De 5 beste vaatwassers van 2024

Je bent op zoek naar een (nieuwe) vaatwasser, maar voor welke vaatwasser ga je? Er is een enorme keuze aan vaatwassers op de markt. Door de hoeveelheid aan keuze, weet je misschien niet meer waar je op moet letten. Het is belangrijk om een goede vaatwasser aan te schaffen en omdat je, als het goed is, niet ieder jaar een nieuwe vaatwasser aanschaft, helpen we je graag door inzichtelijk te maken wat de beste vaatwassers van dit moment zijn. We hebben getest welke vaatwasser de beste vrijstaande vaatwasser is, wat is de beste inbouw vaatwasser en welke vaatwasser heeft de beste prijs- en kwaliteitsverhouding? Hieronder delen we graag onze top 5 voor je. We zijn ervan overtuigd dat deze selectie de keuze makkelijker gaat maken.

Merk
Model
1
Atag VA7114RT inbouw vaatwasser
Atag
VA7114RT
2
Bosch SMV6ZDX16E inbouw vaatwasser
Bosch
SMV6ZDX16E
3
Miele G 7222 SC BRWS - Vrijstaande vaatwasser
Miele
G 7222 SC BRWS
4
Smeg LVFABBL3 vrijstaande vaatwasser zwart
Smeg
LVFABBL3
5
AEG FSE74707P inbouw vaatwasser
AEG
FSE74707P

Dit zijn ze, de 5 beste vaatwassers van 2024

1. Atag VA7114RT – Beste inbouw vaatwasser

Atag VA7114RT inbouw vaatwasser
Bekijk vaatwasser

De Atag VA7114RT inbouw vaatwasser hebben wij voor jullie getest. Als je de vaatwasser opent dan zie je meteen dat alles is gemaakt van roestvrijstaal. Zelfs de schoonmaak modules zijn van rvs gemaakt. Dit is kwalitatief een stuk beter dan kunststof en makkelijk schoon te maken.

De korven zijn volledig gemaakt van metaal. Wat veel stevigheid biedt. Ook zijn de korven voorzien van extra gaas. Dit vinden wij een groot pluspunt. Je kent het wel met kleine spulletjes dat ze net tussen het netje doorvallen. Wij vinden het heel fijn dat je bij deze inbouw vaatwasser daar geen last meer van hebt.

Bij het uitschuiven van de korven viel ons meteen op dat het erg soepel gaat. De korven zitten ook op een rails, hierdoor schuiven ze dus ook nooit naast de vaatwasser. De korven zijn ook helemaal uit te schuiven waardoor je dus niet in de vaatwasser hoeft te gaan hangen om ergens bij te kunnen. Ook kun je de korven makkelijk in hoogte verstellen.

Wij vinden het ook heel prettig dat de vaatwasser heel weinig geluid maakt. De vaatwasser heeft een aparte besteklade. Ook beschikt de vaatwasser over extra nozzles hierdoor krijg je een nog schoner resultaat.

Kortom wij vinden de Atag VA7114RT inbouw vaatwasser een zeer kwalitatieve, stille en makkelijk schoon te houden vaatwasser.

Pluspunten
  • Zeer stil
  • Binnenkant volledig van rvs
  • Metalen korven met extra gaas
  • Korven helemaal uit te schuiven
Minpunten
  • Prijzig

De Atag VA7114RT is verkrijgbaar bij:

2. Bosch SMV6ZDX16E – Beste vaatwasser met extra clean zone

Bosch SMV6ZDX16E inbouw vaatwasser
Bekijk vaatwasser

Wij hebben de Bosch SMV6ZDX16E inbouwvaatwasser voor jullie getest. Je kunt de vaatwasser inbouwen in je huidige keuken of nieuwe keuken en een los paneel van je keuken kan je aan de vaatwasser bevestigen.

De kuip van de inbouwvaatwasser is volledig van roestvrijstaal. Dit zorgt voor een langere levensduur en is makkelijk schoon te houden.

Wat ons meteen opviel toen we de vaatwasser geopend hadden was de Extra Clean Zone. Je kopjes en bakjes worden hiermee extra schoon. Nu zijn we natuurlijk benieuwd of dit ook echt werkt. We hebben dus flink wat yoghurt en vla gegeten en hebben de bakjes daarna direct in de vaatwasser gezet. Toen we de vaatwasser aan hadden gezet zag je als je het programma aanzette de resterende tijd verlicht op je vloer, dat vinden wij een pluspunt.

