De 5 beste vaatwassers van 2022

Je bent op zoek naar een (nieuwe) vaatwasser, maar voor welke vaatwasser ga je? Er is een enorme keuze aan vaatwassers op de markt. Door de hoeveelheid aan keuze, weet je misschien niet meer waar je op moet letten. Het is belangrijk om een goede vaatwasser aan te schaffen en omdat je, als het goed is, niet ieder jaar een nieuwe vaatwasser aanschaft, helpen we je graag door inzichtelijk te maken wat de beste vaatwassers van dit moment zijn. We hebben getest welke vaatwasser de beste vrijstaande vaatwasser is, wat is de beste inbouw vaatwasser en welke vaatwasser heeft de beste prijs- en kwaliteitsverhouding? Hieronder delen we graag onze top 5 voor je. We zijn ervan overtuigd dat deze selectie de keuze makkelijker gaat maken.

Merk
Model
1
Siemens SN43HS24TE - iQ300 - onderbouw vaatwasser
Siemens
N43HS24TE - iQ300
2
AEG FSE63700P - ProClean inbouwvaatwasser
AEG
FSE63700P – ProClean
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
3
Miele G 7100 SC BW vrijstaande vaatwasser
Miele
G 7100 SC BW
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
4
Bosch SMV68IX01N - Serie 6 inbouwvaatwasser
Bosch
SMV68IX01N - Serie 6
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
5
Inventum IVW4508A vaatwasser
Inventum
IVW4508A

Dit zijn ze, de 5 beste vaatwassers van 2022

1. Siemens N43HS24TE - iQ300 – Beste onderbouw vaatwasser

Siemens SN43HS24TE - iQ300 - onderbouw vaatwasser
Bekijk vaatwasser

Deze vaatwasser van Siemens is voorzien van de allernieuwste functionaliteiten wat betreft vaatwassers. Super handig is het automatische programma van de vaatwasser. Het apparaat meet de vuilgraad in het spoelwater van de vaat. Na dit gemeten te hebben weet de vaatwasser precies de benodigde temperatuur en past het apparaat de benodigde hoeveelheid water hierop aan. De vaatwasser valt in energieklasse A+ wat geen denderende score is voor een vaatwasser. Dit kan dus beter.

De vaatwasser van Siemens is handig in gebruik: de bovenkorf is op hoogte te verstellen, waardoor je eventueel borden in de bovenkorf kunt plaatsen en de pannen eronder. Op die manier kun je je vaatwasser super efficiënt inruimen. Het apparaat geeft een digitale indicatie van de tijd die het nog nodig heeft om het wasprogramma af te ronden. Zo weet je precies wanneer jouw vaat weer schoon is.

De iQdrive-motor zorg met een lager energieverbruik voor dezelfde prestaties. De korte programma’s van VarioSpeed zorgen voor een optimaal resultaat. Door de inzet van VarioSpeed wordt elk gekozen programma in de helft van de tijd schoongemaakt. Daarnaast heeft de vaatwasser een elektronische indicatie van zout. Zo weet je precies wanneer je het zout voor het apparaat moet aanvullen.

Pluspunten
 • VarioSpeed
 • Doseerassistent
Minpunten
 • Niet erg energiezuinig

De Siemens N43HS24TE - iQ300 is verkrijgbaar bij:

2. AEG FSE63700P – ProClean – Beste inbouwvaatwasser

AEG FSE63700P - ProClean inbouwvaatwasser
Bekijk vaatwasser

De FSE63700P – ProClean van AEG is een energiezuinige vaatwasser. Met een energielabel van A+++ kun je dit gerust een energiebesparend noemen. Ook deze vaatwasser beschikt over een vuilheidsgraad. Bij elk gewenst programma past de AEG vaatwasser automatisch het waterverbruik, de temperatuur en daarmee ook de tijd aan. Hierdoor komt jouw vaat altijd schoon uit de vaatwasser.

De bovenste korflade is verstelbaar waardoor je jouw vaatwasser zo in kunt ruimen als je zelf wilt en optimaal gebruik kunt maken van de ruimte. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor meer ruimte in de onderste korflade of andersom. In de vaatwasser bevinden zich speciale wijnclips die ervoor zorgen dat de vieze wijnglazen blijven staan. Hierdoor komen jouw wijnglazen onbeschadigd en schoon de vaatwasser uit.

De AEG vaatwasser beschikt over de extra programma’s zoals de uitstelfunctie, de extra hygiëne en de XtraDry functie. Daarnaast opent de klep van de vaatwasser zichzelf wanneer het wasprogramma klaar is, zodat de vaat zelf al kan afkoelen en eventueel nog kan opdrogen. Het apparaat geeft aan wanneer het zout en de glansspoelmiddel bijgevuld moeten worden. Tenslotte toont de vaatwasser de resterende tijd met de vloerprotectie zodat je zonder het apparaat te openen, kunt zien of de vaatwasser klaar is met het wasprogramma.

