een stappenplan:

 1. Heb je een aparte kookgroep of een drie-fase aansluiting in de meterkast? Als je een drie-fase aansluiting hebt, is deze groep gekoppeld aan de keuken? Dan is het goed.
 2. Controleer met een spanningzoeker of er spanning aanwezig is, hoeveel fases of stroomtoevoer je hebt en hoeveel nullen of stroomafvoer je hebt. Wanneer er spanning aanwezig is, gaat de spanningszoeker aan.
 3. Is er een aardedraad aanwezig in het stopcontact?

Als alle bovenstaande vragen met ‘ja’ zijn beantwoord, kun je beginnen. Er zijn verschillende manieren om een inductiekookplaat aan te sluiten, namelijk met een drie-fase aansluiting, twee-fase aansluiting of met een één fase aansluiting. Welke kabels heb je nodig voor welk soort aansluiting?

Aansluiten van een drie-fase aansluiting:

 • Bruine draad; P1
 • Zwarte draad: P2
 • Grijze draad: P3
 • Blauwe draad: N
 • Geel/groene draad; PE

Aansluiten van een twee-fase aansluiting:

 • Zwarte draad: P1
 • Grijze draad P2
 • Bruine draad: N1
 • Blauwe draad: N2
 • Geel/groene draad: PE

Aansluiten van een één fase aansluiting:

 • Bruine draad: P1, P2 en P3
 • Blauwe draad: N
 • Geel/groene draad: PE

Wanneer je niet zeker van iets bent, ook al is het maar iets kleins, schakel dan direct een installateur in. Zoals eerder al vermeld krijg je geen garantie op een verkeerd aangesloten inductiekookplaat en kan het aansluiten hiervan levensgevaarlijk zijn als je niet over de benodigde kennis beschikt.

Plaats een reactie