Toen we de vaatwasser aan gingen zetten konden we gelijk de bediening via de app uitproberen, want daar waren we ook wel erg benieuwd naar. Via de HomeConnect app kun je de vaatwasser makkelijk toevoegen. We kiezen het juiste programma en zetten de vaatwasser aan. Dit werkt heel goed. Het nadeel is wel dat je niet moet vergeten van de voren al een vaatwastablet in de vaatwasser te stoppen anders heeft het natuurlijk geen nut om de vaatwasser op afstand te bedienen.

De vaatwasser maakt weinig geluid wat wij erg prettig vinden. Nu gaan we kijken of de bakjes goed schoon geworden zijn. En jawel hoor de bakjes zien er weer helemaal schoon uit. De extra sprayarmen voor vinden wij dus een enorm groot pluspunt. Het werkt echt.

Dankzij het Zeolith steen waar ze gebruik bij hebben gemaakt bij deze vaatwasser wordt de vaat extra droog. Ook de plastic bakjes zijn hierdoor zo goed als droog en hoef je dus nauwelijks nog zelf af te drogen. Door het Zeolith steen maakt de vaatwasser ook minder herrie en heeft de inbouwvaatwasser minder verslijtbare onderdelen.

De korfen zijn makkelijk in hoogte te verstellen hierdoor kun je alles goed kwijt in de vaatwasser. Ook grotere borden of wijnglazen passen er makkelijk in. Wat wij ook erg handig vinden bij deze Bosch inbouwvaatwasser is dat de resterende tijd op de grond word geprojecteerd.

Pluspunten
  • Kuip van roestvrijstaal
  • Zeolith steen
  • Ten bedienen met een app
  • Max Flex Pro korven
  • Stille vaatwasser
Minpunten
  • Geen

De Bosch SMV6ZDX16E is verkrijgbaar bij:

3. Miele G 7222 SC BRWS – Beste vrijstaande vaatwasser

Miele G 7222 SC BRWS - Vrijstaande vaatwasser
Bekijk vaatwasser

Ook hebben we de Miele G 7222 SC BRWS voor jullie uitgetest. De vaatwasser is de beste zuinige vrijstaande vaatwasser. Deze vaatwasser heeft het energielabel A en beschikt over een aparte besteklade. De vaatwasser heeft dus drie aparte lades.

We zijn begonnen met het QuickPowerWash programma te testen. Binnen 58 minuten heb je een schone vaat beloven ze in de bijsluiter. Daar zijn wij natuurlijk wel benieuwd naar. We hebben onze vieze kopjes, pannen en bakjes in de vaatwasser gedaan en het programma aangezet. Na iets minder dan een uurtje hadden we inderdaad een schone vaat. Als de vaatwasser klaar is gaat het deurtje vanzelf open. Je ziet zo dat de vaatwasser klaar is, maar ook droogt de vaat zo beter.

Wat wij ook een enorm groot pluspunt vinden is dat de vaatwasser zichzelf kan reinigen. We hebben dit nog niet uit kunnen testen aangezien we de vaatwasser pas net in gebruik hebben en hij dus nog niet zo heel vies is. Over een tijdje kunnen we hier meer over zeggen, maar als het werkt zou dat natuurlijk wel top zijn.

De vaatwasser maakt heel weinig geluid als hij aanstaat. Dit is natuurlijk erg fijn. Ook is de binnenkant volledig van roestvrijstaal gemaakt en de korven voelen heel degelijk aan, zoals je van Miele wel gewend bent.

De vaatwasser heeft 8 verschillende programma’s wat voor ons zeker voldoende is. Kortom wij vinden de Miele een zeer degelijke en stille vaatwasser. Hij staat ook niet voor niks op nummer 3 in dit lijstje!

Pluspunten
  • Zelfreinigend programma
  • QuickPowerWash-programma
  • Energielabel A
  • Aparte besteklade
Minpunten
  • Heeft geen programma om je glaswerk te beschermen

De Miele G 7222 SC BRWS is verkrijgbaar bij:

4. Smeg LVFABBL3 – Beste design vrijstaande vaatwasser

Smeg LVFABBL3 vrijstaande vaatwasser zwart
Bekijk vaatwasser

Wouw! Dat was het eerste wat we dachten toen we deze vaatwasser binnen kregen. Met het retro design is de vaatwasser een echt eyecatcher in je keuken. Wij vinden hem echt prachtig en het is ook goed te combineren met andere artikelen van Smeg omdat het allemaal precies dezelfde kleuren zijn.