Pluspunten
 • Uitstelfunctie
 • Deur gaat open na einde wasprogramma
 • Energielabel A+++
Minpunten
 • Geen

De AEG FSE63700P – ProClean is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. Miele G 7100 SC BW – Beste vrijstaande vaatwasser

Miele G 7100 SC BW vrijstaande vaatwasser
Bekijk vaatwasser

De Miele G 7100 SC BW is de beste superzuinige vrijstaande vaatwasser. Deze vaatwasser heeft het energielabel A+++ en beschikt over een aparte besteklade. De vaatwasser heeft dus drie aparte lades. Slimme aanpassingen in de wasprogramma’s van deze vaatwasser zorgen voor een energie- en tijdsbesparing tijdens het drogen. Wanneer je de vaatwasser aanzet, terwijl deze eigenlijk nog lang niet vol is, wordt dit door de herkent door de beladingsherkenning. Deze functie past het waterverbruik direct aan, zodat er niet onnodig veel water verloren gaat.

Met het QuickPowerWash programma krijg je het beste reinigingsresultaat voor een normaal vervuilde vaat binnen één uur. Daarnaast beschikt de vaatwasser over het programma AutoOpen-droging, waardoor de deur van de vaatwasser automatisch opent als het klaar is met het wasprogramma. Alles is streeploos droog. Vanaf 6 later pompt het apparaat automatisch vers water in de machine zodat jouw vaat ook echt super schoon uit de vaatwasser komt. De vaatwasser beschikt over een extra functie die ervoor zorgt dat de vaatwasser zichzelf doeltreffend en grondig reinigt. Dit programma kun je eens in de paar weken aanzetten. Zo blijft jouw vaatwasser ook schoon en ben je gegarandeerd van een schone vaat.

Pluspunten
 • Zelfreinigend programma
 • Beladingsherkenning zorgt voor minder energie-, tijd- en waterverspilling
 • QuickPowerWash-programma
 • Aparte besteklade
Minpunten
 • Geen verstelbare korflades, waardoor de vaatwasser niet heel flexibel is

De Miele G 7100 SC BW is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. Bosch SMV68IX01N - Serie 6 – Beste inbouwvaatwasser

Bosch SMV68IX01N - Serie 6 inbouwvaatwasser
Bekijk vaatwasser

Deze inbouw vaatwasser biedt de beste prijs- en kwaliteitsverhouding. De vaatwasser is in het bezit van energielabel A+++, zeker een energiezuinige vaatwasser dus. De vaatwasser is flexibel in te ruimen door de VarioFlex functie. Om duidelijk te maken welke onderdelen flexibel zijn, zijn deze onderdelen rood. Door de ingebouwde beladingssensor worden water en energie bespaart. Ook wanneer je vaatwasser niet volgeladen is, wordt dit gemeten door de sensor en past de machine het watergebruik erop aan.

De doseerassistent in de machine zorgt voor een gelijkmatige spreiding van reinigingsmiddelen. Zo wordt het vaatwastablet effectief over het wasprogramma opgelost. De machine beschikt over een roestvrijstalen bedieningspaneel met touch. In dit bedieningspaneel worden de wasprogramma’s getoond. De vaatwasser biedt een speciaal programma om glas te reinigen en drogen en met de 3D air flow wordt alle vaat volledig gedroogd. Daarnaast beschikt de vaatwasser over het HygiënePlus programma. Dit is een speciaal programma voor een goede hygiëne die je bijvoorbeeld nodig hebt voor het wassen van baby flesjes en spenen. Normaliter kook je deze uit, maar deze zijn vanaf nu ook volledig schoon te spoelen door dit programma. Tijdens dit speciale programma wordt er 10 minuten lang gewassen op een temperatuur van 70 °C.

De tijd tot het aflopen van het programma en de status van het programma worden geprojecteerd op de vloer, zodat je altijd weet hoe lang het nog duurt voordat jouw vaat schoon is. Daarnaast kun je gebruik maken van de uitstelfunctie van 1 tot 24 uur.