De kuip van de vaatwasser is volledig rvs, dit is een groot pluspunt. De deur van de vaatwasser voelt zeer degelijk aan en is voorzien van een chromen greep. De hoeken van de vaatwasser zijn afgerond.

De vrijstaande vaatwasser heeft een aparte besteklade. De bovenste korf is verstelbaar in 3 verschillende hoogtes, hierdoor kun je onderin extra grote borden of pannen kwijt.

De vaatwasser maakt niet zoveel geluid en is ook energiezuinig met energielabel B. Ook beschikt de vaatwasser over 11 verschillende programma’s. De programma’s die wij het fijnst vinden zijn het extra snelle programma, hierbij heb je in 60 minuten een schone vaat en het intensieve programma, die je vaat op 70 graden schoon maakt. Dit is een groot pluspunt als je vaat extra vies is.

Wij vonden het ook fijn dat je een uitgesteld programma kan instellen. Hiermee kun je de vaatwasser op een ander tijdstip laten starten. Dit is een groot pluspunt, want wij zette de vaatwasser in de avond aan met uitgesteld start en dan is je vaat in de ochtend klaar en schoon en kunnen wij na een kwartiertje het deurtje openzetten zodat de vaat kan drogen.

Pluspunten
  • Retro design
  • Dry Assist
  • Self clean functie
  • Total Acquastop
Minpunten
  • Prijzig

De Smeg LVFABBL3 is verkrijgbaar bij:

5. AEG FSE74707P – Beste goedkope inbouwvaatwasser

AEG FSE74707P inbouw vaatwasser
Bekijk vaatwasser

Wij hebben ook de AEG FSE74707P inbouwvaatwasser voor jullie uitgetest. Wat ons meteen op viel toen we de vaatwasser open deden was de onderste sprayarm. Deze ziet er anders uit als de meeste sprayarmen. Door zijn andere vorm kan de sprayarm ook bij ander moeilijk bereikbare plekken.

De bediening van de vaatwasser is ook anders als bij de meeste vaatwasser. Hij is makkelijk in te stellen en je kan kiezen uit meer zuinigere opties of juist snellere opties. De binnenkant van de vaatwasser is van rvs en de onderdelen zijn makkelijk los te maken en schoon te maken.

Door de MaxiFlex besteklade is de besteklade makkelijk te verstellen waardoor je ook groter kookgerei makkelijk kwijt kan.

Als de vaatwasser bezig is brandt er een rood lampje op de vloer en als hij klaar is wordt dit lampje groen. Dit vinden wij heel handig omdat je in een oogopslag kan zien of je vaatwasser klaar is.

De inbouwvaatwasser beschikt over energielabel C en beschikt ook over Airdry-technologie. Dit zorgt ervoor dat de vaatwasser automatisch deels open gaat als hij klaar is en hierdoor kan je vaat al aan de lucht drogen, wat natuurlijk ook weer energie bespaart.

Pluspunten
  • Makkelijke bediening
  • Roestvrijstalen kuip
  • MaxiFlex besteklade
  • SatelliteClean®
Minpunten
  • Geen gevonden

De AEG FSE74707P is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een vaatwasser?

Wij van 5top hopen dat we je een goede indicatie hebben kunnen geven van de beste vaatwassers op dit moment. De keuze is natuurlijk geheel aan jou. Belangrijk is om voor jezelf eerst te noteren welke functionaliteiten een vaatwasser voor jou moet hebben. Wil je graag een ingebouwde vaatwasser? Of liever een vrijstaande? Wil je jouw vaatwasser hoog of laag? Wanneer je de vaatwasser hoog plaatst, hoef je minder te bukken. Kies je voor die optie, is het dan handig om een aparte besteklade te hebben? Waarschijnlijk kun je hier dan wel moeilijker bij.

Korfindeling

Het is belangrijk om te kijken naar de korfindeling. Wat vind jij belangrijk. Vind je een besteklade het handigst of heb je liever een aparte bestekbak? Ook is het handig om te kijken of de korven in hoogte verstelbaar zijn. Als je onderin grote borden, pannen of andere hoge spullen neer wil zetten is het handig als je de bovenste korf omhoog kan zetten. Ook is het handig om te kijken of bijvoorbeeld je wijnglazen makkelijk in de vaatwasser kunnen blijven staan. Kijk hierbij ook naar de sproeikoppen. Het is handig om extra zones te hebben voor je extra vieze vaat.