Pluspunten
 • Beste prijs- en kwaliteitsverhouding
 • HygiënePlus programma voor extra hygiëne
 • 3D air flow voor optimaal droge vaat
Minpunten
 • Geen

De Bosch SMV68IX01N - Serie 6 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Inventum IVW4508A – Kleine inbouwvaatwasser

Inventum IVW4508A vaatwasser
Bekijk vaatwasser

De IVW4508A vaatwasser van Inventum staat bekend als de beste goedkope vaatwasser. Deze inbouw vaatwasser beschikt over het energielabel A++, vergeleken met de meeste vaatwassers in deze top 5 is dat iets minder hoog. De machine is makkelijk in gebruik door een verstelbare bovenkorf. Het bestek kun je kwijt in de onderste lade in het bestekmandje. De vaatwasser bestaat dus uit twee korflades. De vaatwasmachine is ook geschikt voor kleine keukens, want de breedte van de machine is maar 45 cm. Dit betekent ook meteen dat de deze vaatwasser met een groot gezin waarschijnlijk te klein is.

Met de IVW4508A vaatwasser van Inventum heb je keuze uit zes verschillende programma’s zoals de intensieve stand voor een erg vuile vaat of het ECO programma om water en energie te besparen. Wanneer je graag de vaatwasser aan wil zetten, maar deze nog niet helemaal vol is, kun je door het indrukken van één knop zorgen voor een besparing op water en energie. Wil je de vaatwasmachine nog niet direct aan zetten? Je kunt het gekozen programma met 3, 6 of 9 uur uitstellen.

De vaatwasser heeft een 4-punts bevestiging voor stabiliteit en dus ook veiligheid. Mocht er een kind aan gaan hangen, dan zal de machine gewoon blijven staan. Daarnaast heb je met de 4-punts bevestiging sowieso geen last van wateroverlast.

Pluspunten
 • Past ook in kleine keukens
 • Halfvolle vaatwasser? Je bespaart met één druk op de knop water en energie
 • Uitstelfunctie van 3, 6 of 9 uur
Minpunten
 • Niet geschikt voor grote gezinnen
 • Energielabel A++

De Inventum IVW4508A is verkrijgbaar bij:

Wij van 5top hopen dat we je een goede indicatie hebben kunnen geven van de beste vaatwassers op dit moment. De keuze is natuurlijk geheel aan jou. Belangrijk is om voor jezelf eerst te noteren welke functionaliteiten een vaatwasser voor jou moet hebben. Wil je graag een ingebouwde vaatwasser? Of liever een vrijstaande? Wil je jouw vaatwasser hoog of laag? Wanneer je de vaatwasser hoog plaatst, hoef je minder te bukken. Kies je voor die optie, is het dan handig om een aparte besteklade te hebben? Waarschijnlijk kun je hier dan wel moeilijker bij.

Moet een vaatwasser voor jou flexibel in te richten zijn of maakt het voor jou niet uit? Vind je het belangrijk dat de vaatwasmachine energie- en waterbesparend werkt? Uiteindelijk is dit niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Gemiddeld genomen wordt er toch wel tussen de 6 en 11 liter per vaatwasbeurt verbruikt. Deze liters wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden zodat het je zo min mogelijk kost, maar je wil vooral ook een schone vaat. Dat is het allerbelangrijkste. Hopelijk hebben we je goed op weg geholpen wat betreft de keuze voor jouw (nieuwe) vaatwasser!

Veelgestelde vragen over vaatwassers

 • Wat is de gemiddelde levensduur van een vaatwasser?

  Een vaatwasser gaat gemiddeld 5 tot 7 jaar mee, maar er zijn cases dat vaatwassers korter of langer meegaan. De levensduur van een vaatwasser Ius afhankelijk van hoe vaak de machine wordt gebruikt en hoe goed deze wordt onderhouden. Bij intensief gebruik en/of verwaarlozing zal een machine sneller defect raken.

 • Wat zijn goede vaatwasser merken?

  Miele is het beste, maar ook het duurste merk dat vaatwassers fabriceert. Bosch, Siemens en Whirlpool zijn eveneens vooraanstaande merken die goede en energiezuinige vaatwassers fabriceren. Alle merken hebben een breed aanbod in zowel vrijstaande als onderbouw en inbouw vaatwasmachines. Het grote verschil is dat in de regel de vaatwasmachines van Bosch, Siemens en Whirlpool een kortere levensduur hebben dan de machines van Miele.

 • Hoe vaak staat de vaatwasser aan?

  Gemiddeld staat de vaatwasser 1x per dag aan, maar het gebruik van een vaatwasser is sterk afhankelijk van de inhoudscapaciteit van een vaatwasser en hoeveel vaat het huishouden produceert. Een groter huishouden met meerdere personen produceert veel meer vieze vaat dan een huishouden dat uit 1 of 2 personen bestaat. Als je een kleine vaatwasser hebt moet je ook vaker de vaatwasser gebruiken om de vieze vaat te wassen.

 • Wat kost het gebruik van een vaatwasser?