Materialen

Kijk goed van welke materialen de vaatwasser gemaakt is. Vooral de binnenkant van de vaatwasser is hier belangrijk bij. Het is het beste als de bodem van de vaatwasser gemaakt is van roestvrijstaal. Dus geen kunststof bodem. De rvs bodem zorgt voor een beter droogresultaat en ook is de kwaliteit van een rvs bodem een stuk beter dan van een kunststof bodem. Ook de materialen van de korven zijn belangrijk, vooral voor de levensduur van de vaatwasser.

Vaatwasser indeling

Als je de vaatwasser gaat inruimen is het niet nodig om de vaat schoon te spoelen. Wel is het verstandig om de borden even af te vegen zodat er geen grote stukken meer op liggen. De grote vaat doe je onderin de vaatwasser. Let er daar bij op dat je de vaat die het viest is in het midden zet. Hier is namelijk de sproeikop het krachtigst. De kwetsbare minder vieze vaat kun je aan de zijkant zetten. De onderste sproeikop is krachtiger dan de bovenste. De grote borden zet je het liefst achterin de vaatwasser zodat ze de sproeikoppen niet blokkeren. Schalen, pannen, bakjes en bekers kun je het beste een beetje scheef zetten zodat het water eraf loopt en niet erop blijft liggen. Het is belangrijk om niet te veel te stapelen, als het water er niet kan komen wordt de vaat niet schoon. Het is het veiligst als het plastic bovenin zet omdat het warmte element vaak onderin zit en dat is niet goed voor het plastic. Zorg ervoor dat je bestek goed uit elkaar zet anders wordt het niet goed schoon. Het is verstandig de vaatwasser als hij klaar is na een kwartiertje een klein stukje open te zetten. Wacht er wel een kwartier mee want de vaat in de vaatwasser droogt nog door de warmte in de vaatwasser. Na een kwartiertje kun je de vaatwasser open zetten. Als je langer wacht dat komt er condens op je vaat waardoor je vaat weer nat wordt. Nu kun je de vaatwasser gaan uitruimen.

Ook is het belangrijk om te kijken naar welke vaatwastabletten je gaat gebruiken. Kijk in ons top 5 lijstje welke vaatwastabletten de beste zijn.

Ben je van plan om een vaatwasser te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over vaatwassers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over vaatwassers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Veelgestelde vragen over vaatwassers

  • Wat is de gemiddelde levensduur van een vaatwasser?

    Een vaatwasser gaat gemiddeld 5 tot 7 jaar mee, maar er zijn cases dat vaatwassers korter of langer meegaan. De levensduur van een vaatwasser Ius afhankelijk van hoe vaak de machine wordt gebruikt en hoe goed deze wordt onderhouden. Bij intensief gebruik en/of verwaarlozing zal een machine sneller defect raken.

  • Wat zijn goede vaatwasser merken?

    Miele is over jet algemeen het beste, maar ook het duurste merk dat vaatwassers fabriceert. Miele heeft tegenwoordig meerdere lijnen die verschillend zijn in prijs, maar ook in kwaliteit. Bosch, Siemens en Whirlpool zijn eveneens vooraanstaande merken die goede en energiezuinige vaatwassers fabriceren. Alle merken hebben een breed aanbod in zowel vrijstaande als onderbouw en inbouw vaatwasmachines. Het grote verschil is dat in de regel de vaatwasmachines van Bosch, Siemens en Whirlpool een kortere levensduur hebben dan de machines van Miele.

  • Hoe vaak staat de vaatwasser aan?

    Gemiddeld staat de vaatwasser 1x per dag aan, maar het gebruik van een vaatwasser is sterk afhankelijk van de inhoudscapaciteit van een vaatwasser en hoeveel vaat het huishouden produceert. Een groter huishouden met meerdere personen produceert veel meer vieze vaat dan een huishouden dat uit 1 of 2 personen bestaat. Als je een kleine vaatwasser hebt moet je ook vaker de vaatwasser gebruiken om de vieze vaat te wassen.

  • Wat kost het gebruik van een vaatwasser?