  Het gebruik van een vaatwasser kan heel goedkoop of heel duur zijn. Allereerst is de leeftijd van de machine van belang, want oudere machines verbruiken veel meer stroom dan nieuwe machines. Nieuwe machines verbruiken circa € 40,- aan stroom op jaarbasis. Ervan uitgaande dat de machine 5x per week wordt gebruikt. Hoe vaker je de vaatwasmachine gebruikt des te duur de energierekening wordt. Ook de kosten van vaatwastabletten kunnen aardig oplopen. Wanneer je uitgaat van 5 wasbeurten per week zijn dat ook 5 tabletten per week. De gemiddelde prijs van 100 goede vaatwastabletten is circa € 30,-. Dat houdt in dat je jaarlijkse kosten aan vaatwastabletten circa € 80,- zijn.

 • Wat is een couvert vaatwasser?

  Een couvert is een setje eetgerei voor 1 persoon en voor 1 maaltijd. Dat bestaat uit een bord, bestek, glas, beker en/of kommetje. Bij vaatwassers wordt in de basis aangegeven hoeveel couverts je in de machine kwijt kunt. Dat helpt je ook om te bepalen of de vaatwasser die je op het oog hebt ook voldoende inhoudscapaciteit heeft. Wanneer je een groot gezin met bijvoorbeeld 4 personen hebt is het handig om een grotere vaatwasser te kiezen waar je gemiddeld 12 couverts in kwijt kunt. Dat voorkomt namelijk dat je de vaatwasser meer dan 1x per dag hoeft te gebruiken.

 • Wat is een volledig geïntegreerde vaatwasser?

  Een volledig geïntegreerde vaatwasser wordt ook wel een inbouw vaatwasser genoemd en deze vaatwasser bouw je dus in. In de basis offeren gebruikers een keukenkastje op om daar een vaatwasser in te plaatsen. Vervolgens wordt de voorkant van de vaatwasser afgedekt met een paneel dat in dezelfde stijl en kleuren als de rest van je keukenkastjes is. Zo zie je op het eerste oog dat er geen vaatwasser in je keuken aanwezig is. Totdat je het deurtje opent.

 • Wat te doen bij een verstopte vaatwasser?

  Er zijn verschillende oorzaken waarom een vaatwasser verstopt is. Bij een verstopping kan het vieze water niet afgevoerd worden en dat kan te maken hebben met een verstopte of defecte afvoerpomp of door een verstopping in de afvoerslang. Daarnaast is het belangrijk dat ook de filtereenheid wordt gecontroleerd op viezigheid en dat je het vuil verwijdert. Dat kan je simpel doen door het filter te spoelen met water. Bij een verstopping kun je een ontstoppingsmiddel gebruiken of objecten die je ziet zitten verwijderen. Maar let op! Gebruik altijd handschoenen, omdat de verstopping veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld stukjes glas.

 • Wat is het verschil tussen onderbouw en inbouw vaatwasser?

  Het grote verschil tussen een onderbouw en een inbouw vaatwasser is dat een onderbouw vaatwasser geen bovenblad en een eigen voorkant heeft. Een inbouw vaatwasser heeft geen bovenblad en geen eigen voorkant. Bij een inbouw vaatwasser wordt de machine voorzien van een paneel dat aan de voorzijde wordt bevestigd. Bij een onderbouw vaatwasser kan dat niet. Desalniettemin kan je een onderbouw vaatwasser wel in plaats van bijvoorbeeld een keukenkastje plaatsen. In de basis wordt dit onder het aanrecht gedaan.

 • Is Miele de beste vaatwasser?

  Miele is een vooraanstaand merk op het gebied van witgoed en dus ook vaatwasmachines. In de regel zijn Miele vaatwassers een stuk duurder dan de modellen van de concurrentie, maar Miele staat erom bekend dat zij degelijke machines met een lange levensduur maken. Er zijn situaties waarin een Miele vaatwasmachine tot wel 20 jaar meegaat.

 • 2 gedachten over “De 5 beste vaatwassers van 2022”

   • Beste Marian,

    Wij proberen altijd om onze artikelen zo up-to-date mogelijk te houden. Bij Vaatwassers en andere huishoudelijke apparatuur is dat soms wat lastiger omdat de modelnummers snel wisselen. We proberen je natuurlijk altijd de beste vaatwasser te tonen die ook op voorraad zijn. Als een product lang niet op voorraad is proberen we het zo snel mogelijk bij te werken. Bij de vaatwassers gaat het helaas soms zo snel dat we hier veel tijd aan kwijt zijn. We gaan ons best doen om te zorgen dat je zo snel mogelijk weer de beste vaatwasser kan vinden!

    Beantwoorden

  Plaats een reactie