    Het gebruik van een vaatwasser kan heel goedkoop of heel duur zijn. Allereerst is de leeftijd van de machine van belang, want oudere machines verbruiken veel meer stroom dan nieuwe machines. Nieuwe machines verbruiken circa € 40,- aan stroom op jaarbasis. Ervan uitgaande dat de machine 5x per week wordt gebruikt. Hoe vaker je de vaatwasmachine gebruikt des te duur de energierekening wordt. Ook de kosten van vaatwastabletten kunnen aardig oplopen. Wanneer je uitgaat van 5 wasbeurten per week zijn dat ook 5 tabletten per week. De gemiddelde prijs van 100 goede vaatwastabletten is circa € 30,-. Dat houdt in dat je jaarlijkse kosten aan vaatwastabletten circa € 80,- zijn.

  • Wat is een couvert vaatwasser?

    Een couvert is een setje eetgerei voor 1 persoon en voor 1 maaltijd. Dat bestaat uit een bord, bestek, glas, beker en/of kommetje. Bij vaatwassers wordt in de basis aangegeven hoeveel couverts je in de machine kwijt kunt. Dat helpt je ook om te bepalen of de vaatwasser die je op het oog hebt ook voldoende inhoudscapaciteit heeft. Wanneer je een groot gezin met bijvoorbeeld 4 personen hebt is het handig om een grotere vaatwasser te kiezen waar je gemiddeld 12 couverts in kwijt kunt. Dat voorkomt namelijk dat je de vaatwasser meer dan 1x per dag hoeft te gebruiken.

  • Wat is een volledig geïntegreerde vaatwasser?

    Een volledig geïntegreerde vaatwasser wordt ook wel een inbouw vaatwasser genoemd en deze vaatwasser bouw je dus in. In de basis offeren gebruikers een keukenkastje op om daar een vaatwasser in te plaatsen. Vervolgens wordt de voorkant van de vaatwasser afgedekt met een paneel dat in dezelfde stijl en kleuren als de rest van je keukenkastjes is. Zo zie je op het eerste oog dat er geen vaatwasser in je keuken aanwezig is. Totdat je het deurtje opent.

  • Wat te doen bij een verstopte vaatwasser?

    Er zijn verschillende oorzaken waarom een vaatwasser verstopt is. Bij een verstopping kan het vieze water niet afgevoerd worden en dat kan te maken hebben met een verstopte of defecte afvoerpomp of door een verstopping in de afvoerslang. Daarnaast is het belangrijk dat ook de filtereenheid wordt gecontroleerd op viezigheid en dat je het vuil verwijdert. Dat kan je simpel doen door het filter te spoelen met water. Bij een verstopping kun je een ontstoppingsmiddel gebruiken of objecten die je ziet zitten verwijderen. Maar let op! Gebruik altijd handschoenen, omdat de verstopping veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld stukjes glas.

  • Wat is het verschil tussen onderbouw en inbouw vaatwasser?

    Het grote verschil tussen een onderbouw en een inbouw vaatwasser is dat een onderbouw vaatwasser geen bovenblad en een eigen voorkant heeft. Een inbouw vaatwasser heeft geen bovenblad en geen eigen voorkant. Bij een inbouw vaatwasser wordt de machine voorzien van een paneel dat aan de voorzijde wordt bevestigd. Bij een onderbouw vaatwasser kan dat niet. Desalniettemin kan je een onderbouw vaatwasser wel in plaats van bijvoorbeeld een keukenkastje plaatsen. In de basis wordt dit onder het aanrecht gedaan.

  • Wat is beter, besteklade of mandje?

    Dit is echt persoonlijke voorkeur, met een mandje heb je meer ruimte in de vaatwasser omdat je meer beschikbare hoogte hebt in het apparaat en kun je het mandje makkelijk meenemen naar je besteklade. Bij een besteklade kun je makkelijk je bestek netjes sorteren en goed van elkaar afleggen, hierdoor  word je bestek makkelijker schoon.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

2 gedachten over “De 5 beste vaatwassers van 2024”

    • Beste Marian,

      Wij proberen altijd om onze artikelen zo up-to-date mogelijk te houden. Bij Vaatwassers en andere huishoudelijke apparatuur is dat soms wat lastiger omdat de modelnummers snel wisselen. We proberen je natuurlijk altijd de beste vaatwasser te tonen die ook op voorraad zijn. Als een product lang niet op voorraad is proberen we het zo snel mogelijk bij te werken. Bij de vaatwassers gaat het helaas soms zo snel dat we hier veel tijd aan kwijt zijn. We gaan ons best doen om te zorgen dat je zo snel mogelijk weer de beste vaatwasser kan vinden!

      Beantwoorden

Plaats een reactie